Jump to content

Featured Replies

• Author
18 hours ago, Bonito said:

Da,stanovi u Kambodzi su jeftini i nas komsija tadasnji, iz Hong Longa je kupio stan u centru Phnom Penha za 20 k $ 

Sad kad razmislim,u kucu na selu u Srbiji sam ulozila 40k $ i jos sprat nije zavrsen,ko bi rekao..?

Mozete da pricate o Kambodzi sta hocete ali tamo je na tone expata..

I teachera i kuvara i biznismena i savetnika u vladi...Ljude tih profila sam tamo upoznala.Ima i alkosa i narkomana..

I ja se cudim isto jer mi nije prijalo bas da gledam sirotinju svaki dan na putu od stana do skole,msm zalosno mi i svasta mi nesto smetalo tamo ali je bas privlacna destinacija za strance..?

I sad za vreme kovida i depozita od 2k $.. trce u Kambodzu...barem sudeci po grupi Cambodia viza and work permit na FB

Ovo je po meni sustina. Zivot je kratak. Da li je vredno toga raditi mnogo i stedeti 8 godina da bi se sakupilo samo za depozit za nekretninu (ovo je prosek u Australiji, a verujem i u velikom delu sveta, pa cak i u Srbiji)? Setite se koliko su vremena nase majke posvecivale kuvanju. Svaki dan po tri obroka, kupovina hrane, priprema, kuvanje... Pa to je bilo makar po 4 sata dnevno. Da li je to vreme moglo bolje da se iskoristi, zar ne bi bilo lepse da se otislo na izlet, obisao se neki nacionalni park, izgradile se neke uspomene. A ne stalno da se juri da se skuva i pojede.

Lokacije kao sto su Najrobi, Kochi i Pnom Pen vracaju dragoceno vreme koje se moze utrositi na vaznije stvari, na nesto cega cemo se rado secati.

Evo taj Pnom Pen gde stan moze da se otplati ceo za nekoliko godina, umesto za 30. Gde svaki dan moze da se jede van kuce i da se ne gubi vreme na kuvanje. 

Izaberite zivot, a ne lagano umiranje. Zapad i Srbija su lagano umiranje.

s-l500.jpg

Jao bre ljudi, samo da se pise a nema veze ako je u pogresnom pravcu.

Mislim da svi znamo sta znaci “evropski duh” i Bg je u tom videu bas lepo prikazan,nema mesta omalovazavanju nego u smislu JEFTINO a kao da si u zapadnoj evropi!

Mislim da ste svi omasili metu sa ovim komentarima o imaginarnom omalovazavanju.

Zaista nigde nisam rekla lose o Bugarskoj i Rumuniji nego sam,nabrajajuci ih kao zemlje jugoistocne evrope,rekla da ne znam kako se te dve zemlje “kotiraju” kod expata.

A tamo nisam ni bila i ne znam kako je.

Sto se evropskog duha tice,on se npr.moze osetiti u Hong Kongu.

Lepo kad odete iz Kine u HK osecate se kao da ste dosli u drugi svet,u evropu.

Vrv se tako i expati osecaju u Bg s tom razliku sto je za njih sve prejeftino.

1 hour ago, Bonito said:

Jao bre ljudi, samo da se pise a nema veze ako je u pogresnom pravcu.

Mislim da svi znamo sta znaci “evropski duh” i Bg je u tom videu bas lepo prikazan,nema mesta omalovazavanju nego u smislu JEFTINO a kao da si u zapadnoj evropi!

Mislim da ste svi omasili metu sa ovim komentarima o imaginarnom omalovazavanju.

Zaista nigde nisam rekla lose o Bugarskoj i Rumuniji nego sam,nabrajajuci ih kao zemlje jugoistocne evrope,rekla da ne znam kako se te dve zemlje “kotiraju” kod expata.

A tamo nisam ni bila i ne znam kako je.

Sto se evropskog duha tice,on se npr.moze osetiti u Hong Kongu.

Lepo kad odete iz Kine u HK osecate se kao da ste dosli u drugi svet,u evropu.

Vrv se tako i expati osecaju u Bg s tom razliku sto je za njih sve prejeftino.

mislim da nismo omasili, jer svi mi na ovom forumu smo jako iskusni putnici, od kojih su neki i dugo ziveli, ili jos uvek zive na tom zapadu, znamo te ljude, i tacno znamo o cemu pricamo, i o kakvom se prikrivenom, ali ponovo dovoljno jasnom nipodastavanju radi.....

expati u bgu se osecaju " kao da su dosli u evropu"...lepo si iskoristila tu rec -kao..prikladna je za njihovo shvatanje sta je evropa, sta nije evropa, a sta je " kao evropa"....

moraju zapadnjaci da shvate da je i bg i tirana i sofija evropa, isto kao sto je i nica , milano i oslo evropa...

Ja nikad stranca nisam videla u zivotu i uopste ne znam sta misle o nama.

Umesto paranoje predlazem fokus na to kako popraviti imidz bratoubilackih ratova u 20. veku..Bombardovanje Dubrovnika npr.je bila jako civilizovana odluka.

Ipak smo to mi ucinili i nas mentalitet.

Uveri stranca u suprotno...

Ja kad odem u Bg recimo vecina ih je namrgodjena i nespremna da objasni gde je nesto sto trazim,na ulici..

Moj muz stranac dodje kod mene u selo i kaze kako su svi ovde nasmejani a u Bg namrgodjeni.

Isto tako ima i svakavih stranaca.Ja sam radila u UN-u pa sam se druzila sa ovim kulturnijim.

A sa strancima radim od 2000. godine i mogu ti reci da su to inteligentni ljudi koji ne generalizuju.

Generalizacijama su vise skloni svetski putnici na forumu.

Uostalom,svi smo mi ambasadori svoje zemlje.

Edited by Bonito

57 minutes ago, Bonito said:

Ja nikad stranca nisam videla u zivotu i uopste ne znam sta misle o nama.

Umesto paranoje predlazem fokus na to kako popraviti imidz bratoubilackih ratova u 20. veku..Bombardovanje Dubrovnika npr.je bila jako civilizovana odluka.

Ipak smo to mi ucinili i nas mentalitet.

Uveri stranca u suprotno...

Ja kad odem u Bg recimo vecina ih je namrgodjena i nespremna da objasni gde je nesto sto trazim,na ulici..

Moj muz stranac dodje kod mene u selo i kaze kako su svi ovde nasmejani a u Bg namrgodjeni.

Isto tako ima i svakavih stranaca.Ja sam radila u UN-u pa sam se druzila sa ovim kulturnijim.

A sa strancima radim od 2000. godine i mogu ti reci da su to inteligentni ljudi koji ne generalizuju.

Generalizacijama su vise skloni svetski putnici na forumu.

Uostalom,svi smo mi ambasadori svoje zemlje.

bas naprotiv, generalizacijama su skloniji prosecni ljudi koji ne putuju mnogo, pa i ne znaju mnogo o drugim narodima i zemljama, vec samo ono sto im se kaze na tv-u, tj. u medijima, tzv. posredno dolazenje do informacije...svetski putnici su bili tamo, osetili, pricali, pipnuli, pa do informacije dolaze svojim culima i bivstvovanjem u toj odredjenoj teritoriji....ljudi koji rade u UN su neka kategorija koja takodje puno putuje ili/i radi sa ljudima razlicitih kultura i sa razlicitih kontinenata, pa mu to dodje slicna ekipa kao i svetski putnici...

naravno da je nas imidz katastrofalan, pa zbog toga i jesmo ovde gde smo, ali nemoj misliti da  ljudi iz tih divnih zapadnih zemalja nisu potpuno svesni odakle dolaze, sa kakvom istorijom ubilackih, bratoubilackih i svih ostalih ratova i pogroma ....mislis da  i nemci nisu svesni da su njihovi preci krivi za smrt , koliko- 50 miliona, 40 miliona ljudi? da belgijanci nisu krivi za smrt 3-4 miliona, francuzi malo jace, spanci jedno 20-ak, ocemo da licitiramo- i to samo u zadnjih malo jace od 100 godina...a da ne pricamo o engezima, koji su potamanili stanovnistvo 2 kontinenta, i sa jednog potkontinenta pobili na milione......sve su oni to ucinili, i njihov mentalitet, i sadasnji naslednici su potpuno svesni toga.....uveri mene u suprotno, da nisu oni to uradili,  i uveri jednog angolca, ajmara indijanca ili jednog indijca u suprotno,jel mozes?.....

zato, dosta vise prosipanja te demagogije, nisu oni ni malo naivni kao sto izgledaju, svi sve znaju sta su preci radili......stvar je samo u tome sto oni imaju kompleks vise vrednosti, i to je opstepoznato i njima, a i nama...samo covek koji nije iskren, ili koji uopste ne zna situaciju u svetu, moze da kaze da zapadnjaci ( u globalu)  sve ljude gledaju istim ocima...

Edited by bam-bam

Hehe,hajde da nastavimo u duhu paranoje a apropo evropskog duha.

A najjace je ovo “svetski putnici”?

Pa nisu valjda varosijanski putnici kad putuju po svetu a ne po varosici.

Pa naravno da su svetski kad pripadaju svetu,nisu valjda merkurijanski putnici.?

Dobro mi je poznat napumpani ego pojedinih Srba (ima nas svakavih).?

Sebe bih nazvala svetskim putnikom tek kad bi obisla skoro sve zemlje sveta.

Prijatan dan zelim!

31 minutes ago, Bonito said:

Hehe,hajde da nastavimo u duhu paranoje a apropo evropskog duha.

A najjace je ovo “svetski putnici”?

Pa nisu valjda varosijanski putnici kad putuju po svetu a ne po varosici.

Pa naravno da su svetski kad pripadaju svetu,nisu valjda merkurijanski putnici.?

Dobro mi je poznat napumpani ego pojedinih Srba (ima nas svakavih).?

Sebe bih nazvala svetskim putnikom tek kad bi obisla skoro sve zemlje sveta.

Prijatan dan zelim!

ja sam samo citirao tvoju sintagmu koju si upotrebila u prethodnom postu - " Generalizacijama su vise skloni svetski putnici na forumu."

prema tome, prvo porcitaj sta si sama napisala...

a drugo, na moje pisanije u prethodnom postu apsolutno nista nisi odgovorila, bar da si dala neki argument, nego klasicno ignorisanje pitanja...i klasicno zapadnjacko "kulturno" poentiranje - prijatan dan zelim....

smesno je , blago receno....

Edited by bam-bam

• Author

Potpuno nepotrebno/beskorisno skretanje sa teme i hvatanje za rec.

Da se vratim na poentu, imamo ograniceno vreme na ovom svetu i jedino pitanje je sta cemo uraditi sa njim.

Evo sta je medicinska sestra koja je specijalizovana za negu umirucih ljudi u Australiji zabelezila kao 5 najvecih kajanja ljudi na samrti: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2012/feb/01/top-five-regrets-of-the-dying

1. I wish I'd had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me.

2. I wish I hadn't worked so hard.

3. I wish I'd had the courage to express my feelings.

4. I wish I had stayed in touch with my friends.

5. I wish that I had let myself be happier.

U skladu sa tim treba birati mesto koje ce u najvecoj meri omoguciti da se na samrti ne kajemo na sta smo utrosili svoje vreme.

On 9/30/2021 at 5:19 AM, Bonito said:

Da,stanovi u Kambodzi su jeftini i nas komsija tadasnji, iz Hong Longa je kupio stan u centru Phnom Penha za 20 k $ 

Sad kad razmislim,u kucu na selu u Srbiji sam ulozila 40k $ i jos sprat nije zavrsen,ko bi rekao..?

Mozete da pricate o Kambodzi sta hocete ali tamo je na tone expata..

I teachera i kuvara i biznismena i savetnika u vladi...Ljude tih profila sam tamo upoznala.Ima i alkosa i narkomana..

I ja se cudim isto jer mi nije prijalo bas da gledam sirotinju svaki dan na putu od stana do skole,msm zalosno mi i svasta mi nesto smetalo tamo ali je bas privlacna destinacija za strance..?

I sad za vreme kovida i depozita od 2k $.. trce u Kambodzu...barem sudeci po grupi Cambodia viza and work permit na FB

On 10/1/2021 at 12:20 AM, noskich said:

Ovo je po meni sustina. Zivot je kratak. Da li je vredno toga raditi mnogo i stedeti 8 godina da bi se sakupilo samo za depozit za nekretninu (ovo je prosek u Australiji, a verujem i u velikom delu sveta, pa cak i u Srbiji)? Setite se koliko su vremena nase majke posvecivale kuvanju. Svaki dan po tri obroka, kupovina hrane, priprema, kuvanje... Pa to je bilo makar po 4 sata dnevno. Da li je to vreme moglo bolje da se iskoristi, zar ne bi bilo lepse da se otislo na izlet, obisao se neki nacionalni park, izgradile se neke uspomene. A ne stalno da se juri da se skuva i pojede.

Lokacije kao sto su Najrobi, Kochi i Pnom Pen vracaju dragoceno vreme koje se moze utrositi na vaznije stvari, na nesto cega cemo se rado secati.

Evo taj Pnom Pen gde stan moze da se otplati ceo za nekoliko godina, umesto za 30. Gde svaki dan moze da se jede van kuce i da se ne gubi vreme na kuvanje. 

Izaberite zivot, a ne lagano umiranje. Zapad i Srbija su lagano umiranje.

s-l500.jpg

Edited by noskich

Pa ti onda radiš suprotno od toga, staviće i tebe medicinska sestra u statistiku, sve vreme pišeš o Kambodži, a živiš u Australiji ? 

Ja sam bio ubeđen da si ti u SE Aziji negde, tek sam na poslednjim stranicama ove teme shvatio gde si. 

.. 

Šala, pročitao sam razloge što si tamo, ali eto..  beži što pre ako ti se ne sviđa

• Author

Single mum who can't find a home for her three boys despite offering to pay 12 months' rent upfront fears she'll be forced to raise them in her car

Ms Thompson has even offered to pay 12 months' rent up front and has a budget of $550 per week.

Despite having 'great references' from previous real estates and savings to cover the cost of a 12 month lease, she told Daily Mail Australia she's not even getting a look in.

'The rentals are being taken before I can even get in to inspect,' she said.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10059463/Australias-housing-crisis-Single-mum-fears-living-car-despite-offering-12-months-rent.html

5 hours ago, noskich said:

Single mum who can't find a home for her three boys despite offering to pay 12 months' rent upfront fears she'll be forced to raise them in her car

Ms Thompson has even offered to pay 12 months' rent up front and has a budget of $550 per week.

Despite having 'great references' from previous real estates and savings to cover the cost of a 12 month lease, she told Daily Mail Australia she's not even getting a look in.

Moram pomenuti da sam lično imao jako neprijatno iskustvo sa iznajmljivanjem stana u Barseloni, slično kao u ovoj priči gore. Konkretno, nudili smo da platimo 12 meseci unapred stanarinu, izvod sa štednog računa koji je pokazivao sasvim solidno stanje, ali i dalje smo odbijani :D Razlog - tek smo došli, radimo freelance, ne prihvata se kao garancija stanarina godinu dana unapred i štednja koja bi pokrila xx godina života, mora da se ima ugovor za posao na neodređeno itd. ::crazy:

• Author

https://www.news.com.au/finance/work/at-work/australian-bosses-spying-on-their-staff-using-webcam-screenshots-and-keystroke-monitoring/news-story/8182207a7681062dde11a5dae687adae

Australian bosses spying on their staff using webcam, screenshots and keystroke monitoring
In a new global report, Australia came out on top for all the wrong reasons. We are the country that spies on our staff the most. 

“Australia is currently the highest in utilising location software to monitor the location of employees when they work remotely, above 90 per cent,” Natalie Gaspar, an Australian partner at Herbert Smith Freehills, told news.com.au.

pa ni srbija nije mnogo bolja sto se tice spijuniranja, ma sve zemlje..... sad ima toliko skrivenih kamera da je to nenormalno....jednom sam bio u policijskoj stanici na panganu pre par godina, da prijavim neku sitnu kradju......policija je nasla ko je to ukrao, i to u sred sume....bukvalno ima kamera po dzungli, na lokalnim puticima, ma svuda.....kako li je tek po evropi i velikim gradovima, mogu samo da zamislim...al zato su mi u beogradu ukrali bajs letos , vezan na oficijelnoj heheh shipci za bicikle bazena tasmajdan, ispred celokupnog obezbedjanja, i naravno milion kamera....policija je odmah rekla da ne moze nista da trazi, jer kamera je u " pogresnom uglu" hahahah...kao da se lopov ko duh stvorio ispred bajsa, a nije dosao niodkuda pa da ga snime kamere....naravno, takve stvari ih uopste ne zanimaju, a i ja nisam clan vladajuce stranke, pa nema pozivanja telefonom...bajs je inace bio prilicno skup, preko 350 evra.....inace, treci  koji su mi ukrali, ni jedan nije nadjen naravno ( prva dva su bili znatno skuplji, opametio sam se pa ne kupujem vise skupe bajseve ;) )

a sto se tice spijuniranja zaposlenih, pa to je bar opstepoznato vec 100 godina...prekrijte web cam ako radite od kuce...

54 minutes ago, samsung said:

Na Panganu ti ukrao nešto turista ili lokalac? ?

farang 

• Author
On 10/9/2021 at 4:43 PM, bam-bam said:

pa ni srbija nije mnogo bolja sto se tice spijuniranja, ma sve zemlje..... sad ima toliko skrivenih kamera da je to nenormalno....jednom sam bio u policijskoj stanici na panganu pre par godina, da prijavim neku sitnu kradju......policija je nasla ko je to ukrao, i to u sred sume....bukvalno ima kamera po dzungli, na lokalnim puticima, ma svuda.....kako li je tek po evropi i velikim gradovima, mogu samo da zamislim...al zato su mi u beogradu ukrali bajs letos , vezan na oficijelnoj heheh shipci za bicikle bazena tasmajdan, ispred celokupnog obezbedjanja, i naravno milion kamera....policija je odmah rekla da ne moze nista da trazi, jer kamera je u " pogresnom uglu" hahahah...kao da se lopov ko duh stvorio ispred bajsa, a nije dosao niodkuda pa da ga snime kamere....naravno, takve stvari ih uopste ne zanimaju, a i ja nisam clan vladajuce stranke, pa nema pozivanja telefonom...bajs je inace bio prilicno skup, preko 350 evra.....inace, treci  koji su mi ukrali, ni jedan nije nadjen naravno ( prva dva su bili znatno skuplji, opametio sam se pa ne kupujem vise skupe bajseve ;) )

a sto se tice spijuniranja zaposlenih, pa to je bar opstepoznato vec 100 godina...prekrijte web cam ako radite od kuce...

Mesas babe i zabe, jedna su stvar sigurnosne kamere na javnom mestu, a sasvim druga snimanje videa i fotografija zaposlenog koji radi kod kuce, to se uopste ne moze porediti, niti verujem da se to redovno radi u gro zemalja.

Uostalom ti si me ovde pre koju stranu savetovao da napustim Australiju pa da radim online sa druge destinacije ne govoreci poslodavcu, a sada kada statistika pokazuje da 90% australijskih poslodavaca prati svakodnevno lokaciju sa koje zaposleni rade, sada je to "opstepoznato 100 godina".  

Edited by noskich

3 hours ago, noskich said:

Mesas babe i zabe, jedna su stvar sigurnosne kamere na javnom mestu, a sasvim druga snimanje videa i fotografija zaposlenog koji radi kod kuce, to se uopste ne moze porediti, niti verujem da se to redovno radi u gro zemalja.

Uostalom ti si me ovde pre koju stranu savetovao da napustim Australiju pa da radim online sa druge destinacije ne govoreci poslodavcu, a sada kada statistika pokazuje da 90% australijskih poslodavaca prati svakodnevno lokaciju sa koje zaposleni rade, sada je to "opstepoznato 100 godina".  

nisam te ja savetovao da napustis australiju ne govoreci poslodavcu, vec samo da napustis australiju i radis online iz druge zemlje...sta njih briga odakle ti radis ako se posao obavlja

i jos jedna stvar- pocinjes lagano da licis na dodika, samo nisi vulgaran kao on...ali ako se svi slazemo, i ti , i ja, da je australija lose mesto za zivot, onda je napusti brate....ili ne pricaj vise toliko negativno o njoj , jer ti niko nece verovati....ovako ispada da si sebican i u fazonu- ja sam svoje dupe uvalio, i necu da ikom drugom bude dobro ko meni......ja ti verujem jer znam kako je, i iz porodicnog, a donekle i licnog iskustva, ali ovako kako radis, samo utvrdjujes ljude u uverenju da nije istina to sto propagiras.....

Edited by bam-bam

A gde je bolji život u Australiji ili USA?

1 hour ago, Ena said:

A gde je bolji život u Australiji ili USA?

pa u SAD-u  je sloboda 

Ne znam sta ti treba da prozivas Dodika kom ste napakovali nekoliko banova i vrlo dobro znas da ne moze da ti odgovori.  
On je 10 puta posteniji od gore citiranog kmecala. Nije mu odgovarao Vijetnam a ni Kambodza, pokupio se i otisao kuci, nije 10 godina spamovao razne forume i "otvarao oci" ljudima na najlicemjernije nacine.

1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Ne znam sta ti treba da prozivas Dodika kom ste napakovali nekoliko banova i vrlo dobro znas da ne moze da ti odgovori.  
On je 10 puta posteniji od gore citiranog kmecala. Nije mu odgovarao Vijetnam a ni Kambodza, pokupio se i otisao kuci, nije 10 godina spamovao razne forume i "otvarao oci" ljudima na najlicemjernije nacine.

u pravu si, pogresio sam, nije trebalo da spominjem nicije ime za poredjenje

• Author
21 hours ago, bam-bam said:

nisam te ja savetovao da napustis australiju ne govoreci poslodavcu, vec samo da napustis australiju i radis online iz druge zemlje...sta njih briga odakle ti radis ako se posao obavlja

i jos jedna stvar- pocinjes lagano da licis na dodika, samo nisi vulgaran kao on...ali ako se svi slazemo, i ti , i ja, da je australija lose mesto za zivot, onda je napusti brate....ili ne pricaj vise toliko negativno o njoj , jer ti niko nece verovati....ovako ispada da si sebican i u fazonu- ja sam svoje dupe uvalio, i necu da ikom drugom bude dobro ko meni......ja ti verujem jer znam kako je, i iz porodicnog, a donekle i licnog iskustva, ali ovako kako radis, samo utvrdjujes ljude u uverenju da nije istina to sto propagiras.....

Koliko puta treba da ti se ponovi jedna ista stvar? 90% poslodavaca proverava sa koje lokacije radis i ne zele da ti dopuste da radis van zemlje jer im to stvara razne probleme, prevashodno porez. Nece da se bakcu sa time jer je naporno i skupo najmiti pravne konsultante i advokate da bi onda oni dumali tvoj slucaj rada iz inostranstva. 

I opet koliko sam puta napisao ovde da su granice zatvorene. 

17 hours ago, ThirstyTraveler said:

Dodik je bio krenuo da kritikuje zemlju u koju je stigao prakticno po sletanju na aerodrom. Nasao posao za 1200 dolara mesecno, njegova zena za 1000, ziveli u kondou sa bazenom, vozikali se taksijem, kupovali sve iskljucivo u prodavnicama za strance... ukratko ziveli bolje nego 95% lokalnog stanovnistva nakon par nedelja dolaska u Kambodzu i opet mu nije valjalo.

Ja sam o Australiji poceo da iznosim misljenje online 3 godine nakon sto sam stigao, onda kada sam vec bio dobio papire (stalni boravak), zavrsio studije, nasao posao u struci, naplacao se vec poreza. Tako da mislim da sam od tog trenutka prvo apsolutno bio kompetentan da pisem o zemlji, drugo imao sam apsolutno pravo da to cinim kao neko ko je tada vec postao lokalac. A ne kao Dodik da pljuje po zemlji, da ponovim sta sam napisao iznad, u kojoj zivi bolje nego 95% lokalnog stanovnistva dve nedelje nakon prvog ikada ulaska u zemlju. Meni su trebale godine u Australiji da dodjem do toga sto je tamo Dodik dobio na tacni. 

6 hours ago, noskich said:

Dodik je bio krenuo da kritikuje zemlju u koju je stigao prakticno po sletanju na aerodrom. Nasao posao za 1200 dolara mesecno, njegova zena za 1000, ziveli u kondou sa bazenom, vozikali se taksijem, kupovali sve iskljucivo u prodavnicama za strance... ukratko ziveli bolje nego 95% lokalnog stanovnistva nakon par nedelja dolaska u Kambodzu i opet mu nije valjalo.

:?:?:?

Zbunjena sam. Ti misliš da neko treba da bude srećan jer živi bolje od 95% stanovništva neke siromašne zemlje? Ili zato što živi u kondou? Ili što se hrani u radnjama za strance?

To sve samo zvuči kao stanje u kojem si totalno odvojen od lokalnog stanovništva i živiš izolovano u svom minijaturnom ekspatskom svetu. Ne znam gde je tu sreća. I kako tačno da se ne žališ na to?

Ili je ipak sve samo do para, tj. materijalnog bogatstva?

6 hours ago, noskich said:

Ja sam o Australiji poceo da iznosim misljenje online 3 godine nakon sto sam stigao, onda kada sam vec bio dobio papire (stalni boravak), zavrsio studije, nasao posao u struci, naplacao se vec poreza. Tako da mislim da sam od tog trenutka prvo apsolutno bio kompetentan da pisem o zemlji, drugo imao sam apsolutno pravo da to cinim kao neko ko je tada vec postao lokalac. A ne kao Dodik da pljuje po zemlji, da ponovim sta sam napisao iznad, u kojoj zivi bolje nego 95% lokalnog stanovnistva dve nedelje nakon prvog ikada ulaska u zemlju. Meni su trebale godine u Australiji da dodjem do toga sto je tamo Dodik dobio na tacni. 

Znači da bi neko mogao da ima mišljenje o nekoj zemlji, tj. da bi isto bilo relevantno, treba da u istoj živi bar 3 godine?

Koliko si ti tačno godina živeo u ovim zemljama Jugoistočne Azije koje toliko strasno promovišeš?

Ili možda ima razlike da li zemlje kritikuješ ili o njima pišeš hvalospeve? Pa ti, za ove prve treba staža, a za ove potonje ne treba? :102: