Jump to content

Featured Replies

A da, durijan je tako skup. Ne kapiram u opšte kako lokalci to priušte. sto grama je durijana kao pola kile sira.

• Author

ja sa Noskichu gledao food inc. čim se pojavio ne znam, pre koliko godina. A, to da onji prodaju hranu po celom svetu Ameri, to je tvoje neko subjektivno mišljenje, koju hranu i šta, ali većina je za njihovo tržište, oni mahom izvoze kukuruz, govedinu slabije, bar u Evropu slabije. Ali nemaš pojma o čemu pričaš, kakav zdrav restoran ili zdravo kuvanje kod kuće kada zemlja nema nikakve standarde o ispravnosti hrane? Specijalno za tebe će neko dopremiti hranu koja je skroz drugačija?

• Author
4 hours ago, kolumbian said:

A da, durijan je tako skup. Ne kapiram u opšte kako lokalci to priušte. sto grama je durijana kao pola kile sira.

Hehehe, ma što smrdi majku mu durijansku, ne vole ga ni svi Azijati, ali dosta njih smatra to specijalitetom! :D

A, s ovim iznad Noskichem nema svrhe se raspravljati i ubeđivati, ono ili je do mere zagrižen ili je neko ko ima mnogo slobodnog vremena pa se tu zeza sa ljudima po forumima, čisto da znaš, taj ne reaguje na argumente.  A, ne trebaš da budeš ni mnogo pismen ni upućen da eto koe je bio u tim zemljama vidi higijenu, sanitarne uslove, čak i te po Ho Chi Minhs, navodno organic prodavnice, prodaju isto povrće kao i svi samo ga naplate 4 puta skuplje, prepun je internet.

Noskichu svuda se prska, ali postoji ta karenca i slično i dozvoljeni i ne dozvoljeni pesticidi, ja sam ti već rekao da je u Srbiji loša situacija kudikamo bolja od Kine i Vijetnama to sigurno.  Kambodžu da ne pominjemo oni su najgori. 

Edited by Dodik

Dodik, nije rec o US, rec je o celom svetu. Multinacionalne korporacije koje snadbevaju ceo svet bez razlike:

0*zD96nWpIpJue4NAK.jpg

• Author

I šta si sada ovime dokazao, pa ovo su šta tamponi, ulošci, praškovi za veš i Coca Cola i Pepsi, mahom slatkiši, čipsevi i gluposti, ništa od ovoga nije hrana, bar ne prava hrana, čak i ove pahuljice, imaš razne druge marke sem Kellogsovih brendova.  Niti su ovi proizvodi prisutni na svim tržištima niti imaju isti sastav i ako im je matična firma ista, ishrana ljudi koju se trude da jedu normalno, konzumiraće možda 5-10% ovih proizvoda u svojoj ishrani, što i nije neki procenat. A, ono što ti opet ne znaš i pored tolikog češljanja interneta, jeste da kvalitet i sastav tih proizvoda nije isti u većini zemalja, to jest ime je isto, ali dosta često se sam proizvod razlikuje. Probaj fantu u nekoliko različitih zemalja u Evropi samo pa ćeš videti da se razlikuje i sastav i boja i ukus. 

Meni nije problem da nastavljam s tobom polemiku, eto imam i ja ponekad viška vremena! :D Ali, o hrani, pićima i slično sa mnom nećeš moći mnogo uspešno da polemišeš jer o tome znam dosta, znam opet da tebi argumenti ništa ne znače, ali dobro... :) I ti ovime ništa ne pokazuješ, ti kada odeš sa gospođom na Tajland ti uneseš jedno 20 puta više pesticida i kancerogenih materija nego dok si u Australiji i to je de facto, sada ti možeš da mi nalaziš tabele, ali upravo je to poenta nije isto. A, pogotovu su problem zemlje Jugo-Istočne Azije i Kina, gde ljudi na žalost nemaju predstavu da hrana nije isto što i lepak za cipele i da ne sme da se meša zajedno i jede, a oni koji i imaju predstavu su na žalost žrtve jer nemaju mogućnosti za nešto drugo. 

