Jump to content

Featured Replies

• Author
3 hours ago, bam-bam said:

ok, samo mi jos nije jasno kako da nelegalno iskljucim struju podstanaru, i da to tako i ostane.....znaci dovedem nekog elektricara u zgradu u kojoj se nalazi moj stan u kome zivi podstanar, a u kojoj ja ne zivim, nego zivim u desetom delu grada, i kazem elektricaru da iskljuci struju tom i tom stanu...pa sve da to moze tako da se radi ( onda bilo ko moze bilo kome na taj nacin da iskljuci struju), sta sprecava mog podstanara da sutra dovede svog elektricara koji ce da mu ponovo ukljuci struju.....jel ja treba da sedim u hodniku te zgrade 24 h i da cuvam strujomere....Uopste mi nije jasno o cemu ti pricas?

moj cale, koji izdaje te gajbe btw, je elektroinzenjer ETF zavrsio jos davno kad je taj fax nesto i znacio, ceo zivot je radio u firmama koje se bave niskim strujama, zna i sam da uradi sve sto treba oko strujomera i struje....da to tako moze, on bi prvi to uradio, jer uopste nije covek koji se slepo drzi zakona, nego je vrlo praktican...

Naravno, cilj je da se stanar zaštiti od obesnog gazde, ali i da se gazda zaštiti od stanara mufljuza. Zato i kažem ljudima ako nećete da imate problema sa stanovanjem, a baš morate da živite na zapadu pogledajte Austriju, Švajcarsku, Norvešku... Tamo bi socijalno plaćalo stanaru koji je u problemu, gazda ne bi bio oštećen. S druge strane ne bi mogao stanara da isteras tek tako niti da mu iznenada povecavas rentu.

Po meni idealno rešenje stanovanja je Singapur. 80% stambenih objekata je državno. Ti kao stanar imaš stanarsko pravo. Tvoje stanarsko pravo je debelo subvencionisano od strane države. Stanovi sasvim prostojni, dobar kvalitet. E sad ko hoće da se bahanalise i da živi luksuznim životom e za njega su preostalih 20% stambenih objekata gde nema nikakve državne kontrole i koji idu do desetina miliona dolara. To država treba da radi, da omogući svojim građanima da mogu da zadovolje svoje osnovne potrebe, a ko hoće da se luksuzira to neka bude zasebna arena koja ni na koji način neće uticati na život običnog građanina. A ti u anglosaksonskim zemljama u kojima je sve na prodaju imaš situaciju da ti meshetari i špekulanti diktiraju cenu svega i onda mase ljudi ne mogu da priušte bilo kakav krov nad glavom da imaju u vlasništvu ili čak ne mogu da priušte da iznajme nešto. Tako da su anglosaksonske zemlje najgora varijanta, platis porez 30-ak pošto a od tog poreza ne vidiš skoro ništa. Opet moraš da uplacujes privatno zdravstveno, osiguranje kuće, kola, života, osiguranje prihoda ako se razbolis itd. U evropskim socijalnim zemljama platis 50-60% ali makar znaš da nećeš nikada ostati na ulici, da nećeš imati problema sa zdravstvenim, sa školovanjem za decu i slično. Još bolje, Singapur platis oko 10% porez pa opet država uspeva da ti organizuje stanovanje, školstvo, solidno zdravstveno itd.

Edited by noskich

• Author

Evo kako covek zivi u Batambangu sa 357 dolara mesecno; http://www.awolgeordie.com/2020/02/battambang-bliss.html 

0830 Wake up. Coffee in bed.
1000 Cycle 2km to the cafe for an omelette and coffee. Chat to friends.
1300 Cycle home. Chill.
1400 Gym
1500 Sauna and massage (yes 4hrs!)
1900 Evening feed
2000 Home. Blog. Youtube. Online chat. Learn Khmer. Research finance/crypto. Etc.
2359 Sleep
Sve troskove moze da pokrije sa 4.5 sati predavanja engleskog online nedeljno.

Evo su mu ovde cene stanovanja, hrane i ostalog:

http://www.awolgeordie.com/2019/12/new-decade-new-life.html

Stan sa rezijama 130 mesecno.

Velika porcija jela sa picem u restoranu 1-2 dolara. 

Ima covek vremena pa svuda ide biciklom 70 dolara.

Da popijes pivo ili kafu u kaficu 50 centi.

Jednokratno koriscenje teretane 40 centi.

Masaza sat vremena plus neogranicena sauna i bazeni 6 dolara.

Edited by noskich

• Author
39 minutes ago, ThirstyTraveler said:

I, sta cekas u smrdljivoj Australiji u kojoj nista ne valja?

