Jump to content

Featured Replies

Posted

ljudi,resio sam da sa svakog putovanja,odnosno sa razlicitih mesta na zemlji sakupljam ponesto-npr-voda iz tihog okeana,list sa najdebljeg drva na svetu,malo snega sa mont everesta....znate,takve stvari.zvuci malo nenormalno,ali sto-zanimljivo je-na neki nacin imas ceo svet u sobi.pa...ako neko ide negde dalje naka mi ugrabi takav neki prirodni suvenir,a ako neko to vec radi neka mi javi da se dopunjujemo... :banana:

• Author

ma nije vazno agregatno stanje....idi bre,pa ja sam mislio da si ti zensko po tvom nicu.nego,reci mi-jel si stvarno bio na himalajima?jer ako je ovo bio samo fazon,ja se kaladim da ce chivitlu da ti izbrise,jer je do sada sve moje fazone izbrisao.... :102:

Hej, ideja nije loša. Mada, mislim da se malo gubi poenta ako ti drugi donesu, fora je u tome da sam nešto dovučeš kući :)

Pre nekoliko godina smo skitali anadolskom pustarom u Turskoj, i naišli na kamen sa savršeno očuvanim fosilom puža, kakav se može videti samo u prirodnjačkim muzejima. Problem je bio što je kamen povelik, a mi smo teglili i šator, i rančeve, a išli smo autostopom... no zaista nije bilo moguće odoleti, te ga dovukosmo, i sada se može videti kod Ive (rayuela) u sobi :) Moja ramena dobro pamte taj kamen.

Inače, kamenje sam doneo iz pustinje Gobi u Mongoliji, sa jezera Karakol u Kini i Isik Kulj u Kirgiziji, sa Krfa, iz sirijske pustinje, itd itd... kilograme i kilograme zanimljivog kamenja. Stoji u kutijama, nemam pojma šta ću s njim. Da kiselim kupus, verovatno.

Sa ostrva Oljhon u Bajkalskom jezeru sam doneo neku malu šišarkicu... iz sirijske pustinje imam i kozji rog (ne pitajte me ništa, jednostavno je bio tamo) a tu je i gomila kojekakvih gluposti iz cele Srbije, uglavnom kamenje sa elementima nekakvih ruda, "obojeno i ono što svetluca" što reče Bata Stojković u "Ko to tamo peva". Tu su i neke ogromne školjke i korali iz Crvenog mora, kao i školjke iz kojekakvih drugih mora :) Ima još mnogo toga, al sve je to zatrpano u nekim kutijama na dnu nekog plakara u stanu mojih roditelja, dok ne smislim gde ću da živim i šta ću da radim sa svim tim...

• Author

brate moj....ti me sve vise i vise iznenadjujes.....pa kad si se naputovao toliko i kako sakupi toliko kamenje...da nisi ti bager mozda?ja sam skoro[pre oko2-2,5god] poceo da putujem na dalje destinacije i da se bavim nekim ekstremnim stvarima,godine mi nisu dozvoljavale....tako da zbog toga i zbog ideje o sakupljanju koja mi je pala na pamet juce,onako definitivno,ja mogu,sto ti kazes,da kiselim kupus sa kamenjem iz dvorista na kome se nalazi dobro ocuvani fosil kisne gliste,stavise toliko ocuvan da je ta glista ziva..... :D

ha, i ja skupljam kamenje, ali po jedan mali  sa svakog kraja sveta, ili sa planine kao deo vrha! mada najvise imam nekih gluuposti koje mi se motaju po dzepu od prvog dana kada stignem negde a nikada ih nekako nebacim i onda se jednostavno naviknem na njih pa ih sacuvam kao suvenir. Tako sam na jednom radnom kampu u zemlji nasao mali zupcanik nekog sata, na koji sam nekim cudom stalno nailazio ma koliko ga bacao  - na kraju sam ga sacuvao i to mi je sad najdraza uspomena iz cheske. Takodje mnogo semenja i svakavih sasusenih lishca i kospica iz brazila koja su se uprkos bezbrojim pranjima i dalje zadrzale u pantalonama

Flasica saharskog peska u flasicici arapske koka-kole, neko tamo svetlucavo kamenje iz cele Srbije, flasa vode sa mrtvog mora (sad se  plasim da je otvorim), kamen sa mrtvog mora oblozen solju...

