Jump to content

Featured Replies

19 minutes ago, superpera said:

gresis...cim vide pasos neke dobrostojece zemlje nabacivace ti se i te kako posebno u hotelu,transport agencijama..a drugde ti moze kao slucajno ispasti dok pricas s potencijalnom drndačicom...a ti jos pustis i priču kako ćeš ih voditi u to blagostanje možeš ih odma i dzabe drndati i posle nekog vremena jednostavno oterati..
jedino si se mozda istrosio za neku veceru i pice

kao sredovecna osoba u vreme karantina...

sve i da jeste tacno, svako se trudi da prodje najbolje u zivotu, ne?  neko gleda zdravlje, lepotu, mladost, obrazovanje, osobu koja "ima svoju karijeru", broj bivsih.... svi su u sustini vrlo proracunati u trazenju partnera, samo zavisi sta im ulazi u proracun.

usput, zene iz azije se smatraju vrlo zenstvenim (sto i jesu) i mnogi amerikanci se zene njima. naravno, uvek ima onih nesrecnika/ca koje misle da su nekom oduzeli ili smanjili vrednost zato sto su spavali sa doticnim/doticnom a da se posle nisu vencali

kao sredovecna osoba u vreme karantina...
sve i da jeste tacno, svako se trudi da prodje najbolje u zivotu, ne?  neko gleda zdravlje, lepotu, mladost, obrazovanje, osobu koja "ima svoju karijeru", broj bivsih.... svi su u sustini vrlo proracunati u trazenju partnera, samo zavisi sta im ulazi u proracun.
usput, zene iz azije se smatraju vrlo zenstvenim (sto i jesu) i mnogi amerikanci se zene njima. naravno, uvek ima onih nesrecnika/ca koje misle da su nekom oduzeli ili smanjili vrednost zato sto su spavali sa doticnim/doticnom a da se posle nisu vencali
u drugim azijskim zemljama je to nekako drugacije,neke price,neko flertovanje nit ima nekog prevelikog iskoriscavanja.. jedino je u tajlandu bilo bas preterano nabacivanje,ok ja tu pricam kao turista kad neko radi tamo verovatno srece i neke druge ljude
sad ok kad je neko star,ruzan nije to ni lose za njega jel i on ima koristi a i ona
sve u svemu kad vidim nekog s tajladjankom odmah mi dolazi misljenje da on ni nema sanse kod nekog drugog jel ih je jednostavno previše krševa sa njima jer je i prelako naci ih..tj nadju one tebe
sad dal je tu bitno da neko nekog bira radi neke obostrane koristi i nije bas...bitno je na početku da niko nikom ne traži ništa previše,ali je to moguće jedino ako izabranica tu ima i neka svoja primanja te nece biti ni zainteresovana za neko finansiranje..jel čim na početku tu počne neko finansiranje s jedne strane odmah je i jasno šta je u pitanju...a kasnije ako su zajedno je vec druga stvar i treba onda da se pomažu
slično ko i kad ti sretneš nekog pa posle dva vidjenja oće da ti se uvali u stan plus da ga još i hraniš...kakav nastavak veze onda možeš da očekujes...jedino sad ako se ne pališ na klince ili neke nabildovane crnce pa je onda i neka obostrana korist bar dok interes ne prodje
sve u svemu presudna je neka atraktivnost a na drugom mestu je da svako ima neke svoje prihode sad dal su veca ili manja nije bas bitno,bitnije je da se od toga moze kako tako izdrzavati i tad se niko ni nece osecati da ga tu neko joristi i bice mnogo lakse za neki nastavak

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

• Author

Rec je o veoma kompleksnoj temi koju vulgarizujes i izvodis zakljucke na osnovu tvog ogranicenog iskustva. 

Vecina populacije svuda trazi partnere iste rase i kulture, jer je tako lakse, manji je utrosak energije. Ima kultura u kojima su mesani brakovi manje ili vise tolerisani. Na Tajlandu su veoma tolerisani, kao i stosta drugo, recimo homoseksualizam, transseksualci i slicno. E sad to sto su tolerisani uopste ne znaci da su stranci najvidjeniji kandidati za partnera. Ne, ogromna vecina Thai populacije i dalje bira Thai partnere. Oni jesu otvoreniji za ideju moguceg partnerstva sa strancem. Ali naravno ne svi, dosta njih nikada ne bi stranca uzeli ni u razmatranje. 

