Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav,

Planiramo drug i ja da idemo za Maroko, nasao sam jeftine karte RyanAir-om od Budimpeste direktno za Marakes pa me insteresuje sledece od informacija sto nisam uspeo da nadjem na forumu:

1. Vadili bi vizu u Beogradu, ja sam zaposlen te mogu da dobijem potvrdu, medjutim drug nije zaposlen i tek je zavrsio srednju, trenutno zavrsava privatnu akademiju, koja se u sustini vodi kao jednogodisnji kurs, pa od strane njih ne moze ni da dobije potvrdu da je student. Koja je procedura u tom slucaju za njega i da li uopste vredi pokusati? Unapred bi uzeli karte i rezervisali smestaj.

2. Na zvanicnom sajtu (MUP) vidim da nije potrebno imati minimalnu svotu novca za ulazak u Maroko, ali me interesuje da li bi takav zahtev imali carinici u Budimpesti iako bi samo tranzitirali do aerodroma i posle u povratku opet slecemo u Budimpestu. Uzeli bi i povratne karte BG - Budimpesta (voz/autobus ili kombi prevoz), kao neku potvrdu da se ne zadrzavamo u zoni Evropske unije vec iskljucivo idemo zbog rezervisanog leta... 

3. Prilikom odlaska u ambasadu da li mozemo zajedno da obavimo sve u vezi vize, ili svako mora da rezervise svoj termin?

Hvala! :) 

Možete zajedno. Kontaktirajte ambasadu za pitanje br. 1. Možete da im pošaljete mail.

Potvrda o smeštaju je obavezna, čak se i popunjavaju podaci pri ulasku u Maroko. Za lovu, niko ne pita. Pitaju na granici gde idete, pa kažite, a posle će tražiti ulazni pečat pri izlasku iz Mađarske. Moje iskustvo od proletos iz voza. Možda nekoga i ne pitaju.

Više o vizi ima u posebnom delu.

Zdravo, interesuje me na koji nacin ambasadi dobavljamo rezervacije? Meni su sve rezervacije na mejlu, da li treba da im istampam ili mogu samo da im prosledim mejlove? Interesuje me za vizu za Maroko.

Edited by Nikolina M

34 minutes ago, Nikolina M said:

Zdravo, interesuje me na koji nacin ambasadi dobavljamo rezervacije? Meni su sve rezervacije na mejlu, da li treba da im istampam ili mogu samo da im prosledim mejlove? Interesuje me za vizu za Maroko.

Odštampaš i dostaviš sa aplikacijom,

Ne plaši se, sve ide prilično glatko kod Marokanaca. Dovoljno je da imaš odštampanu rezevaciju sa booking.com ili airbnb.com i odštampanu rezervaciju leta. Ne prave komplikacije. Ako se ne varam nije potrebno ni zakazivati, nego odeš tamo u radno vreme sa kompetnom dokumentacijom i tačnim iznosom u dinarima. Službenica ti odmah kaže kada da dođeš po vize.

Ko dolazi iz unutrašnjosti isti dan dobije vizu, ali predhodno zakaže.

Bgd čekaju par dana, tj. kažu dan kada da dođete po pasoš.

Samo štampajte mail-ove ili potvrde, rezervacije letova u oba smera, jer to ostaje kod njih.

Edited by petrovna

• Author

Hvala na informacijama.

Imam jos 2 pitanja:

1. Da li mogu ambasadu da kontaktiram na srpskom putem emaila ili iskljucivo na Engleskom?

2. Na zvanicnom sajtu MUP-a pise da nase bankovne kartice ne prihvataju, ali ko zna od kad je ta informacija, pa me zanima da li neko zna ovu informaciju iz sopstvenog iskustva?

Takodje posedujem i Payoneer platnu karticu, koja je inostrana kartica, pa me interesuje da li je neko nekad koristio ovu karticu u Maroku? Sto se tice novca da li je bolje da ga imam na kartici ili u kesu, kakvo je stanje sa bankomatima?

