Jump to content

Featured Replies

1 hour ago, noskich said:

Odlicno, znaci zaradjivao si 5600 eura mesecno, nisi mnogo radio, nikakvu odgovornost nisi imao, laganica, rast plata i dalje traje, mogao si da radis koliko hoces da biras, vikendom se luftiras do Hong Konga i Makaa, ali ne, ne treba ici u Kinu i bolje je biti u Srbiji.

Opet izvrces cinjenice u svoju korist, ali nije bitno... Evo, samo mi odgovori, da li bi ti nekom preporucio odlazak u Australiju za vreme lokdauna koji je bio dole? U svetu se situacija sa koronom ili stabilizovala ili je gotova, ovde je gore nego na pocetku 2020, ne razumem kako nisi svestan toga. Od aprila sam se testirao preko 60 puta, i to nema nameru da stane, iako u Guangzhou konkretno mesec ipo dana nije bilo ni jednog jedinog slucaja. Jel ti shvatas da ovde zbog jednog asimptomatskog slucaja, i brojevima, 1 slucaj, ispasta 20 i vise miliona ljudi? Da zbog 5-6 zatvaraju citave distrikte, a ako ne daj boze ode u dvocifreno, ide lokdaun... Nisi bio ovde dok to traje, pa shvatam da ne razumes razmere tog ludila u kome se Kina nalazi trenutno... I to nije privremeno, to nema nameru da stane, vec su rekli da planiraju ovako narednih 5 godina. Ako nemas kod da si se testirao u poslednja 72 sata nece da te puste u shopping mol, restoran i metro.... Probali su u Pekingu da proguraju da moras da budes i vakcinisan da bi mogao normalno da zivis, ali se narod pobunio i povukli su tu odluku posle 3 dana. Ako bi se takva odluka donela, tek ti to prepolovilo broj stranaca, jer dosta stranaca nije vakcinisano, ne znam tacno koji procenat ali od ljudi koje znam to je negde fifti-fifti.... Ima ocajnika koji su se vakcinisali samo da bi dobili produzetak humanitarne vize, bukvalno samo iz tog razloga, dok imas i hardkor protivnike ove vakcine.

1 hour ago, noskich said:

Razumem da odlazis zbog Kovid pravila, samo tvoja perspektiva sada nakon sto si 5 godina radio za 5600 eura mesecno plus nesto manje prve godine, je radikalno drugacija od perspektive ljudi koji iz Srbije moraju da odu trbuhom za kruhom. Da si ti sada opet onaj koji je pozajmio pare da bi otisao u Kinu iz Srbije, mozda ti ne bi smetala Kovid pravila i gledao bi od cega zivis. Sad kada si se ipak donekle finansijski obezbedio mogu da se gledaju neke druge stvari, sta ti odgovara a sta ne.

Dobro, to je razumljivo, pa nisam valjda dzabe radio ovde pet ipo godina... Ali ja pricam kakva je trenutna situacija, i na osnovu toga komentarisem da li je vredno emigrirati u Kinu sad... Ne mogu da pricam o proslosti, nije isto doci ovde 2016 i 2022, razlika je ogromna, nebo i zemlja, u svakom pogledu... 2016 sam se osecao dobrodoslim ovde, od 2020 ne, jer sam na svojoj kozi mnogo puta iskusio netrpeljivost i rasizam. a i sama cinjenica da toliko ljudi koje znam odlazi odavde ili je vec otislo, tera coveka na razmisljanje. 2016 sam imao 32, sad imam 38, normalno je da covek i sazri, sa godinama se menjaju i stavovi, a vec sam pricao o promenjenim okolnostima ovde. Nisam ja izmislio termin "zlatno doba" za ticing ovde, i ne kazem samo ja da je to doba odavno proslo.

I sam dolazak ovde je trenutno veliki finansijski izdatak, letovi su par hiljada evra, karantini, pa troskovi dok ne krenes da radis i dok ne primis prvu platu, a sve to vreme molis boga da ne iskoci neki slucaj i ne ode mast u propast... Ja sam pozajmio 2500e pre 6 godina, sad te pare ne bi bile dovoljne ni za kartu, tako da sigurno ne bi razmisljao o Kini sad nego bi probao Kambodzu ili Vijetnam, ako bi vec cvrsto resio da emigriram u 2022 i predajem engleski... I to pod uslovom da sam vakcinisan, jer je potrebno da si vakcinisan da bi usao u Kambodzu bez karantina, dok u Vijetnam moze da se udje i bez vakcine, ali ti je potrebna vakcina da bi radio u skoli. A ja se nisam vakcinisao, niti cu... tako da eto, zakljuci sam da li bi mi smetala kovid pravila da sam sad opet onaj koji je pozajmio pare 2016.

