Jump to content

Featured Replies

• Author

Podrazumeva se da pricam da je situacija NAKON ugovora. Znaci NAKON isteka ugovora mozes da dobijes zahtev da se selis za 2-3 nedelje iako si taj stan ili kucu iznajmljivao recimo 10-20-30 godina. Ti mozes da zelis da nastavis da zivis tamo NAKON ugovora, ali sve zavisi od vlasnika. A ugovor moze biti potpisan na 6 meseci, godinu dana uglavnom. 

I opet NAKON isteka ugovora renta moze da ti bude povecana bez ogranicenja. To je tako u svakoj anglosaksonskoj zemlji. I u Australiji dolazi serif da te izbacuje iz kuce kada ne placas rentu, samo sto je ovde to dugacak proces, u USA ako ne platis za par dana upada serif, u zavisnosti od toga koja je drzava tacno u pitanju, a ima drzava gde se to moze nakon par dana zakasnjenja.

Odlicno, kupis kucu sa 3.5% depozita i onda narednih 30 godina otplacujes kamate banci. Pa kad ti ne preostaje dovoljno novca da prezivis onda vadis kreditnu karticu. Kad ti sa tom karticom nije dovoljno, onda drugu pa redom...

Pa evo kako je to moguce da SVAKO ko hoce da radi moze da priusti da KUPI kucu:

Istu stvar vidim u Australiji, daleko od toga da su svi beskucnici lenji, narkomani i alkoholicari. Svakome se moze desiti da se razboli, razvede, postane depresivan itd. pa da zavrsi na ulici.

Edited by noskich

4 minutes ago, mveruovic said:

Pa nije bas sve kao sto je na filmu i kao sto ti mislis. Niko nece da te izbaci zato sto mu je dunulo bez razloga, nego ce da te "zamoli" da izadjes nakon ugovora ukoliko ne zelis da ga produzis kada istekne ili kada ne placas kiriju. Ti bi da zivis za dzabe? Kiriju niko ne moze da ti poveca koliko oce i kad hoce dok imas ugovor. Zamisli tu scenu moras da platis racune ili kiriju na vreme, prosto covek da ne poveruje. Zamisli legne ti plata u ponoc cetvrtak na petak na racun sta god da se desi taj dan, bio praznik ili smak sveta. Pozdrav iz Srbije bice placa u petak ili ponedeljak, a mozda i u sredu.

Samo debil (zaista je debil osoba koja je zdrava i prava, zna iole engleskog i ne moze da ustedi za 2 godine 10ak hiljada dolara) ne moze da kupi kucu u Americi, ucesce 3,5% za kupovinu prve kuce, dignes kredit 200-250k $ i kupis kucu u normalnom kraju (smesno je da se hvata neko za NY i San Francisko kako su preskupi gradovi, nisu to dva jedina grada u Americi) Dovoljno ti je da svaka osoba radi za 15$, ne mora za vise (bilo koji posao mozes da nadjes za te pare, cak je i Amazon poceo da placa toliko, u Targetu placaju 13, znaci bukvalno ljudima ne treba osnovna skola za te poslove ), placen ti svaki minut prekovremeno gde god radio.  To ko kaze da radi po nekoliko poslova i prekovremeno i jedva sastavlja kraj sa krajem laze. Niko ne kaze da ne postoji druga strana medalje, da su radnicka prava katastrofa, da je besmisleno zdravstveno osiguranje, trudnicko i porodiljsko placeno ne postoji, ali posle nekoliko godina ovde ljudi mogu da se snadju i da zive normalno. Ako si retard dzabe ti i 50$ na sat. 

Na kraju, izgleda da su studenti koji idu na w&t mentoli kad idu da rade u kapitalizam i donesu posle 4 meseci po 10k $. Neka rade tako godinu dana, pa izracunaj koliko mogu da zarade, a da ne pricam za ljude koji imaju zelenu kartu ili drzavljanstvo koliko zarade i bez tolikog cimanja. 

ja sinoc pao na ulici, rasekao malo bradu, i otisao u bolnicu, emergency unit, da mi usiju...500$, 2 shava..sreca imam medical insurance ....jos mi svi kazu bas je bilo dzabe...odvezla me ortakinja kanadjanka iz vankuvera, koja u majamiju zivi vec 20 god, real estate agent, ima dve svoje gajbe ( ali kupili joj roditelji iz vankuvera, nije ona ovde zaradila toliko)...kaze ja nemam zdravstveno osiguranje...

slusam pre neko vece jednu stand up komicarku..pravi viceve o svog muzu holandjaninu..

kaze: europeans are soo confident..I hate that.. I can sail on the ocean, dunno how, but I`ll figure it out, I wanna go  cliff climbing, motobike riding.....No wander they are so confident, they have lifetime free medical insurance :)

• Author
1 minute ago, bam-bam said:

ja sinoc pao na ulici, rasekao malo bradu, i otisao u bolnicu, emergency unit, da mi usiju...500$, 2 shava..sreca imam medical insurance ....jos mi svi kazu bas je bilo dzabe...odvezla me ortakinja kanadjanka iz vankuvera, koja u majamiju zivi vec 20 god, real estate agent, ima dve svoje gajbe ( ali kupili joj roditelji iz vankuvera, nije ona ovde zaradila toliko)...kaze ja nemam zdravstveno osiguranje...

slusam pre neko vece jednu stand up komicarku..pravi viceve o svog muzu holandjaninu..

kaze: europeans are soo confident..I hate that.. I can sail on the ocean, dunno how, but I`ll figure it out, I wanna go  cliff climbing, motobike riding.....No wander they are so confident, they have lifetime free medical insurance :)

U Australiji ja placam 35% porez na prihod, to ukljucuje dodatnih 3K za Medicare plus placam poseban doprinos Medicare surcharge za one sa visokim platama, to je dodatnih 1,5k i to NE POKRIVA kola hitne pomoci. Za kola hitne pomoci treba da platim 1000 dolara za jednu voznju.

