Jump to content

Featured Replies

Pitanje je na mestu. Zasto se ne opredeliti za kardinalne brojeve, u tom slucaju.:-)

e ček ček sada, sad čitam neke ranije postove... zar se zaista iz Sofije prelazi u voz do istanbula, ili taj voz ide direktno?

i kako to sve funkcioniše sa spavaćim kolima? kolike su doplate itd... pošto bi posle istanbula, išao do Gaziantepa, Iskenderuna ili Adane, i od tamo do Sirije? Neko bio tako?

Neke preporuke?

Sedeca kola ima samo do bugarsko-turske granice, tj. do Svilengrada u Bugarskoj. Lokalni turski voz sa sedecim kolima ima od prvog grada u Turskoj - Kapikule. Spavaca turska kola ima na celoj deonici od Beograda do Istanbula, dok bugarska kuset kola se kace u Sofijii idu do Istanbula (doplata 7-8eura).

Isao sam od Istanbula do Gaziantepa kuset kolima - doplata je bila nekih 0.5-1euro na Balkanflexipass. Onda busom do poslednjeg mesta u Turskoj, pa taksijem preko granice do Alepa u Siriji.

A gde si to doplaćivao na balkanflexipass, u vozu kod konduktera ili na stanici?? I ne znam da li je bolje ići za gaziantep ili za Adanu? Šta ti misliš?

A gde si to doplaćivao na balkanflexipass, u vozu kod konduktera ili na stanici?? I ne znam da li je bolje ići za gaziantep ili za Adanu? Šta ti misliš?

Doplatio sam na zeleznickoj stanici Sirkedzi (evropski Istanbul), verovatno moze i na Hajderpasa stanici (azijski Istanbul) sa koje i krece voz za Siriju. Dobijes posebnu kartu (rezervaciju), tako da ne mora nikome da pokazujes Balkanflexipass (ne popunjavas datume), vec samo pokazes rezervaciju. Treba ipak koji dan ranije uzeti rezervaciju za kuset, jer su bile prilicno velike guzve kad sam ja putovao (jul 2007).

Preko Gaziantepa je vise avanturisticki i komplikovanije. Prelazili smo preko nekog alternativnog granicnog prelaza, koji nije bio ni skroz asfaltiran i bio je okruzen minskim poljima, sa nekim sprzenim siromasnim rastinjem unaokolo i jedne izresetane dzamije na nicijoj teritoriji :). Turska granica ne moze da se predje pesice!!! Pa smo cekali dobrih pola sata da naidju prva kola i to je bio kombi turske granicne policije, koji nas je prevezao preko turskog prelaza, pa smo zatim pesacili 1-2km do sirijskog prelaza, presli ga i uzeli jeftin taksi do Alepa. Mislim da je preko Adane dosta lakse, jer postoje i regularne autobuske linije, ali o tome ti ne mogu nista reci jer nisam isao tamo.

Kada sam putovao u Siriju u decembru 2008. pruga za Gazijantep se renovirala ili sta vec te nije bila u funkciji. Mislim da je u tom trenutku najbolje bilo ici vozom do Ankare, pa odatle za Adanu ili Iskenderun (ako dotle ide), jer na tim rutama su vozovi najfrekventniji. Meni se zurilo pa sam isao autobusom iz Istanbula do Sirije za 25e, cisto informativno.

hehe da znam, pruga za Gaziantep je od 13. Februara 2009.te opet u funkciji, i polaze vozovi, i to imaš na www.tcdd.com (njihovom sajtu, ali fora je što nemaš na engl, nego pod Haber u turskom delu pa piše, a ja sam izvukao iz konteksta, malo uz pomoć rečnika, malo uz pomoć svog znanja turskog)

Ja sam obično išao vozom skroz do Iskenderuna, i onda stopom ili busom do Antakije. Tako najviše iskoristiš flexipass za približavanje Siriji.

i koliko si dana na fleksipasu iskoristio? si kupio onu od 10 dana ili onu od 5 dana? Pošto se razmišljam koji da uzmem..

jesi siguran? ;) heheeh da ne bude posle da tebe krivim ;) xexexexexe

i koliko si dana na fleksipasu iskoristio? si kupio onu od 10 dana ili onu od 5 dana? Pošto se razmišljam koji da uzmem..

Od 5 dana. Ovo već piše u ovoj temi:

Nego, o Balkan Flexipassu. Ovaj put sam, putujući po Turskoj, otkrio jedan mali trik. Rezervacije za sedišta su svuda besplatne (sem za međunarodne vozove) i dobijaju se na ž. stanicama. Samo date flexipass, a oni vam odštampaju rezervaciju na kojoj vam piše broj vagona, sedišta, itd.

E sada, u vozu, kada krenu da kontrolišu karte, vi ni ne vadite flexipass, nego samo rezervaciju. Kontrolor zna da rezervaciju može dobiti samo onaj ko ima kartu, i zato mu je dosta da pogleda rezervaciju.

Lepota ovog koncepta je u tome što onda u kartu ne morate ništa da upisujete, nego se lepo neograničeno vozite vozovima po Turskoj sa flexipassom koji važi za pet dana. Drugim rečima, dobijate no limit flexipass.

• 1 month later...

Pozdrav, unapred se izvinjavam zbog svoje kriminogenosti-sta mislite koliko je bezbedno putovati sa Balkan Flexi Pass-om koji glasi na tudje ime? Koliko se ja secam, niko mi nikada nije proveravao pasos, a ne znam kako je sada, posto sam davno koristio to...a u medjuvremenu sam stariji od 27 g,  pa mi se ne isplati bas "legalna" varijanta... Sta mislite, da li vredi probati?

Ura ... moj prvi veliki poduhvat.  Vasko premestio sam tvoje pitanje ovde jer vec imamo deo posvecen balcan flexipasu, molim te da ubuduce, ako za to imas vremena, pretrazis forum i postavis pitanje na pravom mestu. Mislim da je na ovo pitanje vec odgovoreno a moje licno misljenje je da vredi probati jer se stvarno retko desava da neko proverava i licna dokumenta pored flexipasa.

Joooj, Kika postao pandur-administrator... :)

Sto se pitanja tice, ne mogu nista da garantujem, naravno, ali sanse da te neko uhvati sa tudjom kartom su minimalne. Niko nikad meni nije proveravao. (I ja sam planirao nesto slicno kad porastem i budem mator kao npr. Kika :))

Ja sam jednom putovao sa Flexipasa.

Iako sam nad 26, i tad sam bio nad 26, ipak sam uzeo jeftiniju kartu. E sad, imao sam srece valjda.

Ondak sam putovao 8 dana po Rumunskoj bez da pisem niti jedan dan na kartu (samo na vracanje Beograd-Skopje bila je kontrola u vozu i kontrolor je znao kako funkcionise karta, pa sam upisao 4 dana).

E, jednom u Rumunskoj su mi potrazili pasos da provere podatci (ali nisu znali da trebam da upisem i datume na kartu).

Tako da, ja mislim da je pitanje srece ako zelite krsiti pravila (a ko nece na Balkanu!!!).

• 2 weeks later...

Gde mogu da kupim Balkan Flexipass. Jel mogu na zeleznickoj stanici i jel znate koja je cena za mladje od 26 godina.

Cene imas ovde

;)

Hvala. Jel su to cene na globalnom nivou. ne naplacuju nasi kojim slucajem skuplje ? Meni za sada deluju isto, koliko sam uspeo da uporedim Inter Rail cene.

Hvala. Jel su to cene na globalnom nivou. ne naplacuju nasi kojim slucajem skuplje ? Meni za sada deluju isto, koliko sam uspeo da uporedim Inter Rail cene.

Pa ovo je zvanicni sajt Zeleznica Srbije, pa pretpostavljam da su to aktuelne cene.. ;)

pregledoa sma par foruma ali nisam našao nigdje pa molim par odgovora:

1.ima li taj balkan flexipass kupiti na glavnom kolodvoru u beogradu ili se to kupuje u nekoj agenciji?

2trebali bi ići od zg-istanbula u 5 mjesecu vlak iz zg u bg stiže oko 7 jel moguće tako rano ujutro kupiti taj balkanflexipass??

3.kad se kupuje traže na uvid osobnu iskaznicu,indseks ili neke dokumente jer nas par ima već 27godina?

4.jel bio netko možda nedavno,jel i dalje nema 2 razreda od bug-istanbula??ono lokalni baš ne bi čekali,ono ako platimo u bg za spavaća kola tih 20eura ili koliko već jel onda nema presjedanja,prebacivanja iz vagona u vagon???

e i mislim da je bilo jeftinije od 20 eura, ne secam se tacno ali nije bilo bas toliko. osim ako nije poskupelo u medjuvremenu.

ako presedate u Nishu, aj na kafu :D

hvala na odgovorima još evo par:

1.jel se može balkanflexipass kupiti grupno ono ide nas 7-10

2.ko dam putovnicu i vidi mi na kolodvrou da imam 27 god hoće mi dat kupit taj za 52 eura ili(ako ne uzet ću bratovu putovnicu)?