Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Interesuje me ima li ko iskustva sa više ulazaka u Peru u toku jedne godine i ukupnim prekoračenjem 90 dana?

Prošle godine kad sam bio tamo potvrđeno mi je da ne mogu produžiti boravak na još 90 dana. Doduše u migracionom nisu bili sigurni, pa su 10ak minuta vrteli razne telefone dok nisu utvrdili da ne može.

Mislim da na granici realno nemaju ni predstavu o tome i da je moguće da bih mogao lagano da izađem i uđem opet, ali ne bih da rizikujem, pa me interesuju iskustva iz prve ruke.

Ovog leta planiram nekih mesec i po dana boravka u Peruu, a zatim bih se izvrteo 5-6 meseci po Ekvadoru i Kolumbiji i potom vratio za Peru gde bih ostao 2 do 2 i po meseca. Ne znam da li gledaju te prethodne ulaske, da li računaju, šta rade... Moguće je da će mi lagano lupiti pečat na 90 dana i sve pet, ali bih da imam informacije malo unapred, pa da mogu da planiram i boravak i letove, a ne da jurim u poslednji čas.

Svaki savet je dobrodošao.

Ne znam gde si dosao do informacija za Peru od 90 dana? Sa nasim pasosem mozes boraviti do 183 dana bez problema. 

Edited by boranija

A gde si ti dosao do informacije da se moze boraviti 183 dana?

Zvanicna stranica Ministarstva spoljnih poslova Srbije kaze da je dozvoljen boravak do 90 dana: 

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10506-peru-konz?lang=lat

I razlicito je od, recimo, Brazila, gde je navedeno da je dozvoljen boravak od 90 dana, uz mogucnost produzenja na jos 90 dana, maksimalno 180 dana u toku jedne godine, sto znam i iz licnog iskustva.

E, sad, da li za Peru vazi da je maksimalno moguce boraviti 90 dana u periodu od 180 ili u jednoj godini, ili se prilikom svakog ulaska u Peru dobije boravak od 90 dana, pa moze da se skokne na 1 dan van zemlje i vrati opet na 90 dana, to nije eksplicitno navedeno i to moze da potvrdi samo neko sa lica mesta.

1 hour ago, Dragance said:

E, sad, da li za Peru vazi da je maksimalno moguce boraviti 90 dana u periodu od 180 ili u jednoj godini, ili se prilikom svakog ulaska u Peru dobije boravak od 90 dana, pa moze da se skokne na 1 dan van zemlje i vrati opet na 90 dana, to nije eksplicitno navedeno i to moze da potvrdi samo neko sa lica mesta.

Upoznao sam naseg lika koji zivi u Peruu i ako se dobro sjecam (a sasvim je moguce da se ne sjecam dobro) spominjao je skakanje van zemlje na 1 dan i da to funkcionise normalno. 

Naravno ovo moze da potvrdi i sa stopostotnom sigurnoscu tvrdi samo neko ko zivi tamo pa ne vjerujte meni, anonimnom liku sa Interneta.

3 hours ago, Dragance said:

A gde si ti dosao do informacije da se moze boraviti 183 dana?

Zvanicna stranica Ministarstva spoljnih poslova Srbije kaze da je dozvoljen boravak do 90 dana: 

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10506-peru-konz?lang=lat

I razlicito je od, recimo, Brazila, gde je navedeno da je dozvoljen boravak od 90 dana, uz mogucnost produzenja na jos 90 dana, maksimalno 180 dana u toku jedne godine, sto znam i iz licnog iskustva.

Odje a i na mnogo drugih mesta kao i na Timatic-u

I mani se naseg MFA sajta koji update-uju jednom u 2 godine.

Edited by boranija

Na ovom tvom linku stoji informacija:

"Visa Obligation for Foreign Nationals in Peru (updated January 2014)"

MFA sajt, kakav god da je, barem pruza zvanicne podatke i uglavnom se azurira kad ima nekih bitnijih promena.

24 minutes ago, Dragance said:

Na ovom tvom linku stoji informacija:

"Visa Obligation for Foreign Nationals in Peru (updated January 2014)"

MFA sajt, kakav god da je, barem pruza zvanicne podatke i uglavnom se azurira kad ima nekih bitnijih promena.

Os dalje?

Holders of passports of the following 97 jurisdictions can visit Peru for tourism purposes (unless otherwise stated) without a visa for up to 183 days, (except Schengen Area member states and associated countries whose citizens may stay up to 90 days within 180 days without a visa, and Costa Rica and Panama whose citizens are allowed to stay for 90 days per visit)

https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_Peru

Ajde potrudi se malo bolje, osoba sa preko 4k postova da iznosi apsurdne komentare. 

Ma, tvoji su komentari super, zalis se na neazurnost zvanicnog izvora Republike Srbije, pa ga "poklapas" izvorom koji je azuriran 2014., a potom slavodobitno, da bi potkrepio svoju tvrdnju stavljas stranicu Wikipedije, koju ja mogu da izmenim, ako hocu. Nije poenta da se ti i ja nadgornjavamo ovde, vec da pruzimo informaciju. 

Uostalom, ima dovoljno odgovora, pa nek svako proceni koliko mu je sta merodavno. 

• Author

Ok. Hvala svima. Prvenstveno me je interesovalo iskustvo iz prve ruke jer i ja znam da koristim google. No informacije sa neta i one na terenu se često ne poklapaju. 

Ja sam prošle godine proveo tri meseca u Peruu i kada sam hteo da proverim situaciju sa dozvoljenom dužinom boravka, otišao sam u migraciono u Kusku. Tamo su mi rekli da imam 90 dana koje mogu da produžim (sad se ne sećam jel' bila fora sa granicom ili se sve obavlja u kancelariji ili kako već... imao sam još mesec dana fore, pa mi nije bilo hitno). No kada sam im rekao da to provere jer na sajtu našeg ministarstva nema informacija o produžetku, 10 minuta su zvali razne telefone i drndali po kompu da bi mi napokon rekli da imam samo 90 dana koje ne mogu da produžim.

Mislim da na granici nemaju pojma o tome i da svi mi "iz Evrope" lagano ulazimo svaki put na 90 dana, ali sam hteo da čujem da li je to neko već radio ili ću ja biti taj lik sa ovog foruma koji će prvi to isprobati.

Znam da je definitivno za Boliviju max 90 dana, za Argentinu i Urugvaj 180, a za Čile nema ograničenja, no za Peru nisam siguran. 

Ne znam koliko je od pomoći kontaktirati konzulat, možda kojim srećnm slučajem oni znaju...

Hvala svima, u svakom slučaju. Ako se nađe neko sa iskustvom iz prve ruke, neka ostavi svoj komentar. Poz!

Edited by Wazza

moja poznanica je bila u peruu prosle godine od februara do avgusta, ostala je 6 meseci, bez da je izlazila....njen tadasnji decko je bio peruanac, i on se raspitao za nju...nije napravila nikakav prekrsaj, jer se ponovo bez problema vratila tamo..jedino sto sad ne znam koliko je vremena proslo izmedju tog prvog, i drugog ulaska....ali ostala je 6 meseci to znam sigurno, i nigde nije isla van zemlje

Nisam siguran zašto neko smatra srpsko ministarstvo spoljnih poslova kao telo relevantno za određivanje zakona u nekoj drugoj zemlji? Dakle potraži se izvor iz Perua, odnosno njihovo ministarstvo spoljnih poslova.

https://cdn.www.gob.pe/uploads/document/file/337769/Requerimientos_de_visa_para_ciudadanos_extranjeros.pdf

Pod poljem Srbija jasno piše da viza nije potrebna za boravak do 90 dana. Za neke zemlje postoji upis 90/180 koji za državljane Srbije ne važi te je zato i moguće ono što je neko opisao da se na 90 dana izlazi i vraća u Peru. Za različite države postoje različite politike pa tako imaju 183 dana, 180/365, 90/365. Jedino ograničenje u pogledu državljana Srbije jeste da bezvizni režim važi samo za turističke a ne i poslovne posete.

3 hours ago, Lilienthal said:

Nisam siguran zašto neko smatra srpsko ministarstvo spoljnih poslova kao telo relevantno za određivanje zakona u nekoj drugoj zemlji? Dakle potraži se izvor iz Perua, odnosno njihovo ministarstvo spoljnih poslova.

Niko nije rekao da MSP Srbije odredjuje zakone u drugoj zemlji, gde si to video? MSP je nadlezno za medjunarodne odnose, diplomatiju, pa i vizni rezim i duzno je da vodi racuna o svojim gradjanima u inostranstvu, kao i da ih obavestava o situaciji u stranim zemljama, pa i o viznom rezimu. Zato bi trebalo da bude najmerodavniji izvor tog tipa informacija. I to na srpskom jeziku. Nijedan putnik nije duzan da govori jezik zemlje u koju putuje i da se na jeziku te zemlje informise o viznom rezimu, svasta!

Edited by Dragance

• Author

Hvala bam-bam! 

Ta mi je informacija trebala. Neko ko je zapravo bio tamo i boravio duže od 90 dana.

1 hour ago, Wazza said:

Hvala bam-bam! 

Ta mi je informacija trebala. Neko ko je zapravo bio tamo i boravio duže od 90 dana.

prosle godine..nadam se da je isto i ove godine...u sv. slucaju ona je i ove godine bila tamo, ali pocetkom godine ( dok je leto tamo).. e sad, ne znam koliko je tacno ove godine ostala, ostala je manje nego prosle, ali znam da nije imala nikakvih problema prilikom ulaska 

Edited by bam-bam

8 hours ago, Dragance said:

Niko nije rekao da MSP Srbije odredjuje zakone u drugoj zemlji, gde si to video? MSP je nadlezno za medjunarodne odnose, diplomatiju, pa i vizni rezim i duzno je da vodi racuna o svojim gradjanima u inostranstvu, kao i da ih obavestava o situaciji u stranim zemljama, pa i o viznom rezimu. Zato bi trebalo da bude najmerodavniji izvor tog tipa informacija. I to na srpskom jeziku. Nijedan putnik nije duzan da govori jezik zemlje u koju putuje i da se na jeziku te zemlje informise o viznom rezimu, svasta!

MSP Srbije jeste nadležno za vizni režim ali Srbije. Obaveštavanje koliko vidim isto nije obaveza ni po jednoj od 27 tačaka iz Zakona o spoljnim poslovima koje se tiču poslova koje Ministarstvo obavlja u okviru svoje nadležnosti. Pritom čak i da jeste na takvim informativnim sajtovima drugih država uvek stoji upozorenje da za najnovije informacije treba kontaktirati predstavništvo zemlje u koju se putuje. Podaci na sajtu druge države za sopstvene državljane su samo informativnog karaktera, na njih se ne možete pozivati, oni se ne ažuriraju tako često, ima dosta grešaka kako zbog aljkavosti službenika tako i zbog nedorečenih ili često menjanih politika drugih država.

Sve te države upućuju na informisanje u ambasadi zemlje u koju se putuje, nije tu ništa čudno.

Ovakav disclaimer daju Kanađani - https://travel.gc.ca/destinations/peru : The content on this page is provided for information only. While we make every effort to give you correct information, it is provided on an "as is" basis without warranty of any kind, express or implied. The Government of Canada does not assume responsibility and will not be liable for any damages in connection to the information provided.

Ovako Britanci - https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/peru/entry-requirements : The information on this page covers the most common types of travel and reflects the UK government’s understanding of the rules currently in place. Unless otherwise stated, this information is for travellers using a full ‘British Citizen’ passport.The authorities in the country or territory you’re travelling to are responsible for setting and enforcing the rules for entry. If you’re unclear about any aspect of the entry requirements, or you need further reassurance, you’ll need to contact the embassy, high commission or consulate of the country or territory you’re travelling to.

Australija ovakohttps://www.smartraveller.gov.au/destinations/americas/peru : Entry and exit conditions can change at short notice. You can contact the nearest embassy or consulate of Peru for the latest details. They'll tell you about visas, currency, customs and other travel requirements.

Novi Zeland npr. uopšte ne izlistava ono što nije do njih a to su interpretacije lokalnih zakona već samo ističe upozorenja na osnovu informacija koje poseduje u pogledu opasnosti - https://www.safetravel.govt.nz/peru

On 12/4/2019 at 1:37 AM, Dragance said:

Ma, tvoji su komentari super, zalis se na neazurnost zvanicnog izvora Republike Srbije, pa ga "poklapas" izvorom koji je azuriran 2014., a potom slavodobitno, da bi potkrepio svoju tvrdnju stavljas stranicu Wikipedije, koju ja mogu da izmenim, ako hocu. Nije poenta da se ti i ja nadgornjavamo ovde, vec da pruzimo informaciju. 

Uostalom, ima dovoljno odgovora, pa nek svako proceni koliko mu je sta merodavno. 

Pojedoh g*******, priznajem! Imas pivo ma gde bio!