Jump to content

Featured Replies

• Author
On 4/28/2021 at 9:01 PM, Lazar said:

Da rezimiram: ovaj forum ne valja kao što Australija ne valja. And yet, here we are... :D 

Rezimiras ili vadis iz konteksta? Nikad tako nesto jednoznacno nisam napisao.

Australija je super varijanta za mlade ljude iz zemalja u razvoju koji dodju pa rade maksimalno da ustede novce sa kojima kada se vrate mogu da podignu kucu i otvore mali biznis. Naravno, to zahteva izvesne zrtve, da maltene jedu rezanca svaki dan i dele sobu sa 4 coveka, ali to je cena...

Moze da bude dobra varijanta za ljude koji se bave zanimanjima za kojima postoji potreba u manjim gradovima, recimo doktor, ucitelj, advokat. Tamo nekretnine obican covek i nekako moze da priusti. Problem je u tome sto su takva zanimanja licencirana, imigrant ne moze njima da se bavi dok maltene ne zavrsi fakultet ispocetka i stekne licencu.

Ko se bavi strucnim zanimanjem koje je klasicno za imigrante i nalazi se na listi potrebnih zanimanja vezan je za Sidnej na prvom mestu i Melburn na drugom a tamo je tako kao sto sam napisao.

On 4/28/2021 at 10:39 PM, Dragance said:

Kad vec kazes da imas dobra primanja i ustedjevinu i da je slab povracaj na investicije, zanima me da li si vec kupio ceo blok onih stanova kod Najrobija i zasto nisi? Realno, po prici, zvuci kao dobar dil za investiranje, isplate se za 10 godina, pritom je taj snimak napravio tvoj kolega? Zasto mislis da bi neko sa foruma to pozeleo, ako vec ti, sa takvim finansijskim predispozicijama i kontaktima nisi i neces?

Prvo precenjujes moju plateznu sposobnost. Nemam 770k AUD na bankovnom racunu spemne da budu investirane koliko kosta takva zgrada. Iako je video o investiranju, sasvim sam jasno u postu pisao iskljucivo o kupovini stana za sebe, ne investiranju, to jest primeru da nije nuzno u Beogradu otplacivati stan 20 godina ili na zapadu 30. Taj primer sam naveo kako bih razbio ideju da eto mora se otplacivati stan 20-30 godina. Ne mora se. To ne mora da znaci da je Najrobi idealno mesto na svetu niti da svi odmah treba da se sele u njega, to je samo opcija grada u kojem expat moze da nadje solidan posao i da izuzetno povoljno resi svoje stambeno pitanje. 

Drugo cak i da imam te novce nekretninu nikada ne bih kupio bez da je licno pogledam plus da detaljno proverim sve sa advokatom i ostalim strucnjacima. Volim da diversifikujem svoje investicije, tako da ne bih sve stavio na jednu kartu, neko moje licno pravilo je da izbegavam da u jednu invesiciju ulazem vise od 15% onoga sto imam. Znaci takvu zgradu bih kupio, naravno nakon sto bih sve licno proverio, tek kad bih bio multimilioner. 

Konkretno za Najrobi, kada bih dobio dobru ponudu da tamo radim u struci kao i ostali expati sa zapada, koji svakako tamo ne rade za hiljadu-dve dolara, svakako bih pristao i u tom slucaju ne zgrada, ali svakako stanovi bi dolazili u obzir. 

23 hours ago, ppetrovic said:

To sam hteo i ja da pitam još pre par stranica, samo sam se pogubio u objašnjavanju osnova kapitalizma, ali da, i mene interesuje isto to, budući da i sam imam dovoljno keša za jedan onakav stan, zašto bih trebao da ga kupim u Najrobiju ako već ne umem da skapiram prednosti življenja tamo umesto u široj okolini Lisabona kao što trenutno razmatram.

Mozda zato sto takav stan u siroj okolini Lisabona kosta deset puta vise? Ili sto je povracaj na investiciju odokativno 2-3%, a u Najrobiju je 10%?

Edited by noskich

14 minutes ago, noskich said:

Mozda zato sto takav stan u siroj okolini Lisabona kosta deset puta vise? Ili sto je povracaj na investiciju odokativno 2-3%, a u Najrobiju je 10%?

Možda, ali tu je jedna sitna razlika - Lisabon je u državi koja je NATO članica i nalazi se u vrlo stabilnom geopolitičkom okruženju, dok se Kenija graniči sa verovatno najnestabilnijom državom na svetu trenutno. Šta će da se desi ako se situacija iz Somalije prelije na komšiluk, što je uvek opcija? Taj povrat preko noći može da se transformiše iz 10% godišnje u -150% dnevno. Uzmi u obzir i to da Keniju i slične zemlje nijedna svetska sila neće da spašava tek tako jer su Bogu iza leđa i generalno su geopolitički prilično nebitne, za razliku od recimo jednog Balkana koji je sam po sebi šaka jada, ali se nalazi u neposrednom komšiluku unije zemalja čiji je ukupan BDP drugi ili možda čak prvi na svetu, što će reći, čak i kad bi se u Lisabonu ili negde na kontinentu sutra zakuvalo, bilo bi rešeno mnogo brže i elegantnije nego u Najrobiju. Videli smo to svojim očima 1999.

Osim toga, super je što možeš relativno jeftino da rešiš svoje stambeno pitanje u Najrobiju, ali nekako mi se čini da bi rešavanjem tog problema dobio neke druge probleme koje ne bi morao da rešavaš na mnogim drugim mestima gde su troškovi stanovanja daleko veći. Nekako mi izgleda da ljudi sa decom i izvesnom karijerom ipak više vole da se pomuče 20ak godina sa ratama za stan nego da se presele u Najrobi ili na neku sličnu lokaciju, mada možda i grešim.

Takođe, uzmi u obzir da kupovina stana nije jedini način da se povrati investicija, zapravo, u poslednje vreme kako vidim kretanja na tržištu nekretnina, trebaš da budeš baš opasan investitor sa dosta kešovine da bi ti se to iole isplatilo uz prihvatljiv rizik. Postoji bar 10 drugih stvari u koje bih investirao i oko kojih bi me mnogo manje bolela glava nego da se bakćem sa stanovima u Najrobiju, ali to sam ipak samo ja.

