Jump to content

Featured Replies

Posted

Trenutna situacija januar 2019 Lima Peru.

Zamena novca na aerodromu 1$ - 32 SOL u gradu oko 33.

Bus prevoz do Miraflores 25 sol.

Taxi 40 sol na salterima ili kod devojke koja nosi reklamu. Na izlazu divljaci počinju od 50 do 10 $.

Smestaj u Mirafloresu i Barrancu od 10 $ hostel pa nadalje.

Lima prelep grad ima se dosta toga videti , naravno cene prilično visoke za sve organizovane ture , solo obici lako i naravno mnogo povoljnije. Gradski busevi 1 sol 1 pravac i 5 sol onaj bus kao metro posebna traka. 

Hrana odlična po dobrim restoranima poskupa oko 10 do20 $ ali dosta ima onih manjih lokalnih malo dalje od turističkih četvrti bas povoljno od 3 do 10 $.

Taxi po gradu jeftin od 10 do 15 sola srednja ruta za 20- 30 vozete i dosta dalje , obavezno pitajte za cenu i obavezno cenkajze jer strancu uvek krecu bar duplo, a video sam da i lokalci obavezno prvo utvrde cenu.

Na aerodromu dole su vam samo izlazi i chekiranje , sve ostalo je gore na spratu.

• Author

Uber funkcionise ali ne bas kao svuda ,postoji mogucnost prevara , a dosta njih uberasa je stajalo vec na aerodromu i cekalo zrtve ono po 20 -50$ . A kartica je super stvar ali sam cuo da je skuplja na aerodromu nego u gradu . U gradu sam platio 35 sola 3 gb. Claro.

• Author

Citao sam dosta za duple cene avio karata u Peru , jeftine za Peruance i mnogo skuplje za strance.Ako ipak kupite internetom tu jeftiniju a na aerodromu ne pokazete Peruansku id onda placate penal od 100 do 150$ .

Ja sam ipak kupio Lima Cusco za 29 $ preko Viva air i cekao sta ce biti. A onda procitam recenzije za tu low cost Kolumbijsku kompaniju i 800 losih referenci ocena 1 od ukpno 900 sa ocenama do 5.

Te naplacuju sve zivo pa pomeraju letove po5 puta pa otkazuju letove bez obrazlozenja i refundacije.

Nije mi bilo svejedno. Procitam ponovo njihova pravila, fora je da je rucni prtljag 40x35x25 mislim i svi se zeznu idodju sa 55x35x25 i naravno doplata, zatim ako niste onlline cekirali ili to internetom uplatili za 4 $ onda opet doplata 14 $ zatim doplata ako bi da sedite zajedno itd.

Ja ih ispostujem dodjem na aerodrom i bez problema, nikakve doplate.

Citajte samo dobro njihova pravila.

Sutra letim Latam om pa javljam kako sam prosao.

13 hours ago, mocart said:

Uber funkcionise ali ne bas kao svuda ,postoji mogucnost prevara , a dosta njih uberasa je stajalo vec na aerodromu i cekalo zrtve ono po 20 -50$ . A kartica je super stvar ali sam cuo da je skuplja na aerodromu nego u gradu . U gradu sam platio 35 sola 3 gb. Claro.

Ja nisam imao takvo iskustvo, nikakvih problema nije bilo sa Uberom a koristili smo ga 20-ak puta sigurno ukljucujuci i voznju od aerodroma do grada po normalnoj cijeni.

Nama je neki lik slucajno zaboravio da zavrsi voznju kad nas je dovezao pa je ispalo da smo samo napravili krug oko Kuska ali kao sto kazes lagano su vratili razliku tj naplaceno je jos manje nego sto je trebalo.
Inace primjetio sam da se mnogi bas bore sa aplikacijama, navigacijom i citavim sistemom, vidi se da im je to sve novo.