Jel ima neko da mu nisu smetala Covid pravila i ko je poželeo da se seli u zemlju gde su ta pravila storžija od onih u zemlji u kojoj se trenutno nalazi? Jel ima neko da mu restrikcije u vezi Covida nisu bile presudni faktor ili jedan od presudnih faktora u donošenju odluke gde i da li da se seli?

Ako je odgovor DA, jel može da objasni i kakvo je stanje sa Covidom bilo u zemlji u kojoj je bio/bila i u zemlji u koju se preselio/preselila?

7 hours ago, noskich said:

Da si ti sada opet onaj koji je pozajmio pare da bi otisao u Kinu iz Srbije, mozda ti ne bi smetala Kovid pravila i gledao bi od cega zivis. Sad kada si se ipak donekle finansijski obezbedio mogu da se gledaju neke druge stvari, sta ti odgovara a sta ne. 

TRUE

29 minutes ago, Bonito said:

TRUE

znas me licno pa to tvrdis, ili to govori povecana kiselost iz tebe? cak je i noskich napisao mozda, i objasnio sam mu da nije bas u pravu

6 hours ago, marica said:

Jel ima neko da mu nisu smetala Covid pravila i ko je poželeo da se seli u zemlju gde su ta pravila storžija od onih u zemlji u kojoj se trenutno nalazi? Jel ima neko da mu restrikcije u vezi Covida nisu bile presudni faktor ili jedan od presudnih faktora u donošenju odluke gde i da li da se seli?

Ako je odgovor DA, jel može da objasni i kakvo je stanje sa Covidom bilo u zemlji u kojoj je bio/bila i u zemlji u koju se preselio/preselila?

Recimo da donekle mogu da se uklopim u opis trazene osobe. Tokom pandemija sam se preselio iz Brazila za Nemacku, a kad je postalo moguce relativno normalno putovati, nakon uvodjenja vakcine, dosta cesto sam isao i za Srbiju, pa recimo da mogu da pravim neku paralelu izmedju te 3 zemlje. Restrikcije u vezi sa kovidom mi definitivno nisu bile presudan faktor za odabir zemlje, mozda i iz razloga sto sam posao dobio pre izbijanja pandemije, ali je ista uticala da se selidba odlozi na par meseci, jer su u pocetku svi letovi bili ukinuti, kao sto znate. U Brazilu, generalno gledano, je bilo pomalo haoticno u vezi sa merama, uglavnom zbog politike, predsednik je bio protiv svih mera, zvao kovid "malim gripom", dok je bivsi rezim podrzavao i propagirao sve mere, pa je bilo dosta sukoba izmedju federalnih i naredbi na nivou drzava. U prvih par meseci, predsednik je smenio 2 ministra zdravlja, dok nije postavio nekog generala, koji ga je slepo slusao i izvrsavao naredbe, a pritom ni po cemu nije bio strucan. Prvi ministar je bio lekar i zaista strucan i aktivan u borbi protiv pandemije, ali nije odgovarao jer se previse isticao i sticao politicke poene. Drugi je isto bio lekar, drugacijeg profila, neugledan, neautoritativan, neiskusan politicki, pa je vec posle mesec dana odustao kad je video u sta se upetljao. Sto se tice situacije na lokalu, moj je utisak da su u gradu gde sam ziveo ljudi mahom postovali mere, nosile su se maske po marketima, cak je jedno vreme bilo obavezno i na otvorenom nositi maske, na 30+ stepeni i ljudi su ih uglavnom nosili. Na ulazu u gradsku pijacu je bila kontrola, merili temperaturu, davali alkohol za dezinfekciju i slicno. Cak je bilo i ludilo onog redovnog pranja ulica sa malo jacom dozom hlora. Naravno, sva okupljanja su bila zabranjena, posao od kuce, nista fudbal, kosarka, odbojka, rostiljanje... I dodjem onda krajem leta u Nemacku i sokiram se. Ovde ljudi skoro pa normalno zive, sede u kaficima, sportaju se, setaju ulicama... To je bilo nakon onog prvog talasa 2020., kad se mislilo da je vec kraj pandemije. Jedino sto su sve prodavnice, osim supermarketa i apoteka bile zatvorene, sto mi je znacajno otezavalo posao oko kupovine bilo cega i sto su se sve birokratske procedure obavljale na jedan totalno novi, drugaciji nacin, sto je uglavnom dodatno komplikovalo zivot. Onda je nastupila jesen, pa su brojevi poceli da rastu, pa su se uvodile nove mere, sve je postajalo prilicno gore. Narocito za nekog novopridoslog, koji bi trebalo da se socijalizuje, upoznaje nove ljude. Iako sam bio svestan da Nemacka nije Brazil sto se sticanja novih poznanstava tice i da imam 10 godina vise od emigracije u Brazil, ovo je bas bio izazov, jer je bilo kakvo druzenje prakticno bilo zabranjeno. Ali, nekako se i to preguralo. Onda tu polako ulazi i Srbija u jednacinu, koja je neverovatno brzo nabavila vakcine, pa je doslo do apsurda da iz Nemacku pozelim da idem u Srbiju da bih se sto pre vakcinisao. Ali sam odustao, jer je bilo puno restrikcija sa karantinima i nije se isplatilo. I potom su usledili i prvi odlasci u Srbiju, koja je opet prica za sebe. Cim nije bilo kaznjivo nepostovanje mera, ljudi su prestali da ih postuju. Svaki sledeci put kad bih odlazio, sve manje ljudi je nosilo maske i postovalo bilo kakve mere, a sad se to vec svodi na nivo statisticke greske. Na kraju, na primeru ove 3 zemlje, ne znam cije su odluke bilo najbolje. Mislim da je u Brazilu najvise ljudi nastradalo zbog nesprovodjenja mera i nedovoljno bolnickih i strucnih kapaciteta, da je Srbija mozda negde u sredini, a Nemacka, iako ocekivano najbolja, ipak je imala puno lutanja i ponekad nerezonskih odluka, uslovljenih politikom, kao i svugde.

Edited by Dragance

1 hour ago, mixy123 said:

znas me licno pa to tvrdis, ili to govori povecana kiselost iz tebe? cak je i noskich napisao mozda, i objasnio sam mu da nije bas u pravu

Ja kazem da je noskishova tvrdnja tacna kao neko pravilo,nevezano samo za tebe,u smislu da cesto bude tako..

Inace mi svi sa ovog foruma bi se bas lepo slagali kada bi se videli uzivo,jer smo slicni,sposobni,avanturisti i volimo putovanja i promene.

Forumska prepiska je manjkava,ne vidi se emocija ili govor tela i cesto se stekne drugaciji utisak o nekome i o napisanom. 

1 hour ago, Bonito said:

Ja kazem da je noskishova tvrdnja tacna kao neko pravilo,nevezano samo za tebe,u smislu da cesto bude tako..

Inace mi svi sa ovog foruma bi se bas lepo slagali kada bi se videli uzivo,jer smo slicni,sposobni,avanturisti i volimo putovanja i promene.

Forumska prepiska je manjkava,ne vidi se emocija ili govor tela i cesto se stekne drugaciji utisak o nekome i o napisanom. 

e ovo se slazem, 100% si u pravu.... kako bi to bio interesantan skup, i kao slag na torti stize noskich i kaze, trolujem vas godinama, i i dalje se pecate ??? par nas je spomenulo da bi smo mogli da budemo u januaru/februaru na Tajlandu, bas bi bila fora da se organizujemo i okupimo

Da, mnogo je lakše posvađati se putem pisanja, čak i sa ljudima koje poznajem. 

Nego nigde više učitelja engleskog nego u ovoj temi, pa da pitam, šta ne valja u ovoj rečenici? 

Can you translate me to the other page of the street? 

Često u raznim zemljama sa haotičnim saobraćajem ne mogu da pređem ulicu bez pomoći nekog lokalca i niko me ne razume šta hoću

1 hour ago, samsung said:

Da, mnogo je lakše posvađati se putem pisanja, čak i sa ljudima koje poznajem. 

Nego nigde više učitelja engleskog nego u ovoj temi, pa da pitam, šta ne valja u ovoj rečenici? 

Can you translate me to the other page of the street? 

Često u raznim zemljama sa haotičnim saobraćajem ne mogu da pređem ulicu bez pomoći nekog lokalca i niko me ne razume šta hoću

?

Borat bi te odlicno razumeo ?

2 hours ago, mixy123 said:

e ovo se slazem, 100% si u pravu.... kako bi to bio interesantan skup, i kao slag na torti stize noskich i kaze, trolujem vas godinama, i i dalje se pecate ??? par nas je spomenulo da bi smo mogli da budemo u januaru/februaru na Tajlandu, bas bi bila fora da se organizujemo i okupimo

Budem u Aziji vec u septembru ako me neka skola u Vijetnamu hoce bez vakcine.

Za sada mi zakazuju intervjue i otkazuju cim kazem da nisam vakcinisana.

Ne traze bas sve skole da si vakcinisan ali nikako da naletim na neku takvu skolu.

Dok za boravak u Vijetnamu ne postoji taj zahtev.

Edited by Bonito

14 hours ago, mixy123 said:

Ako bi se takva odluka donela, tek ti to prepolovilo broj stranaca, jer dosta stranaca nije vakcinisano, ne znam tacno koji procenat ali od ljudi koje znam to je negde fifti-fifti.... Ima ocajnika koji su se vakcinisali samo da bi dobili produzetak humanitarne vize, bukvalno samo iz tog razloga, dok imas i hardkor protivnike ove vakcine.

Hahaha ja ne mogu da verujem, cekaj nece da se vakcinise pola stranaca? :D Pa jos ako im Kinezi nude kineske - svoje vakcine one su ti kao da nista nisi ni primio, sto kazu deca samo fora imas na papiru. "Ocajnici" jer su se vakcinisali, auuu ovo je pa vrh. :D Jel' preziveo neko od tih ocajnika posle vakcinacije ili su svi pomrli?

Boze ovaj svet ode u out skroz, "teacheri", a ovamo nece da se vakcinisu, mada dobro u Kini svako moze da bude teacher.  Ja se izvinjivam, ali stvarno ne mogu da verujem da neko nece da se vakcinise i time sebi skracuje mogucnosti za rad tamo gde je otisao, u redu ako ti ne traze pa kazes nije mi moranje.

@Bonito Pa, ja mislim da si ti promasila onda zemlje za emigraciju, u Vijetnamu mozda jedino u nekom selu da nadjes posao, u velikim gradovima sigurno nece da rizikuju skole da ih zatvore zbog nekog nastavnika koji nije hteo da se vakcinise.

Edited by Hibridni Kukuruz

25 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

Hahaha ja ne mogu da verujem, cekaj nece da se vakcinise pola stranaca? :D Pa jos ako im Kinezi nude kineske - svoje vakcine one su ti kao da nista nisi ni primio, sto kazu deca samo fora imas na papiru. "Ocajnici" jer su se vakcinisali, auuu ovo je pa vrh. :D Jel' preziveo neko od tih ocajnika posle vakcinacije ili su svi pomrli?

Boze ovaj svet ode u out skroz, "teacheri", a ovamo nece da se vakcinisu, mada dobro u Kini svako moze da bude teacher.  Ja se izvinjivam, ali stvarno ne mogu da verujem da neko nece da se vakcinise i time sebi skracuje mogucnosti za rad tamo gde je otisao, u redu ako ti ne traze pa kazes nije mi moranje.

@Bonito Pa, ja mislim da si ti promasila onda zemlje za emigraciju, u Vijetnamu mozda jedino u nekom selu da nadjes posao, u velikim gradovima sigurno nece da rizikuju skole da ih zatvore zbog nekog nastavnika koji nije hteo da se vakcinise.

Pa to nije tacno.

Nisam ja nista promasila.Za druge ne mogu da tvrdim.?

6 hours ago, Hibridni Kukuruz said:

Druze, ajde da ne pretvorimo temu o emigraciju u temu o vakcinaciji. 

Postoji mnogo razloga zasto ljudi ne zele da se vakcinisu, prvo - ovde nemas izbora koju vakcinu primas, daju ti onu koju imaju na lageru u bolnici gde odes, i to su naravno sve kineske vakcine. Kasnije su strancima ponudili izbor izmedju dve vakcine. Licno znam dvojicu koji su primili vakcine i zazalili, jedan je i u bolnici zavrsio, primio je neku novu kinesku vakcinu koja se daje u 3 doze, i 24 sata kasnije nije mogao da hoda koliko ga je boleo kuk, a nikad probleme sa kukovima nije imao. I u bolnici su mu rekli da je to najverovatnije nus pojava vakcine, kao nista strasno, procice za par dana.

Da, "ocajnici", zestoki protivnici vakcinacije, isto licno znam primer, nas par, ziveli su u Kini godinu i nesto dana na humanitarnim vizama od po mesec dana, kad su im smanjili na 14 dana vize, otisli su da prime vakcinu jer su culi da ko primi vakcinu daju mu opet 30 dana ostanak, primili su vakcinu i dobili 7 dana ostanak, pokupili se i otisli kuci sa jednom primljenom dozom neke eksperimentalne vakcine koja se isto daje u 3 doze ovde, posle su se izrokali vakcinama u Srbiji da bi mogli da odu u Kambodzu.

Ako se ne vakcinises iz medicinskih razloga vec da bi sebi olaksao nesto, po meni to znaci da pristajes na ucene. Ovde vakcinacija nije obavezna, i Kinezi dosta isticu tu cinjenicu, iako je 90% kineza vakcinisano, za sad niko ne uslovljava.

I zasto bi se zatvarale skole po Vijetnamu jer Bonito nije vakcinisana? Njen je licni izbor da li ce da se vakcinise ili ne, ako ne moze Vijetnam, ima gde mogu i nevakcinisani ticeri da rade.

5 hours ago, mixy123 said:

Druze, ajde da ne pretvorimo temu o emigraciju u temu o vakcinaciji. 

Postoji mnogo razloga zasto ljudi ne zele da se vakcinisu, prvo - ovde nemas izbora koju vakcinu primas, daju ti onu koju imaju na lageru u bolnici gde odes, i to su naravno sve kineske vakcine. Kasnije su strancima ponudili izbor izmedju dve vakcine. Licno znam dvojicu koji su primili vakcine i zazalili, jedan je i u bolnici zavrsio, primio je neku novu kinesku vakcinu koja se daje u 3 doze, i 24 sata kasnije nije mogao da hoda koliko ga je boleo kuk, a nikad probleme sa kukovima nije imao. I u bolnici su mu rekli da je to najverovatnije nus pojava vakcine, kao nista strasno, procice za par dana.

Da, "ocajnici", zestoki protivnici vakcinacije, isto licno znam primer, nas par, ziveli su u Kini godinu i nesto dana na humanitarnim vizama od po mesec dana, kad su im smanjili na 14 dana vize, otisli su da prime vakcinu jer su culi da ko primi vakcinu daju mu opet 30 dana ostanak, primili su vakcinu i dobili 7 dana ostanak, pokupili se i otisli kuci sa jednom primljenom dozom neke eksperimentalne vakcine koja se isto daje u 3 doze ovde, posle su se izrokali vakcinama u Srbiji da bi mogli da odu u Kambodzu.

Ako se ne vakcinises iz medicinskih razloga vec da bi sebi olaksao nesto, po meni to znaci da pristajes na ucene. Ovde vakcinacija nije obavezna, i Kinezi dosta isticu tu cinjenicu, iako je 90% kineza vakcinisano, za sad niko ne uslovljava.

I zasto bi se zatvarale skole po Vijetnamu jer Bonito nije vakcinisana? Njen je licni izbor da li ce da se vakcinise ili ne, ako ne moze Vijetnam, ima gde mogu i nevakcinisani ticeri da rade.

Stvarno si realno sve objasnio.I slazem se da ne treba ovde o vakcinaciji..

U Vijetnamu,u Ho Chi Minu postoje skole koje ne traze da si vakcinisan.Poznanik sa wechata radi u takvoj skoli.

Tacno je da je za rad u mnogim skolama uslov vakcinacija.

Za ulazak u Vijetnam ne treba ni PCR ni vakcina dok ulazak u Kambodzu treba vakcina ili karantin.

Da Vijetnam nece nesto da rizikuje uveli bi obaveznu vakcinaciju ili karantin za ulazak u zemlju.

Sad,nama nevakcinisanima taj status onemogucava visa run sa Kambodzom ali isti moze da se odradi sa Singapurom

koji opet ne zahteva ni PCR ni vakcinu za ulazak u zemlju.

I trosak tog visa run je isti bilo da ides u Singapur avionom ili u Kambodzu busom.Oko 130 $ sa e-visom.

2 hours ago, Bonito said:

Stvarno si realno sve objasnio.I slazem se da ne treba ovde o vakcinaciji..

U Vijetnamu,u Ho Chi Minu postoje skole koje ne traze da si vakcinisan.Poznanik sa wechata radi u takvoj skoli.

Tacno je da je za rad u mnogim skolama uslov vakcinacija.

Za ulazak u Vijetnam ne treba ni PCR ni vakcina dok ulazak u Kambodzu treba vakcina ili karantin.

Da Vijetnam nece nesto da rizikuje uveli bi obaveznu vakcinaciju ili karantin za ulazak u zemlju.

Sad,nama nevakcinisanima taj status onemogucava visa run sa Kambodzom ali isti moze da se odradi sa Singapurom

koji opet ne zahteva ni PCR ni vakcinu za ulazak u zemlju.

I trosak tog visa run je isti bilo da ides u Singapur avionom ili u Kambodzu busom.Oko 130 $ sa e-visom.

a koliko cesto bi morao da se radi taj visa run? ako si na turistickoj vizi, ja ne znam da vijetnamci daju vise od 30 dana? ako si na radnoj vizi, kapiram da moze duze da se ostane, i da li onda uopste treba visa run? mozda gresim

• Author
On 7/15/2022 at 1:24 PM, mixy123 said:

Evo, samo mi odgovori, da li bi ti nekom preporucio odlazak u Australiju za vreme lokdauna koji je bio dole? vakcine, ali ti je potrebna vakcina da bi radio u skoli. A ja se nisam vakcinisao...

Ti bi u Australiji kao nevakcinisan neuporedivo gore prošao nego u Kini. Prvo, u Australiji ogromna većina kompanija je po kratkom postupku otpustila sve nevakcinisane radnike. Daju ti rok do određenog datuma i ako se ne vakcinišes minimum 2 puta gubiš posao. I to ne važi samo za zaposlene u sektorima u kojima su u kontaktu sa velikim brojem ljudi. Recimo ja od marta 2020 98% vremena radim od kuće, pa su mi opet tražili da im dostavim sertifikat o duploj vakcinaciji.

Drugo ne samo što bi izgubio posao, već bi veoma teško našao drugi jer do dana današnjeg većina kompanija ne želi da zapošljava nevakcinisane. Izuzeci su neke male privatne firme gde je vlasnik drugačijeg uverenja, ali bilo kakva veća ili značajnija kompanija ne toleriše nevakcinisane.

Treće, ne samo što bi izgubio posao i ne bi mogao da nadjes novi, već do pre nedelju dana nevakcinisanima je bilo zabranjeno da napuste Australiju. Morao bi da se prijavis za specijalno odobrenje za izlazak iz zemlje koje bi teško dobio ako si nevakcinisan "iz uverenja" a ne iz medicinskih razloga. Svojevremeno tokom lockdowna, 3/4 zahteva za izlazak iz zemlje su bili odbijeni. Nisu davali ljudima da odu na venčanje dece ili da vide roditelje na samrti. 

Meni je inače tokom lockdowna bilo odlično. Ako bih morao da biram između rada od kuće i lockdowna i rada u kancelariji bez lockdowna uvek bih izabrao prvu opciju. 

10 hours ago, mixy123 said:

Necemo pretvoriti jer opet si podelio korisnie informacije, izvini nisam znao da su Kinezi toliko odlepili, jer u Srbiji one Sinofarm bese apsolutno su bezazlene niko nema nikakvu reakciju, kod vecine ljudi cak ni ne stvore antitela, tako da bukvalno kao da je nisi ni primio. Nisam znao za to da su sada u fazi eksperimentisanja.

I ovo sto si naveo boleo ga kuk, pa nisu mu valjda vakcinu davali u zadnjicu? :D Jer svuda ide u rame.

Ja isto ne bih primio vakcinu, da nisu objavili da ce traziti za putovanja i olaksati ista, otisao primio i toliko. Posle se ispostavilo i za rad da mi je dobrodoslo sto sam vec imao sertifikat i onda nisam dodatno gubio vreme.

Ako ti poslodavac trazi po meni to nije ucena, jednostavno negde je tako regulisano ili nece ljudi da rizikuju i jednostavno na tebi je hoces/neces, imaju pravo to da traze apsolutno. 

@Bonito OK, da vidim sada od maja ne traze PCR za ulazak tu si u pravu, opet sebi suzavas izbor za rad u skolama, kao i za Visa run. Da li je moguce da ce put do Kambodze i Singapura isto da te kosta?