Može na srpskom. Ako se desi da je službenica koja radi na odeljenju za vize na godišnjem, onda dobijete poruku, kada da ih ponovo kontaktirate. Tako se meni desilo, pa sam otišla pravo u ambasadu.

Uvek neko radi, pa nema pauze za izdavanje viza.

U nekim riadima baš traže keš. Jedva sam u jednom platila 3 noći karticom. 

Edited by petrovna

• 3 weeks later...

Pozdrav,

kakva je procedura za dostavljanje dokumenata nakon zakazivanja termina?

Da li se dokumenti donose na dan viziranja iii se ranije šalju?

I ukoliko su neki saputnici nezaposleni da li je neophodno da se šalje izvod bankovnog računa ili će za njih biti dovoljno potvrda karte i smeštaja?

Hvala unapred.

• 2 weeks later...
  • Author

Cao,

Ako zivis van Beograda, onda ih nazoves i oni ti zakazu termin. Kao sto sam ja uradio nakon sto sam otvorio ovu temu. Putujem 7. Januara, za 4 dana, nazvao sam ih sredinom decembra i zakazali su mi termin sutra u 10 ujutru (3. Januara).

Dokumenta donosis na dan viziranja, dakle istog dana kada ti i zakazu termin.

Ukoliko je saputnik nezaposlen neophodno je pored avionske karte i rezervacije smestaja za sve dane dostaviti potvrdu o studiranju i/ili potvrdu o izdrzavanju koja se overi kod notara. Mislim da kosta svega oko 300 dinara, i to je u sustini izjava da te roditelji izdrzavaju i da ce oni za tebe garantovati troskove puta.

Pored toga ti je potrebna fotografija 3x4cm, kopija prve stranice pasosa i pasos. 

Potvrdu od banke da si novcano sposoban mozes doneti kao dodatni dokument, sto cu ja i da uradim, pored potvrde o zaposlenju, koja je za mene zapravo UpWork certifikat, posto radim kao freelancer, nisam zvanicno zaposlen u Srbiji. Ovaj certifikat je u sustini potvrda da se vodim kao Samo zaposleno lice koje uz pomoc UpWork servisa nalazi klijente i sklapa sa njima ugovore. Na tom certifikatu su navedena i primanja za poslednjih godinu dana po mesecima. 

Nadam se da ce mi ovaj dokument prihvatiti, jer sam citao da moze da se koristi za potrebe dobijanja vize kao zvanican dokument.

Uostalom videcemo sutra kako cemo proci prijatelj i ja :) 

Pozdrav!

• 4 weeks later...
  • Author

Samo da se javim ovde sa par informacija, mozda nekome pomogne.  Pre par dana smo se vratili iz Maroka i zaista smo uzivali. :)

Vizu za Maroko smo dobili istog dana, bez ikakvih problema i to na 10ak dana duze od planiranih 12 dana koliko smo planirali da ostanemo.

Ja nisam imao potvrdu o zaposlenju, medjutim prilozio sam UpWork sertifikat da sam freelancer (samo-zaposleno lice) i racun o stanju na racunu iz banke i sve su mi uredno prihvatili. Dok je moj prijatelj pored neophodnih dokumenata imao potvrdu o izdrzavanju od roditelja. Pored toga ga je pitao i za racun u banci (dobro je imati) medjutim on nije imao, ali nam nisu pravili problem i objica smo dobili vize.

Takodje izgleda da je neophodno pre dolaska izvaditi zdravstveno osiguranje, i tu informaciju nismo dobili od njih u emailu. U formularu koji se popunjava prilikom dolaska u ambasadu (formular za izdavanje vize) trazi se zdravstveno osiguranje. Takodje kada smo usli zaposleni u ambasadi nam je to trazio medju dokumentima, i rekao na kraju ok nije problem, ali morate izvaditi to pre puta. Sto smo i uradili odmah narednog dana i niko nam vise nije to ni proveravao.

Mene sad zanima, nakon koliko meseci opet mogu da odem u ambasadu i zatrazim turisticku vizu za novi ulazak? Posto mi se svidelo tamo, sa autobusom smo presli skoro 3000km kroz Maroko, ali i dalje nisam uspeo da obidjem i vidim sve. :)

Da, samo u formularu unosite podatke o prvoj vizi.

Napišite nešto na temi, neki savet ili preporuku za smeštaj, restoran itd.

Ovde samo pojedinci svrate, postave pitanje ili se pohvale i ćao.

Edited by petrovna

• Author

Da, samo u formularu unosite podatke o prvoj vizi.

Mislim da nisam dobio konkretan odgovor na moje pitanje. Znam to da se unosi prethodna viza u formular, ali je moje pitanje bilo da li postoji vremensko ogranicenje koje mora da prodje nakon dobijanja prve vize, da bih opet aplicirao za ulazak u zemlju? To pravilo vazi za mnoge zemlje pa iz tog razloga i pitam konkretno za Maroko.

Sto se tice saveta i preporuka pokusacu ukratko, mislim da ce ovo dosta znaciti mnogima koji zele samostalno da putuju i obidju Maroko. 

Smestaj trazite preko Agoda.com sajta i mobilne aplikacije za bilo koju zemlju u koju putujete. Iz mog dosadasnjeg iskustva preko tog sajta su cene ubedljivo najjeftinije. 

Kada odsedate u Marakesu, uzmite smestaj u Medini (starom delu grada), proci cete jeftinije. Za Marakes preporucujem Riad Sindi Sud zbog lokacije itd. Obicno naplacuju gradsku/turisticku taksu u vecini smestaja dodatno na smestaj, nekad je to i uracunato u cenu smestaja. U ovom smestaju smo sa gradskom taksom trebali za 3 nocenja da platimo 60 evra, sto sam mu ja i dao prilikom placanja, medjutim dobri cikica na recepciji mi je vratio 10 evra povracaj novca na tu gradsku taksu. Minus je jedino sto u ovom smetaju nemate WC i tus u okviru svoje sobe nego delite, ali odrzavaju cistocu svakodnevno i nama nije bio problem za poslednja 3 dana, dok smo u svim ostalim hotelima imali privatno kulatilo sa tusem u okviru sobe.

WiFi konekcija je u dosta slucajeva dosta slaba i spora, a u nekim hotelima/hostelima ni ne funkcionise bas onda kad vam treba. Brzine su oko 10MB/s do 20MB/s, pa jos kad se dosta uredjaja nakaci u sustini ni nemate internet. Zato je moja preporuka da uzmete na aerodromu njihovu karticu odmah po dolasku, sto mi je dosta i pomoglo u datom trenutku. Orange operater daje besplatne kartice na aerodromu i oni vam odmah i aktiviraju karticu, sve traje 5 min. Platite samo onoliko GB koliko zelite. 1GB = 1 Euro. Ja sam uzeo 5GB interneta i dobio sam 1 sat besplatnog razgovora, za 5 evra i imao sam 4G brzinu interneta, pokrivenost je dobra svuda u Maroku. Kartica mi je u datom trenutku pomogla jer kad smo izasli sa aerodroma, iz hotela su zaboravili da posalju prevoz po nas, pa sam imao srecu da sam sa karticom koju sam kupio mogao da ih pozovem, nakon cega su odmah poslali coveka da dodje po nas.

Ako zelite da idete u pustinju, nocite i jasete kamile, ali ne onu kraj Marakesa, nego pravu Saharu, onda preporucujem mesto M'Hamid, koje se nalazi na jugoistoku zemlje, na 20km od granice sa Alzirom. Put do tamo je dugacak, autobusom 10 sati, ali je u isto vreme i jako zanimljiv jer idete preko Atlas planine, prolazite kroz Ourzazate i Zagoru. Jedini bus koji direktno do tamo saobraca je CTM. Krece u 11:30h ujutru, a dolazi oko 9:30h uvece.  Autobus iz M'Hamid sela za Marakes saobraca svakog dana u 06:00h ujutru i stize u Marakes oko 16:00h posle podne. Autobusi su novi i moderni. Cena sa povratnom kartom je 30 evra.