7 hours ago, ppetrovic said:

Uzmi u obzir i to da Keniju i slične zemlje nijedna svetska sila neće da spašava tek tako jer su Bogu iza leđa i generalno su geopolitički prilično nebitne, za razliku od recimo jednog Balkana koji je sam po sebi šaka jada, ali se nalazi u neposrednom komšiluku unije zemalja čiji je ukupan BDP drugi ili možda čak prvi na svetu, što će reći, čak i kad bi se u Lisabonu ili negde na kontinentu sutra zakuvalo, bilo bi rešeno mnogo brže i elegantnije nego u Najrobiju. Videli smo to svojim očima 1999.

da, neki smo videli svojim ocima kako se to elegantno i brzo resava 1991-1995 na Balkanu...

ali ok, mozda je neko zaboravio, ili se nije rodio....

u portugalu skacu cene nekretnina brzinom skoro kao i ovde u bgu, tako da ako zelis da uzmes nesto tamo, bolje pozuri...a i povrat novca moze da bude mnogo veci od tih 2-3 % koje pominjete, veci i od 20%.....sve zavisi gde ubodes stan, u kom mestascetu, da li ce postati in ili ne...za te stvari to treba malo i poznavati lokalne uslove....

9 hours ago, ppetrovic said:

Možda, ali tu je jedna sitna razlika - Lisabon je u državi koja je NATO članica i nalazi se u vrlo stabilnom geopolitičkom okruženju, dok se Kenija graniči sa verovatno najnestabilnijom državom na svetu trenutno.

Dobro rečeno.

Drug iz Kambodže me juče zvao, prava je panika tamo: Over 200 factories suspended, 1,673 workers test positive Barikade su u Phnom Penh-u,  prava repriza Wuhana.

Njega su jednim pozivom obavijestili da prelazi na Home Office i da će primiti 30% plate. Do sada je fino krpio tamo i uspijevao ostavljati sa strane, sada sa ovim procentom ne može ni da pokrije osnovne troškove. Bukvalno preko noći. 

To što je nešto "jeftino" ne znači i da je dugoročno stabilno. Ali utjeha je onda da rapidan rast cijena urbanih nekretnina na Balkanu (po ovoj logici) znači i veća stabilnost (?).

Edited by stevancelinac

3 hours ago, bam-bam said:

u portugalu skacu cene nekretnina brzinom skoro kao i ovde u bgu, tako da ako zelis da uzmes nesto tamo, bolje pozuri

Cene nekretnina skaču u ama baš svim razvijenim i zemljama u razvoju iz razloga što su centralne banke po tim zemljama/unijama odlučile da se krpe od prethodne krize tako što će drastično smanjiti referentne kamatne stope, i rapidan rast cena stanova je jedna od nuspojava takve odluke.

Problem sa cenom stana koji imaš u Portugalu imaš i u Srbiji, i u US-u, i na Novom Zelandu, i u Japanu i praktično u svim (polu)razvijenim ekonomijama. Ipak, to ne treba da bude razlog da pošto - poto odeš u Afriku i uzmeš stan za keš samo zato što je jeftin jer takva odluka sa sobom povlači solidan spisak rizika koji ne postoje u drugim državama i kontinentima, što je i razlog zašto velika većina emigrira u baš takve zemlje umesto u Afriku, od izbeglice koji bi da se okači na socijalu do visoko školovane radne snage.

Da ipak ostavimo jeftine stanove u Africi profesionalnim investitorima pošto oni makar znaju da diverzifikuju rizik jer im je to lebac nasušni, i eventualno avanturistima koji još uvek nemaju ni kučeta ni mačeta a ni karijeru pa su im akrobacije po zemljama trećeg sveta trenutno zanimljive.

Možemo da se gađamo linkovima do sutra, ali neke stvari su ipak jasne kao dan.

2 hours ago, stevancelinac said:

Over 200 factories suspended, 1,673 workers test positive Barikade su u Phnom Penh-u,  prava repriza Wuhana.

Njega su jednim pozivom obavijestili da prelazi na Home Office i da će primiti 30% plate. Do sada je fino krpio tamo i uspijevao ostavljati sa strane, sada sa ovim procentom ne može ni da pokrije osnovne troškove. Bukvalno preko noći. 

Veselje, nema šta. Nego dobro, bar ima indicija da će stanovi u Pnom Penu da pojeftine pa onda ne mora da se tabana čak do Najrobija, kome je bliže može u Kambodžu. Šalu na stranu, kao i obično, najviše će da nadrlja običan narod.

2 hours ago, stevancelinac said:

To što je nešto "jeftino" ne znači i da je dugoročno stabilno. Ali utjeha je onda da rapidan rast cijena urbanih nekretnina na Balkanu (po ovoj logici) znači i veća stabilnost (?).

Čak i ovakav Balkan kakav je danas je za red veličine stabilniji od većeg dela afričkog kontinenta. Ipak smo malo napredovali od 90ih po tom pitanju.

12 hours ago, ThirstyTraveler said:

Daj neku anegdotu ujaka koji zivi u gradicu blizu Lisabona ili tako nesto da se zanimamo dok Noske ne dodje sa linkovima :D

niko te ne tera da citas...preskoci i mirna backa....ima mozda ljudi kojima su anegdota iz pravog zivota zanimljivije od statistickih podataka raznih agencija.....bitno je da tvoje pisanije uvek sa zadovoljstvom i uzivanjem procitam ;) 

10 hours ago, ppetrovic said:

Cene nekretnina skaču u ama baš svim razvijenim i zemljama u razvoju iz razloga što su centralne banke po tim zemljama/unijama odlučile da se krpe od prethodne krize tako što će drastično smanjiti referentne kamatne stope, i rapidan rast cena stanova je jedna od nuspojava takve odluke.

