Jump to content

Featured Replies

Posted

Pade mi nedavno na pamet da malo proučim predavanje engleskog online. Delim svoje iskustvo ovde, u nadi da će nekome biti korisno, i istovremeno pozivam ostale da podele svoja iskustva.

Elem, pročitam na nekom forumu da predlažu izvesni sajt Bibo za predavanje engleskog Japancima. Na sajtu piše da se radi sa odraslima. Pošaljem CV, popunim formular, zakažu mi intervju preko njihove onlajn platforme. Nigde se ne pominje koliko plaćaju. Tamo me intervjuiše neka devojka, pita me da joj objasnim razliku između interesting i interested, između lose i loose i slično. Sve super, kaže prošao si, primljen si, možeš početi da radiš za nas, plaćamo 1,2 dolara za 25 minuta. Reko, izvinite, nisam vas dobro razumeo, da li ste mi upravo rekli da plaćate manje od 3 dolara na sat? Da, kaže, toliko plaćamo. Što bi rekla omladina, izneverovao sam :) Pitam je zašto to nisu napisali negde na sajtu, nego su me njakali da se registrujem na njihovoj platformi, zakazali mi intervju tri dana unapred itd? Kaže, takva je polisa firme.

Ako neko ima da preporuči neke okej sajtove za predavanje engleskog preko interneta, a da primaju nas sa non-native pasošima, bio bih zahvalan.

@MarkoToro, jel si u i dalje u toku?

Ja koliko čujem od tičera sa srpskim pasošem slično ovome što si opisao važi i za iTutor. 

Edited by golosina

stvarno uopste nema veze koji pasos imas. nemam licno iskustvo sa tim jer mi se ne svidja ideja o video-predavanju gomili stranaca. neki moji drugovi/drugarice imaju i svi su mi rekli da je bezveze i gubljenje vremena u odnosu na rad sa pojedinacnim ucenicima irl.

uglavnom su svi guglovali da nadju te sajtove, ima ih gomila (dosta laznih fantom sajtova, ali ima i pravih koji se, svejedno, po njihovom misljenju ne isplate u smislu ROI). 

samo licni stav....ja se nikada ne prijavljujem za posao bez toga da jasno pise koliko je placen (mislim ne znaci i da ce oni sto stave cifru da se pridrzavaju) ali ovi sto ne stave nista pokazuju da ne postuju kandidate od samog pocetka. ako mogu da stave svoje zahteve i to obicno desetak zahteva, mogu valjda da stave i sta nude kandidatima sem  mogucnosti da rade :-P   

Lazare, samo se registruj na hioffer.com i skockaj fino profil. Ja već skoro dve godine dobijam raznorazne ponude za online teaching, plaćanje u proseku varira od 12 do 22$ po satu, na neke sam odgovorio za druge googlao, uglavnom deluju legit.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

• Author

@Wintermute, da li si na hioffer napisao odakle si? Primetio sam da dosta sajtova mnogo manje plaća non-natives nego natives, često oko 50% manje, za potpuno isti posao, bez obzira na kvalifikacije i radno iskustvo.

Ne bih radio sa decom, sa njima se ni offline nisam proslavio :D  

Jesam, nalog sam napravio kada sam započeo traženje posla u Kini tako da sam u principu morao, ali ti uvek možeš odabrati Kanadu itd... Mada za to baš i nema neke preterane potrebe jer pri registraciji navodis koji je minimum za koji bi radio po satu tako da te ni ne kontaktiraju oni koji nude manje. Razumem te u potpunosti za dečicu, ja razmišljam da odustanem od svog full-time posla u tc-u (gde mi je u principu super) i prebacim se u školu za koju radim part time samo zbog toga što oni rade isključivo sa odraslima, plata bi mi bila manja i imao bih manje odmora ali, meijo dečica i kineske "asistentkinje".

Imate sajt Ana.rs i lepu temu predavanje engleskog online, sve objašnjeno.

A, ovaj hioffer vam je poluprevara, to jest to je samo produžena ruka firme Waijoi i tu posao samo možete da dobijete u Waijoiju niko drugi i neće odatle da vas zaposli, a kao ne-nativni nema šanse da dobijete 22$ po satu u online školama od 9-12$ (naravno samo kod Kneza) je realnije, pa onda da li ćete imati buking uopšte da nakokate neku bolju platu to je isto veliko pitanje. 

