Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav,

Znam da je Facebook preuzeo, moze se komotno reci, čitav internet i da raja sve informacije pronalazi na njemu, ali, ali ali...

Kako oživiti ovaj naš Klub putnika?

Gdje je ona udarna ekipa Kluba putnika?

Putujemo li ? 

Šteta bi bilo da ode u zaborav.

Nije to samo do Fejsbuka, svet nam je dosta dostupniji nego nekad, otvoreniji, a vremena i potrebe drugačije :) Bitno da je bilo živo kad je bilo najpotrebnije.

Mi smo na raznim stranama, većinom van Balkana. Putuje se, radi, prave nove stvari, podižu se deca, kako ko :)

7 hours ago, chivitli said:

Nije to samo do Fejsbuka, svet nam je dosta dostupniji nego nekad, otvoreniji, a vremena i potrebe drugačije :) Bitno da je bilo živo kad je bilo najpotrebnije.

Mi smo na raznim stranama, većinom van Balkana. Putuje se, radi, prave nove stvari, podižu se deca, kako ko :)

bam- bam se nikad nece odseliti iz beograda ? 

ali covek je svakako u pravu...

ljudi i dalje ima na sajtu, ali dugo nema pravih konverzacija, putnickih razmena misljenja o odredjenim sredinama..vise se svodi na neka banalnija, google pitanja, a i dosta ljudi samo dodje, pita sta im treba, i ciao...

mozda treba cesce zamoliti unapred ljude da napisu nesto o destinaciji na kojoj planiraju da idu , kada se vrate kuci i kad budu imali vremena...ako su ovde dobili neke korisne informacije, bilo bi lepo i da daju feedback...kapiram da od 10 zamoljenih, bar troje bi napisalo nesto...a i to je super...i forum odma ozivljava jeeee...

ima jos toliko mesta po svetu, utisaka...mi smo ovde samo zagrebali, pricali o nekim najkomerc destinacijama malo detaljnije, afrika je npr. ostala neotkrivena za kp....

ima jos puuuno puuno ovde da se pise, samo ljude treba malo i iscimati...a i motivisati :) 

14 hours ago, Nervozni said:

Kako oživiti ovaj naš Klub putnika?

Nikako, forumi kao vrsta komunikacije su mrtvi vec 5-10 godina. Nije samo KP.

Edited by boranija

Ne bih se bas slozio. Ovi tradicionalni mozda i jesu na samrti ali imas recimo Reddit koji ima milione korisnika. Bukvalno sve ima svoj subreddit i bar ovih nekoliko koje ja pratim su izuzetno aktivni i posjeceni.  

Po mom misljenja najveca razlika izmedju KP nekad i sad je sto nema vise zanimljivih prica, putopisa, u kakvom god formatu. Niko nista ne pise i sve se svodi na prikupljanje i trazenje informacija, vise je postao forum servisnog tipa i lici mi na Tripadvisor recimo gdje se ljudi pojave, postave pitanje, dobiju odgovore i nestanu.

Svako ima svoje razloge za nepisanje i u to stvarno ne bih ulazio. Ne mogu da podjem od sebe posto nisam pisao ni tad kao sto ne pisem ni sad, zato sto sam izuzetno netalentovan :/

4 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Ne bih se bas slozio. Ovi tradicionalni mozda i jesu na samrti ali imas recimo Reddit koji ima milione korisnika. Bukvalno sve ima svoj subreddit i bar ovih nekoliko koje ja pratim su izuzetno aktivni i posjeceni.

Reddit nije forum. A na njega sam i mislio da je zamenio klasicne forume. Quora je smece najvece.  

Opsti trend je da se sve manje cita i pise. Ljudi idu linijom manjeg otpora i ne zele da uloze ni toliko napora, vec im je lakse da gledaju video snimke ili slike. Kada je ovaj forum stvoren i bio u tim "zlatnim danima" internet je bio daleko daleko sporiji pa su time video snimci pa i kvalitetne fotografije bile manje dostupne. Nadalje, u tim godinama su pasosi vecine ex-YU zemalja bili gotovo neupotrebljivi za putovanja, trebale su nam vize za vecinu destinacija i time su informacije o putovanjima bile potrebnije nego sada. Takodje tada je veoma malo ljudi putovalo, bili su to uglavnom mladi zeljni da vide sveta i strasveni putnici. Imam utisak da to danas vise nije prioritet, upoznati druge kulture, ljude, prirodu. Danas je prioritet da odes do tih glavnih atrakcija i islikas se. Sustina KP-a su samostalna putovanja, putovanja gde se ti iscimas, ali uzivas u tome, uzivas da planiras, da saznajes o destinacijama, o finesama nekog mesta i razmenjujes informacije. A danas i ko zeli da putuje tako vrlo lako moze naci daleko korisnije i specificnije informacije negde drugde nego na KP. Realno na KP ima informacija, ali dosta njih su zastarele, nema mnogo aktivnih korisnika na dnevnoj bazi pa se desava da neko postavi pitanje i ne odgovori mu se mesecima... 

