Jump to content

Featured Replies

evo ja letim vec godinu dana...time se bavim i to radim....imam vec oko 10tak sati u vazduhu,mozda i vishe...ko josh broji..

ali eto ja nikada ne bih bila u shumi punoj zmija i nista ne znam o tome..

samo nemoj da prichash o nechemu sta nisi probao i ne znash nego imash predrasude

ali svako kako voli

i to je ok  :mah::D :D ;)

molila bih moderaciju da mi ne obrishe ovaj post

jer mislim da nema razloga

samo bih ostavila ovaj lep chlanak na uvid l

judima koje zanima da prochitaju

nije sto sam ja u njemu  zvizhd

nego je stvarno lep  :) :) :) :)

http://www.blic.co.yu/reportaza.php?id=50762

Ceo svet pod nogama

Autor: Dragana Đurić | 27.07.2008 - 00:01

Lagano i uz dosta veštine, uz pomoć vetra podižeš paraglajder tako da se nađe tačno iznad tebe. Balansirajući njime da ne bi „pobegao“, zatrčiš se iz sve snage, pustiš gurtne, skočiš i - let počinje! Dok ti vetar bije u lice, osećaš potpunu slobodu, svet ti promiče pod nogama, ljudi izgledaju sićušno poput mrava...

Adrenalin neprestano raste, a opet je sve nekako mirno i tiho oko tebe. Uz lagano povlačenje leve i desne ručke oblećeš okolinu, a ispod se smenjuju mesta, reke i njive i ne možeš se oteti utisku da najzad „sve konce držiš u svojim rukama“.

Stanovnici Vršca svakog vikenda imaju priliku da posmatraju neumorne letače koji krstare nebom nad njima. Raznobojni paraglajderi vinu se sa Vršačkog brega i onda satima nadleću taj banatski gradić. Pauza se u ovom sportu ne pravi ni zimi. Bitno je jedino da se potrefi povoljan vetar. Od toga zavisi da li će sportisti „podići krila“ na Kuli, Kuštinu ili Jablanki.

- Još kao klinac voleo sam igrice na kompjuteru koje su bile vezane za letenje. To me je oduvek na neki način privlačilo. Zato sam strašno želeo da se oprobam u paraglajdingu i, evo, već tri godine se bavim time i uživam. Ovaj sport je poput droge, uhvati te i nikako ne možeš da se „skineš s njega“ - uz smešak, s velikom lakoćom nameštajući paraglajder priča Igor, jedan od najtalentovanijih letača Aerokluba „Jat“.

Posmatrajući njega, novinarka „Blica“ je pomislila da je krajnje jednostavno upravljati tim moćnim krilima. Međutim, situacija je u vazduhu ipak drugačija. Nakon kratkog kursa instruktora Vojislava Ivanovića, sve zvuči logično, ali kad treba povući pravu gurtnu u pravom momentu, e tad nastaje haos.

Dok letiš, kroz glavu sve vreme prolazi misao da zbog male greške ili nešto jačeg povlačenja ručke možeš aterirati pravo u grmlje. Ni poleteti nije lako, snaga koju paraglajderu daje vetar više je puta novinarku naterala da se ozbiljno bori s ovom spravom, padajući po livadi i uvek iznova ustajući. Ipak, jednom kad sve obuzdaš i kad se vineš, jasno ti je da je i te kako vredelo truda.

Instruktor kaže da poslednjih godina ovaj sport privlači sve više ljudi, pa tako njihov najstariji član ima skoro 60, dok je najmlađi nedavno napunio 17 godina. Nema granica za one koji žele da se ovim bave, tvrdi on, postoji samo želja, entuzijazam i doza hrabrosti. Nisu u pitanju samo treninzi i obuke, već i putovanja, izleti i brojna druženja koje članovi organizuju. Svake nedelje veliki broj njih okupi se na Rumunskom putu i vežba, uz dobru šalu i smeh.

- Ovo dođe kao neki vid terapije. Toliko te ispuni pozitivnom energijom, da si posle cele nedelje raspoložen. Ružne stvari te ne dotiču. Niko ne dolazi ovamo s lošim mislima i zlim namerama, već se uvek trudimo da jedni drugima pomognemo u čemu god možemo i ulepšamo zajedničke sate - govori Ivana Rađen (28) iz Novog Sada, koja je član ekipe već šest meseci.

Nije, naravno, jednostavno baviti se paraglajdingom. Potrebno je mnogo vežbe, mnogo časova teorije da biste znali da izbegnete nepovoljne vazdušne struje i prilagodite svoje „vozilo“ uslovima na terenu. Takođe, mnogo treba učiti o samoj prirodi od koje sve zavisi, pa se čovek ubrzo izvežba da oseti kad će vetar promeniti pravac, koliko će vremena biti potrebno da se raziđu oblaci, kako najbolje iskoristiti termodinamičke struje i vinuti se uvis... Ta ogromna količina truda koju je potrebno uložiti, tvrde letači, isplati se jer je osećaj jedinstven i fenomenalan, i ne postoji ništa slično čime biste ga mogli zameniti.

Loše sletanje

Paraglajdisti pamte razne doživljaje i nezgode i dugo ih prepričavaju. Jedan od njih, pričaju, poletevši sa Vršačkog brega nije uspeo da sleti na livadu gde ih kasnije čeka prevoz, nego je sleteo u dvorište obližnje psihijatrijske ustanove. Kad mu čuvar nije dao da izađe, pokušao je da objasni: „Nisam ja iz ludnice, ja sam s ovima što lete po nebu!“ Čuvar je samo klimnuo glavom i rekao: „Da, da, to sam i mislio, hajde sada nazad u dvorište!“

Dozvola za šest meseci

Paraglajding škola Aerokluba „Jat“ osnovana je 1998. godine. Škola broji 108 članova od kojih je 80 steklo dozvolu pilota paraglajdera izdatu od Ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije. Polaznici su osvajali nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Obuka traje od šest meseci do godinu dana, zavisno od talenta i truda koji polaznik uloži i košta 500 evra.

• 4 weeks later...

@kika  klanj::  klanj::

@Indiana Jones

Kad god da radis nesto ekstremno, seti se da ni na sta ne mozes da utices u stopostotnoj meri... Vozio bicikl ili skakao padobranom, uvek postoji sansa da ti se nesto lose desi, ali zasto razmisljati o tome? :) Ako nemam srece, mozda se okliznem pod tushem i poginem :) Kupanje i nije ekstremno koliko znam:)) Ali opet postoji shansa i tako da nastradas, koliko god pazio i chuvao se;) 

Imam i ja jedno pitanje ( cisto da ne bude off :)  ): Dakle, ima li negde u blizini Lazarevca ili Valjeva neko uzletiste? :)

Marko moje ime je Mihajlo i ja sam bas iz valjeva eto kad si ves pitao za poletista ja se bavim letenjem paralglajderom vec dve godine i clan sam kluba Fanatic takodje iz valjeva, poletista ima dosta u blizoj pa i malo daljoj okolini valjeva najblize poletiste je brdo suseoka od valjeva udaljeno svega 10 kilometara to nam je omiljeno poletiste zato sto je blizu a i kad su uslovi povoljni moze dosta da se jedri na padini koja je okrenuta ka severu-severozapadu naravno ima i jedno jos blize ali njega ne koristimo jer nije bas najprijatnije leteti u rotorima. Pored nama omiljene suseoke cesto letimo na Medvedniku,Drenaicu, Rajcu,Tornickoj Bobiji, Strmnoj gori, Divcibarima... znaci poletista ima kod nas samo ih treba malo potraziti za sta moramo odati priznanje Mihajlu Maricu iz valjeva koji je prvi doneo paraglajding u nas grad i pronasao mnoga od ovih mesta za letenje. Naravno posecujemo mi i dalja mesta kao sto je Zlatibor, Vrsac, Nis zatim Loznica joj kako zavidim tim loznicanima imaju predivno mesto za letenje sa Guceva steta sto u valjevo nemam takvu planinu. Inace da ne tupim mnogo ako si zainteresovan za letenje bilo da se radi o obuci ili eto cisto da iskusis let na tandemu kontaktiraj me na  [email protected] mislim da se moze urediti nesto po tom pitanju jer ja letenje tako  dozivljavam da pogotovo u danasnje vreme kad je to gotovo svakom coveku dostupno da bar jednom u zivotu proba bez obzira hoce li mu se dopasti ili ne jer to je ostavarenje sna generacija i generacija ljudi pre nas !  I veruj da ko jednom proba letenje pa cak iako ga njegov strah natera da nikad vise u zivotu ne proba tako nesto uvek ce ici podignute glave i pored svog straha gledati u nebo sa zeljom da se opet vrati gore ! ! !

• 3 months later...