• Author

Leteo sa Latam od Cusca do Juliacu ( Puno ) bez problema ali sam odstampao cek in online i imao samo rucni prtljag pa sam isao direktno na gejt. Dozvoljavaju rucni 55x35x25 i plus neku malu torbicu kao za lap top.

• Author

Kao sto sam napisao u temi precica do MP evo da detaljnije pojasnim odlazak do MP.

Jedini nacin da dodjete do MP je polazak iz Cusco busom do Olajtajtamboa pa vozom do Acuas Calientisa pa busom ili peske do MP. 

E sad ta opcija kosta od Cusca do AC od 150 do 200 dolara u zavisnosti od klase vagona i od vremena polaska ( ima i skuplja karta) , pa jos od AC do MP 24 $ gore i dole pa plus ulaznica pa vi izracunajte ali idete kao gospoda.

Varijanta koju je zapoceo moj dobri drug Behemot kako iz Cusko do Hidroelektre pa do MP.

Kao sto je i predhodno vise puta spomenuto evo kako je bilo u praksi.

Karte obavezno od Cusca do Hidroelektre kupite dan ranije ( ne kao ja mislim uvek cu naci 1 mesto) , jer se prema broju karata organizuje broj kombija , a navescu jos vazniji razlogkasnije.

Karte se prodaju od 30 do 40 a neki hosteli traze i 50 sola u jednom pravcu , znaci povratna od 60 do 70 najcesce cena( 1$-33 sola).

E sad onaj razlog , manje su im interesantni ti sto samo kupe kartu pa idu sami vec su im prioritet putnici koji placaju turu zvanu ^ busom do MP^ . Tu turu prodaju od 80$ redje do 100$ najcesce pa idu do 120 - 150$ kako koga zavale.

Ta tura obuhvata prevoz tamo , vamo, nocenje u AC ,rucak i vodica.

To je ono sto su i Tonciju trazili pa otkazivali.

Put je kao sto rekoh 20$ plus rucak5$ plus smestaj 5$(njihov) a vi mozete naci od 4 pa do 10 skroz pristojan e sve ostalo je vodic pa vi saberite. Mnogo su spori u sacekivanju jedni druge a kvalitet vodica da ne spominjem.

Iz tih razloga sam se uputio sa njima ali u sopstvenoj reziji plativsi samo 10$ kombi do tamo.

Put je dobar krivudav po prekrasnim planinama ali je potrajao 7 sati. Na vise mesta se prelaze potoci ali na jednom mestu je reka odnela most pa smo tu malo cekali dok bagerima nisu malo poravnali prelazak preko reke.(koga zanima postavio sam i snimak na fb Zoran Gligoric Mocart).

Zadnjih 20 km nije asvaltirano i stizete u Hidroelektru.

Odatle mozete opet uzeti voz oko 40 do 50$ ali sto ste se onda cimali toliki put. Svi izlaze iz kombija i prave grupe ovi sto su platili organizovano . a ostali krecu sami.

Kombiji staju na dva mesta ali ne mozete pogresiti kuda treba krenuti jer imaju putokazi.( ipak pazite sa prve pruge trena se popeti na trecu uzbrdo) i onda lepo krenete stazicom uz prugu oko 10 km ili 2 do 2.5 sat pesaka.

Usput cak imate i kupiti vodu ili sendvice , ja kupio i sladoled.

Pravo stizete u AC i posto je kasno podne i vece morate prenociti pa sutra na MP.

• Author

Ako niste kupili online ili u Cuscu onda kupite ulaznice u AC stim sto morate znati od koliko sati hocete i imate pravo na 4 sata boravka a ako dokupite i penjanje na vrh iznad MP imate pravo na 7 sati.

Ujutru ustajete i mozete busom gore ili dole po 12$ ili peske kao ja.

Ja sam se popeo pesaka dosta je zahtevnije nego ono uz prugu i treba vam oko 1 do 1.5 sat ( ja sam za 50 minuta).

E sad ko je kupio i doplatu za vrh Montanu to sam vec opisao, duplo je zahtevnije a po meni ko je vec dosao peske nema potrebe jos teze i jos da doplati mada su pogledi i pejzazi fantasticni, stvar izbora.

Posle uzivanja u MP opet pesaka do dole do pruge pa opet 2 sata do HE.

Posto nisam imao povratnu krenem sa nekim prevozom i posle sata voznje kada smo izasli ma asfalt dojave vozacu da ne mogu da poprave onaj prelaz preko reke i svi stoje.

Ja prilazim lokalcima i iz jednog auta covek se raspituje sta sad ,savetuju ga da krene nekom precicom sa porodicom u autu.

Pitam coveka moguli sa njima naravno ponudim 30 sol ,covek rado prihvata i skrecemo sa puta i krecemo kroz neka planinska sela. 

Medjutim posle nekog vremena dolazimo i do tog drugog mosta kogs je odnela voda, krecemo dalje i jos jedan most srusen.

Krecemo dalje kroz planine koje sam usput slikao i mislio da tuda ni divokoze ne idu. Cela kolona auta je isla tom planinom cik cak zemljanim putevima i konacno izasli na asfalt.

Snimke odnetih mostova cu verovatno staviti na fb. Tako da je povratak trajao preko 7 sati i to kolima.

Sada bi trebali razumeti zasto cesto otkazuju te dogovorene ture jer zaista reke su im divlje a napominjem da sam non stop imao suncano vreme.

• Author

Let Cusco Juliacu sa LATAM prosao bez problema. Na  aerodromu u Juliacu ce vas na izlazu sacekati sa ponudom prevoza do Puno kombijem za oko 45 minuta za 15 sola.

Puno kao i svaki drugi gradic sa mnoštvom uskih ulica i malom ponudom za baš nešto posebno videti.Dovoljan je po meni i 1 dan ili akonekonije izvadio vizu da ode do konzulata Bolivije blizu trga de Arms. Obicnobude gotova isti dan ako imate sve papire.

Ja nisam išao turističkim busevima iz Puno do Copacabane koji su ono 20 inešto dolara i ima nekolilo polazaka već sam išao kombijem do Yunguyo mesto na samoj granici sa Bolivijom ua 11 sola. Kada sam stigao u centar tog mesta uzeo sam tuk tuk do graničnog prelaza 5 sola i prešao pešaka naravno uz obe kontrole pasoša.

Pešaka šredjete nekih 100 m i odmah na samoj granici čeka kpmbi doCopacabame za 4 boba ( bolivijana) oko 2 sola ili 60 dinara . Ili možete taxijem 15 bob.

8 hours ago, mocart said:

Let Cusco Juliacu sa LATAM prosao bez problema. Na  aerodromu u Juliacu ce vas na izlazu sacekati sa ponudom prevoza do Puno kombijem za oko 45 minuta za 15 sola.

Puno kao i svaki drugi gradic sa mnoštvom uskih ulica i malom ponudom za baš nešto posebno videti.Dovoljan je po meni i 1 dan ili akonekonije izvadio vizu da ode do konzulata Bolivije blizu trga de Arms. Obicnobude gotova isti dan ako imate sve papire.

Ja nisam išao turističkim busevima iz Puno do Copacabane koji su ono 20 inešto dolara i ima nekolilo polazaka već sam išao kombijem do Yunguyo mesto na samoj granici sa Bolivijom ua 11 sola. Kada sam stigao u centar tog mesta uzeo sam tuk tuk do graničnog prelaza 5 sola i prešao pešaka naravno uz obe kontrole pasoša.

Pešaka šredjete nekih 100 m i odmah na samoj granici čeka kpmbi doCopacabame za 4 boba ( bolivijana) oko 2 sola ili 60 dinara . Ili možete taxijem 15 bob.

cekaj, zar ne moze sa srpskim pasosem viza na granici za boliviju? tako bar pise

kad sam ja isao, mada podavno bese :), nije trebala uopste

• Author

Cak se zeznuo pa u konzulatu u Cusko doneo sve papire i sliku i vratio me nije hteo da primi ni na moju molbu već samo online popunjenu aplikaciju. Onda odem na internet i 2 sata pokušavao da sad sve potrebne papire skeniram pa unesem u aplikacoju pa nikako sliku da smanjim na 150 kb i 3x3 cmm, ubio sam se kokuče jer nisam baš vešt sa komp. Onda ponovo dodjem pn kaže ne valja i baci mi sve na sto. Onda ja opet moli i tek se onda smilova i kao zove šefa i on kaže može. I on uze papire i stbarno čovek skenira i učita za 10 minuta i nešto spomenu 5 dolara što je i on nešto pogrešio , ja naravno dam i viza gotova za 5 minuta. 

20 hours ago, mocart said:

Cak se zeznuo pa u konzulatu u Cusko doneo sve papire i sliku i vratio me nije hteo da primi ni na moju molbu već samo online popunjenu aplikaciju. Onda odem na internet i 2 sata pokušavao da sad sve potrebne papire skeniram pa unesem u aplikacoju pa nikako sliku da smanjim na 150 kb i 3x3 cmm, ubio sam se kokuče jer nisam baš vešt sa komp. Onda ponovo dodjem pn kaže ne valja i baci mi sve na sto. Onda ja opet moli i tek se onda smilova i kao zove šefa i on kaže može. I on uze papire i stbarno čovek skenira i učita za 10 minuta i nešto spomenu 5 dolara što je i on nešto pogrešio , ja naravno dam i viza gotova za 5 minuta. 

pitam te, jer sam bas pricao o tome sa covekom koji ima jednu turisticku agenciju, i koji cesto organizuje ture za boliviju, bas taj put idu, puno pa preko titikaka, pa onda dole onu bajk voznju  na death road itd...idu bar 2 put godisnje svake god...i on mi kaze da redovno svi turisti vade vizu tu na granici.....

e sad, ja nisma bio skoro, pa nemam pojma...al cisto da potvdrimo info, ili demantujemo...ako jos nisi presao u boliviju, da li bi mogao i ti da pitas na granici? 

Viza na granici sa Bolivijom (za srpski pasos) kosta 100USD, to je bitna razlika. Pored toga kad stignete na granicu bez vize, mogu da traze i mito da vam je izdaju, pa i da vas vrate ako zele. Ko ima vremena da je izvadi u Kusku, nema razloga da to ne uradi.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

5 hours ago, sasha16 said:

Viza na granici sa Bolivijom (za srpski pasos) kosta 100USD, to je bitna razlika. Pored toga kad stignete na granicu bez vize, mogu da traze i mito da vam je izdaju, pa i da vas vrate ako zele. Ko ima vremena da je izvadi u Kusku, nema razloga da to ne uradi.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

aha, znaci u tome je caka :)....

a sto se samih granicara tice, oni uvek mogu da te ne puste u zemlje, bilo gde, nevezano sa vizom

• 4 months later...

Zanimalo bi me da li su za posetu Peruu neophodne odnosno preporučljive planinarske cipele i štapovi za planinarenje ukoliko planiram posetiti Maču Piču i Kolka kanjon ili se može bez problema ići samo u patikama? Do Maču Pičua planiram ići minibusom do Hidroelektrike pa dalje peške uz prugu do Aguas Kalijentesa. Od Aguas Kalijentesa bih se peške popeo do Maču Pičua. Što se Kolka kanjona tiče tu planiram rezervisati klasičnu turu sa jednim noćenjem. 

Ja bih uvek išao u cipelama, ali na obe lokacije realno se može ići i u patikama, pogotovu što ne ideš u duži treking. Za MP gledaj prognozu, pa vidi kakva je situacija sa kišom. U Kolki lete noge po pesku i prašini i u cipelama.

• 3 months later...
On 1/24/2019 at 2:51 AM, mocart said:

Citao sam dosta za duple cene avio karata u Peru , jeftine za Peruance i mnogo skuplje za strance.Ako ipak kupite internetom tu jeftiniju a na aerodromu ne pokazete Peruansku id onda placate penal od 100 do 150$ .

Ja sam ipak kupio Lima Cusco za 29 $ preko Viva air i cekao sta ce biti. A onda procitam recenzije za tu low cost Kolumbijsku kompaniju i 800 losih referenci ocena 1 od ukpno 900 sa ocenama do 5.

Si imao problema prilikom placanja avio karti? Ja sad pokusavao da uzmem preko jetsmart-a do Lime, odbili mi transakcije za obe viza kartice koje imam. Probacu sutra od burazera da uzmem Mastercardom (nadam se da nije problem sto placam tudjom karticom, prezime je isto). Ako ne, jedino sto mi ostaje kao opcija je da kupim na licu mesta na aerodromu ili agenciji nekoj, vidim da cene karte za letove su manje-vise konstantne nebitno kada se uzimaju

19 hours ago, nikod23 said:

Si imao problema prilikom placanja avio karti? Ja sad pokusavao da uzmem preko jetsmart-a do Lime, odbili mi transakcije za obe viza kartice koje imam. Probacu sutra od burazera da uzmem Mastercardom (nadam se da nije problem sto placam tudjom karticom, prezime je isto). Ako ne, jedino sto mi ostaje kao opcija je da kupim na licu mesta na aerodromu ili agenciji nekoj, vidim da cene karte za letove su manje-vise konstantne nebitno kada se uzimaju

ako ti kupi neko iz perua njihovom karticom, onda mozes opusteno da prodjes...ali ovako, izgleda da ne moze...mislim, pricam o tim jeftinijim tarifama za drzavljane perua..

Edited by bam-bam

Uspeo sam na kraju, banka automatski blokirala kartice da ne mogu da kupujem nista posto vode Peru kao visoko rizicnu zemlju. 

• 2 weeks later...
  • Author

Nisam imao problema sa kupovinom karte karticom, a nije bilo nikakvih problema ni na letu, samo strogo vodite računa o uslovima koji pišu prilikom kupovine, mislim na težine prtljaga i načine čekiranja jer ako to ne ispoštujete  kasnije to može da vas košta prilično skuplje.

Kupovao sam sve jeftinije karte i u Peru, Bolivija, Čile, Argentina i Brazil i nisam imao nikakvih problema na aerodromima, mada sam na svim letovima bio samo sa ručnim prtljagom.

• 11 months later...

Mir svima!

nova sam ovde, sva sam u fazonu, a juzna amerika me tako lozi, u planu je=Peru.

Pa pokusavam da prikupim i upijem sto vise iskustva, obzirom da ne znam nista, ni kako je tamo, kako se zivi, kako se snaci, jednog dana cu samo odrediti datum, kupiti kartu, malo kesa pri ruci i palim! vidim da se cene karata krecu od 700 do 1000 evra, e sad, ko je posetio peru, moze neki savet neka pomoc, koliko mi para treba, engleski znam, spanski nesto jedva malo, ostala bih tamo oko mesec dana mozda cak i duze, ne znam kako se tamo cene krecu,javni prevoz, hoteli moteli hosteli i to, apsolutno nemam pojma ni o cemu. pa pomagajte ko moze :) i da li je pametno ici sam?

i jos jedna vrlo bitna stvar, jedna od zelja mi je dok pu pu boze zdravlja, budem tamo, probam ajahuasku. pa ima li neko iskustva i sa time ? :D

hvala puno, mir svima, nadam se nekoj pomoci :)