Jump to content

Featured Replies

Posted

Prva nagrada na konkursu "Spasimo putopis" 2019.  — Beograd. Ulica Braće Jerković. Rafalna paljba reže suton iznad Voždovca. Ana sjedi kraj prozora i gleda krovove. Okreće se prema meni: - Netko nešto slavi. Možda venčanje? Bablje ljeto. Rastežemo pizzu, film, mokre plahte. Udišem joj kožu, kosu, znoj. Sve što volim. Poslije perem suđe, ona prostire veš. Rijetki trenuci spokoja u našem braku na daljinu. Propuh joj diže lanenu haljinu, otkriva butine. Prilazi mi s leđa, naslanja glavu na moje rame. Trnci jure kičmom prema dolje. - Ponovi molim te. Što znači ugodno, a što zanimljivo?
- Zanimljivo znači nešto neobično. Nesvakidašnje. Recimo Minsk - odgovaram. - Ugodno je - štajaznam - Malta? Oči joj sjaje. Po dogovoru, to je jedino što može birati. Neće znati kamo idemo, ni koliko ostajemo. Nekada, u narednih šest mjeseci, samo ću joj javiti - sat vremena prije polaska - sada krećemo. Prošle godine pisao sam joj iz istanbulskih slumova. Na tom putovanju prvi put sam snimao ljude s...

Pročitajte Medeni mjesec

Topla prica. Citajuci, stekla sam utisak da je pisac covek mirne, pitome energije. 

Bravo za ljubav koja je pobedila predrasude. 

Cestitke na osvojenom prvom mestu! 

Samo jedna mala zamerka za urednike- bilo bi zanimljivije za citaoce da ne napisete iznad naslova price o kojim zemljama je rec u tekstu. Time izbacujete faktor iznenadjenja tokom citanja?

• 4 weeks later...

Предугачко. Путописи који су освојили друго и треће место су били занимљивији. Али, поново ми то није главни утисак. Ићи на медени месец да би радио?! Мислим да имам широка схватања, али тако нешто не могу да разумем.

Meni se ne dopada kad neko posto poto koristi reference ka nekim drugim ljudima/umetnickim delima cisto da bi ispalo kul da se oni pomenu, a da to pominjanje bas i nema svrhu u kontekstu teksta koji je napisan. Inace je tekst ok, a upada u oci da sve tri prve nagrade nisu klasicna putovanja vec namenska, sa ciljem. Prvom je cilj bio predlaganje braka, drugom posao zarad licnog interesovanja, a trecem jurnjava ka boljoj egzistenciji u inostranstvu. Zato i jesu drugaciji od klasicnog putnickog putopisa zarad odmora ili razbribrige, a bez ikakvog specificnog cilja.

Klasičan putopis, zapravo, nije sa putovanja zarad odmora ili razbibrige. Putopise su stotinama godina pisali uglavnom istraživači, vojskovođe i hodočasnici. Putovanja zarad odmora su novijeg datuma, ali o takvim putovanjima baš i nema mnogo šta da se piše :)  

Dobro, to je tako bilo pre nekoliko vekova. Ako pricamo o modernom vremenu, onda su vecina putopisa bas sa odmora/puta koji je sam sebi cilj, a ne zarad nekog drugog specificnog cilja... Zato kazem neobicno iz perspektive vremena sadasnjeg.

Edited by noskich