Jump to content

Featured Replies

• Author
2 hours ago, marica said:

Pa jeste vlažan san, ne samo ako nisi zdrav i prav, nego i ako imaš decu. Da ne bi bio vlažan san moraš da budeš, em zdrav, em bez dece, em da radiš u izuzetno bogatoj zemlji, a penziju planiraš u relativno "siromašnoj". 

Zapravo, kada uporediš koliko mesečno jedna ekspatska porodica sa decom u Singapuru troši, videćeš da ti troškovi zbog odsustva socijalne i zdravstvene zaštite daleko prevazilaze doprinose koje bi platili u nekoj evropskoj zemlji.

Primer (moji bliski drugari). Porodica od 5 članova, roditelji i troje dece (tek rođena beba, 5 god i 7 god).

- Žena ne radi, jer u Singapuru porodiljsko praktično ne postoji. Prva "lepota" odsustva socijalne zaštite. Muž zarađuje 20.000 SGD mesečno (ovo je visoka plata čak i za singapurske standarde). Na tu visinu plate otprilike 12% ode na porez. Porez je progresivan, ali kad se izračuna koliki je, izađe oko 12% na tu osnovicu.

- Vrtić + škola = 5.000 SGD mesečno. Druga "lepota" odsustva socijalne zaštite, sve je privatizovano i mora da se plati.

- Mejdica = 2.000 SGD mesečno. Treća "lepota" odsustva socijalne zaštite, ne postoji nikakva podrška države porodicama, i veća porodica ne može da funkcioniše bez mejdica.

- Dodatak na zdravstveno osiguranje = 1.000 SGD mesečno. Btw. u Singapuru čak i sa premijum, najboljim osiguranjima možeš biti u najboljem slučaju 95% osiguran. Četvrta "lepota" odsustva socijalne zaštite, ne postoji 100% pokrivenost za zdravstvene usluge. Oni doplaćuju osiguranje, jer njegova firma ne nudi premijum, ali ima opciju da doplati do premijum osiguranja, inače bi ovo bilo daleko više. Premijum osiguranja su oko 800 SGD po osobi. 

Kad sve ovo gore sabereš to izađe 8.000 SGD ili 40% od onih 20.000. Te troškove (tj. troškove tog reda veličine) ne bi imali da žive u EU npr.

Sa onih 12% poreza, to je 52% od plate. Doprinosi i porezi su otprilike toliki i u Evropi. 

Dakle njima ostane oko 10.000 SGD mesečno što im je neki minimum za stan, hranu, garderobu i ostale mesečne potrepštine za porodicu te veličine. 

Na sve to dodaj da u slučaju da on izgubi posao oni imaju 30 dana da se tornjaju iz Singapura, nikakva socijalna pomoć, a sve godine koje su ovde proveli uspeli su da uštede 0 SGD za stare dane. Drugim rečima moj drug treba da zarađuje mnogo više od 20.000 SGD da bi ovo bilo isplativo. 

Računica, bi imala daleko više smisla da nema decu, onda mu ne bi trebala mejdica, vrtići, škole i dodatna osiguranja. I žena bi mogla da mu radi. Onda bi im ostajalo bar (čak i bez njene plate) oko 120.000 SGD godišnje. 

Ovo si loše razumeo, ko je na socijali u Nemačkoj ne može iz nje da izlazi bez nekog debelog razloga, što turističko putovanje definitivno nije. Takođe, u normalnim uslovima samo je prve godine socijala pristojno visoka da možeš da održiš isti nivo kao dok si radio. Nakon toga drastično pada. Verujem da je sad drugačije jer smo ipak u vanrednim vremenima, pa neće smanjivati socijale dok ne prođe pandemija.

Mislim da si ovo loše razumeo. Zapravo je suprotno. Mi smo u Nemačkoj živeli 4 god i 10 meseci, požurili smo da izađemo pre punih 5 god jer nam je neko rekao da ukoliko si manje od 5 godina u Nemačkoj nemaš prava na nemačku penziju te na osnovu toga možeš da tražiš povraćaj penzije. Što smo mi uradili i dobili te pare. Zapravo nam je agent izračunao kolike bi nam te penzije bile posle 5 god rada i bilo je nešto smejurija sitno iako nam plate nisu bile loše, pa smo mi zato zaključili da je bolje da odemo pre nego što steknemo pravo na penziju i podignemo taj keš.

@bam-bam je lepo sumirao problem postojanja privatne zdravstvene prakse, ali to je npr. u Nemačkoj prevaziđeno time što bilo koje osiguranje čovek da izabere on može da ide i u privatne i državne klinike. Na taj način ne samo da se održava kvalitet, nego je i bolja kontrola od kojekakvih malverzacija, previsokih cena za zdravstvene usluge itd. U Singapuru je npr. izbio ogroman skandal skoro jer su ljudi krenuli masovno da se žale na troškove po bolnicama, i na činjenicu da im u istim na meniju za obroke nude jastoge i krabe, jer sve to naduvava cene. Meni je skoro pregled kod lekara opšte prakse naplaćen 80 SGD, od toga je 40 SGD zapravo konsultacije, ostatak su neki nejasno definisani troškovi. Realno, doktor je potrošio jednu papirnu presvlaku za krevet na koji sam morala da legnem i par rukavica. S obzirom da to pokriva osiguranje, koje opet pokriva firma nisam se bunila, ali zaista gde odoše tih 40 SGD? 

Ljudi koji imaju 17,600 SGD mesecno NETO i od toga ne mogu da ustede nista nemaju problem primanja, vec problem troskova. Ne bi oni ustedeli nista ma gde da su. 

Mislim da o njihovoj finansijskoj pismenosti dovoljno govori to sto rade tolike godine za prakticno nista, jer ne mogu nista da ustede. Ja da ne mogu nista da ustedim, ja bih bezao odatle i trazio gde mogu...

Treba im minimalno 10,000 mesecno za ostale troskove?

Pa ne moraju da zive u condo-u sa bazenom, teretanom i recepcijom. Evo ga ovde petosobni HDB stan sa tri kupatila na 15 minuta od centra grada za 2,500 mesecno:

UFLOO.107131027.V550.jpg

https://www.propertyguru.com.sg/listing/hdb-for-rent-32-cassia-crescent-21763761

Nikakav luksuz, ali svako moze da ima svoju sobu, njih dvoje, dadilja i troje dece. 

5 minuta peske do MRT, znaci ne trebaju im kola. MRT ide svakih 5 minuta. 

Mogu misliti kakvi su im troskovi kad im je minimalno 10,000 mesecno...

2000 za pomocnicu je previse, moze upola te sume bez problema.

https://www.netmaid.com.sg/

Edited by noskich

24 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Sta je mejdica?

Služavka. Pošto u Singapuru praktično nema nikakve socijalne pomoći ni oko dece, ni oko penzionera, ogroman broj žena iz Indonezije i Filipina (ima ih i iz drugih zemalja samo u mnogo manjem broju) dolaze ovde da rade kao pomoć u kući. Plaćene su 600 SGD na mesečnom nivou, žive sa ljudima koji ih zapošljavaju, i imaju samo nedelju slobodno. Poslodavac je dužan da im obezbedi hranu.

9 minutes ago, noskich said:

Ljudi koji imaju 17,600 SGD mesecno NETO i od toga ne mogu da ustede nista nemaju problem primanja, vec problem troskova. Ne bi oni ustedeli nista ma gde da su. 

Mislim da o njihovoj finansijskoj pismenosti dovoljno govori to sto rade tolike godine za prakticno nista, jer ne mogu nista da ustede. Ja da ne mogu nista da ustedim, ja bih bezao odatle i trazio gde mogu...

Treba im minimalno 10,000 mesecno za ostale troskove?

Pa ne moraju da zive u condo-u sa bazenom, teretanom i recepcijom. Evo ga ovde petosobni HDB stan sa dva kupatila na 15 minuta od centra grada za 2,500 mesecno:

UFLOO.107131027.V550.jpg

https://www.propertyguru.com.sg/listing/hdb-for-rent-32-cassia-crescent-21763761

Nikakav luksuz, ali svako moze da ima svoju sobu, njih dvoje, dadilja i troje dece. 

5 minuta peske do MRT, znaci ne trebaju im kola. MRT ide svakih 5 minuta. 

Mogu misliti kakvi su im troskovi kad im je minimalno 10,000 mesecno...

2000 za pomocnicu je previse, moze upola te sume bez problema.

https://www.netmaid.com.sg/

Ne moraju da žive u Condu, mogu da žive i u HDB-u. Iako je to nelegalna opcija za ekspate. Ne bi bili jedini i Singapur zatvara oči pred tim prekršajem. A mogli bi i da imaju cimere. Evo npr. imamo i poznanika koji takođe ima ženu i troje dece, mejdicu koja živi s njima u kući i cimera na top toga. Nije da nema takvih slučajeva. To je nekako više u tvom fazonu pretpostavljam. 

Ne moraju da plaćaju škole toliko, može vrtić da se nađe i za 1500 SGD, a u školu drugo dete može za skoro dž ako ikada uspe da nađe mesto u državnoj školi. Doduše, onda bi dete išlo u vrtić u šoping centru (nekoliko spojenih lokala, bez dvorišta i otvorenog prostora), a trebalo bi i starije dete prilagoditi uslovima u državnoj školi, nakon totalnog razmazivanja 2 godine u tom vrtiću sa dvorištem. A na kraju krajeva, što da uče nemački u nemačkom vrtiću (hint da bi mogli da pričaju s familijom u Nemačkoj i da im bude lakše da se integrišu ako se jednog dana vrate), kada mogu da uče mandarinski, tamilski ili bahasu u lokalnoj školi i budu globtrotersi kulovi jednog dana. 

Ne mora mejdica da ih košta 2000SGD može i da živi u njihovom stanu u pomoćnoj prostoriji ili atomskom skloništu (vrlo popularna opcija lokalno), ali oni smatraju da svako živo biće ima pravo na privatnost i fiksne radne sate, pa pokušavaju da joj obezbede sobu u stanu koju deli sa svojom drugaricama i dolazi da radi kod njih 6 sati dnevno samo radnim danom. Te ona može da zaradi dodatne pare svojim maserskim poslom ili eventualno dodatnim uslužnim čišćenjem. Takođe joj totalno "obesno" daju platu od 1000 SGD umesto da se drže minimuma od 600 SGD koji Singapur prepisuje. 

