Jump to content

Featured Replies

26 minutes ago, jms_uk said:

Sta se oglasava u Sluzbenom glasniku - osteceni pasos? Zar nije to samo za gubitak/nestanak?

To je bilo i moje pitanje, a objašnjenje službenika u opštini je da čip u pasošu i dalje radi i da ne može da se ošteti pranjem u mašini (ima smisla) pa je s tehničke strane pasoš još uvek funkcionalan i kao takav se mora oglasiti nevažećim isto kao u slučaju gubitka. Barem u teoriji, čip bi mogao da se prebaci u drugi, lažni pasoš i reprogramira po potrebi, a pošto su naši pasoši biometrijski tek radi reda (u međuvremenu je bilo par generacija novijih biometrijskih rešenja koja su kudikamo sigurnija i teža za falsifikovanje i bilo kakve manevre tog tipa) ne sumnjam da je bilo uspešnih poduhvata na tu temu i da su dobili direktivu "od gore" da ih oglašavaju nevažećim za svaki slučaj, a i budući da je u pitanju naša lepa Srbija, uvek dobro dođe još koji dinar u državnoj kasi, tek eto nek se nađe.

Doduše, to je sve bilo 2013. tako da se možda u međuvremenu nešto i promenilo. Od tada mnogo strožije vodim računa o pasošu pa nisam imao prilike da ponovo proveravam stanje na terenu :-)

A je li isti sluzbenik objasnio sta se desava sa cipom posle 10 godina? Ili sa onim cipom u pasosu koji je popunjen pre isteka 10 godina?

Pasos ne 'radi' samo na osnovu cipa, vec i 30-ak papirnih [i jedne plasticne] stranica.

Ja sam bas te 2013. menjao pasos [prve generacije iz 2009] koji nije bio skroz popunjen - kao razlog naveo to sto je skoro pun, i izraelske pecate. Ne secam se tacno, mislim da nije morala ni da se pise izjava o tome, samo sam verbalno naveo kao razlog prilikom apliciranja. Btw, onaj prethodni pasos je tako lose 'ponisten' [nije im izgleda radila dobro ona busilica] da je mogao skoro da prodje kao vazeci pasos [dok nije istekao proslog meseca]. Definitivno ako bi bio u koricama.

Čip radi i nakon 10 godina, ali pošto sistem ima podatke o tome do kada traje pasoš gde se čip nalazi, pretpostavljam da izbacuje obaveštenje o tome pri pokušaju prelaska granice. Koja je poenta biometrije ako ne postoji neki takav sigurnosni mehanizam između ostalih?

Takođe i pasoš koji je popunjen do kraja je i dalje savršeno ispravan i u teoriji s njim možeš i dalje da pređeš granicu, npr. u BiH iz Srbije sa srpskim pasošem jer oni generalno ne lupaju pečate u naše pasoše.

U svakom slučaju, jako dobro se sećam da sam morao da plaćam taksu za oglašavanje u SGu i da pišem izjavu da je došlo do "trajnog mehaničkog oštećenja" pasoša (to mi je službenik sugerisao da napišem baš tim rečima pa mi je ostalo u sećanju) sa potpisom i brojem JMBGa i da priložim oštećeni pasoš na uvid i prilikom podnošenja zahteva i ponovo nakon preuzimanja novog. E sad, treba uzeti u obzir da je sve ovo bilo u malom mestu u unutrašnjosti i prilično davno, verovatno bi negde drugde sad bilo drugačije i jednostavnije.

U nekim stranim pasošima piše da ih ne treba izlagati vodi, ekstremnim temperaturama, savijati i sl. jer može da se ošteti elektronika. Ali dobro valjda kod nas u MUP-u bolje znaju. Ipak i pored čipa koji navodno nije oštećen pranjem u veš mašini valjda bi se razlili pečati? Ako ni to nije dovoljno onda sigurno može biti slučajno pocepana ili polomljena stranica?

Naravno, posto ne ocitava se svuda cip - najcesce je skeniranje stranice i one dole [machine readable] zone.

5 hours ago, golosina said:

u čoveče. ja "izgubila" pasoš u portugalu, oni mi dali neki papir da potpišem, izjava da sam ga izgubila, i za dva dana dobila nov. niti sam nešto platila, niti oglašavala, niti čekala. al dobro je znati kako je u srbiji. 

Srpski pasos si izgubila i napravili ti u ambasadi nov crveni pasos??

44 minutes ago, mveruovic said:

Srpski pasos si izgubila i napravili ti u ambasadi nov crveni pasos??

Ne, ne, portugalski.

On 5/5/2019 at 8:26 AM, golosina said:

Ne, ne, portugalski.

To je lepo, kada te skoro nista ni ne pitaju i besplatno zamene ostecen/izgubljen pasos.

Po pravilu se zamena naplacuje, a u mnogim zemljama placas kaznu za izgubljeni pasos jer tako demotivisu ilegalnu prodaju pasosa radi krivotvorenja.