Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Odnedavno sam državljanin jedne EU zemlje tako da imam pravo da na graničnom prelazu stanem u kolonu za EU državljane. Interesuje me da li ako putujem sa ne-EU državljaninom mogu kolima da idem na EU šalter ili moramo da idemo na All passports? Teoretski kapiram da bi trebalo da idemo na All passports, ali me interesuje da li je neko imao iskustva i da li Mađari prave problem ako se stane u EU red (ako neko u kolima ima EU pasoš)? Zbog posla ću često ići u Mađarsku sa ne-EU državljaninom pa bi mi značilo da skratim vreme čekanja ako je moguće.

Hvala unapred na odgovorima

Ja sam pre 4 godine ulazio u Mađarsku preko Horgoša sa srpskim pasošem dok je moj saputnik imao austrijski, najnormalnije su nas pustili kroz EU prelaz i nikakav problem nisu pravili oko toga, tako da ne bi trebalo da imate neprijatnosti.

Šta više, par bliskih osoba je letos na Horgošu ulazilo sa srpskim pasošima kroz EU prolaz, ne namerno već su bile kilometarske gužve i nisu mogli da se na vreme prestroje kolima u pravi red. Njima su malo zvocali zbog toga ali su ih pustili.

EU prelaz je samo za državljane EU zemalja (i N, SH...)

Mađarska policija ima pravo da vas isključi iz kolone i da vam naplati kaznu. (Video svojim očima).

Samo u slučaju da je saputnik, nosioca EU državljanstva, bliski rođak, supruga, deca ima pravo korišćenja EU prelaza.

Svojevremeno sam tražio i dobio zvaničan dopis a u vezi gore pomenutom.

6 hours ago, pedjalon said:

Mađarska policija ima pravo da vas isključi iz kolone i da vam naplati kaznu. (Video svojim očima).

Samo u slučaju da je saputnik, nosioca EU državljanstva, bliski rođak, supruga, deca ima pravo korišćenja EU prelaza.

Nemam zvaničan dopis, ali da potvrdim da je ovo tačno i da ako se zezate sa tim onda ste na (ne)milosti graničnih policajaca.

Jedini "praktičan" način da se koristi taj prelaz, je da osobe koje nisu u mogućnosti da ga koriste pređu peške na običnom (to mogu da urade preko reda bez većih problema), a da vozač i ostali EU državljani pređu kolima.

Ovo je svakako korisno znati. Opet, izgleda da to najviše zavisi od toga kako je granični policajac raspoložen, jer ja nisam bio ni u kakvom srodstvu sa EU saputnicima a nisu mi pravili ni najmanji problem.

On 5/10/2019 at 12:04 PM, pedjalon said:

Ja sam dobio upravo suprotnu informaciju. Ne-EU državljani mogu da koriste traku za EU državljane ako su u vozilu sa EU državljaninom.

• Author
On 5/10/2019 at 12:04 PM, pedjalon said:

Video si da je naplaćena kazna ne-EU državljaninu koji je bio u kolima sa EU državljanima? I kako može da me isključi iz kolone ako ja kao vozač EU državljanin želim da idem na EU prelaz?

Jedini "praktičan" način da se koristi taj prelaz, je da osobe koje nisu u mogućnosti da ga koriste pređu peške na običnom (to mogu da urade preko reda bez većih problema), a da vozač i ostali EU državljani pređu kolima.

Da, mislim da je ovo najpametnije i najsigurnije.

Hvala na odgovorima, ako je još neko imao iskustva neka napiše :) Uskoro idem za Mađarsku pa javljam kako smo prošli.

Isključili su vozilo iz kolone za EU. Stavili ih sa strane. Naplatili kaznu i usmerili na ne EU prelaz. (Vozač vozila je odgovoran za svoje putnike. kako moralno tako i materijalno).

DRugi predlog je 0k.

Izvolite dopis o kome sam pisao, a u vezi prelaska ne EU državljana na prelazu za EU državljane:

Original Message -----

From: [email protected]

To:

Sent: 2007. március 13. -kedd 15:43

Subject: Válasz átléptetéssel kapcsolatban feltett kérdésre

Tisztelt  Úr! 

A feltett kérdésére válaszolva tájékoztatom Önt, hogy a közúti határátkelőhelyen az EU sáv használatára jogosult a magyar állampolgárral egy gépjárműben utazó egyenes ági családtag, aki nem Uniós állampolgár. A fenti válasz jogalapja az Európai Parlamentr és Tanács 562/2006/EK Rendelet (ún: Schengen Kódex) 9. cikk (2) bekezdése, melynek értelmében a szabadmozgás közösségi jogával rendelkező személyek jogosultak az EU sáv használatára! Az uniós állampolgár közvetlen hozzátartozója (családtagja), állampolgárságtól függetlenül rendelkezik a szabadmozgás közösségi jogával (Schengen Kódex 2. cikk 5. pont a; alpontja), amennyiben bizonyítható a családi kötelék. 
A fentiekben leírtaktól eltérés nem lehetséges! 

Tisztelettel: 

Buczkó Andor hőr. alezredes 
                                                      Határrendészeti Kiemelt Főreferens

Tumačenje je, naravno, na madzarskom. Kome treba prevod, potrudiće se.

Evo odgovora koji sam ja dobio

Poštovani,

Ukoliko se radi o državljanima kojima ne treba viza (primjerice, u svrhu turističkog boravka), možete koristiti trake namijenjene EU, EEA, odnosno švicarskim državljanima. Više informacija možete potražiti na www.mup.hr.

S poštovanjem,

To je tumačenje mup hrvatske. Hrvatska nije u Šengenu, tako da je moguće da se primenjuju drugi propisi.

• Author
6 hours ago, pedjalon said:

(Vozač vozila je odgovoran za svoje putnike. kako moralno tako i materijalno).

Hm, za profesionalnog vozača mi donekle ima smisla (mada i to mi je na dugačkom štapu), ali zašto bi vozač privatno lice bio odgovoran za svoje putnike? Malo mi je to diskutabilno i ne verujem da postoji izričit propis koji to navodi. Kao kad bi vozač morao da plati kaznu što suvozač nije vezao pojas.

Ne kažem da nisi u pravu u legalnom smislu, ali sam shvatanja da bi trebalo da svako bude odgovoran za sebe.