Bez obzira šta ti mislio o njihovim troškovima, ti ljudi održavaju isti nivo života koji su imali u Nemačkoj. Sram ih bilo što znaju šta je dobro, i hoće da žive komotno! I taj život jednostavno košta u Singapuru 20.000 SGD i dobar deo toga može da se izjednači sa troškovima koje bi imali za poreze i doprinose (procentualno, ne u apsolutnoj vrednost)i u Nemačkoj. To, pored toga da su deca mnogo veći trošak od zdravstvenog osiguranja, je bila poenta mog pisanija, ali iz nekog razloga ti hoćeš da se nadmećemo u kategoriji "ko može jeftinije da prođe u Singapuru"... as usual. :maddd:

3 hours ago, stevancelinac said:

S obzirom da si živjela u obe sredine, super je što možeš uporediti oba sistema...Čitajući ova tvoja iskustva iz Singapura, koliko vidim, dok si zdrav/a: sve je okej. Onog momenta kada "oslabiš", očigledno nisi zaštićen.

Zato mi se ne dopada Azija, čak iz perspektive nekoga ko nikada nije ni kročio tamo. A možda sam samo pun predrasuda.

što se tiče zdravstvenog, nisam baš siguran da tek tako može da se generalizuje cela Azija. Znam npr. da u Vijetnamu možeš kao stranac da koristiš državno zdravstveno ako si temporary resident, tj. ako si legalno zaposlen, isto kao i svi njihovi gradjani..ok, to je ipak komunistička zemlja, pa je to rešeno humanije..ali i na Tajlandu možeš sa prilično jeftinim zdravstvenim osiguranjem da koristiš državne zdravstvene ustanove za sve živo, koje ja ne bih tek tako otpisivao...isto važi i za indiju, mislim da u obe zemlje u državnim bolnicama radi jako kvalitetno osoblje..Imao sam 2-3 puta prilike da mi rade neke sitnije hirurške zahvate na Tajlandu, neko krpljenje, ništa spec, ali ipak je to morao da radi lekar, i bio sam jako zadovoljan..a cena je bila smešna, plaćao sam iz svog džepa, nisam čak ni imao osiguranje...ok, da sam morao da ležim u bolnici, skuplje bi me izašlo, ali slično kao kod nas...u ovim državnim bolnicama koje sam ja gledao, bolnički dan u višekrevetnoj sobi, znači standardnoj kao i kod nas u bolnicama, je oko 150 evra, kod nas je oko 100 evra, malo jače.ovo ti pokriva svako jeftinije osiguranje...naravno, jednokrevetni  apartmani sa tv-om i sestrom koja te češće obilazi su skuplji, tipa 300 evra...inače, slične intervencije sam imao i u USA, dva puta, naravno u privatnim bolnicama, i mogu ti reći da sam bio mnogo manje zadovoljan uradjenim, iako me koštalo po 4-5 hiljada $ ( tu sam naravno imao osiguranje unapred kupljeno hehe)..

Stranci kad dodju u neku zemlju, pogotovu ako su evropljani u pitanju, a koja je na nižem ekonomskom stupnju razvoja, uvek imaju neku skepsu oko lokalnih lekara, i pogotovu državnih medicinskih službi..misle da tamo rade neki priučeni indijanci, i da jedino ukoliko debelo plate u privatnim bolnicama, da će dobiti kakvu takvu pristojnu uslugu... a to uopšte ne mora da bude tako....nego mi evropljani imamo kompleks više vrednosti..

evo vrlo je očigledan primer stranaca koji dodju u srbiju, isto svi idu samo kod privatnika, a misle da je državno zdravstvo raspad...bel medic ti je glavna poliklinika za strance, atlas bolnica itd, tamo svi trče jer se reklamiraju u expatskim zajednicama po srbiji.. lupaju po ušima sa cenama, a medicinski kadar im je vrlo prosečan, čak često i ispod proseka

2 hours ago, bam-bam said:

evo vrlo je očigledan primer stranaca koji dodju u srbiju, isto svi idu samo kod privatnika, a misle da je državno zdravstvo raspad...bel medic ti je glavna poliklinika za strance, atlas bolnica itd, tamo svi trče jer se reklamiraju u expatskim zajednicama po srbiji.. lupaju po ušima sa cenama, a medicinski kadar im je vrlo prosečan, čak često i ispod proseka

Bel Medic treska domaćinske cene, to stoji, ali da je kadar nestručan, teško. Baš sa njima imam jako pozitivna iskustva, mada gledam da mi što manje trebaju njihove usluge, jel'te, ali što se tiče profesionalizma celokupnog osoblja, nema im se šta zameriti.

Zapravo, kad bolje razmislim, ne mogu da se setim nijednog jedinog slučaja da sam imao u bilo kojoj privatnoj klinici lošije iskustvo u odnosu na državnu ustanovu, izgleda su se svi oni ipak doveli u red u poslednji 10 godina, pošto se svi sećamo skandala iz tog vremena i vrlo javnog provlačenja po novinama za lekarsku nesavesnost po tim klinikama, i koliko se sećam, sve te priče su dobile sudski epilog sa vrlo ozbiljnim kaznama, kako inače i treba da bude.

Generalno, ta priča da su privatne klinike loše teško da može da prođe jer niko nije budala da plaća ozbiljne pare a da dobije mediokritetsku uslugu, a i menadžment se u tim klinikama očigledno u međuvremenu profesionalizovao i odlučio da stvari dovede u red, i koliko mogu da primetim, to je sada potpuno druga priča u odnosu na prošla vremena.

1 hour ago, ppetrovic said:

Bel Medic treska domaćinske cene, to stoji, ali da je kadar nestručan, teško. Baš sa njima imam jako pozitivna iskustva, mada gledam da mi što manje trebaju njihove usluge, jel'te, ali što se tiče profesionalizma celokupnog osoblja, nema im se šta zameriti.

Zapravo, kad bolje razmislim, ne mogu da se setim nijednog jedinog slučaja da sam imao u bilo kojoj privatnoj klinici lošije iskustvo u odnosu na državnu ustanovu, izgleda su se svi oni ipak doveli u red u poslednji 10 godina, pošto se svi sećamo skandala iz tog vremena i vrlo javnog provlačenja po novinama za lekarsku nesavesnost po tim klinikama, i koliko se sećam, sve te priče su dobile sudski epilog sa vrlo ozbiljnim kaznama, kako inače i treba da bude.

Generalno, ta priča da su privatne klinike loše teško da može da prođe jer niko nije budala da plaća ozbiljne pare a da dobije mediokritetsku uslugu, a i menadžment se u tim klinikama očigledno u međuvremenu profesionalizovao i odlučio da stvari dovede u red, i koliko mogu da primetim, to je sada potpuno druga priča u odnosu na prošla vremena.

ok, ti sad pricas kao laik ono sto znas, a ja pricam kao neko ko je iz te branse...i nisam rekao da su privatne klinike lose, rekao sam da su privatne bolnice daleko ispod nivoa drzavnih, a da su privatne klinike ok, jer uglavnom u njima i rade lekari iz drzavnih ustanova ( na part time-u), i penzionisani lekari iz drzavne sluzbe...bel medic nema mnogo dobar svoj kadar, imaju neke poznate gostujuce lekare, ali za one cene koje rokaju, su ispod proseka generalno....jedna ars medica ili euromedik imaju bolje lekare... to kako su oni profesionalni nema mnogo veze sa nacinom na koji te lece.....nije stvar u tome koliko ce lekar da ti bude ljubazan tokom razgovora, nego kako ce da ti pomogne....

Edited by bam-bam

5 hours ago, bam-bam said:

što se tiče zdravstvenog, nisam baš siguran da tek tako može da se generalizuje cela Azija. Znam npr. da u Vijetnamu možeš kao stranac da koristiš državno zdravstveno ako si temporary resident, tj. ako si legalno zaposlen, isto kao i svi njihovi gradjani..ok, to je ipak komunistička zemlja, pa je to rešeno humanije..ali i na Tajlandu možeš sa prilično jeftinim zdravstvenim osiguranjem da koristiš državne zdravstvene ustanove za sve živo, koje ja ne bih tek tako otpisivao...isto važi i za indiju, mislim da u obe zemlje u državnim bolnicama radi jako kvalitetno osoblje..Imao sam 2-3 puta prilike da mi rade neke sitnije hirurške zahvate na Tajlandu, neko krpljenje, ništa spec, ali ipak je to morao da radi lekar, i bio sam jako zadovoljan..a cena je bila smešna, plaćao sam iz svog džepa, nisam čak ni imao osiguranje...ok, da sam morao da ležim u bolnici, skuplje bi me izašlo, ali slično kao kod nas...u ovim državnim bolnicama koje sam ja gledao, bolnički dan u višekrevetnoj sobi, znači standardnoj kao i kod nas u bolnicama, je oko 150 evra, kod nas je oko 100 evra, malo jače.ovo ti pokriva svako jeftinije osiguranje...naravno, jednokrevetni  apartmani sa tv-om i sestrom koja te češće obilazi su skuplji, tipa 300 evra...inače, slične intervencije sam imao i u USA, dva puta, naravno u privatnim bolnicama, i mogu ti reći da sam bio mnogo manje zadovoljan uradjenim, iako me koštalo po 4-5 hiljada $ ( tu sam naravno imao osiguranje unapred kupljeno hehe)..

Stranci kad dodju u neku zemlju, pogotovu ako su evropljani u pitanju, a koja je na nižem ekonomskom stupnju razvoja, uvek imaju neku skepsu oko lokalnih lekara, i pogotovu državnih medicinskih službi..misle da tamo rade neki priučeni indijanci, i da jedino ukoliko debelo plate u privatnim bolnicama, da će dobiti kakvu takvu pristojnu uslugu... a to uopšte ne mora da bude tako....nego mi evropljani imamo kompleks više vrednosti..