Problem sa cenom stana koji imaš u Portugalu imaš i u Srbiji, i u US-u, i na Novom Zelandu, i u Japanu i praktično u svim (polu)razvijenim ekonomijama. Ipak, to ne treba da bude razlog da pošto - poto odeš u Afriku i uzmeš stan za keš samo zato što je jeftin jer takva odluka sa sobom povlači solidan spisak rizika koji ne postoje u drugim državama i kontinentima, što je i razlog zašto velika većina emigrira u baš takve zemlje umesto u Afriku, od izbeglice koji bi da se okači na socijalu do visoko školovane radne snage.

Da ipak ostavimo jeftine stanove u Africi profesionalnim investitorima pošto oni makar znaju da diverzifikuju rizik jer im je to lebac nasušni, i eventualno avanturistima koji još uvek nemaju ni kučeta ni mačeta a ni karijeru pa su im akrobacije po zemljama trećeg sveta trenutno zanimljive.

pa ja i nisam hvalio afriku i keniju, samo sam ti rekao da ako hoces da kupis stan u okolini lisabona, bolje to uradi sto pre, jer cene rapidno skacu.....a moci ces i da ga prodas za mnogo vece pare posle kratkog vremenskog perioda..

inace , ta prica o fizickoj sigurnosti jednih i nesigurnosti drugih drzava, kao i u odnosu na ulaganja,  se dosta  kreira od strane svetskog javnog mnjenja, tako da cesto moze biti potpuno iskrivljena...da si malo vise putovao, to bi skapirao...neke zemlje koje su na losem glasu u svetu, uopste nisu takve na "terenu".....evo uopstalom slicna je prica i za nas....sad kad sam bio u meksiku, 3 ljudi me pitalo da li je kod nas konacno gotov rat, secaju se da je to do skoro trajalo...i pritom, malo sa cudjenjem, se pitaju u fazonu- otkud ja to putujem u daleku zemlju, a kod mene kuci besni kriza....eto, ostalo ljudima u glavi od pre 20 godina, svest se tesko menja, pogotovu ako te nesto ne zanima ,  ako  su spanska sela za tebe, kao sto je za vecinu stranaca srbija....brdu stranaca ne bi ni u snovima palo na pamet da dodju ovde, kupe stan, ulazu u nekretnine, zive ovde....oni misle da je u srbiji jako nesigurno, dok mi vidimo da nije tako, da nije bilo tako ni za vreme 90-tih, bar sto se licne sigurnosti, a i sigurnosti imovine , tice, a tad su svi po svetu mislili da mi pecemo malu decu po ulicama bga....oni stranci koji dolaze ovde u srbiju, ili kupuju nekretninu ovde, ili ulazu, su oni koji su iz nekog razloga vec bili ovde ( ali uglavnom ne licnim izborom , nego ili poslovno, ili poznaju nekog odavde itd.) i videli o cemu se radi, a sigurno niko nije dosao ovde da zivi tako sto je citao razne rejtinge....

licno mislim da se ne treba mnogo oslanjati na statistiku i razne sajtove koji prave rejtinge za sve i svasta  kod donosenja odluke gde ziveti, ili duze boraviti....moras prvo imati neki afinitet za odredjenu zemlju, u smislu da ti se nesto sto dolazi odatle svidja, bilo da je muzika, jezik, kultura, imaju dobre serije, lepe zene, dobre plaze, planine,  stagod, i onda se te zemlje lepo obidju, upoznaju malo ljudi, sklope neka poznanstva, udje se u kucu ( sto bi se reklo :) , provali  se kako tece svakodnevni zivot tamo, takozvana- ulica, pa se donese odluka...za finansijsko ulaganje je vec druga prica, but he who risks , wins :).....

Koje vrtenje u krug oko ove teme. Ja predlazem da otvorimo gofundme za @noskich da skupimo neke pare da covek malo prozivi ostatak zivota u Keniji dostojan coveka :)

1 hour ago, bam-bam said:

licno mislim da se ne treba mnogo oslanjati na statistiku i razne sajtove koji prave rejtinge za sve i svasta  kod donosenja odluke gde ziveti, ili duze boraviti....moras prvo imati neki afinitet za odredjenu zemlju, u smislu da ti se nesto sto dolazi odatle svidja, bilo da je muzika, jezik, kultura, imaju dobre serije, lepe zene, dobre plaze, planine,  stagod, i onda se te zemlje lepo obidju, upoznaju malo ljudi, sklope neka poznanstva, udje se u kucu ( sto bi se reklo :) , provali  se kako tece svakodnevni zivot tamo, takozvana- ulica, pa se donese odluka...

Ovo je baš jedna romantična vizija emigracije. :roll:

Ja trenutno živim u trećoj po redu tuđini i u svaku od tri zemlje prvi put kročila kad sam u njih došla da živim. Afinitete ni prema jednoj nisam imala, doduše, ova treća je donekle bila planska (hteli smo na istok Azije i lomili se između Tokia, Hong Konga i Singapura - ovaj treći je pobedio zbog rejtinga i statistika :biggrin:).

Citirah te ovde malo van konteksta, izvinjavam se zbog toga, ali me je fasciniralo koliko je daleko od mog slučaja. Jel se neko od vas imigranata, doselio u zemlju svog trenutnog boravka ovako kako to opisa bam-bam?

• Author
On 4/29/2021 at 11:03 PM, ppetrovic said:

Šta će da se desi ako se situacija iz Somalije prelije na komšiluk, što je uvek opcija?

Somalija je upala u haos 1991. Znaci ove godine 30 godina kako se nije prelilo. 

15 hours ago, stevancelinac said:

Dobro rečeno.

Drug iz Kambodže me juče zvao, prava je panika tamo: Over 200 factories suspended, 1,673 workers test positive Barikade su u Phnom Penh-u,  prava repriza Wuhana.

Druga da pozdravis i da mu preneses da apsolutno podrzavam njegov izbor mesta stanovanja. ;)

A cekaj tokom Covida otkaza na poslu i smanjenja plata nije bilo gde tacno? Kakav je to primer nestabilnosti?

Mozda si trebao prosle godine da objasnis 400,000 ljudi, mahom iz EU, da trebaju u EU da ostanu jer je tamo stabilno, a ne da se vracaju u Srbiju kada su popili nogu u bulju na poslu? 

https://www.kamatica.com/analiza/u-srbiji-oko-513-hiljada-nezaposlenih-a-povratnika-iz-inostranstva-vise-od-400-hiljada-/61543

Kambodza je zemlja u kojoj se moze ziveti sa dosta malo novaca. Kako je preziveti u EU bez posla, to je daleko veci horor. 