Opet ponovljeno mali milion puta, a ti kao papagaj ponavljas isto pitanje. Nisu svi isti. Ovaj čovek je solo igrač. Ja imam porodicu. Svacija trenutna situacija je drugačija. Ja ovde prezentujem opcije za koje većina ljudi i ne zna da postoje. Da li to sad znači da svi treba iz ovih stopa da se presele u Batambang? Naravno da ne. Ali nekima ova situacija može biti raj na zemlji kao što je ovom tipu. Ja da sam solo igrač bez porodice naravno da BiH mu se odmah pridružio.

Isti razlog zašto ne idem u Vijetnam jer nisam svež nezaposleni diplomac od 24-26 godina iz ex-YU sa par stotina eura u džepu.

Edited by noskich

Ti kao papagaj silujes svaku temu koja se dotakne emigracije klipovima i pricama svojih idola a posto je to ovde dozvoljeno i prihvaceno valjda mogu i ja da postavljam isto pitanje.   

Nacin na koji to prezentujes je gori od Tese Tesanovica, ovde ima naivnih ljudi koji ce povjerovati u tvoje idiotarije i otici u neku pripizdinu ocekujuci zivot iz bajke... pa onda bude " a ne, nisam ja tako mislio", "a ne, to je za nas nejtive, nema toga za vas srpske kmetove" i sl...

Prestani da lazes sebe i druge, skupi muda i preseli se. Posto nisi solo zrtvuj se pa radi online 3 puta vise od ovog gore, citavih 13 sati recimo, siguran sam da si kapacitet bar za toliko.

• Author
11 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Ti kao papagaj silujes svaku temu koja se dotakne emigracije klipovima i pricama svojih idola a posto je to ovde dozvoljeno i prihvaceno valjda mogu i ja da postavljam isto pitanje.   

Nacin na koji to prezentujes je gori od Tese Tesanovica, ovde ima naivnih ljudi koji ce povjerovati u tvoje idiotarije i otici u neku pripizdinu ocekujuci zivot iz bajke... pa onda bude " a ne, nisam ja tako mislio", "a ne, to je za nas nejtive, nema toga za vas srpske kmetove" i sl...

Prestani da lazes sebe i druge, skupi muda i preseli se. Posto nisi solo zrtvuj se pa radi online 3 puta vise od ovog gore, citavih 13 sati recimo, siguran sam da si kapacitet bar za toliko.

Mene apsolutno ne interesuje šta ti misliš o meni niti me ti uopšte interesujes. Opsesivno komentarises svaki post koji postavim, vredjas me, spekulises o mom privatnom životu i govoriš meni šta ja treba da radim. Ovde je sve crno na belo pa chitach neka zaključi.

Mali milion puta si ovde postavljao netačne informacije i onda ti ja crno na belo pokažem da nisi u pravu. Poslednji primer da su izbacivanja iz kuća u USA samo ekstremni slučajevi i da ja to preuvelicavam. Mene bi bilo sramota da tako nekoga pratim, komentarišem na sve što napiše i uvek se na kraju ispostavi da nisam u pravu.

Ja ovde delim informacije i izrazavam svoje lično mišljenje. Kako neko hoće da živi to je njihova lična stvar.

Edited by noskich

Sreca pa ti vec vise od decenije ne govoris ljudima sta treba da rade i kako da zive, ne nazivas ih ovcama, ispranim mozgovima i sl dok si sam, kao sto je vec ustanovljeno, gori od svih koje prozivas i nad kojima se zgrazas.
Vazno je da tebe nije sramota ovoga sto radis i zlostavljanja foruma u svakoj prilici.

• Author

Ti ako se ne slažes sa onim što sam napisao izvoli prezentiraj kontra-argumente. Nemoj odmah prelaziti na lična prozivanja i vređanja. Forum je javna debata. Gde su ti kontra-argumenti? Pa nema ih.

Podeli neke korisne informacije sa ostalim članovima foruma. Gde su? Pa nema ih.

Ima samo opsesivnog praćenja i vređanja na ličnoj osnovi. Ja se u to ne upuštam.

Edited by noskich

Kontra-argumenti? Da Australija nije najgora drzava na kugli zemaljskoj? Da ima stvari koje ipak funkcionisu? Da je kvalitetniji zivot nego u kambodzanskom selu?

Ne pada mi na pamet, zaista. Svakom normalnom je jasno da problem nije u Australiji nego u tebi, nezadovoljnom i mizernom kmecalu.

