Da li je bolje emigrirati?

2,155 posts in this topic

On 7/28/2022 at 8:47 AM, Hibridni Kukuruz said:

Sto se Dubaija tice, sve te pozitivne blagodeti sam sada prvi put saznao preko tebe i verujem da je tako, drugacije ljudi ne bi ni isli tamo da zive i rade iz Evrope, medjutim isto tako zavisis od srece tamo koliko sam cuo, jer ti prakticno sve zavisi od poslodavca, poslodavac ti moze biti lokalni, moze Svaba, Englez itd... Ugovorom si vezan ako ti je gazda neko djubre pa jos lokalno nadrljao si jer do isteka ugovora nema napustanja firme, i ne znam jel' jos uvek imaju onaj fazon da te nacrni u novinama, pa posle niko drugi nece da te zaposli?

Mislim mnogi ljudi su se mnogo dobro tamo snasli koje ja znam, neki su ostali, neki su napustili, ali znam primer gde su odmah po zavrsetku studija otisli tamo, poceli da rade.

Expand  

Pazi, kao što sam i rekao, UAE je praktično specijalna ekonomska zona u koju su upumpane neverovatno ogromne količine kapitala (čista lova, što bi se reklo) i to za posledicu ima to da poslodavaca ima svih vrsta i veličina, tako da itekako ima toga što si naveo. Kao i uvek i sa svakom vrstom emigracije, treba otvoriti širom oči i voditi računa s kim se hvataš u kolo. Opet, kao što i sam kažeš, činjenica je da tamo dolaze ljudi sa svih krajeva sveta ipak govori dovoljno sama za sebe.

Uzmi u obzir i da je UAE vlada prepoznala blagodeti ogromnog priliva kvalitetne (i manje kvalitetne) radne snage i da vrlo aktivno radi u uređivanju poslovne klime, tako da pretpostavljam da takvi fazoni vremenom sve manje prolaze, nisu ni Arapi mutavi i definitivno nisu ludi kao Srbende da upropaste sve što iole pokaže potencijal za razvoj države - znaju oni vrlo dobro šta im je činiti. Uostalom, zaposlili su zapadnjake da im vode departman za imigraciju, reci kakav je to bol u preponama :-)

Lokalno stanovništvo Emirata učestvuje tek negde oko 0.3% u celokupnoj ekonomiji zemlje, činjenica koja govori sama za sebe i ne može se spinovati nikako - bukvalno je preko 99% radne snage uvezeno sa strane, treba biti ogroman šampion pa to sve uprskati jbg.

On 7/28/2022 at 8:47 AM, Hibridni Kukuruz said:

Jos nesto sem tih Pakistanaca i Indusa tamo radi dosta Nepalaca, koji posle Korone dosta njih napustaju Emirate/Dubai i dolaze u Evropu. Kako mi je jedna Nepalka pricala za rad u hotelima tamo recimo u kuhinji plata je 300e (vrlo smesno za Dubai zar ne?), ali onda dobijaju jos 200e pomoc drzave jer primaju te mizerne plate, oni imaju smestaj u tim hotelima, hranu, tako su ono poprilicno moderni robovi tamo, oni ustede posto zive kako zive, i jos verovatno salju kuci pare.

Inace  da bi Nepali dosao u EU sada postoje agencije koje operiraju na relacija EU-Nepal, minimalno moraju da skupe 7000 evra da plate agenciji, koja im uradi radnu dozvolu na dve godine, nadje posao, smestaj (bar 5 Nepalinjosa na jednu gajbu, bude i vise naravno), kako mnogi od njih skupe taj novac meni je misterija, kazu pozajmljuju se redom pa posle vracaju. 7k € je tamo kao kod nas 50-60k€ ako ne i vise.

Expand  

Nažalost, pričamo o državama koje su među najsiromašnijima na planeti, i njima bi čak i ovakva Srbija (ma šta Srbija, Albanija) bila pojam razvijenosti i uređenosti, a kamo li EU ili UAE. Te životne priče su jako teške i takva imigracija je praktično osuđena na svaku vrstu poniženja i višegodišnje drndanje u najgorim uslovima ne bi li možda nekada stvorili sebi neku mogućnost za iole normalan život.

Opet, činjenica je da je njima čak i takav trnovit put bolji od varijante da ostanu u svojim lokalnim sredinama gde su praktično osuđeni na doživotnu mizeriju. Šteta što ne znaju srpski pa da se registruju na ovaj forum da im noskich objasni kako mogu da odu u SEA i ručaju u restoranima za 2 dolara dnevno umesto da dirinče po EU i UAE za 300 EUR godinama.

On 7/27/2022 at 6:01 PM, Hibridni Kukuruz said:

Pa cak ni bivsim srpskim frilenserima! :D

Znaci 5-6 meseci moze da se bude napolju koliko toliko? 

Pretpostavljam da su im cene za odlazak na bilo kakvu aktivnost, vodeni park i slicno paprene? S obzirom da najjeftiniji chips na aerodromu je bio 5$. 

Expand  

Rentiranje stanova je skupo a cene po odredjenim marketima su normalne,tamo stranci znaju koji su matketi sa normalnim cenama.

Garderoba je jeftina.

Soba u stanu koji delis sa drugim expatima je 900$,doduse u centru,blizu Dubai marine.Ima i jeftinijih studija ali ne u centru i ako zivis dalje trebaju ti kola.

Meni nije jasno kako nekom me moze da smeta klima gde imaju klimu na autobuskim stajalistima...

On 7/28/2022 at 9:12 AM, ppetrovic said:

Opet, činjenica je da je njima čak i takav trnovit put bolji od varijante da ostanu u svojim lokalnim sredinama gde su praktično osuđeni na doživotnu mizeriju. Šteta što ne znaju srpski pa da se registruju na ovaj forum da im noskich objasni kako mogu da odu u SEA i ručaju u restoranima za 2 dolara dnevno umesto da dirinče po EU i UAE za 300 EUR godinama.

Expand  

Hahahahahah, ovo me dobro nasmeja!!!!! :D

Pazi ko ne pogine vozeci moped kao dostavljac hrane i vrati se kuci ziv i zdrav, oni dolaze nazad kao imucni. Najbolje prolaze vozaci autobusa jer u startu imaju dobre plate, i onda kupuju nekretnine u Nepalu, Indiji ko je odakle i postaje gazde tamo gde su.

Evo jos jedan savet za Noskicha ( @noskich ) da preorijentise interesovanje na Nepal i Indiju ili ih ubaci u razmatranje.

On 7/28/2022 at 11:17 AM, Hibridni Kukuruz said:

da dirinče po EU i UAE za 300 EUR godinama.

Expand  

Po EU dobijaju regularnu platu, negde evro-dva manje po satu negde cak i kao ostali, i onda se nabiju u stan koliko god moze maksimalno, i kupe par dzakova pirinca/rize i cepaju tako ceo mesec, 75% zarade dosta njih salje kuci roditeljima, dok se poudaju sestre jer treba dowry (miraz), onda roditelji tamo kupe kucu prvo, pa onda ugovore zenibdu/udadbum dok ovi kokaju pare i pirinac u inostranstvu. Certified by @noskich  

On 7/28/2022 at 9:25 AM, Bonito said:

Meni nije jasno kako nekom me moze da smeta klima gde imaju klimu na autobuskim stajalistima...

Expand  

Svaka cast za taj poduhvat, ali kao sto sama znas u SEA nocu ni klima ne pomaze kada legnes da spavas, cak i u kombinaciji sa 2 ventilatora pride. Tako da verujem da tih 50c koji udare tamo nije lako savladati. 

Edited by Hibridni Kukuruz

On 7/28/2022 at 11:17 AM, Hibridni Kukuruz said:

Evo jos jedan savet za Noskicha ( @noskich ) da preorijentise interesovanje na Nepal i Indiju ili ih ubaci u razmatranje.

Expand  

To sam mu ja isto predlagao još pre 30ak strana, opušteno Čak sam otišao i korak dalje i preporučio mu Somaliju i Avganistan, tamo su troškovi života još niži i plus je u jednom trenutku razmatrao Keniju kao destinaciju, doduše ne za sebe nego za sve ostale, a Somalija mu je tu baš u komšiluku i plus je dosta jeftinija od Kenije, ali on nikako da se mrdne iz Australije, jedne od najrazvijenijih zemalja sveta. Pri tom nisam jedini koji mu je to predlagao, ali šta ćeš, voli čovek da se zlopati po trulom zapadu pa to ti je, svaki put kad mu neko to predloži, dobije traktat od minimum dve A4 strane sa obrazloženjem zašto eto baš on ne može da emigrira u druge zemlje, ali ga to ne sprečava da to besomučno preporučuje drugima. Možda nas opet iznenadi, ne bi me čudilo.

On 7/28/2022 at 12:00 PM, Hibridni Kukuruz said:

Po EU dobijaju ergularnu platu, negde evro-dva manje negde cak i kao ostali, i onda se nabiju u stan koliko god moze maksimalno, i kupe par dzakova pirinci i cepaj tako ceo mesec, 75% zarade dosta njih salje kuci roditeljima, dok se poudaju sestre jer treba dowry (miraz), onda roditelji tamo kupe kucu prvo, pa onda ugovore zenibdu/udadbum dok ovi kokaju pare i pirinac u inostranstvu. Certified by @noskich  

Expand  

To da, ali uzmi u obzir da je dosta njih radilo na crno dok EU nije krenula ozbiljnije da suzbija takve stvari, u kom slučaju su zarade bile daleko ispod zvaničnog minimalca, a o uslovima rada i generalno života da i ne pričamo.

On 7/28/2022 at 12:00 PM, Hibridni Kukuruz said:

u ni klima ne pomaze kada legnes da spavas, cak i u kombinaciji sa 2 ventilatora pride. Tako da verujem da tih 50c koji udare tamo nije lako savladati. 

Expand  

Kako kome,Meni su super bile dve klime u stanu,Nocu bez klime spavam tamo.Bas ako je vruce ukljucim malo pa iskljucim nocu.I na 25 stepeni,ne nize.

On 7/28/2022 at 12:05 PM, ppetrovic said:

To sam mu ja isto predlagao još pre 30ak strana, opušteno Čak sam otišao i korak dalje i preporučio mu Somaliju i Avganistan.

To da, ali uzmi u obzir da je dosta njih radilo na crno dok EU nije krenula ozbiljnije da suzbija takve stvari, u kom slučaju su zarade bile daleko ispod zvaničnog minimalca, a o uslovima rada i generalno života da i ne pričamo.

Expand  

Hahaha, pa da obe zemlje imaju odlicnu klimu i prakticno sve je jeftino u bescenje. Evo ja nasao odlican sajt za preseljenje u Afganistan.

https://www.expatarrivals.com/middle-east/afghanistan/moving-afghanistan

Da, u pravu si dok nisu regulisali tamo su dolazili da rade ispod svake satnice. Samo za ovaj Dubai, da covek treba da bude oprezan, ali kako moze da zna neko ko ide tamo dobio punudu za posao, ne verujem da imaju trip advisor za poslodavce? :D Tako da obrni okreni uredjene zemlje nemaju alternativu, ne plate ti platu imas gde da prijavis poslodavca i jos popije kaznu. 

@Bonito

Ti ili si ubola bila mnogo dobru gajbu, zaklonjenu od sunca i sa stanovima iznad ili si super tolerantna na vrucinu. Sajgon je primetno topliji od PP-a da znas, i vazduh je losiji,sto dodatno utice. 

Evo sanse @noskich da jeftino unajmi dadilju od otpustenih radnica kazina, samo da pozuri da probere neku dok ih policija nije ispolomila, treba mu ipak kucna pomocnica zdrava za rad.

A, ima i ovaj lep snimak kako brinu o vozacima motora. Noskichu i ovo da isprobas kada odes tamo, da vidis da li moze da te pomeri kmerski pandur, lako mu je ovoga da baca od 35kg.

Zašto vas nekoliko, koji redovno prozivate noskicha, zajedno sa njim ne napravite jednu whatsapp ili telegram grupu, i tamo svakodnevno razgovarate? Tako bismo poštedeli ostale posetioce foruma te diskusije, koja je odavno besplodna i dosadna, a razgovor ovde bi se mogao voditi o drugim stvarima.

Mislim da je mnogo efikasnije produžiti limit noskichu na eventualno jednu poruku nedeljno ili čak mesečno nego jednom u 24h. Do sada je i bilo interesantno čitati njegove bajke, ali nakon što sam pročitao da mrtav ozbiljan navodi kao prednost u SEA regionu to što ljudi sa malo para mogu da imaju mlade devojke, cenim da treba povući malo veću ručnu, taman da malo razmisli o nekim stvarima i da eventualno preduzme nešto po tom pitanju. Nisam psihijatar i nemam nikakve veze sa medicinom, ali ovako laički, čini mi se da bi bilo korisno da popriča sa nekim stručnijim na tu temu.

A što se tiče tih drugih stvari - povela se lepa diskusija o UAE dok opet nije uleteo pogađaj ko sa svojim trolovanjem.

Pre toga se takođe povela vrlo lepa diskusija o tome kako se može živeti na selu u Srbiji kada se ima visoko plaćeni remote posao, ali je i ta diskusija sahranjena trolovanjem, smešnim slikama koje valjda treba nekome nešto da ilustruju, i da ne navodim dalje.

Evo, nisam pametan.

Edited by ppetrovic

On 7/28/2022 at 2:53 PM, ppetrovic said:

Mislim da je mnogo efikasnije produžiti limit noskichu na eventualno jednu poruku nedeljno ili čak mesečno nego jednom u 24h. Do sada je i bilo interesantno čitati njegove bajke, ali nakon što sam pročitao da mrtav ozbiljan navodi kao prednost u SEA regionu to što ljudi sa malo para mogu da imaju mlade devojke, cenim da treba povući malo veću ručnu, taman da malo razmisli o nekim stvarima i da eventualno preduzme nešto po tom pitanju. Nisam psihijatar i nemam nikakve veze sa medicinom, ali ovako laički, čini mi se da bi bilo korisno da popriča sa nekim stručnijim na tu temu.

A što se tiče tih drugih stvari - povela se lepa diskusija o UAE dok opet nije uleteo pogađaj ko sa svojim trolovanjem.

Pre toga se takođe povela vrlo lepa diskusija o tome kako se može živeti na selu u Srbiji kada se ima visoko plaćeni remote posao, ali je i ta diskusija sahranjena trolovanjem, smešnim slikama koje valjda treba nekome nešto da ilustruju, i da ne navodim dalje.

Evo, nisam pametan.

Expand  

cekaj cekaj ti prozivas noskicha, a sta ti radis...

dajes kvalifikacije ko da si obleteo planetu i ziveo uzduz i popreko, kudi SEA, hvali UAE, a nije bio ni tamo ni vamo, sem kao turista kratko, i koliko vidim, kretao se i odsedao po fensi hotelima .

pod jedan, zasao si na pogresan forum, vecina ovde je u putnickom fazonu, a to znaci doziveti i obici sto vise, i saziveti se sa lokalnim zivotom, a sve ovo je kontraprotivno turizmu koji ti propagiras...

drugo, mi koji smo stvarno proputovali i videli, sto se kaze , sveta, svi hvalimo SEA i niko ne hvali MENA, ali zato si ti nasao da solis pamet, pa cak i Noskichu, o tome gde je bolje ..iz kreveta u Shiljegovcu...

A trece, same one tvoje kvalifikacije o Indijcima i Pakistancima, a pogotovu o Indijcima, kao nekvalifikovanoj radnoj snazi koju svuda tretiraju ko stoku ( mozda ne toliko grubo, ali to si mislio), dovoljno govore koliko nemas iskustva, tj. nemas pojma o stvarima za koje se predstavljas kao expert..ko tako nesto napise o Indijcima, jasno je da veze nema o cemu prica...

Ja te nisam nesto ni ranije slusao sto se osnovne teme tice,  a to su putovanja i expatski zivot ,a sad si tek pokazao da nisi adekvatan sagovornik..

za neke teme, ekonomske, biznis, IT, jesi, svaka cast, postujem, i citam pazljivo sta napises, iako se ne slazem uvek...ali treba cuda sva misljenja, ali relevantna, a ne lupetanja

Edited by bam-bam

On 7/28/2022 at 12:24 PM, Hibridni Kukuruz said:

Hahaha, pa da obe zemlje imaju odlicnu klimu i prakticno sve je jeftino u bescenje. Evo ja nasao odlican sajt za preseljenje u Afganistan.

https://www.expatarrivals.com/middle-east/afghanistan/moving-afghanistan

Da, u pravu si dok nisu regulisali tamo su dolazili da rade ispod svake satnice. Samo za ovaj Dubai, da covek treba da bude oprezan, ali kako moze da zna neko ko ide tamo dobio punudu za posao, ne verujem da imaju trip advisor za poslodavce? :D Tako da obrni okreni uredjene zemlje nemaju alternativu, ne plate ti platu imas gde da prijavis poslodavca i jos popije kaznu. 

@Bonito

Ti ili si ubola bila mnogo dobru gajbu, zaklonjenu od sunca i sa stanovima iznad ili si super tolerantna na vrucinu. Sajgon je primetno topliji od PP-a da znas, i vazduh je losiji,sto dodatno utice. 

Expand  

Pa nova zgrada,6 sprat a ima 8 spratova.Ti si i sam rekao da si imao neki limeni krov iznad pa mozda zato.Smeta mi jako vrucina ali i klima..Sad si me za Sajgon razocarao,zasto je toplije nego u PP😮

Do sada je i bilo interesantno čitati njegove bajke, ali nakon što sam pročitao da mrtav ozbiljan navodi kao prednost u SEA regionu to što ljudi sa malo para mogu da imaju mlade devojke, cenim da treba povući malo veću ručnu, taman da malo razmisli o nekim stvarima i da eventualno preduzme nešto po tom pitanju. Nisam psihijatar i nemam nikakve veze sa medicinom, ali ovako laički, čini mi se da bi bilo korisno da popriča sa nekim stručnijim na tu temu.

Expand  

Slazem se definitivno.I meni je to cudno.Bukvalno prica o sex turizmu.

Pa nisi laik ako zivis i covek si.Gospode Boze danas ispade da ne smes da pricas o gripu jer nisi doktor.Ni o psihickom zdravlju jer nisi psiholog.A doktori svi do jednog pricaju o vakcinama a nemaju pojma sastav istih jer nisu mikro biolozi.

A ko ima taj isto grip npr.?Pa ti! Znaci smes da pricas o necemu sto dozivis i tacka.

Nisam ja za sankcije Noskishu niti bilo kome nago samo kazem da sam primetila to o cemu pise.

On 7/28/2022 at 3:41 PM, bam-bam said:
cekaj cekaj ti prozivas noskicha, a sta ti radis...
dajes kvalifikacije ko da si obleteo planetu i ziveo uzduz i popreko, kudi SEA, hvali UAE, a nije bio ni tamo ni vamo, sem kao turista kratko, i koliko vidim, kretao se i odsedao po fensi hotelima .

Pa i jesam obleteo pola sveta, hvala na pitanju.

Što se fensi hotela tiče, to preferiram baš retko, obično ili odem kod nekoga koga već znam ili rentam apartmane, ili mi firma plaća smeštaj.

Niko ne proziva Indijce i Pakistance već piše o tome kako živi nekvalifikovana radna snaga iz tih krajeva sveta. Ponekad imam utisak da ti srpski nije maternji jezik.

Što se tiče mog kreveta u Šiljegovcu, ne znam kako moja lokacija menja moje stavove, po toj logici mi možemo da invalidiramo sve tvoje stavove iznesene ovde dok si sedeo u nekoj za**zdini u Azerbejdžanu dok su ti ruski mafijaši držali pištolj na slepoočnici dok si im masirao stopala. Uviđaš li problematiku sa takvim razmišljanjem?

Ako već hoćeš tako da se kvalifikujemo, hajde neka ti bude - trenutno ovo kucam iz centra Luksemburga i od pre 15ak dana imam nacionalnu D Šengen vizu za isti. Jesu li sad moji stavovi opet OK? Ako već tako pričamo, jesu li tvoji i noskichevi stavovi o Kini i Kambodži odjednom postali potpuno ništavni pošto ste obojica živeli tamo 0 dana i 0 sati i 0 minuta? Ne, a? default_smile.png

(Pre nego što udariš u filozofiju - D vizu imam zato što zbog prirode posla moram da sam fizički prisutan tamo jedan deo godine u razmacima i trajanjima od po par meseci, i viza je izvađena “preventivno” da ne bih razmišljao o 90/180 dana boravka u Šengenu i da li sam ga probio ili ne, “baza” mi je i dalje u SRB.)

Na kraju, niko nikada nije odgovorio kako to da su korupcija i zagađenje i politička represija razlog za emigraciju iz Srbije (što niko ni ne spori) a sve to isto u 10 puta gorem izvođenju nije problem, čak je i simpatično i poželjno u SEA. Eto, ne mora da bude preduslov da se ikada tamo zapravo živelo, računa se i samo turistički visa run. Znači, obratiti pažnju - niko ne tvrdi da je Srbija idealna država, da ne krenete opet da imputirate taj stav kao što se dešavalo do sada nekoliko puta.

Bonus pitanje za ocenu više - može li se biti kosmopolita i uspešan ako ti je mesto prebivališta u ruralnoj Srbiji ili moraš baš da si expat negde? Koliko znam trenutno nisam jedini na forumu koji živi u takvom okruženju, pa eto čisto da znamo.

Eto, nadam se da nisam zadao mnogo teška pitanja, ako jesam, izvinjavam se unapred.

On 7/28/2022 at 4:50 PM, ppetrovic said:

Pa i jesam obleteo pola sveta, hvala na pitanju.

Što se fensi hotela tiče, to preferiram baš retko, obično ili odem kod nekoga koga već znam ili rentam apartmane, ili mi firma plaća smeštaj.

Niko ne proziva Indijce i Pakistance već piše o tome kako živi nekvalifikovana radna snaga iz tih krajeva sveta. Ponekad imam utisak da ti srpski nije maternji jezik.

Što se tiče mog kreveta u Šiljegovcu, ne znam kako moja lokacija menja moje stavove, po toj logici mi možemo da invalidiramo sve tvoje stavove iznesene ovde dok si sedeo u nekoj za**zdini u Azerbejdžanu dok su ti ruski mafijaši držali pištolj na slepoočnici dok si im masirao stopala. Uviđaš li problematiku sa takvim razmišljanjem?

Ako već hoćeš tako da se kvalifikujemo, hajde neka ti bude - trenutno ovo kucam iz centra Luksemburga i od pre 15ak dana imam nacionalnu D Šengen vizu za isti. Jesu li sad moji stavovi opet OK? Ako već tako pričamo, jesu li tvoji i noskichevi stavovi o Kini i Kambodži odjednom postali potpuno ništavni pošto ste obojica živeli tamo 0 dana i 0 sati i 0 minuta? Ne, a? default_smile.png

(Pre nego što udariš u filozofiju - D vizu imam zato što zbog prirode posla moram da sam fizički prisutan tamo jedan deo godine u razmacima i trajanjima od po par meseci, i viza je izvađena “preventivno” da ne bih razmišljao o 90/180 dana boravka u Šengenu i da li sam ga probio ili ne, “baza” mi je i dalje u SRB.)

Na kraju, niko nikada nije odgovorio kako to da su korupcija i zagađenje i politička represija razlog za emigraciju iz Srbije (što niko ni ne spori) a sve to isto u 10 puta gorem izvođenju nije problem, čak je i simpatično i poželjno u SEA. Eto, ne mora da bude preduslov da se ikada tamo zapravo živelo, računa se i samo turistički visa run. Znači, obratiti pažnju - niko ne tvrdi da je Srbija idealna država, da ne krenete opet da imputirate taj stav kao što se dešavalo do sada nekoliko puta.

Bonus pitanje za ocenu više - može li se biti kosmopolita i uspešan ako ti je mesto prebivališta u ruralnoj Srbiji ili moraš baš da si expat negde? Koliko znam trenutno nisam jedini na forumu koji živi u takvom okruženju, pa eto čisto da znamo.

Eto, nadam se da nisam zadao mnogo teška pitanja, ako jesam, izvinjavam se unapred.

Expand  

dobro, ako si preleteo pola sveta, ipak te to ne kvalifikuje za experta u pitanjima emigracije, pogotovu ne u SEA ili UAE....samo kazem da vecina nas koji su staaari :) putnici ( u dusi) , ocenjujemo najpozitivnije SEA, ti hoces da oponiras, ali jednostavno meni tvoje misljenje nije dovoljno validno, kao npr. Enino, Maricino, Noskichevo, Samsungovo, Dragancetovo i tako nekih...i to je to...nisam drveni Noskichev advokat, ali mi je smesno kad ga ti prozivas za stvari koje znas daleko manje od njega....

Moze se biti kosmopolita i ziveti u ruralnoj Srbiji, ali tvoji apartmani, poslovna putovanja i vecere izmedju dva Zoom meetinga tebe jednostavno ne kvalifikuju da si iskusan putnik...jednostavno, pravi putnici ne putuju tako, i na taj nacin...vidim da ne razumes, i jasno mi je zasto...nema veze, svako iznosi svoje misljenje, ali ti tvoje iznosis toliko napadno i ubedljivo, a bez nekog iskustvenog pokrica ( pricam o putnickim i expatskim temama, ne onim za koje si struchnjak)...

zato bi bilo lepo da maalko spustis loptu, i ne prozivas toliko iskusnije od tebe, jer nije lepo...doci ces i ti mozda jednog dana na taj nivo da se tvoje misljenje na temu expatizma , putovanja i  avanturizma ceni....

i molim te nemoj vise o indijcima...nekvalifikovane radne snage ima iz svih zemalja, indijci su jedni od boljih strucnjaka expata u svakom polju, i svi ih cene..zato mojne se blamiras tim frazama.

Aaaa, pa tako reci onda, najbolje da pitamo tebe da ti procenjuješ ko je iskusan putnik a ko ne, i ko je expat a ko ne.

Pa tako kaži, gde da se prijavim za evaluaciju? Je l’ postoji neki studijski program za kvalifikovanog putnika ili expata? Je l’ se polaže neki stručni ispit? Ima li diplomskog rada?

Ostariću i otići ću u penziju a neću biti pravi putnik i expat. Šmrc.

Na kraju sam opet ostao uskraćen za konkretna pitanja i opet nisi uspeo da razumeš pročitano do kraja, naročito ovaj deo oko Indijaca expata. Hoćeš ja tebi da održim po neki dopunski čas iz srpskog jezika a ti mene da naučiš kako se biva kvalifikovan putnik?

Pa stvarno je bezveze ovo sto bambam govori ppetrovicu.Petrovic se isto naputovao a pritom i dosta informacija ima i ima pravo da govori o imigraciji.

Kakve su sad to gluposti da treba da putuje na nacin na koji neko drugi putuje i posmatra putovanja na tudji nacin?

Ajde da je meni nesto receno,ja nemam pojma,dosla na forum zbog Kine a tek o imigraciji u druge zemlje ne znam nista sem nesto malo o JI Aziji.

Ali Petrovic je izneo dosta info i vidi se da zna o tome a i proputovao je.

Ovo je stvarno bezveze.

On 7/28/2022 at 3:43 PM, Bonito said:

Pa nova zgrada,6 sprat a ima 8 spratova.Ti si i sam rekao da si imao neki limeni krov iznad pa mozda zato.Smeta mi jako vrucina ali i klima..Sad si me za Sajgon razocarao,zasto je toplije nego u PP😮

Expand  

Pa, da super sve izgledalo lokacija, bazen, bambus oko bazena, kuca pored imala krov lepo oblozen crepom i ja onda nisam ni pogledao nas krov, ono neki onaj lim deblji, mislim kvalitetno to uradjeno, ali dzaba lim je. I tu je bilo OK za spavati dok nisu krenule vrucine kalendarski.

Nije da te nesto plasim, ali PP je Banja Koviljaca za Sajgon po temperaturi i kiseoniku. U Sajgonu prvi utisak pocelo ono olovo da me cepa kroz pluca, onda vruce da prosto ne mozes da verujes da moze biti tako vruce u Novembru, jedino da pecas stan u Districtu 7, pa isto tako neka visa zgrada da ti duva vetar, spremi se ne ozbiljnu vrucinu. 

Tebe i u PP vadilo to sto si 6. sprat pa tu duva, ali svakako bar 2 meseca smo bili OK za spavanje u PP, posle Sajgona gde nije moglo da se spava ni uz klimu, mislim spavas, ali jedva i budis se. Pa na prozor u sred noci kao riba na suvom! :D Ali Sajgon je ipak legendary grad, imas Pho za male pare sto u PP nema, hrana ti je u Vijetnamu 20 puta bolja, raznovrsnija i 3 puta jeftinija minimum. Pijace bolje, jeftinije, veci izbor voca i povrca. 

Ako već hoćeš tako da se kvalifikujemo, hajde neka ti bude - trenutno ovo kucam iz centra Luksemburga i od pre 15ak dana imam nacionalnu D Šengen vizu za isti.

Expand  

A, znaci prica o Siljegovcu je bila samo da nam zamazes oci, ni manje ni vise nego najskuplja drzavica u Evropi - Luxembourg! ;)  (Salim se da ne mislis da te i ja napadam:D )

On 7/28/2022 at 5:37 PM, ppetrovic said:

Aaaa, pa tako reci onda, najbolje da pitamo tebe da ti procenjuješ ko je iskusan putnik a ko ne, i ko je expat a ko ne.

Pa tako kaži, gde da se prijavim za evaluaciju? Je l’ postoji neki studijski program za kvalifikovanog putnika ili expata? Je l’ se polaže neki stručni ispit? Ima li diplomskog rada?

Ostariću i otići ću u penziju a neću biti pravi putnik i expat. Šmrc.

Na kraju sam opet ostao uskraćen za konkretna pitanja i opet nisi uspeo da razumeš pročitano do kraja, naročito ovaj deo oko Indijaca expata. Hoćeš ja tebi da održim po neki dopunski čas iz srpskog jezika a ti mene da naučiš kako se biva kvalifikovan putnik?

Expand  

pa ja pricam za sebe..i tako sam te procenio....moju evaluaciju svakako nisi prosao...

a ne znam na koja ti pitanja nisam odgovorio? ono bonus je jedino bilo nekakvo pitanje, i odgovorio sam ti...takodje, licno nikad nisam pominjao razloge za emigraciju iz srbije, pa tako ni korupciju, politicku represiju ni zagadjenje....nisam pretpostavio da se to pitanje odnosilo na mene, jer ja ni ne vidim da su to neki veliki razlozi za emigraciju...takodje, ne vdim ni sta si me to pitao oko Indijaca? takodje, ja nisam ni imao neke stavove o zivotu u kambodzi, gde si to procitao? U kini nisam ziveo, ali sam bio, ali sto je jos bitnije, tamo mi zive neki od najboljih ortaka, pa svakodnevno imam uvid u to sta se desava....znaci, nije bas napamet, ali ok, gledam kinu kroz njihove oci, ali sam samostalno formirao stav o zivotu tamo, posmatrajuci njih toliki niz godina koliko su tamo ....ono o shiljegovcu i azerbejdzanu nisam razumeo da je uopste bilo pitanje, jasno je bilo da insinuiram da nemas dovoljno iskustva da se bas toliko kurcis na ovim temama....

tako da, ne znam koja to pitanja ti nisam odgovorio, ajde daj ih, odgovaram na sve....nisam ja noskich da izvlaci quite koji mu se djasvi za odgovor heheh (al je ponovo validniji sagovornik od tebeu vezi tema  emigracije, i putovanja...)

On 7/28/2022 at 6:53 PM, Bonito said:

Pa stvarno je bezveze ovo sto bambam govori ppetrovicu.Petrovic se isto naputovao a pritom i dosta informacija ima i ima pravo da govori o imigraciji.

Kakve su sad to gluposti da treba da putuje na nacin na koji neko drugi putuje i posmatra putovanja na tudji nacin?

Ajde da je meni nesto receno,ja nemam pojma,dosla na forum zbog Kine a tek o imigraciji u druge zemlje ne znam nista sem nesto malo o JI Aziji.

Ali Petrovic je izneo dosta info i vidi se da zna o tome a i proputovao je.

Ovo je stvarno bezveze.

Expand  

znas kakve on informacije ima.....aj da ti ispricam slicnu pricicu....tako se i noskich, davno to bese, posvadjao sa mnom na noz, oko malezije setice se neki hehehhe...izvlacio je tu neke statistike i ekonomske pokazatelje, i tvrdio da je malezija najidealnija za zivot , maltene na planeti, ali svakako u SEA...a ja je s druge strane napljuvao propisno ( preterao sam priznajem, ali me povukla pesnicka sloboda ;) )...medjutim, posle kad je malo obilazio maleziju, i video na licetu mesta o cemu se tu radi, i da nije sve na papiru kao u stvarnosti, promenio je misljenje o toj zemlji...i to osetno...da sam cak i ja morao da je branim jednom od njega hahaha

nadam se da ce i ppetrovic , kad malo detaljinije obidje, skapirati neke stvari...

On 7/28/2022 at 2:49 PM, Lazar said:

Zašto vas nekoliko, koji redovno prozivate noskicha, zajedno sa njim ne napravite jednu whatsapp ili telegram grupu, i tamo svakodnevno razgovarate? Tako bismo poštedeli ostale posetioce foruma te diskusije, koja je odavno besplodna i dosadna, a razgovor ovde bi se mogao voditi o drugim stvarima.

Expand  

Zasto vas nekoliko moderatora, koji redovno ignorisete noskichevo trovanje i trolovanje, zajedno sa njim ne napravite jednu whatsapp ili telegram grupu, i tamo svakodnevno razgovarate? Tako bismo poštedeli ostale posetioce foruma te diskusije, koja je odavno besplodna i dosadna, a razgovor ovde bi se mogao voditi o drugim stvarima.

Tema se taman vratila u normalu, Osoba A napise svoje iskustvo u Zemlji B, Osoba C napise svoje iskustvo u Zemlji D i onda dodje prvi trol foruma koji nikad nista korisno nije napisao, bukvalno nikad nijednu informaciju, koristan PUTNICKI savjet o zemlji u kojoj zivi i posere se po svemu napisanom u stilu "sranje ti je to, bolje idi u Tajland i Kambodzu" i idemo opet, novi krug...

On 7/28/2022 at 7:42 AM, ppetrovic said:

Zamisli molim te, u muslimanskoj zemlji imaju džamije, nečuveno. Ako ti to toliko smeta onda baš i nisi multi kulti, i nemoj kao klošar da bukiraš jeftin hotel u Deiri nego se otvori kao čovek i bukiraj nešto bliže obali, Dubai Marina/Jumeirah pa će umesto ezana da te bude talasi u moru ili gradska vreva.

Kao što sam napisao, ako si muljator, Emirati definitivno otpadaju kao opcija jer se i za najmanje muljanje glavi tvorza na dobar dan. Kao nekome ko je potekao sa Balkana i ko u istom posluje, sistem u Emiratima dođe kao pravo osveženje.

Da, da, baš se plašim da bi ti osiguranje na Tajlandu iz svog džepa pokrilo 100% troškove laserskog skidanja dioptrije ili nešto tome slično. Naravno, pričam o ljudima koji su rezidenti i žive i rade tamo. Kad si expat, bićeš odran i u Dubaiju za bilo šta.

Poreklo igra bitnu ulogu iz prostog razloga što te formira od rođenja. Indijci i Pakistanci rade najteže fizičke poslove jer iz tih zemalja dolazi najviše proste, fizičke radne snage i ti ljudi nemaju ama baš nikakvo obrazovanje niti bilo kakve druge veštine koje su bolje naplative, pa je jasno zašto rade u takvim nemogućim uslovima.

Sledeći stupanj su ex-Jugosi i istočni Evropljani - lepo pričaju engleski, imaju neko konkretno stručno znanje (ili mogu za relativno kratko vreme da ga steknu jer su navikli da se cimaju) i kao takvi imaju vrlo lepe uslove i plate za klasične 9-5 poslove.

Na vrhu piramide su zapadnjaci jer su rođeni i odrasli u kapitalizmu i od rođenja su živeli u takvom sistemu, pa im nije problem da dođu, ponesu svoj kapital sa sobom (nasledili od bogate tetke, prodali vikendicu/stan, prodali ili nasledili porodičnu firmu, itd.) i da u Dubaiju udesetostruče sve što imaju.

Zato sam i napisao - ko je mlad i željan cimanja, u Emiratima postoji ta magična kombinacija ogromnih količina kapitala (više nego u celom SEA regionu zajedno) i baš mnogo ljudi sa svim krajeva sveta koji rade raznorazne zanimljive stvari. Jednostavno, ima previše svega, pa ko šta voli i koliko želi da se cima, na pojedincu je.

Pa to je to, primetio sam da baš voliš da se guraš po tim sirotinjskim delovima, kažem ti, bukiraj smeštaj sledeći put negde gde idu malo platežniji turisti pa ćeš da vidiš očiglednu razliku u mnogim stvarima.

Boli nas uvo da jedemo non stop po restoranima i da unajmljujemo dadilje.

Ovo isto imaš i ovde, a i u UAE, samo što odavde ne možeš jeftino da odletiš za Bali ali možeš da ideš manje - više bilo gde u Evropu za smešne pare, a što ne bi mogao iz SEA recimo, baš kao što iz Dubaija možeš da se šetkaš po celom MENA regionu za sitne novce. Low cost letovi i jeftin smeštaj nije nikakav trademark SEA regiona - toga ima u svim delovima sveta (osim eventualno Afrike).

Imamo najjaču izjavu ovog meseca, a baš sam se zabrinuo, kraj je jula a još nismo imali nikakav biser ovog tipa, ali dobro je, the crisis has been averted. Genijalno zapažanje, nema šta, premašio si samog sebe :-)

Expand  

Ne pada mi na pamet da po Dubaiju placam hotelske sobe 500 dolara noc, kad sam u centru Hanoja bio u vrhunskom hotelu za 25 noc sa doruckom.

Problem je u tome sto su potpuno nevini ljudi zaglavljeni u Dubaiju godinama. U nekim slucajevima firma je otisla pod led, a oni obicne zaposlene drze kao taoce. Verovatnoca da ce stranac dobiti spor protiv uticajnog lokalca u UAE je zanemarljiva. A pravni sistem je izuzetno neefikasan i spor. Znam za slucajeve Australijanaca kojima se to desilo, dobro je dokumentovano po australijskim medijima pa koga interesuje trebalo bi da moze da pronadje online.

Osiguranje na Tajlandu ce ti pokriti sve na sta si se pretplatio. Ako si uzeo osiguranje koje pokriva lasersku operaciju ociju, onda ce ti pokriti, ako nisi nece...

Nije uopste stvar u obrazovanju i sposobnostima vec je u UAE rec o cistom rasizmu jer se za iste poslove zaposleni placaju drugacije na osnovu njihovog porekla. 

"Na vrhu piramide su zapadnjaci jer su rođeni i odrasli u kapitalizmu i od rođenja su živeli u takvom sistemu, pa im nije problem da dođu, ponesu svoj kapital sa sobom (nasledili od bogate tetke, prodali vikendicu/stan, prodali ili nasledili porodičnu firmu, itd.) i da u Dubaiju udesetostruče sve što imaju." Vest za tebe - ogromna vecina ljudi na zapadu su ili duznicki robovi koji ceo zivot otplacuju kredit za stan i dugove na kreditnim karticama ili su prosto siromasni i jedva sastavljaju kraj sa krajem. Ti koji nasledjuju porodicne firme i vikendice su manjina. Ti sto odlaze sa Zapada da rade u Dubai cisto sumnjam da su nasledjivali porodicne firme i vikendice.

Moze tebe da boli uvo za dadilje i restorane, kada imas malu decu koja se bude na svakih sat-dva i izgledas kao zombi dadilju bi platio suvim zlatom samo da mozes. Isto i sa kuvanjem za porodicu sa dvoje dece. Kupiti sastojke, pripremiti, skuvati za dvoje dece i dva roditelja, oprati sudove itd. i to tri puta na dan je full time posao za jednu osobu. Imati mogucnost da se zdravo i povoljno hranis u restoranima je ogromna privilegija dostupna samo bogatima na Zapadu i u Srbiji.

On 7/28/2022 at 12:05 PM, ppetrovic said:

To sam mu ja isto predlagao još pre 30ak strana, opušteno Čak sam otišao i korak dalje i preporučio mu Somaliju i Avganistan, tamo su troškovi života još niži i plus je u jednom trenutku razmatrao Keniju kao destinaciju, doduše ne za sebe nego za sve ostale, a Somalija mu je tu baš u komšiluku i plus je dosta jeftinija od Kenije, ali on nikako da se mrdne iz Australije, jedne od najrazvijenijih zemalja sveta. Pri tom nisam jedini koji mu je to predlagao, ali šta ćeš, voli čovek da se zlopati po trulom zapadu pa to ti je, svaki put kad mu neko to predloži, dobije traktat od minimum dve A4 strane sa obrazloženjem zašto eto baš on ne može da emigrira u druge zemlje, ali ga to ne sprečava da to besomučno preporučuje drugima. Možda nas opet iznenadi, ne bi me čudilo.

Expand  

Potpuno je netacna pretpostavka da sto je neka zemlja siromasnija, to je jeftiniji expatski zivot tamo. Naprotiv, expatski zivot je najskuplji u najnerazvijenijim zemljama jer tamo ne postoji infrastruktura, nema traznje za proizvodima i uslugama koje expati koriste, pa su oni time basnoslovno skupi. Takav "savet" moze da da samo neko ko nema nikakvog iskustva sa boravkom u nerazvijenim zemljama gde je cak imati i pouzdanu struju, vodu i internet luksuz. 

Expatski zivot je najpovoljniji u zemljama srednje razvijenosti, i upravo zato se preporucuju SEA i pojedine zemlje centralne i juzne Amerike.

Evo, nisam pametan.

Expand  

Bajke pises ti o zemlji u kojoj preduzetnici zaradjuju medijana 350 eura mesecno. Postavljao sam ovde link ka zvanicnoj statistici republike Srbije. 

Takozvano "sponzorstvo" gde se imucniji stariji muskarci zabavljaju sa mladjim devojkama postoji svuda. I na Zapadu, i u Srbiji, i u SEA, i bilo gde. Ali clanovi ovog foruma prozivaju samo SEA za tu pojavu. Zbog cega je prihvatljivo da na zapadu stariji multimilioneri sponzorisu mlade devojke, a u Srbiji mafijoze i visoki drzavni funkcioneri, a nije prihvatljivo da obican expat penzioner sponzorise neku devojku u SEA? Ja uopste ne ulazim u moralnost ili ispravnost takve pojave, samo konstatujem njenu pristupacnost u SEA obicnim ljudima za razliku od Zapada i Srbije. I to je samo jedna od ogromnog broja stvari koje su expatima pristupacne u SEA, a na Zapadu i u Srbiji ih samo bogati mogu priustiti. 

Expand  

Molicu podatke koji pokazuju da su u SEA zagadjenje, korupcija i politicka represija deset puta gori nego u Srbiji. Podatke necu dobiti jer je ova tvrdnja potpuno netacna.

On 7/28/2022 at 10:05 PM, bam-bam said:

pa ja pricam za sebe..i tako sam te procenio....moju evaluaciju svakako nisi prosao...

a ne znam na koja ti pitanja nisam odgovorio? ono bonus je jedino bilo nekakvo pitanje, i odgovorio sam ti...takodje, licno nikad nisam pominjao razloge za emigraciju iz srbije, pa tako ni korupciju, politicku represiju ni zagadjenje....nisam pretpostavio da se to pitanje odnosilo na mene, jer ja ni ne vidim da su to neki veliki razlozi za emigraciju...takodje, ne vdim ni sta si me to pitao oko Indijaca? takodje, ja nisam ni imao neke stavove o zivotu u kambodzi, gde si to procitao? U kini nisam ziveo, ali sam bio, ali sto je jos bitnije, tamo mi zive neki od najboljih ortaka, pa svakodnevno imam uvid u to sta se desava....znaci, nije bas napamet, ali ok, gledam kinu kroz njihove oci, ali sam samostalno formirao stav o zivotu tamo, posmatrajuci njih toliki niz godina koliko su tamo ....ono o shiljegovcu i azerbejdzanu nisam razumeo da je uopste bilo pitanje, jasno je bilo da insinuiram da nemas dovoljno iskustva da se bas toliko kurcis na ovim temama....

tako da, ne znam koja to pitanja ti nisam odgovorio, ajde daj ih, odgovaram na sve....nisam ja noskich da izvlaci quite koji mu se djasvi za odgovor heheh (al je ponovo validniji sagovornik od tebeu vezi tema  emigracije, i putovanja...)

znas kakve on informacije ima.....aj da ti ispricam slicnu pricicu....tako se i noskich, davno to bese, posvadjao sa mnom na noz, oko malezije setice se neki hehehhe...izvlacio je tu neke statistike i ekonomske pokazatelje, i tvrdio da je malezija najidealnija za zivot , maltene na planeti, ali svakako u SEA...a ja je s druge strane napljuvao propisno ( preterao sam priznajem, ali me povukla pesnicka sloboda ;) )...medjutim, posle kad je malo obilazio maleziju, i video na licetu mesta o cemu se tu radi, i da nije sve na papiru kao u stvarnosti, promenio je misljenje o toj zemlji...i to osetno...da sam cak i ja morao da je branim jednom od njega hahaha

nadam se da ce i ppetrovic , kad malo detaljinije obidje, skapirati neke stvari...

Expand  

Mora da si me pomesao sa nekim, ja ne izvlacim citat iz konteksta, vec komentarisem cele postove. Neosporno je da je Malezija nakon Singapura po vecini faktora najrazvijenija zemlja u regionu kontinentalne SEA. Misljenje nisam promenio, vec sam napisao da na KL ne treba trositi vise od par dana, a Malezija ima brojne druge lokacije koje su daleko interesantnije za obici, na prvom mestu Pinang. 

On 7/28/2022 at 10:22 PM, ThirstyTraveler said:

Zasto vas nekoliko moderatora, koji redovno ignorisete noskichevo trovanje i trolovanje, zajedno sa njim ne napravite jednu whatsapp ili telegram grupu, i tamo svakodnevno razgovarate? Tako bismo poštedeli ostale posetioce foruma te diskusije, koja je odavno besplodna i dosadna, a razgovor ovde bi se mogao voditi o drugim stvarima.

Tema se taman vratila u normalu, Osoba A napise svoje iskustvo u Zemlji B, Osoba C napise svoje iskustvo u Zemlji D i onda dodje prvi trol foruma koji nikad nista korisno nije napisao, bukvalno nikad nijednu informaciju, koristan PUTNICKI savjet o zemlji u kojoj zivi i posere se po svemu napisanom u stilu "sranje ti je to, bolje idi u Tajland i Kambodzu" i idemo opet, novi krug...

Expand  

Svi su pisali o svojim iskustvima u Dubaiju, ali samo sam ja trol, ostali nisu? Jedini razlog zasto sam u post o Dubaiju na kraju ukljucio komentar o SEA je odgovor na prehodne prozivke na koje nisam u stanju da odgovorim u realnom vremenu jer imam ogranicenje od jednog posta na 24 sata.

Edited by noskich

Sto se dzamija tice razlika je da li si blizu dzamije ili bar kilometar od iste.Ume da trgne iz najdubljeg sna u 5,6 ujutru. U Svajcarskoj su zabranjeni ti,kako se nazivaju,mikrofoni za molitve.Ali se nesto ne bune za ukidanje verskih sloboda tamo.A kad bismo mi to uradili....

Edited by Bonito

On 7/29/2022 at 4:45 AM, noskich said:

Ne pada mi na pamet da po Dubaiju placam hotelske sobe 500 dolara noc, kad sam u centru Hanoja bio u vrhunskom hotelu za 25 noc sa doruckom.

Expand  

Ne moraš ići u one najskuplje hotele, ali ima brdo hotela sa 5 zvezdica sa cenom od 50-70Eur noć.

Expand  

Pretplatio si nocenje u Hanoju, ja sam bio u centru Old Quartera za manje para, prelep pogled plus odlican dorucak, biras svakog jutra sta ces, cak su i pekli palacinke po zelji, imao si voce koliko zelis uz to i napitak. 

Prosto ne mogu da verujem da neko kao ti da nije bolje istrazio lokalno trziste i nasao smestaj za 5$ na noc na primer. 

Expand  

Evo ne znam kako ću sad da živim sa tim saznanjem da tvoju evaluaciju nisam prošao, srušio mi se čeo život u korenu.

U kini nisam ziveo, ali sam bio, ali sto je jos bitnije, tamo mi zive neki od najboljih ortaka, pa svakodnevno imam uvid u to sta se desava....znaci, nije bas napamet, ali ok, gledam kinu kroz njihove oci, ali sam samostalno formirao stav o zivotu tamo, posmatrajuci njih toliki niz godina koliko su tamo ....

Expand  

Aha, kad ti to radiš o Kini to je OK jer si samog sebe proglasio za najvećeg putnika na svetu, ali kad ja to isto uradim u slučaju Emirata i Dubaija, dobijem diskvalifikaciju u stilu kreveta u Šiljegovcu.

Lepo kažem ja, da zaključamo temu za sve osim za tebe i još par ljudi pa lepo diskutujte, taman da niko ne mora ništa ni da pita niti da pruži kontraargument, ali u tom slučaju ajmo svi sa foruma negde drugde, jer ovo ovako je baš bez veze.

Expand  

Super, onda idi u Hanoj i plaćaj $25 sa doručkom i nemoj da smaraš o Dubaiju jer u Dubaiju ne može ni udžerica da se rentira za $25 pošto je ekonomija Emirata za red veličine veća od celog SEA regiona verovatno, pa se to samim tim reflektuje i na cene smeštaja. Plus, turizam je jedna od retkih grana industrije koja se zapravo oporezuje u Dubaiju, tako da apartmani u centru sa doručkom za $25 teško da ćemo ikada da doživimo.

Problem je u tome sto su potpuno nevini ljudi zaglavljeni u Dubaiju godinama. U nekim slucajevima firma je otisla pod led, a oni obicne zaposlene drze kao taoce. Verovatnoca da ce stranac dobiti spor protiv uticajnog lokalca u UAE je zanemarljiva. A pravni sistem je izuzetno neefikasan i spor. Znam za slucajeve Australijanaca kojima se to desilo, dobro je dokumentovano po australijskim medijima pa koga interesuje trebalo bi da moze da pronadje online.

Expand  

Ja i jesam naveo Šerijat i kao prednost i kao manu, ne vidim šta je ovde sporno. Ako izdaš ček bez pokrića - glaviš tvorza. Ako ne platiš fakturu u naznačenom roku, glaviš tvorza. Ako ne izmiriš dugovanja prema državi na vreme, glaviš tvorza. Ne znam kako ti gledaš na to, ali meni je to sasvim super jer je sušta suprotnost od Srbije gde se na povrat PDVa čeka par meseci i gde niko nikome ništa ne plaća u roku, sreća pa poslujem isključivo sa inostranstvom pa me ti problemi ne kače, ali ljudi oko mene itekako imaju te probleme i Dubai bi im u tom smislu bio otkrovenje.

Ako si muljator bilo kog tipa, beži što dalje od Emirata, to je sve što mogu da kažem. Zatvori u muslimanskim zemljama su posebna "avantura" koju ne bih preporučio nikome. Nisam bio, ali su mi pričali.

Osiguranje na Tajlandu ce ti pokriti sve na sta si se pretplatio. Ako si uzeo osiguranje koje pokriva lasersku operaciju ociju, onda ce ti pokriti, ako nisi nece...

Expand  

Aha, znači probudiš se jednog dana i kažeš "e baš me smara da nosim naočare više, daj da smaknem već jednom ovu dioptriju" i osiguranje ti pokrije kompletne troškove operacije bez da si zapravo imao neki zdravstveni problem sa očima? Lepo.

Vest za tebe - ogromna vecina ljudi na zapadu su ili duznicki robovi koji ceo zivot otplacuju kredit za stan i dugove na kreditnim karticama ili su prosto siromasni i jedva sastavljaju kraj sa krajem. Ti koji nasledjuju porodicne firme i vikendice su manjina. Ti sto odlaze sa Zapada da rade u Dubai cisto sumnjam da su nasledjivali porodicne firme i vikendice.

Expand  

Ma da, ako ti tako kažeš da je većina na zapadu zadužena na kreditnim karticama, to je sigurno tako, ne sumnjam da imaš i spremne linkove i sve što treba.

Ti koji nasleđuju porodične firme i imaju velike biznise obično gledaju da smanje troškove što je moguće više, a kako se u Emiratima ne plaća nikakav porez, to je vrlo lep motivator da mnogi od njih izmeste poslovanje ili deo njega baš tamo.

Inače, da, i ja čisto sumnjam da sirotinja koja ima par hiljada dolara duga na kreditnoj kartici emigrira u Dubai, ali takvi obično nemaju firme i slabo šta nasleđuju.

Osim toga, kreditne kartice nisu tako popularne van USA, recimo u Evropi baš dosta zaziru od toga, a i kod nas Bogumi. S druge strane, ja trenutno imam zaduženje od par hiljada EUR na nekoliko kreditnih kartica ali sam platio tačno 0% kamate do sada, ali hvala na informaciji što si mi otvorio oči da sam uboga sirotinja.

Moze tebe da boli uvo za dadilje i restorane, kada imas malu decu koja se bude na svakih sat-dva i izgledas kao zombi dadilju bi platio suvim zlatom samo da mozes. Isto i sa kuvanjem za porodicu sa dvoje dece. Kupiti sastojke, pripremiti, skuvati za dvoje dece i dva roditelja, oprati sudove itd. i to tri puta na dan je full time posao za jednu osobu. Imati mogucnost da se zdravo i povoljno hranis u restoranima je ogromna privilegija dostupna samo bogatima na Zapadu i u Srbiji.

Expand  

Ne znam, možda je tebi to cimanje, ali ogromnoj većini ovde nije. Takođe, postoji jedno čudo tehnologije - zove se veš mašina i mašina za pranje sudova, i to čak i ljudi po Srbiji koriste redovno. Raspitaj se, možda dobiješ neke nove ideje kako da svoj život učiniš lakšim.

Bajke pises ti o zemlji u kojoj preduzetnici zaradjuju medijana 350 eura mesecno. Postavljao sam ovde link ka zvanicnoj statistici republike Srbije. 

Expand  

Tu statistiku možeš da okači mačketini o rep, naročito kad se radi o preduzetnicima.

Razlog zašto preduzetnici primaju tako male plate je zato što štede na porezima i doprinosima, ostalo se gura kroz dividende i ostale troškove.

Ja sam prvi sebe prijavio na mizeriju od plate i na taj način uštedim i do 20 000 EUR godišnje koji ostanu na računu firme umesto da odu državi Srbiji, lično smatram da Srbija ovakva kakva je danas ne zaslužuje 2000 EUR mesečno od mene na ime poreza i doprinosa, pa joj zato uplaćujem drastično manje od toga. Ostalo isplatim sebi kroz dividendu, pa me umesto 67% to košta tek negde oko 28% i na taj način stavim sebi preko 15 000 EUR više u džep.

Eto, naučio si danas nešto novo, iako si tvrdio da si radio za jednu od najvećih banaka u AUS i baš mi je fascinantno da ne znaš na koji način se optimizuju troškovi kad imaš svoju kompaniju, ali dobro, ne može čovek baš sve da zna, jel'te.

Pitaj slobodno ako ti još nešto nije jasno oko ovoga.

Takozvano "sponzorstvo" gde se imucniji stariji muskarci zabavljaju sa mladjim devojkama postoji svuda. I na Zapadu, i u Srbiji, i u SEA, i bilo gde. Ali clanovi ovog foruma prozivaju samo SEA za tu pojavu. Zbog cega je prihvatljivo da na zapadu stariji multimilioneri sponzorisu mlade devojke, a u Srbiji mafijoze i visoki drzavni funkcioneri, a nije prihvatljivo da obican expat penzioner sponzorise neku devojku u SEA? Ja uopste ne ulazim u moralnost ili ispravnost takve pojave, samo konstatujem njenu pristupacnost u SEA obicnim ljudima za razliku od Zapada i Srbije. I to je samo jedna od ogromnog broja stvari koje su expatima pristupacne u SEA, a na Zapadu i u Srbiji ih samo bogati mogu priustiti. 

Expand  

Ozbiljno ti kažem - mislim da ti treba stručna pomoć. Ovo ne bih dalje komentarisao.

Molicu podatke koji pokazuju da su u SEA zagadjenje, korupcija i politicka represija deset puta gori nego u Srbiji. Podatke necu dobiti jer je ova tvrdnja potpuno netacna.

Expand  

Hoćeš da kažeš da koncentracioni logori za Ujgure u Kini nisu politička represija? Zatvaranje celih gradova zbog jednog slučaja kovida na po par meseci ti nije represija stanovništva? Great Firewall of China ti nije problematičan, naročito kao expatu koji koristi zapadne servise za život i rad? Nemoj da me zasmejavaš života ti.

Trenutni haos i raspad sistema na Šri Lanci ti nije indikator ničega?

Vojna hunta na Tajlandu ti je OK?

Za Kambodžu neću ni da te pitam, tebi je korupcija tamo poželjna stvar jer se dosta toga završi ispod žita i ne moraš da se smaraš sa papirologijom kao što moraš u sređenijim zemljama, ne znam šta normalan čovek može na to da kaže.

Nego, je li @bam-bam koliko minimalno vremena moram da provedem u Luksemburgu pre nego što postanem kompetentan da iznesem neke detalje o životu i radu tamo?

Je l' imaš neku specifikaciju kakav tačno smeštaj moram da imam, i kakav tačno krevet (onaj u Šiljegovcu ti nešto opasno ne odgovara, ne znam ni ja zašto, ali rekoh da pitam) treba da imam da bih dobio tvoje odobrenje da iznesem neke podatke?

Hajde ako možeš neki kratak vodič na tu temu da znam kad sam to tačno postao pravi putnik i tako steknem pravo da pričam o emigraciji.

Eto, ako ti nije problem da nam svima malo pojasniš, ipak si ti svetski putnik broj 1 i svima ostalima deliš lekcije na tu temu.