Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo ljudi!

Putujem za Nepal sa deckom krajem avgusta i necemo dugo biti - svega 8 dana. 

Da li preporucujete da se vakcinisemo za put? Znam da nije obavezno za Nepal, ali po internetu pise da se preporucuju vakcine za Hepatitis A (zutica) i tifoidne groznice (typhoid fever).

Da li je neko od vas otisao bez vakcine i sve je bilo ok?

Hvala unapred!

Vacina nije obavezna ali je  pozeljna o cemu pise i na  nasem zvanicnom sajtu :

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10558-nepal-konz?lang=lat

Bila sam pre nekoliko godina, godina vakcinisala se pre puta, sto se pokazalo kao ispravan potez jer opsta  higijena nije bas na  zavidnom nivou. Pozuri sa vakcinacijom ako se odlucis, koliko se secam pozeljno ju je primiti mesec dana pre puta. a  i ne znaci da je institut Batut uvek ima la lageru.

http://www.batut.org.rs/index.php?content=86

Vodi računa o vodi, kupuj samo flasiranu. Ja sam i pored svih mera opreznosti ipak imala dva dana zescih problema  sa stomakom. 

Na tvom mestu ja bih ipak primila vakcinu, ali odluka je na tebi.

• Author

Problem je sto ja ne zivim u Srbiji (zivim u Barseloni), a ovde vakcinisanje je papreno skupo - za samo ove dve vakcine kostace me 100 evra ako se prekosutra vakcinisem, a 50 evra ako dodjem da se vakcinisem nedelju dana pred put...to je sve u drzavnim klinikama.

Mislim, nedelju dana nije dovoljno da se stvore antitela, a da platim 100 evra mislim da je preterivanje.

Edited by Lumosnight

2 hours ago, Lumosnight said:

Problem je sto ja ne zivim u Srbiji (zivim u Barseloni), a ovde vakcinisanje je papreno skupo - za samo ove dve vakcine kostace me 100 evra ako se prekosutra vakcinisem, a 50 evra ako dodjem da se vakcinisem nedelju dana pred put...to je sve u drzavnim klinikama.

Mislim, nedelju dana nije dovoljno da se stvore antitela, a da platim 100 evra mislim da je preterivanje.

pa i kod nas te dve vakcine nisu jeftine...

nema potrebe vakcinisati se za nepal....nemoj bas da jedes svuda po ulici ( nije kao na tajlandu ili vijetnamu), i pij flasiranu vodu...

kod tih alimentarnih infekcija veliki je faktor i sreca...isto i kod nas mozes da najebes ako nemas srece...samo kad bi znali sta se sve prodaje u srbiji i o kakvim se tu sanitarnim uslovima radi, zanemeli bi..a to traje vec poprilicno godina, odkad su napravili onaj zakon o sanitarnoj inspekciji, i podelili je tako da niko nije ni za sta nadlezan...pricam iz struke, a ne napamet....kod seksualno-prenosivih bolesti je ipak druga prica...

• Author
On 8/7/2019 at 12:34 AM, bam-bam said:

samo kad bi znali sta se sve prodaje u srbiji i o kakvim se tu sanitarnim uslovima radi, zanemeli bi..a to traje vec poprilicno godina, odkad su napravili onaj zakon o sanitarnoj inspekciji, i podelili je tako da niko nije ni za sta nadlezan...pricam iz struke, a ne napamet....kod seksualno-prenosivih bolesti je ipak druga prica...

Slazem se, nacula sam se razlicitih stvari sta sve prolazi u Srbiji - od pacova po pekarama do 'govnjivih' rakija. Ima zutice i kod nas, tetka mi je pricala kako kod nje u Nisu se zatvorio jedan restoran jer su se musterije zarazile zuticom. ?

A to sto nije niko ni za sta nadlezan je bas jadno, retko ko zeli da se trudi kad radi svoj drzavni posao (a nezaposlenost je velika). 

Mislim da cu uzeti tvoj savet. Kada sam citala online koje vakcine su 'recommended' za Srbiju bio je Hepatitis A na listi, isto kao sto je 'recommended' za Nepal. Bar ja mislim ako to spada u 'recommended' a ne 'compulsory' verovatno je slican nivo rizika kao u Srbiji. 

Pozelite mi srecu! Ako mi se nesto desi... javljam! :D