;D

• Author

dobri su vam suveniri....e,bilo bi dobro kad bi se negde stalno skupljali i razmenjivali te suvenire,mada s time se ne bi slozili i oni sto se emotivno vezuju za te suvenire....e da,mozete da uzimate vise istih suvenira pa da imate za trampu......eeeeeee da!                                        :dance: :dance:

A da napravimo izlozbu suvenira? Sta kazete? Kad vec i tako stoje u nekom budzaku u sobi, sto ih ne bismo izlozil negde, verujem da bi bilo zanimljivo. Prilazem nekoliko raznobojnih kamencica sa vulkana na Santoriniju :D

:hihi:  ja imam tkz. memory boxes koje pravim jos od svoje 8-9. godine... i tu stavljam, izmedju ostalog, i takve stvari...listice, kamenje, sisarke, ispresovane cvetice, more u flasi, ali i ostale stvari, tipa majicu koju sam jako volela, papiric od neke fine cokoladice od tamo i tamo, i tako...sve u svemu, imam oooogromnu kolicinu takvih sitnica...koja bi za nekoga bila gomila smeca....a meni...blago....  :angel:

Имам парче стене из Зевсове пећине. ;D

Vidim da kamenje preovlađuje... možda zbog povoljne cene :) Izložba suvenira je dobra ideja, pokušali smo nešto slično na onom bliskoistočnom okupljanju. Doduše, možda bi bolje bilo da napravimo izložbu kamenja.

Možda će uskoro putnička erozija početi da se uči iz geografije :)

• Author

parce stene iz zevsove pecine....hmmm...to je dobro,ali ovi papirici od cokoladica bas i ne spadaju u prirodne suvenire...pre ce biti da su to suveniri...gojaznosti :eat:  danas mi je palo ne pamet da pocnem da pravim herbarijum,ali od biljaka iz svih krajeva sveta,znaci da to bude nesto stvarno dobro-retke biljke,lepog izgleda,nedostupne i sl...npr-runolist mi je pao na pamet[i sada imam potres mozga  :D]on se,ja mislim,nalazi na vecim visinama.....to bi nakon nekog vremena bila stvarno lepa kolekcija..samo ne bi smeli nikome da pricate da skupljate to,jer vas ne bi pustali u botanicku bastu :D

ja mogu da prilozim parce mermera odvaljeno od koloseuma u Rimu (nisam ga ja odlomio, al ajd), i imam i ovo rimsko koplje nadjeno kod mene u selu. ajd, nista od ovog ne spada u prirodne suvenire, al mozda ako se pravi takva izlozba, je bolje da se izloze interesantni suveniri generalno govoreci, jer ce u suprotnom to malo da bude dosadno (uglavnom kamenje, voda, pesak), sta mislite?

• 2 months later...

Pa da se pridruzim i obozavaocima raznog kamenja i ostalih prirodnih suvenira. Za tu neku buducu izlozbu mogu da prilozim

Pesak: sa platoa Gize uzet tokom novogodisnjeg koncerta Zan Misel Zara i sa najlepse plaze na Karibskom moru, Tulum, Mexico.

Kamenje: nesto sto lici na neuspelo uho, rad starog majstora zagubljeno negde u Dolini Kraljeva u Egiptu, Nekoliko vrsta alabastera neobradjenog takodje iz Egipta, nekoliko vrsta obradjenog zlatnog opsidijana iz Meksika.

Korali: iz Dahaba i Hurgade (Egipat) i sa jedne plaze u blizini Trinidada (Kuba). Njih imam neverovatno puno, a oblici, boje i tekstuta su neverovatni, cesto ih preturam po rukama i mastam o povratku...

Skoljke (najinteresantnije): Iz Coba jezera na Jukatanu, iz jednog potocica u sred dzungle Chijapasa, nekoliko kilometara od Bonampaka, sa raznih plaza na Kubi.

Fosil: iz Raskog zaliva u Istri.

Pri tom sam ja uglavnom sakupljacica (bas kao u strim zajednicama) a moj covek je glavni nosac (ne zato sto sam slabija, jer nisam vec zbog mojih bolesnih kolena). Sve bih rado pokazala, ali nista od ovoga ne bih menjala ni za sta...

• 6 months later...

Ja sam sredinom marta pokupio pesak sa Prinčevih Ostrva, oko 1 kg, a sad sam uzeo i litar vode iz Ljubljanice.

Jeste malo glupo, ja sad trenutno gradim kucu, više u stvari poslovni prostor i mesto gde ću smeštati HC clanove, pa za gradnju upotrebljavam po malo od tih materijala sto donosim sa putovanja.

Meni je to zanimljivo.

Pa ako ima nekog da mu treba pesak sa Marmare, poslaću mu malo.

A i meni bi nesto dobrodošlo ako ima neko viska.

Čisto da ubacim u kucu.  :yok: