Jump to content

Featured Replies

1 hour ago, mixy123 said:

Pada Vijetnam odmah posle kineske nove godine, bice to veca turneja Tajland i Vijetnam, a bice i Kambodza ako ne bude trebao karantin za nevakcinisane. 

Visa run sa Kinom? Bice, za jedno 5-6 godina opet.

Drugarica je bila na odmoru u Sihanukvilu u Januaru 2020, jedva je uspela da se vrati u Kinu jer je tad poceo cirkus oko korone, koliko je ona napljuvala to mesto, ja sam cak i bio blag u svojim komentarima o Kambodzi ? Ne znam, nikad me Kambodza nije privlacila kao destinacija, jbg takvu sam sliku stekao, verovatno pogresnu i punu predrasuda, ali eto voljan sam da je posetim pocetkom sledece godine ako bude moglo da se udje bez karantina za nas nevakcinisane.

Mislim da sam pisao ovde na forumu, kad sam se iz Srbije raspitivao o Kambodzi za vreme korone, kad je delovalo da ce biti nemoguca misija vratiti se u Kinu, zena je na wechatu stavila da razmisljamo o Kambodzi, tri drugara su je zvala isti dan i rekla nemojte da vam pada na pamet, nije to za vas, pisao sam vec, uglavnom ni jednu lepu rec nisu rekli.

Apsolutno se slazem sa ovim, i ja imam isti utisak, gde dodje kinez i gradi i eksploatise, nema tu srece, samo beton i problemi za lokalce. Ima Vice odlican dokumentarac o tome kako Kinezi funkcionisu tamo gde uzjasu  

Kad si bila poslednji put? Pricaju ljudi da se taj grad unistava poslednjih par godina od kad su Kinezi preuzeli sve, a da je pre bilo bas kul mesto. Jedna drugarica je tamo bila 2017, njen prvi odmor van Kine, i kaze da joj je bilo super, bila je i na nekom ostrvu tu, zaboravio sam naziv, kaze totalno offline, milina. 

jesi se ti vratio u srbiju, ili si jos u kini? nisma dobro skapirao od ovih silnih postova...

Edited by bam-bam

3 hours ago, mixy123 said:

Pada Vijetnam odmah posle kineske nove godine, bice to veca turneja Tajland i Vijetnam, a bice i Kambodza ako ne bude trebao karantin za nevakcinisane. 

Apsolutno se slazem sa ovim, i ja imam isti utisak, gde dodje kinez i gradi i eksploatise, nema tu srece, samo beton i problemi za lokalce. Ima Vice odlican dokumentarac o tome kako Kinezi funkcionisu tamo gde uzjasu  

Kad si bila poslednji put? Pricaju ljudi da se taj grad unistava poslednjih par godina od kad su Kinezi preuzeli sve, a da je pre bilo bas kul mesto. Jedna drugarica je tamo bila 2017, njen prvi odmor van Kine, i kaze da joj je bilo super, bila je i na nekom ostrvu tu, zaboravio sam naziv, kaze totalno offline, milina. 

Ma, da steta I Tajland i Vijetnam vredi videti jer posle ko zna kada cete opet imati prilike. 

Kinezi gde se pojave tu bukvalno trava ne raste vise, a ima i desetine clanaka i video priloga o Sihanukvilu, razorili taj gradic, zgrade se rusile zbog toga sto su probili sve podzemne vode, napravili poplave, kriminal u ogromnom porastu i to nije od skoro vec nekoliko godina tako. 

Mislim dda bi najpostenije bilo da ovaj gospodin odozgo @noskich prvo ode sa svojom porodicom u Sihanukvil pa da ti otuda javi kakav je utisak. A, ne tebe da salje u izvidnicu.

Ima ta ostrva su lepa tu jedino postoji opasnost dzeparenja koliko sam cuo, ali mora opet da se prodje kroz Sihanukvil. 

Edited by Hibridni Kukuruz

19 hours ago, bam-bam said:

jesi se ti vratio u srbiju, ili si jos u kini? nisma dobro skapirao od ovih silnih postova...

Nisam jos, trenutno sam kod zene u gradu, tj kod njenih kuci, tu smo presli, imamo frku sa papirologijiom, sve mnogo kasni, jos trenutno ne pustaju kineske drzavljanje da putuju van zemlje ko nema ekstra jak razlog (zaposljenje, studije, lecenje i sl), tako da moram da joj sredim radnu vizu za Srbiju (s tim samo da izadjemo iz Kine), posle ce u Srbiji lako residence na osnovu braka.

