Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima!

Zanima me da li neko ima iskustva sa konacenjem u manastirima sirom srbije....Decko i ja planiramo da obidjemo manastire.....nosimo satororce :kamp:...ali voleli bi da znamo ako neko zna u kojim manastirima postoje sobe za goste i ako uopste primaju goste....znam da ako ides sam nije problem ali u paru... :angel:

Ako vec postoji nesto na tu temu neka mi neko samo ostavi link ..

pozdrav!

Teoretski, trebalo bi da možete da prespavate u svim manastirima koji imaju konake. U nekima se plaća (npr. Studenica, 10ak evra), dok je u drugima besplatno. Za noćenje u manastiru potreban je blagoslov igumana, tako da je najbolje da odete na lice mesta i razgovarate, ne bi trebalo da vas odbiju. Možete probati i da zovete telefonom, ako pronađete broj.

Muške i ženske spavaonice su svuda odvojene i, koliko ja znam, nema šanse da muško i žensko spavaju u istoj sobi. Ipak, moguće je da postoje izuzeci, nikad se ne zna.

• 2 weeks later...

kad ste vec tu manastirci, kako je najlakse stici do manastira studenice i manastira mileseva? :mah:

Studenica: odeš do Ušća (možeš busom, a ima tamo i ž. stanica, al verovatno mora da se preseda) i zatim hvataš bus za manastir. Nisu preterano česti (svega par dnevno) ali deonica je dosta kratka, možeš i da stopiraš, brzo ćeš uhvatiti prevoz.

Mileševa: vozom za Prijepolje, i zatim gradskim busom za manastir. Možeš i peške, stigneš za 30-50 min, ne pamtim tačno  :)

pre par godina su u Sopocanima primali muskarce na konak (muski je manastir:)) a zene slali u taj glupi hotel koji je pored samog kompleksa (niko pare nije trazio), podrazumeva se (kao i us vakom manastiru) da ces ici na sluzbe/sluzbu i odradtiti zaduzenje koje ti daju (mi smo cistili/pomagali u dvoristu i kujni), ali ako imaju dosta gostiju, sto je u Sopocanima cest slucaj, mozda ne dobijes nista..zavisi zasto si dosao i koliko ostajes..a mozda zavisi i od monaha tj igumana...

ko pita ne skita :)

ah da, monasi itekako umeju da procene coveka,maltene s kapije sto bi se reklo, iskrenost je posebno na ceni,tako da savetujem da tako i pristupite svemu..

al imajte u vidu da poznatiji  manastiri pate od prevelikog broja posetilaca pa je vrlo moguce da to bude razlog da vas ne prime..

al kad vec imate satorce, sumnjam da vam nece dozvoliti da se smestite negde blizu ako teren dozvoljava..

uzivajte!

:mah:

• 1 month later...

Знам ја ако није касано за одговор.Можда не помогне теби али некомо сигурно хоће.Ноћење по манастирима не преставља само ноћење већ нешто много више...Ја сам обилазио више Манастира а највише манастир Лелић код Ваљева.да би неко преноћио у Манастиру потребно је да га неко препоручи јер се тамо не прима баш свако или може да оде свако али треба да зна како се тамо понашати.Ипак је то свето место и ти људи који тамо живе живе другачијим животом од нас...Као неко са искуством могу вам доста помоћи око овога,ако нешто имате ви само питајте ја сам ту да вам одговорим :)

• 3 weeks later...

Pre par godina bila sam sa drugom na pester-raska turneji pa smo prenocili u Djurdjevim Stupovima. Ukoliko ocekujes da vas dvoje smeste zajedno na to odmah zaboravi. U principu jedino pravilo je da muskarci mogu da spavaju u manastirskom konaku, a devojke ne. Sve ostalo je na tome koliko se svidis domacinima. Oko nas su se, moram priznati, dosta premisljali, posto nismo delovali dovoljno "bogougodno", medjutim na kraju su nam ipak odobrili prenociste kad su skontali da smo ok. Ako ste pravoslavne vere nece vam niko praviti probleme.. Moj drugar je spavao u konaku, a mene su sa jos dve devojke poslali kod jedne zene koja je uzela na sebe zaduzenje da prihvata goste manastira. Niko nije trazio nikakve pare, mada bi bilo lepo da im ostavite neki prilog. Prisustvovali smo sluzbi, naravno, i dobili zaduzenja, pozvali su nas i da im budemo gosti za trpezom. Meni je to bilo jedno veoma interesantno iskustvo o kom bi mogla da raspredam na siroko...

• 6 months later...

oduvek sam hteo da prespavam u manastiru i razmisljao sam sa drugom da krenemo u obilazak.

Kakva su pravila ponasanja? Sta sme da se unosi u manastir? Kako prilaziti monasima, a kako igumanu? Kako ih pozdravljati?

Evo linka ka sajtu na kojem ima opis manastira u Srbiji, mozda nekome pomogne  ;)

http://www.manastiri.rs/

Sajt je dobar ali malo zastareo, tako da ima i zastarelih podataka. Treba proveriti za svaki, naravno.

• 1 month later...

oduvek sam hteo da prespavam u manastiru i razmisljao sam sa drugom da krenemo u obilazak.

Kakva su pravila ponasanja? Sta sme da se unosi u manastir? Kako prilaziti monasima, a kako igumanu? Kako ih pozdravljati?

*Ja sam sa drugarom prosle godine u decembru, prenocjio u manastiru Blagovestenje, koji se nalazi u Ovcarsko - Kablarskoj klisuri. Jos jedan za koji znam da sigurno prima goste je Preobrazenje, koji se nalazi nekih 20 min hoda od Blagovestenja.

*Posto sam obisao celu klisuru, Ovcar, Kablar i sve manastire (ima ih deset) i crkvice tamo, mogu ti recji da ovde stvarno ima shta da se vidi. Pa ako bi npr dosao da prespavas u jednom od ova dva manastira, taj dan (ili vishe njih, zavisi koliko si planirao) bi ti zaista bili ispunjeni u obilazenju svih tih lokacija! Za dva dana (ako idesh peshke) moze da se obidje skoro sve.

*Nema tu nekih posebnih pravila, kako se poneki ljudi tripuju, pa i oni su ljudi kao i mi. Prilazis im normalno i prichash sa njima kao i sa svakim drugim chovekom (naravno, bez psovki i satro gistro izraza)  ;D

• 2 months later...

Manastir Soko grad blizu Ljubovije ima konak dovoljno veliki da primi 200 ljudi. Imaju dve spavaonice za po 24 lezaja i 10 soba sa 12 lezaja. + jos 15-20 jednokrevetnih Kao i jednu vecu za 30-35 dusa. Naplacuju izmedju 5-10e. okolo ima odlicnih terena za alpinizam ili normalno planinarenje.

Manastir Kovilj. Najavis se telefonom i imas 3 dana besplatno na bazi polupansiona. + gradska linija za ns.

• 1 month later...

Може, али зависи да ли има места - што зна да буде зезнуто, посебно тамо где се врши обнова. Пре 3 недеље је требало да коначимо у Дечанима али се испоставило на крају да би било места само за нас тројицу (5 нас је било) јер су у манастиру спавали мајстори који раде на изградњи заштитног зида. У Девичу нисам био а за Пећку патријаршију нисам сигуран али с обзиром да за два сата крећем пут Дечана (сутра је манастирска слава) распитаћу ти се за детаљне информације на лицу места  ;)

У сваком случају потребан је благослов из самог манастира и пар дана раније мораш да се најавиш

Може, али зависи да ли има места - што зна да буде зезнуто, посебно тамо где се врши обнова. Пре 3 недеље је требало да коначимо у Дечанима али се испоставило на крају да би било места само за нас тројицу (5 нас је било) јер су у манастиру спавали мајстори који раде на изградњи заштитног зида. У Девичу нисам био а за Пећку патријаршију нисам сигуран али с обзиром да за два сата крећем пут Дечана (сутра је манастирска слава) распитаћу ти се за детаљне информације на лицу места  ;)

У сваком случају потребан је благослов из самог манастира и пар дана раније мораш да се најавиш

a kako da se najavim, tj. imaju li tel. ili mob. ili vec kako to ide?

• 2 weeks later...

Каква је ситуација са манастирама на Фрушкој Гори? И пошто планирам да идем бајсем,јел дозвољавају да се бајс унесе у двориште?

• 1 year later...

Каква је ситуација са манастирама на Фрушкој Гори? И пошто планирам да идем бајсем,јел дозвољавају да се бајс унесе у двориште?

Ovo i mene zanima. Zna li iko?

• 4 weeks later...

jel mozes da mi preporucis neki manastir... i kako da dodjem do tamo...ovo mi je prvi put da idem pa makar da znam nesto osnovno...jel problem mozda sto sam maloletan...?