Jump to content

Featured Replies

• Author

Stvari nisu crno-bele. Da ili moras da hvalis zapad, a ako ne hvalis, onda moras da se vracas u Srbiju. Pazite, ja da mogu da radim na daljinu, odavno mene zapad ne bi video. A o povratku u Srbiju nikada nisam razmisljao, meni da je u Srbiji valjalo ne bih ni odlazio. A ne valja mi ni ovde, jel to zlocin da se kaze? Kamo srece da je meni neko imao da kaze vise o realnoj situaciji na terenu ovde pa da znam na cemu sam. Nego sam sam morao sve da iskusim. 

Na tvom mestu bih ozbiljno razmislio o promeni firme što pre, jer ako posle 5 godina rada zarađuješ manje od 10 000 EUR godišnje, ili nisi za to vreme stekao dovoljno znanja i iskustva (ovde je poželjno biti brutalno iskren prema sebi) ili je firma u kojoj radiš izuzetno nekonkurentna sa platama. Ovo ti govorim iz ličnog iskustva, kao neko ko je do sada više puta imao prilike da bude sa obe strane stola na intervjuima za posao.

Mogu biti i brutalno iskren prema sebi.
Vrlo verovatno kaskam za kolegama u struci.
Ali nemam nikakvog problema da savladam izazove u struci i naučim nove stvari, kao na primer što sam morao na trenutnom poslu.
Firma mi je jeste nekonkurentna sa platama...ali vode se politikom da im prime nekoga na godinu-dve i kad ovaj skapira da nema povećanja plate traže novog.
Gledaću da menjam posao sigurno, imam dva tri freelancing posla sa strane pa sam preokupiran sa time trenutno.

Zvuči kao jedna od "onih" firmi iz koje treba bežati što pre glavom bez obzira, tako da znaš šta ti je činiti i šta treba da ti bude prvi prioritet. Sve ostalo valja raditi u paraleli i onoliko koliko se može van glavnog posla.

• Author
1 minute ago, mveruovic said:

Jadan ti, niko nije imao da ti kaze kako je tu katastrofa :)

Nikada nisam napisao da je katastrofa, samo pisem realno kako je. Ako hoces pristojan krov nad glavom u kraju koji nije geto izvoli otplacuj kredit 30 godina. Ako neces onda davaj pola plate na rentu sa rezijama svaki mesec. A od one druge polovine, ako zivis pristojnim zivotom, zbog cega si valjda i emigrirao, slabo sta ostane. Jos ako imas decu, to je onda prezivljavanje. Obdaniste je toliko skupo da se uopste ne isplati da ti zena radi. I onda sa jednom platom vise nije ni pitanje sta ti ostane, vec kako pregurati iz meseca u mesec.

Statistika ne laze, pogledajte koja je stopa stednje na zapadu. Ko ustedi 5% od plate je car, vecina su goli pistolji koji zive na kreditnim karticama. Nesto da im se pokvari, ves masina, kola... odmah frka panika. Zbog 300-400 dolara. A kada se ozbiljno razbole ili izgube posao, pa ne mogu opet da nadju posao u struci, tu ni beskucnistvo nije iskljuceno. 

Znaci ja sam car careva jer stedim mnogo vise od toga. Niko ne kaze da ovde cveta cvece i tece med i mleko ali ako si ti nesposoban da zivis normalan zivot, putujes, stedis pare i placas svoje mesecne racune, to ne znaci da drugi ljudi ne zive normalno.

• Author

Stedim i ja, a znas kako? Tako sto delim kucu sa cimerima uvek, nikada nisam ziveo sam. Kola nemam, stagod kupim je na rasprodaji. Problem je u tome sto je slika koju ljudi u Srbiji imaju o zapadu nerealna. Svi odmah zamisljaju kao iz americkih filmova kuca na dva sprata, dole dnevna soba po kojoj mozes da dzogiras, gore nekoliko spavacih soba, dvoja kola, bazen... preliva sve, i to je kao srednja klasa, i obican covek, recimo kasirka u supermarketu, moze tako da zivi. Sarena laza.

Mislim moglo je, 60-ih, 70-ih godina. Odavno vise ne moze. Predstava debelo kaska za realnoscu, nekih 50-ak godina. Mogli su i gastrabajteri da kopaju kanale u Nemackoj pa ne samo da dizu vile u matici, i voze mecku, vec i u Svabiji da imaju makar stan. A pogledaj danas kako se zivi u Nemackoj od baustele. Prezivljava se. Nebo i zemlja sta je bilo i sta je sada...

U to vreme je od jedne plate mogla da se izdrzava porodica, nekoliko dece, kuca u predgradju, kola, zimovanja, letovanja... sad ne moze ni od dve.

Edited by noskich

To znaci da imas ozbiljnih problema sa svojim finansijama. Delis kucu sa cimerima sa zenom i imas sigurno 40 godina, pa to je hit potpuni. 

Srecom imam prijatelje koji su u Nemackoj od pre par godina pa znam kolike su im plate i kako zive normalnim zivotom. Imas opciju da odes da radis u tri lepe za saku pirinca ili da se vratis u Srb. Al ti neces nego oces da radis u smrdljivom kapitalizmu da nastancujes love i onda odes u zemlju desetog sveta da te svi sluze i da ih izrabljujes za kikiriki. 

Bogme, poznajem par "bauštelskih" porodica u AU i DE koji nisu gradili ništa po Srbiji već su sve stečene pare uložili u nekretnine tamo gde su se odselili, a ostatak pametno štedeli i ulagali po potrebi onoliko koliko treba i kada treba i oni uopšte ne žive tako loše. Naravno, takvi su u ogromnoj manjini, ali ih ima. Već druga generacija u tim porodicama nema nikakav problem da raskrsti sa Srbijom i integriše se u potpunosti u novu sredinu, a onda je nebo granica do koje mere se može napredovati. Recimo da od par njih koje znam, neki prosek je MBA diploma i veoma dobro plaćen kancelarijski posao.

Tipična bauštelska porodica definitivno ne odražava pravo stanje stvari u germanskim zemljama već su u pitanju finansijska nepismenost i potpuno pogrešni prioriteti u životu, po čemu su narodi na ovim prostorima nadaleko poznati.

• Author

Kako da izrabljujem? Tako sto moj posteno zaradjeni novac trosim i ulazem u zemlji gde moze da se zivi pristojno? 

Nije hit, u Australiji ti je sasvim normalno da ljudi u 40-im, 50-im, 60-im... do smrti dele kuce i stanove jer mnogi nemaju nikakve sanse da ih kupe. Jos je dobro dok mogu da dele, kad ne mogu da dele, pa zavrse na ulici, onda je mnogo gore.

Edited by noskich

Gde ces ti da zivis pristojno sa parama koje si zaradio u smrdljivom i losem kapitalizmu, a tamo gde ljudi rade za kikiriki je pristojna zemlja za zivot. :)

• Author
6 minutes ago, mveruovic said:

Gde ces ti da zivis pristojno sa parama koje si zaradio u smrdljivom i losem kapitalizmu, a tamo gde ljudi rade za kikiriki je pristojna zemlja za zivot. :)

Kapitalizam je svuda, jedino sto negde mozes da zaradis i ustedis vise ako zivis ovako kako ja zivim. U Srbiji ti ne bi mnogo pomoglo da budes stedljiv sa platom od 300 eura. Pristojna zemlja za zivot je ona gde mozes da imas pristojan zivot. Posto ne mogu da imam pristojan zivot ni u Srbiji ni na zapadu ici cu dalje gde moze.

https://www.domain.com.au/news/increasing-number-of-australians-over-40-turning-to-share-housing-20160323-gnlg3r/ 

https://www.sbs.com.au/topics/voices/culture/article/2017/06/29/ageing-without-home

Edited by noskich

• Author
29 minutes ago, ppetrovic said:

Bogme, poznajem par "bauštelskih" porodica u AU i DE koji nisu gradili ništa po Srbiji već su sve stečene pare uložili u nekretnine tamo gde su se odselili, a ostatak pametno štedeli i ulagali po potrebi onoliko koliko treba i kada treba i oni uopšte ne žive tako loše. Naravno, takvi su u ogromnoj manjini, ali ih ima. Već druga generacija u tim porodicama nema nikakav problem da raskrsti sa Srbijom i integriše se u potpunosti u novu sredinu, a onda je nebo granica do koje mere se može napredovati. Recimo da od par njih koje znam, neki prosek je MBA diploma i veoma dobro plaćen kancelarijski posao.

Tipična bauštelska porodica definitivno ne odražava pravo stanje stvari u germanskim zemljama već su u pitanju finansijska nepismenost i potpuno pogrešni prioriteti u životu, po čemu su narodi na ovim prostorima nadaleko poznati.

Moglo je kao sto sam napisao 60-ih i 70-ih. Da li mislis da danas neko moze da ode u Nemacku i da baustelom kupuje nekretnine na licu mesta? Sad ni bracni par sa dva kancelarijska posla ne moze lako da kupi jedan stan, kamoli baustela.

Edited by noskich

Stvarno interesantna tema. Kao što sam rekao moram da pročitam sve od početka. 
Pomalo otvara oči o stvarima preko koje nisam uzimao u obzir.
Samo duh teme da tamo preko nije med i mleko se nekako skroz kosi sa statistički velikom broju ljudi koji napuštaju Srbiju u potrazi za boljim životom preko.

Edited by kolicivan

13 minutes ago, noskich said:

Moglo je kao sto sam napisao 60-ih i 70-ih. Da li mislis da danas neko moze da ode u Nemacku i da baustelom kupuje nekretnine na licu mesta? Sad ni bracni par sa dva kancelarijska posla ne moze lako da kupi jedan stan, kamoli baustela.

To važi za US i Australiju, ove porodice koje poznajem su to sve ostvarivale u skorije vreme, pre 10ak godina najviše i to u AU i DE, dakle EU. Naravno, daleko je to od rasipničkog života, ali imaju sasvim dovoljna primanja da otplaćuju stan, 2 automobila, da svake godine odu na letovanje na 15ak dana (Španija, Portugal, Sicilija, dakle ne "socijalne" destinacije, a neki su dospevali još dalje na Maldive i Bali i kojekude) i da uštede 10ak % godišnjih primanja za crne dane. Napomenuću još jednom da ti ljudi vrlo retko svraćaju u Srbiju, a i kad svrate, ne grade ništa i ne rasipaju se parama da bi se dokazivali po komšiluku, i to pravi ogromnu finansijsku razliku.

To i ne treba da čudi budući da je EU daleko "socijalnija" tvorevina od bilo čega drugog što postoji na zapadu. Ko voli iole stabilan i miran život koji pruža određenu socijalnu sigurnost, EU je jedina destinacija o kojoj treba razmišljati. Sve van toga je mnogo surovije i definitivno više nije ni blizu "isplativo" kao 70ih godina.

E sad, ko je mlad i zdrav i ima solidne ideje za razvoj sopstvenog biznisa, a pri tom mu nije problem da debelo zapne i žrtvuje par godina života u razvoj svojih ideja, EU vrlo često nije pogodna destinacija za takve stvari i tu još uvek US i druge "zapadnije" zemlje dominiraju jer pružaju neuporedivo više mogućnosti. Moje lično mišljenje je da će to EU na duže staze koštati mnogo jer se u EU već decenijama ništa specijalno novo ne dešava, no to je već neka druga priča i nije za ovu temu.

2 hours ago, ppetrovic said:

Razloga za emigraciju ima na pretek i to je sve individualna stvar. Srbija definitivno mnoge stvari ne radi kako treba i sama je sebi najveći neprijatelj, ali to samo po sebi ne mora da bude razlog odlaska odavde, naročito za nas koji smo u IT sektoru. Prilika za vrlo lepu zaradu od ITa itekako ima i kod nas, doduše pitanje je koliko će to dugoročno biti tačno tako da svakako valja praviti sebi plan B i odstupnicu ako se nakon pandemije pokaže da ovde nema budućnosti za IT (već postoje neke naznake ali smo i dalje daleko od katastrofe). To ti daje bar 3 - 4 godine da se pojačaš u struci, uštediš nešto para, naučiš jezik (ili više njih), stekneš fakultetsku diplomu i time sebi značajno povećaš šanse za uspešnu emigraciju. Ja upravo radim na svim tim frontovima i ako je pandemija nešto dobro iznedrila, to je mogućnost da se presaberemo sami sa sobom i poradimo malo više na sebi.

Ja stvarno ne znam o kojim ti fakultetima pricas ( da li tipa megatrenda i ostalih privatnih, ili neki normalni), i  o kojim jezicima pricas, ali ako stvarno mozes da postignes sve ovo sto si gore napisao za 3-4 godine, onda si vunderkind... da se radi puno radno vreme  i dobro zaradjuje, da od toga moze i fino da se ustedi, da se sve vreme nastavlja obuka u struci, i pritom redovno studira i ozbiljno uci strani jezik, ne bi mogao normalan covek, pa cak i da kompletno zrtvuje privatni zivot ( mislim da porodicu, prijatelje,kao i bilo kakve aktivnosti koje ne spadaju u ovo sto si gore naveo- tipa kuvanje, gledanje tv-a, povremeno neki sport itd...)

ajde da budem u svakoj corbi  mirodjija, pa da se pridruzim ovoj uzaludnoj diskusiji o tome gde je bolje i zasto heheh...cisto zarad mladih nada koje mozda jos nisu stigle da sagledaju sve aspekte zivota po raznim meridijanima, pa mogu odavde i da pokupe poneku kockicu kojom ce sklapati svoj mozaik...

moji prijatelji iz srbije koji zive po evropi, a ima ih dosta, u vecini slucajeva ne zive nista mnogo bolje nego ovde sto su, ako se uopste i moze reci da zive bolje...istine radi, krug prijatelja mi je takav, da oni ni ovde nisu ziveli nekim losim zivotom....tako da, kad se sve sabere, samo su promenili sredinu, a sto se materijalnog stanja tice, tu su manje vise na nuli u odnosu na raniji zivot u srbiji....

za one koji su se preselili u severnu ameriku, ima razlike...neki koji su money driven, imaju mnogo vise para nego ovde, ali ne stignu od posla da dodju ovde, pa da nam podele to iskustvo kako je to imati dosta para...al cujemo se preko whatsupp-a, to stoji...neki koji se ne loze na pare, i tamo u amerike zive isto kao sto su i ovde...

oni koji zive u aziji, moram priznati da zive , materijalno, bolje tamo nego sto su ovde ziveli....u smislu da imaju i bazane, i vece kuce, i vise putuju itd...e sad, koliko im je tamo ispunjen duhovni zivot, to je sad vec pitanje...ali materijalno su dosta bolji nego ovde, naravno, gledajuci u odnosu na uslove zemlje u kojoj zive.....

prijatelji stranci koji su bas iz evrope i tamo i dalje zive, zive manje vise isto kao i kad bi ziveli ovde, sto se materijalnog tice...ukoliko su rodjeni u bogatoj familiji, zive bogatije, ukoliko su rodjeni u siromasnijoj, i sami zive u tom nekom miljeu, tj. hocu reci da sami svojom zaslugom nisu bas mnogo napredovali, i prebacili 3 kruga...znaci generaciju po generaciju se skuplja lagano lova i talozi, i samo tako moze da se dogura u neku gistro materijalnu elitu....tako je bar za 95% evropljana......manje vise je sve isto kao i ovde...i po tome se vidi da smo evropa.....naravno, u ovo ne racunam krimose( bilo koje vrste, u koje racunam i beskrupulozne derace koze drugih, koji se bogate tako sto svojim radnicima daju suvu koricu hleba), i onih 0,0001% ljudi koji su stvarno nesto novo izmislili i doprineli drustvu, pa su se tako obogatili...

ovo je ,naravno, samo krug ljudi koje ja poznajem i u kome se krecem , pa iako je veliki, ne mora da znaci da je reprezentativan...mozda neki drugi ljudi imaju potpuno drugacije krugove.....

Edited by bam-bam

Haha, znači to je šablon na ovoj temi ?
Ok čak i da uzmemo u obzir da i preko nije med i mleko.
I dalje mi je neka sređena država privlačna opcija pa čak da su finansije egal.
Imaš opciju da živiš u državi u kojoj bar sve funkcioniše od institucija.
I znaš da ako zapneš da radiš možeš postići i steći nešto. (Može to i ovde samo ovde nisi siguran šta će biti za 10 godina)

Uzmem bre Google Maps Street View, ubodem random predgrađe Kanade i divim se kako je sve sređeno, od kuća, zelenila i slično.

Edited by kolicivan

1 hour ago, bam-bam said:

Ja stvarno ne znam o kojim ti fakultetima pricas ( da li tipa megatrenda i ostalih privatnih, ili neki normalni), i  o kojim jezicima pricas, ali ako stvarno mozes da postignes sve ovo sto si gore napisao za 3-4 godine, onda si vunderkind... da se radi puno radno vreme  i dobro zaradjuje, da od toga moze i fino da se ustedi, da se sve vreme nastavlja obuka u struci, i pritom redovno studira i ozbiljno uci strani jezik, ne bi mogao normalan covek, pa cak i da kompletno zrtvuje privatni zivot ( mislim da porodicu, prijatelje,kao i bilo kakve aktivnosti koje ne spadaju u ovo sto si gore naveo- tipa kuvanje, gledanje tv-a, povremeno neki sport itd...)

Ta varijanta svakako traži podosta odricanja ali je itekako izvodljiva. Naravno, ako se ima puno radne vreme, kvalitet studiranja će neminovno da bude barem za nijansu lošiji nego što bi to bio da se samo studira, ali ako neko radi u struci i ima konkurentno iskustvo, prosek na fakultetu je bukvalno najnebitnija stavka i stečena diploma služi prevashodno da olakša emigraciju i zadovolji formu.

S druge strane, nemoj da se zanosiš pričom kako su srpski fakulteti nešto mnogo kvalitetni u globalu, jer nisu, naročito ne za moderne profesije (IT, inženjering, menadžment) tako da i nije neka korist cimati se za veliki prosek i tome slično. Možda je situacija bolja na društvenim fakultetima, to već ne znam.

Ja upravo to radim - studiram u struci uz puno radno vreme na poslu i mogu da posvedočim da su planovi i programi poprilično zastareli (negde manje, negde više) i kad se na to doda opšta bol u preponama za bilo kakvo obezbeđenje kvaliteta, ne ostaje puno.

Inače, da je moguće raditi puno radno vreme i studirati uz lagano učenje stranih jezika, itekako jeste. Uz dobru organizaciju (naglašavam dobru) se itekako postiže sve to. Krećem od samog sebe, a znam bar još 10 ljudi (istini za volju, većina njih su stranci sa zapada) koji su izveli nešto slično. Da je lako, nije ni najmanje, ali ja bih ipak da na taj način provedem svoje vreme (i u krajnjoj liniji, svoj život)  nego gubeći ga na sve strane uz TV i društvene mreže, onako kako to radi 90% Srbije. Da je zgubidanstvo kojim slučajem olimpijska disciplina, bili bismo tradicionalno favorit u finalu.

Ima baš ovde na temi par ljudi koji zagovaraju "lagano ispijanje kafe ujutru dok posmatraju ljude kako nervozni žure na posao" i takvih ljudi ima na svim meridijanima, pa im ja ipak ne zavidim ni najmanje.

1 hour ago, ppetrovic said:

Ta varijanta svakako traži podosta odricanja ali je itekako izvodljiva. Naravno, ako se ima puno radne vreme, kvalitet studiranja će neminovno da bude barem za nijansu lošiji nego što bi to bio da se samo studira, ali ako neko radi u struci i ima konkurentno iskustvo, prosek na fakultetu je bukvalno najnebitnija stavka i stečena diploma služi prevashodno da olakša emigraciju i zadovolji formu.

S druge strane, nemoj da se zanosiš pričom kako su srpski fakulteti nešto mnogo kvalitetni u globalu, jer nisu, naročito ne za moderne profesije (IT, inženjering, menadžment) tako da i nije neka korist cimati se za veliki prosek i tome slično. Možda je situacija bolja na društvenim fakultetima, to već ne znam.

Ja upravo to radim - studiram u struci uz puno radno vreme na poslu i mogu da posvedočim da su planovi i programi poprilično zastareli (negde manje, negde više) i kad se na to doda opšta bol u preponama za bilo kakvo obezbeđenje kvaliteta, ne ostaje puno.

Inače, da je moguće raditi puno radno vreme i studirati uz lagano učenje stranih jezika, itekako jeste. Uz dobru organizaciju (naglašavam dobru) se itekako postiže sve to. Krećem od samog sebe, a znam bar još 10 ljudi (istini za volju, većina njih su stranci sa zapada) koji su izveli nešto slično. Da je lako, nije ni najmanje, ali ja bih ipak da na taj način provedem svoje vreme (i u krajnjoj liniji, svoj život)  nego gubeći ga na sve strane uz TV i društvene mreže, onako kako to radi 90% Srbije. Da je zgubidanstvo kojim slučajem olimpijska disciplina, bili bismo tradicionalno favorit u finalu.

Ima baš ovde na temi par ljudi koji zagovaraju "lagano ispijanje kafe ujutru dok posmatraju ljude kako nervozni žure na posao" i takvih ljudi ima na svim meridijanima, pa im ja ipak ne zavidim ni najmanje.

ok, ukoliko je neki laksi fakultet, npr. bilo koji privatni, i ukoliko je lagano ucenje jezika, onda moze sve zajedno, u pravu si, i to bez nekih vecih problema...ali za ozbiljno ucenje jezika, a to je potrebno ako se zeli preseliti u bilo koju zemlju van engleskog govornog podrucja, i tamo raditi u struci, potrebno je mnogo mnogo vremena, a ako se uz to doda i studiranje drzavnog faxa ( u stvari bilo kog sa BU na primer), i u isto  vreme celodnevni posao, mislim da je to retko izvodjivo....inace, vidim da pominjes vece cimanje za veci prosek, a manje za manji...pravo da ti kazem,  davno kad sam studirao , a i sad sam relativno skoro zavrsio drugi fax na BU, nije se mnogo promenilo u smislu cimanja.....isto je cimanje za bilo koju ocenu, ocena se odredjuje u  trenutku predstavljanja, kako se snadjes pred profesorom....i za 6 mora sve da se zna, i za 10 :).....

ali jedna stvar mi nije jasna- sta to znaci fakultet za menadzment? ne mislim neki ajtiovski, neko "obicni" heheh....zar tu nauku stvarno treba izucavati 4 godine na fakultetu? 

"Fakultet za menadžment" je akademska institucija koja nudi studijske programe iz tehničko tehnološke oblasti menadžmenta, što je vrlo širok pojam jer je u pitanju vrlo široka i vrlo kompleksna oblast. To što kod nas postoje raznorazni Megatrendovi i ini "fakulteti" koji su menadžment sveli na nivo šabačkog vašara ne znači da u pitanju nije ozbiljna nauka, jer jeste.

Spoiler alert: na BU i ostalim državnim univerzitetima u Srbiji ne postoji adekvatan studijski program za menadžment, kao što ne postoji ni na Megatrendu, ali postoje privatni univerziteti kod nas koji imaju vrlo ozbiljne i respektabilne programe, što bi se reklo, "u skladu sa svim svetskim i evropskim standardima".

Dovoljno je zaposliti se u bilo kojoj stranoj firmi kod nas pa uvideti značaj menadžmenta i njegovu kompleksnost koja prožima apsolutno sve što se dešava unutar (i izvan) kompanije u svakodnevnom poslovanju. Mi kao zemlja nikad nismo imali takve studijske programe na državnim univerzitetima sticajem vrlo nesrećnih okolnosti i takav potcenjivački stav diplomaca sa državnih fakulteta nije ništa novo, nažalost.

Kada naši ljudi emigriraju bilo gde na zapad, obično nemaju problem da napreduju unutar svoje struke, i tehničko - naučne pozicije koje naši ljudi zauzimaju po inostranstvu su vrlo često veoma zapažene i često se desi da budu bolji od "lokalaca", ali kada je u pitanju ozbiljan menadžment, tu diplomci sa BU - a i sličnih srpskih univerziteta mogu samo da stanu sa strane i hvataju beleške.

Što pre skapirate da na pojedinim privatnim univerzitetima postoje kvalitetni studijski programi iz nekih oblasti (IT je još jedan primer, mada se može naći i na državnim kvalitetan program, ne sporim), biće vam lakše da prihvatite novu realnost.