• Author
1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Kontra-argumenti? Da Australija nije najgora drzava na kugli zemaljskoj? Da ima stvari koje ipak funkcionisu? Da je kvalitetniji zivot nego u kambodzanskom selu?

Ne pada mi na pamet, zaista. Svakom normalnom je jasno da problem nije u Australiji nego u tebi, nezadovoljnom i mizernom kmecalu.

Evo opet tvoja izvrtanja i laži. Nadji mi gde sam ja tvrdio bilo šta od toga što si naveo. Gde sam tvrdio da je Australija najgora NA SVETU i da NISTA ne funkcioniše? Batambang nije selo, Batambang je drugi najveći grad u Kambozi. Treće ja sam samo preneo ono što čovek piše sa lica mesta, bez ikakvog komentara. Za Vijetnam sam preneo takodje informacije i napravio računicu. Mene interesuju činjenice, a čitalac sam neka zaključi šta hoće ili može.

Edited by noskich

Smarate :)

Šta ste se uhvatili tih dalekih zemalja kad imate na 2-3 sata leta iz Srbije (cena leta 10€) mnogo veći izbor zemalja ;)

Mnogo bolje i lakše za emigraciju ;)

• Author

Ok, šta je tvoje mišljenje, koje su to zemlje koje su bolje i lakše i kako se živi tamo?

• Author

Ja neću nigde da budem baja, samo hoću da živim pristojnim životom od svog poštenog rada, što ovde ne može.

On 2/1/2020 at 5:27 AM, ThirstyTraveler said:

Sjedis tu, mlatis pare i 10 godina kukas kako je sranje da bi ko zna kad, valjda sa 50+ godina, konacno skupio dovoljno da odes u neku vijetnamsku ili tajlandsku pripizdinu i glumis tajkuna posto imas paretine koje lokalni bijednik ne vidi ni na filmu.  
Odlican plan, zaista da se zapita covjek zasto svi tako ne rade.

Stvari se menjaju ovde ima toliko milionera i to onih koji su do juče kao Noskić živeli najbednije i onda bez mnogo truda i rada preko Noći postali mlilioneri, a Noskić se za svoje pare mučio živeo kao Indonežanin 10-12 godina, da Noskić ni u kom slučaju ne može ni da im priđe, opet ni tamo neće biti glavni baja, jedino baš ako ode u neko selo s 3 kuće. 

7 hours ago, noskich said:

Evo kako covek zivi u Batambangu sa 357 dolara mesecno; http://www.awolgeordie.com/2020/02/battambang-bliss.html 

0830 Wake up. Coffee in bed.
1000 Cycle 2km to the cafe for an omelette and coffee. Chat to friends.
1300 Cycle home. Chill.
1400 Gym
1500 Sauna and massage (yes 4hrs!)
1900 Evening feed
2000 Home. Blog. Youtube. Online chat. Learn Khmer. Research finance/crypto. Etc.
2359 Sleep
Sve troskove moze da pokrije sa 4.5 sati predavanja engleskog online nedeljno.

Evo su mu ovde cene stanovanja, hrane i ostalog:

http://www.awolgeordie.com/2019/12/new-decade-new-life.html

Stan sa rezijama 130 mesecno.

Velika porcija jela sa picem u restoranu 1-2 dolara. 

Ima covek vremena pa svuda ide biciklom 70 dolara.

Da popijes pivo ili kafu u kaficu 50 centi.

Jednokratno koriscenje teretane 40 centi.

Masaza sat vremena plus neogranicena sauna i bazeni 6 dolara.

Prvo taj Batamnbang je totalna vuko*ebina, nije na moru, nije ni na planini, znam da je PP ovde nakskuplji, ali mi je neverovatno da su opet ovoliko niske cene, ona vodurina od piva "Cambodia" što je ovde sada jedan od glavnih izbora za nativne predavače :D košta mala limenka 60c, jedino ako u toj zabiti na neki fazon uspeli da spuste za 10c, pričam za prodaju na malo. Ako ćemo tako to je skupo, jer 0,5L pivo, koje je bolje imaš za 50-60c i u Srbiji, i na Malti, i Poljskoj i u Češkoj, i u Rumuniji i Bugarskoj i u Holandiji i Nemačkoj već da ne pričamo, tamo bude na akcijama vrhunsko pivo tipa 33c za flašicu od 0,33, pazi ne limenka, nego staklenac. Pa onda da ne pričamo što imaš akcije 2 gajbe za 10 evra belgijskog Grolsch koje je ludnica pivo. A, ovo u Kambodži nadaš se da ga nisu pravili od slepih miševa.

