Jump to content

Featured Replies

Trebalo da bi moze i u Atini da se kupi.Kad vazi i za njihovu zemlju.

A ovo drugo,da li moze u manjim gradovima po Srbiji...ne znam.Na ovom spisku prodajnih mesta (na cirilici je):

http://www.srbvoz.rs/prodaja.html

nema ni svih (srednjih) gradova u Srbiji,a kamoli malih.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Par dobrih vesti. Od decembra je produženo važenje Balkan Flexipassa sa 1 na 2 meseca, a takođe uvedena i ponuda 3 dana u okviru 2 meseca, po ceni od 45 eur za mlađe od 26 godina i 60 eur za 26+. S obzirom da drevna poznata varijanta besplatne rezervacije za vozove po Turskoj (uključujući i high-speed vozove Istanbul - Ankara, Istanbul - Konya i Ankara - Konya) bez skidanja dana sa Flexipassa, može se praktično džabe putovati po Turskoj 2 meseca, a ova 3 dana iskoristiti za Beograd - Istanbul - Beograd.

Što se tiče voza do Istanbula to izgleda ovako trenutno. Iz Beograda kreće u 9.25 ujutru, stiže se u Sofiju u 20.10, gde se preseda u voz Sofija - Kapikule koji kreće u 20.40 (ako kasni iz Beograda, čeka se veza). U toku noći se stiže u Kapikule, gde se preseda na bus u organizaciji Turskih železnica koji stiže oko 6-7 ujutru u Istanbul, ispred stanice Sirkedži. Nikakva doplata uz Flexipass nije potrebna, voz+bus Sofija - Kapikule - Istanbul su uglavnom sablasno prazni. U povratku ista kombinacija, u 22h bus ispred Sirkedžija, presedanje na voz u Kapikule, u Sofiju se stiže u 9.10, a u 9.40 je voz Sofija - Beograd, koji čeka ako ovaj iz Turske kasni. U Beograd po redu vožnje treba da stigne u 18.15, ali su kašnjenja česta. Bugari su sredili 2/3 svoje pruge od Sofije ka Turskoj, pa se putuje čak sat i po kraće nego pre par godina.

Takođe, najavljuje se da će od aprila Turci produžiti ovaj međunarodni voz od Kapikula do Halkalija u predgrađu Istanbula (lokalac Kapikule - Halkali već sad ide) i da će se vratiti direktan kušet vagon Beograd - Istanbul (Halkali). Ako se to dogodi, biće potrebna doplata za kušet do Istanbula.

Edited by RaxCherrych

Hvala Rax, to su zaista dobre vesti.

Ispravi me ako gresim - za putovanje od Beograda do Istanbula i nazad su potrebna 3 dana flexipassa?

Dan 1. BG - Sof; 

Dan 2. Sof -Ist (posto je polazak posle 19h);

Dan 3. Ist - Sof i Sof - Beg (takodje jer je polazak iz Istanbula za Sofiju nakon 19h, pa prelazi u dan kad je i voznja Sof-Bg).

Edited by Rocky8

1 hour ago, Rocky8 said:

Hvala Rax, to su zaista dobre vesti.

Ispravi me ako gresim - za putovanje od Beograda do Istanbula i nazad su potrebna 3 dana flexipassa?

Dan 1. BG - Sof; 

Dan 2. Sof -Ist (posto je polazak posle 19h);

Dan 3. Ist - Sof i Sof - Beg (takodje jer je polazak iz Istanbula za Sofiju nakon 19h, pa prelazi u dan kad je i voznja Sof-Bg).

Upravo tako, mada se dešavalo ponekad da ako se ide direktnim kolima Beograd - Istanbul upišu samo jedan umesto dva dana. Po Turskoj je samo bitno da se uzmu besplatne rezervacije na blagajni, gde će ti tražiti da vide Flexipass, a posle kondukteru ne pokazuješ Flexipass, već samo rezervaciju. Flexipass kondukter neće ni tražiti da vidi, tako da faktički putuješ za džabe 2 meseca.

Edited by RaxCherrych

Super se može iskoristiti za putovanje dalje za Gruziju ili Iran. Varijanta iz busom iz Karsa za Ahalcihe u 8 ujutru sa presedanjem u Ardahanu radi besprekorno. Mada kad sam ja išao bila su samo 3 putnika ka Gruziji, a u povratku se bus vratio prazan. Do duše, to je bilo par dana posle puča. Pruga Tbilisi - Kars je pred završetkom, tako da se može očekivati uvođenje voza Baku - Tbilisi - Kars u nekom trenutku 2017-2018. Što se Irana tiče voz Ankara - Teheran ukinut zbog bezbednosne situacije, možda je najbolje ići do Erzuruma vozom pa busom na prelaz kod Dogubajazita. U tom regionu je interesantno i ovo - skoro je uveden voz Nahčivan - Tabriz - Teheran - Mašad i e-visa za Azerbejdžan za 20$. Tako da ko hoće da uklopi i Nahčivan, u tom regionu, sad je lakše.

Edited by RaxCherrych

navodno su previsoki troskovi za odrzavanje i iznajmljivanje dizel lokomotive sa izvesnim generatorom struje.

to znaci da nijedan medjunarodni voz nece ici prema jugu i kroz nis, ako se ovo ostvari, do istanbula onda preko rumunije pa bukurest-sofija-istanbul :biggrin:

On 1/18/2017 at 6:57 PM, raikkonen said:

nezvanicna informacija je da od 1. februara ide ukidanje vozova 490/491

Zna li neko je li ovo tacno? Na sajtu Zeleznica ne pise nista, a po redu voznje deluje da ce voz saobracati normalno. 