7 minutes ago, noskich said:

Podrazumeva se da pricam da je situacija NAKON ugovora. Znaci NAKON isteka ugovora mozes da dobijes zahtev da se selis za 2-3 nedelje iako si taj stan ili kucu iznajmljivao recimo 10-20-30 godina. Ti mozes da zelis da nastavis da zivis tamo NAKON ugovora, ali sve zavisi od vlasnika. A ugovor moze biti potpisan na 6 meseci, godinu dana uglavnom. 

I opet NAKON isteka ugovora renta moze da ti bude povecana bez ogranicenja. To je tako u svakoj anglosaksonskoj zemlji. I u Australiji dolazi serif da te izbacuje iz kuce kada ne placas rentu, samo sto je ovde to dugacak proces, u USA ako ne platis za par dana upada serif, u zavisnosti od toga koja je drzava tacno u pitanju, a ima drzava gde se to moze nakon par dana zakasnjenja.

Odlicno, kupis kucu sa 3.5% depozita i onda narednih 30 godina otplacujes kamate banci. Pa kad ti ne preostaje dovoljno novca da prezivis onda vadis kreditnu karticu. Kad ti sa tom karticom nije dovoljno, onda drugu pa redom...

Pa evo kako je to moguce da SVAKO ko hoce da radi moze da priusti da KUPI kucu:

Istu stvar vidim u Australiji, daleko od toga da su svi beskucnici lenji, narkomani i alkoholicari. Svakome se moze desiti da se razboli, razvede, postane depresivan itd. pa da zavrsi na ulici.

E presmesan si zaista. Mozes da kacis koliko hoces video klipova, ja ti kazem kako jeste realno. Hoces da ti kacim ja sns klipove kako je u Srbiji plata 500 evra i kako nicu poslovi ko pecurke, i zemlja ima najveci rast u Evropi??

Moze da ti se poveca nakon isteka ugovora, uzmes i preselis se u drugi apartman i sklopis ugovor sa drugim. Koliko ces da ostanes mozes da biras, da li 2 meseca ili 20 na tebi je. 

Opet, sta ocekujes kada kasnis sa placanjem svojih obaveza, da dobijes cokoladicu? Izgleda da je nenormalno da snosis posledice kada ne izvrsavas svoje obaveze.

Kupis kucu, i otplatis je posle 10-15 godina, to sto si placao za rentu u apartmanu placas za mesecnu ratu za kucu, sve preko sto izdvajas uplacujes i otplatis, al tebi covek i da nacrta i taksativno da navede troskove u cent ti bi opet imao neke svoje teorije.

10 minutes ago, bam-bam said:

A zasto ona nema zdravstveno osiguranje? 

Sto nisi isao u urgent care, nego u bolnicu, i ako ako si platio 500$ sa osiguranjem, sta je tu jeftino tj bilo je dzabe?

53 minutes ago, mveruovic said:

E presmesan si zaista. Mozes da kacis koliko hoces video klipova, ja ti kazem kako jeste realno. Hoces da ti kacim ja sns klipove kako je u Srbiji plata 500 evra i kako nicu poslovi ko pecurke, i zemlja ima najveci rast u Evropi??

Moze da ti se poveca nakon isteka ugovora, uzmes i preselis se u drugi apartman i sklopis ugovor sa drugim. Koliko ces da ostanes mozes da biras, da li 2 meseca ili 20 na tebi je. 

Opet, sta ocekujes kada kasnis sa placanjem svojih obaveza, da dobijes cokoladicu? Izgleda da je nenormalno da snosis posledice kada ne izvrsavas svoje obaveze.

Kupis kucu, i otplatis je posle 10-15 godina, to sto si placao za rentu u apartmanu placas za mesecnu ratu za kucu, sve preko sto izdvajas uplacujes i otplatis, al tebi covek i da nacrta i taksativno da navede troskove u cent ti bi opet imao neke svoje teorije.

A zasto ona nema zdravstveno osiguranje? 

Sto nisi isao u urgent care, nego u bolnicu, i ako ako si platio 500$ sa osiguranjem, sta je tu jeftino tj bilo je dzabe?

pa ocito je da nema jer joj je preskupo da placa, a nije bas da ima los posao i primanja, pri tom bogate roditelje koji je dotiraju iz kanade...kuca u majamiju je oko 400-500 soma, neka prosecna, prosecan neighborhood, naravno predgradje neko, tipa north miami beach, golden glades itd...kuca u vankuveru, prosecne velicine, malo bolje predgradje, tipa south granville, pa cak i metrotown, 2 miliona...

koliko je godishnja prosecna plata u vankuveru, ili u majamiju, jel znas? ono sto dobijes na ruke, kad odbijes tax? na jugu su plate doosta manje od severa...2000 mesecno je malo niza plata, dva i po-ok, 3 je vec dobra plata za neko, da kazemo srednjoskolsko radno mesto....2 shava u bolnici koja su mi ushili za 5 min, koshtaju 500$...i jos mi svi kazu da je bilo bas dzabe, verovatno jer nije radjeno nista drugo, nikakva analiza, nikakav skener, rendgen, ultrazvuk...to bi sigurno multipliciralo sumu...naravno, zakrpio me practicioner, ne physician....koliko ti placas medical insurance, ako nije tajna..mesecno? i ako nemas, jesi nekad bio kod lekara u usa do sad?

znas koliko kosta operacija u srbiji? tipa bruh, aj da ne pominjemo neke komplikovanije

Edited by bam-bam

Pitao sam sta si to radio kad si i pored osiguranja platio 500$ za obicno usivanje dva sava. To moze da se uradi i u urgent care. Koliko ti pokriva to osiguranje i sta? 