13 hours ago, ppetrovic said:

Jedino sto je jasno kao dan je da ti poturas grlo da ti se nabaci omca kredita za stan na 20 godina i ne vredi ti pokazivati da tako ne mora. 

13 hours ago, ppetrovic said:

Veselje, nema šta. Nego dobro, bar ima indicija da će stanovi u Pnom Penu da pojeftine pa onda ne mora da se tabana čak do Najrobija, kome je bliže može u Kambodžu. Šalu na stranu, kao i obično, najviše će da nadrlja običan narod.

Čak i ovakav Balkan kakav je danas je za red veličine stabilniji od većeg dela afričkog kontinenta. Ipak smo malo napredovali od 90ih po tom pitanju.

Ajmo malo o Pnom Penu. Jednosoban stan novogradnja vec od 20k USD. Na pola sata od centra grada.

Recimo:

https://www.khmer24.com/en/property/honey-condo-adid-5044062.html

https://www.khmer24.com/en/property/studio-apartment-for-sale-full-price-adid-5059715.html

Balkan je stabilan? ::crazy: Pa jeste, samo sto imamo Kosovo u limbu koje je poznato po svercu droge i ljudskim organima. A imamo i BiH koja od svog nastajanja malo malo pa samo sto se ne raspadne. Nismo imali bilo kakvo sistemsko pomirenje izmedju prethodno zaracenih naroda. U Makedoniji bio korak pred gradjanski rat, moze da bukne bilo kada. Makedonija jeste uzela novo ime, ali daleko da se mirise sa Grckom. A o stepenu korupcije u balkanskim zemljama SVIM minus Slovenija da ne govorimo, to je tek tema za sebe. 

2 hours ago, bam-bam said:

inace , ta prica o fizickoj sigurnosti jednih i nesigurnosti drugih drzava, kao i u odnosu na ulaganja,  se dosta  kreira od strane svetskog javnog mnjenja, tako da cesto moze biti potpuno iskrivljena...da si malo vise putovao, to bi skapirao...neke zemlje koje su na losem glasu u svetu, uopste nisu takve na "terenu".....evo uopstalom slicna je prica i za nas....sad kad sam bio u meksiku, 3 ljudi me pitalo da li je kod nas konacno gotov rat, secaju se da je to do skoro trajalo...i pritom, malo sa cudjenjem, se pitaju u fazonu- otkud ja to putujem u daleku zemlju, a kod mene kuci besni kriza....eto, ostalo ljudima u glavi od pre 20 godina, svest se tesko menja, pogotovu ako te nesto ne zanima ,  ako  su spanska sela za tebe, kao sto je za vecinu stranaca srbija....brdu stranaca ne bi ni u snovima palo na pamet da dodju ovde, kupe stan, ulazu u nekretnine, zive ovde....oni misle da je u srbiji jako nesigurno, dok mi vidimo da nije tako, da nije bilo tako ni za vreme 90-tih, bar sto se licne sigurnosti, a i sigurnosti imovine , tice, a tad su svi po svetu mislili da mi pecemo malu decu po ulicama bga....oni stranci koji dolaze ovde u srbiju, ili kupuju nekretninu ovde, ili ulazu, su oni koji su iz nekog razloga vec bili ovde ( ali uglavnom ne licnim izborom , nego ili poslovno, ili poznaju nekog odavde itd.) i videli o cemu se radi, a sigurno niko nije dosao ovde da zivi tako sto je citao razne rejtinge....

Ovo sam bas isto napisao koju stranu pre. Ovde se neki zgrazavaju nad africkim i azijskim zemljama, a u Srbiji dve trecine jedva sastavlja kraj sa krajem. Imamo de fakto diktaturu jednog coveka kao u banana republikama. Ne proizvodi se skoro nista osim hrane i kablova. Imidz Srbije u svetu nikada nije prestao da bude ocajan. I kao takvi se zgrazavati nad nekim drugim zemljama koje su proteklih 30 godina debelo napredovale umesto sto su nazadovale kao Srbija, je meni van pameti.

https://en.wikipedia.org/wiki/Estimated_number_of_civilian_guns_per_capita_by_country

5. Crna Gora

6. Srbija

13. Bosna

15. Makedonija

21. Kosovo

36. Grcka

PS @ppetrovic U fabrikama koje su zatvorene u Pnom Penu ne rade fizicki radnici? Po cemu je to primer nestabilnosti, a u EU ista stvar pa primer stabilnosti?

Poredjenje Konga sa Kenijom i Kambodzom je potpuno suludo. Kenija i Kambodza nisu u ratu, imaju funkcionalnu drzavu i gomile, ali bas gomile turista a dosta i expata. 

A izbeglice u Keniji zive u kampovima koji se finansiraju od strane medjunarodnih organizacija. Njihovo kretanje je strogo kontrolisano. 

Ne mislim da je NATO garant icega, pa oni su ultra nesposobni, sto su do sada pokazali mali milion puta u konfliktima sirom sveta. Oni jedino sto mogu da urade u svojim "intervencijama" je da potpuno destabilizuju svaku zemlju u kojoj "intervenisu" i od nje naprave buduci izvor terorizma i permanentne nestabilnosti. Gde god su se pojavili to su napravili. Cim se pomaknu, sve se raspada. Sutra ce na nekim izborima neko da pobedi pa ce malo da ustedi novaca i povuce neku vojsku, kada odu, ostave daleko gore nego sto je bilo pre.

Edited by noskich

pa ja i nisam hvalio afriku i keniju, samo sam ti rekao da ako hoces da kupis stan u okolini lisabona, bolje to uradi sto pre, jer cene rapidno skacu.....a moci ces i da ga prodas za mnogo vece pare posle kratkog vremenskog perioda..