Mislim da nisam toliko sumnjičav u osoblje ili kvalitet usluge, koliko u cijelu koncepciju....nekako imam utisak da što se tiče zdravstvenog, u većini azijskih zemalja se očekuje da platiš ako si expat (tj izbjeglica).Kontam da kad bih imao ozbiljan zdravstveni problem (recimo povredu kičme koja zahtjeva hirurški zahvat i tri mjeseca ležanja u bolnici) da li bih zaista mogao računati na neku razumljivu polisu osiguranja koja bi to pokrila....da li bih u tom periodu dobijao neki procenat plate od poslodavca/države...ne znam da li se varam, ali imam osjećaj da bi bio ispostavljen pošten račun i gubitak posla...ubijedite me u suprotno:)

1 hour ago, bam-bam said:

ok, ti sad pricas kao laik ono sto znas, a ja pricam kao neko ko je iz te branse...i nisam rekao da su privatne klinike lose, rekao sam da su privatne bolnice daleko ispod nivoa drzavnih, a da su privatne klinike ok, jer uglavnom u njima i rade lekari iz drzavnih ustanova ( na part time-u), i penzionisani lekari iz drzavne sluzbe...bel medic nema mnogo dobar svoj kadar, imaju neke poznate gostujuce lekare, ali za one cene koje rokaju, su ispod proseka generalno....jedna ars medica ili euromedik imaju bolje lekare... to kako su oni profesionalni nema mnogo veze sa nacinom na koji te lece.....nije stvar u tome koliko ce lekar da ti bude ljubazan tokom razgovora, nego kako ce da ti pomogne....

Ma naravno, kad ti prdiš o IT sektoru i proglašavaš ga za tra la la zanimanje jer tako kaže tvoj burazer i ETFovci, onda je to čista destilovana istina i faktualno stanje stvari, kad ja pričam o sopstvenim iskustvima kao pacijent, ja sam laik. Mojne me sreće ti.

To što u tim ustanovama rade i lekari iz državne službe meni lično nije ama baš nikakav garant kvaliteta, jer imam slučaj iz porodice gde je baš jedan takav državni stručnjak doveo u pitanje život jednog mog člana porodice, ne zato što je nestručan već upravo zato što je u tom trenutku uživao monopol nad svojom specijalizacijom u državnoj ustanovi i jednostavno mu se moglo da ga boli ona stvar za pacijenta, i cela stvar se pukom srećom nije završila fatalno baš zbog odlaska u privatnu kliniku (nebitno koju). Ali sve i da ja lažem, pretpostavljam da onda i @Lazar laže kad navodi svoje iskustvo sa privatnim i državnim bolnicama pre par strana.

Tako da ono, itekako mi je bitan profesionalizam u celoj priči jer od njega sve kreće, i jako mi je veliki problem ako se lekar ne odnosi prema meni sa uvažavanjem, možda to tebi nije bitno, ali većini ljudi jeste i za to postoji vrlo logično objašnjenje. Nije da očekujem da mi se prostre crven tepih kad se pojavim ali barem neki minimum poštovanja i pristojnosti je svakako neophodan pošto ja plaćam tog lekara svojim sopstvenim parama, i državnog i privatnog.

Cela ta priča o lošim privatnim klinikama može da se svede na tržišnu utakmicu, pa ako npr. jedan Bel Medic ima neprofesionalno i nestručno osoblje, pre ili kasnije će da izgube klijentelu ili još gore da budu olešeni na sudu zbog nesavesnog lečenja, o negativnom PRu po svim mogućim lešinarskim medijima koji jedva čekaju da pišu o tome da i ne pričamo. Ljudi koji se leče u privatnim klinikama obično imaju velika primanja čim mogu sebi da priušte tako nešto, a kad neko toliko zarađuje, obično nije budala i ne dozvoljava da ga niko na bilo koji način lera i pravi ga majmunom za njegove rođene pare.

• Author
On 5/7/2021 at 9:57 PM, marica said:

Služavka. Pošto u Singapuru praktično nema nikakve socijalne pomoći ni oko dece, ni oko penzionera, ogroman broj žena iz Indonezije i Filipina (ima ih i iz drugih zemalja samo u mnogo manjem broju) dolaze ovde da rade kao pomoć u kući. Plaćene su 600 SGD na mesečnom nivou, žive sa ljudima koji ih zapošljavaju, i imaju samo nedelju slobodno. Poslodavac je dužan da im obezbedi hranu.

Ne moraju da žive u Condu, mogu da žive i u HDB-u. Iako je to nelegalna opcija za ekspate. Ne bi bili jedini i Singapur zatvara oči pred tim prekršajem. A mogli bi i da imaju cimere. Evo npr. imamo i poznanika koji takođe ima ženu i troje dece, mejdicu koja živi s njima u kući i cimera na top toga. Nije da nema takvih slučajeva. To je nekako više u tvom fazonu pretpostavljam. 

Ne moraju da plaćaju škole toliko, može vrtić da se nađe i za 1500 SGD, a u školu drugo dete može za skoro dž ako ikada uspe da nađe mesto u državnoj školi. Doduše, onda bi dete išlo u vrtić u šoping centru (nekoliko spojenih lokala, bez dvorišta i otvorenog prostora), a trebalo bi i starije dete prilagoditi uslovima u državnoj školi, nakon totalnog razmazivanja 2 godine u tom vrtiću sa dvorištem. A na kraju krajeva, što da uče nemački u nemačkom vrtiću (hint da bi mogli da pričaju s familijom u Nemačkoj i da im bude lakše da se integrišu ako se jednog dana vrate), kada mogu da uče mandarinski, tamilski ili bahasu u lokalnoj školi i budu globtrotersi kulovi jednog dana. 

Ne mora mejdica da ih košta 2000SGD može i da živi u njihovom stanu u pomoćnoj prostoriji ili atomskom skloništu (vrlo popularna opcija lokalno), ali oni smatraju da svako živo biće ima pravo na privatnost i fiksne radne sate, pa pokušavaju da joj obezbede sobu u stanu koju deli sa svojom drugaricama i dolazi da radi kod njih 6 sati dnevno samo radnim danom. Te ona može da zaradi dodatne pare svojim maserskim poslom ili eventualno dodatnim uslužnim čišćenjem. Takođe joj totalno "obesno" daju platu od 1000 SGD umesto da se drže minimuma od 600 SGD koji Singapur prepisuje. 

Bez obzira šta ti mislio o njihovim troškovima, ti ljudi održavaju isti nivo života koji su imali u Nemačkoj. Sram ih bilo što znaju šta je dobro, i hoće da žive komotno! I taj život jednostavno košta u Singapuru 20.000 SGD i dobar deo toga može da se izjednači sa troškovima koje bi imali za poreze i doprinose (procentualno, ne u apsolutnoj vrednost)i u Nemačkoj. To, pored toga da su deca mnogo veći trošak od zdravstvenog osiguranja, je bila poenta mog pisanija, ali iz nekog razloga ti hoćeš da se nadmećemo u kategoriji "ko može jeftinije da prođe u Singapuru"... as usual. :maddd:

Zena ne radi, dvoje dece se salju u skolu, pa ipak mora da se uzima pomagateljica. I ne samo sto mora da se uzima vec treba i da joj se placa duplo od standardne cene i da se stambeno obezbedjuje. 

Deca se ne salju u drzavnu skolu, vec u privatnu, i to ne u bilo kakvu privatnu nego u Singapuru moraju da pohadjaju nemacku skolu.

Nemam nista protiv, to je njihova stvar. Samo uzimati ovu porodicu kao primer kako stranci sa decom ne mogu da rade u Aziji je nonsens. Cak naprotiv, mislim da u Aziji sa decom samo moze lakse da bude jer na zapadu veoma retko ko moze da priusti da placa negovateljicu za decu, a u Aziji to je bagatela za expate. 

Kada je rec o skoli, ko hoce da mu dete pohadja internacionalnu skolu neka pogleda koliko te skole kostaju na zapadu opet. Nemojmo da mesamo babe i zabe.

Ova porodica sa takvim primanjima bi u Australiji placala porez od 45%. A ni na kakvu socijalu ne bi imali pravo, osim drzavne skole, osnovne i srednje. Morali bi da placaju privatno zdravstveno osiguranje, a ako nece onda bi placali dodatni porez povrh tih 45%. 

Ja da sam sve ove godine mogao da placam porez 12% kao oni sada bih ispijao koktele na nekom tajlandskom ostvrcetu. 

Edited by noskich

16 hours ago, ppetrovic said:

Ma naravno, kad ti prdiš o IT sektoru i proglašavaš ga za tra la la zanimanje jer tako kaže tvoj burazer i ETFovci, onda je to čista destilovana istina i faktualno stanje stvari, kad ja pričam o sopstvenim iskustvima kao pacijent, ja sam laik. Mojne me sreće ti.

To što u tim ustanovama rade i lekari iz državne službe meni lično nije ama baš nikakav garant kvaliteta, jer imam slučaj iz porodice gde je baš jedan takav državni stručnjak doveo u pitanje život jednog mog člana porodice, ne zato što je nestručan već upravo zato što je u tom trenutku uživao monopol nad svojom specijalizacijom u državnoj ustanovi i jednostavno mu se moglo da ga boli ona stvar za pacijenta, i cela stvar se pukom srećom nije završila fatalno baš zbog odlaska u privatnu kliniku (nebitno koju). Ali sve i da ja lažem, pretpostavljam da onda i @Lazar laže kad navodi svoje iskustvo sa privatnim i državnim bolnicama pre par strana.

Tako da ono, itekako mi je bitan profesionalizam u celoj priči jer od njega sve kreće, i jako mi je veliki problem ako se lekar ne odnosi prema meni sa uvažavanjem, možda to tebi nije bitno, ali većini ljudi jeste i za to postoji vrlo logično objašnjenje. Nije da očekujem da mi se prostre crven tepih kad se pojavim ali barem neki minimum poštovanja i pristojnosti je svakako neophodan pošto ja plaćam tog lekara svojim sopstvenim parama, i državnog i privatnog.

Cela ta priča o lošim privatnim klinikama može da se svede na tržišnu utakmicu, pa ako npr. jedan Bel Medic ima neprofesionalno i nestručno osoblje, pre ili kasnije će da izgube klijentelu ili još gore da budu olešeni na sudu zbog nesavesnog lečenja, o negativnom PRu po svim mogućim lešinarskim medijima koji jedva čekaju da pišu o tome da i ne pričamo. Ljudi koji se leče u privatnim klinikama obično imaju velika primanja čim mogu sebi da priušte tako nešto, a kad neko toliko zarađuje, obično nije budala i ne dozvoljava da ga niko na bilo koji način lera i pravi ga majmunom za njegove rođene pare.

ok, necu uopste da se raspravljam s tobom oko ovoga....samo ponavljam, nigde nisam rekao da su privatne klinike lose, vec da su privatne bolnice losije od drzavnih, iz razloga koje sam vec naveo ( razlikuj termine priv. bolnica i priv. poliklinika/klinika) , i rekao sam da bel medic ima kadar ispod proseka poredeci sa nekim drugim privatnim klinikama, a pogotovu uzimajuci u obzir cene kojima razvaljuju....ljudi koji idu u bel medic se jednom imenicom mogu nazvati - snobovi.....adekvatna rec, ne znam da li si cuo da ljudi cesto rade nesto sto je skupo  ili idu negde gde je skupo, samo da bi se pricalo o tome kako oni imaju para, i da bi im se drugi "divili"....iako ta usluga ili to mesto uopste ne moraju da budu vredni tog novca....jedno od takvih mesta je bel medic....i naravno, od starta su se dobro izreklamirali po ambasadama i expatskim zajednicama u bgu, i oni sad vecinom idu tamo , po navici....a svakako da pojma nemaju o strucnosti srpskih lekara, kao sto ni ja ne bih imao pojma ko je dobar a ko nije, da se sad preselim u valensiju npr....a o strucnosti kadra u raznim poliklinikama ili bolnicama nemam sta s tobom da pricam, to mogu da diskutujem samo s nekim iz branse, jer ni ja nisam diskutovao s tobom o strucnosti IT kadra iz ove ili one firme, posto o tome nemam pojma.....

7 hours ago, bam-bam said:

ljudi koji idu u bel medic se jednom imenicom mogu nazvati - snobovi.....adekvatna rec, ne znam da li si cuo da ljudi cesto rade nesto sto je skupo  ili idu negde gde je skupo, samo da bi se pricalo o tome kako oni imaju para, i da bi im se drugi "divili"

Ne.

Ljudi idu u Bel Medic uglavnom zbog toga što su se potrudili da sklope ugovore sa većinom osiguravajućih kuća i kada ljudi uzmu polise privatnog zdravstvenog osiguranja, okrenu broj telefona i konsultuju se sa stručnim licem koje onda zakaže pregled u adekvatnoj ustanovi, i to je u dobrom delu slučajeva upravo Bel Medic.

Ja sam lično više puta iz tog razloga bio kod njih a inače nemam pojma koje sve klinike postoje, niti me interesuje ko je kakav pošto je vreme divljaštva u privatnim klinikama odavno prošlo kod nas, više ne idem tamo, ali ne zato što su nestručni ili neprofesionalni već zato što sad imam drugačiju polisu osiguranja po kojoj moram da plaćam 30% participacije na sve preglede kod njih, a na drugim mestima to imam besplatno, tj. uračunato u cenu polise, i to je jedini razlog.

Prvi put čujem da neko ide u Bel Medic da bi im se drugi divili zbog toga, to mi je skroz van pameti, nije da je Bel Medic svetski poznat brend pa da izaziva bilo kakvo divljenje, svašta.

Ljudi koji žele da im se drugi dive obično uvek nose najnoviji iPhone, firmiranu garderobu, voze skupa kola, i ostale sitnice koje vole mladi. Boli nekoga uvo gde ko ide na medicinske preglede. Taman kad sam pomislio da sam pročitao sve tvoje bisere, a ti opet iznenadiš. Hit.

7 hours ago, noskich said:

Ova porodica sa takvim primanjima bi u Australiji placala porez od 45%. A ni na kakvu socijalu ne bi imali pravo, osim drzavne skole, osnovne i srednje. Morali bi da placaju privatno zdravstveno osiguranje, a ako nece onda bi placali dodatni porez povrh tih 45%. 

Uz rizik da ispadnem skroz glup, ali o kakvoj socijali mi ovde pričamo? Npr. meni su mesečna primanja ovde skoro 2000 EUR, i malo mi je nelogično da se žalim da nemam pravo na socijalu, mislim, valjda je logično da nemam? Socijalu valjda primaju nezaposleni i ljudi koji nemaju dovoljno prihoda i ugrožena im je egzistencija, a to definitivno nisam ja niti opisana porodica u SGu.

Ili misliš na pomoć države u stilu povraćaja PDVa na bebi opremu i tako te stvari?

2 hours ago, ppetrovic said:

Ne.

Ljudi idu u Bel Medic uglavnom zbog toga što su se potrudili da sklope ugovore sa većinom osiguravajućih kuća i kada ljudi uzmu polise privatnog zdravstvenog osiguranja, okrenu broj telefona i konsultuju se sa stručnim licem koje onda zakaže pregled u adekvatnoj ustanovi, i to je u dobrom delu slučajeva upravo Bel Medic.

Ja sam lično više puta iz tog razloga bio kod njih a inače nemam pojma koje sve klinike postoje, niti me interesuje ko je kakav pošto je vreme divljaštva u privatnim klinikama odavno prošlo kod nas, više ne idem tamo, ali ne zato što su nestručni ili neprofesionalni već zato što sad imam drugačiju polisu osiguranja po kojoj moram da plaćam 30% participacije na sve preglede kod njih, a na drugim mestima to imam besplatno, tj. uračunato u cenu polise, i to je jedini razlog.

Prvi put čujem da neko ide u Bel Medic da bi im se drugi divili zbog toga, to mi je skroz van pameti, nije da je Bel Medic svetski poznat brend pa da izaziva bilo kakvo divljenje, svašta.

Ljudi koji žele da im se drugi dive obično uvek nose najnoviji iPhone, firmiranu garderobu, voze skupa kola, i ostale sitnice koje vole mladi. Boli nekoga uvo gde ko ide na medicinske preglede. Taman kad sam pomislio da sam pročitao sve tvoje bisere, a ti opet iznenadiš. Hit.

iznenadio bi se sta sve snobovi rade....u beogradu je bel medic poznat u snobovskim krugovima, i vrlo je bitno da mozes da kazes da se " tamo lecis"......zato sto je sve bar duplo, ako ne i tri puta, skuplje nego na ostalim mestima...a to garderoba i satovi, kola, to je mozda bitno klincima, ali verovao ili ne , ima i snobova od 50-60-70 godina, i to dosta...a starijim ljudima su zdravstvene ustanove bitne u zivotu, to je dobar deo njihovog kruga interesovanja....nekad imam utisak kao da pricam s nekim ko je pao s marsa pa direkt na bg asfalt :).....al evo, bar nesto da naucis od iskusnijih ;)...iskoristi to dok mozes

Edited by bam-bam

23 hours ago, noskich said:

Zena ne radi, dvoje dece se salju u skolu, pa ipak mora da se uzima pomagateljica. I ne samo sto mora da se uzima vec treba i da joj se placa duplo od standardne cene i da se stambeno obezbedjuje. 

Deca se ne salju u drzavnu skolu, vec u privatnu, i to ne u bilo kakvu privatnu nego u Singapuru moraju da pohadjaju nemacku skolu.

Nemam nista protiv, to je njihova stvar. Samo uzimati ovu porodicu kao primer kako stranci sa decom ne mogu da rade u Aziji je nonsens. Cak naprotiv, mislim da u Aziji sa decom samo moze lakse da bude jer na zapadu veoma retko ko moze da priusti da placa negovateljicu za decu, a u Aziji to je bagatela za expate. 

Kada je rec o skoli, ko hoce da mu dete pohadja internacionalnu skolu neka pogleda koliko te skole kostaju na zapadu opet. Nemojmo da mesamo babe i zabe.

Ja da sam sve ove godine mogao da placam porez 12% kao oni sada bih ispijao koktele na nekom tajlandskom ostvrcetu. 

Reče čovek koji sanja život na Tajlandu o životu ljudi koji žive u Singapuru.

Što bi stari rekli: Kol'ko znaš, tol'ko zjaš! :roll:

• Author
16 hours ago, ppetrovic said:

Uz rizik da ispadnem skroz glup, ali o kakvoj socijali mi ovde pričamo? Npr. meni su mesečna primanja ovde skoro 2000 EUR, i malo mi je nelogično da se žalim da nemam pravo na socijalu, mislim, valjda je logično da nemam? Socijalu valjda primaju nezaposleni i ljudi koji nemaju dovoljno prihoda i ugrožena im je egzistencija, a to definitivno nisam ja niti opisana porodica u SGu.

Ili misliš na pomoć države u stilu povraćaja PDVa na bebi opremu i tako te stvari?

O socijali da iako placas najvisu poresku stopu od 45% primoran si da placas privatno zdravstveno osiguranje. Imas izbor ili da ga placas ili da placas dodatni porez povrh tih 45%.

I ne kvalifikujes se za bilo kakav benefit. Recimo dodatak za dete, subvencionisani vrtic (jer su vrtici i bilo kakvo cuvanje dece izuzetno skupi). Ako recimo tvoja zena izgubi posao nema ni ona pravo na bilo kakvu pomoc jer ti zaradjujes previse pa se ona ne kvalifikuje. Ako i tvoja zena i ti izgubite posao, a imate imovinu koja vas diskvalifikuje takodje nemate pravo ni na kakvu pomoc.

Problem je u tome da placas ogromnu sumu poreza, a nemas gotovo nikakvu korist od toga licno. Drugi problem je sto socijalni sistem ohrabuje lose karakterne osobine.

Na primer, ne mozes da priustis da kupis kucu u Sidneju i novac koji si ustedeo iskoristis da kupis kucu u Brizbenu. Recimo zena ti se razboli tesko, padne u krevet, ti moras da brines o njoj, napustis posao. Nemate vise nikakve prihode, ali nema nikakve pomoci jer eto imate kucu u Brizbenu. Znaci morate da prodate tu kucu, pa da potrosite novce da biste bili ispod imovinskog limita za socijalnu pomoc i tek onda mozete da se prijavite. A neko ko je svoju zaradu spiskao na ruletu ima pravo na socijalnu pomoc. Isto kao sto pravo na socijalnu penziju ima i neko ko zivi u Sidneju u kuci od nekoliko miliona jer vrednost kuce u kojoj se zivi ne ulazi u limit imovine. 

I samo da se pojasni, iznos socijale je jako mali, jedva se prezivljava sa tim. Znaci ko je medju najplacenijima pored toga sto placa porez 45% treba da plati privatno zdravstveno osiguranje za celu porodicu plus osiguranje za slucaj da se razboli pa izgubi posao jer em nema pravo na socijalu, em je ona mizerna. Ako se ne razboli vec izgubi posao, onda mu ni to osiguranje ne vredi, to je samo za bolest. Onda nista. 

1 hour ago, marica said:

Reče čovek koji sanja život na Tajlandu o životu ljudi koji žive u Singapuru.

Što bi stari rekli: Kol'ko znaš, tol'ko zjaš! :roll:

A da li neko zivi ili ne je izrazeno u kolicini novca koji potrosi? 

I sto bi se reklo, kad nemas argumente, onda pokusaj da ocrnis sagovornika. 

Edited by noskich

Ajde da pricamo malo o emigraciji u Latinsku Ameriku ...Podelicu jedan tekst koji je na facu napisao moj drug pre manje od jednog dana, inace Ekvadorac, koji se ozenio za brazilku, dobili cerkicu i sad zive u Brazilu, u poznatom turistickom gradicu Paraty, jedno 200km niz obalu od Rija...On mu sad tamo dodje expat....tekst kacim u originalu, a ispod cu da nakacim facebook translate na engleski, uz neznatne moje korekcije, tamo gde je nejasno...Kao sto je vec poznato, uglavnom se trudim da dajem misljenja iz licnog iskustva, ili nekog ko je meni blizak, i ne volim da zasipam forum sa nekakvim linkovima sajtova koji skupljaju statisticke podatke , a koji u sustini vrlo malo pokazuju pravu sliku " s terena" ....nekom se to ne svidja, ali kapiram da ima i dosta ljudi kojima je ziva rec vaznija od podataka sa bezlicnih sajtova koje svi mozemo da izguglamo....

"El timeline fue más o menos así:

Salimos de casa los tres : madre, hija y padre a una protesta para que aquí en la ciudad haya un observatorio para los crimenes cometidos contra las mujeres. La protesta fue en el centro histórico de la ciudad donde vivimos, frente a la cámara de concejales. Salieron a decirnos que el proyecto había sido aprobado por unanimidad. Entre paréntesis esta protesta se concretó porque dos chicas fueron atacadas por un sujeto con el fin de violarlas, una vez en la comunión de la protesta supimos que las dos chicas eran nuestras amigas.

La protesta salió camino de otro órgano del estado, la comisaría de la policía civil, que es donde queremos que exista la comisaría de la mujer. La protesta tenía sus puntos claros, no éramos un ciento de personas con carteles y gritos al azar.

Llegamos a la comisaría y empezamos a protestar con cantos y carteles. Después de varios minutos de protesta pacífica nadie salió del edificio. Empezamos a poner los carteles en las puertas del inmueble. Al rato salió un policía con un rifle de esos que hacen racatatata y gritando: que mierda es eso (traducción libre) disparó al pasto a 1 metro de donde estábamos.

Si, el tipo salió a disparar , no salió a discutir, a escuchar, no salió a disparar por suerte nuestra, y eso es lo triste naturalizar la violencia, agradecer que esta vez la bala no fue para mí.

Estuvimos varios minutos más, intentando buscar la bala, demostrando que estamos familias con niños , que los hombres también estamos cansados de los abusos a la mujeres que es deber del Estado proteger y atender a las mujeres cuyos derechos han sido violentados.

Regresamos en casa, mi compañera estava en estado de shock, mi hija le hizo remedios caseros de esos que curan el alma.

El tiempo ayudó a calmarnos, a digerir.

Horas más tarde veo un post de un partido político (no importa si es derecha o izquierda, al final eso es lo que el poder quiere: que caigamos en su juego de hinchadas) pública lo que aconteció con un vídeo, solo que ellos no estaban ahí, la lucha no es de ellos, son la vieja estrategia de pescar a río revuelto, lo que me molesta aún más que el policía que disparó.

Esta parte del mundo ya está en guerra una guerra muy lenta que se lleva pequeñas cantidades de seres humanos a diario. Una guerra causada por la corrupción, el narcotráfico, el abandono de las obligaciones del estado y de sus ciudadanos, si nosotros somos también culpables por escoger ver para el otro lado. Una guerra que durará muchos años y que sólo será posible terminarla si cambiamos el enfoque, si aceptamos que nos afecta el dolor ajeno que el sufrimiento del otro es también nuestro, que la educación perse no soluciona pero si la empatía del que escoje enseñar del que acepta como deber ampliar su conocimiento, del que busca opinión, del que no se alimenta con el chisme ni mucho menos de los medios, del que deja de creerle al Jetset, del que está harto de mamar gallo.

Este post será borrado después de unos días porque todo lo digamos será editado, manipulado y puesto en nuestra contra para el bien del gran juego del cual somos pequeñas piezas. "

Engleska verzija: 

"The timeline was pretty much like this:

The three of us left home: mother, daughter and father to a protest so that here in town they open an observatory for crimes committed against women. The protest was in the historic center of the city where we live, in front of the council house. They came out to tell us that the project had been unanimously approved. In brackets this protest happened because two girls were attacked by a subject in order to rape them, once in the communion of the protest we learned that the two girls were our friends.

The protest went the way of another state organ, the civilian police station, which is where we want the women's police station to exist. The protest had its points clear, we weren't a hundred people with random signs and screams.

We arrived at the police station and started protesting with chants and signs. After several minutes of peaceful protest no one came out from the building. We started putting up the signs on the doors of the building. A policeman came out with a rifle , one of those who do racatatata and screaming: what the fuck is that (free translation) shot into grass 1 meter from where we were.

Yeah, the guy went out to shoot, didn't come out to argue, listen, and the sad thing is by saying this, I normalize violence, but I should be even thankful that this time the bullet wasn't for me.

We spent several more minutes trying to search for the bullet, saying that we are families with children, that men are also tired of the abuse of women , it is the duty of the State to protect and care for women whose rights have been violated.

Back home, my partner was  in shock, my daughter made her home remedies of soul healing.

Time helped calm us down, digest.

Hours later I see a post from a political party (no matter if it's right or left, at the end that's what power wants: to fall into their game of fans) public what happened with a video, only they were not there, the fight is not theirs, that is the old strategy of fishing in muddy  river, which bothers me even more than the cop who shot.

This part of the world is already at war, a very slow war that takes small amounts of human beings daily. A war caused by corruption, drug trafficking, abandoning the obligations of the state and its citizens, if we are also guilty of choosing to look at the other way. A war that will last many years and it will only be possible to end if we change the focus, if we accept that affects us the pain that others suffering is also ours, that education per se does not solve it,  but  the empathy we choose to teach,  if we accept that we should expand the knowledge , if we seek for the opinion , if we stop feeding with gossips, and  much less with the media, if we stop believing in the jet set , and stop feeding up the monster.

This post will be deleted after a few days because everything we say will be edited, manipulated and put against us for the good of the great game of which we are small pieces."

trenutak pucanja iz mitraljeza: https://www.instagram.com/p/COtE6F8jdUX/?igshid=kj9iyhgikska&fbclid=IwAR2OtLp6l30ZHGdBfBCWHSfD6YpoDYl7Uw4AVYPikDD8UV_xLL-2zmiyu3I

bas me zanima sta o ovome misli @Dragance......

da li ovako nesto moze da se dogodi u Evropi , ili jugoistocnoj Aziji npr?  u turistickom mestu, pa cak i u nekom zabacenom selu...sta ovo govori o sigurnosti zivota tamo? Da li su u pravu oni koji kazu da je Evropa najljudskije mesto za zivot? .........

Mogu samo da kazem da sam nebrojeno puta bio u Paraty-ju, jer nam je bio na 2h voznje i najkraci put do plaza. I mogu da dodam da Brazil, pocev od, otprilike, 2015. sigurnim koracima trci unazad, u destrukciju. Ali, nije ni da je i pre toga bilo neuobicajeno da bude ovakvih ispada. Jednostavno je, policajci, kao i svuda, imaju oruzje, sto im daje moc. Kad se osete ugrozenim, ne libe se da ga iskoriste, narocito tamo. Protestanti su ih "provocirali", osetili su se ugrozenim i resili da je pucanje "u vazduh" najbolji nacin da se "razbiju" protesti, i ocigledno su bili u pravu. Tako to tamo ide. Narocito sad, kad se takvo osiono ponasanje favorizuje i precutno podrzava od strane aktuelnog rezima. Generalno, nije dovoljno razvijeno demokratsko drustvo, jer prvenstveno, ljudi nemaju dovoljan nivo obrazovanja da se informisu i bore za svoja prava. Narocito u poslednje vreme, sve se svodi na politicki obojene proteste, gde se dele po tome da li si PeTista (pristalica bivseg, levo orijentisanog rezima, na celu sa bivsim predsednikom Lulom i njegovom Radnickom partijom (PT)) ili "bolsominion" (pristalica aktuelnog, desnicarskog rezima i predsednika Bolsonara), koja god da je tema u pitanju. Bilo je i ranije uvek podela u Brazilu, ako nista drugo, onda po tome ko za koji klub navija, ali ovakvu polarizaciju drustva, sa izrazito suprotstavljenim politickim neistomisljenicima, to nisam doziveo za svojih 10 godina boravka.

Brazil je divna zemlja, ljudi su uglavnom sjajni, zivot tamo moze da bude lep, ali sad sigurno nije trenutak za emigraciju tamo, prvenstveno zbog ekonomske situacije (da zanemarimo aktuelnu pandemiju). Vrhunac je bio negde kad sam ja otisao, oko 2010., a od tad je postepen pad, koji ubrzava oko 2015. i postaje strmoglav u poslednje 2-3 godine. Poznato je koliko je bezbednost uvek bila problem tamo, narocito u vecim gradovima, to je manje-vise isto i sad. Ali, kao sto sam naveo, ekonomska i politicka situacija je, nazalost, takva da ne bih sad nikom preporucio da se seli tamo, pa ne vidim zasto bismo dalje diskutovali o Brazilu kao potencijanom mestu za emigraciju.

Edited by Dragance

31 minutes ago, Dragance said:

Mogu samo da kazem da sam nebrojeno puta bio u Paraty-ju, jer nam je bio na 2h voznje i najkraci put do plaza. I mogu da dodam da Brazil, pocev od, otprilike, 2015. sigurnim koracima trci unazad, u destrukciju. Ali, nije ni da je i pre toga bilo neuobicajeno da bude ovakvih ispada. Jednostavno je, policajci, kao i svuda, imaju oruzje, sto im daje moc. Kad se osete ugrozenim, ne libe se da ga iskoriste, narocito tamo. Protestanti su ih "provocirali", osetili su se ugrozenim i resili da je pucanje "u vazduh" najbolji nacin da se "razbiju" protesti, i ocigledno su bili u pravu. Tako to tamo ide. Narocito sad, kad se takvo osiono ponasanje favorizuje i precutno podrzava od strane aktuelnog rezima. Generalno, nije dovoljno razvijeno demokratsko drustvo, jer prvenstveno, ljudi nemaju dovoljan nivo obrazovanja da se informisu i bore za svoja prava. Narocito u poslednje vreme, sve se svodi na politicki obojene proteste, gde se dele po tome da li si PeTista (pristalica bivseg, levo orijentisanog rezima, na celu sa bivsim predsednikom Lulom i njegovom Radnickom partijom (PT)) ili "bolsominion" (pristalica aktuelnog, desnicarskog rezima i predsednika Bolsonara), koja god da je tema u pitanju. Bilo je i ranije uvek podela u Brazilu, ako nista drugo, onda po tome ko za koji klub navija, ali ovakvu polarizaciju drustva, sa izrazito suprotstavljenim politickim neistomisljenicima, to nisam doziveo za svojih 10 godina boravka.

Brazil je divna zemlja, ljudi su uglavnom sjajni, zivot tamo moze da bude lep, ali sad sigurno nije trenutak za emigraciju tamo, prvenstveno zbog ekonomske situacije (da zanemarimo aktuelnu pandemiju). Vrhunac je bio negde kad sam ja otisao, oko 2010., a od tad je postepen pad, koji ubrzava oko 2015. i postaje strmoglav u poslednje 2-3 godine. Poznato je koliko je bezbednost uvek bila problem tamo, narocito u vecim gradovima, to je manje-vise isto i sad. Ali, kao sto sam naveo, ekonomska i politicka situacija je, nazalost, takva da ne bih sad nikom preporucio da se seli tamo, pa ne vidim zasto bismo dalje diskutovali o Brazilu kao potencijanom mestu za emigraciju.

ali da policajac bez reci izadje iz stanice i puca iz automatske puske u zemlju medju ljude sa malom decom, koji su se okupili na protestu protiv zlostavljanja i sliovanja zena!? Meci su lako mogli da rikosetiraju...Da li to moze da se smatra ocekivanim sad u Brazilu? cisto iz diskursa osobe koja je expat tamo, pa malo sa strane sagledava situaciju..

Niđe veze. Pa i u Americi policajci svako malo prekorače silu, često i ubiju čoveka, pa niko zbog toga ne precrtava USA sa liste zemalja za emigraciju. Da ne pominjemo policijsku brutalnost u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Srbiji...

4 hours ago, Ginter said:

Niđe veze. Pa i u Americi policajci svako malo prekorače silu, često i ubiju čoveka, pa niko zbog toga ne precrtava USA sa liste zemalja za emigraciju. Da ne pominjemo policijsku brutalnost u Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Srbiji...

Policija u Srbiji, Francuskoj, Nemackoj, USA da puca iz vatrenog oruzja na neke benigne proteste finih ljudi,  roditelja sa decom, pacifista,  protiv seksualnog zlostavljanja zena? pa ne bih bas rekao...ovo sto sam okacio je paradigma nasilja u jednoj drzavi, treba malo razmisliti, procitati tekst i pogledati kratak snimak....ovde se uopste ne radi samo o nasilju policije, nego o kulturi nasilja ,ako kapiras sta sam mislio.....da li bi ti bilo normalno da se ovako nesto desilo u srbiji, ili francuskoj, ili bilo kojoj evropskoj zemlji? Ja tako nesto ne mogu ni da zamislim da bi moglo da se desi , bilo gde u Evropi- da policajac izadje na vrata stanice sa mitraljezom dugackim ko on sam, bez reci i bilo kakve diskusije ispali par bojevih metaka medju okupljene porodice sa decom, istina u zemlju, al nebitno, da im odbrusi da se tornjaju odatle i da se mirno vrati u stanicu,  ...o tome je polemika

Edited by bam-bam

• Author

@bam-bam možeš da ne voliš statistiku, ali ona je jedini objektivniji pokazatelj stanja na terenu. Jedan čovek ili grupa ljudi na osnovu svog ograničenog ličnog iskustva ne može da uvidi složenu i široku sliku stvari. Ljudi vide samo jedan delić, svoj kraj, svoju profesiju, svoju klasu, svoje godište... 

A statistika je neumoljiva po pitanju bezbednosti. Južna Amerika je bez ikakve dvojbe statistički najnesigurniji deo sveta, pogledaj koje god podatke hoćeš to je tako po broju ubistava, otmica, kradja itd. Jedino Južna Afrika može da im parira.

Dobro je čuti i lična iskustva, ali biti i svestan od koga ta iskustva dolaze. Po mom mišljenju nije pametno potpuno ignorisati statistiku. Treba konsultovati različite izvore informacija.

Naravno, to ne znači da svi treba te zemlje da otpišu u startu. Treba biti svestan rizika i ponašati se shodno njima. Ima izreka nema lošeg vremena, već samo loše opreme. Pa u slučaju sigurnosti može se reći nešto slično, nema opasnih mesta, već samo neinformisanost, nepripremljenost i neiskustvo. A nekada i samo loša sreća što se može desiti bilo gde... U svakom slučaju treba biti prilagođen sredini u kojoj se nalazis. 

Ima sad više nivoa sigurnosti i pripremljenosti za njih. Recimo ratni reporteri moraju žestoku pripremu da prodju da bi išli tamo. 

A svako treba na prvom mestu da se informiše i onda odluči da li je to za njega ili nju, i zatim da se priprema. 

Edited by noskich

11 hours ago, bam-bam said:

da li ovako nesto moze da se dogodi u Evropi , ili jugoistocnoj Aziji npr?  u turistickom mestu, pa cak i u nekom zabacenom selu...sta ovo govori o sigurnosti zivota tamo? Da li su u pravu oni koji kazu da je Evropa najljudskije mesto za zivot? .........

5 hours ago, bam-bam said:

Policija u Srbiji, Francuskoj, Nemackoj, USA da puca iz vatrenog oruzja na neke benigne proteste finih ljudi,  roditelja sa decom, pacifista,  protiv seksualnog zlostavljanja zena? pa ne bih bas rekao...ovo sto sam okacio je paradigma nasilja u jednoj drzavi, treba malo razmisliti, procitati tekst i pogledati kratak snimak....ovde se uopste ne radi samo o nasilju policije, nego o kulturi nasilja ,ako kapiras sta sam mislio.....da li bi ti bilo normalno da se ovako nesto desilo u srbiji, ili francuskoj, ili bilo kojoj evropskoj zemlji? Ja tako nesto ne mogu ni da zamislim da bi moglo da se desi , bilo gde u Evropi- da policajac izadje na vrata stanice sa mitraljezom dugackim ko on sam, bez reci i bilo kakve diskusije ispali par bojevih metaka medju okupljene porodice sa decom, istina u zemlju, al nebitno, da im odbrusi da se tornjaju odatle i da se mirno vrati u stanicu,  ...o tome je polemika

Mislim da je malo preterano govoriti o "kulturi nasilja" u Latinskoj Americi, zvučiš mi kao propagandne vesti velikih medijskih kuća. Ali OK, znam na šta si mislio, iako je Latinska Amerika širok pojam i obuhvata praktično celu Srednju i Južnu Ameriku i definitivno nisu sve države, pa čak ni regioni u okviru iste države isti.

Svi smo mi okruženi nasiljem, gde god da živimo. Kako se to nasilje manifestuje i kako ga mi doživljavamo je kulturološka stvar. Iz tog ugla, prosečan Srbin, i šire Evropljanin, možda nije navikao na ovakvu manifestaciju sile. Zapravo nisam pogledala video jer je na Instagramu, a ja isti ne koristim, ali iz opisa je već jasno šta se događa. Kad se dodaju tome otmice po Latinskoj Americi, ratovi narko klanova, broj uličnih pljački s pištoljem i nožem, itd. svakako statistika nije na strani Latinske Amerike, tj. ne čini je najbezbednijom regijom na svetu. 

Meni nasilje koje smo iskusili devedesetih u Srbiji, i ono koje je bilo posledica ratnog stanja i kasniji protesti, prilično dobro otupelo receptore za strah i trajno poremetilo taj doživljej nasilja. Hoću da kažem, ne čini mi se život tamo neprihvatljivo "nesiguran" kao što bi bio npr. u nekom ratnom regionu, tj. nije mi to nasilje do te mere šokantno, da bi me to sprečilo da tamo emigriram. 

Da nije ovog finansijskog benefita koji je jedini razlog našeg bitistvovanja u Singapuru trenutno, ja bih po onom tvom predlogu, koji sam nazvala bajkovitom (ili tako nešto) vizijom emigracije, sad otišla da živim negde u Južnu Ameriku. Možda bi mi preselo brzo, teško je reći dok se čovek zapravo tamo ne nastani, ali bih svakako pokušala.

15 hours ago, bam-bam said:

ali da policajac bez reci izadje iz stanice i puca iz automatske puske u zemlju medju ljude sa malom decom, koji su se okupili na protestu protiv zlostavljanja i sliovanja zena!? Meci su lako mogli da rikosetiraju...Da li to moze da se smatra ocekivanim sad u Brazilu? cisto iz diskursa osobe koja je expat tamo, pa malo sa strane sagledava situaciju..

Pucanje iz vatrenog oruzja tamo nije nista strano i moze da se ocekuje uvek. Evo, ovih dana je aktuelna prica da su specijalne jedinice upale u neku favelu u Riju i potamanile 30 ljudi, da li zaista kriminalaca, da li i neduznih, to tamo nije ni toliko bitno. To je ipak mnogo strasnije od ove price. U tim istim favelama redovno ginu ljudi od zalutalih metaka. I nikom nista. To je normalno stanje. Ova prica tvog druga da je isao porodicno na proteste, to je u redu iz njegove perspektive. Ali, ne ide se tamo porodicno na takve proteste i ne nasrce na policijsku stanicu, ne moze to tako tamo. Verujem da taj sluzbenik koji je izasao sa oruzjem i zapucao nema ni pojma zbog cega su se ti ljudi okupili, vec je samo video gomilu ljudi koji nasrcu na policijsku stanicu, osetio se ugrozeno i "resio" situaciju. Naravno da ne opravdavam njegov cin, ali tamo to moze i tako da se radi i narocito sad prolazi. Da se ne ponavljam, da su narocito sad svi protesti politicki obojeni, da je na vlasti rezim koji propagira "tradicionalne" vrednosti, gde se "zna" gde je zeni mesto i da ne pricam dalje kakva se naopaka logika sad sve propagira, kakav se sistem "vrednosti" uspostavlja, samo cu se iznervirati.

3 hours ago, marica said:

Mislim da je malo preterano govoriti o "kulturi nasilja" u Latinskoj Americi, zvučiš mi kao propagandne vesti velikih medijskih kuća. Ali OK, znam na šta si mislio, iako je Latinska Amerika širok pojam i obuhvata praktično celu Srednju i Južnu Ameriku i definitivno nisu sve države, pa čak ni regioni u okviru iste države isti.

Svi smo mi okruženi nasiljem, gde god da živimo. Kako se to nasilje manifestuje i kako ga mi doživljavamo je kulturološka stvar. Iz tog ugla, prosečan Srbin, i šire Evropljanin, možda nije navikao na ovakvu manifestaciju sile. Zapravo nisam pogledala video jer je na Instagramu, a ja isti ne koristim, ali iz opisa je već jasno šta se događa. Kad se dodaju tome otmice po Latinskoj Americi, ratovi narko klanova, broj uličnih pljački s pištoljem i nožem, itd. svakako statistika nije na strani Latinske Amerike, tj. ne čini je najbezbednijom regijom na svetu. 

Meni nasilje koje smo iskusili devedesetih u Srbiji, i ono koje je bilo posledica ratnog stanja i kasniji protesti, prilično dobro otupelo receptore za strah i trajno poremetilo taj doživljej nasilja. Hoću da kažem, ne čini mi se život tamo neprihvatljivo "nesiguran" kao što bi bio npr. u nekom ratnom regionu, tj. nije mi to nasilje do te mere šokantno, da bi me to sprečilo da tamo emigriram. 

Da nije ovog finansijskog benefita koji je jedini razlog našeg bitistvovanja u Singapuru trenutno, ja bih po onom tvom predlogu, koji sam nazvala bajkovitom (ili tako nešto) vizijom emigracije, sad otišla da živim negde u Južnu Ameriku. Možda bi mi preselo brzo, teško je reći dok se čovek zapravo tamo ne nastani, ali bih svakako pokušala.

Brazil je divna zemlja, ljudi su uglavnom sjajni, zivot tamo moze da bude lagodan i lep. Samo covek prihvati tamosnje bezbednosne norme i pravila ponasanja i uglavnom nema problema. Zivis sa tim da neko moze da te opljacka na ulici, ali tako sto ce ti prici sa nozem ili postoljem i nece se libiti da ga upotrebi ako mu se suprotstavis, pa u skladu s tim i ne nosis puno vrednih stvari, gledas da svojim izgledom i garderobom ne privlacis paznju, pazis kuda se i kako kreces. Zivis sa tim da si u okruzenju gde su oko tebe opasne divlje zivotinje, kad gazis travom, otvoris "cetvoro ociju", jer znas da ima otrovnih zmija, pazis kad ides kroz polja banana, jer znas da ima opasnih paukova, kad si negde u sumi, vodis racuna jer znas da ima puma, jaguara. A iznad svega, cuvas se komaraca, jer znas da svake godine u kraju imas epidemiju denge, zike, sikungunje ili u nekim krajevima zute groznice, lismanioze ili cega vec. Cuvas se i Sunca, jer znas da si beo i da przi, izgoris cak i kad je oblacno. 

I sve ti je to normalno. A onda dodjes u Evropu, pa se nocu uvek okreces, zazires kad vidis da neko ide iza tebe, podilazi te jeza kad iznajmis smestaj u prizemlju, a nema barem resetke na prozoru i bodljikave zice, ili zice na struju... Onda vidis da takav zivot ipak nosi neke traume, kojih nisi ni svestan.

Edited by Dragance

Nisam htela da umanjim stepen nasilja u Latinskoj Americi. Naprotiv. Svi moji prijatelji iz Južne Amerike imaju bar po neku horor priču kojom me obasipaju kad god udelim kakav kompliment njihovim zemljama.

1 hour ago, Dragance said:

I sve ti je to normalno. A onda dodjes u Evropu, pa se nocu uvek okreces, zazires kad vidis da neko ide iza tebe, podilazi te jeza kad iznajmis smestaj u prizemlju, a nema barem resetke na prozoru i bodljikave zice, ili zice na struju... Onda vidis da takav zivot ipak nosi neke traume, kojih nisi ni svestan.

Kad pomenu baš Brazil, imala sam koleginicu Brazilku, koja je u Evropi, u tom momentu živela već skoro deceniju, i dalje se nije usuđivala da noću prolazi kroz park u sred Frankfurta, gde si u najgorem slučaju mogao da sretneš ponekog pijanca i gomilu zečeva. Tako da mi je poznato to o čemu govoriš. Tj. ti "tikovi" koji ostaju, kad odande odeš.

Samo sam htela da naglasim da to nekima ne mora biti jedini ili presudan razlog donošenja odluke da li ili ne tamo emigrirati (posebno što je Latinska Amerika baš širok pojam). Kao i to da nasilje dolazi u raznim oblicima. Koliko će i kakve će traume ostaviti na nas zavisi od mnogih faktora. 

7 hours ago, marica said:

Slazem se sa tobom, mene isto neko nasilje ovog tipa, ili ulicni kriminal, ne bi odgovorili od toga da emigriram u neku zemlju...pogotovu u juznu ameriku, koju obozavam, pa sam izmedju ostalog i studirao i diplomirao spanski na filoloskom faxu bas zbog te ljubavi....a potpuno se slazem s tobom da nam je zivot u srbiji 90` doneo, ako nista drugo dobro, a ono bar neku vrstu anestezije za takve nepredvidjene stvari, pa se ne stresiramo mnogo kada su rizicne situacije u pitanju....

ali fer je da pricamo o tome, da ukazemo sta se sve moze desiti u odredjenim zemljama, i na sta ljudi treba da budu pripremljeni , sta mogu da ocekuju....jer nekim ljudima je npr. vrlo vazno da budu " safe", sto bi rekli ameri heheh.....potpuno si u pravu da zemlje latinske amerike nisu sve iste....obisao sam taj kontinent uzduz i popreko, imam jako puno bliskih prijatelja tamo, provodio sam puno vremena, nije svuda isto.....npr. u chileu, argentini, urugvaju, kostariki, panami, pa i u ekvadoru, sam se uvek osecao potpuno sigurno, kao da sam u sred evrope.....sigurno u smislu da nisam osecao tu latentnu mogucnost da me neko na sred ulice opljacka, ili da potpuno random budem ucesnik ( pasivni naravno) nekog ulicnog obracuna bandi....moram priznati da mi se u kolumbiji, iako sam puno tamo boravio, u raznim regionima, nikad nista nije desilo, ako iskljucimo to da su mi u bogoti u jednoj guzvi iz dzepa izvukli i ukrali neku knjizicu :), ali kolumbiju ipak ne bih mogao da svrstam u ove " opustene" zemlje....u brazilu su me nekoliko puta jurili da me opljackaju, i u riju, i u santosu, i u baiji, jednom su me i opljackali, pistoljem, u riju na plazi, nista strasno, neki mobilni je bio u pitanju, par puta su samo pokusali da mi ukradu nesto iz dzepa, kad sam ih navatao, samo su se udaljili... ali to me ne bi odgovorilo od toga da emigriram u brazil npr...zivis s takvim stvarima, ko sto rece dragance....neka slicna prica je i za peru, meksiko.....samo kazem da tako nesto ne ocekujem da mi se desi u chileu npr, ako bi se desilo, ne bih bio pripremljen na to,a kao sto sam bio u brazilu...

imam neku teoriju zbog cega je tako vrela krv naroda u latinskoj americi....po meni je to iz podvojenosti duse ljudi, koji su nastali mesanjem krvi osvajaca, tlacitelja, spanaca i portugalaca,  i porobljenih, potlacenih, i ugnjetavanih indijanaca ( i robova crnaca)....vecina stanovnika juzne i centralne amerike su mestici ili mulati, ali karakteristicno mi je da u onim zemljama koje nemaju toliko izmesanu krv, kao sto su argentina, urugvaj, kostarika, pa i chile ( izuzetak je ekvador) kultura nasilja koju sam opisivao nije bas tako prisutna i popularna....podvojenost se vidi cak i u veri- s jedne strane jako postuju katolicku crkvu, i veliki su vernici, a s druge su maximalno inkorporirali lokalna verovanja i religiozne tradicije u svoj zivot, tradicije i verovanja koja se potpuno kose sa ucenjima crkve.....

anyways, da ispricam sad jednu pricu koja mi se desila kad sam pre mesec i po dana bio u meksiku, nisam zeleo da je delim ovde po forumu, da ne bih plasio ljude, jer obozavam meksiko, ali eto, odlucio sam da ispricam, cisto da ljudi malo razumeju kakav je nacin zivota u zemljama koje imaju malo jacu kulturu nasilja....bio sam u tulumu, u koji sam stigao posle provedenih divnih 10-ak dana u meksiko sitiju, gde sam se zavlacio u svakakve budzake i niko me ni mrko nije pogledao....tulum je poznato turisticko mesto na obali kariba, cak fensi i hipstersko, po mom utisku....bilo je oko pola 10 uvece, u glavnoj ulici , vreme kad je ubedjivo najvise ljudi na toj shtrafti....redovi ispred ulaza u barove i klubove, restorani jos uvek krcati, horde turista ( vecinom su bili hispano, ili meksikanci, zbog korone, mada naravno bilo je i dosta iz amerike ili evrope) koji se motaju po prodavnicama suvenira..i odjednom krecu petarde.....jako puno petardi, bar sam tako mislio u trenutku....medjutim, kad sam video vrisku i bezaniju sa druge strane ulice, udaljeno jedno 20 m od mene, i lokalce kako se bacaju po zemlji, shvatio sam o cemu se radi, pa cucnuo i ja iza nekih kola....."petarde" su nastavile, to je, po mom utisku, trajalo vise od 2 minuta, ispaljeno je bar 30 metaka....kad se sve smirilo, ljudi su ustali, mirno, komesanje je trajalo ne vise od minut, i samo su nastavili sa svojim normalnim aktivnostima, sopingom, setanjem po strafti ili sta god da su radili...pricam o o lokalcima ( i hispano turistima), strendzeri su odma zapalili.....par restorana koji su radili neposredno pored mesta obracuna su se tako brzo zatvorili, radnici sklopili tende , stolice munjevitom brzinom, da ja nisam mogao da verujem..kao da to treniraju svaki dan....i sve se u roku od 10 minuta vratilo u normalu, kao da se nista nije ni desilo....samo su 2 lesa ostala da leze na ulici, i jos nekoliko ranjenih je kukalo okolo, dok su ostali ljudi normalno setali i prolazili tuda.....posle 10 min. se slucajno pojavila federalna policija, koja krstari u dzipu gore dole tom glavnom shtraftom, iskocila su njih 4-rica kad su videli leseve, i pocili tu da se shepure sa onim dugim cevima.....ostao sam dugo da vidim sta ce se desiti.....regularna, lokalna  policija se nije pojavila, bar ne za tih pola sata koliko sam ja ostao tu, mesto zlocina uopste nije bilo obezbedjeno, ulica nije bila zatvorena ni za pesake, ni za aute, samo su se ta cetvorica shetkala sa tm pusketinama okolo i to je bilo to....hitna pomoc se takodje nije pojavila, iako joj je zgrada u toj istoj ulici, jedno 500 m nize( video sam posle na snimku da su dosli, ali ko zna kad)...one ranjenike , od kojih je jedna  zena sigurno bila slucajni prolaznik, su skuterima prebacili u hitnu...uglavnom su bili ranjeni u ruke, noge, pa da ne krvare po necijim kolima...neverovatna lakoca zivljenja.....kad sam konacno stigao u smestaj u airbnb, gazda je sve gledao direkt na facebook stanici...kazao mi je da to nije bas svakodnevna pojava, ali se desava tu i tamo, jer ima jako puno droge zbog turista,  a gde je droge, tu je i bandi :)....samo obicni sukob oko teritorije.....sukob se btw, nastavio i sutra, u toku dana je bila jedna pucnjava, i ponovo uvece oko 9, u shetackoj zoni neposredno uz glavnu ulicu, gde su svi najfensi restorani sa bastama po sred ulice.....na tim mestima nisam bio ocevidac, pa ne znam kako je bilo, ali sam video u izvestaju na facebooku da nije bilo mrtvih , samo nekoliko ranjenih...ono prvo pucanje koje sam gledao, se zavrsilo sa 2 mrtva, i 4 ranjenih....i posle te druge veceri sve se smirilo, pucanja vise nije bilo, lokalci su nastavili normalno da zive, isto kao sto su nastavili i onda kad se petardiranje zavrsilo...samo su otresli prasinu sa odece, i nastavili da guraju decja kolica u vecernjoj porodicnoj setnji, ili stagod da su radili....neko ko emigrira u meksiko ili slicne drzave, mora biti pripremljen na to da mu se moze desiti da ucestvuje u nekoj ulicnoj pucnjavi, ili da popije slucajni metak.....verovatnoca nije prevelika, ali desava se....neko ko nema zeludac za takve stvari, bolje da prvo debelo razmisli gde ide...

sto se mene tice, takve stvari me ne uzbudjuju puno, niti bi me to sprecilo da emigriram u meksiko, jednu od nekoliko meni najomiljenijh zemalja na svetu,  ali covek mora biti spreman...

u nekim drugim drzavama sveta ovakvi dogadjaji bi bili nesto o cemu bi se pricalo mesecima, pa nije lose napraviti poredjenje razlicitih aspekata zivota....

evo par linkova na facebooka, noti tulum, koga zanima kakva je pucaza bila...

https://www.facebook.com/watch/live/?v=259530302309702&ref=watch_permalink 

https://www.facebook.com/watch/live/?v=734091440600217&ref=watch_permalink

i od sledeceg dana, popodne i uvece: 

https://www.facebook.com/watch/live/?v=453492749191029&ref=watch_permalink

https://www.facebook.com/watch/live/?v=441494060245050&ref=watch_permalink

3 hours ago, Dragance said:

Pucanje iz vatrenog oruzja tamo nije nista strano i moze da se ocekuje uvek. Evo, ovih dana je aktuelna prica da su specijalne jedinice upale u neku favelu u Riju i potamanile 30 ljudi, da li zaista kriminalaca, da li i neduznih, to tamo nije ni toliko bitno. To je ipak mnogo strasnije od ove price. U tim istim favelama redovno ginu ljudi od zalutalih metaka. I nikom nista. To je normalno stanje. Ova prica tvog druga da je isao porodicno na proteste, to je u redu iz njegove perspektive. Ali, ne ide se tamo porodicno na takve proteste i ne nasrce na policijsku stanicu, ne moze to tako tamo. Verujem da taj sluzbenik koji je izasao sa oruzjem i zapucao nema ni pojma zbog cega su se ti ljudi okupili, vec je samo video gomilu ljudi koji nasrcu na policijsku stanicu, osetio se ugrozeno i "resio" situaciju. Naravno da ne opravdavam njegov cin, ali tamo to moze i tako da se radi i narocito sad prolazi. Da se ne ponavljam, da su narocito sad svi protesti politicki obojeni, da je na vlasti rezim koji propagira "tradicionalne" vrednosti, gde se "zna" gde je zeni mesto i da ne pricam dalje kakva se naopaka logika sad sve propagira, kakav se sistem "vrednosti" uspostavlja, samo cu se iznervirati.

ma potpuno mi je jasno o cemu pricas, samo sam hteo da napravim poredjenje sa nekim kriterijumima koji npr. vladaju u evropi....ti protesti koji su se tamo desili, su bili protesti tipa nasih zena u crnom ili neki . ne davimo beograd hipsteri.....nije bilo nikakvog ugrozavanja bezbednosti policijske stanice, a kamoli nasrtanja na nju, to su bili neki poluhipici i hipsteri koji su kacili nekoliko plakata na vrata stanice....ako  mozes da otvoris kratki snimak, sve je vrlo jasno iz njega....niti se policija osecala ugrozeno, jer je policajac izasao potpuno nonshalatno, u majici, i ispalio par metaka u zemlju izmedju dece i porodica....tako nesto je prosto nepojmljivo da se desi u evropi, a i u jugoistocnoj aziji....

Edited by bam-bam

*odgovor se odnosi na maricin post, bam-bam je u medjuvremenu uleteo

Svakako. Nisam ni ja zeleo niti da umanjim niti da uvelicam stepen nasilja tamo. On je takav kakav je i ako se gleda globalno, visok je. I svakako da nije isti nivo svuda, veci gradovi i siromasne cetvrti su obicno opasnije, dok u manjim radovima i unutrasnjosti je to uglavnom podnosljivo. Ja sam ziveo u malom gradu, ali opet je i tu bilo skoro pa svakodnevnih prica da je neko od komsija, kolega, poznanika opljackan, da su obili stan, kucu, cak jednog kolegu kidnapovali. Bilo je i ubistava kojekakvih, uglavnom nekih klinaca, zbog stvari vezanih za drogu i slicno, ali to je neki drugi, paralelni univerzum, koji se, eto, ukrstao sa nasim, pa covek uvek moze da bude kolateralna steta.

Uprkos svemu tome, ljudi tamo zive, kako domaci, tako i stranci. Brazil je mozda najbolja zemlja za strance, ja se nijednom nisam osetio nelagodno ili diskriminisano zato sto sam stranac. Narocito od kad sam "progovorio" portugalski, stvarno sam se osecao kao na domacem terenu, kao svoj na svome. Ali, mozda da nisam belac, mozda bih imao drugacije iskustvo, ne znam. No, to je vec druga, prilicno siroka tema o rasnim predrasudama i rasnoj neravnopravnosti.

U zavisnosti od afiniteta, moze tamo lepo i lagodno da se zivi cak i sa ne tako puno novca. Ali, u mom slucaju, doslo je do trenutka da se covek zapita da li je taj finansijski momenat, koji vise uopste nije tako povoljan, dovoljan da kompenzuje zivot na jednom, ipak prilicno udaljenom mestu. Kao sto sam pisao, taj ekonomski dekresendo je poceo negde 2015., ali sam ja nekako i dalje imao one "ruzicaste" naocare i optimisticno kao i uvek, verovao da ce biti bolje. A bivalo je sve gore i gore. Cak i kad sam mislio da ne moze gore, uvek me je trenutna situacija demantovala. Postepeno je dolazilo do otreznjenja i prihvatanja realnosti da za ono cime se bavim (a i za jos mnogo stosta), jednostavno nema perspektive. Svi ti faktori, kao i citava aktuelna situacija u drustvu, gde nisam mogao da se poistovetim sa (za mene nakaradnim) sistemom vrednosti koji se trenutno namece, doveli su do toga da resim da je vreme da se zaokruzi taj deo zivota i krene dalje.

Da rezimiram, nasilje nije razlog zasto ne bih trenutno preporucio selidbu tamo, njega je uvek bilo i bice, nazalost i to uvek mora da se uzme u obzir. Motivi su prvenstveno ekonomske prirode, jer drzava stagnira na svim poljima, kao i aktuelna situacija u drustvu.

Edited by Dragance