Jump to content

Featured Replies

• 2 weeks later...

Wow...Verujem da je tako.

Evo i u Kini,svako jutro vidis Kineze kako povracaju cekajuci bus ili metro,i u toku dana isto,ali ovo mi je bas upecatljivo ono ides na posao ujutru i gledas to.

To se zove "Sindrom kineske kuhinje",ima na netu i razlog je pojacivac ukusa natrijum glutaminat koji se kod nas koristi u industriji cipsa i drugih industrijskih prehrambenih proizvoda a ovde se ladno kupuje kao i so i trpaju ga u svaki obrok.To je i u Kambodzi popularno isto.

Verovatno su i pesticidi razlog.Dozvoljen je i GMO.

Vec godinu i nesto sam u Kini i ne jedem po njihovim restoranima,po stranim tipa italijanskim da ali uglavnom spremam sebi i gledam da kupujem uvozno voce,povrce takodje zaledjeno sve sto mogu ali bas sve kao sto je paradajz,krompir  ili pirinac ne mogu.

Prosto,Azijati nemaju svest o zdravlju nacije i o zdravoj hrani i po tome su daleko iza nas.

Edited by Bonito

On 8/1/2018 at 11:42 AM, Bonito said:

To se zove "Sindrom kineske kuhinje",ima na netu i razlog je pojacivac ukusa natrijum glutaminat koji se kod nas koristi u industriji cipsa i drugih industrijskih prehrambenih proizvoda a ovde se ladno kupuje kao i so i trpaju ga u svaki obrok.

Hmm... izvinjavam se što je offtopic, ali sada sam malo proguglao.

Wikipedia: Symptoms attributed to the Chinese restaurant syndrome are rather common and unspecific. Although many people believe that monosodium glutamate (MSG) is the cause of these symptoms, an association has never been demonstrated under rigorously controlled conditions, even in studies with people who were convinced that they were sensitive to the compound.

Video sam i ja nekoliko puta povraćanje u Kini, po izlasku iz busa. Uvek su bile u pitanju devojke.

Ne znam zasto pokusavas da menjas percepciju drugih ljudi o Kini o MSG-ju (verovatno jedes napolju tj njihovu hranu i MSG pa hoces da suzbijes istinu o stetnosti jer ti je tako lakse).Nije prvi put,imao si komentar i na Snezanine postove o Kinezima.

Kina je takva kakva jeste,neke stvari su dobre,neke su lose i nema potrebe za idealizacijom.

Ja naprotiv vidjam muskarce kako povracaju i ti to ne mozes da pobijes nikakvom izjavom.

MSG je otrov,meni je jednom doslo da povracam od njihovog nekog jela,jedva sam se uzdrzala i od tada ne jedem njihovu hranu.

Dakle,istina je da Kinezi nemaju svest o zdravoj ishrani,daju deci secer u neogranicenim kolicinama,deca imaju pokvarene zube,jedu mnogo mesa koje ne mirise prijatno,cak ponekad i smrdi,kokosije nogice i nemaju salate,sve im je u obroku kuvano.

To ja vidim svojim ocima i iskusila sam Kinu svojim bicem i nemoj da me ubedjujes u suprotno.

I sve sto je Snezana 011 napisala je tacno.Pljuju po ulici non stop,mladji se doduse sagnu pa pljunu u kantu za djubre,ali ono bez pardona.Kijaju u tebe,bez da pokriju rukom lice itd itd itd.To su sve cinjenice.

Da li to znaci da ja ne volim Kinu i Kineze? Ne!

Prijatni su ljudi,uvek spremni da pomognu,cak i da plate za tebe.Nisu konfliktni.Nisu nadrndani,u stresu itd.

Kina omogucava dobru zaradu i prijatan boravak i hvala joj na tome.

Shenzhen je prelep grad :))))))

Edited by Bonito

U Kambodzi recimo uopste ne pljuju po uliici! A Kina je ipak dosta razvijenija od Kambodze ali eto,navike ljudi su drugacije.

• 5 months later...