4 hours ago, Dodik said:

Niti su ovi proizvodi prisutni na svim tržištima niti imaju isti sastav i ako im je matična firma ista, ishrana ljudi koju se trude da jedu normalno, konzumiraće možda 5-10% ovih proizvoda u svojoj ishrani, što i nije neki procenat.

On 1/15/2019 at 1:51 PM, noskich said:

Evo ti Dodik, udji u bilo koji supermarket bilo gde na svetu, pa pogledaj koji procenat hrane tamo uopste moze da se kvalifikuje kao zdrava hrana. Vecina procesuirane hrane to ne moze. A procesuirana hrana cini 2/3 ili cak 3/4 celog supermarketa. Nebitno da li si u Kambodzi, u Norveskoj ili Svajcarskoj. Procesuirana hrana se pravi tako da bude pristupacna po ceni i da ima ukus koji kupca pretvara u dugorocnog potrosaca. A znamo kako se to radi, i sta se u hranu ubacuje da to bude tako.

• Author
13 hours ago, noskich said:

Ma, u pravu si ti, ali procesuirana hrana u Švajcarskoj i Kambodži su dve totalno različite katogorije, dimenzije itd... Čak i neprocesuirana. Slušaj prednost demokratije je ta što ti možeš da odeš da živiš na Tajlandu i da se lagano truješ, to je tvoje pravo, ali mani druge ljude da ubeđuješ. Sve ima svoje prednosti i mane, život za belca na Tajlandu i Kambodži i u Kini može biti izuzetno ugodan, ali truješ se hranom više nego u Evropi i Australiji ili Kanadi, truješ možda i vodom, pitanje je i voda koliko im je kvalitetna i prečišćena itd... Jer su standardi skroz drugačiji ili ih nema. 

Dodik, uopste ne sporim da je regulacija u razvijenijim zemljama strozija, i u skladu sa tim ima manje rizika kada je rec o hrani, medjutim to ne znaci da je ta hrana zdrava. Ko hoce da se hrani zdravo, da ulozi napor i vreme u to, on ce naci nacina za to ma gde da zivi. Jeste, kao stranac u SEA morace vise truda da ulozi u to, i nesto vise novca, ali nije nemoguce. Pa to je isto kao kad u Srbiji imate svog seljaka na pijaci koji vam prodaje proverenu robu. Nema razlike. 

U razvijenijim zemljama je lakse to raditi, ko hoce da radi, ko nece, on ce se strasno lose hraniti i tamo. Ali u oba slucaja najvaznija je licna inicijativa. Da si informisan o zdravoj ishrani, da vodis racuna o tome, i da ulozis vreme, trud i novac u to. 

Trebace ti vremena kao strancu da upoznas ljude, dobavljace zdrave hrane, kvalitetne restorane... Ali nije nemoguce. Ne moze preko noci, ali ko ima volje moze se. Da li je rizik veci da dodje do nekog ekscesa? Jeste. Ne sporim. 

Evo pogledaj aferu u Australiji od prosle godine:

• Author

@noskich

Pa odgledao sam snimak i na kraju objašnjavaju da se desilo, digla se galama, i da će preuzeti odgovarajuće mere da se ne desi ponovo, dobro Australija očigledno je daleko od savršenog mesta, ali po Jugo-istočnoj Aziji i Kini, non-stop se dešavaju razne stvari, a ne otkrije se, ili se otkrije tek mali procenat, ili kada dođe do neke ogromne tragedije. Ne može da se poredi što je neko našao iglu u jagodi i digao galamu, u redu i treba tako, i što neko konstantno proizvodi hranu na najgori mogući i najštetniji način po ljude. Ovo je jedan incident, a ovamo je to deo kulture na žalost.  

