Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima!

Ja sam Pavlo, putnik i novinar iz Ukrajine. Ja tražim informacije o bekperah i avtostoperah iz socijalističkih zemlje koji su putovali svijetom prije kad željezna zavjesa je pala. Jako posebno me je zanimljivo putovanje na "steze hippie": put iz Europe u Hindustan u 60-70 godine.

Ja sam pronašao samo jednu knjigu od dva momca iz Čehoslovačke: Štefan Rybár, Ondřej Hejma – Autostopem do Nepálu.

Ljudi iz SSSR nisu mogli slobodno putovati, ali ja znam što Jugoslaveni su mogli putovati u inozemstvo. Da li znate neke knjige ili članke o takvim putovanjima? Možda i na srpsko-hrvatskom: razumijem skoro sve, ali pišem loše – kao vi vidite :)

Puno hvala.

Iz tog vremena, na pamet mi pada par stvari.

Stevan Pešić je pisao je putopise iz zemalja kao što su Nepal, Tibet i Šri Lanka. Meni se baš i ne sviđa ali mislim da ipak vredi pročitati.

Nekad je bila popularna knjiga putopisa "U potrazi za Staklenim gradom", koju su pisali Željko Malnar i Borna Bebekhttps://www.goodreads.com/book/show/6449028-u-potrazi-za-staklenim-gradom - tu imaš, ako se dobro sećam, Pakistan, Afganistan, Indiju...

Ima ponešto na našem sajtu, u sekciji Vremeplov, ali ne odnose se svi na Hippie Trail:

Nekrolog jednoj čaršiji, Zuko Džumhur, 1958. - Saudijska Arabija, Izrael, Palestina

Koraci po vatri, Živko Milić, 1958. - Indija

Na tragu doživljaja, Tibor Sekelj, 1976. - Papua Nova Gvineja, Bolivija, Brazil

• 2 weeks later...