Medju onima koji jesu otvoreniji imas razlicite situacije. Mladi, obrazovani, zaposleni profesionalci iz srednje ili vise srednje klase nemaju neke narocite potrebe da insistiraju na partnerstvu sa strancima. Ako se pojavi neko ko im se dopada onda je to moguce, ali daleko od toga da su stranci najpozeljniji. Pri cemu ce oni insistirati na partneru koji je odgovarajuci, recimo ako su profesionalci i obrazovani smatrace prikladnim nekog ekspata itd. Thai koji studiraju u inostranstvu masovno se vracaju na Tajland gde mogu da rade odlicne poslove i da imaju odlican odnos primanja i troskova. U bolnicama imas gomilu osoblja koji su studije zavrsili u inostrastvu na primer. 

Druga je situacija sa razvedenim osobama, ljudima skromnog porekla, bez obrazovanja, sa losim ili nikakvim zaposlenjem, samohranim majkama... Ljudi u takvoj situaciji, neki od njih mogu ciljano biti zainteresovani za strance iz prvestveno finansijskih razloga. Prevashodno je rec o ljudima iz provincije Isan na severoistoku zemlje gde zemlja nije plodna. Inace Isanci su laoskog porekla, i cinjenica je da vise Laosana zivi na Tajlandu kada se racunaju Isanci nego u Laosu. 

E sad to sto ti kazes da ti se neko "nabacuje" po tvom shvatanju stvari za Thai ne mora biti nabacivanje. Koncept sanuk na Tajlandu podrazumeva zezanciju, salu koja se nekada granici i sa provociranjem. Tako da motivacija ne mora nuzno biti to sto si ti zamislio. Ne kazem da je nemoguce, ali ako se nista nije desilo, a ti vec mislio da je to na tacni, vrlo je moguce da si to umislio. 

Po budistickom kodeksu etike seks sam po sebi nije greh kao sto je u hriscanstvu. Moralno je neprihvatljiv samo ako je rec o prevari, ko je slobodan na njega se ne odnosi. Mada Thai uopste ne smeta ta moralna zabrana da imaju ljubavnice (zena broj dva - mia noi sto je dugo vremena bilo i legalno prihvatljivo) i da posecuju bordele (vec napisah da je zarada od lokalne traznje daleko veca nego od turista).

To je jos jedan razlog zasto Thai zene misle da stranci mogu biti plus jer Thai muskarci vaze za svrljatore. 

Mnogo je kompleksna tema, mislim da nije pogodna za forum, ima knjiga o tome pa koga interesuje neka prostudira.

Edited by noskich

eh o iskustvu ne verujem da ga baš imaš više od mene
al eto i da te i pohvalim jer si neke stvari i dobro objasnio
i da slažem se da ne treba o tome previše polemisati

@noskic

slazem se, i off topic.

nadam se da ova nesrecna situacija nece jos dugo da sprecava svetsku emigraciju. valjda ce se uskoro zavrsiti, da svi mogu da nastave svojim putem.

Noskich je ovde u pravu. 

Tajlanđanke se u većem broju udaju za Tajlanđane, posebno žene iz više i srednje klase. Za jednu hi/so Tajlanđanku je čak poniženje da se uda za jednog faranga/stranca, o kojima mnogi nemaju lepo mišljenje, ali to je tema za sebe. Ima izuzetaka, ali to su izuzeci.

I pored toga što je sex industrija razvijena, tajlandsko društvo je još uvek prilično zatvoreno i u mnogim segmentima konzervativno.

Što se tiče nabacivanja, osmeh i šala ne znače i nabacivanje, to je stvar načina komunikacije, karakterističan za mnoge azijske i afričke narode. Isto kao što je, na primer, Tajlanđanima normalno da ti u lice kažu da si pompui/debeo, oni to ne smatraju za uvredu, dok se na zapadu to smatra politički nekorektnim. I td i td. Široka je to tema.