Hahaha, da bacim crva posto vise nije u Kambodzi ?, jer sam misljenja da je u Srbiji najgora hrana na svetu, ne znam koje ste godiste, ali tamo cini mi se 2003-4(mozda i ranije, davno bilo) na rts-u je isla akcija da li u Srbiji ima gmo-a, krenuli od deteline, ispostavilo se tada da je 50%deteline gmo, nesto krenuli da spaljuju pa prekinuli, kao velika steta ima da se nanese, i to palo u zaborav, ko zna sta je sa ostalim biljozama, zivuljkama, 20godina kasnije, kada su ti ljudi sto su tada to radili shvatili da kazne i kontrole nema, jos gore, da kazne nema iako su uhvaceni?!Pa onda, karbofuran je u Srbiji zabranjen, e sad, koliko karbofurana treba da se naprska kada uspe da ubije npr. srnu, malo malo kada se tako nesto desi, i uspe nekako neki slucaj da dodje u centar paznje, dodje i prodje, nikom nista, samo se smanji doza i voziii, i mediji vise nikad to ne spominju?! Onda, imate na google mapi, satellite view, pogledajte tik oko elektrana(cca 50m) Obrenovac, Kostolac, samo njive, kukuruz, psenica, ma sve sto ti dusa iste, iako je kamda zabranjeno na 20km od elektrana da se to radi(mora da se proveri ova informacija za 20km, ali cini mi se da 20km okolo mora da bude suma, pa onda moze). Pa Mat****ic, cimao sam se po inspekcijama uzalud, jer prelepljuju deklaracije i prodaju hranu kojoj je 6-8meseci istekao rok, ispao budala, ni jedna inspekcija nije zaduzena, vrteli me u krug oko dve nedelje dok nisam odustao, mediji me ignorisali, verovatno zato sto se u svim medijima reklamira, oni ne vidim zasto to ne bibradilini dan danas, mozda samo sada ne prelepljuju nego prepakuju u novu ambalazu, posle toga bio i onaj skandal kada radnik snimio ono gadno meso, i o5 nikom nista. I za kraj, nekad uspe da procuri informacija da nam je neka zemlja vratila ceo izvoz voca, povrca, kukuruz itd. jer je visoko toksicno, nikada nista od toga nije unisteno, gde je?Jos da kazemo da zbog tih stvari nasi sprovode kakvu takvu izvoznu kontrolu, da se to ne bi desavalo, sta je sa onim sto ne prodje kontrolu, i da li ono sto nije za izvoz ima bilo kakvu kontrolu, ne bih rekao, nikada nisam cuo ,video, procitao da je nesto unisteno, neko kaznjen...lazem, bila ona afera aflatoksin pa se umesale institucije u svoj posao, i reseno je  ?...interesantno je sto ako mediji nesto takvo objave, tek onda idu institucije, proveravaju, umesto da mediji te informacije dobijaju od nadleznih institucija, a takodje mozete primetiti, da mediji posle nikada vise to ne spominju, cak ni usput, ni da zatraze informacije od institucija, pa da prenesu iste, ma kolika laz one bile....koliko je to daleko otislo, zapitajte se kakvo je to mleko sto su delili besplatno( po 5litara), ti sendvici, imajuci u vidu, da nikada nista sto je stetno za zdravlje nije unisteno, i da samo unistavanje kosta...ko je jeo regularno u Srbiji, nigde u svetu se nece trovati vise, u najgorem slucaju, trovace se isto

Edited by cooina

Tacno, sustina je ista svuda, hrana je nazalost na prvom mestu profit, a tek onda druge stvari. A posto je profit na prvom mestu, onda su ispravnost hrane i koliko je ona zdrava sasvim sporedne stvari. Hrana je jedini proizvod koji moramo da kupujemo svaki dan, i u skladu sa tim ogromno trziste na kojem igraju ogromni igraci, multinacionalne korporacije koje profite mere milijardama dolara. One su beskrupulozne i jedino sto ih interesuje je novac. Potpuno im je svejedno na kojem trzistu igraju, ponasaju se isto svuda. Drzave mogu da pokusaju da ih manje ili vise regulisu sa manje ili vise uspeha, ali je ta mogucnost stvarne regulacije sve manje izgledna. Ti igraci mogu drzave da ucenjuju poslovima, uzvozom/izvozom, podmicuju funkcionere... imaju mali milion nacina...

• Author

@cooina

Ma, naravno, ali pazi kod nas niko ne stavlja domestos u hranu kao po Jugo-istočnoj Aziji, da se sada ne ponavljam po 100-i put, ili kao ono što rade po Kini.

Svaka ti čast za Matijevića što si uopšte pokušavao, on ti je sada generalni sponzor Zvezde, pa ti saberi 2+2, ko ga drži van zatvora.

Inače svako malo informisaniji u Srbiji zna da se kod Matijevića kupuje samo salama za kučiće i mačke, ima te neke kuc-kuc i mjao-mjao jeftine, pa ko ima kućne ljubimce koji jedu puno isplati se.

Tačno je i drugo što si rekao ko ni u Srbiji ne bira šta će jesti za njega nema neke razlike, ali to je uporedivo i za ostale onda zemlje,  na svu sreću ovde ipak, čovek može koliko toliko da napravi neki izbor.  Mada i ja se slažem da nam je taj nivo prehrane izuzetno loš, generalno gledano, i nezdrav, kvalitet isto nizak onoga što se ovde valja. Opet reći da nije ništa lošije u Jugo-Istočnoj Azija je po meni neistina, oni tamo su posebna kategorija. 

8 hours ago, Dodik said:

Tačno je i drugo što si rekao ko ni u Srbiji ne bira šta će jesti za njega nema neke razlike, ali to je uporedivo i za ostale onda zemlje,  na svu sreću ovde ipak, čovek može koliko toliko da napravi neki izbor.  

Ovo je sustina, ko ne vodi racuna o ishrani on/a nece voditi racuna ma gde se nalazio/la.

Ko vodi racuna on/a ce voditi racuna ma gde se nalazio/la.

Ima naravno razlika, negde je lakse, negde je teze, ali se sustina svodi na ove dve prve recenice...

• 3 weeks later...
  • Author

@noskich

Jel' možemo na Tajlandu očekivati kiseo kupus, kuvan sa goveđim mesom (može i svinjsko recimo)? 

Ne verujem, osim ako sam ne spremis, ili nesto uvozno skupo kao svetog Petra kajgana... Ili preskup restoran...

Edited by noskich

On 1/24/2019 at 9:02 AM, Dodik said:

@cooina

Ma, naravno, ali pazi kod nas niko ne stavlja domestos u hranu kao po Jugo-istočnoj Aziji, da se sada ne ponavljam po 100-i put, ili kao ono što rade po Kini.

Svaka ti čast za Matijevića što si uopšte pokušavao, on ti je sada generalni sponzor Zvezde, pa ti saberi 2+2, ko ga drži van zatvora.

Inače svako malo informisaniji u Srbiji zna da se kod Matijevića kupuje samo salama za kučiće i mačke, ima te neke kuc-kuc i mjao-mjao jeftine, pa ko ima kućne ljubimce koji jedu puno isplati se.

Tačno je i drugo što si rekao ko ni u Srbiji ne bira šta će jesti za njega nema neke razlike, ali to je uporedivo i za ostale onda zemlje,  na svu sreću ovde ipak, čovek može koliko toliko da napravi neki izbor.  Mada i ja se slažem da nam je taj nivo prehrane izuzetno loš, generalno gledano, i nezdrav, kvalitet isto nizak onoga što se ovde valja. Opet reći da nije ništa lošije u Jugo-Istočnoj Azija je po meni neistina, oni tamo su posebna kategorija. 

ne bih se slozio sa tobom da se kod nas ne stavlja domestos, stavlja se kod nas isto svasta, trust me :)...zavrsio sam visu medicinsku, odsek za nutricionistu-dijeteticara, pa znam ipak malo bolje sta se radi "po dubini"....nase kolege sanitarci svakako znaju bolje, ali i mi smo, po prirodi posla, dosta upuceni....

uopste ne zelim da pricam sta se sve stavlja, jer onda ne bi niko nista vise jeo hehehe....

najbitnije je ne jesti preradjevine, bilo koje vrste ( mesne, supe, soseve i umake, razna smrzunta testa i proizvode, suva testa, konditorske proizvode, cak i mlecne preradjevine sem cistog kiselog mleka i mleka sa od 1,5% masti pa navise, sto je ok, i pavlaka je ok)), ili bar u sto manjem obimu.....meso takodje smanjiti, pogotovu perad, ribu obavezno gledati poreklo, mora da pise na deklaraciji- ona iz severnih mora je losija od juznih.. sto se povrca tice, krtolasto kupovati , ako je ikako moguce, organik ( najbolje bio-dynamic farming, mada to kod nas bas i ne postoji, ali postoji kao obicna organska proizvodnja)...zeleno lisnato, plodove i kupusnjace oprati sto je moguce bolje u mlakoj vodi, i guliti sve naravno, ne stedeti oko kore, nego debelo ostrugati....sto se voca tice, neka su poznata da "upijaju" pesticide u sebe, neka se uopste ne prskaju....tako da, zavisi....

a ovako nabrajati pojedinacno, od toga nema vajde, jer sve je sad "otrovano"....

licno sam misljenja da amerikanci jedu najlosiju hranu, ne samo zbog pesticida, aditiva,  i antibiotika u njoj, i GMO, vec zbog toga sto jedna kesica ovsene kase od 35g sadrzi u sebi 13-17g secera, a ona koja je sugar free, iz "whole foods" cuvenog organskog lanca supermarketa , sadrzi 5-7g....

u nasem supermarketu imate isto ovsene kase, kesice su prilicno vece, oko 60-64 g je prosek...takva kesica sadrzi oko 15g secera, a ona sa smanjenom kolicinom secera ima 5 g...naravno, ima i bez dodatog secera, i onda je stvarno 0 g secera...naravno, ima drugih sranja u toj kesici, ali to sad nije tema, ima svuda...

ovo je, naravno, samo primer koji ilustruje americku potrebu za secerom....imam osecaj da kod njih people run on plain sugar, and cars on gasoline hehe

Da i ja uskocim kao padobranac,u ovu temu ?

Organska hrana nepostoji!Da bi se nesto nazvalo organskim,moraju da prodju desetine godina,da se na datoj parceli nista ne uzgaja niti prsce pesticidima.Posto smo postali svi generalno potrosako drustvo,da li stvarno mislite da ce neko pustiti zemlju da "odmara" 10,20,30+ godina???Malo sutra...

Kao drugo,sto se tice gmo,neki profesori Poljoprivrednog fakulteta se slazu da nije zdravo,a neki da treba dati sansu takvom proizvodu...sve zavisi sa kojg se aspekta posmatra...naravno,prvo,novac,kao drugo novac,pa opet novac

Kao trece,sto se tice ispravnosti hrane,pijace su najkriticnije...jedino kad bi zasla inspekcija ,koja bi nasumicno proveravala tezge...a sto se tice uvozne hrane,ako je nesto prskano a kod nas nije dozvoljeno,nema sanse,ne postoji sila da se uveze...bez obzira na sve,sto se tice uvoza,jos koliko toliko zadovoljavamo neke standarde...to je vrlo siroka tema...

Nisam nikad bila u Kini,ne znam kakva je hrana,ali TRENUTNO glasam za Rusiju,jer iako su vrlo korumpirani,sto se tice uvoza sada prolazi kvalitet,ali videcemo dokle...

• Author

@bam-bam  ima ona pesma bam-bam neću ništa da znam! :D Izgleda da je tako najbolje! Šta ovo znači da se ne plašimo toliko Azije u prehrambenom smislu? :D

Samo još jedan stvar bam-bame, oko prskanje, jeste da si učio za nutricionistu i vidim i da kod nas po novinama isto to pišu, perite, ljuštite i takve gluposti, razumem ja da se verovatno prska direktno plod voća npr., ali taj otrov biljka upija svuda kroz lišće i koren, tako da od toga pranja nema ništa, ljuštenje i OK, zbog više stvari, ali neće mnogo pomoći jer su pesticidi već u svakom delu te biljke. 