Hvala na savetu i hvala što se brineš za moje finansije, primljeno k znanju.

da si malo vise putovao, to bi skapirao

A ti inače pouzdano znaš koliko sam ja putovao, jasno.

eto, ostalo ljudima u glavi od pre 20 godina, svest se tesko menja, pogotovu ako te nesto ne zanima ,  ako  su spanska sela za tebe, kao sto je za vecinu stranaca srbija....brdu stranaca ne bi ni u snovima palo na pamet da dodju ovde, kupe stan, ulazu u nekretnine, zive ovde....oni misle da je u srbiji jako nesigurno, dok mi vidimo da nije tako, da nije bilo tako ni za vreme 90-tih, bar sto se licne sigurnosti, a i sigurnosti imovine , tice, a tad su svi po svetu mislili da mi pecemo malu decu po ulicama bga...

Za ovo je kriva Srbija i isključivo Srbija. Prvo zato što je uopšte dozvolila da se stvori takva slika o njoj, a potom zato što nakon svih događaja iz 90ih nije uradila ama baš ništa da se ta slika o njoj promeni. Putovao si dosta, verovatno si imao prilike da se barem ovlaš upoznaš sa našim ambasadama u inostranstvu i mogao si da vidiš kakav je uobičajen profil ličnosti koji radi u našim diplomatskim predstavništvima, njima je to debelo plaćeni odmor i 90% njih nije prstom mrdnulo da se bavi predstavljanjem svoje zemlje tamo gde službuje.

Uporedi to sa Hrvatskom npr. koja je odmah nakon ratova uložila ogromne diplomatske i "marketinške" kapacitete da popravi sliku o sebi. Rezultat toga je što se danas rasturaju od turizma i apsolutno niko od stranaca nema predrasude prema njima. Uključi ponekad CNN ili BBC pa ćeš da vidiš da se na svakih pola sata vrte reklame za Hrvatsku, a o kampanjama po raznim aerodromima i drugim lokacijama da i ne govorimo.

Sve je to isto mogla da radi i Srbija, da je htela i da mi kao narod imamo bilo kakvu svest o tome, ali nemamo. Mi ne možemo 25 godina da se dogovorimo oko osnovnih stvari, a kamo li da sebe predstavljamo kako treba po svetu. Kad si poslednji put video bilo kakvu kampanju za Srbiju bilo gde napolju? Koja je to poslednja inicijativa potekla iz Srbije i proširila se na ceo svet? Nema ničega, nada, nothing.

Zato i jesmu to gde smo, i da nema digitalnih nomada koji snimaju klipove na YTu o Srbiji i Beogradu, ne bismo imali ni ovo malo stranaca što danas imamo. Ruku na srce, njihov broj je sve veći jer viđam po BGu sve više njih. Verovatno većina njih ne bi nikad kročila kod nas da nije korone i zatvorenih granica, ali mi čak ni tu situaciju ne umemo da preokrenemo u svoju korist.

1 hour ago, mveruovic said:

Koje vrtenje u krug oko ove teme. Ja predlazem da otvorimo gofundme za @noskich da skupimo neke pare da covek malo prozivi ostatak zivota u Keniji dostojan coveka :)

Ma jok, imam još bolju ideju - da napravimo UCITS fond tako da @noskich može da ode u blagostanje zvano Najrobi i da nauči kako se upravlja rizikom kad imaš neke pare koje bi negde da investiraš a da @bam-bam usput nauči da nije potrebno imati diplomu iz mašinstva i baviti se patkometrijom čija je profesija teža već da postoji mnogo toga drugog u životu što je bitno, kao što je recimo upravljanje finansijama i osnovnim konceptima kapitalizma - ponuda i potražnja recimo, tako neki osnovni koncepti koji se ne uče na Mašincu a mnogo su bitniji za većinu stanovništva od teorije fluida i ostalih naklapanja :-)

1 minute ago, noskich said:

Somalija je upala u haos 1991. Znaci ove godine 30 godina kako se nije prelilo. 

Ma nije, samo je 2.5 miliona izbeglica došlo u Keniju koja ne može da podmiri ni sopstveno stanovništvo, to je sitan broj ljudi, ne koštaju puno za "održavanje" i to se baš uopšte ne reflektuje na ekonomiju zemlje.

3 minutes ago, noskich said:

Mozda si trebao prosle godine da objasnis 400,000 ljudi, mahom iz EU, da trebaju u EU da ostanu jer je tamo stabilno, a ne da se vracaju u Srbiju kada su popili nogu u bulju na poslu? 

https://www.kamatica.com/analiza/u-srbiji-oko-513-hiljada-nezaposlenih-a-povratnika-iz-inostranstva-vise-od-400-hiljada-/61543

Kad već navodiš linkove, bar pročitaj to što piše u tekstu, a piše:

Ovakva situacija naterala je više od 400.000 srpskih državljana, uglavnom onih koji su u inostranstvu radili najjednostavnije poslove ili nisu imali regulisan status, da se već vrate u domovinu.

Jeste jako nezgodno kad si fizikalac u inostranstvu, tad si bukvalno prvi za odstrel čim se desi i najmanje pomeranje na dole u ekonomskom smislu, a još je gore kad si potpuni ilegalac. U situaciji kad tresne pandemija, manje je zlo vratiti se kući jer si bar svoj na svome i imaš jednu brigu manje - da te ne nahvataju i ne deportuju kući. Da je idealno nije, ali kapiraš već.

4 minutes ago, noskich said:

Ajmo malo o Pnom Penu. Jednosoban stan novogradnja vec od 20k USD. Na pola sata od centra grada.

Pa ovo je čak i jeftinije od Najrobija, bokte! A znaš gde je još jeftinije? U DR Kongu recimo. Jes' da je 70% zemljanih puteva i da praktično nikakva infrastruktura ne postoji, ali dijaspora se lagano vraća u zemlju, slivaju se ogromne pare, gradi se punom parom, taman dođeš sad, uložiš kompletnu svoju ušteđevinu u stan i neki privatan biznis, istrpiš jedno 30 godina udarničkog razvoja zemlje, i pod uslovom da preživiš praktično nepostojeći zdravstveni sistem, možda kreneš jednog dana da ubireš plodove svog rada. Ionako si imao radne akcije u SFRJ, navikao si već na takve stvari, jel'te.

6 minutes ago, noskich said:

Balkan je stabilan? ::crazy: Pa jeste, samo sto imamo Kosovo u limbu koje je poznato po svercu droge i ljudskim organima.

Kosovo u limbu ima NATO bazu na svojoj teritoriji i privremena vlada ne sme ni u WC da ode a da ne pita generalne sponzore za dozvolu, tako da ne mogu baš puno da divljaju jer će ovi samo da zategnu uzicu. Uporedi to sa Somalijom gde se bukvalno ne zna ko pije a ko plaća.

8 minutes ago, noskich said:

A imamo i BiH koja od svog nastajanja malo malo pa samo sto se ne raspadne.

BiH je ekstremno nefunkcionalna zemlja, slažem se, i cenim da je to još gore bure baruta od Kosova, ali i oni imaju vrlo jako strano prisustvo, koje je naučilo lekciju još pre 25 godina sa kime ima posla, tako da sumnjam da će moći tek tako da se ponovo isti scenario. Kad imaš kilavu zemlju koja zavisi od stranih para preko svake mere, nije baš da možeš da radiš šta hoćeš, a u slučaju BiH to je i za njihovo dobro.

9 minutes ago, noskich said:

U Makedoniji bio korak pred gradjanski rat, moze da bukne bilo kada. Makedonija jeste uzela novo ime, ali daleko da se mirise sa Grckom.

Tačno, samo opet jedna sitnica - Makedonija je od prošle godine članica NATO - a, tako da bilo kakva ideja o građanskom ratu pada u vodu jer bi to bio recept za samoubistvo ko god da pokuša to da izvede. Opametiše se i oni. Sa Grčkom su izgladili odnose taman toliko da mogu da razgovaraju sa ostatkom sveta kao svi normalni ljudi i sa njima više nemaju tu vrstu problema, doduše tu se sad javlja problem sa Bugarima, ali šta da se radi, manje - više svima su podeljene prilično loše karte, ali opet za red veličine bolje od Somalije ili bilo čega tamo u tom delu sveta.

12 minutes ago, noskich said:

I kao takvi se zgrazavati nad nekim drugim zemljama koje su proteklih 30 godina debelo napredovale umesto sto su nazadovale kao Srbija, je meni van pameti.

Čak i ovakva Srbija je opet za red veličine razvijenija od dobrog dela Afrike koji je napredovao u proteklih 30 godina, ne zato što je narod u njoj nešto mnogo "kvalitetan" već zato što se Srbija graniči sa najvećom ekonomskom zajednicom na svetu i htela ne htela, mora da se prilagođava njoj, što podrazumeva kakav - takav razvoj ekonomije i svih drugih aspekata. Ide kilavo i mnogo sporije nego što bi trebalo, ali za to je opet kriva Srbija. Šta da se radi, neke žabe se gutaju malo teže od drugih.

Što je najgore, ne bi me uopšte čudilo da nas neka Kenija pretekne za 20ak godina, samo na ovoj temi možeš da vidiš dosta pojavnih oblika našeg mentaliteta koji nas je ukopao tu gde jesmo, nema potrebe da ideš dalje od toga.

4 hours ago, marica said:

Ovo je baš jedna romantična vizija emigracije. :roll:

Ja trenutno živim u trećoj po redu tuđini i u svaku od tri zemlje prvi put kročila kad sam u njih došla da živim. Afinitete ni prema jednoj nisam imala, doduše, ova treća je donekle bila planska (hteli smo na istok Azije i lomili se između Tokia, Hong Konga i Singapura - ovaj treći je pobedio zbog rejtinga i statistika :biggrin:).

Citirah te ovde malo van konteksta, izvinjavam se zbog toga, ali me je fasciniralo koliko je daleko od mog slučaja. Jel se neko od vas imigranata, doselio u zemlju svog trenutnog boravka ovako kako to opisa bam-bam?

pa dobro, ti si isla tamo gde je tvoj muz dobijao posao...ali svako bira svoj put....nije to romanticna vizija, nego valjda covek treba, i ide tamo gde mu je lepo i gde mu prija....ja sigurno ne bih prihvatio posao i zivot u saudijskoj arabiji, kataru, dubaiju, kuvajtu, jer me te zemlje uopste ne zanimaju, i ne bih trosio svoj zivot na to, ma koliko da me plate....ok, da me plate 20 soma eura mesecno, mozda bih se zrtvovao max godinu dana ;) 

4 hours ago, ppetrovic said:

Hvala na savetu i hvala što se brineš za moje finansije, primljeno k znanju.

A ti inače pouzdano znaš koliko sam ja putovao, jasno.

pa ja sam ti samo dao iskren savet, bez ikakvih zadnjih namera ili cinizma, to sto se ne slazemo u nekim pogledima, ne znaci da treba da se mrzimo....ne razumem cemu ta ironija.....

iz tvojih pisanja mi deluje kao da nisi putovao puno, jer da jesi, ne bi imao takvo misljenje o svetu, kreirano iz statistickih podataka.....ali mozda gresim, ok, uostalom, svako i putuje na svoj nacin...neko putuje da nema nikakvog ljudskog kontakta sa zemljom u kojoj je bio, vec samo obidje znamenitosti iz lonely planeta i okupa se na plazi hotela i, to je to...

a sto se tice srbije, naravno da je ona vecinom kriva za takvo stanje, ali ja sam i navodio srbiju kao jos samo jedan primer zemlje sa losom reputacijom u svetu, a na terenu ( sto bi se reklo :) ) uopste nije tako lose stanje, sto svi mi koji zivimo ovde znamo....nije bilo cak ni 90-tih....ali sta mislis koliko je jos takvih zemalja koje imaju losu reputaciju iz proslosti, ili lose rejtinge, a da se nisu potrudili da to promene, iako je stanje u realnom zivotu skroz drugacije od onog sto rejtinzi govore?....cesto se i sami rejtinzi prave na osnovu subjektivnih dozivljaja,  na osnovu starih  informacija iz proslosti ( a svet se brzo menja), ili cak na osnovu informacija koje uopste ne moraju da budu istinite....mislim da takvih zemalja ima jako puno...pa evo samo pogledajmo sliku koju je decenijama jedna USA svojim holivudom pravila o meksiku...o musavim prljavim neobrazovanim, glupim seljacima i razbojnicima, kojih jedan amer pobije na buljuke...

a u meksiko za vreme i posle spanskog gradjanskog rata stiglo oko 700 hiljada najobrazovanijih emigranata koje mozes da zamislis.....meksiko je u to vreme kad je americka holivudska masinerija radila punom parom bio jedna od najperspektivnijih zemalja sveta.....a brdo ljudi i sad imaju neke zastarele poglede na tu drzavu....pamcenje iz filmova iz detinjstva tesko ischili....

@bam-bam Uvek zaboravim ovo da pitam, gde si sve živeo neko duže vreme (ne putovao nego pustio bar neko korenje)? Pošto znam da si radio dosta na brodu i dosta putovao pored toga, ali me interesuje da li si se lično živeo neki duži period u tuđini?

3 hours ago, deleter said:

@bam-bam Uvek zaboravim ovo da pitam, gde si sve živeo neko duže vreme (ne putovao nego pustio bar neko korenje)? Pošto znam da si radio dosta na brodu i dosta putovao pored toga, ali me interesuje da li si se lično živeo neki duži period u tuđini?

nigde, ja volim bg i milion puta sam rekao i na forumu da nigde ne bih ziveo u inostranstvu nego samo ovde u bgu ( mozda na koh phan ganu pola god, pola u bgu hehe)....boravio sam u dosta zemalja vise meseci u komadu, do godine max, a u neke koje su mi legle sam se cesto vracao, ali ne smatram da sam ziveo tamo....ali gde god sam bio, zavukao sam se u svaku rupu do koje sam mogao da doprem....velika mi je pomoc bila ta sto sam na brodovima upoznao i imam jako puno prijatelja sa svih meridijana, tako da su mi oni  dosta pomagali i uvodili me u lokalnu pricu  dok sam posecivao njihove zemlje....to puno znaci, ako imas bliskog lokalca, nego samo da dodjes kao turista ili putnik, na slepo,  mada ni to nekad nije lose, mozes potpuno sam da stvoris sliku nekog mesta, bez da te neko navodi na svoju vodu....u svakom slucaju, sve drzave komentarisem iz licnog iskustva, a ne na osnovu podataka sa neta, ili kao npr. ppetrovic, koji je ocito dugo boravio u DR Kongu, pa cak i upoznao njihov zdravstveni sistem, da ga citiram:

"a ovo je čak i jeftinije od Najrobija, bokte! A znaš gde je još jeftinije? U DR Kongu recimo. Jes' da je 70% zemljanih puteva i da praktično nikakva infrastruktura ne postoji, ali dijaspora se lagano vraća u zemlju, slivaju se ogromne pare, gradi se punom parom, taman dođeš sad, uložiš kompletnu svoju ušteđevinu u stan i neki privatan biznis, istrpiš jedno 30 godina udarničkog razvoja zemlje, i pod uslovom da preživiš praktično nepostojeći zdravstveni sistem, možda kreneš jednog dana da ubireš plodove svog rada. Ionako si imao radne akcije u SFRJ, navikao si već na takve stvari, jel'te."

Edited by bam-bam

4 hours ago, bam-bam said:

pa dobro, ti si isla tamo gde je tvoj muz dobijao posao...ali svako bira svoj put....nije to romanticna vizija, nego valjda covek treba, i ide tamo gde mu je lepo i gde mu prija....ja sigurno ne bih prihvatio posao i zivot u saudijskoj arabiji, kataru, dubaiju, kuvajtu, jer me te zemlje uopste ne zanimaju, i ne bih trosio svoj zivot na to, ma koliko da me plate....ok, da me plate 20 soma eura mesecno, mozda bih se zrtvovao max godinu dana ;) 

Možda sam trebala da napišem mi umesto ja, pošto konstatacija i dalje stoji. Ja nisam bila "nosilac" naših seoba, ali sam svejedno u njima sudelovala i moj muž je u dotične zemlje prvi put ušao kada se u njih doselio i nije imao nikakve afinitete prema istim.

Tvoj opis emigracije je romantična verzija u smislu da se jako mali broj ljudi seli negde da bi se upoznavao sa kulturom. To možda ima smisla iz tvoje perspektive jer si srećan tu gde si i u zrelim si godinama, ali emigracije su retko vođene radoznalošću uglavnom je "muka" ta koja pokreće ljude da se sele.   

Pa čak i da se odseliš negde jer ti se sviđa, drugačije je živeti negde godinama od privremene posete. Tako da džabe ti to preliminarno, kratkotrajno iskustvo u nekoj zemlji dok se ne uhvatiš u koštac sa njenom birokratijom i svakodnevnim životnim problemima.

20 hours ago, marica said:

Možda sam trebala da napišem mi umesto ja, pošto konstatacija i dalje stoji. Ja nisam bila "nosilac" naših seoba, ali sam svejedno u njima sudelovala i moj muž je u dotične zemlje prvi put ušao kada se u njih doselio i nije imao nikakve afinitete prema istim.

Tvoj opis emigracije je romantična verzija u smislu da se jako mali broj ljudi seli negde da bi se upoznavao sa kulturom. To možda ima smisla iz tvoje perspektive jer si srećan tu gde si i u zrelim si godinama, ali emigracije su retko vođene radoznalošću uglavnom je "muka" ta koja pokreće ljude da se sele.   

Pa čak i da se odseliš negde jer ti se sviđa, drugačije je živeti negde godinama od privremene posete. Tako da džabe ti to preliminarno, kratkotrajno iskustvo u nekoj zemlji dok se ne uhvatiš u koštac sa njenom birokratijom i svakodnevnim životnim problemima.

verovatno si u pravu, nazalost, da vecina ljudi ide trbuhom za kruhom, tj. tamo gde im se otvori neka mogucnost ili kombinacija....samo sam napisao jedno svoje misljenje- kako je meni najlogicnije traziti mesto za emigraciju....pogotovu se odnosilo na  ljude koji  pisu trenutno na ovom topiku, posto vidim da traze gde bi emigrirali, imaju kinte, posao nije problem,  al ne mogu da odaberu mesto....ne moraju se seliti u neku drzavu da bi upoznavali njenu kulturu, ali kad vec mogu da biraju, zar nije logicnije da odu tamo gde postoji nesto sto ih privlaci, nek bude i neka glupost tipa kasniji zalazak sunca, nego da se samo povode statistickim podacima i na osnovu toga odluce gde treba ziveti....

• Author

Jeste luksuz emigrirati tamo gde ti se dopada kao jedini kriterijum preseljenja. 

Pomenuo sam pre da istrazivanja o migracijama po pravilu prepoznaju cetiri kategorije: South-South, South-North, North-North i North-South, gde su South zemlje u razvoju, a North razvijene zemlje. Podaci su zastareli iz 2013 jer nema bas mnogo takvih istrazivanja.

https://www.prb.org/infographic-global-migration/

migration-web.png?w=623&crop=0,0px,100,2

Ako pretpostavimo da su North-North i North-South "lifestyle" migracije, ipak skoro 30% ljudi emigrira zato sto im se negde drugde dopada. E sad ta pretpostavka je kriva u mnogim manje zastupljenim slucajevima, recimo diplomac na zapadu ne moze da nadje posao u struci, mesha kafu u Starbucks, i jednog dana mu pukne i ode u Kambodzu da predaje engleski. Ili kada je Portugal bio u privrednoj krizi lep broj ljudi je otisao u bivse portugalske kolonije u Africi da bi radili u struci. Ili jednostavno ljudi idu iz Svedske u Norvesku jer tamo mogu vise da zarade.

Mislim da za "lifestyle" migraciju preduslov je povoljan finansijski polozaj. Znaci prevashodno je rec o penzionerima ili imucnim ljudima koji primaju pasivan prihod i ne zavise od toga da moraju da rade na odredjenoj lokaciji, pa imaju slobodu da biraju gde ce da zive. Druga varijanta su ljudi koji rade online i prema tome takodje nisu vezani za jednu lokaciju. 

Cesto je druga ili treca migracija "lifestyle", znaci ljudi su prvo otisli jer moraju, uspeli da znacajno poboljsaju svoj finansijski polozaj, i sada u drugom ili trecem pokusaju imaju mogucnost da biraju gde vole.

Kada neko nema tu finansijsku zaledjinu, moguce je i onda migrirati "lifestyle", medjutim mislim da ti slucajevi nisu toliko masovni. 

E sad ko ima taj luksuz da mu je siroko polje, po meni bi bilo logicno da prvo proputuje svuda po malo da stekne neku osnovnu predstavu. Onda na osnovu toga moze da suzava izbor na nekoliko lokacija koje su mu se posebno dojmile pa tamo provede neko duze vreme. I onda na kraju izmedju tih lokacija bira idealnu.

Mada i ta pretpostavka da svako mora imati samo jedno prebivaliste je problematicna. Sto bi neko u takvom polozaju slobode izbora lokacije morao da se obaveze da ce se stacionirati na jednom mestu? Moze da zime provodi u tropskim krajevima, a leta u kontinentalnoj klimi. Ili da u igru ubaci ko zna koliko mesta, ili da se stalno krece.

Edited by noskich

3 hours ago, noskich said:

Mada i ta pretpostavka da svako mora imati samo jedno prebivaliste je problematicna. Sto bi neko u takvom polozaju slobode izbora lokacije morao da se obaveze da ce se stacionirati na jednom mestu? Moze da zime provodi u tropskim krajevima, a leta u kontinentalnoj klimi.

To je zanimljiva tema. Ja generalno živim tako poslednjih godina (izuzev koronične 2020). Malo Kina, malo Srbistan, sa povremenim putovanjima u druge zemlje. Ranije, kada sam živeo u Srbiji, imao sam pravilo da 1/3 godine provedem van zemlje.

17 hours ago, noskich said:

Sto bi neko u takvom polozaju slobode izbora lokacije morao da se obaveze da ce se stacionirati na jednom mestu?

Moja (naša) lokacija je izabrana 'romantičarskom' metodom, pošto oboje radimo online, pa smo mogli da biramo. Ali to leti ovde, zime u SEA može da funkcioniše samo ako se nema porodica. Kad krene obavezna škola itd, to je prosto nemoguće. A i da nije tako, opet ne bismo to (često) radili zato što je naporno, u smislu društvenog života. Da smo sami sebi dovoljni, pa ok. Meni je kako sam stariji sve napornije da upoznajem nove ljude, a opet da sam stalno sam sa sobom/devojkom, verovatno ne bi na dobro izašlo.

• Author

To je sad ogromna zasebna tema, koja bi i mogla da se otvori, obrazovanje dece tokom putovanja.

Nije nemoguce, homeschooling je opcija koja je legitimna vec 50 godina. U proslosti je to bilo prilicno naporno jer je makar jedan roditelj morao dosta da se posveti obrazovanju, medjutim danas postoji jako dobra podrska online. Ima varijanti privatnih skola koje su na daljinu, neke samo podrzavaju roditelje koji rade homeschooling, a druge daju citav kurikulum i sve ostalo pa roditelj samo nadgleda. 

U Australiji ima dosta zabacenih farmi pa jos i dok nije bilo interneta deca su "pohadjala" skolu preko radija, udzbenici su im dostavljani malim avionima itd. Od kako je krenuo internet sada je to legitimna opcija ne samo za decu u tim krajevima, vec i za druge kategorije dece, medju kojima su i ona koja sa roditeljima putuju bilo unutar zemlje ili u inostranstvu.

https://education.nsw.gov.au/teaching-and-learning/curriculum/rural-and-distance-education/distance-education#Full-time1

Full-time enrolment in distance education is available for students from preschool to Year 12. it is available on a continuing basis or as a temporary provision. Categories for full-time enrolment include: geographic isolation, students travelling within Australia, students temporarily resident or travelling overseas...

Ima specijalnih privatnih skola koje su otvorene za sve, a ne samo za drzavljane odredjenih zemalja, samo sto je tu skolarina negde oko 20k USD godisnje. Jeste skupo, ali ima skola za koje mislim da vredi sa kvalitetnim kurikulumom, malim brojem djaka po predavacu itd. Ovi nisu online, ali su mi jedan od favorita za sada: