Jump to content

Featured Replies

Posted

Dobar dan svima,

Vidim da na forumu ima dosta ljudi koji često putuju pa me zanima da li neko može da mi kaže u kojim situacijama može da se ošteti pasoš?

Da li recimo par kapljica vode koje su pale na pasoš mogu da ga oštete u smislu da je neupotebljiv, jer ne može više da se očita? Da li postoji mogućnost da se pasoš pre polaska na neki važan put proveri kako se ne bi desilo da nas na granici ne puste? Dakle, da li možemo da odemo do aerodroma samo da bi nam oni proverili da li je sve u redu sa našim pasošem?

Najlepše hvala na svim odgovorima.

Ne mogu kapljice piva da ga ostete. I ako ga uronis u vodu ,pa mu odvojis stranice I osusis da se ne zalepe , pasos I dalje prolazi. Problem je ako ga polomish, plastika pukne. 
ja sam ga evo lepio jedno deset puta , I prolazim nekako...

Ma ne opterecuj se. 

4 hours ago, yowan said:

Problem je ako ga polomish, plastika pukne. 
ja sam ga evo lepio jedno deset puta , I prolazim nekako...

Tako sam i ja, dok mi jednom na aerodromu Beograd policajac nije rekao da je zalepljen pasoš nevažeći, pa mi je propala avionska karta. Srećom bio je jeftin let. Srpski pasoši imaju fabričku grešku, plastika je na jednom mestu mnogo tanja nego na ostatku stranice i obično tamo puca. Nije loše kupiti neke tvrde korice za pasoš. 

Nije lose najebati im se keve, tužiti ih I uzeti odštetu za neprijatnosti koje si iskusio

8 hours ago, Lazar said:

Nije loše kupiti neke tvrde korice za pasoš. 

Zar te nisu bese negde i zbog tih korica zezali? Ili je to neko drugi pisao.

Imala sam pre par godina 2cm duboku pukotinu na toj plastičnoj strani i ušla sam 2-3 puta sa tim nazad u Srbiju. Jednom mi je policajac rekao da "pripazim", a drugi put da "regulišem". 

4 hours ago, Dragance said:

Zar te nisu bese negde i zbog tih korica zezali? Ili je to neko drugi pisao.

Ne sećam se više :) Za korice nekad traže da ih skineš na granici. Ja sam godinama imao korice koje sam kupio u Iraku, na kojima je velikim slovima pisalo IRAQ :ph34r:

Nema sa policijom rasprave, to smo dosad valjda naučili. 

55 minutes ago, Lazar said:

Ja sam godinama imao korice koje sam kupio u Iraku, na kojima je velikim slovima pisalo IRAQ :ph34r:

Baš si hteo da čačkaš mečkulol::

A vidis kod mene obrnuto. Pasos u besprekornom stanju. Istice ovih dana, prosle godine u avgustu hteo da izvadim novi jer sam bio u Srbiji, oni rekli - ne moze, jedino da je bio ostecen bi moglo...

Ja sam u MUP-u Novi Sad jednom zamenio neoštećen pasoš jer su mi bile ostale samo dve prazne stranice. Pitali zašto, ja rekao pa vidite skoro je pun, oni rekli okej. Ne znam da li je to praksa ali eto, meni nisu pravili problem. 

8 hours ago, noskich said:

Pa da, a sta vredi kada su videli da nije ostecen.

vratiš se sutradan i kažeš da si ga izgubio ?

Bolje je da ga opereš u veš mašini nego da slažeš da je izgubljen, jer u slučaju da ti se (da ne čuje zlo) desi da u sledećih 5 godina stvarno izgubiš pasoš:

Licu koje u periodu od pet godina izgubi dva ili više pasoša, novi pasoš se izdaje sa rokom važenja od godinu dana.

kako kaže Zakon o putnim ispravama. Ovako lepo “slučajno” centrifugiraš pasoš u veš mašini, napišeš izjavu da je slučajno opran i tom prilikom trajno oštećen, daš ga na uvid prilikom predavanja zahteva za izdavanje novog i doneseš ga ponovo na uvid kad preuzimaš novi i ne kači te klauzula iznad.

Ili, kažeš da su ti pravili problem prilikom prelaska granice zbog izgleda (možete kompletno identično izgledati kao i na slici koja je u pasošu), ovo im je prihvatljivo pošto oni moraju da ga pravdaju u sistemu zašto podnosite zahtev za izdavanje novog. Ovo su me savetovali u SUPu, posle što su prvobitno odbili moju majku i očuha kada su hteli da izvade pasoš kome je ostalo manje od godinu dana važnosti (a više od 6) i imali slobodnih stranica. I dobili su pasoš bez problema.

Prijaviti da je pasoš izgubljen je dosta loša opcija, pošto pored toga što moraš da oglasiš da je ne važeći, povećava se šansa za dodatnu kontrolu prilikom prelaska granica pošto imaju u evidenciji da je neko sa tvojim imenom izgubio pasoš pa se zna dogoditi da vrše dodatne kontrole zbog toga.

Nakon bitke su svi generali pametni. Uglavnom, meni su svi pricali da nema problema, da cu dobiti pasos ocas posla. Jos sam imao i neku vezu u tom SUP-u i opet nista. Kao i obicno zavisi od onoga koji se pita. Kako njemu dune. Tako je i na granicnim prelazima. Dobro je informisati se o svemu, ali uvek moze bilmez da ti iskomplikuje sve...

Ako u pasošu nema viza koje važe nakon isticanja pasoša, najbrži put do novog pasoša pre vremena je da ga stvarno iscentrifugiraš i priložiš ga kao dokaz, uz pisanu izjavu da je opran u veš mašini i da ga daješ službenim licima na uvid kao dokaz. U tom slučaju su obavezni da ti izdaju novi pasoš nakon što platiš sve takse (oglašavanje u Službenom Glasniku i ostale takse) jer ti od tog trenutka efektivno nemaš ispravnu putnu ispravu. Ovo je provereno u praksi, doduše ja sam svoj pasoš zaista slučajno oprao nepune 3 godine od izdavanja i jedina mana je što u tom slučaju plaćaš dodatne takse koje ne bi plaćao u slučaju da vadiš novi nakon isteka starog, ali verovatno će mnogima značiti.

6 hours ago, ppetrovic said:

Ako u pasošu nema viza koje važe nakon isticanja pasoša, najbrži put do novog pasoša pre vremena je da ga stvarno iscentrifugiraš i priložiš ga kao dokaz, uz pisanu izjavu da je opran u veš mašini i da ga daješ službenim licima na uvid kao dokaz. U tom slučaju su obavezni da ti izdaju novi pasoš nakon što platiš sve takse (oglašavanje u Službenom Glasniku i ostale takse) jer ti od tog trenutka efektivno nemaš ispravnu putnu ispravu. Ovo je provereno u praksi, doduše ja sam svoj pasoš zaista slučajno oprao nepune 3 godine od izdavanja i jedina mana je što u tom slučaju plaćaš dodatne takse koje ne bi plaćao u slučaju da vadiš novi nakon isteka starog, ali verovatno će mnogima značiti.

Sta se oglasava u Sluzbenom glasniku - osteceni pasos? Zar nije to samo za gubitak/nestanak?

u čoveče. ja "izgubila" pasoš u portugalu, oni mi dali neki papir da potpišem, izjava da sam ga izgubila, i za dva dana dobila nov. niti sam nešto platila, niti oglašavala, niti čekala. al dobro je znati kako je u srbiji. 

Edited by golosina