Meni osiguranje mesecno 0$, imam od poslodavca a radim nista spec posao. Da ne pricam sta ovi dobijaju i kako dobra osiguranja dobijaju koji imaju bolje placene poslove. Da odes sam bez osiguranja kod doktora opste prakse, uradis neke analize, rendgen, to nisu cene od kojih se pada u nesvest imaju sve dostupno na netu. Ono sto je problem sa nenormalnim racunima za osiguranje je kad nemas uopste osiguranje, a kad imas osiguranje imas maksimalno nesto sto moras da platis, out of pocket npr 3000-5000$. Znaci nesto ti se desi da ti bude racun 80 000 u bolnici ti placas maksimum 3000-5000$. Sve zavisi kakvo ti je osiguranje.

Ona ako tako dobro zaradjuje i nema losa primanja moze sebi sama da kupi osiguranje za 600-700$ mesecno i to jako dobro osiguranje, sa minimalnim ucescem. A sto nema je pitanje za nju. 

Iskreno za Majami ne znam koji je deo dobar, a koji ne, ali ima sajt zillow gde se prodaju stanovi i kuce pa mozes da pogledas. Ja sto sam bacio pogled na taj deo gde si ti rekao North Miami Beach ne deluje toliko skupo.

5 hours ago, bam-bam said:

mislim da je ova diskusija vrlo korisna, jer ljudi koji zele da emigriraju negde, a ne znaju tacno gde,  mogu da vide razlicite tacke gledista, kao i afinitete....nadam se da ce se vise ljudi prikljuciti...

pa to su sve neka licna iskustva i stavovi. nije korisno u tom smislu da svako mora da ima svoje iskustvo. to sto se neko nije snasao u vijetnamu ili australiji, ne znaci da je to relevantno za druge (ili to sto se neko snasao i super mu je)

i jeste, ima onih kojima je u srbiji super, super za njih.... a u inostranstvu, da, ima super kvalifikovanih ljudi koji se snadju, nekvalifikovanih koji se snadju, i onih koji su super kvalifikovani koji se ne snadju  i naravno nekvalifikovanih koji se ne snadju.  ne  "uspe svaka budala", ne "uspe svaki pametan", ne "propadaju svi i svi su do guse u kreditima" .... i nema" sunce tudjeg neba" ako je za coveka jedno nebo.

za vecinu ljudi kupovina nekretnine nije bitna. moze i da se iznajmljuje stan ceo zivot ako se ima dobro penziono/ustedjevina.  niko nece odluciti da emigrira ili ne emigrira negde zbog toga sto je neko koga ni ne zna napisao o svom vrlo individualnom iskustvu na nekom forumu (pod uslovom da je pametan/pametna)

ljudi imaju i svoje poznanike, prijatelje, i ideje.

da dodam: nazalost, pojavilo se par fake agencija na srpskim sajtovima koje masovno postavljaju oglase i navodno zaposljavaju ljude u inostranstvu, a zapravo nemaju poslove. nemam pojma sta je tu njihov cilj, ali to je prosto vrlo zlo i vrlo glupo. ko zeli da ode, sigurno nece odustati zbog budala. jeste da ih je puno i jeste da trose vreme, ali kada se zeli da se ode, otici ce se makar i bez icega, pa i bez posla.

a mladi ljudi bez poznanstava uvek mogu da odu preko w&t i aupair brzo i efikasno i jeftino.

a drugo, vecina ovih koji pisu na forumu je boljeg materijalnog stanja, cini se, a za coveka prosecnog materijalnog stanja koji zeli da emigrira ili naprosto ode je bitno da emigrira ili naprosto ode na najlaksi moguci nacin (u skladu sa svojim kvalifikacijama, svojim papirima/drzavljanstvom, materijalnim mogucnostima itd).  a to da li ce se neko kajati ili ce procvetati, to je licna sreca/sudbina.

Edited by prolaznik

9 hours ago, noskich said:

To sto cu poneti posteno zaradjen novac i trositi isti na proizvode i usluge te "sirotinje" njoj moze samo koristiti. 

Jeste, evo vec godinama kukaju i mole "noske dodji, spasi nas". 
Vidio sam po Srednjoj Americi i Karibima koliko lokalnom stanovnistvu "koriste" americke verzije tebe koje dodju da se tu penzionisu jer im je jeftino pa podignu cijene nekretnina i svega ostalog. Otprilike kao kineski bogatasi koje proklinjes jer kupuju nekretnine po Sidneju a ne vidis da si potpuno isti, ako ne i gori.

• Author
1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Jeste, evo vec godinama kukaju i mole "noske dodji, spasi nas". 
Vidio sam po Srednjoj Americi i Karibima koliko lokalnom stanovnistvu "koriste" americke verzije tebe koje dodju da se tu penzionisu jer im je jeftino pa podignu cijene nekretnina i svega ostalog. Otprilike kao kineski bogatasi koje proklinjes jer kupuju nekretnine po Sidneju a ne vidis da si potpuno isti, ako ne i gori.

Na Tajlandu, u Vijetnamu i u Kambodzi stranci ne mogu da kupe zemlju, samo kondoe i to ispod 49% stanova u zgradi. Inace ja se vracam sa svojom zenom u njenu zemlju porekla, imas nesto protiv da moja zena u svojoj zemlji kupi zemlju i sagradi kucu i da ja zivim sa svojom zenom u njenoj kuci?

Edited by noskich

• Author
11 hours ago, mveruovic said:

Samo debil (zaista je debil osoba koja je zdrava i prava, zna iole engleskog i ne moze da ustedi za 2 godine 10ak hiljada dolara) ne moze da kupi kucu u Americi, ucesce 3,5% za kupovinu prve kuce, dignes kredit 200-250k $ i kupis kucu u normalnom kraju (smesno je da se hvata neko za NY i San Francisko kako su preskupi gradovi, nisu to dva jedina grada u Americi) Dovoljno ti je da svaka osoba radi za 15$, ne mora za vise (bilo koji posao mozes da nadjes za te pare, cak je i Amazon poceo da placa toliko, u Targetu placaju 13, znaci bukvalno ljudima ne treba osnovna skola za te poslove ), placen ti svaki minut prekovremeno gde god radio.  To ko kaze da radi po nekoliko poslova i prekovremeno i jedva sastavlja kraj sa krajem laze. Niko ne kaze da ne postoji druga strana medalje, da su radnicka prava katastrofa, da je besmisleno zdravstveno osiguranje, trudnicko i porodiljsko placeno ne postoji, ali posle nekoliko godina ovde ljudi mogu da se snadju i da zive normalno. Ako si retard dzabe ti i 50$ na sat. 

Pa da, nemoj u NY i SF, isto tako mozes nekome u Srbiji da kazes, nemoj u Beograd i Novi Sad, lepo idi u neku umirucu varosicu ili selo odakle svi beze, pa nadji posao u fabrici kablova koju su otvorili Korejci ili u fabrici rezanaca koju su otvorili Indonezani. Lepo radis za 300 eura zena i ti. Kupis kucu za nekoliko hiljada eura, tamo su kuce budj zasto, zivis od jedne plate, drugu stedis i otplatis kucu za godinu-dve dana. Eto to je tvoj predlog da se ide negde gde vlada nezaposlenost, odakle svi beze u vece gradove.

Inace hajmo da vidimo racunicu crno na belo, kazes 13 dolara na sat, znaci 13x40=520 nedeljno x52= 27,040 godisnje. 

Nakon poreza dobijas oko 22,589. I kako onda moze da se otplati kuca od 200-250k za 10 godina? Tako sto zivis od 2,589 godisnje? A sta cemo sa kamatom na kredit?

Opet da ponovim, u Hanoju non-native predavac engleskog prima 20 dolara na sat, znaci 50% vise nego satnica u Targetu u Americi. A gotovo sve mu je neuporedivo jeftinije u Hanoju. Pa ti vidi gde je lakse ziveti...

6 hours ago, prolaznik said:

pa to su sve neka licna iskustva i stavovi. nije korisno u tom smislu da svako mora da ima svoje iskustvo. to sto se neko nije snasao u vijetnamu ili australiji, ne znaci da je to relevantno za druge (ili to sto se neko snasao i super mu je)

E zato ja volim da operisem sa statistikom i racunicom. Lepo matematika 2+2 pa da vidimo koji je rezultat.

Statistika i matematika nisu savrseni, ali daleko su bolji od mojeg prijatelja svekrve ujne strica brat uspeo u belom svetu, znaci mogu i ja.

Ako pola stanovnista USA nema u dzepu 100 dolara za iznenadne troskove, a 60% Kanadjana nema 200 dolara, onda tu nesto ne stima. I nema tu leka da se navode komsije, rodbina, prijatelji u okruzenju i nadalje...

Evo malo o Australiji, drugi najzaduzeniji na svetu: https://www.abc.net.au/news/2019-10-18/household-debt-leaves-australians-working-longer-spending-less/11608016

Australians have the world's second-largest household debts. We know it, we worry about it, and there is increasing evidence it is changing our way of life.

On an individual level, 37 per cent are struggling to pay off their own debts, with almost half of millennials reporting that debt is a problem for them personally.

Edited by noskich

• Author
10 hours ago, mveruovic said:

Cekaj tebi je normalno da neko ko je u stanu ili kuci ziveo godinama ili decenijama moze biti isteran pistoljem zato sto kasni sa kirijom dva dana? Pa ko zna sta moze da se desi i sta je razlog zasto on kasni. Mozda bankarski sistem ima problem pa renta nije prebacena na racun. Mozda mu poslodavac kasni sa platom. Mozda je izgubio posao. Mozda je na odmoru na drugom kraju sveta i zaboravio da prebaci rentu. Po tebi je ok da serif upada sa pistoljem nakon dva dana kasnjenja, izbacuje namestaj na ulicu i menja bravu?

• Author
11 hours ago, mveruovic said:

Jeste, Deutsche Welle reportaza o USA je isto kao SNS klip o Srbiji. Nema razlike. Laze nemacka drzavna televizija o Americi, mrzi je i hoce da joj napakosti...

Edited by noskich

10 hours ago, mveruovic said:

Pitao sam sta si to radio kad si i pored osiguranja platio 500$ za obicno usivanje dva sava. To moze da se uradi i u urgent care. Koliko ti pokriva to osiguranje i sta? 

