Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima. Na proljece planiram nekih 7-8 noći provesti u Parizu bez agencije tj. u vlastitom aranžmanu počev od prevoza, smještaja itd.. Planiram pronaći (vjerovatno preko AirBnb) solidan smjestaj nista specijalno, ali da ima svoje kupatilo i mini-kuhinju, na ok lokacijii tj. ako ne u samom centru, onda da je dobro povezan javnim prevozom i da je što povoljniji uz ove paramere što sam naveo. Koji dijelovi grada su za preporuku, a koje izbjegavati? Vjerujem da je javni prevoz dobro organizovan? Prosle godine smo bili u Moskvi gdje metro, savršeno funkcioniše sa koje god tačke polazili. Da li je i sa Parizom sličan slučaj? Kakve su cijene osnovnih namirnica u supermarketima? Ima li možda nekih povoljnih restorana? Kada kažem povoljnih, mislim na one poput Mu-Mu i Grabli u Moskvi gdje se super povoljno može sjesti i naći odlična hrana tj. za cca 5-6e sebi iskombinirati neki ok ručak. Mogu neki konkretno primjeri cijena, supermarketi, javni prevoz i sl.? Interesuje me dosta toga onako za budget putnika ? pa se nadam da ću dobiti odgovore i savjete da se na vrijeme organizujem. 

Prevoz im je super organizovan, tako da ako mene pitas pre bih uzeo smestaj blizu neke metro stanice van centra i tu ustedeo koji evro. Mislim da su im karte za prevoz poskupele pre par meseci, ali su i dalje jako povoljne. Pre je 10 pojedinacnih karata bilo oko 14.5 evra, sada je mislim par evra skuplje. Sto se tice restorana, najjeftinije opcije su one kod turaka, arapa da uzmes giros i tako to, gde mozes jesti od 5-8 evra otprrilike. Po marketima naravno, prolazices najjeftinije, sa onim gotovim jelima. Sto se tice bezbednosti, tamo sam u zadnje dve godine bio 10ak puta, nikad nikakvih problema nisam imao. A volim popit, i gluvariti po gradu do jutarnjih casova :)

Po mogućnosti smjestaj dosta ranije rezerviši, jer posle ostaju samo skuplji. Bude i na bookingu finih opcija.

• Author
9 hours ago, nikod23 said:

Prevoz im je super organizovan, tako da ako mene pitas pre bih uzeo smestaj blizu neke metro stanice van centra i tu ustedeo koji evro. Mislim da su im karte za prevoz poskupele pre par meseci, ali su i dalje jako povoljne. Pre je 10 pojedinacnih karata bilo oko 14.5 evra, sada je mislim par evra skuplje. Sto se tice restorana, najjeftinije opcije su one kod turaka, arapa da uzmes giros i tako to, gde mozes jesti od 5-8 evra otprrilike. Po marketima naravno, prolazices najjeftinije, sa onim gotovim jelima. Sto se tice bezbednosti, tamo sam u zadnje dve godine bio 10ak puta, nikad nikakvih problema nisam imao. A volim popit, i gluvariti po gradu do jutarnjih casova :)

Hvala na odgovoru i informacijama. Provjeriti ću, vjerovatno na službenim stranicama javnog prevoza postoje cijene i opcije za više karata i sl. Što se tice smjestaja, na više mjesta sam procitao da treba zaobići sjeverna predgrađa, da li je to istina ili malo pretjerivanje? Da li znaš iz iskustva, koji su dijelovi grada gdje je realno naći mali apartman za dvoje, a da je dobro povezan sa centrom, za oko 40e/noć? Gledajući AirBnb najviše opcija oko te cijene mi izbacuje područje Villejuif-a, mada ima i ponešto u drugim dijelovima.

1 hour ago, berzas said:

Po mogućnosti smjestaj dosta ranije rezerviši, jer posle ostaju samo skuplji. Bude i na bookingu finih opcija.

Da svakako, zlatno pravilo. ? 

Meni je bliska rodbina tamo, tako da smestaj nikad nisam placao pa mi je malo nezahvalno preporucivati deo grada gde odsesti. Ja sam tamo stacioniran blizu marie des lillas metro stanice, i po meni je ok kraj, posto je povezan sa centrom sa braon linijom metroa, a i ima dosta barova, prodavnica, fast fudova itd. Sto se tice bezbednosti, ja nikad nisam imao nikakav problem u Parizu, tako da ne znam koji su delovi za izbegavanje, ako uopste i postoje. 

• Author

Da li je oko i za vrijeme 1. Maja velika turistička gužva u Parizu? Vjerujem da bude i protesta na taj datum (ne kao kod nas samo roštilji i plandovanje ;)  Tj. da li je bolje, ako ikako budem mogao, izbjeći sedmicu u kojoj pada ovaj praznik?

Samo upozorenje - rezervisati AirBNB u Parizu uopste nije jednostavno, gomila odbijenica i ljudi koji uopste ne odgovaraju. Posto ima dosta traznje vlasnici su jako izbirljivi. Nisam video bilo kakve jeftine restorane, najbolje je kupiti sastojke u prodavnici i napraviti sendvic ili neka druga jednostavna jela.