Polazim od sebe, ako organizujem neko putovanje, da li bih prvo dosao ovde po informacije? Pa naravno da ne, kad mogu da nadjem daleko specificnije i obilnije informacije drugde. Mislim da KP treba da se transformise, da od sajta servisnog tipa postane sajt gde ljudi razmenjuju iskustva i misljenja. Ma koliko informativan i interesantan tekst da je objavljen ovde, on opet nikada nece moci pruziti sve infomacije koje trebaju nekome da organizuje svoje putovanje, tako da ne treba to ni pokusavati. Mislim da jedina funkcija koju forum danas moze da ima jeste funkcija virtuelne kafane. Imas teme, pa ljudi diskutuju. Servis je veoma ogranicena i bazicna funkcija na forumu.

Edited by noskich

• 2 years later...

Otkad ste izbacili Noskicha, nestali su sa formuma i ppetrovic i hibridni kukuruz...sad pocinjem da sumnjam da je ppetrovic bio noskichev alter ego, ili cak obojica ?...

u svakom slucaju, svaka diskusija je zamrla, a pogotovu otkad je Thirsty Traveler postao moderator, pa brise sve zivo....ne bi me zacudilo da izbrise i ovaj moj komentar heheh....

tu se sad postavlja jedno egzistencijalno pitanje- da li dopustiti diskusiju pa ma kako nekorisna bila, jer ipak postoji mogucnost da se kroz nju i razvije neka relevantnost ( eventually), ili saseci u korenu nesto sto nije u skladu sa temom...

za sada mi deluje da ovo striktno drzanje tema vodi ubijanju foruma....tj. pojavi se poneko sa nekim vec milion puta postavljenim pitanjem, dobije odgovor i cao zdravo nikad vise.....

Sigurno je do moderatora a nikako do tebe i par ostalih koji se mrzite u krv i niste u stanju da civilizovano komunicirate.
Nije problem, ako je do mene ne moram da budem moderator, uostalom nisam to ni trazio vec sam zamoljen da pomognem.
Eto, spasio si forum.

Petrovic jeste nestao, mislim i da znam zbog cega ali ne bih da to pisem javno. Ako sam u pravu vratice se u nekom drugom obliku.
Kukuruz je tu.

Edited by ThirstyTraveler

3 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Sigurno je do moderatora a nikako do tebe i par ostalih koji se mrzite u krv i niste u stanju da civilizovano komunicirate.
Nije problem, ako je do mene ne moram da budem moderator, uostalom nisam to ni trazio vec sam zamoljen da pomognem.
Eto, spasio si forum.

Petrovic jeste nestao, mislim i da znam zbog cega ali ne bih da to pisem javno. Ako sam u pravu vratice se u nekom drugom obliku.
Kukuruz je tu.

cekaj, znaci ipak je ppetrovic alter ego hahaha...

ja nikog ne mrzim, ne znam za druge, ali nesto ne verujem ni da drugi imaju takva osecanja...samo razmenjujemo misljenja....

konstatovao sam da je ne samo diskusija, nego generalno forum zamro, a sad bi trebalo da bude obrnuto, posto je korona valjda konacno iza nas, pa su ljudi krenuli da putuju, da nadoknade propusteno heh, ili da planiraju putovanja....

a zasto je tako, ne znam, mozda je jedan od razloga insistiranje na striktnom pridrzavanju teme, bez suvisnih informacija i polemika...mozda i nije, neam pojma...ali fakat stoji, da otkad ste poostrili moderaciju, nema ljudi.....

Ljudi nema godinama.
Otkad je moderacija poostrena nema trolovanja i besmislenih beskonacnih rasprava.
Cinjenica je da ste u posljednjih recimo 2 godine noskich, petrovic, ti i eventualno Bonito i Kukuruz napisali ogromnu vecinu postova na forumu.
Prve dvojice nema, ostali nemaju s kim da se svadjaju i to je to.

Ocigledno vise nikome nije zanimljivo da pise o putovanjima, cast izuzecima.