'Ajmo dalje, ovaj britanski otpad, koji tamo nije hteo da radi u svojoj zemlji nikakav posao, niti je hteo da se oproba u ostatku EU, je došao ovde navodna da živi sa 380$, zvuči neverovatno, ali 'ajde zabit je pa da kažem i da je istina ovo što piše gore, ne dao mu bog da padne sa bicikle, ako ode u državnu da se leči bolnicu ovde verovatno će umreti u mukama ili ostati bogalj, ako ode u privatnu koji ima sve više i više, neka od tih svojih 380$ mesečno odvoji negde oko 2500$ da mu snime ruke, noge i slično.

Slobodno neka pogleda ko hoće imate kada izguglate bolnice u Kambodži, komentare na Google koliko ljudi plaćaju za neke banalne intervencije, a onda još pitanje da li ovde su imali sreće da se padne kod nekoga što zna da leči. Za flaster neka tvoj ovaj junak, engleski drogoš, spremi jedno 250$, ako se samo ogrebao kada je pao sa bicikle. Za 70$ je mogao da kupi samo neki krš od bicikle jel' on to izrentao biciklu po ceni skutera mesečno? :D

Svako selo u Srbiji je mnogo bolji izbor od Batambanga, u redu morao bi Englez zima da ide u šumu malo da seče drva, ali opet izbacio bi dugogodišnje toksine iz organizma, pivo jeftinije nego u Kambodži, hrana sva zapadna jeftinija, e sada ako voli da jede, crve, puževe i crknuto meso, to će mu biti jeftinije u Srbiji jer to kod nas može džabe da nađe, ovde se to plaća 1$ po porciji za ta "hrabre i pametne" što jedu uličnu hranu.

Dobro da restorani su Battambangu jeftiniji i hrana po restoranima, ali ovde svako malo normalan kuva kod kuće, da ne bi dobijao trovanja hranom i prolive. Jer je higijena i ono što se smatra svežinom hrane katastrofa. Za pijacu ujutru meso dovoze mopedima u velikim džakovima samo što im ne ispopada po putu ono, jedan vozi, drugi drži džak u rukama. Povrće isto jedeš sa rizikom ne znaš kako su ga uzgajali i bolje da ne znaš što kažu, bilo pre par meseci celo jedno selo se potrovalo jeli krastavce, koji malo više bili prskani. 

To je destinacija iz snova za svaku britansku, američku ili francusko-švajcarsku propalicu koja neće da radi. 

Plus ovaj tvoj idol Noskiću na našem selu ne bi morao ni 40c za teretanu da daje, to cepanje drva mu je džaba teretana, a pogađa sve mišiće. 

@noskich Ako voliš prost život zašto si sa sela iz Srbije gde je pivo jeftinije, ima besplatnih crva i teretane, zašto si otišao u daleku Australiju? 

30 minutes ago, Dodik said:

zašto si otišao u daleku Australiju?

Jeftinije nego U Hong Kong-u. Ipak u HK treba izdvojiti 5K-8K dolara za malo pristojniji stan. kako bi tek tamo kmecao ? 

1 hour ago, boranija said:

Jeftinije nego U Hong Kong-u. Ipak u HK treba izdvojiti 5K-8K dolara za malo pristojniji stan. kako bi tek tamo kmecao ? 

Ahahaha mogu da ga zamislim morali bi još jedan forum da otvore Klub Putnika - Noskich in Hong Kong da otvore. 

Noskiću svi ti tvoji primeri su mahom taj britanski treš ko god je od naših ljudi imao pirlike da ih vidi po Mediteranu zna kakvi su to polovnjaci. Njima je i giros skup nego kupuju ona 1 evro parče pice i slično, pivo nebitno šta je kakvo je samo da je što jeftinije, nazvati ih stoko je uvreda za stoku, da sada ne pričam u detalje kakvi su i šta sve rade i kako se ponašaju. E, oni otkrili Ameriku rodili se sa zlatnom kašikom u ruci, a idu u najdalje zabiti da bi tamo uživali, pa u Kambodži samo dok smeće ispreskačeš i pišaću po ulici ne treba ti veća fitnes vežba od toga umoriš se. 

Neka ta genijalka britanska, uveče sa kučetom (još krenu da čuvaju i kućne ljubimce! :D ) ide da džogira prija u fitnes garderobi sa kučetom, i trči po ulici punoj smeća, smrad na sve strane još ovi lokalni pale gomile đubreta, pazi koji je to intelekt -  uzdravom telu zdrav duh, lepo puni pluća, pa još ljubimac da bi imala balans psihe.

