Jump to content

Featured Replies

Hvala Noskich što ti se dalo ovo sve pisati. Pratila sam od početka i bilo mi je zanimljivo da čitam kako zbog destinacija, tako i pošto se verovatno u životu neću odlučiti da idem na krstarenje.

• Author

Nikad ne reci nikad. Nisam ni ja planirao ni prizeljkivao da odem na krstarenje, pa eto. Mada je to malo specificno kad zivis u Australiji, putovati unutar zemlje je po pravilu skuplje nego van, a da bi otisla van treba ti let od nekih 500-ak dolara u proseku povratno samo da se izvuces iz zemlje. Zato ti krstarenje od 700-800 dolara ispadne jako povoljno.

Mislim da sve treba probati, mada sam tek nakon krstarenja saznao za katastrofalan ekoloski saldo zbog sagorevanja najjeftinijeg goriva na krstarenjima. Licno bilo mi je lepo i krstarenje svakako ima brojne prednosti, narocito za starije osobe i parove sa sitnom decom. Cuvanje dece je obezbedjeno sa raznoraznim aktivnostima. Jako je komforan nacin putovanja i mozes da se opustis jer ne moras da mislis ni o cemu. Prija biti izolovan neko vreme bez interneta, pristupa svetskim vestima itd. I u toj izolaciji imas prilike da se upoznas dobro sa drugim putnicima ako volis socijalizaciju. A i pristupacno je ako se uzme u obzir sta dobijas za te novce.

Ima ljudi koji trajno zive na kruzerima. To moze zvucati kao nevidjen luksuz, medjutim za nekoga ko zivi i placa rentu u skupim zemljama moze mu ispasti jeftinije da bude na kruzeru. A ako stavis na papir koliko bi te izaslo da sve to organizujes u licnoj reziji sa letovima, hotelima, hranom i ostalim troskovima, bilo bi neuporedivo skuplje. Nama je vec bilo malo dosadilo na povratku, ne verujem da bi nam prijala duga krstatenja od po mesec dana, ali prija kada se jednostavno ukrcas, stavis torbe u sobu i vise ni o cemu ne treba da razmisljas. Ni o otkazivanju sobe, transportu, vizama, vijanja restorana, hotela...

Zadovoljan sam tim krstarenjem, ne znam da li cu opet ikada ici, nije bas da jedva cekam opet, ali kao sto napisah na pocetku nikada se ne zna...

Edited by noskich

Ne to, nego imam morsku bolest, na brod ako baš moram, i nikad duže od nekoliko sati. 

• Author

Za morsku bolest postoje dva metoda: prvi su pilule, drugi su narukvice koje vibriraju i sprecavaju istu (oboje se moze naci u bolje opremljenim apotekama). Mozes koristiti oba metoda istovremeno.

Mi smo pili pilule i to samo onim danima kada smo ceo dan bili na okeanu, ne kada smo se iskrcavali i apsolutno nikakvih problema nismo imali, mada ruku na srce, nije bilo nekih oluja. Oseti se kako se pomalo ljulja, ali je to neznatno jer je brod ogroman. Samo za pilule -treba ih piti unapred, to jest one sprecavaju simptome morske bolesti, manje su efektivne ako se simptomi vec pojave, pa se uzimaju naknadno...

Interesantna stvar je da kada smo se vratili, jos dan-dva sam osecao ljuljanje iako sam na kopnu. :blink:

To ide dotle da mi je nedavno bilo muka dok sam radila stand up paddle na jezeru koje je bilo kao ogledalo :D

Nisam probala tu narukvicu, pilule mnogo puta, ponekad mi ni to ne pomogne, nažalost. Kad sam se na Azorima vozila 3h na velikom brodu koji je išao između dve grupe ostrva po oluji bukvalno sam 3 sata povraćala. Druga opcija je da zaspim, pošto pijem i terapiju za sinuse pa me sve to dokrajči.

(Ima li šta tužnije zaspati na whale watchingu, i šta neverovatnije nego zaspati na onom gumenom speed boat koji se trese kao nenormalan kad je u punoj brzini ? )

A interesantno da nisam to oduvek imala. Možda od pre desetak godina, ili manje.