1 hour ago, bam-bam said:

a koliko cesto bi morao da se radi taj visa run? ako si na turistickoj vizi, ja ne znam da vijetnamci daju vise od 30 dana? ako si na radnoj vizi, kapiram da moze duze da se ostane, i da li onda uopste treba visa run? mozda gresim

E-visa ti je na 30 dana ono kada prvi put dolazis u Vijetnam online zvanicna ne preko agencije, mislim da na 3 meseca mozes jednom onda kada si vec tamo da zatrazis, mada negde pise da ta od 3 meseca se vodi kao business viza, i to je to svodi se na kraju na po mesec dana, svakog meseca mora taj visa run. Dosta su otezali to s vizama.

51 minutes ago, noskich said:

Drugo ne samo što bi izgubio posao, već bi veoma teško našao drugi jer do dana današnjeg većina kompanija ne želi da zapošljava nevakcinisane. Izuzeci su neke male privatne firme gde je vlasnik drugačijeg uverenja, ali bilo kakva veća ili značajnija kompanija ne toleriše nevakcinisane.

Meni je inače tokom lockdowna bilo odlično. Ako bih morao da biram između rada od kuće i lockdowna i rada u kancelariji bez lockdowna uvek bih izabrao prvu opciju. 

Meni na novom poslu niko nije trazio da primim booster npr. (ovde je isto 90% naroda vakcinisano), ali vidim svi zivi od kolega odose po booster, pa sad' cu ja da teram inat, naravno odoh i ja, plus sam se obezbedio i za putovanja, dobio i EU digitalni sertifikat, verifikovan sam i na Istoku i na Zapadu :D. Medicinske radnike su sve terali da se vakcinisu sto je i normalno, jedna nasa zena im vrdala, kao ovo 50% naseg naroda sto se truje svim i svacim, ali bezi od vakcine, nju samo jedan dan pozvali u kancelariju i rekli joj sedi ovde, ona sela koknuli joj vakcinu i to je to, u fazonu pa ti ces nas da za*ebavas da te jurimo tu mesec dana. :D 

Dosao sam posle lockdown-a ovde i pricaju mi ljudi svi su primali plate, a sedeli kod kuce, ko nije radio, sto u Srbiji onih mesec -dva dana sto su nas zatvarali ko je bio izmedju poslova npr, mogao je da crkne od gladi. Da, ovde je iritantno bilo to sto su stalno i svuda trazili one glupe maske, samo to da se ne vrati nazad kao uslov.

58 minutes ago, noskich said:

Ti bi u Australiji kao nevakcinisan neuporedivo gore prošao nego u Kini. Prvo, u Australiji ogromna većina kompanija je po kratkom postupku otpustila sve nevakcinisane radnike. Daju ti rok do određenog datuma i ako se ne vakcinišes minimum 2 puta gubiš posao. I to ne važi samo za zaposlene u sektorima u kojima su u kontaktu sa velikim brojem ljudi. Recimo ja od marta 2020 98% vremena radim od kuće, pa su mi opet tražili da im dostavim sertifikat o duploj vakcinaciji.

Treće, ne samo što bi izgubio posao i ne bi mogao da nadjes novi, već do pre nedelju dana nevakcinisanima je bilo zabranjeno da napuste Australiju. Morao bi da se prijavis za specijalno odobrenje za izlazak iz zemlje koje bi teško dobio ako si nevakcinisan "iz uverenja" a ne iz medicinskih razloga. Svojevremeno tokom lockdowna, 3/4 zahteva za izlazak iz zemlje su bili odbijeni. Nisu davali ljudima da odu na venčanje dece ili da vide roditelje na samrti. 

Daleko bilo, pa Kina je banja za taj zatvor gde si. Shvatio sam da su Oziji bolesnici posle one zajebancije sa Djokovicem pocetkom godine, ali ovo sto si sad napisao, dovoljno mi je da mi ne padne na pamet da krocim tamo sve i da tece med i mleko. Strasno, sta reci.

28 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

izvini nisam znao da su Kinezi toliko odlepili, jer u Srbiji one Sinofarm bese apsolutno su bezazlene niko nema nikakvu reakciju, kod vecine ljudi cak ni ne stvore antitela, tako da bukvalno kao da je nisi ni primio. Nisam znao za to da su sada u fazi eksperimentisanja.

I ovo sto si naveo boleo ga kuk, pa nisu mu valjda vakcinu davali u zadnjicu? :D Jer svuda ide u rame.