17 hours ago, Hibridni Kukuruz said:

Ma, da steta I Tajland i Vijetnam vredi videti jer posle ko zna kada cete opet imati prilike. 

Na Tajlandu, tj u Tajlandu, uvek sam se pitao zasto kazemo na jer Tajland nije ostrvo, sam bio 2 puta. Vijetnam, i Kambodzu (ako se olabave pravila za nas avakse) cemo da overimo u februaru sledece godine. Plan je bio Japan 2020, da idemo na Olimpijadu, i posle toga nazad za Srbiju, ali jbg desila se korona i otisla mast u propast. Zato vidim da je najbolje ne planirati nista, jer se na kraju ama bas nista ne ostvari ?

5 minutes ago, mixy123 said:

Nisam jos, trenutno sam kod zene u gradu, tj kod njenih kuci, tu smo presli, imamo frku sa papirologijiom, sve mnogo kasni, jos trenutno ne pustaju kineske drzavljanje da putuju van zemlje ko nema ekstra jak razlog (zaposljenje, studije, lecenje i sl), tako da moram da joj sredim radnu vizu za Srbiju (s tim samo da izadjemo iz Kine), posle ce u Srbiji lako residence na osnovu braka.

Na Tajlandu, tj u Tajlandu, uvek sam se pitao zasto kazemo na jer Tajland nije ostrvo, sam bio 2 puta. Vijetnam, i Kambodzu (ako se olabave pravila za nas avakse) cemo da overimo u februaru sledece godine. Plan je bio Japan 2020, da idemo na Olimpijadu, i posle toga nazad za Srbiju, ali jbg desila se korona i otisla mast u propast. Zato vidim da je najbolje ne planirati nista, jer se na kraju ama bas nista ne ostvari ?

a gde si jos bio u "okolini" : indonezija, filipini, laos, singapur, mijanmar, koreja, mongolija? dosta si dugo bio u kini, bilo je dosta vremena

Just now, bam-bam said:

a gde si jos bio u "okolini" : indonezija, filipini, laos, singapur, mijanmar, koreja, mongolija? dosta si dugo bio u kini, bilo je dosta vremena

Sem Tajlanda, nigde ? Za vise od pola ovih zemalja zeni treba viza, tako da smo overili Tajland 2 puta i ostalih par odmora leteli do Srbije.. Kad pogledas i nisam bio mnogo dok je bilo moguce putovati hahaha od polovine 2016 do januara 2020 je 3 letnja raspusta i 3 zimska, svako leto smo isli u Srbiju,  januara 2020 smo otisli u Srbiju da prenesemo stvari jer smo na leto planirali na olimpijadu pa nazad za Srbiju... vratili smo se u Kinu Oktobar 2020, i od tad tvorza, nema izlaska iz zemlje, tesko da se izadje i iz provincije, uvek su oko raspusta sirili frku sa virusom samo da bi se sto manje putovalo.

@mixy123

Jel' postoji neko realno objasnjenje zasto je vlast u Kini takva ili jednostavno da bi jos vise drzali taj narod tamo potcinjen i u strahu ono vezbaju strogocu? Posto racunam njih ima milijardu i po Covid nije toliko fatalan da se sada plase poumirace im pola naroda? 

