Jump to content

Featured Replies

5 hours ago, noskich said:

Ne znam mnogo o Filipinima, moj forte je kontinentalna jugoistocna Azija. A ne vidim kakve ti imas veze sa korupcijom na Filipinima ako bi radio online za strane klijente, kako bi te to uopste doticalo? 

Ne znam da li ovo pitaš ozbiljno ili si samo duhovit?

Valjda kad kao stranac odem u stranu zemlju sa idejom da tu boravim barem privremeno, ili trajno ako odlučim da se penzionišem, moram da se negde prijavim gde ću da boravim, da otvorim bankovne račune, da se prijavim na obavezno zdravstveno osiguranje (ako isto postoji i ako je obavezno) i da završim raznu drugu papirologiju. To je već dosta potencijalnih veza sa domicilnom korupcijom, i dovoljan je samo jedan šalteraš negde da ti zagorča život, pogotovu ako dolaziš u zemlju gde još uvek ne znaš dobro jezik a domoroci ne pričaju (ili ne žele da pričaju) engleski.

Ali čak i da dođem tu privremeno kao digitalni nomad, opet imam problem sa inicijelnom papirologijom, a i posao mi je takav da nisam klasičan frilenser i da jurim poslove od danas do sutra, već imam stalan posao gde ponekad moram da potpišem neki aneks ugovora ili da zaključim neki ugovor o tajnosti sa nekom stranom kompanijom, a koji opet mora da se negde overi, notarizuje ili na neki drugi način zavede pre nego što se potpisani primerak pošalje na konačno odredište, a tu opet ima prostora da ti lokalna korupcija zagorča život tako da umesto da svoje vreme trošim na razgledanje ili na posao, moram da ga poklanjam domaćoj korupciji. Sve i da ne postoji korupcija, opet postoji momenat opšte dezorganizacije lokalnog administrativnog osoblja, što je iskusio svako ko je bar jednom u Srbiji vadio ličnu kartu ili pasoš, pare se nekako nađu i prežale, ali izgubljeno vreme je nešto što je mnogo veći problem ljudima koji rade.

Ako ponekad dobijem neki bonus od par hiljada EUR za dobro odrađen posao (ili ako samo hoću da primim svoju mesečnu platu) i ako moram to da pravdam lokalnoj banci pošto pare dolaze spolja i da to prijavljujem lokalnoj poreskoj upravi recimo, u mestu gde je prosečna plata npr. 10 - 15 puta manja od te sume, ko mi garantuje da lokalni ćata koji nije alav na pare neće da krene da me zavlači mesecima i da proba da štrpne deo kolača za sebe samo zato što se našao na pravoj poziciji u pravom trenutku na pravom mestu?

Ne znam odakle se odjednom u narodu stvorila ta romantizovana ideja o digitalnim nomadima gde ti samo baneš negde preko noći sav kul i simpatičan i odmah kreneš da blejiš na plaži i da cirkaš koktele po ceo dan, odradiš par sati dnevnog posla koji se svodi na šminkanje tabela u Excelu i to je to. Većina ljudi koji tako rade ne mogu dovoljno da zarade da prežive kod kuće i obično ne putuju kao digitalni nomadi gde negde borave par meseci pa idu dalje. Ostali koji zarađuju više obično rade mnogo ozbiljnije poslove sa mnogo većim stepenom odgovornosti i ne mogu baš toliko da rizikuju non stop, a to znači da nemaju taj luksuz da troše previše vremena sa lokalnom korupcijom i da se seljakaju na svakih par meseci negde i da iznova troše vreme na pronalaženje stana, stabilne konekcije na Internet i tome slično. Ako odu negde, to je odlazak na minimum 3 meseca, a često i na 6 meseci ili godinu dana, pa tek tada idu negde dalje ako se smore u mestu gde borave.

12 hours ago, Tooka said:

azija pogotovo taj deo azije, Jugoistocna azija je pakao u poredjenju sa Srbijom. Cak je i Srpski zdravstveni sistem deset puta bolji od njihovog. Samo ako si bogat i mozes da priustis sebi privatne klinike, mada ni njih nema svuda, generalno ih ima samo u vecim i bogatijim mestima, gde je zivot daleko skuplji od navedenih 1000 dolara. Nije problem samo korupcij, tu je i losa hrana, los vazduh i losa voda.

Nisam nikad bio na Filipinima ali jesam sarađivao duži niz godina sa ljudima odatle i njihovi utisci se otprilike poklapaju sa ovim što pričaš. Sećam se da je svake godine u sezoni monsuna bio ogroman problem da se održi snabdevanje strujom, a o stabilnoj konekciji na Internet da i ne pričamo. To su stvari sa kojima se tamo jednostavno živi, ali u takvim uslovima bilo kakav ozbiljan IT biznis jednostavno nema šta da traži.

• Author
On 3/27/2021 at 11:37 AM, Tooka said:

jeste video si tajland, kao turista, sa svojom australijanskom platom, sa 1000 dolara ne bi mogao da priustis privatno zdravstvo, da se pretplatis na privatno svake godine skace premija koja moze i do 400 dolara da ide mesecno a ne pokriva nista. Aetna je najpovoljnija sa smesnim pokricem, ne daj boze da zaglavis rakcinu, ne gine ti smrt.

Voda, zemlja i vazduh je zagadjen, odes da zivis na neko selo i odmah si se odsekao od celog sveta. Nemas dostupa nicemu, ni tom zdravstvu koje hvalis, a kamoli sada u doba korone kada bez karantina ne smes da naputis tajland i vratis se slobodno, ekonomija je na dnu dna, gore nego sto je bilo 1997 i 2008, stopa samoubistava skocila za 40 posto, lekare nemaju dovoljno medicinskog osoblja jos manje

Vrlo dobro znam cene u tom regionu i da se moze ziveti sasvim pristojno sa 1000 USD mesecno. Stan sa dve spavace sobe i dnevnom sobom na sat vremena od centra Bangkoka je 200 dolara, nova garsonjera sa bazenom i teretanom u centru je 300 dolara mesecno.

Kada je rec o privatnom zdravstvu evo na ovom linku https://www.pacificprime.co.th/compare-quotes/ 414 paketa zdravstvenog osiguranja za strance na Tajlandu od kojih su 406 jeftiniji od 400 USD. Najjeftiniji paket pocinje vec od 19 dolara. Ko je mlad i nema hronicnih oboljenja njima mogu i jeftiniji paketi da posluze. Ja sam naveo oko 100 USD sto pokriva potrebe ogromne vecine ljudi. Ko ima teska hronicna oboljenja to je vec druga stvar, onda ta osoba ima izbor da zivi negde gde ga pokriva javno zdravstvo ili da placa jako skupo privatno osiguranje. 

Zagadjenost gde? Konkretno ako pricamo o kontinentalnoj jugoistocnoj Aziji koja je moj fokus zagadjenja ima u veoma malom broju regiona. Recimo bash na Tajlandu problem sa vazduhom postoji samo na severu i delimicno severoistoku i to se tacno zna u kojim mesecima, od februara do aprila je period, znaci 2-3 meseca se pale polja da bi se pripremila za novu setvu. Ali cak i tada zagadjenje je oko 150, dok je u Srbiji za vreme grejne sezone veoma cesto 450, a grejna sezona traje duze od pola godine. Termoelektrane naravno rade preko cele godine u Srbiji. Inace, u juznom Tajlandu vazduh je uvek odlican, kao i u nekim drugim regionima centralnog Tajlanda, na primer Rayong. 

Za vodu smo rekli da se svuda i uvek pije iskljucivo flasirana voda, prema tome ne vidim u cemu je problem? Inace na Tajlandu se u vodi uglavnom moze kupati, dok se recimo na Novom Zelandu ne moze, NZ koji ima status super ciste zemlje sto je potpuno netacno. Znaci problem je u predrasudama koje ne odgovaraju realnosti:

Kanal u Bangkoku ce naravno biti prljav, ali reci ne samo da je na celom Tajlandu, vec i u celoj jugoistocnoj Aziji voda zagadjena je apsolutni nonsens. 

Ne moras da ides ni na koje selo, opet lazna dilema, ko ne zeli da zivi u Bangkoku ima second tier gradova kao sto su Phuket, Pattaya, Chiang Mai, ili third tier gradovi od preko 100k ljudi koji imaju aerodrom, zeleznicku stanicu, univerzitete, bolnice itd. sta god ti treba za udoban zivot. 

Ekonomska kriza tokom Covida? A gde to nije ekonomska kriza danas? 