Za pustinju imate mnoge ponude i krecu se od 50 evra do 200 evra, a u ponudi dobijate sledece:

- 1 do 2 nocenja ili vise u pustinji... Nocenje je u satorima.

- Jahanje kamile do kampa u pustinji.

- Caj i vecera po dolasku

- SendBoard

- Jos caja uz druzenje i tradicionalnu muziku uz logorsku vatru

- Dorucak itd...

Cena se drasticno razlikuje od lokacije i ponude. Ove skuplje ponude su obicno u pitanju luksuzni smestaj, satori i kampovi u pustinji pa je i cena znatno skuplja. Imali smo ponudu prvo za 160 evra iz Marakesa po osobi za 1 nocenje sto nam je bilo preskupo. Pa ko voli luksuz nek izvoli :D  Dok smo ovu ponudu gore navedenu u M'Hamid platili 70 evra po osobi i super se proveli. Takodje sam preko Couchsurfinga nasao Hassana, koji nam je oko ovoga pomogao i ugostio nas besplatno u svoj dom na jedno vece, vodao nas je po selu, vozio motorom do obliznjih pescanih dina, priredio nam docek i druzenje sa njegovim prijateljima, ucili smo da pravimo Tajin, tradicionalni marokanski caj, pusili nargilu :D  Pre odlaska u pustinju nam je napravio i dorucak pa posle toga i rucak, obilje voca i nista nije trazio zauzvrat. 

Mi smo obisli sledece: 

Marakes (2 nocenja) -> M'hamid ( 1 nocenje + 1 nocenje u Sahari) -> Marakes -> Essaouira (1 nocenje) -> Agadir ( 4 nocenja) -> Marakes (3 nocenja). 

Sto se tice prevoza mi smo koristili sve moguce autobuse CTM i SupraTours koji su najbolji, ali su za neke destinacije za nijansu i skuplji. Ako zelite da prodjete jos jeftinije iz Marakesa za bilo koju destinaciju idite do stanice Bab Doukala (to je gradska stanica u Marakesu) i nalazi se odmah pored Medine, tako da mozete prosetati nece vam trebati taksi. Kod njih svaka agencija unutar stanice ima svoj salter zasebno, pa ce vas ispred docekati milion ljudi i smarati da li imate karte vec kupljene, ako ne, da vas oni sprovedu do saltera njihove agencije da biste kupili kartu. Obicno se oni i ugrade tu 1 ili 2 evra na pravu cenu, pa ako ne zelite da vas smaraju, recite da vec imate kupljene karte i nece vas smarati. Kod ove stanice je plus sto su karte smesno jeftine i u svakom trenutku imate polaske za sve destinacije, ali je minus sto mnogi od tih buseva koji saobracaju odatle nemaju tacno vreme polaska, nego kad napune bus. Pa iako su nam rekli da krecu odmah, mi smo sedeli i cekali nekih sat vremena, ali nismo nigde ni zurili. Neki su stari autobusi kao i kod nas iz Titovog vremena :D Ali ima i novih. Ocekujte da cete putovati sa dosta lokalaca. I dok cekate da autobus krene u njega ce da udje 100 ljudi koji prodaju sve i svasta, deca papirne maramice i cokoladice, babe sa nakitom, cigarama, vodom i milion drugih stvari. U jednom trenutku sam ocekivao da ce neko da mi ponudi i kamilu :D 

U Agadiru bih preporucio smestaj Les Omayades, luksuzan hotel sa 4 zvezdice, smestaj top, lokacija jos bolja. Ima izlaz ka plazi, nalazi se na 200m od iste, ima privatni restoran, bazene sa lezaljkama, teniski teren, teretanu. Jako je cisto, sobe su prostrane, sa terasom, i svakog dana ciste i menjaju posteljinu.

Ako vas jos nesto zanima pitajte.