Ene, ne znam kako i sto uletoh ovde, ali ne mogu da se uzdrzim a da ne kazem nesto za MSG i zdravu hranu, jer ne volim ovakve odgovore, stim da ne poricem da je msg opak otrov ali: neki to zovu msg, neki e621, a mi vegeta ? , tako da ne vidim kako je MSG vezan za kinesku hranu, kada se nasa kuhinja vrti oko vegete ili zacina c... nasa hrana je zdrava, prirodna, a realnost je sasvim drugacija, gmo na sve strane, karbofuran, karenca misaona imenica, ja ne znam zasto doktori kod nas prepisuju antibiotike, kada bi bukvalno mogli da kazu: dve case mleka i jedna snicla xD...ne, ne pada mi na pamet da se raspravljam, samo, ko je uobicajeno jeo kod nas, nista se vise nece trovati ni u Kini. Izvinjavam se na offtopicu

Edited by cooina

1 hour ago, cooina said:

Ene, ne znam kako i sto uletoh ovde, ali ne mogu da se uzdrzim a da ne kazem nesto za MSG i zdravu hranu, jer ne volim ovakve odgovore, stim da ne poricem da je msg opak otrov ali: neki to zovu msg, neki e621, a mi vegeta ? , tako da ne vidim kako je MSG vezan za kinesku hranu, kada se nasa kuhinja vrti oko vegete ili zacina c... nasa hrana je zdrava, prirodna, a realnost je sasvim drugacija, gmo na sve strane, karbofuran, karenca misaona imenica, ja ne znam zasto doktori kod nas prepisuju antibiotike, kada bi bukvalno mogli da kazu: dve case mleka i jedna snicla xD...ne, ne pada mi na pamet da se raspravljam, samo, ko je uobicajeno jeo kod nas, nista se vise nece trovati ni u Kini. Izvinjavam se na offtopicu

Bravo!

@Dodik

• Author

Jes' zato ja ne koristim vegetu godinama.  :D

To, pošteno za razliku od uređenih zemalja hrana u Srbiji je dno-dna po svim merilima, to je evidentno. A, inače svuda u Evorpi je GMO prisutan od kada su negativci iz EU postigli sporazum sa Amerikom i Kanadom da se uvozi i ne obeležava GMO. Slažem se za Srbiju i Kinu i Vijetnam ne verujem da je u Srbiji nešto zdravija hrana sem ako sam odgajaš ili kupuješ od nekoga manje-više proverenog, ali i kod nas je sve mnogo zagađeno i zemljište i vazduh,  u Zapadnoj Evropi jeste bolje zato što ne sme da se stavlja varikina u nudle i da se prska do besvesti, i postoji kontrola mesa što u Vijetnamu nije baš tako, pretpostavljam i u Kini, kod nas ima neke kontrole u nekoj manjoj meri ili nema. U Vijetnamu se varikinom izbeljuju nudle i rade slične ekstremno toksične stvari sa hranom, pretpostavljam i u Kini, mada kod nas ko će ga znati možda su smislili nešto slično, a da ne znamo? :D 

Vidim da je ovde priča o Kambodži, to jest tema, to potražite na internetu, oni su prvaci u trci za što otrovanijom hranom, imate kod njih zabeležene slučajeve na desetine poljoprivrednika teško otrovanih pesticidima. Morate da shvatite da su ovo mnogo-ljudne zemlje, bar Kina i Vijetnam, a Kambodža ima sličan mentalit, ako ne i gori po tom pitanju nebrige, institucije su izuzetno iskorumpirane, vrlo je slaba svest o hrani sem da treba da bude jeftina, ljudi su nepismeni ti koji se bave poljoprivredom, nisu to npr. Danci, farmer, a mnogo pismeniji od naših akademika (napisao političari, a oni su kod nas pa tek bagra nepismena), već neuki ljudi, koji sada imaju mogućnost da kupuju bez kontrole pesticide koji će da im omoguće 10-struko veću proizvodnju ili nek bude i samo duplo veću proizvodnju sa mnogo manje rada, ne okopavaš ne trebiš samo prskaš.

Plus Vijetnam, verujem i Kina imaju taj ekonomski bum, a nema nikakve kontrole i onda rokaj, snimaj, stavljaj varikinu, potapaj meso u hemikalije, pravi od govedine svinjetinu i slično, jer na jednom je došao kapitalizam i kod njih i neki postaju bogati za kratko vreme.

Tako da kako god mislim da i dalje možda u Srbiji je malo bolje, ako imate svoje ili znate nekoga ko će vam prodati, a da nije ubijeno na mesto pesticidima (teško u današnje vreme) ili ako uzimate u mesari koja npr. ima svoju farmu i klanicu, pa bar ne jedete smrzznuto meso iz Brazila, kao kod Mat***vića...

Edited by Dodik

• Author
10 hours ago, Lazar said:

Kinezi uglavnom kupuju uvozno mleko, zbog ovoga:

https://en.wikipedia.org/wiki/2008_Chinese_milk_scandal

Jeste to je ono, tamo kod njih nema granice na šta su spremni da urade da zarade pare, i kakva god Srbija bila opet bar mleko (neka je i sa antibioticima) ali nije sa melaminom, od koga se prave određne vrste plastike i pur pena npr. 

U Vijetnamu gore sam napisao govedina u svinjetinu, greška, svinjetinu u govedinu pretvaraju tako što potope svinjsko meso u neke štetne hemije da mu promeni boju, računao sam kao super što u Vijetnamu ima korejskih prodavnica hrane, jer oni su ipak ozbiljna država po tom pitanju, posle mi neko rekao da je to sve falš roba iz Kine sve odrade ambalažu i ostalo kao kupuješ korejsku hranu i pića i proizvode i plaćaš ih 3 puta skuplje ono unutra kineski mućak. Koliko ovde ljudi bili kvarni u Srbiji i koliko god da vole pare, ovde pre ili kasnije izbije neki skandal, pa se onda malo oni uspavani po sanitarnim službama i inspekcijama razbude, bar do sledeće prilike, tamo je to toliko rasprostranjeno i do te mere imaju te bolense ideje oko "proizvodnje" i "rebrendiranja" :D hrane, da bukvalno ne znaš da li si u ukusnoj supi od nudli jeo malo i domestosa. Mislim to je iskreno strašno. 

Pitajte bilo kog Kineza srednje klase, zašto voli Japan, biće vam sve jasno, kada odu tamo kupuju kao ludi sve i svašta. 

Možda sam ranije pisao o Bia Saigon, mom pivcetu tamo onom za svakodnevno druženje pošto košta nešto smešno :D Jednom sam našao u pivu neke ljuspe, vidim nešto mi se zalepilo za jezik, pljunuh ja ono! :D Nije me to odvratilo od pivceta Saigon, ali to mi se nigde nije desilo iskreno, bar svuda u svetu te proizvodnje piva imaju odlične sanitarne standarde, jednostavno moraju. 

Edited by Dodik

• Author

Tako da ko se teši da je tamo isto kao u Srbiji ili razvijenom delu Evrope, neka se teši, ali to je samo uteha. Istina u Srbiji se ne zna šta ljudi jedu, ali je svakako neka vrsta s*anja, u Jugoistočnoj Aziji i Kini je to s*anje bar za 30% gore, plus ima tih stvari koje mogu biti fatalne pa čovek uvek mora da bude na oprezu. A, već ovi zapadni Europejci oni se ne zezaju, prska se i kod njih ima GMO, sve to stoji, ali ima i zakona i zna se šta sme, a šta ne sme ima i zdrave konkurencije pa ovaj market nudi ovo, pa onaj ono, pa lokalna proizvodnja, pa organsko, pa ovakvo onakvo, ima izbora za svakoga. 

Kinezi masovno u Australiji kupuju hranu za bebe, onda to salju nazad u Kinu gde se prodaje po 2-3-X puta skupljoj ceni. Zato u Australiji postoji limit na broj konzervi hrane za bebe koju jedna musterija moze da kupi. Slicno je i sa vitaminima, ribljim uljem i slicnim stvarima. Masovno se kupuje i preprodaje tamo za masan profit. 

Dodik, istina je, ima vise regulacije, samo sto ta regulacija uopste nije tako nepropusna kako ti tvrdis. Recimo ovde u Australiji svaki proizvodjac moze da stavi na ambalazu da je ta hrana "organic" ili da nema nikakvih vestackih aditiva. A pogledaj sadrzaj, videces gomilu prezervativa pozadi. Tako da uopste to nije tako rigorozno kako se misli. Profit je na prvom mestu svuda. a kriterijumi sta je zdravo, sta je organic i slicno uopste nisu tako jasni. Udjes u supermarket na Zapadu, u bilo kojoj zemlji, vecina hrane ce sadrzati ogromne kolicine secera, ulja, kukuruznog sirupa i soli.

Evo ti pogledaj pakovanje Nutele koja se preporucuje kao "zdrava" i za decu:

tumblr_inline_mlcesh4Pan1rhqjw3.png

Pogledaj Johnson i Johnson, talk i ostali proizvodi za bebe su kancerogeni, kud ces vece kompanije, koja i dalje te proizvode prodaje:

https://www.abc.net.au/news/2018-07-13/johnson-and-johnson-ordered-to-pay-over-talcum-ovarian-cancer/9992078

Johnson & Johnson ordered to pay $6.32 billion in talcum powder cancer case

U principu jedini nacin da zaista znas sta jedes je da to sam proizvodis. Nema druge. 

Edited by noskich

6 hours ago, Dodik said:

Koliko ovde ljudi bili kvarni u Srbiji i koliko god da vole pare, ovde pre ili kasnije izbije neki skandal, pa se onda malo oni uspavani po sanitarnim službama i inspekcijama razbude, bar do sledeće prilike

Zbog skandala sa otrovnim mlekom više ljudi je završilo na robiji, a par ih je osuđeno na smrt i pogubljeno. Teško je kontrolisati i regulisati sve u zemlji koja ima više stanovnika od EU, Amerike, Rusije i Brazila zajedno. Što se tiče samog kvaliteta hrane, svakako da je mnogo niži nego recimo u Srbiji. Tako se postiže da hrana bude jeftina, što je verovatno cena socijalnog mira. U zemlji u kojoj se tokom istorije u više navrata masovno umiralo od gladi, poslednji put ne tako davno, možda i nema mnogo opcija za nahraniti milijardu i po ljudi :(

Nije to samo specijalnost Kine. U razvijenim zemljama najvece trziste hrane je upravo trziste (za lokalne uslove) jeftine hrane gde se nemilice koriste secer, ulje, so, kukuruzni sirup.

I ne samo to, cak i trziste skupe hrane, secam se da sam gledao neko takozvano ulje od tartufa (tako se zove) koje sadrzi 0.001% tartufa, i opet se tako zove. Nazalost, cak ni visoka cena nije garant stvarnog kvaliteta hrane. Jer jednostavno ne mozete znati sta je unutra. Opet, jedini 100%-ni nacin je uzgajanje hrane. Sto ne mora biti nemoguce cak i ako zivite u gradu. Postoji citav pokret urbane poljoprivrede gde ljudi u dvoristima gaje voce i povrce i imaju koke nosilje. 

Cak i na terasi mozete uzgajati makar zacine i poneku vocku i povrce poput paradajza, limuna i slicno... A ako vase komsije rade isto, eto vam trampe i samodovoljnosti.

Edited by noskich

Stvarno ne znam u kojoj je to zemlji kvalitet ishrane zagarantovan? Ne verujem da je to slucaj ni u jednoj zemlji jer je svuda na prvom mestu profit. A profit podrazumeva minimizaciju troskova i maksimizaciju profita. Kako se to radi? Pa tako sto se zakida gde god moze, tako sto se koriste sto jeftiniji sastojci, nije uopste bitno ikome da li je hrana zaista zdrava, vec koliko mogu na njoj da zarade. To kada je rec o proizvodjacima, kada je rec o potrosacima na prvom mestu su cena i ukus. Nebitno sto je recimo Nutela otrov jer je gotovo u potpunosti secer i ulje, masovno je popularna svuda i narocito u razvijenim zemljama zbog cene i ukusa. Ako biste napravili verziju nutele bez secera i ulja, znaci samo sa lesnikom, kakaom i recimo nesto butera, to bi kostalo nekoliko puta vise nego ova Nutela u prodaji, a ne bi bilo slatko niti lako razmazivati je i drzati van frizidera jako dugo vremena. 

Tako da ne, ne mislim da je od sustinskog znacaja zemlja u kojoj se nalazite za zdravu ishranu. Jeste, ima efekta, nije sasvim svejedno, ali na prvom mestu je vasa licna inicijativa. Ako kupujete gotove pakirane proizvode, jedete brzu hranu i slicno, onda cete se hraniti nezdravo svuda.

Ako zelite da se hranite zdravo onda morate na prvom mestu da kupujete sveze sastojke i kuvate sami. 

Edited by noskich

• Author
10 hours ago, Lazar said:

Zbog skandala sa otrovnim mlekom više ljudi je završilo na robiji, a par ih je osuđeno na smrt i pogubljeno. Teško je kontrolisati i regulisati sve u zemlji koja ima više stanovnika od EU, Amerike, Rusije i Brazila zajedno. Što se tiče samog kvaliteta hrane, svakako da je mnogo niži nego recimo u Srbiji. Tako se postiže da hrana bude jeftina, što je verovatno cena socijalnog mira. U zemlji u kojoj se tokom istorije u više navrata masovno umiralo od gladi, poslednji put ne tako davno, možda i nema mnogo opcija za nahraniti milijardu i po ljudi :(

Da, to si skroz u pravu kod nas država sa 6 miliona stanovnika u kompletnom rasulu, a kinezi imaju sada preko milijardu i po. 

• Author

@noskich

Ti ne možeš bez zamene teza? :D

Niko to ne spori i u Zapadnoj Evropi nije ni svuda isto u svakoj zemlji niti je i ta hrana koja se reklamira kao organska 100% zdrava i pitanje da li je stvarno organska, i uopšteno, Nutela ti je čist primer tržišne politike i kapitalizma, reklamiraju ga kao i svaki drugi krem ili kao recimo komad odeće ili bilo šta što se prodaje,  da je eto baš to dobro za decu, a da ne pričamo o pahuljicama za doručak koje su mnogo gore od toga krema, mislim da imaju više šećera. Ako ništa drugo to što piše na tegli mora da ima unutra, pa ti ako nećeš da jedeš nešto sa 55% šećera ti zaobiđi. 

Nije poenta u tome već u zakonima, sanitarnim zakonima i inspekcijama, odgvornosti koja postoji itd... Zato su tamo standardi vezani za prehranu mnogo bolji, i sem ako se ne desi baš, baš neki izuzetak, i tamo bude toga da budemo pošteni, praktično uvek si bezbedan kada kupuješ hranu, prolazi provere da li je bezbedna za jelo i da li je nivo pesticida u normali itd... Meso, datum klanja, datum pakovanja, iz koje zemlje stiže, u nekim od ovih zemalja možeš da pratiš poreklo hrane do prvog proizvođača. Uradi ti to u Srbiji, a tek uradi u Jugo-Istočnoj Aziji ili Kini, to je tamo misaona imenica, neka druga dimenzija u ovom trenutku. O tome se ovde polemiše, čak i kod kuće ako zasadiš, možda tvoj komšija nečim truje zemlju, padne kiša koja je kisela, automobili ti prolaze svaki dan u blizini, nije ni to 100% zdravo rešenje, ali je bolje nego kada kupiš pa ne znaš šta je rađeno s tim.

Inače čak i u Srbiji ne sme da se stavlja sredstvo za izbeljivanje ili pravljenje vinila u hranu, ja kada sam čitao izveštaje u Vijetnamu 80% nudli je sadržalo varikinu, to je bre bolesno, nečija poremećena psiha je samo to mogla da smisli ili neko toliko nepismen da ne razlikuje varikinu od prehrabenih konzervansa, boja itd. Prednost Vijetnama su ti strani lanci koji imaju uvoznu robu pa da se zaobilaze domaće nudle i slično i onda samo da se nada čovek da nije kineska kopija! :D 

Kada ti apsolutno ne znaš na čemu si tamo. Jedino da se pomiri čovek kaže sebi, ej to je sve OK ne fali mu ništa i cepaj.  O tome je pitanje, šta je zdravo to je danas relativna kategorija, ali šta je bezbedno i da li treba jesti toksične sastojke koji uopšte nisu namenjeni za jelo ni u kojoj meri, nisu to emulgatori koji jesu loši, ali su odobreni za ishranu, oni u Kini i Vijetnamu stavljaju supstance od kojih se prave građevinski materijali. Da nije tako i Kina i Jugo-Istočna Azija bi 10 puta bili bolje destinacije u svakom pogledu od Evrope, ovo ih koči, a neće se toga tako lako rešiti u skorijoj budućnosti. Pogotovu ne Kinezi, a Vijetnamci možda uz pojavu skupe hrane za bogate. 

Ovo za Johnson si naveo u Americi, Noskichu, ja Ameriku pominjao nisam, i zna se da oni svoj narod smatraju totalnom stokom, i da eksperimentišu na njima i sve živo im prodaju i bez obzira na zdravlje ljudi i kod njih je tih skandala bilo koliko hoćeš i biće i ubuduće, i da su jedna od najnezdravijih zemalja za život na svetu, SAD su posebna priča. 

Edited by Dodik

• Author

Ima primera i nezdrave hrane koja ulazi na velika vrata u Evropu, kao recimo vijetnamski pangazijus, riba koja je jeftina, ne deluje toliko loša, ali je odgajaju u vrlo lošim uslovima, to je praktično riba go*nara. :D Pa, restorani, hoteli to nabavljaju jeftino i cepaj služi gostima, lepa zarada, ali opet verovatno nivo žive i šta ti ja znam mora da bude u normali, verovatno nemaju test na nivo go*ana u ribi. :D

• Author
12 hours ago, noskich said:

Tako da ne, ne mislim da je od sustinskog znacaja zemlja u kojoj se nalazite za zdravu ishranu. Jeste, ima efekta, nije sasvim svejedno, ali na prvom mestu je vasa licna inicijativa. Ako kupujete gotove pakirane proizvode, jedete brzu hranu i slicno, onda cete se hraniti nezdravo svuda.

Ako zelite da se hranite zdravo onda morate na prvom mestu da kupujete sveze sastojke i kuvate sami. 

Pazi za nekoga ko je visoko obrazovan i stručan, imaš shvatanje hrane kao da si prosečan Amerikanac meni nije jasno? Ti možeš da kupiš sveži sastojak koji u sebi ima 20 puta više pesticida, ili nekih kancerogenih materija, to što je svež i što ćeš ti da ga kuvaš to ništa ne menja, truješ se pa se truješ. U pomenutim azijskim zemljama ti je trovanje dugoročno zagarantovano, e sada ljudi idu jer im se finansijski isplati, nemaju EU papire, idu ovamo dobra zarade, malo urušavaš zdravlje, ali šta da se radi. Dok si u Srbiji tu je hrana sigurno manje štetna, da kažem zdravija, ali uništavaš nervni sistem, ako si iole normalan, ko je lud, budala ili glup, za njega nema bolje zemlje od Srbije ni bolje hrane i za takvog nema brige ni o GMO ni o MSG ni bilo čemu.  Na TV-u su parovi, farme, Dara Bubamara, turske serije, kupujemo rashodovane avione od Rusa, jednom rečju "mnogo smo jaki" :D

Dodik, slazem se da nije sasvim svejedno kada je rec o regulativi. Medjutim, sustina po meni je licna odgovornost i informisanost. Ako ti nisi zainteresovan za svoje zdravlje i ne informises se o zdravoj ishrani, zatim ne vodis racuna o sastojcima i kuvanju, onda se ti neces hraniti zdravo pa ma gde bio.

A eto ti znas da 80% rezanaca u Vijetnamu sadrzi varikinu, pa lepo onda zaobidjes iste. Kupuj po prodavnicama zdrave hrane lokalnu hranu, imas uvozne hrane, kuvas za sebe, imas restorane sa zdravom hranom dobrog kvaliteta... 

Ne, u Americi, Johnson i Johnson, kao i sve ostale multinacionalne korporacije, svoje proizvode prodaju po celom svetu. Nista to nije specificno za Ameriku. 

Evo ti Dodik, udji u bilo koji supermarket bilo gde na svetu, pa pogledaj koji procenat hrane tamo uopste moze da se kvalifikuje kao zdrava hrana. Vecina procesuirane hrane to ne moze. A procesuirana hrana cini 2/3 ili cak 3/4 celog supermarketa. Nebitno da li si u Kambodzi, u Norveskoj ili Svajcarskoj. Procesuirana hrana se pravi tako da bude pristupacna po ceni i da ima ukus koji kupca pretvara u dugorocnog potrosaca. A znamo kako se to radi, i sta se u hranu ubacuje da to bude tako.

A cekaj Dodik, jel ti ozbiljno mislis da se u razvijenim zemljama ne koriste pesticidi? Pa oni su sampioni pesticida i industrijske poljoprivrede. Pre ces u nerazvijenim zemljama naci male proizvodjace koji gaje hranu na tradicionalni nacin, nego u razvijenim. 

Jeste, u razvijenim imas vise regulative o njihovoj upotrebi i eto to je jedina razlika. A regulativa ne sprecava prekrsaj, samo propisuje sankcije AKO se prekrsaj zabelezi i ima mehanizama da se sankcije sprovedu. Regulativa sama po sebi ne znaci mnogo. Mozes imati strogu regulativu, ako se ne sprovodi, nikom nista.

Drugo, u razvijenim zemljama, korporacije lobiraju nutricioniste, doktore, pa cak i vladu direktno da se hrana, medicina... koja u stvari nije zdrava, ili medicina koja ima gomilu losih nus-efekata, prodaju kao zdrave. Sve je to biznis svuda...

Mislis da u Srbiji isto tako ne prskaju koliko god mogu ne bi li vise zaradili? Stara je prica o tome kako seljaci u Srbiji gaje zasebno hranu za sebe, a zasebno za prodaju. Ta za sebe je zdrava, ovo ostalo se prska i sakom i kapom...

I reci mi Dodik, ti verujes u regulativu u drzavi Srbiji? Da je ta regulativa efikasnija od recimo regulative u Kini? Pa ne znam bas. Pored svog onog javasluka i korupcije u Srbiji...

Ovo što smo videli po Tajlandu, Laosu i Kambodzi je katastrofa. Ako želiš nešto kvalitetnije moraš da platiš duplo nego u Evropi. Ne vredi lagati ljude da mogu živeti na uličnoj hrani, deca nam se prvu nedelju odmah imali probleme velike sa stomakom.

Deset puta je jeftinija i bolja Evropa i Beograd.

Ne znam tacno gde si bio, ali po gradovima u tim zemljama imas restorane sa povoljnom i kvalitetnom hranom u kojima je cena malo veca ili ista kao na ulici. Nije ulicna hrana jedina opcija. 

Mozes se i kod kuce kvalitetno hraniti pod uslovom da ne kupujes recimo uvozni sir i vino pa ti onda ispada jako skupo jer lokalci to ne konzumiraju. Ako kupujes kvalitetne lokalne sastojke i u Rimu se hranis kao Rimljani onda moze biti itekako povoljno.

Evo probaj u Beogradu da kupujes durian, dragonfruit i ostalu hranu koja se uvozi u maloj kolicini pa onda vidi koliko to kosta. Ne mogu ljudi da ocekuju da ce 8 hiljada kilometara daleko od kuce se hraniti isto kao kod kuce i po istoj ceni i uslovima.

Jer treba Tajlandjani da uce kako da spremaju pitu zeljanicu ili gosti treba da se adaptiraju na lokalnu hranu? Ako mislis da je ovo prvo nacekaces se dok se to ne desi...

I na kraju - jedna je stvar kada odes negde kao turista na kratko vreme, a druga kada zivis tamo. Nakon odredjenog vremena telo ti se adaptira na klimu i lokalnu hranu. I ja sam isto ponekad imao recimo proliv ili stomacne tegobe. To je tako u pocetku, kasnije se naviknes. Deca imala problema prve nedelje, pa naravno, em su deca osetljivija po tom pitanju, em su tek stigla, em ti kao turista ne znas gde je hrana kvalitetna. Mislim da nije realno suditi na osnovu tako kratkorocnog i povrsnog iskustva.

Edited by noskich