Jump to content

Featured Replies

Posted

one neljubazne sluzbenice na zeleznickoj stanici su mi rekle da balkan flexipass vazi samo do Istanbula

da li je to tacno ili ne?

pvo nisu znale ni sta ih pitam a dok su odgovarale bacale su pasijans po kompu :potty:

one neljubazne sluzbenice na zeleznickoj stanici su mi rekle da balkan flexipass vazi samo do Istanbula

Ma nemaju one pojma. Na flexipass-u su nacrtane sve zemlje u kojima važi, a pošto je Turska prevelika da bi stala na tu sliku, nacrtan je samo evropski deo... pa su one valjda zato mislile da važi samo tamo :)

Dobra strana flexipass-a je upravo to što gotovo niko ne zna koliko važi i kako se koristi, a naravno sramota ih je da to priznaju... zato lepo uzmeš onu za pet dana i voziš se mesec dana i niko ti ni reč ne kaže :)

Cao, drugari!

Imam nekoliko pitanjca u vezi sa BalkanFlexipass kartom. Da li karta sigurno vazi u azijskom delu Turske(ni ovi u zeleznicama Srbije nemaju pojma)? Karta vazi za kola 2.klase? Na sajtu Turske zeleznice date su linije vozova i podaci o tome koja kola sadrze! I medju njima ima samo 3 tipa: Pullmans, cushet, sleeps car, nigde se ne pominju klase (1. i 2.)! Da li u Turskoj ima vozova sa kolima 2.klase, tj. da li postoje klasicni kupei? Kod nas, na priumer, pulmanova sedista se nalaze u vagonima 1. klase.

Ako, recimo, krenem iz Beograda u 8 sati ujutru za Istanbul i tamo stignem sledeceg jutra u 7h, da li u kartu upisujem dva datuma (dva dana iskoriscena) iako nisam izlazio iz voza?

Unapred hvala!

Pozdrav!

?

Da li karta sigurno vazi u azijskom delu Turske

? Apsolutno sigurno :)

?

Da li u Turskoj ima vozova sa kolima 2.klase, tj. da li postoje klasicni kupei?

? Naravno. Nemoj se uopste time opterecivati, udjes i sednes gde hoces, a ako naidje neki pametnjakovic-kondukter reci ce ti da predjes u drugi vagon, to je sve.

? ?

da li u kartu upisujem dva datuma (dva dana iskoriscena) iako nisam izlazio iz voza?

? ?Samo datum ulaska u voz. Mozes u vozu ostati i tri dana, uopste nije bitno :)

Da li karta sigurno vazi u azijskom delu Turske

Vazi. Ja sam prosle godine putovao na linijama:

bgd-ist (Balkan Ekspres)

ist-afyon (Ic Anadolu Mavi Treni)

kayseri-ankara (zaboravio sam ime)

ankara-ist (Cumhuriyet Ekspressi)

sofija-bgd (Balkan Espres)

Da li u Turskoj ima vozova sa kolima 2.klase, tj. da li postoje klasicni kupei?

Njihovi vozovi su vrh! Kola 2. klase sam "video" samo u vozu kayseri ankara. Svi ostali vozovi furaju pulman fazon koji je mnogo dobar!

Ako, recimo, krenem iz Beograda u 8 sati ujutru za Istanbul i tamo stignem sledeceg jutra u 7h, da li u kartu upisujem dva datuma (dva dana iskoriscena) iako nisam izlazio iz voza?

Vidis ovako, ukoliko si dovoljno lud i resis da od bgd do ist ides 2. klasom bez uplate spavacih kola (dodatak je 18?), onda slobodno mozes da u polje za datum stavis samo dan polaska. Ukoliko ides spavacim kolima, a mnogo je bolje tako, onda kartu ostavljas kod domacina vagona i on ti upisuje datume. A domacini znaju za balkan flexipass kartu i znaju kako se koristi.

Negde sam procitao da ih nece uvoditi do kraja godine. Mada, ako im Evropa "zavuce", pa im odlozi prijem u EU za godinu dana, mozda ce prvo da ga "silje" na nama. Sve u svemu :potty:.

Ambasador bugarske je izjavio da ce uvesti vize od 01. januara 2007 godine ukoliko pristupe evropskoj uniji.... :cry22:

Da ce biti vize i za Bugarsku, to je fakat, ali koliko sam shvatio bice besplatne, tako da nije neka frka...

:mrgreen:

ali koliko sam shvatio bice besplatne, tako da nije neka frka...

Možda će biti besplatne ali će tražiti ne znam kakve papire... nikad ne znaš šta političkim glavonjama može pasti na pamet, eto kako nam Rumuni bez reči najave zabiše nož u leđa... a ko je mogao da pretpostavi tako nešto? Valjda će drugari Bugari biti bolji :)

daj ne tripujte se za bugarsku. vize ce da budu uvedene, ali ne zato sto bugari to zele vec sto moraju. preporuka EU bugarskoj da uvede vize za Srbiju bila je da to bude od 01.januara 2005. do dana prijema u uniju, ista direktiva vazila je i za Rumuniju (sto su oni vidim ispostovali). problem kod bugara je to sto im dobar deo ekonomije zavisi od gradjana Srbije, i oni su svesni koliko bi vizama izgubili (procene su da su srpski turisti na Crnom moru potrosili proslog leta oko 220 miliona evra, ako je verovati bugarskoj statistici. tu dolaze i bezbrojne shopping ture iz cele jugoistochne Srbije do Sofije i Ilijanaca (najveci buvljak na Balkanu, pored Sofije) gde ko zna koliko para odlazi, po mojoj proceni, 100% robe na svim buvljacima/pijacama u Nishu je odatle, a i ja sam sAm ishao par puta.). i povrh svega je u pitanju politika, naravno, uz svo postovanje, ipak mislim da bugari jesu okoreli nacionalisti na istoj skali sa nama ili josh gori, pa tako, ima tu nekih oblasti za svojatanje kod nas..

Bugarska je najavila otvaranje konzulata u Nishu i eventualno Pirotu (za ovo drugo cisto sumnjam da je 'eventualno'), vize ce biti besplatne i deljene na godinu dana bez ikakvih speciajlnih papira, u roku od jednog radnog dana (bar tako je gsn. Parvanov, bugarski premijer, govorio do skoro). Od navedenih konzulata, bar za sada u Nishu, nema nishta (makar ja nisam chuo da se to negde gradi :)

ali ipak mislim da ce biti uvedene vize od prvog januara 2007.

• 1 month later...

Nema turske koliko vidim.. Ali ima ok mapa grchke zeleznice...

Za kad vi planirate da krenete ... mozda idemo u isto vreme

Ja iz Beograda put Istanbula krećem 06. jula u 08.40am sa glavne zelezničke stanice. Sa mnom bi trebalo da putuju još dve devojke iz Vrbasa (nas troje idemo na volonterski kamp u Manisu), i još dve devojke iz Užica i CG (njih dve idu na volonterski kamp u Ispartu). Sigurno je da ćemo uz Balkan Flexipass platiti dodatak od 15,5 evra za spavaća kola do Istanbula.

Eh da, setih se da napomenem da mi se volonterski kamp završava 23. jula, nakon toga planiram da još malo putujem po turkiji pa ako budete tada tamo možemo  :veselo

ili šta god? clap.gif' alt=':clap:'>

• 1 month later...

Zanima me koliko detaljno proveravaju podatke na BalkanFlexipass karti. Moji neki prijatelji su uzeli kartu na 5 dana, ali su putovali samo 2. Sada vise ne zele da putuju, a karta traje do 20.8.2006. Da li mogu na primer ja da iskoristim njihove karte iako na njima pise njihovo ime i prezime, i broj pasosa! Da lli ceme izvaliti?! Koliko kondukteri citaju i uporedjuju podatke. Kakva su iskustva?

Hvala unapred!

Pozz

Ja sam u poslednjih par godina potrošio ukupno 4 flexipass-a, putujući po Srbiji, Rumuniji, Turskoj i Bugarskoj. Nikada mi niko nije tražio pasoš da uporedi podatke. Samo pogledaju kartu, a i to onako površno, eventualno nešto naškrabaju, i to je to.

Dakle, moj savet je - idi.  :blob: