Jump to content

Featured Replies

Ima mnogo skola koje traze samo native sa diplomama pa rade nasi ljudi bez diploma u njima.

To treba sa skolom videti licno i to sve zavisi od tvog znanja i vestine i njihovih potreba.

Sto se satnice tice ne znam sta je problem,to je super satnica s obzirom na to sta se sve nudi.

Mozda je mala za neke zapadnjake kod kojih je standard zivota mnogo visi a za nas sasvim pristojna satnica.Mislim,vecu neces dobiti.

Edited by Bonito

Aplicirao sam za njih ranije preko sajta (nzm jel to bas njihov ili od neke njihove agencije, ja mislim da je pre od agencije) i nisam dobio nikakav odgovor. Skorije sam video oglas u toj fb grupi i naglaseno je da mogu samo nativi da rade, cak je napisano da ti nativi ne treba da zive u svojom maticnim zemljama (zbog niske satnice naravno).

Pa vidi, 13$/h i nije lose, ali 7$/h je malo, pogotovo jer se trazi i znanje jos nekog stranog jezika (ranije su trazili intermediate spanski, pa su malo spustili kriterijume na basic). Ali, sto se tice engleskog, tu izgleda ne zele da spuste kriterijume.

To mozda u kineskim moze da prodje, ali u drugima malo teze izgleda, ovo je skola iz Juzne Amerike.

To nije tacno. Nasi bez diplome rade i u skolama koje uopste ne rade sa kineskim studentima nego sa evropskim.

Ne znam sta znaci da to “moze da prodje u kineskim skolama” a “ovo je skola iz  Juzne Amerike.

Ne znam zasto potcenjujes kineske skole.

Rekla bih da je to zbog toga sto nisi informisan i sto nemas iskustva u ovom poslu.

Umesto da slusas sta ti se prica i prikupljas informacije ti pricas dezinformacije.

Ja radim za 7$ po satu radnim danima a 9$ po satu vikendom i meni je super.

Tako da,mnogima poput mene,koji imamo mnogo iskustva u ovom poslu, to nije malo ali je malo pocetnicima bez iskustva.

Veruj i dalje u ono sto pise u requirements (bez da proveris) i ne zaposljavaj se, zaposljavaju se snalazljivi.

P.S i ne potcenjuj kineske skole jer su odlicne

Edited by Bonito

• Author

Ne bih da započinjem raspravu, ali mislim da nema smisla diskutovati o tome šta su za koga okej pare. Možemo razgovarati o tržišnoj situaciji, minimalnim tarifama, rasponima cena itd. A što se kineskih škola tiče, ni tu opšte izjave ničemu ne koriste. Ima ih svakakvih. 

On 9/13/2021 at 6:54 AM, Bonito said:

Ja radim za 7$ po satu radnim danima a 9$ po satu vikendom i meni je super.

A cekaj Bonito, ti u Srbiji zivis od 7  dolara na sat ili gde? 

Za Srbiju nije losa suma pod uslovom da ti se od toga nista ne odbija plus da imas dovoljan broj garantovanih casova. Ali svakako nije bas velika satnica u pitanju, tu dvojbe nema.

• Author

Kineski propisi pogodili nastavnike engleskog jezika u Srbiji

Najnoviji pokušaj kineskih vlasti da ublaže pritisak na roditelje i učenike u vrlo konkurentnom obrazovnom sistemu pogodio je predavače engleskog jezika u Srbiji. Zbog regulative „Dvostrukog smanjenja”, čiji je cilj da se deca rasterete vannastavnih aktivnosti a roditelji finansijskih izdataka, oko 20.000 nastavnika iz naše zemlje koji su kinesku decu podučavali preko interneta ostaje bez zarade.

https://www.politika.rs/sr/clanak/487698/Kineski-propisi-pogodili-nastavnike-engleskog-jezika-u-Srbiji

@Bonito Ti kao da ne citas sta pisem. Ja za diplomu nisam nista ni rekao. Nego o tome koji nivo engleskog treba da se ima. 

Ti kao da si neki njihov drveni advokat, kao da te placaju da ih branis. Ok, imas "solidan" posao zahvaljujuci njima, ne moras da radis neki gori posao za minimalac, sto je cest slucaj u Srbiji, pa ti u odnosu na to ovo zvuci ok. Ali to nije razlog da ih dizes u nebesa i da govoris kako je 7$/h dobra satnica, nije to nista posebno. Mozda je to ok za pocetnike, koji imaju osrednji engleski, koji nemaju iskustva, ni fakultet, ni TEFL, nista. Ali za one koji to sve imaju (npr. imaju i TEFL i iskustvo i anglistiku zavrsenu ili recimo neki medjunarodni sertifikat tipa TOEFL, IELS, CAE, CPE - bilo koji validan sertifikat ili potvrdu o visokom znanju engleskog jezika), 7$/h bruto je mala satnica. E sad, to sto je u praksi drugacije i sto i ova druga grupa ljudi mora nazalost da radi ovaj posao za istu ili slicnu satnicu, to je vec drugo, nemaju ljudi izbora, takva je situacija ali svakako da zasluzuju bolje. Ali trziste diktira cenu, nazalost.

Izgleda da si ti neinformisan/a, ocigledno da ne znas koliko te kineske firme profitiraju na nama, to jest koliko Kinezi papreno placaju privatne casove tim skolama. Pa pre recimo 5-10 godina su nas placali mnogo vise, mislim na one firme koje su postojale tada, a postoje i sada. Ovde je rec o stranim skolama, stranci treba da nas placaju vise nego nase skole, a ne isto ili malo vise. Jos nas lazno predstavljaju kao native, a imamo 2-3 puta manju satnicu nego native.

@Bonito Iskustvo nije problem, ono se stekne brze nego sto treba da se nauci strani jezik dobro. Dzaba iskustvo ako ne znas engleski kako treba. Bar bi tako trebalo da bude, ali u praksi je izgleda drugacije.

Ne zaposljavaju se snalazljivi, gluposti, nego oni koji hoce da rade puno, u kakvim-takvim uslovima za malo para, pa zato i zaposljavaju Srbe. Ne zaposljavaju nas sigurno zato sto engleski znamo kao natives (a znas da Kinezi zele samo natives), nego jer nema dovoljno natives koji zele da rade taj posao i jer smo mnogo jeftinija radna snaga i bolji smo u radu sa decom nego oni. Kinesko trziste jeste veliko, ali i native speakers ima mnogo, ali opet im fale ljudi iz vec pomenutih razloga. Nekima smo cak i mi "skupi", pa zaposljavaju Filipince. Znaci, po tvojoj "logici", mi i Filipinci smo najvise snalazljivi. Tako da ne, zavaravaj se, i ti si iz tih razloga dobila posao, a ne jer si snalazljiva.

Evo sad, kad se zatvore kineske skole, mozes u Novakid za tebe super satnica 6$/h, i oni primaju, cujem da gomilu Srba zaposljavaju, a da su cak pritom obustavili (privremeno mislim) zaposljavanje natives, pitam se zbog cega. Jel i to zbog toga sto smo snalazljivi ili sto nam je satnica 6$/h naspram nativima 16$/h i sto imamo vise strpljenja za rad sa decom?

Ne mogu da verujem da je 20.000 ljudi u Srbiji stvarno ovako zaradjivalo za zivot?

I ovo je zanimljivo:

Domaće tržište je već prezasićeno, a tržišta Japana, Koreje, Vijetnama, Rusije i Turske osim što su manja i isplaćuju četiri do pet puta nižu zaradu, već su preplavljeni nastavnicima iz celog sveta

Oni onda placaju dolar po satu?? 

U Srbiji sam,da i satnica je 7$ radnim danima a vikendom,kada i imam najvise casova, je 9$ po satu.

Ima casova i nista mi se ne odbija,ja biram koliko cu da radim i koliko hocu casova.

Nije lose za rad u pidzami.

Ali to i nije mnogo bitno gde sam.

Mogla bih i u Turskoj i mnogim drugim drzavama lepo da zivim od tih para.

Mesecno mogu da zaradim 900-1000 $ po mom tempu rada,neki rade i vise i vise i zaradjuju.

Pa cak i u Dubaiju bih to radila za sebe,ne bih se izdrazavala od toga naravno ali tamo su plate za regularne poslove strancima svakako 1000 i nesto evra,nista previse..

@Bonito To ti je bruto zarada, radis kao frilenser, dakle, moras da platis porez i doprinose, doci ce ti to na naplatu.

Nebitno sto radis u pidzami, to ne znaci da se manje radi ako se radi od kuce.

Ne dobijam platu preko bankovnog racuna tako da ne znam o kakvom porezu govoris.

A i uskoro se selim iz Srbije tako da razmisli malo pre nego kazes,mnogo mislis da znas nesto za nekog ko nema iskustva u ovom poslu.

Edited by Bonito

To što ne prima pare preko računa a živi u Srbiji apsolutno ne znači da nije u prekršaju i da ne taji porez, samo je pitanje da li će PU to da izvali ili neće. Nekome je taj rizik prihvatljiv, nekome nije, sve zavisi od ličnih okolnosti.

OMG??

Pa ovo je prevrsilo svaku meru?????

Evo ja te molim,informisi se da ne siris dezinformacije.??

Moja firma iskljucivo ne placa preko racuna.

I stekni malo iskustva u poslu pa ces lakse videti sta,gde,ko,kako???

Pozdrav?

Utaja poreza kad drzava regulise uplatu doprinosa za penziju odnosno radni staz i zdravstveno,online radnicima.

Za sada,to ne postoji a oce porez?

A Kosovo teritorija Srbije a ja radila tamo 10 godina a u Srbiji se vodila kao nezaposlena? Pa kako to molicu lepo?

Prema tome,o apsolutnom mozemo diskutovati samo u okvirima relativnog,namece se samo.

https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/190219/190219-vest8.html

Edited by Bonito

Ok, bicu precizniji, placaju preko paypala ili payoneera, eto na to sam mislio od pocetka, ne placaju direktno na devizni, ali ti si svakako u prekrsaju i u riziku da ti dodje sve na naplatu, a ti se samo tesi.

Edited by chivitli