Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima, 

Približava se datum isteka mog pasoša (a verujem i mnogih drugih pasoša jer su ljudi 2009. masovno vadili nove pasoše Republike Srbije koji važe 10 godina).

S tim u vezi, postoje pravila za ulazak u zemlje EU koja su definisana na sajtu Ministarstva spoljnih poslova (ista pravila važe za svaku zemlju EU):

Od 19.7.2013. godine uslov za ulazak državljana R. Srbije u EU je posedovanje putne isprave izdate u poslednjih deset godina, koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma napuštanja teritorije EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Moja nedoumica je šta se podrazumeva pod planiranim datumom napuštanja EU? Da li je planirani datum nešto što se veruje na reč prilikom ulaska u EU?

Konkretno, moj pasoš istiće krajem maja 2019. Planiram putovanje u Španiju od nedelju dana za Novi godinu (let iz Budimpešte, a do Budimpešte idemo kolima). Da li će mi carinici verovati na reč da ću da se vratim 04.januara, što je više od 3 meseca do isteka mog pasoša, ili moram da posedujem dokaze? Da li je možda sigurnije da ipak izvadim novi pasoš?

Svaki savet ili iskustvo su dobrodošli!

Hvala i pozdrav!

P.S.: prečešljala sam dosta tema na forumu i nisam našla sličnu temu. Unapred se izvinjavam ako sam ponovila pitanje.

Zasto bi komplikovala stvari i jednostavno ne bi izvadila nov pasos? Za nedelju dana maksimalno dobijas nov.

Edited by mveruovic

• Author

@mveruovic, znači misliš da postoji rizik da me vrate sa starim pasošem?

Ako je tako, izvadiću novi pasoš.

Ali ova nepreciznost u pravilima je strašna, verujem da ima mnogo ljudi koji u ovoj situaciji ne bi izvadili novi pasoš, i doveli bi sebe u nepriliku na granici...

Hvala na odgovoru! :) 

Ne mislim da postoji rizik ili ne, ali uopste ne bih razmisljao u takvoj situaciji da li da vadim nov pasos ili ne.

• Author

Zbog raznih obaveza, veoma mi je komplikovano sada da vadim pasoš (i da se nadam da će biti gotov na vreme), zbog toga bih to izbegla ako nije neopodno. 

U svakom slučaju, hvala na odgovoru. 

Ukratko, možeš ući u EU dokle god imaš bar 3 meseca trajanja na pasošu. Ne verujem da ćete mađari pitati koliko dugo ostaješ i tražiti povratnu kartu da proveravaju.

Što se tiče nadanja da li će biti gotov, ti ne predaješ stari pasoš da se poništi dok ne preuzmeš novi, tako da i ako ne stigne na vreme i dalje ćeš moći putovati na svoj rizik.

Izvini sto sad komentarisem na tvojoj temi, i nije protiv tebe, ali pre jedno 2-3 meseca sam prisustvovao sceni na aerodromu u BEG kada je zena imala pred sam istek pasos, i njena drama i urlanje na radnice sto nisu htele da je puste na let jer je pravilo takvo da mora da ima pasos koji vazi odredjeno vreme...

7 hours ago, oljak said:

Konkretno, moj pasoš istiće krajem maja 2019. Planiram putovanje u Španiju od nedelju dana za Novi godinu (let iz Budimpešte, a do Budimpešte idemo kolima). Da li će mi carinici verovati na reč da ću da se vratim 04.januara, što je više od 3 meseca do isteka mog pasoša, ili moram da posedujem dokaze?

Imaces povratnu kartu [koja pokazuje nameru].

• Author

Hvala vam svima na odgovorima! 

Na osnovu vaših odgovora i informacija prikupljenih sa strane, rešila sam da ne vadim novi pasoš pre ovog putovanja. 

17 hours ago, deleter said:

Što se tiče nadanja da li će biti gotov, ti ne predaješ stari pasoš da se poništi dok ne preuzmeš novi, tako da i ako ne stigne na vreme i dalje ćeš moći putovati na svoj rizik.

Ovo je isto korisno znati! 

17 hours ago, mveruovic said:

Izvini sto sad komentarisem na tvojoj temi, i nije protiv tebe, ali pre jedno 2-3 meseca sam prisustvovao sceni na aerodromu u BEG kada je zena imala pred sam istek pasos, i njena drama i urlanje na radnice sto nisu htele da je puste na let jer je pravilo takvo da mora da ima pasos koji vazi odredjeno vreme...

Nadam se da joj je pasoš važio manje od 3 meseca, pa je zbog toga nisu pustili. ?

Ma ajde mverouvicu,sta da se izlaze bespotrebnom trosku sada,sta je to savetujes,kada ima jos 5 meseci do isteka pasosa :)

@oljak:uz povratnu kartu avionom,eventualno medjunarodno zdravstveno osiguranje,rezervaciju smestaja i dovoljno novcanih sredstava (ne znam sta jos mogu da te eventualno pitaju na granici?),nemaju "osnova" da bi te vratili ili slicno (valjda ne izgledas kao terorista :) ).Ako i bude nekih pitanja oko isteka datuma vazenja pasosa,samo im pokazi povratnu kartu i verujem da ce sve biti jasno.

• 3 weeks later...
  • Author

Samo da javim da sam bez problema prešla granicu sa starim pasošem, niko nije pravio pitanje važenja mog pasoša.

Hvala vam svima na savetima! :D