Jump to content

Featured Replies

kondukteri definitivno ne proveravaju podatke sa karte u pasoshu ili slicno... recimo u lokalnim vozovima u grckoj nisam morao da upisujem datum, a u regionalnim (solun - atina) sam morao..... sve u svemu lepo se provedi i uzivaj!!!! :blob:

A i ako zatra?e paso?, ti se napravi da ti je on negde u dubini ranca, i počni da kopa? i vadi? ve? kao tobo? tra?eći paso?: ne sumnjam da ćes time odmah savladati kondukterovo strpljenje? :-P? :-P

Ja planiram da idem do Atine ( i Istambula ) oko 20. avgusta  :blob: pa ako neko hoce da mi se pridruzi - neka ostavi poruku na PM? ?:spot:

Ja planiram da idem do Atine ( i Istambula ) oko 10. avgusta? :blob: pa ako neko hoce da mi se pridruzi - neka ostavi poruku na PM? ?:spot:

znaj da voz do Soluna kasni u proseku tri sata. Sa BF kartom imas doplatu za IC voz do Atine u iznosu od 25 evra (provereno). Kao alternativu imas obican voz koji obicno kasni oko sat vremena...... ::crazy:

sretno kiklop

Nema veze - nista mi ne znaci sat vremena? :spot:? za sada mi je najvaznije da

nadjem drustvo za putovanje? :gossip:

( u svakom slucaju - hvala )

• 2 weeks later...
  • Author

Jedan koristan savet svima koji odluce da putuju preko bugarske do turske Balkan Flexipass kartom da to nerade jer od sofije nepostoje vagoni druge klase samo spavaca kola i kuset. Naime Bio sam primoran da doplatim mesto u kuset kolima kako ne bi bio izbacen iz voza iako sam imao kartu a ne rezervaciju jer Bugari nedozvoljavaju da se stoji u hodniku. I jos jedno upozorenje u bugarskoj ako udjes u voz posle  19h pises datum ulaska u voz a ne sutrasnji kako su bar meni rekle sluzbenice na nasoj stanici. U bugarskoj postoji detaljno objasnjenje o koriscenju ove vrste karte koja je iskreno reci neisplativa.

Jedan koristan savet svima koji odluce da putuju preko bugarske do turske Balkan Flexipass kartom da to nerade jer od sofije nepostoje vagoni druge klase samo spavaca kola i kuset. Naime Bio sam primoran da doplatim mesto u kuset kolima kako ne bi bio izbacen iz voza iako sam imao kartu a ne rezervaciju jer Bugari nedozvoljavaju da se stoji u hodniku.

Ja sam i?ao međunarodnim vozom Sofija-Istanbul od 21h i vozio se u 2. klasom.? zvizhd

A ?to se tiče stajanja u hodniku, na graničnom prelazu nas je bilo toliko mnogo da smo maltene morali da stojimo i čučimo i u WC-u... almost literally :blob:

• Author

neznam kad si ti isao ali ja sam se upravo vratio iz Istanbula. Voz za Istanbul polazi u 19h i 15min i jedino ima kuset kola i spavaca kola mesta za sedenje su ukinuta

Evo i mog iskustva:

Vratio sam se iz Istanbula nocas u 1h. BalkanFlexipass karta se apsolutno isplati. Sedeca kola 2 klase postoje do Turske granice, tj. do Svilengrada. Odatle se privremeno smestite u hodniku spavacih ili kuset kola dok samo nepredjete granicu, tj. do Kapikule (10min.). Onda prelazite u odlican,noviji,cist voz sa klimom do Istanbula. Voz krece u 7h. tako da nema nikakve doplate. Konfornija varijanta je da se od Sofije doplati samo 5eura za bugarska kuset kola do Istanbula!

Onda prelazite u odlican,noviji,cist voz sa klimom do Istanbula. Voz krece u 7h.

Tako je. Taj voz ima polumesece na prozorima, zar ne?? ::arabia: Mislim da smo mi sedeli u prvoj klasi, i niko nije pravio problem. Ali je turski kondukter 'ladno pozvao jednu mladu Bugarku koja je bila sa nama na pice i sl. Chuvajte se Turaka? nono

Bio sam primoran da doplatim mesto u kuset kolima kako ne bi bio izbacen iz voza iako sam imao kartu a ne rezervaciju jer Bugari ne dozvoljavaju da se stoji u hodniku.

Od nas su isto tražili doplatu, nismo dali, pa su nas pustili da malo stojimo u hodniku. Ali su nas zato Turci izbacili iz voza.

BalkanFlexipass karta se apsolutno isplati. Sedeca kola 2 klase postoje do Turske granice, tj. do Svilengrada. Odatle se privremeno smestite u hodniku spavacih ili kuset kola dok samo nepredjete granicu, tj. do Kapikule (10min.). Onda prelazite u odlican,noviji,cist voz sa klimom do Istanbula. Voz krece u 7h. tako da nema nikakve doplate.

Potvrđujem! Sve je upravo tako bilo... flexipass je i dalje najisplativija karta na ovim prostorima...  :king: Izgleda da više ni Srbima, ni Bugarima ni Turcima nije jasno da li postoji taj voz između Istanbula i Beograda, jedan dan ide, drugi dan ne ide, jedan dan ima sedišta, drugi dan nema... totalna pometnja, otkačinju vagone, nikome ništa ne govore... prilična gnjavaža, al i dalje ispadne vrlo jeftino ako ste <26 godina.

Mislim da smo mi sedeli u prvoj klasi, i niko nije pravio problem. Ali je turski kondukter 'ladno pozvao jednu mladu Bugarku koja je bila sa nama na pice i sl. Chuvajte se Turaka? nono

Koliko ja znam skoro pa i da nema sedecih kola 2.klase u Turskoj, pa ljudi putuju po celoj Turskoj sa BalkanFlexipass kartom u 1.klasi i jos nisam cuo da su nekoga izbacili iz voza. I ne bih plasio ljude sa Turcima, ne treba se cuvati Turaka, vec losih ljudi, jer postoje samo dobri i losi ljudi, a ne postoje dobri i losi narodi i nacije!!!Moje iskustvo sa gradjanima Turske je sjajno, jako su srdacni, ljubazni, gostoprimljivi, iskreni...iako sam na svoje prvo putovanje u Tursku ove godine posao sa negativni? predrasudama, jer su mi mnogi punili glavu raznim glupostima. Zato "nek ne sude predrasude". :spot:

Moje iskustvo sa gradjanima Turske je sjajno, jako su srdacni, ljubazni, gostoprimljivi, iskreni...

? Apsolutno se slažem. Nigde još nisam video toliko ljudi spremnih da pomognu kada se to od njih ni ne traži. Kada bih nabrajao koliko su mi puta ljudi pomogli u Turskoj, mogao bih knjigu da napišem.

? Nego, o Balkan Flexipassu. Ovaj put sam, putujući po Turskoj, otkrio jedan mali trik. Rezervacije za sedišta su svuda besplatne (sem za međunarodne vozove) i dobijaju se na ž. stanicama. Samo date flexipass, a oni vam odštampaju rezervaciju na kojoj vam piše broj vagona, sedišta, itd.

? E sada, u vozu, kada krenu da kontrolišu karte, vi ni ne vadite flexipass, nego samo rezervaciju. Kontrolor zna da rezervaciju može dobiti samo onaj ko ima kartu, i zato mu je dosta da pogleda rezervaciju.

? Lepota ovog koncepta je u tome što onda u kartu ne morate ništa da upisujete, nego se lepo neograničeno vozite vozovima po Turskoj sa flexipassom koji važi za pet dana. Drugim rečima, dobijate no limit flexipass.

? ?Eto, možda nekome posluži ova mala malverzacija? :bag:

ali ovo prosto moram da kazem, jache je od mene - Dobro jutro Kolumbo, tj Bokonone :)

ok ok to je neka vrsta shale (a gde su mladi tu je i shala)

nego lepo da si se setio da spomenesh tu foru, ja sam skroz zaboravio :)

inache, ja sam otishao do krajnjeg istoka turske i nazad, sa zadrzavanjima po tu nekim mestima, i plus bugarska napred i nazad. I skor = prazan flexipass, ama niko mi nije popunio ni kvadrat! Tako da mislim da se za putovanje po Turskoj/Bugarskoj ova karta itekako itekako isplati (neko reche da se ne isplati).