Superpera, no hard feelings, ali tvoja su iskustva ograničena. Nisi živeo na Tajlandu, nisi dolazio u kontakt sa ljudima iz raznih segmenata društva, ne znaš tajlandski, ne poznaješ dovoljno mentalitet ljudi, šta više potrudio si se da ga svedeš na ono što ti želiš da vidiš. Ok, to je tvoja stvar, ali bez veze je što pokušavaš da ga podvedeš kao nešto što treba prihvatiti.

nije tajlandsko drustvo konzervativno, nego je to ipak standard normalnog razmisljanja...

osoba iz tvoje kulture, slicnih navika, obicaja, jezika, okruzenja, ce sigurno biti mnogo bolji partner u braku nego neko ko je potpuno razlicitog odgoja....

ne kaze se dzabe da je najbolje uzeti za muza/zenu osobu iz svoje ulice, a kamoli druge rase ( kulture)

9 hours ago, noskich said:

E sad to je bilo 2013-te, mislim da je ova trenutna vlada odlucila da procisti to sto se nahvatalo pa sada nema vise visa run i da se tolerisu zapadnjaci jer su oni beznacajni po kolicini zarade. Zato sada ti ki nok masovno prelaze u Kambodzu, a oni koji imaju novaca vade VIP vizu koja je poprilicno skupa. Ostale alternative su penzionerska viza i bracna viza, kao i radna za profesionalce. Nema vise lakih produzetaka studetnske i turisticke vize.

odakle ti to da nema visa run?

to je bilo ukinuto jedno vreme, al su ponovo pre godinu i po, mozda cak i dve, vratili..pa su onda ponovo kao stopirali, tj. ponovo poceli da primenjuju taj zakon od avgusta 2019...ali to i dalje funkcionise..pa svi rade visa run non stop......nemoj da pricas napamet

• Author
15 hours ago, bam-bam said:

odakle ti to da nema visa run?

to je bilo ukinuto jedno vreme, al su ponovo pre godinu i po, mozda cak i dve, vratili..pa su onda ponovo kao stopirali, tj. ponovo poceli da primenjuju taj zakon od avgusta 2019...ali to i dalje funkcionise..pa svi rade visa run non stop......nemoj da pricas napamet

Nema vise beskonacnog visa run. Imas ljude koji su na visa run ostajali na Tajlandu po deset godina i vise. Sada mozes jedanput, eventualno dva puta. Vec treci put je pitanje da li ce te pustiti.

14 hours ago, chivitli said:

Vratite se na temu, sledeći postovi o prostituciji na Tajlandu će biti brisani

Ok, pa hajmo opet da pokusamo da odgovorimo gde treba emigrirati u svetlu danasnjeg korona virusa.

Da li u zapadne zemlje gde drzava i kolektivni interes ne postoji i gde je nazovi drzava jedino sposobna da uzme porez, a najbolje se vidi u vanrednim situacijama da drzave i nema jer je nesposobnost apsolutna ili na istok gde je drzava u stanju da reaguje i zastiti svoje gradjane?

Vrtimo se u krug :D

Noskich, ti konstatno favorizujes JI Aziju, vas dvoje-troje udarate totalnu kontru. A sve sto pricate je relativno ?

Sam si noskich rekao, ti si ulozio dosta vremena i truda u sebe i skolovanje, pa zbog toga ti sada nije opcija emigracija u JI Aziju. Tako da, ovo sto sve ti pises moze da se shvati kao opcija/savet za nekog ko nema zavrseno neko vise obrazovanje. To sam ja i rekao na pocetku ove rasprave, 99% onih koji su zavrsili neko inzenjerstvo, medicinu, prava sta god, realno nece pomisljati o emigraciji u ove zemlje nego ce, ako uopste razmisljaju o emigraciji, prvo gledati taj "zapad". Svi oni ce biti u istoj situaciji kao i ti sada, ulozili su vreme i trud u sebe i to je to.

Moje misljenje je da vecina ljudi koji zele da pronadju sebe negde u JI Aziji, su oni koji imaju pretezno lose placene poslove u svojoj zemlji, bez diplome. Opet, i u tom slucaju ni ta JI Azija ne mora da bude najbolje resenje. Sezonski poslovi na "zapadu", rad na kruzerima itd. je isto opcija za te ljude, tj savet koji bi ja mogao da im dam umesto da rade za 300 evra u Beogradu.

