Jump to content

Featured Replies

Posted

Поздрав свима. ево ово ми је прва порука на овом форуму.

Још пре неколико месеци дошао сам на идеју да путујем у горе споменуте земље. Тако сам ископао овај сајт и већ дуже време га пратим. Одамах да похвалим блог Марка Петровића јер ми је дао много идеја. Сазнао сам многе корисне ствари, многе дилеме су ми отклоњене, али ипак остало је још неколико нејасноћа и ствари које нисам могао да пронађем. Значи, ево неколико питања:

1. Јел зна неко да ли се Азербејџанска виза може добити на граници или је потребно поднети захтев у Тбилисију или Истанбулу и колико се чека на њу?

2.Јел зна неко цену најјефтиније повратне авионске карте на релацији Јереван или Баку-Бишкек?

3. За Тбилиси нисам нашао податке о смештају. У обзир долазе хотели ш категорије, хостели(ја нашао само један на интернету) и приватни смештај и колика би цена била. Исто то и за Јереван и Баку.

4. Прочитао сам форе за непоништавање дана у Балкан Флексипасу али ми није било јасно па молим да ми неко појасни.

Још једном хвала свима!

O Azerbejdzanskoj vizi sve smo rekli nekoliko puta pa pogledaj.Cena hostela u Tbilisiju je 9 e kod Irene,a u Jerevanu 15 e u hostel Envoy.

Evo mene u Batumiju, Gruzija. Ja sam nedavno izvadio azerbejdzansku vizu u Istanbulu, cekao sam tri dana, mada to nije pravilo (moze i krace i duze). Dve fotke, kopija pasosa i 40 dolara. Ako resis da ides tamo, posalji mi pm pa cu ti kazem kako da pronadjes konzulat i sl.

Ja sam u Tbilisiju koristio hospitality club, pa možeš i to da probaš, u kom slučaju je smeštaj - besplatan.

Za fleksipas, to je najbolje primenjivati u Turskoj. Na šalteru Ž. stanice daš svoju kartu i kažeš kuda ideš i kada, i oni ti na osnovu nje izdaju besplatnu rezervaciju koja je zapravo nova karta. Kondukteri nikada ne traže fleksipas, nego samo  tu rezervaciju-kartu. U fleksipas ne upišeš ništa, jer ga i tako nikome ne pokazuješ.

• Author

O Azerbejdzanskoj vizi sve smo rekli nekoliko puta pa pogledaj.Cena hostela u Tbilisiju je 9 e kod Irene,a u Jerevanu 15 e u hostel Envoy.

Јел може адреса тог хостела код ирене?

Evo mene u Batumiju, Gruzija. Ja sam nedavno izvadio azerbejdzansku vizu u Istanbulu, cekao sam tri dana, mada to nije pravilo (moze i krace i duze). Dve fotke, kopija pasosa i 40 dolara. Ako resis da ides tamo, posalji mi pm pa cu ti kazem kako da pronadjes konzulat i sl.

Тамо идем 99,9 %! Остатак од 0,01% нећу ићи само ако се деси да умрем. Можеш и сад да ми кажеш. укапирао сам где је грузијски конзулат па може и на основу њега ако је близу или може адреса.

Ja sam u Tbilisiju koristio hospitality club, pa možeš i to da probaš, u kom slučaju je smeštaj - besplatan.

Za fleksipas, to je najbolje primenjivati u Turskoj. Na šalteru Ž. stanice daš svoju kartu i kažeš kuda ideš i kada, i oni ti na osnovu nje izdaju besplatnu rezervaciju koja je zapravo nova karta. Kondukteri nikada ne traže fleksipas, nego samo  tu rezervaciju-kartu. U fleksipas ne upišeš ništa, jer ga i tako nikome ne pokazuješ.

Хвала

И хвала свима осталима :)

Bekpekersko mesto kod ;Irene;nalazi se u ulici Ninosvili,broj neznam al prekoputa je br 24 ;)

naravno, posto je ta tema sada vec malo starija, cene su verovatno skochile neshto malo, ali opet prochitaj.

i ako ti nije bitno kako mesto izgleda sve dok imas krov nad glavom (ako ne zahtevash sopstvenu sobu, wireless, opshtu chistocu itd itd), idi kod Khatune, bila je bash puno jeftinija od Irine i Dodo.

Irina (20 larija noc), Ninoshvili 19, ulaz sa dva kamena lava, metro stanica Mardjanishvili, ide se tom ulicom, ne prema mostu vec u suprotnom smeru. U istom kraju ima i drugih babuski, kao recimo Dodo, koja naplacuje 25 GEL, ili Katuna manje od Irine, komfort manji.