I shta mislite, gde sam imao problema sa BF? Nigde, sem u Srbiji. naime, na relaciji (citajte pazljivo sada) Aleksinachki rudnici - Nish, shto je nekih 25 kilometara, kondukter nije hteo da mi prizna nepopunjen nov Balkan Flexipass, jer zaboga, nisam imao one plave korice od masnog papira. Rekao je da i taj deo mora obavezno da se nosi, nebitno sto sam ja pregledao isti i ta tachka se nigde ne pominje! Ej bre! Hteli su da me izbace, slozili su se da je to resenje i sve je bilo OK da se gospoda nisu prevarila jer prva stanica odatle je bash ona gde putujem. A shta da se kazhe, dobrodoshao nazad u Srbiju.

kondukter nije hteo da mi prizna nepopunjen nov Balkan Flexipass, jer zaboga, nisam imao one plave korice od masnog papira.

Pre nekih 2 nedelje smo uzeli Flexipass u Beogradu, i nismo dobili te korice. Rekli su nam da se sada to više ne dobija. Karta je izgledala kao obična vozna karta, samo još dobijete i onaj papirić sa tabelom u koju upisujete putovanja.

Od nekih 5 putovanja sa Flexipassima, samo mi se dva puta desilo da kontrolor u vozu uzme kartu i upiše datum u onaj kvadratić. Inače upisuju samo u tabelu, koja nije ni bitna.

I da, kada kupujete flexipass, obavezno tražite bar dva papirića-tabele. Ako ništa ne upisujete u samu kartu, posle nekog vremena bacite prvu tabelu, i ostane vam druga, prazna, kao da ste upravo kupili kartu.

• Author

Ja sam sa imao problema sa Balkan Fexipas kartom najvise u Bugarskoj jer kod njih nevazi pravilo da ako udjes u voz posle 19 h pises sutrasnji datum pa sam tako izgubio 4 dana a u Turskoj veoma dobro znaju sta je ova karta i kako se koristi. Najveci problem je Bugarska gde se nezna koji vagon gde ide da li ima druge klase ili nema. Tako na primer u spavacim kolima ili kuset vagonu moras da izmes rezervaciju ili ti nema ulaska. Najgore od svega je kasnjenje vozova i visesatno cekanje na granici.

A nasi kondukteri nemaju pojma kakva je to karta samo pricaju neka svoja pravila uz prigovor da im se j.... za one glavesine u Beogradu i karte koje oni prodaju. Tako na primer smo za rezerveciju u vozu umesto 132 dinara po osobi tutnuli 50 dinara kondukteru i tek onda nas je ostavio na miru. 

• 6 months later...

E,možda je već neko i otvara slične teme...Zanima me ako je neko nedavno bija u SOFIJI,PLOVDIVU,ISTANBULU da napiše malo,ja i prijatelj ćemo BALKANFLEXIPASSom(10 dana) za koji dan na tu rutu pa da saznamo neke stvari ... clap.gif' alt=':clap:'>

Ako je netko iša dalje od Istanbula pa ima za preporučiti koji grad u njegovoj  blizini,nekih par sati vlakom najviše...

Svaki prijedlog je dobrodošao. :spot:

Tačno, već postoji obimna tema o Istanbulu i sl.

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=253.0

Plovdiv je ok za jedan dan, čuven je po svojim iskopinama, ima i čuveni antički amfiteatar. Sve u svemu, drukčiji od Sofije.

Nije loše posetiti i Jedrene, turski grad pokraj bugarske granice, čija velelepna džamija se može meriti i sa onim najvećim u Istanbulu.

• 1 month later...

занима ме како је на крајњем истоку Турске, то је ваљда Курдистан, јел опасно тамо путовати возом, и ако је неко обилазио места по крајњем истоку, занима ме да ли може опуштено да се зуји по градовима као туриста - бекпекер, као нпр. у западној Европи?

још нешто: да ли може са овом картом да се оде до границе са Сиријом, онда се доплати тамо нека локална карта за путовање кроз Сирију и назад до Турске, нпр. до Дамска и назад?