Edited by nikod23

Kad mene neko pita da li preporučujem dolazak u jugoistočnu Aziju, obično kažem da ne treba dolaziti ako već imaš nešto drugo što ti je okej, neku karijeru koju godinama gradiš i za koju moraš biti negde prisutan. Za nekoga ko se izgradio kao stručnjak, stvarno bi bilo glupo doći i predavati engleski, ili raditi kao vaspitač/ica u vrtiću. Ali ko nema nikakvu karijeru, za njega Azija može biti dobra opcija. Isto važi i za one koji dolaze da rade u struci. I naravno, za one kojima je kompletan posao onlajn, a dopada im se određeni način života. Ima jednostavno ljudi koji obožavaju jugoistočnu Aziju, a ima i ljudi koji ne mogu da je smisle. Zato je besmislen svaki pokušaj da se jedna toliko složena priča svede na cifre i procente. 

ne slazem se generalno sa tezom visoko obrazovanje sa karijerom zapad, srednje bez karijere azija, cak naprotiv.

na zapad moze da se ode i sa srednjom skolom mnogo lakse nego u Aziju, i da se zavrsi community college ili state university posle uz rad i prelazak na drugi tip vize (naravno, ovo se ne odnosi na one koji vec imaju prijatelje u Aziji, pa nalaze posao kroz licno poznanstvo).

Apsolutno sve agencije koje zaposljavaju teachere u Aziji (koje su ozbiljne) zahtevaju visoko obrazovanje, a poslove tipa work i travel u aziji je mnogo teze naci.

agencije koje zaposljavaju u Americi preko programa omladinske razmene su zaista ozbiljne i zaista zavrse posao u roku od mesec dana od prijave uz maltene o% licnog napora kandidata, za razliku od "agencija" i oglasa za kinu gde moze da se filtrira i trazi mesecima i mesecima i izgubi silno vreme. ima pet azijskih agencija ozbiljnih ali rade iskljucivo sa drzavljanima sa native pasosima. 

srpski pravni nigde ne vazi sem u srbiji, sto je i logicno. moje misljenje je da je u stvari najbitnije otici dok je covek mlad, i to cak jako mlad, oko 19-20, jer je lakse. naravno imo

//over and out

2 hours ago, nikod23 said:

Vrtimo se u krug :D

Noskich, ti konstatno favorizujes JI Aziju, vas dvoje-troje udarate totalnu kontru. A sve sto pricate je relativno ?

Sam si noskich rekao, ti si ulozio dosta vremena i truda u sebe i skolovanje, pa zbog toga ti sada nije opcija emigracija u JI Aziju. Tako da, ovo sto sve ti pises moze da se shvati kao opcija/savet za nekog ko nema zavrseno neko vise obrazovanje. To sam ja i rekao na pocetku ove rasprave, 99% onih koji su zavrsili neko inzenjerstvo, medicinu, prava sta god, realno nece pomisljati o emigraciji u ove zemlje nego ce, ako uopste razmisljaju o emigraciji, prvo gledati taj "zapad". Svi oni ce biti u istoj situaciji kao i ti sada, ulozili su vreme i trud u sebe i to je to.

Moje misljenje je da vecina ljudi koji zele da pronadju sebe negde u JI Aziji, su oni koji imaju pretezno lose placene poslove u svojoj zemlji, bez diplome. Opet, i u tom slucaju ni ta JI Azija ne mora da bude najbolje resenje. Sezonski poslovi na "zapadu", rad na kruzerima itd. je isto opcija za te ljude, tj savet koji bi ja mogao da im dam umesto da rade za 300 evra u Beogradu.

to je tvoje misljenje, a moje je potpuno usprotno....ti sam dobrim obrazovanjem i kurentnim zanimanjem mozes mnogo bolje da zivis u JI Aziji nego u Evropi, bar sto se tice finansijskog dela...ja imam 3 visokoskolske diplome i gledam kako mogu da se zivim i radim u JI Aziji, a Evropu ili SAD nisam ni uzimao u obzir( tj. radio sam u SAD, ali samo privremeno,jer me tako posao obavezivao, nisam imao nameru da zivim tamo)....Mnogo sam vezan za Beograd, pa nisam jos uspeo da nadjem nesto gde bih pomirio to dvoje hehhe..ali trudim se, i verujem da cu naci...takodje, ima puno obrazovanih ljudi koje znam iz srbije, koji zive ili su poslovno vezani za JI Aziju, na taj nacin da borave tamo dobar deo godine...jednostavno, sve zavisi od ljudskih preferencija, neko vise voli istok, neko zapad...

Edited by bam-bam

Sve je to super u teoriji @prolaznik ali u praksi vidimo da se niko ne javlja sa pitanjima o dodatnom obrazovanju, komjuniti koledzu i sl. Ljudi hoce posao odmah.
Takodje mislim da je besmisleno koristiti rijec  apsolutno kad se govori o Kini i zaposljavanju tamo nakon silnih prica i iskustava sa lica mjesta.

Ja bih se slozio sa tvojim misljenjem da se radi o 100% legalnim, by the book varijantama na obe strane ali znamo vrlo dobro da to nije slucaj i u sustini je tema visoko obrazovanje, rad u struci i karijera na zapadu vs muljanje u Aziji.

8 hours ago, noskich said:

Nema vise beskonacnog visa run. Imas ljude koji su na visa run ostajali na Tajlandu po deset godina i vise. Sada mozes jedanput, eventualno dva puta. Vec treci put je pitanje da li ce te pustiti.

Ok, pa hajmo opet da pokusamo da odgovorimo gde treba emigrirati u svetlu danasnjeg korona virusa.

Da li u zapadne zemlje gde drzava i kolektivni interes ne postoji i gde je nazovi drzava jedino sposobna da uzme porez, a najbolje se vidi u vanrednim situacijama da drzave i nema jer je nesposobnost apsolutna ili na istok gde je drzava u stanju da reaguje i zastiti svoje gradjane?

to nije tacno...ljudi rade viza run na svakih 3 meseca, i nije tacno da moze samo 1-2 puta....nema ogranicenja, imigracioni sluzbenik odredjuje.....svi, tj. vecina i dalje zive onako kako su ranije ziveli, na turistickoj vizi....znam barem 50 ljudi koji ovo rade.....jedno vreme nije moglo, kao sto sam i napisao, i to je trajalo par godina, ali je ukinuto pre par godina....

• Author

@bam-bam nisam napisao da moze samo 1-2 puta i da ima zvanicnog ogranicenja, vec da kada ti vide u pasoshu gomilu visa run-ova mogu da te ispituju, a mogu i da te ne puste u zemlju. To pre nije moglo da se desi, mogao si da budes siguran da na visa runovima mozes ostati u nedogled. Sada to nije vise garantovano. Koliko sam cuo jedan od glavnih razloga zasto to vise nije garantovano je Elite program: https://www.thailandelite.com/at-your-service/card/elite-easy-access-membership Kada bi i dalje moglo visa run u beskonacnosti bez problema onda Elite program ne bi imao mnogo funkcionalnog smisla.

Kada je rec o temi imigracije na zapad ili istok niko ne tvrdi da SVI treba da idu tamo ili vamo. Ono sto ja sve vreme tvrdim jeste da se istok potcenjuje na osnovu iskrivljene slike realnosti da je na zapadu med i mleko a da je istok treci svet. To danas uopste nije tacno i tek nece biti tacno u buducnosti. 

@nikod23 ja bih se u veoma kratkom vremenskom roku preselio kada bih imao ponudu za posao tamo. Sto ne znaci nuzno da tamo nema posla, vec su u igri razne stvari: sponzorstvo za radnu vizu, prijavljivanje izdaleka, nemanje iskustva u tom regionu, nemanje kontakata, jezicka barijera... To kada se prijavim za posao u Aziji iz Australije je kao kada se neko iz Srbije prijavljuje za posao u Australiji. Nije jednostavno. To sto necu da dam otkaz na odlicnom poslu pa da probam od nule bez bilo cega ugovorenog nije dokaz da tamo posla nema niti da je nemoguce tamo imati karijeru, vec je stvar moje odluke. Kada sam napustao Srbiju nisam imao takve dileme jer u Srbiji nisam imao nista. Sada imam nesto sto sam gradio preko decenije. I to nesto hocu da trampim za nesto bolje, a ne ni za sta...

Edited by noskich

da da ja bih ovo i ono..tj da me sve fino ceka na gotovo...nekad treba i rizikovati ako nisi spreman na to ostaces zauvek tu de jesi
da sam ja mislio ko ti sad bi isto tako radio svaki dan i stvarao nesto sto mi nece ni trebati u starosti...dzaba ti sve to u sedamdesetim
volis sigurnost i spreman si da bacis svoju mladost na to..moz ti tu pricat sta hoces ja sam siguran da se nes ti maknuti nigde...jedino mozda u penzionerskim danima negde da sacekas kraj koji ce biti bas jadan ako najvise uspomena imas o tome kako si isi na posao i radio tu

• Author
On 3/21/2020 at 3:21 AM, superpera said:

da da ja bih ovo i ono..tj da me sve fino ceka na gotovo...nekad treba i rizikovati ako nisi spreman na to ostaces zauvek tu de jesi
da sam ja mislio ko ti sad bi isto tako radio svaki dan i stvarao nesto sto mi nece ni trebati u starosti...dzaba ti sve to u sedamdesetim
volis sigurnost i spreman si da bacis svoju mladost na to..moz ti tu pricat sta hoces ja sam siguran da se nes ti maknuti nigde...jedino mozda u penzionerskim danima negde da sacekas kraj koji ce biti bas jadan ako najvise uspomena imas o tome kako si isi na posao i radio tu

Ti kao neko na socijali nisi ni svestan koliko je tesko danas raditi dobro placen profesionalni posao sa beneficijama u organizaciji koja dobro tretira zaposlene. Ja cak i u Australiji sa svim preduslovima ne mogu bas na dobar dan da nadjem takav posao. Evo sad u vreme ove epidemije radimo od kuce do u nedogled. Ni reci o otkazu ili umanjenju plata. Za rodjenje deteta se dobija 4 meseca placeno, bilo za majku ili oca, ko god da vodi racuna o detetu. Ako neko slucajno mora da ode do kancelarije placa se taksi koji te vozi od kuce do kancelarije i nazad. Da ne navodim sad sve detalje... 

Pa reci mi u sedamdesetim jer planiras da zivis ispod tudjeg krova? Ja ne, nema sanse. 

Nego, hajmo opet o tome gde treba emigrirati. Da li ce bilo ko ozbiljan da uzme u razmatranje emigraciju u zemlju koja nije sposobna da obezbedi maske medicinskom osoblju pa ga onda savetuje da koristi shalove i zimske kape: https://www.france24.com/en/20200320-use-bandanas-scarves-if-no-masks-available-us-health-authorities

Ili u zemlju u kojoj je nedostupno testiranje na virus:

90512171_10157278033156094_9189994729306

Uglavnom azijske zemlje imaju epidemiju pod kontrolom, a zapadne?

još uvek ništa ne kapiraš
opet lova sigurnost i to imaš li ti uopše neke druge ideale
normalno je da svako treba da radi za veću lovu neko odredjeno vreme koliko mu treba da ok živi ili da nešto napravi ili kako je sad dok kriza ne prodje
raditi za decu,da za školovanje samo ako dobro uče ako ne odmah po punolestvu oterati da sami sebi zaradjuju,nešto pomoći jedino ako se vidi da to nemogu sama u protivnom se samo debili stvaraju
i šta tebi treba u sedamdesetim...30 kvadrata nad glavom ti je dovoljno i neka manja lova za život
pitanje je isto u kom si zdrastvenom stanje od previše trošenja radom...od previše rada se i brže stari
ono što ti treba je neki socijalni život,prijatelji i tako to a to nije skupo kao i da ti je atmosfera dobra tu gde si
a da bi mogao srečnije dočekati kraj bitne će ti biti uspomene
ako nisi nešto uradio šta si uvek želeo,žalićeš za tim do smrti,a eto nemožeš više jel je sad kasno...dao bi tad sve što imaš za to al kasno je i vreme ne možeš vratiti unazad
i da bio bi pre u tim zemljama gde nema maski i zaštite ako bi se tu osećao bolje jer ja verujem sebi i da se razbolim još uvek ću verovati sebi i da odapnem neču za ničem žaliti jer je najbitnije da sam radio tako kako sam hteo
eto ti cela mudrost koju češ shvatiti kad dodje to vreme
sad dal je azija bolji izbor verovatno i jeste jer ljudi deluju srečnije iako manje imaju pa je tako i atmosfera bolja
no dzaba ja tu kad si kako sam skapirao neko programirano stvorenje koga je sistem već napravio zavisnim od njega
dok sad ja tu recimo da taj sistem iskorišćavam za sebe jer sam ja sebi ipak najbitniji i dobro je da ste vi tu u tom sistemu jer mi vi i omogućavate da ja živim kako hoću i nastavite samo jer je meni samo još bolje
odo sad da popijem kaficu,vidim šta ima,neću rano sutra ustati,ne radim ništa inače trenutno,nemam neke izdatke previše prema državi jer sam im reko da moja legendarna firma ništa nije zaradila a sad kako je virus možda bi trebo da idem i u minus pa da pitam da mi daju neke pare od tih što rade[emoji16]
mož sad i dalje reći kako ja ovo i ono al mene baš briga jer ja znam da ti i dalje radiš da bi meni bilo dobro...što se mene tiče nastavi i dalje[emoji16]

• Author

Ja radim od kuce vec neko vreme. Probudim se u 8:45am. Mogu da rasporedim da radim kako mi odgovara, kad mi odgovara. Jedino sto sa vremena na vreme imam neki sastanak, u krevetu u pidzami mogu da se ukljucim. E sad kancelarijski posao je kao hotel, imas sezonu kada se dosta radi i kada zvrji prazan. Efektivno na kancelarijskom poslu se, moja licna procena, radi ne vise od 30% vremena u proseku (ima poslova gde to pada na 10%). Sta se radi sa preostalih 70%? Popricas sa kolegama, odrzavas odnose, platis racune online, procitas vesti, odes na pauzu, rucak, prosetas se, uzinas, odes da kupis nesto... 

A reci mi sta to ti radis sto si uvek zeleo? Sta to radis kako hoces? Dangubis, zickas na socijali i valjas bofluk robu? Jel to autenticni ispunjen zivot? 

"Sreca nasa da ti zivis u azijskoj zemlji pa nisi u opasnosti."

Gde god ziveo nadomestam to licnom informisanoscu, spremnoscu i licnom inicijativom.

Edited by noskich

pa razliciti su ljudski pogledi na zivot...neko zivi u sistemu, neko ne....

licno ne volim sisteme, ali necu ni da ubedjujem one koji ih podrzavaju da se promene...

svako ima svoj put...

nagledao sam se tih bakica i dekica na brodovima, od po 85 godina sto idu da se popnu na machu picchu, posle vise nisu ni za sta....ili jos gore, koji iz USA kruzerom prvi put odu do meksika ili kolumbije, jer tokom zivota nisu imali vremena, a to im je maltene komsiluk....e sad, koliko ce oni matori za tih par dana ( ne i noci, jer spavaju na brodu) moci nesto tamo da vide i dozive, pitanje je...svakako mnogo manje od mene koji sam to obisao jos u svojim dvadesetim, po onda posle toga jos po nekoliko puta, i to ne brodom, nego bajsom, busom, i nogama, sa ruksakom na ledjima....

naravno, nije svima ideal u zivotu obilaziti razne drzave i predele, ali tim starim ljudima ocito da je to bilo bitno u zivotu, cim su pod stare dane, kad ne mogu sat vremena bez wc-a, ni 10 dana bez doktora, krenuli na putovanje po svetu,...i meni je bitno, i zato,  poredeci njih i sebe, nikad se ne bih menjao 

Ja radim od kuce vec neko vreme. Probudim se u 8:45am. Mogu da rasporedim da radim kako mi odgovara, kad mi odgovara. Jedino sto sa vremena na vreme imam neki sastanak, u krevetu u pidzami mogu da se ukljucim. E sad kancelarijski posao je kao hotel, imas sezonu kada se dosta radi i kada zvrji prazan. Efektivno na kancelarijskom poslu se, moja licna procena, radi ne vise od 30% vremena u proseku (ima poslova gde to pada na 10%). Sta se radi sa preostalih 70%? Popricas sa kolegama, odrzavas odnose, platis racune online, procitas vesti, odes na pauzu, rucak, prosetas se, uzinas, odes da kupis nesto... 
A reci mi sta to ti radis sto si uvek zeleo? Sta to radis kako hoces? Dangubis, zickas na socijali i valjas bofluk robu? Jel to autenticni ispunjen zivot? 
"Sreca nasa da ti zivis u azijskoj zemlji pa nisi u opasnosti."
Gde god ziveo nadomestam to licnom informisanoscu, spremnoscu i licnom inicijativom.
znači po tebi je dangubljenje imati vremena za sebe...zanimljivo...vreme nečeš vratiti...a eto ja ni ne moram baš sam ga imao na pretek
i fino je u prodaji imati izbora s kim oćeš raditi i kome ćeš uvaliti...ako mi se neko ne dopada ja ga oteram...sve je brale to na mom izboru..i vreme i cena i ljudi i mesto i vreme
uopšte me nemožeš ubediti da je gore od rada u bilo kojoj firmi pa i od kuće

pa razliciti su ljudski pogledi na zivot...neko zivi u sistemu, neko ne....
licno ne volim sisteme, ali necu ni da ubedjujem one koji ih podrzavaju da se promene...
svako ima svoj put...
nagledao sam se tih bakica i dekica na brodovima, od po 85 godina sto idu da se popnu na machu picchu, posle vise nisu ni za sta....ili jos gore, koji iz USA kruzerom prvi put odu do meksika ili kolumbije, jer tokom zivota nisu imali vremena, a to im je maltene komsiluk....e sad, koliko ce oni matori za tih par dana ( ne i noci, jer spavaju na brodu) moci nesto tamo da vide i dozive, pitanje je...svakako mnogo manje od mene koji sam to obisao jos u svojim dvadesetim, po onda posle toga jos po nekoliko puta, i to ne brodom, nego bajsom, busom, i nogama, sa ruksakom na ledjima....
naravno, nije svima ideal u zivotu obilaziti razne drzave i predele, ali tim starim ljudima ocito da je to bilo bitno u zivotu, cim su pod stare dane, kad ne mogu sat vremena bez wc-a, ni 10 dana bez doktora, krenuli na putovanje po svetu,...i meni je bitno, i zato,  poredeci njih i sebe, nikad se ne bih menjao 
pokušavaju povratiti mladost koju su upropastili radeći...pa se sad cimaju zadnjim snagama da nešto urade,neko i uspe a neko i ne...ljudi neshvataju da im malo treba kad su stari već troše mladost na neku sigurnost koja će kratko i trajati

• Author

Po mom skromnom misljenju zickati od socijale nije nikakav zivot van sistema. Najblize sto mozes biti van sistema po meni je da zivis na svom parcetu zemlje gde si napravio sam svoju kucu gde gajis hranu za sebe i imas nikakve ili krajnje minimalne potrebe za bilo cim van tih potreba koje sam zadovoljavas. Skupljas kisnicu, imas compost toalet koji koristis kao djubrivo. Solarni paneli. 100% offgrid. To je nesto sto se priblizava idealu autarhije.  

A ako vec koristis novac da zadovoljis sve svoje potrebe onda je opet po meni ideal finansijska nezavisnost. Odsustvo bilo kakvih dugova, nekoliko razlicitih izvora prihoda koji su dovoljni da zadovolje tvoje osnovne potrebe, a ne zahtevaju tvoje vreme ili zahtevaju minimalno vreme tako da je za tebe zaposlenje, preduzetnistvo, freelancing ili bilo sta drugo slobodni izbor, a ne prinuda. 

Ukratko imas dve varijante, jednu da ceo svoj zivot organizujes da budes van sistema (opet koliko je to moguce) kao recimo Suelo: https://en.wikipedia.org/wiki/Suelo.

Ili da ostanes unutar sistema, a da gledas da postignes za sebe najbolji odnos prihoda i vremena. Jer unutar sistema sta god hoces da radis trebaju ti obe stavke, vreme i novac, a one su po pravilu obrnuto proporcionalne. Ko ima vremena nema novca, a ko ima novca nema vremena. Uglavnom su dva pristupa da se to hackuje, jedan je pristup da ides glavom u zid, maksimalna improvizacija, autostopiranje, zickanje, volontiranje, zivis od danas do sutra, ili da hackujes sistem iznutra, a to je finansijska nezavisnost. Moze i da se kombinuje neko srednje resenje, ali to uglavnom nije efikasno dugorocno. Srednje resenje se svodi na malo ovo, malo ono. Radis neko vreme, ustedis, pa pauziras, pa opet. 

Edited by noskich