Jump to content

Let iz Bugarske, pritom prekoracenje Sengena (procitati za detaljno objasnjenje, treba mi hitan savet)

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Nalazim se u sledecoj situaciji: Od 25. avgusta 2018. do 01. decembra 2018. sam boravio u Spaniji kao ucenik na razmeni. Prekoracio sam Sengen zonu za oko 7 dana (koliko se secam po mojoj kalkulaciji ostao sam 97 dana) *(spanci me nisu kaznili niti su primetili ista pri izlasku iz zemlje, niti bugari na aerodromu u Sofiji gde sam sleteo, niti pogranicna policija prilikom prelaska granice u Srbiju).

Oko 15og januara bih trebao da letim za Dubai, UAE gde nastavljam svoje redovne studije. Posto studiram u inostranstvu, a iz Nisa sam, do sad sam uvek leteo iz Sofije jer mi je na 150km, medjutim sad se stvara problem: posto sam prekoracio 90 dana, da li je pametno kupiti kartu iz Sofije, da li bi me bugari pustili da prodjem do aerodroma kako bih odleteo, ili bi me vratili sa granice? 

Razlika u letovima iz Beograda i Skoplja je bas povelika, 150-200€, tako da mi je najblize i najisplativije da letim iz Sofije.

Da li se neko od vas naso u slicnoj situaciji i sta mi preporucujete da radim? 

Hvala unapred,

Nikola

Edited by slayer443

1 hour ago, slayer443 said:

Pozdrav svima!

Nalazim se u sledecoj situaciji: Od 25. avgusta 2018. do 01. decembra 2018. sam boravio u Spaniji kao ucenik na razmeni. Prekoracio sam Sengen zonu za oko 7 dana (koliko se secam po mojoj kalkulaciji ostao sam 97 dana) *(spanci me nisu kaznili niti su primetili ista pri izlasku iz zemlje, niti bugari na aerodromu u Sofiji gde sam sleteo, niti pogranicna policija prilikom prelaska granice u Srbiju).

Oko 15og januara bih trebao da letim za Dubai, UAE gde nastavljam svoje redovne studije. Posto studiram u inostranstvu, a iz Nisa sam, do sad sam uvek leteo iz Sofije jer mi je na 150km, medjutim sad se stvara problem: posto sam prekoracio 90 dana, da li je pametno kupiti kartu iz Sofije, da li bi me bugari pustili da prodjem do aerodroma kako bih odleteo, ili bi me vratili sa granice? 

Razlika u letovima iz Beograda i Skoplja je bas povelika, 150-200€, tako da mi je najblize i najisplativije da letim iz Sofije.

Da li se neko od vas naso u slicnoj situaciji i sta mi preporucujete da radim? 

Hvala unapred,

Nikola

Bugarska nije Sengen?

Dani u Bugarskoj se ne računaju u 90 Šengen dana, možeš da letiš iz Bugarske.

Nota bene: Ako ti je iza leđa izrečena zabrana ulaska u Šengen, onda Bugari mogu da te vrate. Kontam da to nije slučaj 99,999999999%, ali mislim da sam na ovom forumu čitao iskustva ljudi koji su se vratili u Srbiju pa tek sledeći put kad su pokušali da uđu u Šengen, saznali da imaju problem. Možda neko od iskusnijih forumaša može da se seti primera, ali ponavljam, šanse da ovo može da ti izazove problem su minimalne.

Edited by amstel

13 hours ago, slayer443 said:

Od 25. avgusta 2018. do 01. decembra 2018. sam boravio u Spaniji kao ucenik na razmeni.

Na kojoj vizi si bio tamo,na razmeni?

Ako su ti Spanci obezbedili vizu za tu razmenu ucenika i ako je viza bila validna svih 97 dana (koliko kazes da si boravio),onda to prekoracenje nema veze,posto je "pokriveno" vizom.

• Author

Znaci Bugarska kazete nije u Sengenu i mogu lagano? Hmmm nisam pojma imao, ja racunam sve granice EU su Sengen, tj sve drzave. Hvala puno svima na odgovoru :))