Sta znam, imam neku teoriju, ovolikim brojem ljudi mora da se vlada strogocom, jer da ovde ima sloboda kao u Americi npr, to bi bilo krvoprolice svakog dana ? A cela ova kovid farsa, samo hoce da pokazu svetu da su najbolji, i da kao brinu za ljude, cak i po cenu da im pukne ekonomija, a istina je da im zdravstveni sistem nije tako sjajan, i da puste da se prosiri omikron opet bi bilo milioni mrtvih, jer ih mnogo ima, i nekih 200 miliona ljudi, uglavnom starih, nije vakcinisano. Brat Xi je rekao "zero covid" i to im je islo nekako dok je bila delta, tad nije ni bilo mnogo letova pa nije bilo ni "uvoznih slucajeva", stvarno niko nije ni razmisljao o koroni, opustio se bio narod, dok nije dosao omikron, i iako svi sad znaju da to em nije opasno em su skoro svi i vakcininisani, jbg receno je "zero", zero mora da bude, i oni to shvataju bas ozbiljno, posebno nizi cinovnici u partiji, jer ode obraz i ode polozaj ako dozvole da izbije epidemija kod njih. Zato smo svedoci svakakvih bizarnosti, ali je u poslednje vreme poceo narod malo i da se buni. Pre neki dan je bas ovde u Guangzhou provaljeno u 84 stana, obijene brave, da vide dal se neko krio od ljudi koji je trebalo da idu u centralizovan karantin. Eto npr sta daju sebi za pravo lokalne komunjare. U Pekingu su probali sa obaveznom vakcinacijom za pojedina mesta tipa shopping molovi, restorani, nije im proslo. Probali su i sa nanogicom za ljude u kucnom karantinu, nije im proslo. U Sangaju su odvajali zarazenu decu od roditelja, velika halabuka se podigla, posle par dana su promenili odluku. Ubijali su kucne ljubimce zarazenih, isto se digla frka. Niko nece da zaposljava one koji su prelezali kovid, i za to se narod buni. Dal verujes da je bas danas, posle dugo vremena, ukinuto da moras da se registrujes licnom kartom ili pasosem da bi kupio lekove za prehladu ili bol u grlu. Do sad je bilo, boli te grlo, ili se prehladis i odes u apoteku, odma' te salju da uradis test, ne mozes da kupis ni najosnovnije lekove, bukvalno molis boga da se ne prehladis, inace krece cirkus. 

Najjaci je cirkus bio, posalju nas na odmor zbog korone u aprilu, 2 nedelje, ali ja ipak krenem da radim posle nedelju dana, tj u utorak odem u skolu da se testiram, u sredu krenem da radim, u petak popodne se opet testiram u skoli, za vikend bilo testiranje u komjunitiju na koje naravno nisam isao jer sam se testirao u petak u skoli, i oni meni u nedelju salju poruku da u poneljak popodne u skoli imamo testiranje, i da mora da imam 24h kod da bi ujutru usao u skolu. I ja im kazem pa poslednji put sam se testirao u skoli u petak, za vikend nisam imao potrebe, i oni su mene 'ladno u nedelju poslali da idem u bolnicu da se testiram da bi u ponedeljak ujutru mogao da odem u skolu da radim, pa popodne da se opet u skoli testiram. Ja odem u bolnicu, ne moze da se radi test, jer nema doktora da da uput za pcr test. I ja im to kazem, i oni meni mrtvi ladni pitaju -  da li sam za vikend bio na opasnim mestima. A danima u gradu nema slucajeva, zato smo i krenuli sa poslom... I ja tu prsnem i svasta im kazem, rekao sam im da ja u tom njihovom cirkusu necu da ucestvujem, zapretim otkazom, i samo su mi rekli, u ponedeljak ne radis, idi u bolnicu testiraj se, dodji na posao u utorak sa 24h kodom. Tad sam prelomio da hocu da odem odavde. 

4 hours ago, bam-bam said:

Lepe uspomene.

Ja sam za 5 godina provedenih u Kini i Kambodzi posetila Hong Kong (vise puta),Makao,Indoneziju (Bali), i Vijetnam (Phu Qock ostrvo).

U samoj Kini sam bila u cuvenom Shaolin Temple i posetila gradove Luoyang i Zhengzhou,gde smo bili u gostima kod prijatelja Kineza,koji su nam bili komsije u Kambodzi.?

I u Kambodzi sam bila u Angkorwat,Siem Reap i vise puta u Sihanoukville.

Oprostite na detaljnom opisu.:)

Edited by Bonito

Što oprostite, mi smo entuzijasti za putovanja (valjda, većina :) ), volimo takve informacije. 

A u kom gradu si radila u školi u Kini?  Sve koje lično znam su bili u nekim malim gradovima (ok realno velikim, ali a kineske pojmove malim), kao teško je probiti se na popularnim mestima, kao što je mixy123 u Guangzhou. 

18 minutes ago, samsung said:

Što oprostite, mi smo entuzijasti za putovanja (valjda, većina :) ), volimo takve informacije. 

A u kom gradu si radila u školi u Kini?  Sve koje lično znam su bili u nekim malim gradovima (ok realno velikim, ali a kineske pojmove malim), kao teško je probiti se na popularnim mestima, kao što je mixy123 u Guangzhou. 

Malo sam otisla u pojedinosti kod opisa,verujem da ste svi ovde putovali vise od mene.

