Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi svi,

vidim da nema posebna i aktuelna tema o Siciliji, a kako nije riječ o ljetovanju, odlučio sam da otvorim novu temu.
Početkom marta idem(o) u Palermo poslom, gdje ćemo provesti 3 dana. Međutim, kupili smo avionsku kartu za skoro 4 dana pred taj sastanak, kako bismo imali vremena da iskusimo Siciliju (i van Palerma). Pa nas zanima:

- Koje gradove, gradiće, mjesta i lokacije preporučujete za obići, a da je izvodljivo tokom ova 3 slobodna dana (vozom, autobusom)?

- Da li nam se isplati i koliko je izvodljivo da sve vrijeme budemo stacionirani u Palermu, pa odatle pravimo "izlete" tokom ova 3 dana? Ili imate neku drugu poreporuku?

- Šta preporučujete u samom Palermu? Šarmantne "nesređeno-haotične" ulice i lokalni šarm su apsolutno dobrodošli. :)

Hvala!!

Onda si na pravom mestu. Palermo je šampion lokalnog haotičnog šarma.  Tamo je teško naći glamur. hahahahahahah

Ali predpostavljam da će biti sasvim dovoljno u njemu provesti ta 3 popodneva-večeri posle sastanaka, zato predlažem da vidiš mogućnost iznajmljivanje rent a cara. U tom periodu je sigurno ultra  jeftin, pa da prethodno vreme posvetiš istočnoj obali: Catanjia, Etna, Taormina, Sirakuza, Noto, Raguza.....

Pre svega, Sicilija nije malo ostrvo. Lično sam posetio istočnu obalu i gradove i mesta koje je (u prethodnom postu) spomenuo @du-ki , ali bih ti za tako kratko vreme (3 dana) ipak savetovao da se zadržiš na severo-zapadnom delu ostrva. Nisam bio na ovom delu ostrva, ali (prema brojnim preporukama) vredi obići ova tri mesta (po jedno za svaki dan + Palermo, naravno):

1) Pored Palerma se nalazi gradić Monreale, poznat je po srednjovekovnom manastiru sa mozaicima (spoj vizantijske, normanske i arapske arhitekture i umetnosti), a može se kombinovati u jednom danu sa obilaskom Palerma;

2) nešto dalje na zapadu imaš malo mesto Eriče (utvrđeni gradić na brdu sa koga se pruža pogled na zapadnu obalu ostrva; kuće i popločanje ulica od kamena);

3) oko 70km istočno od Palerma na severu ostrva nalazi se Čefalu ( sa lepim starim gradom i plažom koja je verovatno lepa za šetnju i u martu).

Ja sam se kretao po Siciliji vozom i mnogo je bolje (brze) od autobusa. Malo kasne, ali nista strasno. Ovde se mozete uputiti https://www.trenitalia.com/ . Ljudi su jako dobri i uglavnom ne govore engleski. Karte se lako kupuju na automatu, ali gde god ih kupite, morate ih validirati na stanici.

Na istocnoj obali Sirakuza je predivna, Katanija ima svoj sarm, blizu je Etna, a Taormini je turisticko mesto. Za to sve treba min 3-4 dana, ali mozete odabrati nesto prema afinitetima i za 1-2 dana.

Cefalu dodatno ima zasticenu romanicku crkvu (nesto manje impozantna nego ona na Monreale) i pristojan uspon na tvrdjavu iznad grada sa antickim lokalitetima usput.

Agrigento je na 2 sata voznje (na jugu) i tu se nalaze anticki spomenici (kao i u Sirakuzi)

Palermo je grad za sebe, prvo vam smetaju haos i mirisi, a onda nekako pocnete to da volite. Pijace u uskim sporednim ulicicama, uvece se pretvaraju u mesta za izlazak, pa mozete isprobati. Nikad necu zaboraviti haos na kasama u supermarketu...Vrlo je zanimljiv grad.

Ako vam nije odbojno, posetite Kapucini katakombe, mislim da vredi videti. Tu su i normanske palate, teatar Masimo. Probajte sladoled u brios lepinji, arancine i naravno kanole. Na Monreale se lako stize gradskim prevozom.

Uzivacete, sta god da izaberete.

• Author

Hvala vam!

Još ćemo razmisliti da li da ostanemo u Palermu do sastanka, vagamo. Ako je istočni dio ostrva zanimljiviji, razmišljamo da možda istog dana pri dolasku odemo tamo i provedemo 3 dana. U tom slučaju, šta biste npr. preporučili za taj kraći period, Kataniju ili Sirakuzu? Malo sam guglao... Noto, Raguza i Modika izgledaju (barem prostorno i arhitektonski) baš primamljivo. :)

Možda možeš promeniti i avio karte, pa sleteti i Kataniju i nazad kući iz Palerma??

Poslednji plan koji si pomenuo bi možda bila i moja preporuka :) Ali opušteno, ne možeš pogrešiti!!!!

• Author

Hvala svima!

Dogovorili smo se da prespavamo u Palermu, pa sjutradan odemo u Kataniju i tamo provedemo cijeli dan, sljedeći dan da napravimo dnevni izlet do gradića Noto, a sljedeći dan da odemo do Etne (regularnim autobusom je do tamo teže, kako vidim, pa ćemo vjerovatno platiti 6-časovnu turu), pa popodne povratak za Palermo. Dok budemo u Palermu, planiramo da odemo do gradića Monreale. 

Kako vam se to čini? I dajte mi neke konkretne predloge za Kataniju i Noto. :)

Iz Katanije sa glavne stanice ide autobus za Etnu u 8-15h svakog dana. Povratak je u 16-30h. Trebalo bi da je tako tokom cele godine. Povratna karta je 6-7e. Autobus pravi pauzu u sicilijanskom selu. U autobus ulazi i vodic koji ce vam ponuditi private tour do vrha sa opremom. (85 ili 90e mislim da je bilo). Kad stignete u podnozje Etne postoje tri etape. U prvoj se moze ici zicarom za 30e ili pesice, ali bas je tezak uspon. U drugom delu se moze ici dzipovima sa vodicem, za 30ak e, ili pesice tim putem, sto je lep dozivljaj ali nije lak, traje sat i po do dva hoda po vulkanskom pesku i cesto kroz oblak, sto bude prilicno hladno... Treca etapa dozvoljena je samo sa vodicem i ona ide do aktivnih kupa. U martu tesko da ce biti gore neka vidljivost nemojte se razocarati, ako budete u magli.
na kraju svake etape, ukljucujuci i podnozje, ali i tokom njih ako idete pesice, mozete se peti na usputne ugasene kupe.
Dokle god stignete dozivljaj je.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

još jedan put razmislite o rent a caru, izuzetno je jeftin a pružiće vam mnogo veći komfor i priliku da obiđete mnogo više nego javnim prevozom. Nasumičnim pregledom vidim da je cena iznajmljivanja za tri dana u vašem periodu kreće od 17-18€ za tri dana vožnje!!!! Uzmite ga na aerodromu čim sletite, toliko ćete uštedeti već na transferu od aeridroma do grada :)

Ne vidim da je neko pomenuo Taorminu, mislim da se vredi prosetati istom. 

Siracusa na pijaci do 1h srdele i hobotnice direktno iz lonca.

Forza d'Agro i Savoca sela u kojima je sniman KUM, Savoca cuveni bar Vitelli....

Slazem se da je najbolje uzeti rent a car.

Uzivacete na Siciliji!