Evo svezih vesti sa linije 492-490 (Istanbul - Sofija - Beograd). Kad krenete iz Istanbula, odmah na karti napisite Istanbul - Beograd. Nemojte da se zezete kao ja pa da napisete Istanbul - Sofija, pa u sledecem vozu Sofija - Istanbul. Zasto? Zato sto kondukter nece hteti da zovne stanicu u Sofiji i da trazi da voz za Beograd saceka 10 minuta da stigne ovaj iz Istanbula. U odlasku (Bg-Sof pa Sof-Ist) to nije bio nikakav problem, ali eto, u odlasku zbog toga sto nije odmah bilo napisano Istanbul - Beograd oni nisu hteli da ni da zovnu stanicu. Voz iz Istanbul a je stigao u Sofiju u 9:52 po lokalnom vremenu, 12 minuta posto je voz za BG napustio stanicu. Sta cu, odem na stop, dobace me neki dobri ljudi na zeleznicku u Dimitrovgradu oko 11:05, 15 minuta pre nego sto ce voz napusiti stanicu i krenuti za Pirot. Ovo potvrdjuje moju teoriju da je stop najbolja varijanta za Sofiju, mada ovog puta mi se nije dalo stopirati zbog brojnih torbi i kesa.

Da odgovorim na svoje pitanje iz prethodnog posta, kondukter mi je potvrdio da se ukida voz 490/491, saobracace samo do Dimitrovgrada valjda, pa ce posle neki putnicki ici ka Nisu tj. Beogradu, tako da ce postojati neka jadna veza. Razlog vise da se do i od Sofije stopira.

Dakle, na Balkan Flaxipassu obavezno pisati direktno Bg-Ist tj. Ist-Bg i sto pre traziti od konduktera da zove stanicu u Sofiji.

Edited by Rocky8

I zvanično

Pocev od 01. februara 2017. godine voz broj 491 ne saobraca na relaciji Niš-Dimitrovgrad, a saobraca na relaciji Beograd-Niš i Dimitrovgrad-Sofija, dok voz broj 490 ne saobraca na relaciji Dimitrovgrad-Niš, a saobraca na relaciji Sofija-Dimitrovgrad i Niš-Beograd;

http://srbvoz.rs/redvoznje.html

• 4 weeks later...

Otpočeo je sa saobraćajem direktan noćni voz Sofija - Halkali. Iz Halkalija su obezbjeđeni direktni busevi za Sirkeci.

Sad je samo pitanje, da li se moraju doplatiti kušet kola ako se koristi BF. I koliko će trajati ovaj isprekidani model BG-Niš-Dimitrovgrad-Sofija.

Edited by stevancelinac

Nije pitanje koliko ce trajati taj "isprekidani model". Ukinut je zbog besparice (zato sto nam tako dobro ide) a mozda i zato da bi se putnici prebacili arapskoj aviokompaniji, nakon sto smo joj vec, kao poreski obveznici, pokrili milionske gubitke koje je napravila losim poslovanjem i pohlepnim menadzmentom.

Ono sto jeste pitanje je da li cemo mi, poput tuka, pustiti da im (i) ovo prodje. Ili cemo ih na neki nacin (peticijom, protestom, pismom medijima...) podsetiti na cinjenicu da su zeleznice srbije javno preduzece, da se u Srbiji od plata jedva prezivljava (ko ih prima) akamoli leti avionom, i da je ruta Beograd-istanbul jedna od najpopularnijih, sto medju mladim putnicima sa ovog i drugih foruma, sto medju takozvanim "svercerima", koji na osnovu mog bogatog iskustva na toj turi, nisu niko drugi do nekadasnji radnici propalih preduzeca sa juga Srbije i njihova deca.

Godina 2017 je, najnoviji voz na relaciji Singapur - Kuala Lumpur ide gotovo brzinom aviona, a nas vracaju u 19 vek, secenjem struje u domacinstvima, vozovima od po 40 km na sat sa po 5 presedanja i cime sve ne...

Nis -Dimitrovgrad 97km

"iz Niša ka Dimitrovgradu u 11:15, i iz Dimitrovgrada za Sofiju u 17:18 casova"

Vise od 6 sati putovanja za distancu od 97 km, iliti 16 km na sat.

I mene interesuje ovo; da li se moze putovati od Sofije do Istanbula bez doplate za kuset?

Ne znam za kušet, ali što se tiče voza Bg-Sofija od prvog marta kreće bez seckanja rute.

Edited by blizanci

Ne krece, voz Beograd -Sofija ukinut je za sva vremena. Kratak izuzetak napravljen je za letnju sezonu godisnjih odmora, ali sve u svemu,  cao - finito - nema vise...

Eto, dobih odgovor na svoje pitanje "Da li ce im i ovo proci?" Odgovor je ocekivan, proslo je, naravno, kao i sve ostalo. Ta kome jos treba voz Beograd - Istanbul (sem onima koji njima putuju), izvol'te na Air Serbia, dame i gospodo,jer ste vi to trazili, to jest, dozvolili.

Edited by srbjic

Na sajtu turskih zeleznica ne pominje se nikakav besplatni shuttle od Halkalija do Sirkedzija, to je verovatno bilo samo privremeno, u vreme dok su autobusi vozili od granice do Istanbula. Sada se kao prevoz do grada pominju samo gradski autobusi BN1 i BN3 koji se placaju. A u blizini Halkali stanice nema ni menjacnice ni ATM. Kako platiti kartu za te autobuse bez lira?

Pa,valjda su svesni da stranci nemaju lire (bar vecina njih;izuzimajuci svercere).

Valjda ce nastaviti praksu od ranije,iz doba dok nam je jos trebala viza za Tursku,da primaju i evre/dolare kao platno sredstvo.Ne znam...