Hihihi,kakav bre Mixy-jev Guangzhou?Ja sam bila u centru zbivanja,u Shenzhenu.Salim se malo,ali Shenzhen je najrazvijeniji u Guangdongu pa i sire.Mogu da mu pariraju Beijing i Shanghai jedino.Zapravo,Shenzhen je i gradjen kao pandam Hong Kongu,obzirom na blizinu ta dva grada i politicke nesuglasice.Mlad grad,slavio je 40 godina postojanja 2019. a pre pocetka izgradnje u danasnji grad je bio ribarsko selo. Guangzhou je jako blizu Shenzhena ali on je stara Kina,nije tako urban kao Shenzhen,ispravite me ako gresim.

Inace Shenzhen je zeleni grad sa velikim brojem parkova,jezera i trasa za setnju,hiking zona.

Zanimljivo je to da sad online imam dosta ucenika iz Shenzhena i iz Guangzhou.:)?Cini mi se da ih je sve vise iz pomenutih gradova.

Gde je tebi bilo posebno na putovanjima?

Pitanje se odnosi i na bam-bam.:)

Edited by Bonito

5 hours ago, mixy123 said:

Sem Tajlanda, nigde ? Za vise od pola ovih zemalja zeni treba viza, tako da smo overili Tajland 2 puta i ostalih par odmora leteli do Srbije.. Kad pogledas i nisam bio mnogo dok je bilo moguce putovati hahaha od polovine 2016 do januara 2020 je 3 letnja raspusta i 3 zimska, svako leto smo isli u Srbiju,  januara 2020 smo otisli u Srbiju da prenesemo stvari jer smo na leto planirali na olimpijadu pa nazad za Srbiju... vratili smo se u Kinu Oktobar 2020, i od tad tvorza, nema izlaska iz zemlje, tesko da se izadje i iz provincije, uvek su oko raspusta sirili frku sa virusom samo da bi se sto manje putovalo.

ih bre, pa vecina nasih koji odu u kinu lepo obidju taj kraj sveta...bas se nisi pretrgo sa putovanjima, racunajuci da si radio u skolicama i obdanistima, oni imaju milion raspusta, tako da nije bas samo letnji i zimski...a i zena i viza bas nije neko opravdanje, jer je oko 70% , ako ne i 75% turista u svim ovim  nabrojanim zemljama upravo iz kine, oni su bre glavni turisti tamo, tako da kapiram da taj vizni rezim nije nikakav problem....vidim ja da si ti samo sedeo tamo i zgrtao pare.... posto nemas nikakvo opravdanje, aj zato sad lepo da proputujes ovo sto si propustio ;)  imas kinte imas sve, a veruj mi propustio si mnogo.....najlepse zemlje sveta....

2 hours ago, mixy123 said:

to shvataju bas ozbiljno, posebno nizi cinovnici u partiji, jer ode obraz i ode polozaj ako dozvole da izbije epidemija kod njih.

OK, hvala puno meni si bar uspeo da objasnis i sada razumem celu situaciju to je ono poltronisanje uz ucinak u partiji, sada razumem poentu. To je kod nas slicno sa ovim SNS-ovcima rade na istom principu.

@Bonito

Pa, lepo si ti obisla svaka cast, nije bas ni mali broj destinacija.

Edited by Hibridni Kukuruz

56 minutes ago, Bonito said:

Malo sam otisla u pojedinosti kod opisa,verujem da ste svi ovde putovali vise od mene.

Hihihi,kakav bre Mixy-jev Guangzhou?Ja sam bila u centru zbivanja,u Shenzhenu.Salim se malo,ali Shenzhen je najrazvijeniji u Guangdongu pa i sire.Mogu da mu pariraju Beijing i Shanghai jedino.Zapravo,Shenzhen je i gradjen kao pandam Hong Kongu,obzirom na blizinu ta dva grada i politicke nesuglasice.Mlad grad,slavio je 40 godina postojanja 2019. a pre pocetka izgradnje u danasnji grad je bio ribarsko selo. Guangzhou je jako blizu Shenzhena ali on je stara Kina,nije tako urban kao Shenzhen,ispravite me ako gresim.

Inace Shenzhen je zeleni grad sa velikim brojem parkova,jezera i trasa za setnju,hiking zona.

Zanimljivo je to da sad online imam dosta ucenika iz Shenzhena i iz Guangzhou.:)?Cini mi se da ih je sve vise iz pomenutih gradova.

Gde je tebi bilo posebno na putovanjima?