Kada sam bio mlad i zelen Pariz mi se bio jako svideo, ali sada kada sam malo zasao u godine odbijaju me veliki gradovi, guzve, buka i skupoca tako da mi nije legao...

Za bezbednost nema problema ako se klonis prevaranata kojih ima posvuda. Klasika su oni sto pomeraju lopticu izmedju casa, ali ima ih svakakvih. Jednostavno nemoj ulaziti u neke kombinacije sa neznancima sa ulice.

Edited by noskich

• Author
On 1/31/2020 at 12:33 PM, noskich said:

Samo upozorenje - rezervisati AirBNB u Parizu uopste nije jednostavno, gomila odbijenica i ljudi koji uopste ne odgovaraju. Posto ima dosta traznje vlasnici su jako izbirljivi. Nisam video bilo kakve jeftine restorane, najbolje je kupiti sastojke u prodavnici i napraviti sendvic ili neka druga jednostavna jela.

Kada sam bio mlad i zelen Pariz mi se bio jako svideo, ali sada kada sam malo zasao u godine odbijaju me veliki gradovi, guzve, buka i skupoca tako da mi nije legao...

Za bezbednost nema problema ako se klonis prevaranata kojih ima posvuda. Klasika su oni sto pomeraju lopticu izmedju casa, ali ima ih svakakvih. Jednostavno nemoj ulaziti u neke kombinacije sa neznancima sa ulice.

Da. Znam, sigurniji je booking po tom pitanju (ali i skuplji), samo nisam znao da je baš toliko to izraženo u Parizu, u odnosu na ostale gradove. Recimo, par puta do sada sam rezervisao preko airbnb-a (racunajući i Moskvu prošle godine) i nije bilo nikakvih problema, bar ja nisam naletio.. 

U principu, i ja volim više neturistička mjeta. Očajno se osjećaš u Firenci, Veneciji itd.. kada od turista jednostavno ne možeš da doživiš mesto u koje si došao. Čak i kada se nađem u tako slicnim mjestima, volim se zavući u manje atraktivne ulice i biti u dodiru sa domaćim stanovnicima i atmosferom.. A recimo Moskva, grandiozan i atraktivan grad nije tako prenatrpan turistima (osim Kremlja i Crvenog Trga, ali ni tu nije strašno) pa se toliko toga može vidjeti i doživjeti na miru, a zaista toliko toga vrijedi i ima se vidjeti...

Vjerujem da je Pariz poprilično skup što se tiče restorana. Možda poneki za brzu hranu ili kod Turaka i slično da je malo podnošljivije. Gledam  poređenje troškova između Pariza i Moskve: 

https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Russia&country2=France&city1=Moscow&city2=Paris&tracking=getDispatchComparison

Ali što se tiče toga, verovatno bih kao što kažeš kupovao namirnice iz supermarketa i nešto kombinovati, mada je i u tim cijenama razlika u odnosu na recimo Moskvu poprilična. Iako se ne moraju uzeti ovi podaci bukvalno (bude akcija, ima skupljih i jeftinijih marketa itd..) ipak jesu  neko mjerilo.

Edited by sencci

• 3 weeks later...
  • Author

Iz ranijih postova mogu zaključiti da su sjeverni dijelovi poput Saint Denisa za izbjegavanje kod biranja lokacije smještaja. Molio bih za mišljenje o nekim dijelovima Pariza. Južni dio: Villejuif, Vitry sur Seine, Montrouge. Creteil. Zapadni dio: Colombes, Nanterre. Istočni dio: Bobigny, Montreuil, Noisy le Grand, Rosny sous Bois. Gdje god bio gledao bih da bude što bliže javnom prevozu. U tim dijelovima je povoljniji airbnb smještaj, jesu li većina za preporuku? Ima li neki posebno da se izdvaja po tome da je ok?

• 4 weeks later...

Сви препоручује да се избегава Сен Дени, али мени је најгоре место било око железничке станице Гар ду Норд и једна улица са уличном продајом свега и свачега, која се налазила такође близу центра.

Што се тиче хране, убедљиво најјефтинија варијанта, а уједно и укуснија од сендвича и кебаба је франпри (franprix) супермаркети, али они боље снабдевени, јер имају печену пилетину за пар евра, понекад можеш наћи и кромпириће.

• 1 month later...
On 2/18/2020 at 11:15 AM, sencci said:

Iz ranijih postova mogu zaključiti da su sjeverni dijelovi poput Saint Denisa za izbjegavanje kod biranja lokacije smještaja. Molio bih za mišljenje o nekim dijelovima Pariza. Južni dio: Villejuif, Vitry sur Seine, Montrouge. Creteil. Zapadni dio: Colombes, Nanterre. Istočni dio: Bobigny, Montreuil, Noisy le Grand, Rosny sous Bois. Gdje god bio gledao bih da bude što bliže javnom prevozu. U tim dijelovima je povoljniji airbnb smještaj, jesu li većina za preporuku? Ima li neki posebno da se izdvaja po tome da je ok?

Ja sam imala sjajno iskustvo sa ovim stanom. Ali vidim da je cijena skočila u međuvremenu. Prije 2 godine bilo je oko 50-ak eur.  Nalazi se kod Republike. Odlično povezan i sam kraj je baš lijep. Preko puta stana se nalazila fenomenalna pekara. :)