Ti kada bi imao i trunku dostojanstva ti ne bi bio Noskich, vrlo verovatno, niti ti znaš šta je samopoštovanja ni higijena, ni kultura, niti umeš da poštuješ druge jer što reče Žedni Putnik, ti tu dođeš da izigravaj visočanstvo gde je narod bedan. Ovde i žene rade građevinu, seju pesak i čiste šut, toliko o tome koliko je ovo divna zemlja. 

Edited by Dodik

• Author

Ako je Batambang sa dvesta hiljada stanovnika vukojebina onda je to i svaki grad u Srbiji osim Beograda.

Ja sam u Australiju došao trbuhom za kruhom jer sam očekivao da se može živeti pristojno od svog poštenog rada. A sada hoću da je napustim da BiH po prvi put u životu imao svoj krov nad glavom i slobodno raspolagao vremenom koje mi je ostalo na ovoj planeti. Da se posvetim porodici i stvarima koje me ispunjavaju, a ne da provedem 30-40 godina otplaćujuci kredit za stan i dugove na kreditnim karticama. Ko misli da je to kvalitet života neka izvoli.

Inače ogromna laž za čoveka u Batambangu, on je deset godina radio u mornarici, pa 3 godine u IT-ju pa je predavao matematiku narednih preko deset godina. I sada je čovek uspeo da u Batambangu živi onako kako želi i srećan je.

Ko se pronalazi u toj priči informacija je za vas. Ko se ne pronalazi, ne vredi diskutovati dalje, udje na jedno uho, izadje na drugo.

Edited by noskich

14 minutes ago, noskich said:

Ko se ne pronalazi, ne vredi diskutovati dalje

Decace ajde probudi se iz sna, dzbe ti sve diplome i sta god da imas, ako se u AU nisi snasao za 12 godina neces nigde. Ne lazi sebe vise. 

17 hours ago, bam-bam said:

hm, mislim da nisi u pravu sto se srbije tice.....moze silom, ali i to treba platiti.....sem ako neces da se licno bijes sa stanarima, sto i nije toliki problem, da nema sigurne tuzbe posle toga...

e sad, nekome ko izdaje stan, da li se sve to isplati, o tome ja i pricam....u nematerijalnom smislu mislim....svo utroseno vreme, nerviranje, pa i fizicki obracun.....u inostranstvu dodje policija i izbaci podstanare posle 3 meseca, kao sto ti kazes, a ovde ih ne izbaci ni posle 2 godine....

prica je pocela oko toga da , sto se tice izdavanja stanova, mi imamo mnogo vise problema kao stanodavci, i potpuno smo nezasticeni, iako placamo porez na izdavanje, nego sto su stanodavci na "zapadu", a cena kirije, poredeci sa prosekom plate, daleko niza....ti npr. u jednoj valensiji, ne barseloni, ili madridu placas gajbu 60 kvm samo mesecno izdavanje 1000 evra, bez komunalija i grejanja, a plata prosek nekih 1100-1200 evra....a u bgu placas taj isti stan 60ak kvm, nek bude 250- 300 evra u centru grada ( moze i dosta jeftinije ako nije siri centar), a plata u bgu prosek 450- 500 evra....a da ne idemo po drugim, mnogo skupljim drzavama eu ili anglosaksoncima....

pa isplati se ako stanar placa redovno racune...ako izdas dva stano po 200 il po 170 e moze od te sume ziveti u srbiji nista ne radeci i na tebi je dal ces nesto popravljati ako se pokvari....nema tu on bas previse prava da trazi nesto ali eto ako se neko uvali a da ne placa onda se ne isplati i ide se u gubitak ako se ne moze oterati stanar brzo

po meni je stanarina ionako preskupa u beogradu u odnosu koliko ljudi zaradjuju kao i cene kvadrata i to jos za nekvalitetnu izgradnju zgrade...normalna cena  bi trebalo bito sto eura, a cena kvadrada oko 500 eura ali eto zbog izbeglica i ostalih koji beze iz svojih  selendri su cene nabijene a izvan grada i  po manjim mestima mozes birati sta oces za male pare

ne znam za tu spaniju ali znam da se severnije u evropi  moze uzeti stan i za manje para....to hiljadu eura je preterano bas....ima stanova i za trista - cetrsto eura,zavisi koji deo grada,koje mesto,koliko je udaljeno od grada,da li je turisticko mesto,da li ima tu posla...ima tu velike razlike u cenama...da je vecina stanova po iljadu eura ljudi bi se ubijali na ulicama jel se ta renta ne moze placati za nekog ko je sam ,jedino da je s jos nekim tu pa da dele

1 hour ago, superpera said:

pa isplati se ako stanar placa redovno racune...ako izdas dva stano po 200 il po 170 e moze od te sume ziveti u srbiji nista ne radeci i na tebi je dal ces nesto popravljati ako se pokvari....nema tu on bas previse prava da trazi nesto ali eto ako se neko uvali a da ne placa onda se ne isplati i ide se u gubitak ako se ne moze oterati stanar brzo

po meni je stanarina ionako preskupa u beogradu u odnosu koliko ljudi zaradjuju kao i cene kvadrata i to jos za nekvalitetnu izgradnju zgrade...normalna cena  bi trebalo bito sto eura, a cena kvadrada oko 500 eura ali eto zbog izbeglica i ostalih koji beze iz svojih  selendri su cene nabijene a izvan grada i  po manjim mestima mozes birati sta oces za male pare

ne znam za tu spaniju ali znam da se severnije u evropi  moze uzeti stan i za manje para....to hiljadu eura je preterano bas....ima stanova i za trista - cetrsto eura,zavisi koji deo grada,koje mesto,koliko je udaljeno od grada,da li je turisticko mesto,da li ima tu posla...ima tu velike razlike u cenama...da je vecina stanova po iljadu eura ljudi bi se ubijali na ulicama jel se ta renta ne moze placati za nekog ko je sam ,jedino da je s jos nekim tu pa da dele

pa da, u pravu si, niko i ne placa sam, nego svi zive sa cimerima...skupi se njih 2-3, iznajme trosobnu gajbu i tako placaju...

naveo sam valensiju, jer je ona tu negde u rangu beograda, mozda malo manja....ali namerno nisam hteo da poredim sa nekim manjim mestima po evropi, jer onda ne bih poredio cene sa bgom nego sa cackom, ili uzicem....ipak je bg glavni grad drzave, i ima skoro 2 miliona stanovnika.....zato pricam kolike su cene u glavnim, ili velikim gradovima evrope ( pa i sveta), poredeci sa veoma niskim ovde kod nas...

kazem ti, moja porodica izdaje ta dva stancica jos dede i babe...pa znam kako su se kretale cene....do 90-tih je uvek bilo pravilo da jedna plata , ako dvoje radi, ide za stan i troskove komunalija..a sad je cena izdavanja i komunalija dosta niza od jedne prosecne plate u bgu....jos mi jeftinije izdajemo ( nije 200 i 170, nego 170 i 150), jer necemo da deremo ljude.....ali te cene nisu realne, jer stan te kvadrature na lionu na zvezdari, u predratnoj zgradi, kosta oko 60-70 hiljada evra ( 40 kvm, ima ih 2 iste velicine- mada sad u zadnje vreme vidim da traze i 80 i kusur hiljada za starogradnju te velicine na lionu, ali to je vec frljanje sa cenama), sto znaci da bih ja otplatio ulozeno u stan, po ovim cenama treba da izdajem svaki stan po 30-35 godina, da mi bude svaki dan izdato, i da nemam ni dinara troska za taj stan u tom periodu. 

poredjenja radi, u kitu , slicne velicine kao i bg, isto glavni grad, ekvadora, zemlje koja je bila na slicnom nivou razvoja kao mi ( da ne uzimamo primer evrope, mada je sad zadnjih 10 god i ekvador odmakao od nas), cena izdavanja stana od 60 kvm je oko 400$, u sirem centru grada ( kod nas bi slicna kvadratura na slicnom mestu bila oko 270-300 $, preracunato u dolar), ali je zato cena tog stana , da ga kupis, tamo 50 hiljada dolara, do 60 max, a ovde 90 do 100 hiljada dolara, stara gradnja naravno, novogradnja 120-130 soma dolara...eto, o tome pricam......poredjenje sa jednom od najsiromasnijih zemalja juzne amerike...

naravno, u pravu si, cene kvadrata u bgu su abnormalno naduvane, zbog pranja para, to svi znamo, pola zgrada zvrji prazno....ali cene kirija su niske, i preniske, poredeci sa ostatkom sveta...

to sto bi realno trebalo da cene izdavanja stana budu 100 evra, na platu od 400, u pravu si, tada bi ljudi mogli normalno da zive, ali nazalost, nigd eu svetu nije tako, a prevashodni razlog tome je cena kvadrata stana da ga kupis, i ljudska pohlepa naravno

6 hours ago, Dodik said:

Ahahaha mogu da ga zamislim morali bi još jedan forum da otvore Klub Putnika - Noskich in Hong Kong da otvore. 