Old School jesi poleteo?

mislim evo leto je proshlo

mada nije da nemoze i sada da se leti ali ova koshava ne prestaje :(

• Author

Old School jesi poleteo?

mislim evo leto je proshlo

mada nije da nemoze i sada da se leti ali ova koshava ne prestaje :(

Nazalost, nisam. :(

Imam brojeve telefona nekoliko instruktora iz Vrsca, ali nisam uspeo da odvojim nijedan vikend za ovo. Sledece godine...

moze i sada da se leti

samo su potrebne usavrshenije indijanske metode strpljenja

i zivaca

@Old School

Ista nas je boljka mucila . ;D

Ako se negde s proleca vratis toj ideji, mogli bismo se organizovati nekog lepog subotnjeg prepodneva. ;) 

Pozdrav

• Author

@Old School

Ista nas je boljka mucila . ;D

Ako se negde s proleca vratis toj ideji, mogli bismo se organizovati nekog lepog subotnjeg prepodneva. ;) 

Pozdrav

Dogovoreno.  :smajlikojileti:

• 2 months later...

evo ja moraaam da se vratim ovoj temi

jer me vec boli ova zima i neletenje

predugo :eat:

samo sam htela reci

ako neko bude ovog leta na Ohridu

tamo je odlichno letenje sa Galichice

u auto kampu Ljubanishte su uvek lokalni piloti

i tandem let koshta oko 30tak e

a dozivljaj se neeeemoze nikako porediti sa Vrshcem

• 4 months later...

Sad sam procitao onu reportazu u Blicu o paraglajdingu....

Ljudi, ja se uzasno plasim visine tako da MOOOORAAAM da se oprobam ovde! Ali prvo s instruktorom, ima se skesim najstrasnije! Jednom sam probao parasailing i noge mi se sledile kad sam sletio! Ali feeling!!!!!!  :blob: :blob: :blob:

Posto vidim da ima zainteresovanih za paraglajding (ali najblize mesto je Vrsac) mogao bih da vam preporucim da probate i padobranstvo u NS-u na Ceneju, nije ni skupo, ja sam obuku i prva dva skoka platio 100EUR-a, ako nekoga interesuje nek pogleda sajt aerokluba Novi Sad ili nek mene kontaktira pa cu mu dati direktno broj od instruktora.

Takodje ovde rade i tandem skokove (zakace te na iskunog padobranca i sa 3000m skok, i nekih 12-15 sekundi slobodnog pada) ja nisam probao bilo mi skupo 150eur ali za to netreba ni lekarski pregled.

ja se jako plasim visine "_"

bio sam na nekom zmaju, mozda je to paraglajding :)

tipa, kao veliki zmaj samo ima neki motor nazad koji je pogon.

15 minuta, najstrasnijih u zivotu.

toliko sam stisnuo one sipke da sam sutradan imao upalu misica na rukama.

inace, tom letelicicom je upravljao covek, nalazi se kod dvorca Djunderski u Vojvodini.

deluje mi kao neverovatno uzbudljiv i zanimljiv sport i zao mi je sto ne mogu da ga praktikujem.

za mene je ipak more :)

poz!

• 8 months later...

josh jedna sezona je pochela  :blob:

u subotu 03. je bio odlichan dan u Vrshcu,samo da vam kazem..bili smo do 1700mnv :blob:

Zoran Petrovic-Gugi je prvog aprila leteo u Kraljevu u tandemu sa uchenikom do 2500mnv  :eat:

lenchuge!

• 1 month later...

bili smo u Albaniji na takmichenju

odlichno druzenje...plaza,more,palme

i moj prvi snimak iz vazduha  :mrgreen:

• 1 month later...
  • 1 month later...

Posto vidim da ima zainteresovanih za paraglajding (ali najblize mesto je Vrsac) mogao bih da vam preporucim da probate i padobranstvo u NS-u na Ceneju, nije ni skupo, ja sam obuku i prva dva skoka platio 100EUR-a, ako nekoga interesuje nek pogleda sajt aerokluba Novi Sad ili nek mene kontaktira pa cu mu dati direktno broj od instruktora.

Takodje ovde rade i tandem skokove (zakace te na iskunog padobranca i sa 3000m skok, i nekih 12-15 sekundi slobodnog pada) ja nisam probao bilo mi skupo 150eur ali za to netreba ni lekarski pregled.

Jel moguce da obuka i dva skoka iz aviona kostaju samo 100e?

• 1 month later...