2 hours ago, ThirstyTraveler said:

Ljudi nema godinama.
Otkad je moderacija poostrena nema trolovanja i besmislenih beskonacnih rasprava.
Cinjenica je da ste u posljednjih recimo 2 godine noskich, petrovic, ti i eventualno Bonito i Kukuruz napisali ogromnu vecinu postova na forumu.
Prve dvojice nema, ostali nemaju s kim da se svadjaju i to je to.

Ocigledno vise nikome nije zanimljivo da pise o putovanjima, cast izuzecima.

haha jeste, verovatno si u pravu....pa keljali smo u zadnje 2 godine jer je bila korona, pa nije se ni putovalo, nije imalo mnogo sta pametno da se pise..

al dobro,marica je dosta pisala, ena, dodik dok nije zglajzao, i jos par ljudi...bilo je tu ipak 10-15 stalnih spremnih za razmenu misljenja...

aj da vidimo kako ce sad da ide....

5 hours ago, ThirstyTraveler said:

Napiši slobodno javno, ako ništa drugo, moram da priznam da mi ipak po malo imponuje da se potpuno nepoznati ljudi i dalje bave mojim likom i delom, pa makar to bilo i samo u kontekstu noskich-evog alter ega, što je nešto najbesmislenije što sam pročitao na forumu ikada, ali ako ništa drugo, zabavilo me je pošteno.

Razlog mog "odlaska" sa foruma je ipak mnogo jednostavniji - dosadilo mi je valjanje u blatu sa ostalima. Moglo bi se reći da je vrhunac bio letos kada me je @Lazar isprozivao na temi o emigraciji da sam SNS bot samo zato što imam drugačiji stav o oporezivanju pojedinih kategorija radnika, i kad tako nešto dođe od administratora foruma, onda znaš koliko je sati. Koliko vidim, to je sve sada obrisano.

O količini hejta i prozivki koje sam dobio u privatnim porukama ne želim ni da pričam, to je tek bio humoristički program i pola tih poruka ne planiram ni da otvaram ikada.

Okreni-obrni, pre ili kasnije ti dosadi da se non stop ubeđuješ sa ljudima oko stvari za koje je očigledno da sagovornici nemaju lična i direktna iskustva i celokupna svoja izlaganja baziraju na iskustvima drugih i besmislenom ponavljanju opštih mesta u stilu Kursadžija.

Ukratko - radim, malo više putujem službeno a malo manje iz zadovoljstva, boravim u dve države naizmenično i trenutno mi tako savršeno odgovara i poslednja stvar na koju želim da trošim svoje slobodno vreme je na preganjanje o stanju u Srbiji i emigraciji, oporezivanju, državnim i privatnim fakultetima i generalno visokom obrazovanju kao ultimativnom preduslovu za veliku zaradu i kvalitetan život i svim ostalim sočnim temama o kojima se ovde raspredalo, naročito sada kada imam vrlo direktan uvid u to kako je "napolju" i kada mogu da napravim vrlo direktne paralele. U tom smislu, mnoge stvari napisane o EU zemljama na temi o emigraciji sada izgledaju još smešnije, samo nemojte da kažete pojedinima sa forumima, imajte barem malo milosti prema mom inboxu.

Inače je opšte poznato da sam stara garda što se tiče Interneta zbog struke, tako da su mi forumi takoreći prirodno stanište već više decenija, i u tom smislu nemam nikakav problem da budem ovde ako će moderacija zapravo da krene da radi svoj posao kako treba i da malo povuče ručnu kočnicu kada je u pitanju razmimoilaženje u nekim stavovima sa članovima koji zapravo doprinose forumu.

Na kraju krajeva, upoznao sam ovde i dosta interesantnog sveta, i tako mi je zapravo i skrenuta pažnja da me ovde pominjete, letos pogasih sve email notifikacije, što se ispostavilo kao pun pogodak.

49 minutes ago, ppetrovic said:

Napiši slobodno javno, ako ništa drugo, moram da priznam da mi ipak po malo imponuje da se potpuno nepoznati ljudi i dalje bave mojim likom i delom, pa makar to bilo i samo u kontekstu noskich-evog alter ega, što je nešto najbesmislenije što sam pročitao na forumu ikada, ali ako ništa drugo, zabavilo me je pošteno.

Razlog mog "odlaska" sa foruma je ipak mnogo jednostavniji - dosadilo mi je valjanje u blatu sa ostalima. Moglo bi se reći da je vrhunac bio letos kada me je @Lazar isprozivao na temi o emigraciji da sam SNS bot samo zato što imam drugačiji stav o oporezivanju pojedinih kategorija radnika, i kad tako nešto dođe od administratora foruma, onda znaš koliko je sati. Koliko vidim, to je sve sada obrisano.