:-o

Istočna Turska je sasvim bezbedna... nisam išao u Van, ali sam se motao po Kurdistanu (najveći kurdski grad je Dijarbakir) i nije bilo nikakvih problema (osim nasrtljive dece koja te u hordama progone i traže novac). Evo ti dva teksta sa bloga koji sam odatle pisao:

Glavonje i Kurdi

Grad izgubljene dece

Sa flexipassom možeš da odeš najdalje do Iskenderuna. Onda moraš busom/stopom da odeš do Antakije, i od Antakije do sirijske granice odnosno Alepa. Drugim rečima, sa flexipassom stižeš skoro do sirijske granice, a za onaj mali deo se snađeš (mi smo išli stopom, ali idu i autobusi).

Treba obratiti pažnju na činjenicu da poslednji autobus iz Antakije za Alepo polazi u dva popodne. Ukoliko u Antakiju stigneš kasnije, ostaje jedino taxi ili stop.

Postoji voz Istanbul-Alepo, koji ide jednom nedeljno. Pretpostavljam da je moguće flexipass iskoristiti do granice, a onda doplatiti za onaj mali deo puta od granice do Alepa (oko 60 kilometara).

• 2 months later...

Pozdrav svima!

Citao sam vas razgovor oko putovanja Bg- Istanbul , alii i dalje su mi neke stvari nejasne.

Da li se moze u BG uzeti rezervacija uz flexipass i da sigurno ne bude bilo kakvih problema sve do Istanbula. T.j. na koji nacin obezbediti sigurno mesto bez obzira na menjanje vozova i sl.

Kada se regularno kupuje karta rezervacija mora da vazi za ceo put valjda.

I da li ima postoji mogucnost za neki popust za osobu koja ima 26 godina.

Video sam da postoji neka RAILPLUS karta koja omogucava popust 25%,ali nigde nista o njoj nisam dodatno pronasao.

HVALA unapred.

Pozdrav!

Da li se moze u BG uzeti rezervacija uz flexipass i da sigurno ne bude bilo kakvih problema sve do Istanbula. T.j. na koji nacin obezbediti sigurno mesto bez obzira na menjanje vozova i sl.

Flexipass je za drugu klasu, dakle sedenje... rezervaciju možeš platiti dodatno, al onda plaćaš i doplatu za spavaća kola.

Nažalost, ne postoji sedenje na relaciji BG-Istanbul.... ima od BG do recimo Plovdiva il tako negde, pa onda malo stojiš ispred WC-a, pa te na turskoj granici izbace i tamo čekaš drugi voz, koji na svu sreću stiže brzo, kroz jedno dva sata :)

Veći je problem povratak, jer iz Stambola za BG kreću samo spavaća kola, tako da moraš platiti doplatu i rezervaciju, oko 15ak evra il tako nešto. I to samo do Sofije, gde te onda izbace i čekaš nekoliko sati na voz za BG.

Zvuči komplikovano, al zapravo nije. Samo kreneš, a ostalo nekako sve ide samo od sebe. Mada - mi smo mnogo brže i lakše otišli stopom u Istanbul i nazad, nego vozom.

:) hvala na odgovoru, u pravu si zvuci komplikovano , ali mozda bude i ta varijanta, za sada razmisljamo o svim mogucnostima.

Onda je verovatno u regularnu cenu 7600din (povratna sa rezervacijom kako su mi rekli na stanici) uracunato i to sto prelazis u spavaca kola i sl. Valjda bi rekli da i to treba da se doplacuje.

Ja cu imati 26 kad budemo isli, tako da za mene bilo kako ne vazi flexipass, to bi za devojku koristili.

Zato sam i gledao i regularnu cenu. Ako bih jos na tih 7600 morao da placam dodatno onda...

ALi :)

Citao sam i o varijanti bg-sofija voz, pa sofija -istanbul autobus.

Voz je 2100 din povratna , a sofija istanbul 35-45 e povratna (sa sajta stanice u sofiji, ne znam tacno kako ide). Cini mi se da ima 10-ak polazaka dnevno.

Tu mi deluje da nema toliko cimanja.

Verujem da nisu sve karte kupljene danima unapred i da se lako nadje karta na stanici.

To izadje najpovoljnije, oko 60-65 e po osobi.

Sta mislite o tome?

Hvala jos jednom :)

Pozzzzzz