Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima.

Planiram da kupim kartu na kojoj imam kratak transfer, pa imam mnogo nedoumica. Interesuju me detalji vezani za moj primer, ali i generalno kako stvari stoje po pitanju transfera.

Primer: Aegean Airlines, 17.06.2020. 15:45 Beograd-Atina, zatim presedanje 1h 30min pa Atina-Santorini.  Sledeci let ka Santoriniju je za 2 sata, a pa posle sat vremena ima jos jedan. 5 putnika, svi Srpski pasosi, dakle non-EU, ali pod shengenom. Prtljag predajemo u Beogradu, sto znaci da automatski ide do Santorinija (ne moramo u Atini da ga preuzmemo, pa da ga ponovo predamo).

Planiram da kupim jednu kartu na kojoj su oba leta, kako bih bio bezbedan kod evetualnog kasnjenja. Uzeo bih taj let sa 1h 30 min presedanjem, da ne gubimo mnogo vremena na aerodromu bez potrebe a i tako je najjeftinija karta. 

1.  Da li je 1h 30 min dovoljno u Atini pod navedenim okolnostima?

2. Nismo EU gradjani, let Atina-Santorini nije medjunarodni. Da li prolazimo pasosku kontrolu? Termin je sredina Juna, nemam pojma kolika je tada guzva na Atinskom aerodromu.

3. Da li neko zna, da li su gate-ovi na ova 2 leta udaljeni, koliko je potrebno vremena da se stigne od jednog do drugog?

4. Sta se inace desava ako ne stignemo na povezani let? Negde sam procitao da ako prvi let kasni a kriva je avio kompanija (kvar, štrajk...), ubacice nas na sledeci let, bez naknade. Ako nije kriva avio kompanija (vetar, magla...), onda ce nas ubaciti na sledeci let ali ce naplatiti. A sta ako jednostavno zakasnimo zbog guzve na pasoskoj?

Edited by expert_traveler_80

3 hours ago, expert_traveler_80 said:

Zdravo svima.

Planiram da kupim kartu na kojoj imam kratak transfer, pa imam mnogo nedoumica. Interesuju me detalji vezani za moj primer, ali i generalno kako stvari stoje po pitanju transfera.

Primer: Aegean Airlines, 17.06.2020. 15:45 Beograd-Atina, zatim presedanje 1h 30min pa Atina-Santorini.  Sledeci let ka Santoriniju je za 2 sata, a pa posle sat vremena ima jos jedan. 5 putnika, svi Srpski pasosi, dakle non-EU, ali pod shengenom. Prtljag predajemo u Beogradu, sto znaci da automatski ide do Santorinija (ne moramo u Atini da ga preuzmemo, pa da ga ponovo predamo).

Planiram da kupim jednu kartu na kojoj su oba leta, kako bih bio bezbedan kod evetualnog kasnjenja. Uzeo bih taj let sa 1h 30 min presedanjem, da ne gubimo mnogo vremena na aerodromu bez potrebe a i tako je najjeftinija karta. 

1.  Da li je 1h 30 min dovoljno u Atini pod navedenim okolnostima?

2. Nismo EU gradjani, let Atina-Santorini nije medjunarodni. Da li prolazimo pasosku kontrolu? Termin je sredina Juna, nemam pojma kolika je tada guzva na Atinskom aerodromu.

3. Da li neko zna, da li su gate-ovi na ova 2 leta udaljeni, koliko je potrebno vremena da se stigne od jednog do drugog?

4. Sta se inace desava ako ne stignemo na povezani let? Negde sam procitao da ako prvi let kasni a kriva je avio kompanija (kvar, štrajk...), ubacice nas na sledeci let, bez naknade. Ako nije kriva avio kompanija (vetar, magla...), onda ce nas ubaciti na sledeci let ali ce naplatiti. A sta ako jednostavno zakasnimo zbog guzve na pasoskoj?

ukoliko ste zakasnili na avion zbog guzve na pasoskoj, a da predhodni avion nije ni malo kasnio, avio kompanije ce vam uglavnom reci da ste sami krivi jer niste dobro procenili vreme potrebno za transfer, sto je u sustini i tacno....postoji mogucnost i da ih ubedite da vas stave na drugi let bez nadoknade, ali takve situacije su dosta ostavljene samom station manageru da odluci...

tako da, procena je na vama....putujem jako cesto, i primetio sam da je u zadnjih 2-3-4 godine puno kasnjenja aviona, a i sami aerodromi nisu vise toliko ekspeditivni kao ranije, tako da u zadnje vreme uvek ostavim vise vremena izmedju 2 leta, iako sam bio od onih ljudi koji su mrzeli da gube vreme u transportu, pa sam sve knap organizovao...medjutim, kad sam skoro zaredom 3 puta poljubio vrata gate-a, promenio sam taktiku :)

Ako sajt kompanije dopusta takav transfer, onda je sigurno izvodljiv. Naravno, uvek moze da dodje do kasnjenja, ali ja se ne bih puno potresao, narocito jer ima i kasnijih letova, na koje bi vas kompanija prebacila. Ali, moguce da ti letovi budu skroz prodati, onda moze da bude napeto. A moze i da se desi da vi i stignete da presednete, ali ne i vase torbe. Rizik svakako postoji, a na vama je da procenite da li je vredan razlike u ceni izmedju letova.

• Author

@bam-bam - Ako let BG-Atina bude kasnio, ne sekiram se. Probacemo da stignemo na povezani let. Ako ne stignemo, trazicemo da nas stave na sledeci let ili onaj posle njega, nema doplate. Ocekujem da nece baš oba ta "rezervna" leta bio puna, to je polovina Juna, nije najjaca sezona. Jedini strah mi je: sta ako avion iz Beograda ne kasni, a ne stignemo na povezani let? Onda sam prepusten na milost i nemilost tog station managera...

@Dragance - isti ovaj povezani let samo 3 dana kasnije moze da se uzme sa samo 1h presedanja. To znaci, ako avio kompanija smatra da moze da se izvrsi ovaj transfer za 1h, onda moze sigurno za 1h 30 min. 

Auu, da sam toliko ranije kupovao karte koju gomilu para bih uštedeo verovatno  :) 

Ja danas kupio za 27 decembar Bg - Bangkok 

Mnogo sam leteo i mnogo puta je bilo 1h30min, a bilo je i samo 1 sat za transfer, uvek sam stigao, ali u tim situacijama često ne stignu da prebace prtljag, mislim 4 puta da mi se desilo do sada. Ali to nije strašno, dođe sledećim letom, dostave do hotela i sve ok. 

Ali generalno ne volim tako malo vremena za transfer, jedino cena uvek bude za takve letove niža pa 'ajde. Ako nije mnogo skuplje, gledaj da uzmeš sa više vremena i miran si. 

A i ako ne deluje logično, misliš tu su neka čvrsta pravila, zaista nekada zavisi od pojedinca. Mi smo jednom kasnili na let gde smo imali osam celih  sati vremena da stignemo, ali otišli do grada itd, iii, sažalio se i dobili besplatne karte (koje bi inače bile 1400€)

Edited by samsung

23 hours ago, expert_traveler_80 said:

@bam-bam - Ako let BG-Atina bude kasnio, ne sekiram se. Probacemo da stignemo na povezani let. Ako ne stignemo, trazicemo da nas stave na sledeci let ili onaj posle njega, nema doplate. Ocekujem da nece baš oba ta "rezervna" leta bio puna, to je polovina Juna, nije najjaca sezona. Jedini strah mi je: sta ako avion iz Beograda ne kasni, a ne stignemo na povezani let? Onda sam prepusten na milost i nemilost tog station managera...

@Dragance - isti ovaj povezani let samo 3 dana kasnije moze da se uzme sa samo 1h presedanja. To znaci, ako avio kompanija smatra da moze da se izvrsi ovaj transfer za 1h, onda moze sigurno za 1h 30 min. 

vidi, ne znam sta da ti kazem....realno, tesko je verovatno da vas na carini bas toliko zadrze da zakasnite na connecting flight, jer uvek mozete i da insistirate da prodjete prvi, ako vam je frka sa vremenom....mada, ipak uvek postoje izuzeci....veca je verovatnosca da bi avion u startu zakasnio, pa da bi zbog toga eventualno izgubili naredni let...avio kompanija placa to, i smestaj, ali to moze da bude jebeno ako je bas velika guzva tih dana za odredjene letove....

ja sam imao jednu uzasnu situaciju pre 2 godine, kad mi je avion etihada iz los andjelesa neverovatno kasnio , pa sam uspeo da zakasnim na connecting flight za beograd, u abu dabiju, a bilo je 4 sata razlike izmedju letova...naravno, dali su mi vaucher za hotel, i nisam imao nikakvu doplatu za naredni let, ali verovao ti ili ne, ostao sam 5 dana u abu dabiju, jer nisu mogli da me ubace u avion..potrefilo se da je bas tad bila prvo delegacija vlade i skupstine srbije zajedno sa vucicem u poseti emiratima, pa je ceo avion 2 dana bio zakupljen, a potom je bio kraj kurban bajrama , pa su se svi muslimani vracali kucama sa odmora, i nisam mogao da udjem ni u jedan avion...a svaki dan sam isao na aerodrom i drezdao tamo ispred saltera ako se neko slucajno ne pojavi na letu..na kraju sam 5. dan uvece pristao da me posalju u veneciju, posto je tu bilo mesta u avionu, pa sam svojim parama odatle kupio low cost do budimpeste i potom kombi do bga.....pa ti vidi koja komplikacija...a 7 meseci nisam bio kuci, i umesto da uzivam, 5 dana se smaram i nerviram u pustinji :)...a da, video sam highlights - Great Mosque u abu dabiju, i i dubai marina hehehe, tamo sem hotela , molova i peska nema nista, cist gubitak vremena  

Edited by bam-bam

Dobro, aj, da ne bude samo da negativisemo, ja sam uspeo da presednem i za 45min u Frankfurtu uz mnogo jurcanja i opustenije za 1h u Minhenu i slicno. Dakle, itekako da moze. Ne znam konkretno kako je u Atini, ali, sigurno da moze za toliko vremena da se presedne. Cak i ako ne uspes, najveca je verovatnoca da ce i ostatak proci relativno opusteno, prebacice te na sledeci let i cao. Ostali navedeni primeri su bas ekstremi, koji se desavaju, najcesce ljudima koji mnogo putuju.

Moja presjedanja po Evropi skoro nikad nisu vise od 2 sata i nije bilo nekih vecih problema. U Cirihu sam jednom jedva stigao (mora vozom da se ide izmedju terminala) ali kofer nije (stigao sutradan) i to je najgore sto mi se desilo. Na manjim aerodromima kao sto je Bec recimo smo za 45 min stizali i ja i kofer.  
Atinski aerodrom je mali, trebalo bi da kasnis sat vremena da bi propustio taj drugi let a i da se to desi nije drama.

Eto nesto pozitivno :)

hahah i ja sam u frankfurtu stigao za 45 min, i to je bilo marta ove godine, al isto zato sto mi je predhodni avion kasnio 12 sati :), tj. trebalo je na tom "malom aerodromu" u becu da stignem iz bga i uhvatim let za franfurt, ali kako je kasnio avion iz bga, pobegao mi je let za frankfurt, a kako je bio poslednji tog dana, prespavao sam u hotelu u becu ( platio austrian airlines :) ), hvatao prvi jutarnji i jeeedva uhvatio let za ameriku iz frankfurta :)......eto, cak ni moja cela noc pauze izmedju 2 leta zamalo da nije bila dovoljna....moram da pohvalim austrian da su mi cak  refundirali za hotel u frankfurtu koji sam bio bukirao za tu noc i propustio...tako da sam dzabe spavao te noci :)

u svakom slucaju, nije ovde rec o negativisanju ili pozitivisanju, nego o tome da covek trazi od nas da mu pomognemo da odluci koliku razliku izmedju connecting letova da uzme...

moj savet je- ne ispod 2 sata, pa makar bio i aerodrom morava u kraljevu ;) ...jer nije stvar u velicini aerodroma, nego u konstantnom kasnjenju aviona...kasnjenje od pola sat- sat je ko dobar dan na surcinu, mada i drugde po svetu