Jump to content

Featured Replies

Postoji najmanje tri razloga zašto ući u ta kušet kola u Sofiji:

- dan više u BFP

- cena je €10, ako se dobro sećam, a ionako se mora u ta kola na turskoj granici po ne drastično manjoj ceni

- nema gužvanja sa švercerima po neudobnim bugarskim kupeima

Da ne bude zabune, mislim da voz iz Sofije nastavlja dalje u 18:15 po našem vremenu, što je 19.15 po bugarskom, dakle ima samo pola sata od dolaska do nastavka puta.

Одлично, хвала! Само још једно питање. Ако сам добро укапирао, део у коме се каже да карта важи за неограничен број вожњи у току 5 дана значи да један од тих 5 дана могу и неколико пута да променим воз под условом да се свака вожња води под тим датумом?

Tako je.

Međutim nije loše znati i ovo korisno pravilo:

"...you then have 24 hours unlimited train travel from midnight to midnight in the area covered by the pass. In fact, it can be more than 24 hours, because of the 'overnight train rule'. An overnight train leaving after 19:00 counts as the following day, so you could in theory start travelling just after 19:00 on a sleeper train, then travel all around through the next day until midnight. " - http://www.seat61.com/Railpass.htm

Ovo verovatno važi samo za kušet tj. spavaća kola.

Postoji najmanje tri razloga zašto ući u ta kušet kola u Sofiji:

- dan više u BFP

- cena je €10, ako se dobro sećam, a ionako se mora u ta kola na turskoj granici po ne drastično manjoj ceni

- nema gužvanja sa švercerima po neudobnim bugarskim kupeima

Da ne bude zabune, mislim da voz iz Sofije nastavlja dalje u 18:15 po našem vremenu, što je 19.15 po bugarskom, dakle ima samo pola sata od dolaska do nastavka puta.

Cena je i 10 EUR iz Beograda, za kušet, ukoliko ide kušet, a 18 EUR ukoliko idu spavaća. Do 11. decembra sigurno idu kušet, a posle se još ne zna. Voz stiže u Sofiju u 17:43 po bugarskom vremenu i nastavlja dalje u 19:15 isto po bugarskom. Tako da, ukoliko je na vreme, ima sat i po pauze.

• 4 weeks later...

A ja imam jedno opštije pitanje.  :)

Šta uopšte znači to 5 dana balkan flexipassa? Troumim se između sledećih opcija:

1. 5 x 24h provedenih u vozu

2. 5 različitih vozova

3. verovatno je nešto treće

trebalo bi da kupim balkan flexipass i idem sa njim u istanbul,a onda kasnije malo i u makedoniju. pa me zanima da li ova karta može da izdrži sva ova putovanja :)

Uz to, kao što je rečeno može i više od 24h ako se putuje posle 19:00 sa noćnim vozom (ne mora da bude u spavaćim kolima). Npr. kada bi danas putovala za Skoplje onim u onim u 22:00 pisala bi 22.11 a ne 21.11 i mogla bi da nastaviš da se voziš ceo dan  :banana:

navijala sam za odgovor pod 1 :)

to onda praktično znači da ja mogu da promenim nebrojeno mnogo vozova, sve dok to ne prelazi 120 h (+ još ta mogućnost noćne uštede vremena) ?

divna jedna karta taj balkan fleksipas.

Tacan odgovor je pod 1.

Moze izdrzati sva putivanja.  ;D

Nije tačan odgovor pod 1.

Ne znači da imaš 120h provedenih u vozu, već na karti postoji 5 polja na kojima upišeš 5 datuma i tih dana koje si obeležio možeš da se voziš. Međutim, postoji pravilo da ako započinješ putovanje vozom koji polazi posle 19:00 časova, a iz voza izlaziš sutradan, upisuješ datum izlaska iz voza. Dakle, teoretski može i više od 120h da se voziš, a i mnogo manje. Npr. voziš se vozom Skopje - Bitola, to je 3-4 sata, a taj dan se ne voziš više, otišao ti je 1 od 5 dana u nepovrat.

• 2 weeks later...

Bojim se da to nije jos jedna opcija, vec jedina i da su izbacili predjasnje opcije 5/10/15 dana i time ukinuli onu najjeftiniju opciju - 5dana = 50e/80e za mlade/odrasne. Nadam se da nisam u pravu.

Nemoj se bojati, nisu ukinuli...

I ja sam sad malo zbunjen oko ove BFP. Citam razne trikove i malverzacije, ali ne ide mi bas u glavu kako sta. Ja nameravam da idem u Siriju/Jordan na mesec dana. E sad, meni logicno deluje da treba onda da kupim ovu BFP za mesec dana, ali kako vidim preporucuju ljudi da se kupi od 5 dana, posto niko to ne proverava...?

Ako planiras da ostanes mesec dana u Siriji, to ne znaci da ces BFP koristiti svakog dana. BFP karta vazi za 5 voznji u toku mesec dana, a to ti je dovoljno da odes do granice sa Sirijom i nazad. U Siriji BFP ne vazi. A malverzacije se odnose na to da ne upises svaki dan kad se budes vozio, jer kondukteri ne znaju kako se ta karta koristi. Tako da, npr, umesto 5 voznji, ti mozes imati 6-7, ili neograniceno mnogo, zavisi koliko si snalazljiv i koliko imas srece :) Mozes da upises dan na nekoj rezervaciji, ne i na samoj karti. Nisam ekspert, drugi ce ti to vec bolje iz iskustva reci.

I ja sam sad malo zbunjen oko ove BFP. Citam razne trikove i malverzacije, ali ne ide mi bas u glavu kako sta. Ja nameravam da idem u Siriju/Jordan na mesec dana. E sad, meni logicno deluje da treba onda da kupim ovu BFP za mesec dana, ali kako vidim preporucuju ljudi da se kupi od 5 dana, posto niko to ne proverava...?

Малверзације ти важе за Турску. Фора је у томе да када стигнеш у Истанбул узмеш резервацију седишта на шалтеру. Резервација је бесплатна и добија се на основу показаног Балканфлексипаса. У ту резервацију ти упишу име и презиме. Када у возу дође кондуктер ти му само показујеш резервацију а не и Балканфлексипас. Он ту резервацију прешкраба оловком и врати ти је и то је све. Дакле, не пада им на памет да ти траже карту јер се ваљда подразумева да је имаш чим имаш и резервацију, а и да ти траже карту вероватно неби ни знали шта је Балканфлексипас. Е сад још једна фора. Кад купиш Балканфлексипас уз карту која изгледа као обична возна карта добилаш и бели папир одштампан двострано који је подељен на табеле у којима се налазе поља у која уносиш датум, време и дестинацију путовања. Ти овај папир копирај у неколико примерака па у њих можеш сваки пут да уписујеш дестинације али то није битно све док ти кондуктер не овери дан у самој карти. Тако се повећава шанса да превариш кондуктера у Турској ако ти буде тражио карту јер је могуће да ће помислити да је довољан само тај бели папир.

И још нешто важно. Када стигнеш у Истанбул одмах узми резервацију до последње дестинације (у твом случају Адане) јер ће у њу ући неколико различитих резервација са написаним бројевима возова и перонима са којих полазе јер воз не иде директно до тамо већ се преседа два пута. Тиме избегаваш непотребно јурцање на свакој следећој станици и губљење времена на узимање резервације, а избегаваш могућност да изгубиш слободно седиште.

И нешо за све остале сада. Чини ми се да је раније било расправе да ли Балканфлексипас важи за брзи воз Ескишехир-Анкара. Одговор је важи. У овом случају на улазу у воз проверавају и поништавају резервације а нама су тражили и карту али ништа у њој нису уписивали већ су је само погледали. У току вожње до Анкаре нема кондуктера у возу па можда постоји могућност да се прошверцује у бизнис класи. zvizhd

Odlične informacije, hvala, samo sam se ubio od ove ćirilice  :bang:

Znači, može se rezervacija za Istanbul-Adana uzeti na europskom kolodvoru (Sirkeciju) iako vlak polazi sa azijskog (Haydarpaše)? Znači, čim stignemo odma rezervacija

Nisam siguran, ja sam uvek uzimao rezervaciju na Hajdarpaši. Ali nije nikakva frka, imaš brodić koji vozi direktno na Hajdarpašu. Kad uzimaš rezervaciju, pokažeš im svoj flexipass, ali ne upišeš ništa u njega.

Nego, da li neko zna u kakvom je stanju zgrada železničke stanice Hajdarpaša? Izvinjavam se što odoh u offtopic, ali pre neki dan sam pročitao negde na netu da je zgradu zahvatio prilično veliki plamen.