Edited by golosina

Inace samo se dva tri dana oseca ljuljanje na kruzeru, posle se navikne covek, bar u mom slucaju, bez mucnina, samo osecaj ljuljanja.

• Author

I taj osecaj te ne napusta ni na kopnu prvih par dana po silasku sa broda. ::crazy: 

Edited by noskich

• 2 weeks later...
  • Author

@mananna pre neki dan bila rasprodaja povratnih letova Atina-Sidnej i Berlin-Sidnej sa FlyScoot za 600 australijskih dolara, puna cena, ali samo rucni prtljag i bez hrane na letu. To je 375 eura. Tako da nije ovaj deo sveta nedostizan kao sto je bio pre.

Da, dobra cena. 

Pazi, nije nedostižno, naravno, više stvar prioriteta. Za tako daleko putovanje bih onda sigurno gledala da obiđem više ostrva tamo... A greota bi bilo propustiti i Australiju. E onda to povećava broj dana, uskladiti poslove, odmore, školu, raspust itd... Ne kažem da nije moguće, samo otvara organizaciju na više polja. 

• Author

Nije toliko problem doci koliko je skupo putovati unutar zemalja. Moze se i tome doakati, samo treba vremena i truda da se organizuje. 

samo da dodam par stvari oko morske bolesti...

izgleda da te narukvice jako pomazu, jer sam imao prilike da pricam sa dosta putnika kojima je bas pomoglo...mnogo vise nego tablete...ali ponovo, ima ljudi kojima nista ne pomaze....mozda je takva golosina :)....moja prijateljica frizerka radi vec 30 godina na brodovima, i svaki put kad malo vise ljulja, ona ne moze da se sastavi pola dan....nista ne pomaze....meni npr. cak i prija, mnogo bolje spavam kad je nemirno more :)...

a sto se tice kruzera i krstarenja na njima, mozda ne mogu da budem potpuno objektivan, jer sam bio " sa druge strane", ali imao sam jednom prilike da ostanem 7 dana na brodu u egiptu i jordanu, dok smo prolazili kroz crveno more, kao tzv. supernumerary- to znaci da je moja zamena stigla na brod i preuzela duznost, a ja nisam mogao iz nekog razloga da se iskrcam, nego sam ostao na brodu, kao neka vrsta gosta, ali ipak jos uvek pod ugovorom za zaposlene...dobio sam putnicku kabinu, i sve privilegije gosta, ali sam u isto vreme mogao, naravno, da idem i u prostore gde moze da udje samo posada, crew bar, crew restoran itd......sto ce reci, ceo brod je bio moj :)....luke prelepe- kairo, luksor, sarm el sejk, akaba.....posle 7 dana sam mislio da cu iskociti iz sopstvene koze ukoliko se odma ne iskrcam hahah...a btw. spasilo me je to sto sam bar 3 od tih 7 dana isao na dugacke, 12-satne ekskurzije do kaira, luksora, petre...inace bi verovatno odlepio.....tesko da bi nekad u zivotu otisao na kruz kao putnik....

al ponovo, ponavljam, posto sam proveo tolike godine na brodu kao clan posade, tesko je staviti se u cizme putnika na brodu....

ali, da nije bilo tog broda, sigurno ne bih tako lako stigao do vanuatua, francuske polinezije, uskrsnjih ostrva, tonge, ili tako nekih mesta heheh

• 2 weeks later...

On 5/10/2019 at 8:43 PM, bam-bam said:

samo da dodam par stvari oko morske bolesti...

izgleda da te narukvice jako pomazu, jer sam imao prilike da pricam sa dosta putnika kojima je bas pomoglo...mnogo vise nego tablete...ali ponovo, ima ljudi kojima nista ne pomaze....mozda je takva golosina :)...

:D

moraću da probam na leto tu narukvicu, opet me čeka neka vožnja brodom, pa taman. javiću vam. ako meni pomogne, znači da je stvarno dobro :D