O količini hejta i prozivki koje sam dobio u privatnim porukama ne želim ni da pričam, to je tek bio humoristički program i pola tih poruka ne planiram ni da otvaram ikada.

Okreni-obrni, pre ili kasnije ti dosadi da se non stop ubeđuješ sa ljudima oko stvari za koje je očigledno da sagovornici nemaju lična i direktna iskustva i celokupna svoja izlaganja baziraju na iskustvima drugih i besmislenom ponavljanju opštih mesta u stilu Kursadžija.

Ukratko - radim, malo više putujem službeno a malo manje iz zadovoljstva, boravim u dve države naizmenično i trenutno mi tako savršeno odgovara i poslednja stvar na koju želim da trošim svoje slobodno vreme je na preganjanje o stanju u Srbiji i emigraciji, oporezivanju, državnim i privatnim fakultetima i generalno visokom obrazovanju kao ultimativnom preduslovu za veliku zaradu i kvalitetan život i svim ostalim sočnim temama o kojima se ovde raspredalo, naročito sada kada imam vrlo direktan uvid u to kako je "napolju" i kada mogu da napravim vrlo direktne paralele. U tom smislu, mnoge stvari napisane o EU zemljama na temi o emigraciji sada izgledaju još smešnije, samo nemojte da kažete pojedinima sa forumima, imajte barem malo milosti prema mom inboxu.

Inače je opšte poznato da sam stara garda što se tiče Interneta zbog struke, tako da su mi forumi takoreći prirodno stanište već više decenija, i u tom smislu nemam nikakav problem da budem ovde ako će moderacija zapravo da krene da radi svoj posao kako treba i da malo povuče ručnu kočnicu kada je u pitanju razmimoilaženje u nekim stavovima sa članovima koji zapravo doprinose forumu.

Na kraju krajeva, upoznao sam ovde i dosta interesantnog sveta, i tako mi je zapravo i skrenuta pažnja da me ovde pominjete, letos pogasih sve email notifikacije, što se ispostavilo kao pun pogodak.

dobro bre ppetrovicu pa nemoj da si toliki bukvalista..pa zar nije bilo ocigledno da je to bila mala sala, jer se stvarno potrefilo da ste i ti i noskich u isto vreme nestali s foruma...za njega znam da je iskljucen, a za tebe nisam imao pojma sto si odjednom nestao.....nekako se dosta pronalazim u tvojoj poruci, da sam jedan od glavnih razloga zbog  kojih ti je muka da vise ucestvujes ovde na  forumu...zao mi je zbog toga, jer ja volim polemiku, pa ma koliko imali razlicita misljenja, bolje i to nego pisanje po milioniti put kako se racuna prekoracenje u eu, ili da za tajsku vizu ne treba potvrda o zaposlenju hehehe....bar ti ni jednu privatnu poruku nisam napisao, tako da od mene nisi dobio nikakav hejt ;)

Da, banovanje noskich-a se koincidentno poklapa sa mojim "nestankom" sa foruma, što je vrlo pogodno tle za vrlo sočne teorije ko sam i šta sam, što mi je zanimljivo kao fenomenološka pojava, ali ništa više od toga.

Verovao ti meni ili ne, ali dešavalo se da se ljudi registruju na forum samo da bi me napljuvali u privatnim porukama šta ja to mislim i kako mislim, i da se onda više nikada ne pojave na forumu. Ne vole ljudi da plate šta su dužni državi pa to ti je. Očigledno da tema vrlo često iskače u pretragama za emigraciju i kao takva privlači dosta "autsajdera", drugo mi ništa ne pada na pamet.

Što se mene tiče, volim i ja dobru polemiku, dokle god ista pravila važe za sve učesnike, i dokle god administracija foruma ne deli etikete diskutantima samo zato što se ne slažu sa nečijim stavovima koji pri tom nisu uvredljivi ili na bilo koji drugi način problematični, ali biće da izgleda mnogo zahtevam.

56 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Da, da, idu ljudi ulicom i pricaju "vidi, na KP neko spomenuo ppetrovica".
Ja nikakvu vezu sa noskichem nisam pomenuo niti sam na to mislio, to je bam-bamova interpretacija ali kao sto rekoh, ne bih vise o tome.