Meni osiguranje mesecno 0$, imam od poslodavca a radim nista spec posao. Da ne pricam sta ovi dobijaju i kako dobra osiguranja dobijaju koji imaju bolje placene poslove. Da odes sam bez osiguranja kod doktora opste prakse, uradis neke analize, rendgen, to nisu cene od kojih se pada u nesvest imaju sve dostupno na netu. Ono sto je problem sa nenormalnim racunima za osiguranje je kad nemas uopste osiguranje, a kad imas osiguranje imas maksimalno nesto sto moras da platis, out of pocket npr 3000-5000$. Znaci nesto ti se desi da ti bude racun 80 000 u bolnici ti placas maksimum 3000-5000$. Sve zavisi kakvo ti je osiguranje.

Ona ako tako dobro zaradjuje i nema losa primanja moze sebi sama da kupi osiguranje za 600-700$ mesecno i to jako dobro osiguranje, sa minimalnim ucescem. A sto nema je pitanje za nju. 

Iskreno za Majami ne znam koji je deo dobar, a koji ne, ali ima sajt zillow gde se prodaju stanovi i kuce pa mozes da pogledas. Ja sto sam bacio pogled na taj deo gde si ti rekao North Miami Beach ne deluje toliko skupo.

Vidi, ja radim u zdravstvenom sektoru, zdravstveni sam radnik, a taj posao sam radio i u americkim firmama, i u americi, kao sto sam vec rekao, pa malo bolje znam o zdravstvenom sistemu...moje usluge su, po meni, bile preskupe za amere, ali takve su cene, toliko je firma naplacivala....nije tacno da postoji limit od 5000$ koji placas iz svog dzepa za operacije ili skuplje intervencije, ni kod najskupljih osigutranja, vec sve zavisi od tipa osiguranja koje si uzeo, i od vrste i razloga intervencije...npr. operaciju kolena sa nekim  osiguranjem od 500-600$ mesecno, placas dodatno 15000$....navodim samo neke banalnije, cesce slucajeve naravno..postoje neka izuzetno skupa osiguranja koja maltene pokrivaju sve , ali ta osiguranja su mesecno skupa kao cela plata, i to visoka..znaci das mesecnu platu za zdravstveno, jel to hoces? da bi bio siguran da, ako te zadesi srcka, ili ti otkaze bubreg, ili pukne aneurizma, da to osiguranje moze da ti pokrije...jer u suprotnom, ako prezivis, ostatak zivota bi proveo otplacujuci pare bolnici za pruzene usluge..da li znas koliko se u srbiji izdvaja od plate za zdravstveno osiguranje, koje pokriva sva ova navedena teska zdravstvena stanja? manje od 6%.....znaci prevedeno u dolare, to bi za neku prosek platu u majamiju npr. bilo oko 150-170$...ti u americi da toliko platis zdravstveno osiguranje mesecno, mogli bi u bolnici sa njim da ti pokriju trosak za gazu i zavoj...

kroz moje ruke je proslo nekoliko hiljada pacijenata amera...i to uglavnom starijih, preko 60 banki....pricam sa tim ljudima...njihov osnovni strah tokom celog zivota je da nece imati dovoljno novca da se lece u starosti, kad za to dodje vreme, tj. kad se bolest bude cesce pojavljivala, sto je i normalno po ljudskoj prirodi...zato stede ceo zivot, i rade ko stoka, da bi imali ustedjevinu od koje mogu da pokriju svoje eventualne ( a bice ih sigurno) medicinske izdatke...pa nisam ja dzabe ispricao onu pricu o stand up komicarki, i nije ni ona to pricala bez veze....onaj ko je rodjen u americi je toga potpuno svestan....mozda nisu doseljenici koji dodju zaslepljeni mogucnostima za rad, i zaradu, ali koji jos uvek ne shvataju kako sistem funkcionise.....takvi koji se ne opamete na vreme, i ne krenu da stekaju za zdravlje, najebali su kad se jednom razbole, da izvines na izrazu...

tog straha u evropi, pa ni u srbiji, nema....moze da ga lupi srcka, da dobije rak debelog creva, ili da se hrani na stomu do kraja zivota, jer mu je odstranjen zeludac npr, ali srbin nema da razmislja da li ce njegova porodica placati to narednih 30 godina....

btw, nisam rekao da sam platio 500$ uslugu, pored osiguranja, vec da je ona toliko kostala..za 2 shava na bradi, i 10 min. potrosenog na ushivanje...nebitno je ko placa....refundirace valjda osiguranje, ali ja sam u tom trenutku morao da izvadim iz dzepa pare....jer bi u suprotnom ostao jos 3 dana u cekaonici bolnice, dok se osiguranje ( iz srbije) ne dogovori sa bolnicom o paperwork-u..to je npr. tamna strana srpskog sistema, i ne hvalim ga....ali samo pricam o najvecem strahu amerikanaca, dok su najveci strahovi srba npr. mnogo banalniji....da ne izbije rat, i tako neke gluposti hahahaha...al ipak, nista na licnom nivou...

1 hour ago, noskich said:

Cekaj tebi je normalno da neko ko je u stanu ili kuci ziveo godinama ili decenijama moze biti isteran pistoljem zato sto kasni sa kirijom dva dana? Pa ko zna sta moze da se desi i sta je razlog zasto on kasni. Mozda bankarski sistem ima problem pa renta nije prebacena na racun. Mozda mu poslodavac kasni sa platom. Mozda je izgubio posao. Mozda je na odmoru na drugom kraju sveta i zaboravio da prebaci rentu. Po tebi je ok da serif upada sa pistoljem nakon dva dana kasnjenja, izbacuje namestaj na ulicu i menja bravu?

naravno da je to bolesno za izbacivanje posle 2 dana, ali nije dobro ni ovo nase, gde bukvalno podstanara koji ti ne placa, ne mozes da izbacis maltene nikako, sem ako sam ne izadje hahahah

jedan moj podstanar se doselio sa malom decom u septembru, platio kiriju za sept. i sledeci mesec,oktobar,  i onda prestao da placa..po zakonu ne mozes da ga izbacis na ulicu, sve i da nadjes nacin kako bi ga izbacio, tokom zimskih meseci, tj. negde do sredine maja....na kraju mu moj cale platio kamion i selidbu na drugo mesto, sredinom juna, samo da izadje iz stana....naravno, sve troskove za komunalije, struju  tokom tih 8 meseci smo mi platili, nismo naplatili ni jednu kiriju za tih 8 meseci....

zakonski je bio prijavljen, sve legalno, cak  promenio i mesto boravka u sup-u, na novu adresu, ali ti u srbiji nisi zasticen od strane zakona, placas porez na izdavanje i sve to, ali zauzvrat ne dobijas nista, nikakvu zastitu od ovakvih slucajeva......ne mozes podstanaru nista....sudis se godinama, pri tom sve komunalije se vode na tvoje ime, nije automatski prevedeno na ime podstanara kao u drugim zemljama , javna preduzeca nece da uskracuju usluge ni ako se dug gomila, tako da onda vlasnik mora da placa komunalije sve vreme, kako posle njega ne bi tuzili....itd....moramo da gledamo i nase lose strane, a zbog takvih, izmedju ostalog, stvari, ljudi i pale iz srbije

Edited by bam-bam

Dobro ste i prosli.  

Skoro sam bas citao neki clanak da Spanci imaju ogromne probleme s tim kao i sa skvoterima. Ti npr odes u Tajland da obidjes Nosketa a oni skontaju da te nema, obiju bravu i usele ti se u stan. Sudovi su toliko neefikasni da prodju godine ako ne i decenije dok ih ne izbacis. 

Ovo sto on navodi kao da je nesto standardno i normalno tamo su naravno ekstrrmni slucajevi koji se rijetko desavaju ali dobro, navikli smo vec.

44 minutes ago, bam-bam said:

ali zauzvrat ne dobijas nista, nikakvu zastitu od ovakvih slucajeva......ne mozes podstanaru nista....sudis se godinama, pri tom sve komunalije se vode na tvoje ime, nije automatski prevedeno na ime podstanara kao u drugim zemljama , javna preduzeca nece da uskracuju usluge ni ako se dug gomila, tako da onda vlasnik mora da placa komunalije sve vreme,

ko kaze da mu ne mozes nista i sam kazes da su komunalije na tvoje ime pa sta ti to govori..pa da ides da ih iskljucis,iskljucis struju pa vidi dal ce neko da i dalje sedi u mraku...mozes i privatnog elektricara zvati,neko mi je rekao da je to uradio i za nedelju dana je tip izasao iz stana i ima jos jedna stvar koju svi treba da znate ..nikad se ne izdaje nista  ljudima sa decom jer su ona problem da se isteraju po zakonu  dok je sa ljudima bez dece lakse...naravno to se ne spomene u oglasu vec se ceka ko ce se pojaviti...ko dodje s decom odma kazete da je vec rezervisano za drugog a ostale malo ispitujete da ako se moze provali da li imaju decurliju

55 minutes ago, superpera said:

ko kaze da mu ne mozes nista i sam kazes da su komunalije na tvoje ime pa sta ti to govori..pa da ides da ih iskljucis,iskljucis struju pa vidi dal ce neko da i dalje sedi u mraku...mozes i privatnog elektricara zvati,neko mi je rekao da je to uradio i za nedelju dana je tip izasao iz stana i ima jos jedna stvar koju svi treba da znate ..nikad se ne izdaje nista  ljudima sa decom jer su ona problem da se isteraju po zakonu  dok je sa ljudima bez dece lakse...naravno to se ne spomene u oglasu vec se ceka ko ce se pojaviti...ko dodje s decom odma kazete da je vec rezervisano za drugog a ostale malo ispitujete da ako se moze provali da li imaju decurliju

ne mozes ti tek tako da iskljucis struju u stanu u okviru jedne zgrade...kako to mislis da izvedes...ti ne mozes da trazis iskljucenje sa mreze tek tako...prvo , dug treba da se nakupi, onda ako trazis iskljucenje ( sem ako ne cekas da ti sami iskljuce), prvo moras da izmiris sva dugovanja, pa onda da platis iskljucenje, a da ne pricam koliko posle kosta ponovno vracanje na mrezu..platis na kraju duplo vise nego sto je podstanar duzan za struju...ne ide to tako kao na crtanom...a dovodjenje privatnog elektricara, pa to svi znamo da je protivzakonito da bilo ko petlja oko strujnog brojila, sem elektricara elektrodistribucije...odma svi mogu da te tuze, pocev od distribucije....

stanar, sem fizicki, ne moze nikako zakonski da se izbaci...mislim, moze, posle godine dana (minimum) sudjenja i uz asistenciju policije i sudskog izvrsitelja, a svi znamo kako to izgleda, i kad se to desava...

imao sam jednog stanara, momak 30-ak god, nije platio caletu 6 meseci kiriju...ja dosao sa ortacima da mu pripretimo malo, jer nema druge, nema drzave....oni nisu usli u stan, ja jesam, i to posto mi je on otvorio....posto sam otisao, zove me policija da dodjem u stanicu....uzeli mi iskaz, otiske, jer je on po mom odlasku zvao policiju, i tvrdio da sam pokusavao da provalim u njegov ( tj. moj rodjeni stan), oni uzimali otiske sa vrata, sve kako ide po prijavi....

posle se cale nagodio s njim da samo ode, ne mora nista da plati...a struju je ostao duzan 10 meseci....

o cemu ti pricas covece, o kakvom iseljavanju stanara, kakvoj deci? nikog ne mozes da izbacis, a porodice sa decom naravno najteze....

mogu da se izbace samo tako sto se provali u rodjeni stan i promeni brava, dok stanari nisu u kuci....ali i onda mogu da te tuze zbog stvari, ugrozavanja prostora ili tako neke gluposti, ali si ti u prednosti jer si sad u posedu stana, a tuzba kad zavrsi, za 2-3 godine...ljudi uglavnom nece da se petljaju s tim...

svi pricaju o ljudima koje gazde maltretiraju, a niko o izdavaocima stanova....kolike oni muke imaju...tu treba da budes bolji psiholog od konzula u americkoj ambasadi hahah pa da primis stanare koji nece da ti ostanu duzni, uniste gajbu, ili samo odluce da ostanu tu....i to sve za 170-200 evra, aj bar da su neke pare, kao u svim zemljama sveta sto se placa za izdavanje...vidimo cak i da vijetnam ima jace cene nego beograd

Edited by bam-bam

ja ne znam o kojoj ti to drzavi pricas,pa u srbiji mozes sekirom razvaljivati vrata bez nekih vecih posledica,kakve tuzbe i to...ko to jos pa radi...kakve tu zakone pominjes....pa znas li ti uopste da lazes kad te neko pita jesl uradio to il nisi,mislis tek tako se neko optuzi i jos to i dokaze?...naravno da se sve moze...moze se struja iskljuciti i te kako,ako kontaktiras dvaes nepoznatih  elektricara jedan ce se naci da to uradi...pa sta i da je ilegalno..ko to jos pa gleda....ljudi gledaju pare najvise...dal ce sad vise il manje potrositi od iskljucenja i ukljucenja nije uopste bitno,bitno je samo da bez struje malo ko ostane u stanu vise od par nedelja..da ima i ta fora s bravom al to je gubljenje vremena jer taj sto ne izlazi je vecinom tu ili njegov partner...sve u svemu jedan je iskljucio struju stanaru koji je naravno izasao za koji dan posle a  drugi je imao problema sa nekim drugim da kad je dosao da se sili zena ot tog stanara je zvala miliciju koja jeste dosla i rekla da ih ne moze isterati zbog dece i da ne moze da se sili na njima pa je onda presao na drugu taktiku,dolazio je svaki dan da ga smara da ga fino pita kad ce da izadje,kako je i tako po sat dva svaki dan...nije mu cak ni pretio nista jednostavno ga je smarao svaki dan..pa je eto izasao  za dve nedelje

i nisam pricao o iseljavanju dece vec da svako treba da zna da ne prima stanare sa decom.....odakle ti ideja uopste da primis nekog s decom....to se odmah na pocetku otera cim dodju da vide stan

35 minutes ago, superpera said:

ja ne znam o kojoj ti to drzavi pricas,pa u srbiji mozes sekirom razvaljivati vrata bez nekih vecih posledica,kakve tuzbe i to...ko to jos pa radi...kakve tu zakone pominjes....pa znas li ti uopste da lazes kad te neko pita jesl uradio to il nisi,mislis tek tako se neko optuzi i jos to i dokaze?...naravno da se sve moze...moze se struja iskljuciti i te kako,ako kontaktiras dvaes nepoznatih  elektricara jedan ce se naci da to uradi...pa sta i da je ilegalno..ko to jos pa gleda....ljudi gledaju pare najvise...dal ce sad vise il manje potrositi od iskljucenja i ukljucenja nije uopste bitno,bitno je samo da bez struje malo ko ostane u stanu vise od par nedelja..da ima i ta fora s bravom al to je gubljenje vremena jer taj sto ne izlazi je vecinom tu ili njegov partner...sve u svemu jedan je iskljucio struju stanaru koji je naravno izasao za koji dan posle a  drugi je imao problema sa nekim drugim da kad je dosao da se sili zena ot tog stanara je zvala miliciju koja jeste dosla i rekla da ih ne moze isterati zbog dece i da ne moze da se sili na njima pa je onda presao na drugu taktiku,dolazio je svaki dan da ga smara da ga fino pita kad ce da izadje,kako je i tako po sat dva svaki dan...nije mu cak ni pretio nista jednostavno ga je smarao svaki dan..pa je eto izasao  za dve nedelje

i nisam pricao o iseljavanju dece vec da svako treba da zna da ne prima stanare sa decom.....odakle ti ideja uopste da primis nekog s decom....to se odmah na pocetku otera cim dodju da vide stan

ok, samo mi jos nije jasno kako da nelegalno iskljucim struju podstanaru, i da to tako i ostane.....znaci dovedem nekog elektricara u zgradu u kojoj se nalazi moj stan u kome zivi podstanar, a u kojoj ja ne zivim, nego zivim u desetom delu grada, i kazem elektricaru da iskljuci struju tom i tom stanu...pa sve da to moze tako da se radi ( onda bilo ko moze bilo kome na taj nacin da iskljuci struju), sta sprecava mog podstanara da sutra dovede svog elektricara koji ce da mu ponovo ukljuci struju.....jel ja treba da sedim u hodniku te zgrade 24 h i da cuvam strujomere....Uopste mi nije jasno o cemu ti pricas?

moj cale, koji izdaje te gajbe btw, je elektroinzenjer ETF zavrsio jos davno kad je taj fax nesto i znacio, ceo zivot je radio u firmama koje se bave niskim strujama, zna i sam da uradi sve sto treba oko strujomera i struje....da to tako moze, on bi prvi to uradio, jer uopste nije covek koji se slepo drzi zakona, nego je vrlo praktican...

Edited by bam-bam

pa ne sprecava ga nista naravno da ukljuci ponovo ali se racuna na iznenadjenje dok shvati sta se desava pa dok nadje nekog itd...stvarno si ne spreman za nista...vec razmatras sta ce to on sigurno uraditi....rodjen si da ti se neko uvali na godinu dana?....tvoja opcija je cekanje da se eto neko smiluje pa izadje a kako je sin na oca verovatnoi ti je i  cale isti takav te mu se nije htelo prakticno upotrebiti svoje znanje o strujama....bolje da vam neko lezi dzaba u stanu i trosi sve zivo.....sve treba pokusati da se istera milom ili silom bar se to u srbiji jos  moze

preko ti recimo niko ne moze nista tri meseca,ne moras nista ni placati,posle tri meseca gazda ima pravo da te izbaci ako nisi placao kiriju,dodje milicija pa te otera a gazda treba da te juri za dugove ako hoce tj ako mu se isplati jer jurnjava ga moze skupo kostati a ako nemas para ne moze ti nista

3 minutes ago, superpera said:

pa ne sprecava ga nista naravno da ukljuci ponovo ali se racuna na iznenadjenje dok shvati sta se desava pa dok nadje nekog itd...stvarno si ne spreman za nista...vec razmatras sta ce to on sigurno uraditi....rodjen si da ti se neko uvali na godinu dana?....tvoja opcija je cekanje da se eto neko smiluje pa izadje a kako je sin na oca verovatnoi ti je i  cale isti takav te mu se nije htelo prakticno upotrebiti svoje znanje o strujama....bolje da vam neko lezi dzaba u stanu i trosi sve zivo.....sve treba pokusati da se istera milom ili silom bar se to u srbiji jos  moze

preko ti recimo niko ne moze nista tri meseca,ne moras nista ni placati,posle tri meseca gazda ima pravo da te izbaci ako nisi placao kiriju,dodje milicija pa te otera a gazda treba da te juri za dugove ako hoce tj ako mu se isplati jer jurnjava ga moze skupo kostati a ako nemas para ne moze ti nista

hm, mislim da nisi u pravu sto se srbije tice.....moze silom, ali i to treba platiti.....sem ako neces da se licno bijes sa stanarima, sto i nije toliki problem, da nema sigurne tuzbe posle toga...

e sad, nekome ko izdaje stan, da li se sve to isplati, o tome ja i pricam....u nematerijalnom smislu mislim....svo utroseno vreme, nerviranje, pa i fizicki obracun.....u inostranstvu dodje policija i izbaci podstanare posle 3 meseca, kao sto ti kazes, a ovde ih ne izbaci ni posle 2 godine....

prica je pocela oko toga da , sto se tice izdavanja stanova, mi imamo mnogo vise problema kao stanodavci, i potpuno smo nezasticeni, iako placamo porez na izdavanje, nego sto su stanodavci na "zapadu", a cena kirije, poredeci sa prosekom plate, daleko niza....ti npr. u jednoj valensiji, ne barseloni, ili madridu placas gajbu 60 kvm samo mesecno izdavanje 1000 evra, bez komunalija i grejanja, a plata prosek nekih 1100-1200 evra....a u bgu placas taj isti stan 60ak kvm, nek bude 250- 300 evra u centru grada ( moze i dosta jeftinije ako nije siri centar), a plata u bgu prosek 450- 500 evra....a da ne idemo po drugim, mnogo skupljim drzavama eu ili anglosaksoncima....

Samo sila.

There are around 87,000 homes in Spain being illegally occupied, according to the Cerdà Institute, a consulting foundation. But those are just the ones whose owners have filed police complaints, and the real number could be closer to 100,000. The type of squatter has changed, too.

Ima ovakvih primjera koliko hoces bas u Spaniji ali i u drugim zapadnim zemljama.

• Author

Deutsche Welle

5 hours ago, ThirstyTraveler said:

Dobro ste i prosli.  

Skoro sam bas citao neki clanak da Spanci imaju ogromne probleme s tim kao i sa skvoterima. Ti npr odes u Tajland da obidjes Nosketa a oni skontaju da te nema, obiju bravu i usele ti se u stan. Sudovi su toliko neefikasni da prodju godine ako ne i decenije dok ih ne izbacis. 

Ovo sto on navodi kao da je nesto standardno i normalno tamo su naravno ekstrrmni slucajevi koji se rijetko desavaju ali dobro, navikli smo vec.

Netačno, ne dešavaju se retko, po reportazi  Deutsche Welle samo u državi Virdžiniji se 3000 ljudi godišnje izbaci na ovaj način.

Edited by noskich