@Lazar

Za Bibo si sam kriv malo samo da si pogledao i izguglao saznao bi kakva je to firma i celu priču oko njih, oni su za početak dobri za ljude koji žive u Srbiji, plate račune i hranu i nauče taj online posao predavački, za drugo nisu.

Takođe retko ćeš dobiti priliku da predaješ odraslima za te bolje satnice, kod Kineza 99% online predavanja su učenici - deca, a 95% škola je ono da se kreveljiš kao totalni idiot od prvog do poslednjeg minuta da bi te Kinezi platili. 

Edited by Dodik

Dodiče opet radiš isto. Prva firma koja me je kontaktirala za online teaching preko hioffer-a je 24kteaching ili kako već, ponudili su mi od 10 do 18$ po satu i na kraju se našli na 16$, naravno nemaju apsolutno nikakve veze sa waijiaoyi. Tačno je da dotični (waijiaoyi) šalje ponude svakih nekoliko meseci ali daleko od toga da su jedini, a ako se samo malo raspitas po ex-yu wechat grupama videćeš da postoji gomila ljudi koji su i sa njima sarađivali uspešno godinama.

Pa, dobro super onda, ako hioffer stvarno pruža uvid i drugim poslodavcima odlično, eto onda može preko hioffera da se traži posao, ja sam iskreno vrlo brzo digao ruke od njih bio, možda sam pogrešio, šta ja znam. 

@Wintermute Na kraju ako imaš bolje i proverene informacije nego ja eto podeli tu sa ljudima, kaži im kako se radi u Waijoie i slično. 

Edited by Dodik

Na hioffer (kao i na echinacities, movinhand itd....) svaki zainteresovani poslodavac/agencija mora uplatiti određenu svotu kako bi kontaktirao članove i to je njihov primarni interes i metod zarade. Agencija koja je meni inicijalno pomagala da pronađem posao gotovo sve kandidate pronalazi preko sličnih portala tako da je to uglavnom biznis za sebe.

@Wintermute

Evo, ovako ja imam jedan predlog za predavanje online, ako ti počneš da radiš Wintermute da napišeš lepo ljudima kao tutorial, koliko traje aplikacija, šta je potrebno, kakav kompjuter, šta od dokumenata i slično. Kako da vam ležu uplate od poslodavca itd.

Ako tebe mrzi, onda lepo da se obratimo Teši, da Teša sastavi jedan tutorial za online predavanje engleskog? :D

Lepo se prekrstite po engleski, Petar u Peter, Lazar u Lazarus itd. sa manje internacionalnim imenima možete da budete malo kreativniji, prezime prebacite na CH i eto native speakera i više satnice.

@noskich

Bravo, evo jednog konstruktivnog saveta, na scanu pasoša, ono na kompjuteru dopišite US ili UK ili Canada, pazite samo da ne napišete slučajno Kanada umesto C, ali dobro Kinezi su to neće primetiti verovatno. :D

Pa Tesa je već objasnio kako to ide u Photoshopu. Nađite sken nekog native pasoša pa menjajte...

20 hours ago, noskich said:

Pa Tesa je već objasnio kako to ide u Photoshopu. Nađite sken nekog native pasoša pa menjajte...

Sta ce ti Photoshop? Leagalno nabavis pasos za 100-200 dolara od "British Honduras"-a i stize na kucnu adresu. Sve legalno. 

• Author

Što British Honduras kad ima kanadski pasoš za 185 dolara? http://www.magnoliprops.com/canadian-passport-new-north-south-american-passports-p-481.html

Pre nego što neko pita: ovo nije pravi pasoš, i ne možete sa njim prelaziti granice (znam da vam je to svima jasno, ali ipak kažem, zlu ne trebalo). Ali se možete predstaviti kao native na online teaching platformama i dobiti punu tarifu, naravno pod uslovom da vam je engleski dovoljno ok. Skoro sve te platforme su i tako prevarantske (od učenika uzmu 20-30$ za sat vremena, a vama od toga daju 3-10$), pa ne vidim moralni problem u varanju prevaranata.

Jes' vala prva liga, a ovde je Lazar u pravu em uzmu kajmak Kinezi, em ne ide vam ni penzioni, nemate plaćen odmor, kada neko bude naručio jedan ovakav neka nam javi jel' stiže pasoš bez problema?

1 hour ago, Dodik said:

Jes' vala prva liga, a ovde je Lazar u pravu em uzmu kajmak Kinezi, em ne ide vam ni penzioni, nemate plaćen odmor, kada neko bude naručio jedan ovakav neka nam javi jel' stiže pasoš bez problema?