Hahaha, tačno sam znao da će reakcija biti u ovom stilu. Ne znam šta bih ti rekao na sve ovo, da si ti meni živ i zdrav, dešavalo se nekoliko puta da me ljudi startuju u DMu da pitaju kako mogu da otpočnu svoju karijeru u IT sektoru, i desilo se da sam jednog momka uspešno povezao sa ortakom koji je našao za shodno da mu ponudi prvo radno mesto, tako da ako ništa, ako se ikada budeš pitao da li je sve ovo imalo smisla, eto da znaš da je forum itekako imao pozitivan uticaj na neke ljude.

E sad, to što tebi deluje neverovatno da mi neko skrene pažnju da me je neko spomenuo na forumu, u to ne bih da zalazim, baš kao i deo vezan za noskicha, jer te za to niko nije ni optužio direktno.

Samo bih jednu stvar da ti napomenem - tvoj osioni i krajnje sarkastičan stav čak i za najbanalnije stvari nije nešto što privlači ljude na forum, moderirao sam i ja forume u mlađim danima, pitaj me kako znam.

Što se mene tiče, ako će ti tako biti lakše, dajem ti javno odobrenje da me banuješ ako misliš da će to da zadovolji bilo kakvu "pravdu" na forumu, nemam ama baš ništa protiv, niti više planiram da se upuštam u ovakve diskusije.

Svako dobro.

Ne ukljucujem se u vase diskusije i pljuvacine al ispratim svaku - makar ima po koji promil pametnog da se procita[emoji2]

I dan danas me google salje na forum i sajt cesto preko random pretraga.

Avaj, ocekivao sam da ce malo oziveti zajednica ove godine al nista... Izgleda treba neko prvi da prokine sa nekim pitopisom iskustvom ili tako nekim topicom a ne sa "sta mislite" temama.

Pozz svima

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

3 hours ago, logoff said:

Ne ukljucujem se u vase diskusije i pljuvacine al ispratim svaku - makar ima po koji promil pametnog da se procitaemoji2.png

I dan danas me google salje na forum i sajt cesto preko random pretraga.

Avaj, ocekivao sam da ce malo oziveti zajednica ove godine al nista... Izgleda treba neko prvi da prokine sa nekim pitopisom iskustvom ili tako nekim topicom a ne sa "sta mislite" temama.

Pozz svima

a izvini, kako ti doprinosis forumu? jel kacis neke putopise, iskustva, odgovoris na neko pitanje ako znas? 

ili samo koristis informacije koje dobijas odavde, a ne vracas nista?  deluje mi da je ovo drugo u pitanju, tako da je bolje da se ni sad nisi javio, postenije bi bilo....

1 hour ago, bam-bam said:

a izvini, kako ti doprinosis forumu? jel kacis neke putopise, iskustva, odgovoris na neko pitanje ako znas? 

ili samo koristis informacije koje dobijas odavde, a ne vracas nista?  deluje mi da je ovo drugo u pitanju, tako da je bolje da se ni sad nisi javio, postenije bi bilo....

Ja sam jos prije 5-6 godina, mozda i vise, primjetio da se citav forum lagano pretvara u sekciju "servis". Ljudi dodju, pokupe info i nestanu.
Skoro nikad se ne desi da se neko vrati i napise kako je prosao kao sto je npr @djokatore uradio prije neki dan.
Pretpostavljam da ima veze s tim sto ovaj forum izlazi kao jedan od prvih rezultata kad se gugla o prekoracenju i sl pa samim time privlaci ljude koji nisu putnici niti ih zanima neko druzenje i diskusija ovde.

Ajde što se pretvara u servis, to je nekako neminovno sa svim sličnim online stvarima. Ali baš to što si rekao da se retko ko vrati da podeli iskustva POSLE dobijenih informacija i da možda nešto doprinese sa nekim svežijim informacijama je blago poražavajuće.

Ta tema sa prekoračenjem je tek priča za sebe,

• 1 month later...
On 10/16/2022 at 4:48 PM, logoff said:

Pozz svima

Pa evo, pokreni ti neku temu pa da diskutujemo.

• 4 weeks later...

Totalno off topic ali taj post nisam ja napisao. Neko se ulogovao s mojim nalogom ili je bag, nema treće.

• 5 months later...

Kad pisem sa Tapatalk-a, dogodi se da post izadje pod imenom drugog clana, juce se to dogodilo 2 puta na temi o Kirgistanu pa sam obrisao ceo tekst. Mislio sam da nesto nije u redu s mojim tapatalk nalogom ali sad vidim post iznad i rekao bih da je neki bag. Sad je pitanje pod cijim imenom ce se pojaviti ovaj upis.

Sent from my iPhone using Tapatalk