Mislim sve treba prati, zbog dizenterije i slično, ali pranje neće odagnati pesticide. 

Edited by Dodik

3 hours ago, Dodik said:

@bam-bam  ima ona pesma bam-bam neću ništa da znam! :D Izgleda da je tako najbolje! Šta ovo znači da se ne plašimo toliko Azije u prehrambenom smislu? :D

Samo još jedan stvar bam-bame, oko prskanje, jeste da si učio za nutricionistu i vidim i da kod nas po novinama isto to pišu, perite, ljuštite i takve gluposti, razumem ja da se verovatno prska direktno plod voća npr., ali taj otrov biljka upija svuda kroz lišće i koren, tako da od toga pranja nema ništa, ljuštenje i OK, zbog više stvari, ali neće mnogo pomoći jer su pesticidi već u svakom delu te biljke. 

Mislim sve treba prati, zbog dizenterije i slično, ali pranje neće odagnati pesticide. 

pere se uglavnom zbog mehanickih agenasa, koji mogu da se uklone fizicki, pod mlazom vode, naravno, ne sve....izvinjavam se, propustio sam da napisem da je potreban mlaz vode, a ne cisto pranje, u serpi vode npr :)...

a sto se tice guljenja , svakako je neophodno, jer je dokazano, a i lako proverivo, gde je u plodu koncentracija materija stranog porekla ( citaj pesticida) najveca- u ljuski, tj. opni ( egzokarpu).

@kraljica svemira postoje tzv. biodynamic farms, sa kojih moze da se smatra da potice prava organska proizvodnja, a koje cak ne smeju da imaju u svojoj blizini nikakvu industrijsku proizvodnju..

^kao poljoprivredni inzenjer,kazem ti da ne postoji ;-) to je sve laz i obmana...mozes da imas pod plastenikom/staklenikom takvu proizvodnju za sopstvene potrebe...a za distribuciju,nema sanse!

Cisto da znate,nijedan pesticid ili neki drugi hemijski preparat vam nece naskoditi,ako se koristi prema upustvu,medjutim,to kod nas se uopste ne gleda a i nema ko da kontrolise sem robu koja se izvozi...

Preporuka:obavezno perite uvozne jabuke deterdzentom,jer su premazane parafinom.Eto to treba zabraniti,stetno a dozvoljeno..

• Author
4 hours ago, Lazar said:

Ako nastavim da pratim ovu diskusiju umreću od gladi, jer ću prestati da bilo šta jedem... :(

Ahahaha jeste upravo tako, no hebi ga, mnogo bitnije je živeti sa što manje stresa, ali ozbiljno, zato je sama Srbija, štetnija od hrane koju gura za domaću upotrebu. 

2 hours ago, Dodik said:

Ahahaha jeste upravo tako, no hebi ga, mnogo bitnije je živeti sa što manje stresa, ali ozbiljno, zato je sama Srbija, štetnija od hrane koju gura za domaću upotrebu. 

a zasto je srbija stetnija?

prestani vise da guras svoje politicke stavove o srbiji u temi o hrani, a takodje i na forumu gde nije mesto politici....

ne svidja ti se srbija, otisao si drugde....pisi o svojim putnickim iskustvima, i ne smaraj vise o stetnosti srbije po mozak

• Author
1 hour ago, bam-bam said:

a zasto je srbija stetnija?

prestani vise da guras svoje politicke stavove o srbiji u temi o hrani, a takodje i na forumu gde nije mesto politici....

ne svidja ti se srbija, otisao si drugde....pisi o svojim putnickim iskustvima, i ne smaraj vise o stetnosti srbije po mozak

Odakle tebi pravo da ti meni kažeš o čemu ću ja da pišem i kako? Malo si se tu zaneo prijatelju. Prvo to, a drugo pa upravo stanje u Srbiji je odgovorno i za ove naše silne putnike po svetu na ovakav način i za otrovnu hranu koju jedemo.