Ti bi Dodik mogao ovaj laznjak da pokazes skoli i u offline prijavljivanju za posao. Kazes da ti je viza u drugom pasosu i da si srpski pasos dobio na osnovu porekla, a odrastao i najveci deo zivota proveo u Kanadi. U Kambodzi to ne bi bio veliki rizik.

A inace, mozete da skoknete do Bangkoka, pa pravac Khao San Road, nabavite lepo i pasos, i diplome anglo univerziteta i TEFL pa bog da vas vidi.

depositphotos_72832691-stock-photo-bangk

Edited by noskich

6 hours ago, Lazar said:

Što British Honduras kad ima kanadski pasoš za 185 dolara? http://www.magnoliprops.com/canadian-passport-new-north-south-american-passports-p-481.html

Pre nego što neko pita: ovo nije pravi pasoš, i ne možete sa njim prelaziti granice (znam da vam je to svima jasno, ali ipak kažem, zlu ne trebalo). Ali se možete predstaviti kao native na online teaching platformama i dobiti punu tarifu, naravno pod uslovom da vam je engleski dovoljno ok. Skoro sve te platforme su i tako prevarantske (od učenika uzmu 20-30$ za sat vremena, a vama od toga daju 3-10$), pa ne vidim moralni problem u varanju prevaranata.

Nije li razlika u tome da je British Honduras legalan a ovaj linkovani je samo kopija kanadskog? Pretpostavljam da su kod ovih Nosketovih kopije 10-ak puta jeftinije od tih 185$.  

British Honduras ne moze biti legalan jer ne postoji, mislim bio bi legalan da je izdat pre 1964 kada je ta zemlja postala Belize, mada bi sigurno bio istekao. 

Khao San Road zavisi, kao i bilo sta sto se prodaje na ulici na Tajlandu - kako se pogodis. Oni imaju vec mustre za odredjene univerzitete, pasose, TEFL diplome i ostalo, pa je jeftinije da ti samo ubace ime i ostale detalje u mustru. Ako hoces nesto za sta nemaju mustru onda je to skuplje i mozda bi bilo manje od 185 dolara, ali ne bas deset puta. Pasos je po pravilu najskuplji, vozacke dozvole, licne karte, studentske i novinarske kartice mogu vec od 10-ak dolara da se pazare. Mislim moglo je do pre par godina, ne znam tacno sada. Ako trazis nesto specijalno onda to nije jeftino. Ja sam trazio ID karticu sa cipom za koju naravno nisu imali mustru i to je bilo oko mozda 70-ak dolara ali samo zato sto su narucena dva komada. Sto vise narucis to je jeftinije po komadu.

Edited by noskich

23 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Da li bi te ubilo da nekad kliknes na link i procitas nesto sem svojih c/p tekstova?

Kliknem na koji link? Nema linka na temi osim kanadskog pasosa.

I sta sad, ja treba detaljno da prostudiram taj ceo sajt od A do SH da bih mogao da ucestvujem u diskusiji po tebi?

I druga stvar, sajt koji prodaje lazne pasose tvrdi da je nesto legalno ili nije. Super kad mozes da se pouzdas u njih kao izvor informacija. Da li je nesto legalno ili ne zavisi od pravnog sistema konkretne drzave. Ne postoji univerzalno legalno i univerzalno nelegalno. U nekoj drzavi ne bi bio problem da se setkas sa takvim dokumentom, u nekoj drugoj bi vec samo posedovanje tog dokumenta mogao biti povod za gomilu problema. Naravno, ne zavisi samo od pravnog sistema vec i od sposobnosti drzave da isti sprovodi. Sto je drzava slabija/korumpiranija/manje regulisana to je manja verovatnoca problema.

Na kraju da li je legalno ili ne je i pitanje toga da li se tolerise ili ne. Recimo na Tajlandu se biznis falsifikovanja stranih dokumenata tolerise iako je nelegalan. Medjutim falsifikovanje tajlandskih dokumenata se nikako ne tolerise i to svi ti koji se time bave znaju i nema sanse da ce ti napraviti Thai pasos/diplomu itd. jer onda im propade biznis. Ovako stancuju strana dokumenta, malo podmazu policiju i mirna Backa.

Zato kazem mislim da bi Dodik mogao bez problema ovo da koristi u Kambodzi. U Kini se vec ne bih igrao sa time. Ako se radi online sa poslodavcem koji je stacioniran van drzave u kojoj se nalazite onda opet verovatno je ok u zavisnosti od vase lokacije.

Edited by noskich