Pitanje se odnosi i na bam-bam.:)

svaka oblast ima svoj smek, ali meni je jugoistocna azija numero uno :) , ubedljivo.....pogotovu trio- indonezija, tajland, vijetnam....mada su i filipini sto se prirode tice prelepi, malo im kultura, tj. falinka iste, kvari ukupan utisak...ali filipinci su dobri ljudi....

druga oblast su mi neke zemlje juzne amerike, i centralne amerike ( tipa meksiko, chile, ekvador, peru), ali ipak jugoist. azija pobedjuje za celo koplje....

ima jos tu lepih mestasaca naravno....neka ostrva po pacifiku, tonga npr, neka ostrva po karibima, tipa gvadalupe, st. marten, dominika i st. lucija,  po indijskom okeanu tipa mauricijus je mnogo lep, neke drzavice po centralnoj/juznoj americi( tipa kolumbija, urugvaj, panama, brazil je isto kul), ali vise su u pitanju samo prirodne lepote...ovo gore nabrojano ima sve u fulu hehe.....od evrope spanija, crna gora ( priroda), i to je to manje vise...ne gotivim nesto evropu....afriku slabo znam, samo severnu i juznu, sredinu nisam bio....u usa mi je arizona vrh, a od gradova los anheles.....australija je jako lepa, ali dno dna za zivot, i ljudi su bzvze, generalno naravno, necu da uopstavam...nisam nesto ni fan indijskog podkontinenta, ni centralne azije, a od arabija mi bas pada mrak na oci hehhehe

eto, southeast asia je moj favorit zauvek

Edited by bam-bam

Onda su ovi što ih znam neki nemači pojma za predavanje engleskog pa su smislili opravdanje zašto su u nekom selu :) 

Uh, gde je bilo posebno na putovanjima, hm. To je skroz subjekivno naravno, vezano za neke okolnosti, ljude, dešavanja, nego što je realno vezano za lokaciju. 

Baš sam dosta putovao poslednjih godina, bilo je i 30ak letova avionom u 6 meseci. Recimo da najviše volim ogromne gradove i tropska ostrva. 

Prvi mega grad gde sam bio je Tokio, tada mi je sve tamo bilo wow, od 7 eleven japanskog sa čudnim proizvodima do parkova, pričanja sa random ljudima na ulici (ono kao ej juče sam bio u Staroj Pazovi sada pričam sa japancima u japanu, šta ti je tehnika :) ). Posle sam bio u mnogo velkih gradova i Bangkok mi je sada jedno od omiljenih mesta na planeti, ali eto recimo Tokio je bilo nešto psoebno. 

I Indija. Sve u indiji, bili smo više puta i tamo je sve jak utisak, pogotovo na severu, kao da si u nekom dokumentarnom filmu. Iako tamo ništa nije najlepše i najbolje i ne znam šta, jedno od najposebnijih mesta za videti. 

A i (ovde zabranjena u temi) Kambodža, zbog oklonosti kako sam tamo završio, neplanirano. 

Reklo bi se da ti se sviđa Shenzhen :) 

Od kineksih velikih gradova najdiže sam bio u Pekingu i Šangaju i Šangaj je mesto gde bih mogao da zamislim da živim na neko vreme. Ako izuzmemo diktaturu i  što ti treba jedno milion dolara mesećno da se ne osećaš siiromašno ? 

Ali da, kao što je bam-bam napisao (dok sam ovo pisao) uvek me vuče jugoistočna azija, Tajland i okolne zemlje- Indonezija - Filipini. Tajland mi je verovano omiljena zemlja i teško će se promeniti poredak.

Edited by samsung

46 minutes ago, Hibridni Kukuruz said:

OK, hvala puno meni si bar uspeo da objasnis i sada razumem celu situaciju to je ono poltronisanje uz ucinak u partiji, sada razumem poentu. To je kod nas slicno sa ovim SNS-ovcima rade na istom principu.

@Bonito

Pa, lepo si ti obisla svaka cast, nije bas ni mali broj destinacija.

Pa u poredjenju sa bam bam i Samsung a verovatno i drugima,nista.:)

A tvoje putesestvije po Aziji?

44 minutes ago, bam-bam said:

svaka oblast ima svoj smek, ali meni je jugoistocna azija numero uno :) , ubedljivo.....pogotovu trio- indonezija, tajland, vijetnam....mada su i filipini sto se prirode tice prelepi, malo im kultura, tj. falinka iste, kvari ukupan utisak...ali filipinci su dobri ljudi....

druga oblast su mi neke zemlje juzne amerike, i centralne amerike ( tipa meksiko, chile, ekvador, peru), ali ipak jugoist. azija pobedjuje za celo koplje....

ima jos tu lepih mestasaca naravno....neka ostrva po pacifiku, tonga npr, neka ostrva po karibima, tipa gvadalupe, st. marten, dominika i st. lucija,  po indijskom okeanu tipa mauricijus je mnogo lep, neke drzavice po centralnoj/juznoj americi( tipa kolumbija, urugvaj, panama, brazil je isto kul), ali vise su u pitanju samo prirodne lepote...ovo gore nabrojano ima sve u fulu hehe.....od evrope spanija, crna gora ( priroda), i to je to manje vise...ne gotivim nesto evropu....afriku slabo znam, samo severnu i juznu, sredinu nisam bio....u usa mi je arizona vrh, a od gradova los anheles.....australija je jako lepa, ali dno dna za zivot, i ljudi su bzvze, generalno naravno, necu da uopstavam...nisam nesto ni fan indijskog podkontinenta, ni centralne azije, a od arabija mi bas pada mrak na oci hehhehe

eto, southeast asia je moj favorit zauvek

Uh,toliko si proputovao da ne znam ni kako se setis svih mesta koje si obisao.

Svaka cast,mislim da za ceo zivot necu toliko proputovati.

Spanija me vuce,nisam bila..

Peru,wow,Macu Piccu 

Jel si bio u Petri,Jordan?

Tamo je sigurno posebno.

A mene vuce taj arapski svet.

42 minutes ago, samsung said:

Onda su ovi što ih znam neki nemači pojma za predavanje engleskog pa su smislili opravdanje zašto su u nekom selu :) 

Uh, gde je bilo posebno na putovanjima, hm. To je skroz subjekivno naravno, vezano za neke okolnosti, ljude, dešavanja, nego što je realno vezano za lokaciju. 

Baš sam dosta putovao poslednjih godina, bilo je i 30ak letova avionom u 6 meseci. Recimo da najviše volim ogromne gradove i tropska ostrva. 

Prvi mega grad gde sam bio je Tokio, tada mi je sve tamo bilo wow, od 7 eleven japanskog sa čudnim proizvodima do parkova, pričanja sa random ljudima na ulici (ono kao ej juče sam bio u Staroj Pazovi sada pričam sa japancima u japanu, šta ti je tehnika :) ). Posle sam bio u mnogo velkih gradova i Bangkok mi je sada jedno od omiljenih mesta na planeti, ali eto recimo Tokio je bilo nešto psoebno. 

I Indija. Sve u indiji, bili smo više puta i tamo je sve jak utisak, pogotovo na severu, kao da si u nekom dokumentarnom filmu. Iako tamo ništa nije najlepše i najbolje i ne znam šta, jedno od najposebnijih mesta za videti. 

A i (ovde zabranjena u temi) Kambodža, zbog oklonosti kako sam tamo završio, neplanirano. 

Reklo bi se da ti se sviđa Shenzhen :) 

Od kineksih velikih gradova najdiže sam bio u Pekingu i Šangaju i Šangaj je mesto gde bih mogao da zamislim da živim na neko vreme. Ako izuzmemo diktaturu i  što ti treba jedno milion dolara mesećno da se ne osećaš siiromašno ? 

Ali da, kao što je bam-bam napisao (dok sam ovo pisao) uvek me vuče jugoistočna azija, Tajland i okolne zemlje- Indonezija - Filipini. Tajland mi je verovano omiljena zemlja i teško će se promeniti poredak.

U manjim gradovima se mogla dobiti kakva takva radna viza,dok u Shenzenu ne.Pa su sigurno zato bili u manjim mestima.

Znaci ziveo si u Sangaju?

Japan mi je na listi zemalja koje bih da posetim,Tokio je sigurno fenomenalan.

Indija isto,sto da ne.

Pa nisam ja bas neki putnik kao bam bam i ti.Verovatno i ostali.

19 minutes ago, Bonito said:

Uh,toliko si proputovao da ne znam ni kako se setis svih mesta koje si obisao.

Svaka cast,mislim da za ceo zivot necu toliko proputovati.

Spanija me vuce,nisam bila..

Peru,wow,Macu Piccu 

Jel si bio u Petri,Jordan?

Tamo je sigurno posebno.

A mene vuce taj arapski svet.

bio sam u petri dvaput....da u pravu si, mesto je kao sa druge planete, a i starosedeoci Nabatejci, vrlo su specificni, isto kao pali s venere ili tako neke planete....ali petra je petra, a arabije su nista heheh.......samo da me pogresno ne shvatis, u arabije ne ubrajam siriju, iran i severnu afriku.....to je druga prica...

a svega se secam, ko da je juce bilo heheheh...pa to mi je zivotno zadovoljstvo, neko voli da putuje i istrazuje, neko voli dobra kola, neko cigare.....svako ima svoje ;) 

Edited by bam-bam

5 hours ago, bam-bam said:

veruj mi propustio si mnogo.....najlepse zemlje sveta....

znam, verujem, i zato i jedva cekam da odem odavde, da mogu na miru, kao covek da proputujem to.... obisao sam celu Guangdong provinciju uzduz i popreko, nema mesta gde nisam bio, Makao i HK isto uzduz i popreko, zena ima rodbinu u Makau pa smo i po par dana provodili tamo... Jedva cekam Vijetnam da prodjem, motorom cu od severa do juga, videcemo za Kambodzu, ako ne picimo onda u Indoneziju ili Sri Lanku.

Pisao sam na drugoj temi, meni je san centralna i juzna Amerika, pokusavam da ubedim zenu da odemo u Brazil, non stop mi kuka kako joj je to daleko, kao da cemo da pesacimo do tamo ?

Vi ste ljudi bas putovali, svaka vam cast, zavidim vam, nista lepse nema od putovanja, i upoznavanja novih mesta, obicaja, ljudi, probanja nove hrane... jebes pare i sve, bitnije je kakve uspomene na kraju odneses odavde...

On 7/19/2022 at 9:51 PM, Bonito said:

Pa jes' oni da postide i Jovanchu Micica, obisli puno svaka cast. 

Ja sam obisao kinesku cetvrt (China Town) u Den Haag-u, ne znam da li se i to racuna?

On 7/19/2022 at 4:11 PM, Hibridni Kukuruz said:

Jel' postoji neko realno objasnjenje zasto je vlast u Kini takva ili jednostavno da bi jos vise drzali taj narod tamo potcinjen i u strahu ono vezbaju strogocu? 

U Americi je zvanično od kovida umrlo oko milion ljudi, na populaciju od 330 miliona. Ako poredimo samo populaciju, to bi u Kini značilo četiri i po miliona mrtvih, sa laissez-faire pristupom, bez uzimanja u obzir dodatnih faktora. 

Amerikanci žive raštrkani na velikom prostoru. Najveći grad je Njujork sa 8 miliona stanovnika, a sledeći je L. A. sa 3,9 miliona. Treći je Čikago, sa 2,5 miliona. Svega devet američkih gradova ima više od milion stanovnika. U Kini je zvanično najveći Čonćing sa 31 milion, Šangaj sa 26 miliona, Peking sa 21 milion i tako dalje. Gradova od preko milion stanovnika ima oko 160. Gustina naseljenosti je ogromna. Kada je jutarnji ili popodnevni špic ulice su bukvalno preplavljene ljudima. Samim tim je širenje bilo kog virusa neuporedivo brže nego u, recimo, Americi (da ne pominjemo Švedsku, zemlju sa deset miliona stanovnika, i njihov pristup epidemiji).

U Americi svako ima svoj automobil, a javni prevoz je veoma slab; svega nekoliko gradova ima metro. U Kini je situacija obrnuta: javni prevoz je ogroman, i koristi ga neverovatan broj ljudi svakog dana. Ako čovek ide na posao svojim automobilom, daleko je manja šansa da će se zaraziti ili nekome preneti zarazu nego ako ide metroom ili vozom. 

Za razliku od Amera, koji velikim delom žive u kućama u predgrađima, taj koncept ne postoji u kineskim gradovima. Kuće u gradovima ili blizini gradova poseduju samo izuzetno bogati. Stambene zgrade su ogromne, sa velikim brojem spratova do kojih teško da se može stići bez lifta. Liftovi u tim zgradurinama često ne samo što su prepuni, nego ljudi čekaju u gomili ispred lifta, i moguće je da neće ući u prvi koji stigne, nego tek drugi ili treći. To je još jedna potencijalna tačka prenošenja zaraze. 

Konačno, zbog polise jednog deteta, danas imamo situaciju da Kina ima jako mnogo starog stanovništva u odnosu na broj mladih. Stari ljudi su podložniji koroni i veća je šansa da će se bolest iskomplikovati. 

Ako se uzmu u obzir svi ovi faktori, ako bi se odabrao američki pristup kovidu, teško je predvideti koliko bi ljudi umrlo, ali možemo biti sigurni da se radi o desetinama miliona. To bi dovelo do totalnog kolapsa zdravstvenog sistema, pa bi ljudi počeli mnogo brže da umiru i od drugih bolesti, jer ne bi dobijali medicinsku pomoć.

Napomenuo bih da nemam nameru da ulazim u bilo kakvu polemiku sa antivakserima, teoretičarima zavere i inim.

5 minutes ago, Lazar said:

Amerikanci žive raštrkani na velikom prostoru. Najveći grad je Njujork sa 8 miliona stanovnika, a sledeći je L. A. sa 3,9 miliona. Treći je Čikago, sa 2,5 miliona. Svega devet američkih gradova ima više od milion stanovnika.

Nisam se nikad nesto ozbiljno pitao o tome, ali ovo mi je prilicno sokantno saznanje:blink:

@Lazar

Hvala na odlicnom objasnjenju, ovo posteno ima smisla i vrlo lepo objasnjeno. Verujem da ono sto je Mixy rekao ima malo tu i politike, ali pre ce biti ova gustina i mnogo-ljudnost.

Moja dva zakljucka na osnovu ovoga sto ste izneli:

1.Amerika da se ne ubijaju po skolama i supermarketima i da postoji zdravstvo za sve bi bila idealna drzava za zivot zbog ove raspodele populacije po gradovima.

2.Kineska vlast obrni okreni vodi racuna o svojim gradjanima kako god, jer da su okrutni prema svojima oni bi ovako sada mogli lepo da prorede stanovnistvo, smaknu penzionere i rasterete budzet, ocigledno kao i uvek nije sve crno-belo oko ovakvih odluka.

5 hours ago, Dragance said:

Nisam se nikad nesto ozbiljno pitao o tome, ali ovo mi je prilicno sokantno saznanje:blink:

To je posledica političkih odluka. Ako država obezbedi niske cene goriva i automobila, ljudi će biti raštrkani na većem prostoru jer će im biti lakše da se kreću. Ako su pak gorivo i automobili skupi, ljudi će se grupisati tamo gde se mogu lako kretati javnim prevozom, pa ćeš dobiti zemlju sa ogromnim gradovima. 

Amerika i Kina su zanimljive za poređenje jer Ameri jako cene privatnost (sopstveni auto, velika kuća, dvorište za aktivnosti pod vedrim nebom), dok Kinezi vole da budu sa drugim ljudima (javni prevoz, mali stanovi, i veliko iskorišćenje javnih prostora kao što su trgovi i parkovi). Ono što Amer radi u svom dvorištu, Kinez će raditi na trgu ili u parku, okružen gomilom drugih ljudi.

Kulturološki, u Americi je sve to povezano sa idejom "lične slobode", koja je opet povezana sa marketingom automobilske industrije: automobil ti daje slobodu da ideš kuda hoćeš itd.

Slično je i u Nemačkoj - automobilska industrija ima i više nego dovoljno para da izlobira povoljnu zakonsku regulaciju i subvencije za renoviranje i izgradnju autoputeva jer su tako u mogućnosti :-)

Postoji i druga opcija - da se javni prevoz učini besplatnim na nivou gradova ili čak i cele države. Trenutno boravim u jednoj takvoj zemlji i upravo taj osećaj slobode je nešto što je jako, jako moćna stvar, a sada postoji i ekološki momenat praktično svuda.

Povratak u Beograd i iznenadni napad klaustrofobije uzrokovan potpunim raspadom sistema što se tiče javnog prevoza biće izuzetno bolan, sreća pa sada radim 100% remote pa ne moram da koristim gradski prevoz ni blizu toliko često kao do skoro.

• Author

Kad god sam pricao sa velikim svetskim putnicima koji su obisli gotovo sve sto ima da se obidje, svi su mi do jednog potvrdjivali misljenje da je po njima jugoistocna Azija najbolji region za boravak na svetu. I evo ovde na forumu ista se stvar ponavlja, @samsung i @bam-bam koji su ubedljivo najvise putovali od svih sagovornika na ovoj temi su se takodje slozili. Naravno rec je o ogranicenom broju ljudi, tako da ne mora to nista da znaci, ali samo kazem. 

Evropu sam proputovao uzduz i popreko dok sam bio ziveo u Srbiji i kasnije kada sam se vracao. Zatim u Australiji isto tako plus pomalo i pacificki region. I na kraju jugoistocnu i srednjeistocnu Aziju, od Singapura do Japana. Najvece rupe su mi Afrika i jugoistocna Amerika, moram da radim na tome da popunim.

Edited by chivitli