Nisu iste ni te sinofarm... Oni su u Srbiju poslali prvi batch, eksperimentalne, ovde su poceli vakcinaciju sa trecim, te su kao bile apgrejdovane, jer su cekali oni rezultate iz zemalja koje su bile zamorcici. Bilo je i ovde prisiljavanja na kompanijskom nivou, ali bilo je i kompanija koje su dozvoljavale izbor. Npr kod mene u skoli, od sve dece i svih profesora, pogodi ko je jedini koji nije vakcinisan ?

Hahahaha ma u ruku mu dali, ali mu se nesto ispoljilo na kuku, pitaj boga sta je. Dva dana je lezao u bolnici, kljukali ga necim za bolove, isto je bilo i kad je primio i drugu i trecu dozu, osecao je manji bol na istom mestu, ali nije bilo za hospitalizaciju jer je imao kuci te lekove koje je pio prvi put.

Drugi slucaj, ortak Englez, imao je probleme sa kolenima pre, operaciju pre par godina, ali bilo je sve okej dok nije primio vakcinu, ispostavice se istu tu koji je primio i ovaj drugar koji je najebao sa kukom.... elem, decko je mesec ipo šepao bukvalno, i na kraju nije ni hteo da ode da primi trecu dozu. To je neka kineska vakcina izbacena prosle godine, napravljena u Fošanu, ako se lepo secam. 

E sad, nisam doktor, ne razumem se u te stvari, ali brate ima nesto...

3 hours ago, bam-bam said:

Ne gresis ali oni koji su tamo kazu da je mnogo lakse otici tamo pa onda dobiti radnu vizu.

Ako hoces odavde da legalizujes dokumenta isto mozes ali kazu da je komplikovano.

U slucaju da legalizujes dokumenta ides tamo sa radnom vizom a ako odes na e vizu od mesec dana moras prva 2,3 meseca da radis visa run dok ne dobijes radnu vizu.

Mojoj koleginici uopste ne odgovaraju na mejl iz ambsada Vijetnama u Madjarskoj i Rumuniji u vezi legalizacije dokumenata..

Ja bih svakako legalizovala odavde kad bih mogla.Ima nasih koji rade to za novac,sva ti dokumenta overe po ministarstvima i salju ih u ambasadu..

3 hours ago, Hibridni Kukuruz said:

@Bonito OK, da vidim sada od maja ne traze PCR za ulazak tu si u pravu, opet sebi suzavas izbor za rad u skolama, kao i za Visa run. Da li je moguce da ce put do Kambodze i Singapura isto da te kosta?

Danas mi kaze drug koji je otisao 26.juna da su njega u skoli samo pitali jel vakcinisan a nisu trazili potvrdu.Za radnu vizu to i nije zahtev tako da ne verujem ni da ce mu traziti.Inace on je odmah nasao posao tamo,otisao na e visu.

Pa mi smo racunali,viza run sa Kambodzom je organizovan i kosta 80 $ ali ono nista ne brines,dobijes cak i hranu i pice za te pare :) ha ha i plus e visa koja je 25$ pa to izadje na 105 $ a povratni let iz VN za Singapur je bio u junu 90$ plus e visa 25$.Sad vrv moze i samostalno da se radi visa run,stvarno ne znam kolko onda kosta.

Edited by Bonito

1 hour ago, Bonito said:

Mojoj koleginici uopste ne odgovaraju na mejl iz ambsada Vijetnama u Madjarskoj i Rumuniji u vezi legalizacije dokumenata..

rumunska i madjarska nikad ne odgovaraju, ali zato preporucujem bugarsku ambasadu...odgovaraju na mejlove, a i ekspeditivni su kod izdavanja viza

6 minutes ago, Bonito said:

Danas mi kaze drug koji je otisao 26.juna da su njega u skoli samo pitali jel vakcinisan a nisu trazili potvrdu.Za radnu vizu to i nije zahtev tako da ne verujem ni da ce mu traziti.Inace on je odmah nasao posao tamo,otisao na e visu.

Pa mi smo racunali,viza run sa Kambodzom je organizovan i kosta 80 $ ali ono nista ne brines,dobijes cak i hranu i pice za te pare :) ha ha i plus e visa koja je 25$ pa to izadje na 105 $ a povratni let iz VN za Singapur je bio u junu 90$ plus e visa 25$.Sad vrv moze i samostalno da se radi visa run,stvarno ne znam kolko onda kosta.

ali i kambodzanska viza mora da se plati...ili je ona ukljucena u onih 80$ ?