Jump to content

Featured Replies

Posted

da li je iko ikad platio neku kaznu (skinuli mu novac sa kartice i sl.) zato što se nije pojavio na letu (ne leg, nego zaseban let, posebno kod low cost kompanija)? zanima me naročito eurowings, ali i generalno iskustva.

Sta ti pise u pravilima [fare rules] karte?

Kod low cost kompanija obicno je svaki segment za sebe, i ne secam se da ima nekih no show penala?

Ja sam definitivno ispropustao segmente na raznim kartama vise puta, bez ikakvih dodatnih placanja.

Tu je takodje ponekad korist kupiti kartu preko neke velike agencije [tipa Expedia], jer onda oni stoje izmedju tebe i avio kompanije.

Mislim da se suvise opterecujes bespotrebnim detaljima ? Bacio sam oko na sajt Eurowingsa, ne vidim da postoji ikakva "no show fee". Za takvu taksu sam cuo jedino u Brazilu, do pre neku godinu je postojala kod nekih aviokompanija, ali, stvarno nemam pojma kako su je naplacivali, jer ne mislim da je legalno da ti tek tako naplate neki iznos sa kartice. A pritom, bilo je i drugih opcija za kupovinu karata osim kreditne kartice. Na tvom mestu, ne bih puno lupao glavu, vec uzeo najjeftiniju kartu, ako vec znam da postoji sansa da je necu iskoristiti. Ta prica iz teksta o Lufthansi se tice neceg drugog, a koliko sam razumeo, ti ne planiras da na taj nacin "prevaris" sistem. A i da uradis, pa da te tuze, pitanje je da li bi te dobili na sudu. 

I ja mislim da se nepotrebno opterećuješ detaljima. ?

"no show fee" kao takav se pojavljuje i na mojoj trenutno aktivnoj karti (Qatar Airways) kupljenoj pre mesec dana, ali je iz opisa jasno da ako se ne pojavim na povratnom letu ili ga ne odložim unapred nemam pravo na povraćaj novca jer kartu nisam iskoristila. A ne, da će mi skinuti dodatne pare sa kartice.

Btw. bilo kakvu novčanu transakciju ti moraš da autorizuješ. 

Ne može tek tako neko da skida dodatne pare sa tvog računa čak iako ima podatke za karticu. Pri kupovini avio karata ti ih autorizuješ na iznos koji je jednak ceni povratne karte. Ako bi hteli dodatne pare morali bi da ih traže od tebe, tj. da te tuže (slučaj sa Lufthansom). 

Za svaku bankovnu transakciju moja banka traži odobrenje od mene, u vidu specijalnog koda koji mi šalje sms-om. Ili ako je transakcija automatska (trajni nalog npr), dizanje para sa automata u inostranstvu, itd. nudi mi mogućnost otkazivanja transakcije.

• 1 year later...

Kupio sam preko vauchera agencije, koji mi je ostao za jednu otkazanu kartu, jedan let na Delti, sa stop over-om...postoji velika mogucnost da ostanem na tom stop over-u par dana, tako da se u tom slucaju ne bi ni pojavio na drugom letu do krajnje destinacije....e sad, kapiram da mi ne mogu nista , jer i nisam platio novcem, nego vaucherom, a tu je i agencija izmedju mene i aviokompanije...ali ne bi voleo da me delta stavi na zub, posto sam cuo da neke aviokompanije mogu da te iscimavaju zbog toga, a s njima bas dosta letim, pogotovu u americi....da li zna neko kakav je obicaj sa americkim kompanijama?.....posto je stopover prilicno dugacak, skoro ceo dan, a grad ogroman, stvarno postoji mogucnost i da se zakasni na sledeci let, jer covek ima i vise nego dovoljno vremena da izadje sa aerodroma i proseta do grada...pa sam razmisljao da se cak i pojavim na aerodromu uvece, naravno posle vremena ukrcavanja, i da odem na salter za chek in sa pricom da sam zakasnio na let...sta mislite, da li je to glupo, ili ima veze, tj. da li oni sa chek in-a mogu da  upisu na kartu ako sam zakasnio, nego kad se uopste ne bi pojavio na letu? 

Takodje kontam da mozda kupim i kartu kod druge aviokompanije, od tog stopovera do originalne krajnje destinacije, jer sam svakako hteo da idem tamo, ali da li mislite da oni iz delte mogu to da provere, tj. da li imaju tako umrezene sisteme?..video bih da kupim kartu kod nekog low costa, koji uopste nije iz USA, posto i ova destinacija nije u USA...

Kasnio sam dosta puta na letove sa presedanjem, ali uvek sam se pojavljivao na salterima, nikad nije bilo namerno, pa da ne dodjem uopste...zato i ne znam sta sve moze da se dogodi....mozda ova cela prica deluje debilno, jer sto bi se tripovao oko neke aviokompanije, ali stvarno ne bih hteo da me delta stavi na neku njihovu black list, imam i dosta milja kod njih....

On 12/23/2020 at 11:12 PM, bam-bam said:

Kupio sam preko vauchera agencije, koji mi je ostao za jednu otkazanu kartu, jedan let na Delti, sa stop over-om...postoji velika mogucnost da ostanem na tom stop over-u par dana, tako da se u tom slucaju ne bi ni pojavio na drugom letu do krajnje destinacije....e sad, kapiram da mi ne mogu nista , jer i nisam platio novcem, nego vaucherom, a tu je i agencija izmedju mene i aviokompanije...ali ne bi voleo da me delta stavi na zub, posto sam cuo da neke aviokompanije mogu da te iscimavaju zbog toga, a s njima bas dosta letim, pogotovu u americi....da li zna neko kakav je obicaj sa americkim kompanijama?.....posto je stopover prilicno dugacak, skoro ceo dan, a grad ogroman, stvarno postoji mogucnost i da se zakasni na sledeci let, jer covek ima i vise nego dovoljno vremena da izadje sa aerodroma i proseta do grada...pa sam razmisljao da se cak i pojavim na aerodromu uvece, naravno posle vremena ukrcavanja, i da odem na salter za chek in sa pricom da sam zakasnio na let...sta mislite, da li je to glupo, ili ima veze, tj. da li oni sa chek in-a mogu da  upisu na kartu ako sam zakasnio, nego kad se uopste ne bi pojavio na letu? 

Takodje kontam da mozda kupim i kartu kod druge aviokompanije, od tog stopovera do originalne krajnje destinacije, jer sam svakako hteo da idem tamo, ali da li mislite da oni iz delte mogu to da provere, tj. da li imaju tako umrezene sisteme?..video bih da kupim kartu kod nekog low costa, koji uopste nije iz USA, posto i ova destinacija nije u USA...

Kasnio sam dosta puta na letove sa presedanjem, ali uvek sam se pojavljivao na salterima, nikad nije bilo namerno, pa da ne dodjem uopste...zato i ne znam sta sve moze da se dogodi....mozda ova cela prica deluje debilno, jer sto bi se tripovao oko neke aviokompanije, ali stvarno ne bih hteo da me delta stavi na neku njihovu black list, imam i dosta milja kod njih....

Moze da ode i na jednu i na drugu stranu. Mislim da, generalno, nece da jure za one-off, vise one koji to iskoriscavaju cesto.

Ako ti je frka za milje, mozda da ne stavis svoj Skymiles broj u tu rezervaciju?

Bitno je i da ti prtljag nije cekiran do krajnje destinacije - to bi mogao da bude veci problem i zahtevalo bi intervenciju.

Ja sam to radio vise puta sa vise avio kompanija (ponajvise sa BA, ali opet u nekoj umerenosti) i nisam imao nikakve probleme. 

Najbitnije od svega: ako dodje do promene plana/otkazivanja - mogu da te prebace na drugi let ka krajnjoj destinaciji koji bi preskocio tvoj aerodrom gde zelis da izadjes.

In summary:

Don't put your FF number

You can call Delta after arriving at your first destination and let them know that you can't make the second flight for whatever reason

Make sure you don't check any bags or have a return flight booked on the same ticket because it will most likely be cancelled.

Edited by jms_uk

17 hours ago, jms_uk said:

Moze da ode i na jednu i na drugu stranu. Mislim da, generalno, nece da jure za one-off, vise one koji to iskoriscavaju cesto.

Ako ti je frka za milje, mozda da ne stavis svoj Skymiles broj u tu rezervaciju?

Bitno je i da ti prtljag nije cekiran do krajnje destinacije - to bi mogao da bude veci problem i zahtevalo bi intervenciju.

Ja sam to radio vise puta sa vise avio kompanija (ponajvise sa BA, ali opet u nekoj umerenosti) i nisam imao nikakve probleme. 

Najbitnije od svega: ako dodje do promene plana/otkazivanja - mogu da te prebace na drugi let ka krajnjoj destinaciji koji bi preskocio tvoj aerodrom gde zelis da izadjes.

In summary:

Don't put your FF number

You can call Delta after arriving at your first destination and let them know that you can't make the second flight for whatever reason

Make sure you don't check any bags or have a return flight booked on the same ticket because it will most likely be cancelled.

hvala...ok, tako cu i da uradim...da, naravno, nemam povratni let, jer se vracam drugom marsrutom, a luggage ne ostavljam na chek inu, samo ga drzim u rukama heheh..na delti je besplatan onaj mali kofer ako se unosi u kabinu, i jos ranac pride kao personal item...

• 5 months later...

Ima li iko iskustva sa hidden city ticket kod TAP Portugala? Mi bismo htjeli u Lisabon a karta za Porto preko Lisabona je daleko jeftinija, znaci samo bismo izasli u Lisabonu i preskocili daljni let za Porto...Znam da je ovo siva zona, nisam to nikada radio...u pitanju je samo let u jednom pravcu i nismo dio nikakvih bunara poena...vjerovatno bismo i bukirali preko nekog sajta a ne direktno na TAP websitu.

Iskustva i savjeti dobrodosli, hvala unaprijed.

Edited by stevancelinac