Noskiću svi ti tvoji primeri su mahom taj britanski treš ko god je od naših ljudi imao pirlike da ih vidi po Mediteranu zna kakvi su to polovnjaci. Njima je i giros skup nego kupuju ona 1 evro parče pice i slično, pivo nebitno šta je kakvo je samo da je što jeftinije, nazvati ih stoko je uvreda za stoku, da sada ne pričam u detalje kakvi su i šta sve rade i kako se ponašaju. E, oni otkrili Ameriku rodili se sa zlatnom kašikom u ruci, a idu u najdalje zabiti da bi tamo uživali, pa u Kambodži samo dok smeće ispreskačeš i pišaću po ulici ne treba ti veća fitnes vežba od toga umoriš se. 

Neka ta genijalka britanska, uveče sa kučetom (još krenu da čuvaju i kućne ljubimce! :D ) ide da džogira prija u fitnes garderobi sa kučetom, i trči po ulici punoj smeća, smrad na sve strane još ovi lokalni pale gomile đubreta, pazi koji je to intelekt -  uzdravom telu zdrav duh, lepo puni pluća, pa još ljubimac da bi imala balans psihe.

Ti kada bi imao i trunku dostojanstva ti ne bi bio Noskich, vrlo verovatno, niti ti znaš šta je samopoštovanja ni higijena, ni kultura, niti umeš da poštuješ druge jer što reče Žedni Putnik, ti tu dođeš da izigravaj visočanstvo gde je narod bedan. Ovde i žene rade građevinu, seju pesak i čiste šut, toliko o tome koliko je ovo divna zemlja. 

cekaj dodik, ne znam da li sam dobro ispratio, ali ti zivis u kampuciji, zar ne?

pa sto zivis tu, kad je tako uzasno?

nije da branim nekoga, ali nisam procitao da noskich pise da je u australiji uzasno, nego samo prica da ima daleko boljih mesta...

btw, u rusiji koju obozavas, ja videh zene na skelama kao gradjevinske radnice, pa kao perace prozora, i to neki procenat jako visok u odnosu na muskarce, na nekim zgradama u iizgradnji ih je bilo maltene pola pola...bas sam se zapanjio, jer to nigde u svetu nisam video...pa u cemu je tu razlika sa kampucijom?

Edited by bam-bam

mislim da nemas bas iskustva sa stanovima u zapadnim metropolama,recimo nemacka drzava daje socijalnim slucajevima 300 e za stanarinu za jednu osobu  a ako je arapski migrant dobije 400 e (pa i nije cudno sto su ljudi sve vise rasisti) tako je bar bilo pre nekoliko  godina....za te pare moze se naci mali stan do max 40 kvadrata mozda i vise....i ja sam nekad iznajmljivo u Berlinu sto je glavni grad i ima dosta po toj ceni ali naravno ne po centrima i nekim popularnim delovima ali nije to ni previse bitno jer metro dobro radi tako da je blize iz predgradja stici do centra nego u Beogradu 5 - 6 km autobusom,sad jedini problem s tim stanovima je da se sve naplacuje ,grejanje,topla voda,struja i to sve kosta vise nego recimo u skandinaviji

u skandinaviji tj svedskoj su stanarine bile skupe samo u velikim gradovima i to za one koji nisu dobili od nekih udruzenja sto imaju zgrade pa moraju iz druge ruke rentati.. dok u malim gradovima  je bilo i jeftino i dosta da se nadje recimo nesto kao 600 e za 70 kvadrata ili 300 e za do 45 kvadrata s tim da je grejanje i topla voda inkluzive....a sad je recimo to promenjeno zbog dolaska brdo arapa koji su sve slobodne stanove zauzeli i po manjim mestima te su i cene pocele da skacu jel ih jednostavno nema dovoljno niti je bilo planirano tokom gradnje doseljavanje milion arapa plus brzo mnozenje istih i sad s  cenama preteruju u novogradnji dok u starogradnji povecaju mozda jedno 30 posto od pre sto je bilo

eto cisto da ne mislis da se sve rente svode na hiljadu eura u zapadnoj evropi,ima i te kako jeftinijih samo je na tom nekom gde hoce da bude i kakav komfor zeli slicno je i u beogradu kad neko ode u mali mokri lug,borca i slicno,stanarine su tamo duplo jeftinije jedino sto je komplikovan gradski saobracaj koji dugo traje pa se ni ne isplati rentirati u beogradu nesto previse daleko od mesta gde cesto ides poslom ili u zezanje

33 minutes ago, superpera said:

mislim da nemas bas iskustva sa stanovima u zapadnim metropolama,recimo nemacka drzava daje socijalnim slucajevima 300 e za stanarinu za jednu osobu  a ako je arapski migrant dobije 400 e (pa i nije cudno sto su ljudi sve vise rasisti) tako je bar bilo pre nekoliko  godina....za te pare moze se naci mali stan do max 40 kvadrata mozda i vise....i ja sam nekad iznajmljivo u Berlinu sto je glavni grad i ima dosta po toj ceni ali naravno ne po centrima i nekim popularnim delovima ali nije to ni previse bitno jer metro dobro radi tako da je blize iz predgradja stici do centra nego u Beogradu 5 - 6 km autobusom,sad jedini problem s tim stanovima je da se sve naplacuje ,grejanje,topla voda,struja i to sve kosta vise nego recimo u skandinaviji

u skandinaviji tj svedskoj su stanarine bile skupe samo u velikim gradovima i to za one koji nisu dobili od nekih udruzenja sto imaju zgrade pa moraju iz druge ruke rentati.. dok u malim gradovima  je bilo i jeftino i dosta da se nadje recimo nesto kao 600 e za 70 kvadrata ili 300 e za do 45 kvadrata s tim da je grejanje i topla voda inkluzive....a sad je recimo to promenjeno zbog dolaska brdo arapa koji su sve slobodne stanove zauzeli i po manjim mestima te su i cene pocele da skacu jel ih jednostavno nema dovoljno niti je bilo planirano tokom gradnje doseljavanje milion arapa plus brzo mnozenje istih i sad s  cenama preteruju u novogradnji dok u starogradnji povecaju mozda jedno 30 posto od pre sto je bilo

eto cisto da ne mislis da se sve rente svode na hiljadu eura u zapadnoj evropi,ima i te kako jeftinijih samo je na tom nekom gde hoce da bude i kakav komfor zeli slicno je i u beogradu kad neko ode u mali mokri lug,borca i slicno,stanarine su tamo duplo jeftinije jedino sto je komplikovan gradski saobracaj koji dugo traje pa se ni ne isplati rentirati u beogradu nesto previse daleko od mesta gde cesto ides poslom ili u zezanje

mozda si u pravu, vise znam cene za zemlje van evrope, ali ono sto u evropi znam, a to su spanija, velika britanija, svajcarska i holandija, znam da su cene oko soma evra, da zaokruzimo....u holandiji i engleskoj su toliko u selima i manjim mestima, u spaniji u vecim gradovima, u svajcarskoj da ne pricam :)

ali cuo sam i ja za berlin specificno, da su cene izdavanja jako povoljne u odnosu na druge velike gradove evrope....bilo bi lepo da se jave ljudi koji zive po evropi, ima ih dosta na ovom forumu, i u manjim i u vecim gradovima, pa da kazu svoje licna iskustva...sto vise informacija, to bolje za poredjenje...

ali svakako ostajem pri svojoj tvrdnji da su cene izdavanja stanova u beogradu, glavnom i najvecem gradu srbije, prilicno nize, poredeci odnos zarada/kirija naravno, od kirija u drugim svetskim metropolama. 

pa po tome je bar beograd poznat u svetu i u freelance zajednici, nije dzabe na tim njihovim rang listama najboljih mesta za zivot frilensera uvek pri vrhu..prevashodno zbog cene stanovanja....sta reci kad imam ortaka peruanca, koji je dosao u bg iz lime, da radi ovde kao frilenser, sa pricom da moze mnogo vise ovde da ustedi, prvenstveno zbog cene smestaja, koja je, jelte, uvek i najveci izdatak.

Edited by bam-bam

dobro  u odnosu na druge metroplole jeste jeftinije stanovanje ali na drugi nacin ja ne vidim Beograd nesto previse atraktivan da se sad neko seli iz druge zemlje da bi tu stanovao osim sto je jeftinije....previse je tu betona,saobracaja eto sad i zagadjenja vazduha jos plus ako ne zna jezik ne vidim neku bas aktraktivnost za duze ostajanje stranca tu....zanimljivije je jedino ako se zna jezik pa se upoznaju ljudi i ima neki socijalni zivot sa ljudima,a ostalo servisi,prevoz,priroda to je sve u rasulu

da Berlin je jedan od jako jeftinih gradova za sve i za stanovanje i za hranu i za kupovinu....grad nema neku veliku industriju tako da se masa poslova svodi na neke servise ili prodaju pa ljudi koji su skolovani za nesto ozbiljnije odlaze odatle i plus otkad je spojen s istocnim dobilo se mnogo prostora i mnogo zgrada tako da za svakog ima sta mu odgovara i ljudi su socijalni,pricaju druze se meni licno su bili najsocijalniji od svih ostalih nemackih gradova