Azerbejdzanski konzulat u Istanbulu, Sumbul sokak 17, Levent 1. Metro stanica Levent. Kad izadjes iz voza, ides na izlaz 'metro city, Carsi'. Ta Carsi se nalazi preko puta Metro citija. Ides tom carsijom dvadesetak metara, na raskrsnici ides dalje pravo, prolazis pored Hulk banke s leve strane, kad zadjes u manju ulicu Sumbul je druga s leve. Pazi da se ne zagubis, posle ces morati taksi da uzmes, kao ja. Pogledaj na google maps gde je ulica. Ja sam dosao u 9h, tad nije bilo nikoga ali posto sam morao da cekam pola sata-sat u banci da platim konzularnu taksu, posle se napravila guzvica. Ja sam cekao 3 radna dana. Predaje se pasos od 9h-12h, podize se od 15-17h. U konzulatu radi samo jedan covek tako da je cekanje frustrirajuce iako nema puno ljudi. Imaj pri sebi adresu bilo kakvog hotela u Baku(u) da navedes u formularu. Viza fiksno traje mesec dana.

• 2 weeks later...
  • Author

Видео сам негде на форуму да се авио карта за Бишкек може наћи за 100 долара. Јел зна неко неку конкретну авио компанију која лети за Бишкек из Грузије, Јерменије или Азербејџана? Може и из Турске. Наравно све то по веома ниској цени. Може и да буде на европској црној листи.

Ја сам нашао само Аерофлот, ЧСА и Туркиш али то је све прескупо(1000-1500евра) и иде се преко Москве.

Хвала.

Kada smo razmatrali opcije za Biškek prošle godine, mislili smo da avionom odletimo za Biškek bilo odakle i da tamo zapravo započnemo putovanje, međutim, okreni-obrni, nije bilo jeftine opcije. Uopšte nije bilo letova za Biškek, osim tih preko Moskve, papreno skupih. Jedna od prihvatljivijih (ali i dalje ne tako jeftinih) opcija je bila da odemo avionom iz Istanbula do Karačija u Pakistanu, odakle takođe nije bilo letova za Bšk nego bismo dalje išli kopnom, ali onda bi nam trebala i viza za Pakistan i sve tako. Na kraju smo shvatili da je ubedljivo najjeftinije i najmanje komplikovano što možemo - da odemo vozom preko Moskve, pa smo tako i uradili, iole jeftinu varijantu koja uključuje let nismo uspeli da nađemo (govorim o periodu jun-jul-avgust prošle godine).

Te letove za 100 dolara je radila kompanija Itek air, koja više ne funkcioniše. Najbolje pošalji mejl na adresu Kyrgyz Concept Office <[email protected]> , to je jedina kirgiska kompanija koja nam je prošle godine odgovorila na mejl, međutim, najbolje što su tada imali da nam ponude je Istanbul-Biškek preko Turkish airlines-a za 750 dolara... ipak, mislim da mi nismo razmatrali Azerbejdžan, pa ih pitaj da li znaju za neku varijantu koja bi tebi odgovarala, i kakva je uopšte situacija sada.

@Cejlon

smestaj Gruzija:

Batumi: prosle godine sam odseo u Iliko hotelu, ulica Gamsakhurdias kuchas 42, ide pravo od Tbilisi trga, dakle u centru je. Iznad tog pasaza stoji natpis hotel. Ne znam koliko je sad, verovatno oko deset evra. Neces naci jeftiniji hotel u centru. Postoji i homeday, u Ljermontovoj ulici recimo, to sam procitao na thorntree forumu. Ljermontova je daleko od centra. Homestay u gruziji je sve visih cena jer su babushke pohlepne za pare. Ako je suncano u Batumiju, obavezno ostani, ako je kisno onda bolje nemoj kao ja ove godine, jer je tad jako tuzan grad.

U Tbilisiju obavezno Irina jer je Katuna takodje 20 larija, a kuca ne moze da se poredi sa Irininom.

Kazbegi: OBAVEZNO Vano. To je neverovatan lik. Otvorio je homestay u Kazbegiju jos 1993. tako da je celebrity tamo i kad ga traze stranci drugi ljudi (cak zene) se predstavljaju kao Vano dakle budite oprezni. Znacete da je pravi Vano po Staljinovom portretu u kuci. Kuca mu je kao sa pocetka 20. veka, dakle katastrofa :) Sve je staro, namestaj, plafon, tapete, i bas zato je kul iskustvo. Cini se da Vano prima goste ne toliko zbog para koliko da bi pricao sa njima. Dok ostali naplacuju 20-30 larija u Kazbegiju, on naplacuje samo 5 larija (2,3 evra), a ako hocete i obroke jedan kosta samo 2,5 GEL (100 dindzi). Dakle strashno jeftino, a drugo lik je lud, iz udzbenika je naucio japanski, arapski, hebrejski, turski, prica naravno i engleski i ruski, jako zanimljiv lik, uzivacete u caskanju sa njim. I OBAVEZNO bar jednu noc ostanite u Kazbegiju jer je noc divna, nebo zvezdano, tisina, a rano ujutru oko 7 popnite se do Tsminde Samebe jer tada se Mt Kazbek savrseno vidi, nema oblaka, tad nema ni turista, pustosh, to je fantasticno iskustvo.

kako pronaci Vana: kad sidjete iz marshrutke, idite pravo, predjite most, zatim levo ka selu Gergeti, kad stignete do zelenih kontejnera, pitajte za Vana, treba ici u jednu ulicu levo, posle 50 m je njegova kapija.

Ako mozete, izbegnite vozove na Kavkazu, pakleno je vruce u njima jer su prozori zabarikadirani. Voz Batumi-Tbilisi: 15 larija plackartni, 20 larija kupe. Voz Tbilisi-Baku: 40 larija.

Jel moguce da nam viza za Gruziju vise netreba?Grupa nasih cejlonaca vracajuci se iz Jerevana za Tbilisi vozom na ulasku u Gruziju nije bila potrebna viza,dobili su samo pecat.Ja sam licno izvadio u oktobru na Taksimu u njihovoj ambasadi tranzitnu vizu za 10 s,i svi koji su putovali iz pravca Turske su izvadili vizu a oni su sad usli bez vize u Gruziju al sa kontra strane.Cak ih je salterusa kad su kupovali karte za voz ubedjivala da nam netreba viza.Inace taj voz krece u 19 h i putuje 11 sati.

Ja sam pre par nedelja dvaput vadio tranzitnu na gruzinskoj granici. Mozda granicari prosto ne znaju. A nije ni nemoguce da nam ukinu vizni rezim jer mnogim zemljama ne treba viza za Gruziju.

Videcemo sta ce biti kad izadju,sta ce im reci ;),ja bih rekao da je u pitanju neiformisanost policajca na granici.

He he,nije im proslo bez vize,morali su da plate i izvade vizu kad su Gruziju napustali. ;)

• Author

Јел има неко да је сада у Грузији? Занима ме каква је тренутно ситуација? Уведено је ванредно стање. Какво је расположење народа, пуштају ли странце у државу? Ионако идем у Тбилиси, капирам да се тамо рат не осећа. Како је заправо? Хвала.

• Author

Не мислим ја ни да је сад нешто много опасно отићи тамо. Дакле немам страх за живот. Више ме брине пуштају ли странце у земљу. Ништа, за месец дана кад дођем до Истанбула покушаћу да добијем визу, ако не, прелазим на план Б, тј. Сирија, Либан, Јордан.

• 6 months later...

Dali vredi ici u Gruziju i Jermeniju u februaru/martu, mislim na vremenske prilike? A drugo, dali se moze ici iz Karsa za Batumi. Ako sam dobro shvatio, Kars je poslednja stanica na zeleznici?

Nisam siguran koliko je moguće ići na Kavkaz zimi, a meni je to bio najinteresantniji deo Gruzije. Ja sam išao u oktobru, i već su bile snežne vejavice. Međutim, verujem da ti gradovi moraju biti nekako povezani i zimi.

Iz Karsa je lakše ući u Gruziju na drugom graničnom prelazu, zaboravih kako se zove. Batumi je malo predaleko odatle.

Taj drugi prelaz, blizi Karsu, je nadaleko cuveni Vale. O samom prelazu i atmosferi koja vlada na njemu mozes nesto vise saznati iz bloga Marka Petrovica, prici sa kojom se u potpunosti mogu sloziti. Zaista se u Gruziju tamo ulazi kada se otvori gvozdena zardjala kapija koju, od dotrajalosti, pridrzava naoruzani junosa u uniformi, da se totalno ne urusi :hihi:

Iz Karsa imas barem jedan polazak dnevno busom, ka Tbilisiju. To je autobus firme Mahmudoglu, koji na taj dugi put polazi iz Istanbula. Ne znam da li jos neki prevoznik ide ovom rutom, tj. preko Karsa i Valea, a ne na Batumi. Ne mogu tacno da se setim u koje vreme je polazak iz samog Karsa, ali bih rekao da je oko podneva. U Tbilisi se stize te iste veceri, oko 22:00. Inace, karta u jednom pravcu iz Istanbula do Tbilisija je bila 50 USD, da imas neki reper za cenu koju bi mogao da isposlujes od Karsa.

Ako ti je to prvi susret sa Gruzijom sigurno ces se iznenaditi "kvalitetom" puta kada se predje granica kao i poluurusenim kucama i stambenim zgradama u okolini mesta Akhalstikhe!!!