20 hours ago, ppetrovic said:

Ne znam da li ovo pitaš ozbiljno ili si samo duhovit?

Valjda kad kao stranac odem u stranu zemlju sa idejom da tu boravim barem privremeno, ili trajno ako odlučim da se penzionišem, moram da se negde prijavim gde ću da boravim, da otvorim bankovne račune, da se prijavim na obavezno zdravstveno osiguranje (ako isto postoji i ako je obavezno) i da završim raznu drugu papirologiju. To je već dosta potencijalnih veza sa domicilnom korupcijom, i dovoljan je samo jedan šalteraš negde da ti zagorča život, pogotovu ako dolaziš u zemlju gde još uvek ne znaš dobro jezik a domoroci ne pričaju (ili ne žele da pričaju) engleski.

Ali čak i da dođem tu privremeno kao digitalni nomad, opet imam problem sa inicijelnom papirologijom, a i posao mi je takav da nisam klasičan frilenser i da jurim poslove od danas do sutra, već imam stalan posao gde ponekad moram da potpišem neki aneks ugovora ili da zaključim neki ugovor o tajnosti sa nekom stranom kompanijom, a koji opet mora da se negde overi, notarizuje ili na neki drugi način zavede pre nego što se potpisani primerak pošalje na konačno odredište, a tu opet ima prostora da ti lokalna korupcija zagorča život tako da umesto da svoje vreme trošim na razgledanje ili na posao, moram da ga poklanjam domaćoj korupciji. Sve i da ne postoji korupcija, opet postoji momenat opšte dezorganizacije lokalnog administrativnog osoblja, što je iskusio svako ko je bar jednom u Srbiji vadio ličnu kartu ili pasoš, pare se nekako nađu i prežale, ali izgubljeno vreme je nešto što je mnogo veći problem ljudima koji rade.

Ako ponekad dobijem neki bonus od par hiljada EUR za dobro odrađen posao (ili ako samo hoću da primim svoju mesečnu platu) i ako moram to da pravdam lokalnoj banci pošto pare dolaze spolja i da to prijavljujem lokalnoj poreskoj upravi recimo, u mestu gde je prosečna plata npr. 10 - 15 puta manja od te sume, ko mi garantuje da lokalni ćata koji nije alav na pare neće da krene da me zavlači mesecima i da proba da štrpne deo kolača za sebe samo zato što se našao na pravoj poziciji u pravom trenutku na pravom mestu?

Ne znam odakle se odjednom u narodu stvorila ta romantizovana ideja o digitalnim nomadima gde ti samo baneš negde preko noći sav kul i simpatičan i odmah kreneš da blejiš na plaži i da cirkaš koktele po ceo dan, odradiš par sati dnevnog posla koji se svodi na šminkanje tabela u Excelu i to je to. Većina ljudi koji tako rade ne mogu dovoljno da zarade da prežive kod kuće i obično ne putuju kao digitalni nomadi gde negde borave par meseci pa idu dalje. Ostali koji zarađuju više obično rade mnogo ozbiljnije poslove sa mnogo većim stepenom odgovornosti i ne mogu baš toliko da rizikuju non stop, a to znači da nemaju taj luksuz da troše previše vremena sa lokalnom korupcijom i da se seljakaju na svakih par meseci negde i da iznova troše vreme na pronalaženje stana, stabilne konekcije na Internet i tome slično. Ako odu negde, to je odlazak na minimum 3 meseca, a često i na 6 meseci ili godinu dana, pa tek tada idu negde dalje ako se smore u mestu gde borave.

Nisam nikad bio na Filipinima ali jesam sarađivao duži niz godina sa ljudima odatle i njihovi utisci se otprilike poklapaju sa ovim što pričaš. Sećam se da je svake godine u sezoni monsuna bio ogroman problem da se održi snabdevanje strujom, a o stabilnoj konekciji na Internet da i ne pričamo. To su stvari sa kojima se tamo jednostavno živi, ali u takvim uslovima bilo kakav ozbiljan IT biznis jednostavno nema šta da traži.

Ok, odgovoricu ti na primeru Tajlanda, posto sam ti vec napisao da moje poznavanje Filipina nije dovoljno dobro da informativno odgovorim na ovakva pitanja.

Na Tajlandu - prijava boravka, kada sletis upises adresu na kojoj ces boraviti na papiricu koji dajes cariniku. To je to. Ako ostajes duze od tri meseca onda treba nakon svakog treceg meseca da odes u lokalnu policijsku stanicu i da potvrdis da si i dalje na staroj adresi. Bankovni racun mozes da otvoris, nije nikav problem, ali mozes i da koristis svoju kreditnu karticu i dizes novce sa ATM-a gde god hoces. Ne znam kakvih kartica ima u Srbiji, ja recimo imam australijsku karticu sa kojom je kurs uvek odlican, a administrativni troskovi su minimalni. U svakom slucaju nikakav problem otvoriti bankovni racun. Za te bonuse mislim da je najbolje resenje da se to prima na postojeci racun koji vec imas. Zasto moras da primas na racun na Tajlandu? U svakom slucaju ako ostajes na Tajlandu manje od pola godine ne podlezes oporezivanju. Ako ostajes duze od 6 meseci, a nisi rezident, znaci na privremenoj si vizi, placas porez samo na prihod koji je ostvaren na Tajlandu, a ne van Tajlanda.

Ako hoces da budes digitalni nomad mozes da pogledas HSBC koja ima ekspoziture skoro svuda, a racun koji otvoris bilo gde mozes da koristis sirom sveta: https://www.expat.hsbc.com/accounts/

Ako se ne kvalifikujes po prihodima ili imovini onda gledaj neke alternative, ima konkurencije koja nudi slicno a manje su zahtevni. Ili Payoneer ti zavrsi posao.

Ne znam kakve to ugovore sklapas, ja vec godinama potpisujem ugovore sa DocuSign i neke veoma ozbiljne transakcije sam tako potpisivao, sve online. Moj ti je predlog da to digitalizujes. 

Ovo sto si napisao o digitalnim nomadima ja to nisam nigde napisao. Poenta je u tome da neko ima ili prihod od nekog rada ili od postojece imovine. Ne ulazim u to kakav je taj prihod ili imovina jer to bi tek bila tema bez kraja. Opet ti ako imas svoje licne potrebe i stremljenja ne vidim ko te tera da ides na Filipine? Idi gde hoces i gde ti odgovara. Nekima Filipini odgovaraju, tebi ne, preskoci ih, ne vidim svrhu da se o tome diskutuje.

Edited by chivitli

4 hours ago, noskich said:

Ako hoces da budes digitalni nomad mozes da pogledas HSBC koja ima ekspoziture skoro svuda, a racun koji otvoris bilo gde mozes da koristis sirom sveta: https://www.expat.hsbc.com/accounts/

Ako se ne kvalifikujes po prihodima ili imovini onda gledaj neke alternative, ima konkurencije koja nudi slicno a manje su zahtevni. Ili Payoneer ti zavrsi posao.

Što te i dalje ne oslobađa cimanja sa lokalnom poreskom upravom - možeš ti da trošiš pare direktno sa Payoneer kartice ili bilo koje kartice izdate u Srbiji i da podižeš sume sa bankomata u lokalu, ali lokalna PU ili neki sličan organ mogu u svakom trenutku da ti traže dokaz od čega živiš tu toliko dugo, naročito ako nemaš zvanične prihode od spolja koji ulaze u zemlju. Nemoj sad i ti kao srpski frilenseri da se praviš naivan, znaš ti jako dobro posle toliko vremena u AUS kakve sve situacije tu mogu da nastanu, a lokalna/federalna vlast itekako ima pravo da traži šta god hoće od papirologije.

Ne znam kakve to ugovore sklapas, ja vec godinama potpisujem ugovore sa DocuSign i neke veoma ozbiljne transakcije sam tako potpisivao, sve online. Moj ti je predlog da to digitalizujes. 

Hvala na predlogu, koristim i ja DocuSign kad god je to moguće, međutim, neke zapadne zemlje još uvek ne priznaju digitalno potpisane dokumente i dešava se da čak i ovakva Srbija ima daleko veći stepen digitalizacije od pojedinih zemalja, tako da je nekad papir i dalje neizbežna zafrkancija.

Ovo sto si napisao o digitalnim nomadima ja to nisam nigde napisao. Poenta je u tome da neko ima ili prihod od nekog rada ili od postojece imovine. Ne ulazim u to kakav je taj prihod ili imovina jer to bi tek bila tema bez kraja. Opet ti ako imas svoje licne potrebe i stremljenja ne vidim ko te tera da ides na Filipine? Idi gde hoces i gde ti odgovara. Nekima Filipini odgovaraju, tebi ne, preskoci ih, ne vidim svrhu da se o tome diskutuje.

Na ovoj temi diskutujemo o lokacijama gde se može živeti neko vreme kao digitalni nomad ili se penzionisati. Ja samo postavljam pitanja koja bi postavio bilo ko drugi ko razmatra destinacije za privremeni boravak a radi online pošto imam baš dosta iskustva sa takvim stvarima i znam šta sve može da pritreba nekome kad se nađe u inostranstvu, jer mu te stvari vrlo često trebaju i u lokalu, a to su, pre svega, dobra Internet infrastruktura, funkcionalna lokalna administracija i stepen korupcije kako bi svi mi mogli da donesemo koliko - toliko informisanu odluku. Nigde nisam napisao da sam odlučio da idem na Filipine, što ne znači da u nekom trenutku neću. Vremena i uslovi rada se menjaju iz dana u dan, ono što važi danas ne mora nužno da važi i sutra, suština je u razmeni informacija i poželjno konkretnih iskustava, ko ih ima.

Iz svega do sada napisanog, Filipini mi ne deluju kao idealna destinacija za digitalne nomade, baš kao što ne mogu da preporučim ni Grčku pošto je Internet uglavnom katastrofalan, što je ogromna šteta jer Grčka ima OGROMAN potencijal za takvu vrstu turizma, mada ko zna, možda se i oni dozovu pameti u nekom trenutku i urade svoj domaći zadatak kako treba. Trenutno je aktuelan novi program doseljavanja IT kadra u Grčku i vidim da se daju ozbiljne subvencije (do 50%) ali džabe sve ako je poslovanje otežano zbog manjka infrastrukture.

22 hours ago, noskich said:

Za vodu smo rekli da se svuda i uvek pije iskljucivo flasirana voda, prema tome ne vidim u cemu je problem? Inace na Tajlandu se u vodi uglavnom moze kupati, dok se recimo na Novom Zelandu ne moze, NZ koji ima status super ciste zemlje sto je potpuno netacno. Znaci problem je u predrasudama koje ne odgovaraju realnosti

Ponekad su ti poređenja takva, da čovek prosto mora da reaguje. Ne znam kako uopšte možeš da porediš Tajland i NZ? 

NZ je transparentan sa informacijama o zagađenju. Npr. na LAWA sajtu, možeš naći informacije gde je voda bezbedna za kupanje, a gde ne. Kao i upustva kako prepoznati da je voda zagađena, itd.

https://www.lawa.org.nz/explore-data/swimming/

To što na Tajlandu ne priča o tome ne znači da je njihova voda bezbedna za kupanje.

Stvarno ne razumem kako si spojio ove dve zemlje. To naravno, ne umanjuje činjenicu da NZ ima problem sa zagađenjem, samo ne vidim poentu da to trpaš u isti koš sa Tajlandom. I da uopšte pokušavaš da porediš ove dve zemlje. Imam utisak da to što su "razvijene zemlje" trule i imaju bolji marketing pokušavaš da iskoristiš kao argument da dokažeš da je JA manji raspad nego što jeste.

:?

• Author
23 hours ago, ppetrovic said:

Što te i dalje ne oslobađa cimanja sa lokalnom poreskom upravom - možeš ti da trošiš pare direktno sa Payoneer kartice ili bilo koje kartice izdate u Srbiji i da podižeš sume sa bankomata u lokalu, ali lokalna PU ili neki sličan organ mogu u svakom trenutku da ti traže dokaz od čega živiš tu toliko dugo, naročito ako nemaš zvanične prihode od spolja koji ulaze u zemlju. Nemoj sad i ti kao srpski frilenseri da se praviš naivan, znaš ti jako dobro posle toliko vremena u AUS kakve sve situacije tu mogu da nastanu, a lokalna/federalna vlast itekako ima pravo da traži šta god hoće od papirologije.

Hvala na predlogu, koristim i ja DocuSign kad god je to moguće, međutim, neke zapadne zemlje još uvek ne priznaju digitalno potpisane dokumente i dešava se da čak i ovakva Srbija ima daleko veći stepen digitalizacije od pojedinih zemalja, tako da je nekad papir i dalje neizbežna zafrkancija.

Na ovoj temi diskutujemo o lokacijama gde se može živeti neko vreme kao digitalni nomad ili se penzionisati. Ja samo postavljam pitanja koja bi postavio bilo ko drugi ko razmatra destinacije za privremeni boravak a radi online pošto imam baš dosta iskustva sa takvim stvarima i znam šta sve može da pritreba nekome kad se nađe u inostranstvu, jer mu te stvari vrlo često trebaju i u lokalu, a to su, pre svega, dobra Internet infrastruktura, funkcionalna lokalna administracija i stepen korupcije kako bi svi mi mogli da donesemo koliko - toliko informisanu odluku. Nigde nisam napisao da sam odlučio da idem na Filipine, što ne znači da u nekom trenutku neću. Vremena i uslovi rada se menjaju iz dana u dan, ono što važi danas ne mora nužno da važi i sutra, suština je u razmeni informacija i poželjno konkretnih iskustava, ko ih ima.

Iz svega do sada napisanog, Filipini mi ne deluju kao idealna destinacija za digitalne nomade, baš kao što ne mogu da preporučim ni Grčku pošto je Internet uglavnom katastrofalan, što je ogromna šteta jer Grčka ima OGROMAN potencijal za takvu vrstu turizma, mada ko zna, možda se i oni dozovu pameti u nekom trenutku i urade svoj domaći zadatak kako treba. Trenutno je aktuelan novi program doseljavanja IT kadra u Grčku i vidim da se daju ozbiljne subvencije (do 50%) ali džabe sve ako je poslovanje otežano zbog manjka infrastrukture.

Kakvo cimanje? Imas izbor zemalja u kojima nisi poreski obveznik 6 meseci i onih u kojima se porez ne placa na prihod izvan te zemlje. Mislim da apsolutno preuvelicavas potencijalne probleme, a nikada nisi ni probao da budes digitalni nomad iako to mozes koliko sutra. Ono sto se na engleskom zove overthinking. Pa sta ako te teoretski pitaju odakle ti novac? Lepo im kazes da zivis od ustedjevine? I sta onda? Ima neki problem? Pa nista, odes u drugu zemlju. Sta je tu toliko strasno? 

4 hours ago, marica said:

Ponekad su ti poređenja takva, da čovek prosto mora da reaguje. Ne znam kako uopšte možeš da porediš Tajland i NZ? 

NZ je transparentan sa informacijama o zagađenju. Npr. na LAWA sajtu, možeš naći informacije gde je voda bezbedna za kupanje, a gde ne. Kao i upustva kako prepoznati da je voda zagađena, itd.

https://www.lawa.org.nz/explore-data/swimming/

To što na Tajlandu ne priča o tome ne znači da je njihova voda bezbedna za kupanje.

Stvarno ne razumem kako si spojio ove dve zemlje. To naravno, ne umanjuje činjenicu da NZ ima problem sa zagađenjem, samo ne vidim poentu da to trpaš u isti koš sa Tajlandom. I da uopšte pokušavaš da porediš ove dve zemlje. Imam utisak da to što su "razvijene zemlje" trule i imaju bolji marketing pokušavaš da iskoristiš kao argument da dokažeš da je JA manji raspad nego što jeste.

:?

Nisam ja poredio Tajland i Novi Zeland zarad uporedjivanja te dve zemlje, vec sam ih naveo kao primer predrasuda. To jest ljudi u svojim glavama imaju pogresnu sliku vidjenja stvari. Percepcija Novog Zelanda je bas takva da je 100% cista zemlja, ono kao verzija Svajcarske, a realnost je potpuno drugacija. Isto tako kao sto se jugoistocna Azija dozivljava kao neki jako siromasan i nerazvijen region, totalno zagadjen, sto je takodje daleko od istine. 

Toliko puta sam video u Australiji putnike koji su dosli u sorcu i majici i onda se na 18 stepeni, kisi i vetru smrzavaju. Jer postoji predstava o Australiji kao tropskoj zemlji u kojoj se ide na plazu i surfuje preko cele godine. A istina je da zimi sneg pada na Tasmaniji i u juznom delu zemlje, cak se ponekad desava i na obodu Sidneja. Preko dana je OK, dvadesetak stepeni, ali nocu pada oko nule. 

U tome je problem, eto nas nesudjeni digitalni nomad vec unapred zna da Filipini ne valjaju za privremeni boravak, zna da je korupcija strasna, zna da je svuda totalno zagadjeno, da ce da ga cimaju da placa porez... 

Isto kao sto se zna da na zapadu se odlicno zivi, da je standard visok, da se lako nalazi posao itd. itd.

Pojednostavljeno i cesto veoma pogresno vidjenje stvari. 

Na Tajlandu ima jako mnogo turistickih atrakcija na kojima uopste nema stranaca. Recimo planine, jezera, reke, dzungle. Ja sam sa zenom i njenim drustvom i rodbinom obisao dobar deo gde sam bio jedini stranac u celom odmaralistu ili mestu. Voda je potpuno cista na mestima koja sam obilazio. Nisam radio naravno bakteriolosku analizu, ali svi se kupaju i voda je prozirna. Podrazumeva se da niko nije imao bilo kakve probleme. 

Sta je raspad je velikim delom stvar percepcije i razine. Eto opet imamo predrasude o demokratiji, vladavini prava, socijalnoj drzavi, ekoloskim standardima, "slobodnom" trzistu, ljudskim pravima. Koga interesuje da te predrasude razbije na primeru Australije preporucujem da pogleda ovaj kanal: https://www.youtube.com/user/thejuicemedia/videos

Evo im ga poslednji video, svaka tvrdnja potkrepljena sa iseckom iz medija:

Edited by noskich

2 hours ago, noskich said:

Kakvo cimanje? Imas izbor zemalja u kojima nisi poreski obveznik 6 meseci i onih u kojima se porez ne placa na prihod izvan te zemlje.

Kakva je regulativa po tom pitanju na Filipinima?

Pa sta ako te teoretski pitaju odakle ti novac? Lepo im kazes da zivis od ustedjevine? I sta onda?

A ti imaš 16 godina ili šta? Poreska u stranoj zemlji te pita od čega živiš kad već nemaš nikakve prihode unutar zemlje a ni uplate iz inostranstva a mesecima si već tu, ti im kažeš da imaš ušteđevinu, i šta, tek tako će da ti veruju na reč, bez ikakvog dokaza? Naročito u nekim takvim zemljama gde je korupcija praktično privredna grana? Stvarno si ozbiljan?

Ima neki problem? Pa nista, odes u drugu zemlju. Sta je tu toliko strasno? 

Strašno je ako moram u sred ozbiljnog ili neodložnog posla da se selim negde drugde, ako baš dođe do toga. Jednostavno mi takva cimanja u životu nisu potrebna. Zato i kažem da treba dobro razmotriti i te parametre pre nego što se zaputiš negde sa namerom da tamo boraviš npr. 6 meseci i radiš neki ozbiljan posao odatle.

On 3/29/2021 at 11:26 AM, ppetrovic said:

A ti imaš 16 godina ili šta? Poreska u stranoj zemlji te pita od čega živiš kad već nemaš nikakve prihode unutar zemlje a ni uplate iz inostranstva a mesecima si već tu, ti im kažeš da imaš ušteđevinu, i šta, tek tako će da ti veruju na reč, bez ikakvog dokaza? Naročito u nekim takvim zemljama gde je korupcija praktično privredna grana? Stvarno si ozbiljan?

Strašno je ako moram u sred ozbiljnog ili neodložnog posla da se selim negde drugde, ako baš dođe do toga. Jednostavno mi takva cimanja u životu nisu potrebna. Zato i kažem da treba dobro razmotriti i te parametre pre nego što se zaputiš negde sa namerom da tamo boraviš npr. 6 meseci i radiš neki ozbiljan posao odatle.

jbt, na tajlandu su do kovida ziveli stotine hiljada, a verovatno i vise miliona expata, i to je jedna od najpozeljnijih destinacija za expate...zar stvarno mislis da bi bilo tako da ih poreska stalno cima odakle im prihodi....pa tajland je vec desetljecima poznat da im expati zive tamo godinama na turistickoj vizi, tako sto samo izadju svaka tri meseca, i odma se vrate sutradan...pokusavale su vlasti godinama to da sprece, jedno vreme su i uveli neke mere pa im je i polazilo za rukom, al se zadnjih godina sve vratilo na staro...zar stvarno mislis da bi sve to bilo tako, da poreska ide i trkeljise ljude odakle im pare da borave toliko dugo tamo?

ja poznajem bar 10 ljudi koji su tamo vec godinama na foru, bukvalno bleje, kuckaju neke gluposti preko neta, uzmu neki dinar da prezive, i boli ih dupe...nikakva poreska ih nista ne pita.,..

• Author
On 3/30/2021 at 3:26 AM, ppetrovic said:

Ti kao gradjanin Srbije koji na privremenoj vizi trosis 1000 USD mesecno nisi interesantan ama bas nikome, ni Filipinima ni bilo kojoj drugoj zemlji. Da si gradjanin Severne Koreje, Irana ili tako neke politicki egzoticne zemlje i da trosis milione USD mesecno mozda bi i bio zanimljiv. Ovako verovatnoca da ce tebe neko da pita u takvim okolnostima odakle ti 1000 USD mesecno da dokazes konvergira nuli.

Ali hajde, neka bude jedan u milion situacija da te pitaju odakle ti novci. I sta onda? Dostavis im izvod sa bankovnog racuna. Strasno!

Mnogo si paranoican i previse razmisljas sta bi moglo da krene po zlu. A jos nisi ni otisao igde. 

Samo je jedan lek: just do it. 

Edited by noskich

On 3/31/2021 at 8:29 AM, bam-bam said:

jbt, na tajlandu su do kovida ziveli stotine hiljada, a verovatno i vise miliona expata, i to je jedna od najpozeljnijih destinacija za expate...zar stvarno mislis da bi bilo tako da ih poreska stalno cima odakle im prihodi....pa tajland je vec desetljecima poznat da im expati zive tamo godinama na turistickoj vizi, tako sto samo izadju svaka tri meseca, i odma se vrate sutradan...pokusavale su vlasti godinama to da sprece, jedno vreme su i uveli neke mere pa im je i polazilo za rukom, al se zadnjih godina sve vratilo na staro...zar stvarno mislis da bi sve to bilo tako, da poreska ide i trkeljise ljude odakle im pare da borave toliko dugo tamo?

Ne pratiš fabulu radnje, pitao sam konkretno za Filipine da li postoje neka iskustva. Inače, te fore kako se to godinama negde radi i nikom ništa su super neko vreme, ali situacija može da se promeni bukvalno preko noći (hint: frilenseri u Srbiji) a postoji grupa ljudi koja jednostavno ne voli da kalkuliše da li će i kada će već hoće da ide "na sigurno".

On 3/31/2021 at 11:55 AM, noskich said:

Ti kao gradjanin Srbije koji na privremenoj vizi trosis 1000 USD mesecno nisi interesantan ama bas nikome, ni Filipinima ni bilo kojoj drugoj zemlji. Da si gradjanin Severne Koreje, Irana ili tako neke politicki egzoticne zemlje i da trosis milione USD mesecno mozda bi i bio zanimljiv. Ovako verovatnoca da ce tebe neko da pita u takvim okolnostima odakle ti 1000 USD mesecno da dokazes konvergira nuli.

To je sasvim tačno, ali donekle mašiš poentu. Ja koji dođem na Filipine na 3 meseca kao turista svakako nisam nikome interesantan, ali ako se odlučim da ostanem npr. godinu dana tu, onda verovatno moram da odradim neku vrstu vize i da dokažem imovinsko stanje i kako to sve već ide, a tu onda dolazi momenat da me država ima zvanično u sistemu i tu onda već možeš da imaš ogromne probleme ako je korupcija sveprisutna. Jednostavno, stranac si, sa drugog kontinenta, nemaš lokalne kontakte, ne znaš jezik a pun si para (u odnosu na lokalno stanovništvo) i ono, proživeo sam 90te u Srbiji tako da jako dobro znam kako život može da se iskomplikuje preko noći samo zato što je neko na nekoj funkciji odlučio da se malo omasti o tebe jer si mu se namestio kao kec na 10.

Ali hajde, neka bude jedan u milion situacija da te pitaju odakle ti novci. I sta onda? Dostavis im izvod sa bankovnog racuna. Strasno!

Sumnjam da bi se završilo na tome. U svakoj iole pristojnoj zemlji bi ti tražili i poreske prijave na uvid, uz dokaz da je plaćen porez (da li u toj zemlji ili u svojoj matičnoj, zavisi od lokalne regulative), koliko i kada. Naravno, pod uslovom da tu boraviš malo duže i poreski si rezident. Ako se zadržavaš na par meseci, onda ništa od toga, uživaš i ideš dalje kad se smoriš nakon mesec - dva - tri.

Mnogo si paranoican i previse razmisljas sta bi moglo da krene po zlu. A jos nisi ni otisao igde. 

Moguće, ali hajde onda da te spojim sa par kolega koji su imali silne probleme ove prirode samo zato što su se malo duže zadržali "turistički" u Italiji a inače su nemački državljani i bili su u fazonu baš kao vajni nam frilenseri ovih dana "neće valjda mene".

Mogu da te spojim i sa kolegom iz US koji je "turistički" boravio u Holandiji malo duže od godinu dana pa se jednog dana probudio sa blokiranim platnim karticama i računima i bukvalno je morao da uzajmi 100 EUR da ima šta da jede dok ne opegla sa poreskim advokatima šta treba.

Eto, oni nisu bili ni severnokorejski ni iranski državljani, već su obojica iz "uglednih" zemalja. Biće da ipak nije do nacionalnosti.

A pričamo o EU zemljama gde su zakoni svetinja, a ti mi preporučuješ da "just do it" odem na Filipine na godinu dana gde je korupcija praktično privredna grana. Ma da, nema ništa da se brinemo, biće to sve OK.

• Author
18 hours ago, ppetrovic said:

Ne pratiš fabulu radnje, pitao sam konkretno za Filipine da li postoje neka iskustva. Inače, te fore kako se to godinama negde radi i nikom ništa su super neko vreme, ali situacija može da se promeni bukvalno preko noći (hint: frilenseri u Srbiji) a postoji grupa ljudi koja jednostavno ne voli da kalkuliše da li će i kada će već hoće da ide "na sigurno".

To je sasvim tačno, ali donekle mašiš poentu. Ja koji dođem na Filipine na 3 meseca kao turista svakako nisam nikome interesantan, ali ako se odlučim da ostanem npr. godinu dana tu, onda verovatno moram da odradim neku vrstu vize i da dokažem imovinsko stanje i kako to sve već ide, a tu onda dolazi momenat da me država ima zvanično u sistemu i tu onda već možeš da imaš ogromne probleme ako je korupcija sveprisutna. Jednostavno, stranac si, sa drugog kontinenta, nemaš lokalne kontakte, ne znaš jezik a pun si para (u odnosu na lokalno stanovništvo) i ono, proživeo sam 90te u Srbiji tako da jako dobro znam kako život može da se iskomplikuje preko noći samo zato što je neko na nekoj funkciji odlučio da se malo omasti o tebe jer si mu se namestio kao kec na 10.

Sumnjam da bi se završilo na tome. U svakoj iole pristojnoj zemlji bi ti tražili i poreske prijave na uvid, uz dokaz da je plaćen porez (da li u toj zemlji ili u svojoj matičnoj, zavisi od lokalne regulative), koliko i kada. Naravno, pod uslovom da tu boraviš malo duže i poreski si rezident. Ako se zadržavaš na par meseci, onda ništa od toga, uživaš i ideš dalje kad se smoriš nakon mesec - dva - tri.

Moguće, ali hajde onda da te spojim sa par kolega koji su imali silne probleme ove prirode samo zato što su se malo duže zadržali "turistički" u Italiji a inače su nemački državljani i bili su u fazonu baš kao vajni nam frilenseri ovih dana "neće valjda mene".

Mogu da te spojim i sa kolegom iz US koji je "turistički" boravio u Holandiji malo duže od godinu dana pa se jednog dana probudio sa blokiranim platnim karticama i računima i bukvalno je morao da uzajmi 100 EUR da ima šta da jede dok ne opegla sa poreskim advokatima šta treba.

Eto, oni nisu bili ni severnokorejski ni iranski državljani, već su obojica iz "uglednih" zemalja. Biće da ipak nije do nacionalnosti.

A pričamo o EU zemljama gde su zakoni svetinja, a ti mi preporučuješ da "just do it" odem na Filipine na godinu dana gde je korupcija praktično privredna grana. Ma da, nema ništa da se brinemo, biće to sve OK.

Izgleda da ti volis da teras teoretske diskusije bez ikakve prakticne primene jer si vec nekoliko puta sam konstatovao da ti Filipini ne odgovaraju, ali i dalje guras istu pricu o njima kao da su oni jedina opcija na kugli zemaljskoj.

Pa bas je u tome i poenta i zasto sam ja mladima u Srbiji ovde mnogo puta entuzijasticno preporucivao azijske zemlje. Zapadna regulativa je prica za sebe. Ove zemlje u razvoju o kojima pricamo imaju boravak za strance koji se dobija kao clanska karta biblioteke. Popunis formular, slika, platis taksu i gotovo.

Pogledaj ovaj prilog na 3:07 minuta:

Stranci alkoholicari, bivsi narkosi, svaleri... beskucnici, spavaju na plazi, ostaju ilegalno godinama na Tajlandu, niko im ne kaze A. Dobrotvorne organizacije im dele hranu i odecu, kao i lokalci u kraju. Da je rec o zapadu koliko juce bi se nacrtala policija na licu mesta i po kratkom postupku bi kao ilegalci bili privedeni. O tome pricamo.

Pazi vest iz Pataje za vreme Covid: https://www.pattayamail.com/news/farang-in-the-free-food-queue-300316

John says he is in no hurry to return to UK where he has nothing positive to look forward to. “Thais are very friendly and the only people who reject me are other farang,” he says. “I intend to give myself up eventually, but I’m actually happier now than when I had a full wallet.” He adds that the current lockdown in Pattaya isn’t too bad as there aren’t any tour buses clogging the roads and “there’s nothing to waste your money on anyway.”

U takvim zemljama u deportacionom centru zavrsi samo neko ko se sam prijavi jer pokusava da dobije dzabe kartu za povratak odakle je dosao. Ili ako pravi neke velike probleme, tipa krade, agresivan je, tada naravno da ce da ga privedu. 

Ima sad poslednjih godina nesto jos gore, mladi zapadnjaci, zdravi pravi, pa prose po Tajlandu i ostalim okolnim zemljama, "za nastavak putovanja". Niko im takodje ne kaze A, mnogi im lokalci daju i novac iako su neki siromasniji od njih...

https://www.boredpanda.com/begpackers-tourists-travel-begging-locals-money/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

E sad to je dno od svih stanaca koji dolaze, pa opet nemaju znacajnijih problema. A ti se plasis da ce neko ko dodje sa novcem, gleda svoja posla, placa svoje racune i nije alkos/narkoman/svaler ili pedofil itd. itd. nadrljati. Pa nece, nije to zapad. I bas zbog toga i treba otici tamo.

PS Sta trazis to ces naci. Sexpati prolaze tako kako prolaze upravo zato sto su takvi kakvi jesu. A bas naprotiv, najvise se muzu turisti koji dolaze na kratko, sto duze ostajes to si vise informisan i znas ljude i time te je teze muzti. 

Mislim ako imas 50-60 godina i verujes da ce devojka od 20 godina za tebe da se uda iz ljubavi i to ciljano trazis, onda si sam kriv za probleme koji ce te snaci. Ili ako si sa ulice pokupio nekoga da ti bude poslovni partner i slicno. Naravno, ne mora da se objasnjava za one koji dolaze radi prostitucije, alkohola i droge. Takvi zavrsavaju u boljem slucaju na ulici, a losijem u zatvoru na duge staze jer se droga ne tolerise u tim krajevima.

Edited by noskich

Sve što sam ja hteo da saznam je kakvo je konkretno stanje na Filipinima što se tiče lokalne korupcije i zakonodavstva da bismo imali okvirnu predstavu kako bi izgledao boravak od npr. godinu dana tamo pošto to podrazumeva izradu vize i razne druge stvari gde je neophodan kontakt sa lokalnim vlastima koje mogu ali i ne moraju da budu korumpirane dovoljno da ti zagorčaju život.

Viđao sam ovde po forumu linkove ka dokumentarcima o raznoraznim "sexpat" varijantama i kakav je tipičan epilog takvih priča, tako da mi iz te vizure, plus iskustvo iz 90ih u Srbiji ipak govori da neko ko dođe sa drugog kontinenta sa drastično većim primanjima od lokalaca itekako može da bude dobra meta za muženje svake vrste od strane lokalnih jedinica samouprave (otkad nisam koristio ovaj izraz) ako se dovoljno dugo zadrži tu.

Super je ako to nije slučaj na Tajlandu, ali ovde smo pričali o Filipinima konkretno, a to gde će ko da ide, to je opet individualna stvar.

10 hours ago, ppetrovic said:

Sve što sam ja hteo da saznam je kakvo je konkretno stanje na Filipinima što se tiče lokalne korupcije i zakonodavstva da bismo imali okvirnu predstavu kako bi izgledao boravak od npr. godinu dana tamo pošto to podrazumeva izradu vize i razne druge stvari gde je neophodan kontakt sa lokalnim vlastima koje mogu ali i ne moraju da budu korumpirane dovoljno da ti zagorčaju život.

Viđao sam ovde po forumu linkove ka dokumentarcima o raznoraznim "sexpat" varijantama i kakav je tipičan epilog takvih priča, tako da mi iz te vizure, plus iskustvo iz 90ih u Srbiji ipak govori da neko ko dođe sa drugog kontinenta sa drastično većim primanjima od lokalaca itekako može da bude dobra meta za muženje svake vrste od strane lokalnih jedinica samouprave (otkad nisam koristio ovaj izraz) ako se dovoljno dugo zadrži tu.

Super je ako to nije slučaj na Tajlandu, ali ovde smo pričali o Filipinima konkretno, a to gde će ko da ide, to je opet individualna stvar.

ja koliko poznajem filipince, a dobro ih poznajem, i bio sam na filipinima, mislim da nisu bas skloni muvanju..oni dosta idu by the rules...nesto tipa australijanaca...

• Author

Zaboravih da napomenem, video je prilicno informativan a i moze se steci neka predstava na osnovu njega kakvo je okruzenje u ovom gradu. Jedino sto je pomalo problematicno je sto je autor deo industrije "prodaje snova", to jest kurseva, e-knjiga i vodica "Kako se... ovo/ono". Nazalost najvise informacija upravo dolaze od ovakvih ljudi jer im je biznis da se eksponiraju i tako primamljuju klijentelu. Ovaj tip je jos poprilicno dobar ako se poredi sa nekim kolegama koji retko sta stvarno korisno imaju da kazu a da nije sve prodaja, ima sasvim solidnu besplatnu knjigu sa po kojom korisnom informacijom...

Samo da upozorim ljude, ne bih da neko pomisli da ja preporucujem posredno te kurseve i vodice, da je ponuda takvih stvari prezasicena, ovaj tip je krenuo jos 2007, znaci 14 godina. Dosta je mala verovartnoca da neko od nule moze da iskopira to sto je on postigao. 

Stara fora, kako se obogatiti, tako sto prodajete knjigu/kurs kako se obogatiti/penzionisati...

Medjutim, ti prodavci snova su u fokusu, ali se zaboravlja da van javnosti ima daleko daleko vise ljudi koji su uspeli isto, ali se ne promovisu jer to nije njihov biznis niti imaju potrebu za tim ili su svesni vrednosti privatnosti. Na svakog tog prodavca "zmijskog ulja" sigurno imaju hiljade ljudi koji su postigli isto na nacin koji ne ukljucuje blogove, e-knjige, kurseve i ostale klasicne trikove.

Neki rade online kao frilenseri, drugi zive od pasivnih investicija, neki kombinuju, treci malo rade puno radno vreme, pa onda odmaraju dok se ne potrosi, preduzetnici... Svasta ima. Uglavnom poenta je u tome da su troskovi niski sto znaci da ne treba previse truda i vremena da se obezbedi pristojan zivot za razliku od razvijenih zemalja gde je batice povuci potegni, 40 sati svakako nedeljno, a sasvim je normalno imati i drugi posao po strani... Druga velika prednost je sto nema dugotrajnog i mukotrpnog procesa dobijanja papira, prvo radne vize, pa boravisne, pa drzavljanstva. Naravno, nista nije zagarantovano i vizni rezim se moze promeniti u buducnosti, ali ko je fleksibilan uvek ce naci drugu opciju. Tako je dosta ljudi napustilo Tajland i preslo u Kambodzu kada je bilo zaostravanje tajlandskih viza.

Tako da manite se tih instant putopisa, blogova, fotografija, kurseva i e-knjiga. Bolje je fokusirati se na nesto korisnije, sto ljudima zaista treba. Ima ljudi koji su tako seli, istrazivali za cim ima ponude, pa onda od svega toga odlucili sta im najvise odgovara. I onda se potpuno fokusirali na to, ucili sami, razmenjivali znanje sa drugima online dok nisu dosli do toga da kreiraju portoflio i imaju preporuke i stalan priliv klijenata. Naravno da svi sanjaju o pasivnim prihodima, ali potpuno pasivan prihod ne postoji. Moze ko nasledi nesto, ali ko krece od nule, nikako. Da bi se doslo do pasivnog prvo mora biti jako mnogo aktivnog rada i organizacije. Cak i kasnije pasivno nikada nije potpuno pasivno, uvek tu ima nekakvog odrzavanja ili administracije. 

Odete na frilensing sajtove pa vidite sta se trazi. Procenite svoje sposobnosti i realno za sta bi mogli da se osposobite i onda samo-obuka dok se ne izgradi portfolio pa imate solidan broj klijenata. To je neki klasican put kada se krece od nule. Ili se radi klasicno kao zaposlen, stedi pa se ulaze u nesto, bilo svoje ili investicije.

Edited by noskich

A ima i nas koji radimo 40 sati nedeljno za jednu kompaniju, imamo fleksibilno radno vreme i neograničen broj dana kada možemo da radimo van kancelarije firme. Većina nas je nagurala jedan delić ušteđevine u kriptovalute, a primećujem da sve veći broj ljudi u srpskom ITu lagano kapira da investicioni fondovi takođe nisu tako loša ideja pošto kamate na štednju više ne rade posao.

Na moje ogromno iznenađenje, sve veći broj IT firmi u Srbiji kreće da ima raznorazne "vested interest" varijante u ugovorima o radu, gde se npr. na svakih godinu dana rada stiče po parče vlasničkog udela u kompaniji, USA-style, tako da kapne i poneka dividendica. Pasivnog prihoda je sve više i kod nas.

Prednost Srbije u odnosu na zapadne zemlje je ta što je ekstremno lako upasti u 5% najboljih (samim tim i najplaćenijih) stručnjaka kad je IT sektor u pitanju jer je konkurencija maltene nepostojeća, kvalitetnog kadra nema ni za leka, a traže se svi mogući profili (softverski inženjering, reliability inženjering, raznorazne SEO optimizacije, sistem administracije, posla ima kao blata), jedino treba sesti i par godina grejati stolicu (ne nužno na fakultetu, zapravo u većini slučajeva je to ogroman ograničavajući faktor - tužno ali istinito).

Kako sve veći broj firmi kod nas kapira da je kontraproduktivno držati ljude zakucane za kancelariju, praktično će kompletan srpski IT sektor posle pandemije preći na hibridni model rada - imaš kancelariju ako iz bilo kog razloga ne želiš da radiš od kuće, ali ako ne želiš u kancelariju - široko ti polje, vidimo se nekad, ko zna kad.

Ti trendovi sad već imaju solidne šanse da se preliju i na neke druge sektore pošto se u međuvremenu postigao dovoljan nivo digitalizacije (raznorazni marketing sektori, grafički dizajn, kopirajting, itd.) pa možda ljudi nakon pandemije zapravo i krenu malo više da putuju i borave na drugim mestima barem jedan deo godine.

Tužna je činjenica da skoro 70% mojih kolega i poznanika iz struke praktično nikad nije prešlo državnu granicu, a i ako jesu, u 80% slučajeva je to odlazak do Pefkohorija jednom godišnje da se ukvase nožice u more i to je to.

• Author

Jedna je stvar dozvoljavati zaposlenima rad od kuce za vreme pandemije, a sasvim druga dati im izbor da se nikada vise ne pojave fizicki u kancelariji. Mali je broj kompanija koji je to uradio, a ti koji jesu, oni su vec i pre pandemije dobro stajali sa radom na daljinu. Trenutna situacija je da ok, radis od kuce, ali ipak moras da se pojavis makar dan-dva u toku nedelje. A ako moras da budes u kancelariji ne samo jedan dan, nego makar i jedan sat nedeljno ili mesecno, to je opet vezanost za lokaciju.

Samo je rad u potpunosti na daljinu pogodan za ove varijante o kojima smo pricali, a to se tesko ustaljuje u profesijama gde nije bilo prihvaceno pre pandemije. To sto IT-jevci u Facebook, Google i slicno mogu da rade od kuce bez ogranicenja to nije novost, samo je formalizovana situacija pre pandemije. 

Stvarno je velika zalost da ljudi koji imaju mogucnost da budu potpuno nezavisni po pitanju lokacije to uopste ne koriste, dok bih ja da imam tu mogucnost obisao vec pola sveta temeljno do sada. 

Iskreno ne vidim te tendencije o kojima svi pricaju o masovnom i brzom prelasku na rad na daljinu. O tome se pricalo decenijama, i postalo je tehnicki moguce jos odavno, cim je zaziveo brzi internet. Rad na daljinu je previse subverzivan po sistem, bice da je to problem. Hibridni sistem je sloboda lokacije na kasicicu. Ono, pustis psa da malo proseta, pa nazad na lanac. 

Kamo srece da se omasovi i popularizuje, mada ko zna kakve bi negativne posledice toga mozda bile. Vec vidim kako bi kompanije na tome profitirale spustajuci cenu rada u bescenje. Pozitivno bi moglo biti deurbanizacija i decentralizacija.

A sta bi uradili Filipini, Kambodza i ostali da ih zapljusne talas miliona radnika na daljinu, to je isto interesantno pitanje. Da li bi to vodilo strozijim vizama i povecanju cena u mestima popularnim za strance? Ne verujem da bi vecina radnika na daljinu promenila lokaciju, ali definitivno bi vodilo povecanju nomadisanja.

U svakom slucaju, da mogu da radim iskljucivo na daljinu, ne bi me videle najrazvijenije zemlje. 

Edited by noskich

Jedna je stvar dozvoljavati zaposlenima rad od kuce za vreme pandemije, a sasvim druga dati im izbor da se nikada vise ne pojave fizicki u kancelariji. Mali je broj kompanija koji je to uradio, a ti koji jesu, oni su vec i pre pandemije dobro stajali sa radom na daljinu. Trenutna situacija je da ok, radis od kuce, ali ipak moras da se pojavis makar dan-dva u toku nedelje. A ako moras da budes u kancelariji ne samo jedan dan, nego makar i jedan sat nedeljno ili mesecno, to je opet vezanost za lokaciju.

Hajde za početak da ne pišeš o stvarima o kojima očigledno ne znaš ništa, što je i razumljivo, jer odavno ne živiš u Srbiji. Radio sam u firmi u BGu gde sam mogao da budem remote par meseci uzastopno, u dogovoru sa menadžmentom, a sada sam u kompaniji gde mogu da budem u kancelariji kad god hoću, ali mi je HR eksplicitno naglasio da ne moram nikad da se pojavim ako ne želim.

Jedini odlasci do firme su mi bili da pokupim opremu i da potpišem ugovor o radu, jer to jedino još uvek ne može da se završi na daljinu (da se digitalno potpiše) ali je samo pitanje vremena kada će i to da bude regulisano. Pošto anekse ugovora ne potpisujem svaki dan, mogu da zapalim i na godinu dana negde na drugi kraj sveta i meni lično je to i više nego dovoljno.

OK, nek ti bude, morao sam da budem fizički prisutan i za obuku o protivpožarnoj zaštiti i to mora da se radi na svake 3 godine jer tako kaže naš zakon, ali hajde da ne teramo mak na konac do te mere, imao bih na tu temu još svašta nešto da kažem.

Definitivno mi odgovara kompromis da moram tipa jednom godišnje da se pojavim u firmi fizički jer za uzvrat imam uslove rada koji su misaona imenica za 99% frilensera, pri čemu čak ni ne pričam samo o parama, doduše i stepen odgovornosti je dosta veći od frilensinga, ali ne može i jare i pare.

Takvih kompanija u BGu ima sve više u šta sam se lično uverio, a biće ih još. Neke su već uvele takve benefite, a neke se još uvek usklađuju sa internim procedurama i to je proces koji je nezaustavljiv.

Samo je rad u potpunosti na daljinu pogodan za ove varijante o kojima smo pricali, a to se tesko ustaljuje u profesijama gde nije bilo prihvaceno pre pandemije. To sto IT-jevci u Facebook, Google i slicno mogu da rade od kuce bez ogranicenja to nije novost, samo je formalizovana situacija pre pandemije. 

Tih firmi ima mnogo više i nisu ni blizu ograničene samo na FAANG ekipu iz Doline.

Iskreno ne vidim te tendencije o kojima svi pricaju o masovnom i brzom prelasku na rad na daljinu. O tome se pricalo decenijama, i postalo je tehnicki moguce jos odavno, cim je zaziveo brzi internet.

Mnoge kompanije, uključujući i mnoge IT kompanije su decenijama odbijale da dozvole rad na daljinu jer prosto nisu bile sposobne da razmišljaju na taj način i glavna bojazan je bila da ljudi neće biti ni blizu produktivni kao u kancelariji. Pandemija je sve njih jednostavno primorala da puste ljude da rade na daljinu, i u početku je bilo baš nezgodno, radnici bili nadgledani preko svake mere, ali se u prethodnih godinu dana ipak pokazalo da je takav rad itekako moguć i da ne znači nužno pad produktivnosti, čak u mnogim slučajevima daje suprotan efekat (ne uvek) jer nisu svi radnici isti i neće svim zaposlenima odgovarati iste stvari i načini rada.

Neko jednostavno voli da je okružen ljudima dok radi i ima psihološku barijeru da radi u okruženju koje doživljava kao mesto gde živi, nekom drugom je jednostavno ogromno smaranje da troši par sati dnevno na transport do posla i natrag i obožava da radi kući, a mnogi ljudi vole da deo radne nedelje provedu u kancelariji sa kolegama a deo kod kuće, po sopstvenom nahođenju.

U eri kada 90% stvari može da se reši digitalno i na daljinu i kada Zoom konferencije mogu da budu itekako validna zamena za sastančenje uživo, nema teorije da se sve vrati na staro.

Kompanije su praktično bile primorane prošle godine da ukapiraju te stvari i talas prelaska na hibridne i remote načine rada je uveliko u toku.

Hibridni sistem je sloboda lokacije na kasicicu. Ono, pustis psa da malo proseta, pa nazad na lanac.

Ne znam šta je tačno subverzivno u celoj priči, trudim se da ukapiram ali mi ne ide, a ova analogija o psu i lancu je... no comment.

A sta bi uradili Filipini, Kambodza i ostali da ih zapljusne talas miliona radnika na daljinu, to je isto interesantno pitanje. Da li bi to vodilo strozijim vizama i povecanju cena u mestima popularnim za strance? Ne verujem da bi vecina radnika na daljinu promenila lokaciju, ali definitivno bi vodilo povecanju nomadisanja.

Klasična ponuda i potražnja, cene bi sigurno skočile ali ostaje da se vidi koliko i kojim tempom će da skoče, kako vakcinacija u svetu bude napredovala, a ljudi bili sve željniji putovanja i promene okruženja, cenim da ćemo već do kraja tekuće godine da imamo barem okvirnu sliku o tome kako se kreću cene po svetu.

3 hours ago, ppetrovic said:

Hajde za početak da ne pišeš o stvarima o kojima očigledno ne znaš ništa, što je i razumljivo, jer odavno ne živiš u Srbiji. Radio sam u firmi u BGu gde sam mogao da budem remote par meseci uzastopno, u dogovoru sa menadžmentom, a sada sam u kompaniji gde mogu da budem u kancelariji kad god hoću, ali mi je HR eksplicitno naglasio da ne moram nikad da se pojavim ako ne želim.

Jedini odlasci do firme su mi bili da pokupim opremu i da potpišem ugovor o radu, jer to jedino još uvek ne može da se završi na daljinu (da se digitalno potpiše) ali je samo pitanje vremena kada će i to da bude regulisano. Pošto anekse ugovora ne potpisujem svaki dan, mogu da zapalim i na godinu dana negde na drugi kraj sveta i meni lično je to i više nego dovoljno.

OK, nek ti bude, morao sam da budem fizički prisutan i za obuku o protivpožarnoj zaštiti i to mora da se radi na svake 3 godine jer tako kaže naš zakon, ali hajde da ne teramo mak na konac do te mere, imao bih na tu temu još svašta nešto da kažem.

Definitivno mi odgovara kompromis da moram tipa jednom godišnje da se pojavim u firmi fizički jer za uzvrat imam uslove rada koji su misaona imenica za 99% frilensera, pri čemu čak ni ne pričam samo o parama, doduše i stepen odgovornosti je dosta veći od frilensinga, ali ne može i jare i pare.

Takvih kompanija u BGu ima sve više u šta sam se lično uverio, a biće ih još. Neke su već uvele takve benefite, a neke se još uvek usklađuju sa internim procedurama i to je proces koji je nezaustavljiv.

A jel ti radis u IT industriji, ako nije indiskretno pitanje ?

22 hours ago, ppetrovic said:

Radim

ok, pa to svi i pricaju, da IT-jevci imaju tu mogucnost da u dosta slucajeva rade od kuce, imali su i pre korone, npr. moj buraz IT-jevac tako vec skoro 10 godina radi, ali ostala zanimanja ne mogu....u tome je problem...

sad dok je korona neke firme su pustile neke zaposlene  da nekoliko dana nedeljno budu kuci, nekoliko na poslu, bukvalno po smenama....pre korone svi su morali da idu na posao u kanc...medjutim, vec u zadnjih par meseci ,od januara,  iako korona sad i najvise bukti u srbiji, vecina firmi mojih poznanika i prijatelja koji su radili delimicno i od kuce, im je vec naredila da moraju svi na posao, i da nema vise rada od kuce....

Edited by bam-bam

To već zavisi od konkretnog zanimanja. Ja nisam ni tvrdio da će sve delatnosti da pređu na rad od kuće, ali visoko digitalizovane delatnosti hoće (IT, dizajn, marketing, itd.). S jedne strane imaš ogromnu uštedu jer ne moraš da trošiš više ni blizu toliko para na kancelarije i održavanje, s druge strane velika većina ljudi je produktivnija kad radi od kuće, pa još ako ima klizno radno vreme, pesma.

Mnoge IT kompanije nisu srećne sa time i mnoge bi potajno volele da se sve vrati na staro, ali problem je što kvalitetna radna snaga ne mora da trpi bilo šta što ne želi jer su ti ljudi itekako svesni svoje pozicije i znaju da mogu da biraju (što i rade), i kompanije moraju da se prilagođavaju njihovim prohtevima da bi uopšte imale bilo kakve šanse da dugoročno zadrže kvalitetne ljude, bez kojih od bilo kakvog posla nema ništa

9 hours ago, ppetrovic said:

To već zavisi od konkretnog zanimanja. Ja nisam ni tvrdio da će sve delatnosti da pređu na rad od kuće, ali visoko digitalizovane delatnosti hoće (IT, dizajn, marketing, itd.). S jedne strane imaš ogromnu uštedu jer ne moraš da trošiš više ni blizu toliko para na kancelarije i održavanje, s druge strane velika većina ljudi je produktivnija kad radi od kuće, pa još ako ima klizno radno vreme, pesma.

Mnoge IT kompanije nisu srećne sa time i mnoge bi potajno volele da se sve vrati na staro, ali problem je što kvalitetna radna snaga ne mora da trpi bilo šta što ne želi jer su ti ljudi itekako svesni svoje pozicije i znaju da mogu da biraju (što i rade), i kompanije moraju da se prilagođavaju njihovim prohtevima da bi uopšte imale bilo kakve šanse da dugoročno zadrže kvalitetne ljude, bez kojih od bilo kakvog posla nema ništa

nadam se da si u pravu, pogotovu za ovo poslednje..kod nas je problem i u podaničkom mentalitetu, jer i dalje ima jako puno ljudi koji sebe ne cene dovoljno, tj. svoj rad, tako da štagod da im šef kaže, samo klimaju glavom...Stalno pričam ljudima kako je to pogrešno razmišljanje, ali ovde je to jako ukorenjeno....ja imam neke drugare kojima apsolutno ništa ne zavisi od posla, jer nemaju ni kredite, ni decu, niti bi ostali bez hleba ili krova nad glavom, a novi posao sličan sadašnjem bi mogli da nadju za par meseci max, pa ponovo rade neplaćeno prekovremeno skoro svaki dan, i vikendom ih zovu i cimaju stalno, a pogotovu otkad je korona, sad su svi dostupni 24h...ne znam, da im šef kaže da uskoče sad u ladan dunav, mislim da bi poslušali...

• Author

Teoretski kapitalizam tezi smanjenju troskova i maksimizaciji profita, medjutim u praksi to bas i nije uvek tako. Recimo privatna firma koja je izvodjac javnih radova. Njoj je u interesu da se radovi sto vise oduze kako bi zaradila vise, i naravno da zaposli sto vise ljudi kako bi povecala troskove.

Ovo nije samo slucaj kada se ceh ispostavlja drugoj firmi, vec i unutar jedne organizacije se drzi masa ljudi koja vrlo malo toga korisnog radi. Zbog cega, to je jedna duuugacka prica koja nije pogodna za post na forumu, koga interesuje preporuka: https://theanarchistlibrary.org/library/david-graeber-bullshit-jobs

Naravno da nije samo stvar brojki kada brojke mogu da se izvuku ni iz cega, kao sto se i radi sa quantitative easing, milijarde dolara se upumpavaju tako sto se pritisne tipka na tastaturi.

Dosta je i do kontrole. A veliki broj ljudi koji imaju potpunu slobodu kretanja, plus visak slobodnog vremena su opasna stvar. Mozda bi rad na daljinu bio pogodan u smislu kontrole ako se ta "fleksibilnost" transformise u rad bez radnog vremena. Sto nije novost. Meni su drugari koji su otisli u US pricali jos pre deset godina da ako primis poslovni email usred noci ocekuje se da na njega i odgovoris. 

On 4/8/2021 at 3:22 AM, ppetrovic said:

Ne znam odakle tebi da ja uopste pisem o Srbiji, nijednom recju nisam Srbiju pomenuo. Pisem uopsteno na globalnom nivou. Za vreme lockdown-a bukvalno je svaki kancelarijski sluzbenik radio od kuce. Ako je neko kancelarijski sluzbenik koji radi na kompjuteru onda njegov posao apsolutno tehnicki moze da radi od kuce, bez obzira koja je delatnost u pitanju. Naravno neko ko mora fizicki da bude prisutan negde tipa magacioner, gradjevinski radnik, prodavac, ne moze da radi od kuce, to jest ne moze dok se neki od tih poslova ne budu robotizovali pa ce onda moci da upravljaju robotima na daljinu.

Elem, poenta je da tokom lockdown-a svi kancelarijski sluzbenici su radili od kuce. Nakon lockdown-a broj firmi koji je svojim zaposlenim dozvolio da mogu da rade od kuce/na daljinu bez ikakvog vremenskog ogranicenja je mizeran. Cak i u okviru IT-ja koji je bogomdana profesija za to daleko do toga da su sve firme location independent. A da ne pominjemo druge oblasti. Znaci pricamo na svetskom nivou, statisticki od svih postojecih firmi, ako vec mora da se naglasi. 

Tako da ne vidim na pomolu bilo kakvu revoluciju rada na daljinu, moguce da ce poneki uspeti lakse da izboksuju rad na daljinu od poslodavca sada nego pre Covid-a, ali njihov broj u globalnoj slici stvari ce i dalje biti zanemarljiv.

Inace, glede Filipina ovaj je tip objasnio kakvi su moguci problemi zivota tamo:

On 4/9/2021 at 10:21 AM, bam-bam said:

nadam se da si u pravu, pogotovu za ovo poslednje..kod nas je problem i u podaničkom mentalitetu, jer i dalje ima jako puno ljudi koji sebe ne cene dovoljno, tj. svoj rad, tako da štagod da im šef kaže, samo klimaju glavom...Stalno pričam ljudima kako je to pogrešno razmišljanje, ali ovde je to jako ukorenjeno....ja imam neke drugare kojima apsolutno ništa ne zavisi od posla, jer nemaju ni kredite, ni decu, niti bi ostali bez hleba ili krova nad glavom, a novi posao sličan sadašnjem bi mogli da nadju za par meseci max, pa ponovo rade neplaćeno prekovremeno skoro svaki dan, i vikendom ih zovu i cimaju stalno, a pogotovu otkad je korona, sad su svi dostupni 24h...ne znam, da im šef kaže da uskoče sad u ladan dunav, mislim da bi poslušali...

@bam-bam, koju drzavu bi ti preporucio za emigriranje? I sta mislis o Meksiku po tom pitanju?