Jump to content

Featured Replies

Onda hajd' napišite nešto konkretno i malo doprinesite temi, pošto očigledno ima mnogo više ljudi u emigraciji nego što ih ovde učestvuje na temi.

Inače se slažem da cifre ne mogu uvek da pruže kompletnu sliku, ali ipak mogu da posluže barem kao okviran orijentir gde ići i šta raditi. Pitanje emigracije je samo po sebi vrlo lična stvar i mesta koja bi meni odgovarala ne moraju nužno da odgovaraju nekom drugom, što ne čini diskusiju ni malo jednostavnijom.

Za sebe mogu da kažem da zbog prirode posla kojim se bavim, imam prilike da par puta godišnje odem negde poslom, što podrazumeva istraživanje tržišta, učešće na stručnim konferencijama, panelima i sličnim skupovima međunarodnog tipa gde dođu ljudi iz svih mogućih zemalja na svetu. Vrlo je verovatno da nisam putovao ni blizu toliko mnogo kao većina na ovom forumu, ali nekako mi se čini da mi to nije baš toliki hendikep pošto često imam prilike da pričam sa ljudima iz drugih zemalja koji se bave vrlo konkretnim poslovima i da saznam što šta o vrlo konkretnim stvarima vezanim za život, poslovanje i "pravni okvir" u drugim zemljama, tako da ipak uspevam da doznam svašta nešto iz prve ruke bez da se fizički pojavim na konkretnoj destinaciji, i nekako imam utisak da je to ipak mnogo precizniji uvid od ljudi koji su se možda fizički negde pojavili ali su se slikali za Instagram i ispijali kafe i eventualno prozborili reč ili dve sa konobarem "kako se tu živi".

Ono, ne možemo godinu dana da se dogovorimo da li je neko poreski rezident Srbije ili nije, i da li se treba odjaviti iz iste ako se u njoj ne živi, a ovamo svi trče da se ubeđuju oko mnogo ozbiljnijih stvari vezanih za život na nekom mestu i glavni argument je da neko negde nije bio. Nije niko od nas bio ni na Mesecu pa opet to nije prepreka da se sazna kakvi su tamo (ne)uslovi za život.

5 hours ago, ppetrovic said:

Pitanje emigracije je samo po sebi vrlo lična stvar

Ovo je srž, i nema tacnog ili pogresnog odgovora na to pitanje.

7 hours ago, ppetrovic said:

Za sebe mogu da kažem da zbog prirode posla kojim se bavim, imam prilike da par puta godišnje odem negde poslom, što podrazumeva istraživanje tržišta, učešće na stručnim konferencijama, panelima i sličnim skupovima međunarodnog tipa gde dođu ljudi iz svih mogućih zemalja na svetu. Vrlo je verovatno da nisam putovao ni blizu toliko mnogo kao većina na ovom forumu, ali nekako mi se čini da mi to nije baš toliki hendikep pošto često imam prilike da pričam sa ljudima iz drugih zemalja koji se bave vrlo konkretnim poslovima i da saznam što šta o vrlo konkretnim stvarima vezanim za život, poslovanje i "pravni okvir" u drugim zemljama, tako da ipak uspevam da doznam svašta nešto iz prve ruke bez da se fizički pojavim na konkretnoj destinaciji, i nekako imam utisak da je to ipak mnogo precizniji uvid od ljudi koji su se možda fizički negde pojavili ali su se slikali za Instagram i ispijali kafe i eventualno prozborili reč ili dve sa konobarem "kako se tu živi".

pa ne moze se tebi neko mesto ili drzava svideti ukoliko imas detaljno znanje o pravnim okvirima i uslovima poslovanja...moze sve to da bude super, a ti da odes tamo i da ti se mesto uopste ne svidi...to je subjektivno osecanje, moras videti, doziveti, osetiti, dotaci, omirisati, da bi skapirao da li bi ti negde bilo lepo ili ne, ili da bi ti se nesto svidelo ili ne..to su cula, culni dozivljaji, osecanja, tu nema racunice...ko da biras zenu ?...mada, neko bira i iz koristi...

a sto se tice putovanja, e sad, ima ljudi koji putuju i tako, instagram i par reci sa konobarom, ali si valjda shvatio do sada da mi putnici sa ovog foruma ne praktikujemo takva putovanja, nego bas suprotno, pokusavamo da "dubinski" upoznajemo predele u koje putujemo..

Sve to stoji što si rekao i to uopšte ne potire ovo što ja pričam. Moja poenta je da u današnje vreme čovek može na više načina da dođe do konkretnih informacija i tuđih iskustava da bi barem okvirno znao u kom pravcu da planira emigraciju i da onda svede svoje izbore na nekoliko destinacija koje će onda da obiđe i da vidi šta mu najviše leži.

Tako recimo nije problem stvoriti generalnu sliku o D7 vizi i Portugalu kao potencijalnoj destinaciji za iseljenje ako možeš na konferenciji u Istanbulu da čuješ iskustva ljudi koji su već prošli ceo proces i žive nekoliko godina tamo, jer koliko god da se trudiš, ne možeš da fizički obiđeš sve zemlje ovog sveta pre nego što se odlučiš gde ćeš da ideš, jer u tom slučaju si najobičniji zgubidan i “za di si nisi”.

23 hours ago, ppetrovic said:

Sve to stoji što si rekao i to uopšte ne potire ovo što ja pričam. Moja poenta je da u današnje vreme čovek može na više načina da dođe do konkretnih informacija i tuđih iskustava da bi barem okvirno znao u kom pravcu da planira emigraciju i da onda svede svoje izbore na nekoliko destinacija koje će onda da obiđe i da vidi šta mu najviše leži.

Tako recimo nije problem stvoriti generalnu sliku o D7 vizi i Portugalu kao potencijalnoj destinaciji za iseljenje ako možeš na konferenciji u Istanbulu da čuješ iskustva ljudi koji su već prošli ceo proces i žive nekoliko godina tamo, jer koliko god da se trudiš, ne možeš da fizički obiđeš sve zemlje ovog sveta pre nego što se odlučiš gde ćeš da ideš, jer u tom slučaju si najobičniji zgubidan i “za di si nisi”.

da, definitivno za stvaranje opste slike i pravca u kom ce se neko kretati pri trazenju destinacije za emigraciju sve informacije su jako bitne...za suzavanje izbora vec mora da se licno oseti mesto..

• Author

Super je to, voleo bih i ja da sam imao vremena i novaca da obilazim svet kako bih utvrdio gde mi je najbolje da zivim, medjutim ljudi iz ex-YU beze trbuhom za kruhom i ne samo da se nema novaca za put oko sveta, vec ljudi uzajmljuju novce ne bi li platili za troskove odlaska tipa letova, medicinskih pregleda, viza i troskove kada se stigne - smestaj, hrana itd. I za to mnogi jedva skrpe. Zato ta prva emigracija i ne mora biti konacna, vec odskocna daska za dalje. Ne mora to toliko fatalisticki da se shvata - tamo gde si prvo otisao tamo moras da ostavis kosti. Kad ustedis novaca, steknes vise iskustva i vladanja stranim jezicima bice ti lakse da dalje ides bilo gde.

• Author

Za sve vas koji verujete da na zapadu postoji "vladavina prava" ili "pravna drzava" procitajte ovaj tekst do kraja:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/jul/03/they-said-i-dont-exist-but-i-am-here-one-womans-battle-to-prove-she-isnt-dead

‘They said I don’t exist. But I am here’ – one woman’s battle to prove she isn’t dead
Five years ago, Jeanne Pouchain was declared dead by a French court. It was news to her – and just the beginning of a Kafkaesque nightmare

Birokratska pravila koja se mogu zloupotrebiti vrlo lako kada se plati dobar advokat.

Na svojoj sam kozi iskusio nesto slicno. Stranka koja te tuzi ode u sud i kaze da bukvalno nema leba da jede i da rociste mora da se zakaze urgentno. Sud to uradi i zakaze rociste sutradan, a pozivnicu na rociste posalje meni postom. Vratim se sa posla i vidim pismo u sanducicu. Posto se nisam pojavio na rocistu automatski je presudjeno u korist druge stranke. Australija, 21 vek.

Pa posle se ti zali, placaj advokate i zbog neke gluposti zavrsi sa troskom od 100,000 eura kao ova gospodja u clanku.

Edited by noskich

Pozdrav svima, 

Interesuje me ovo za Portugal, tacnije kakvi su uslovi za nekoga ko vec ima trajnu dozvolu za neku od EU zemalja ili permanent EU.

Edited by Gaspaćito
Dupli post

On 6/25/2021 at 2:03 PM, sanchez said:

Zanimljiva tema :) Pozdrav od Expata iz Rumunije :D

Pozdrav sanchez,

Interesuje me kakav je zivot u Rumuniji, kakvi su ljudi, kako se ti osjecas i kako si prihvacen tamo... bilo bi super ako bi mgao napisati nesto o tome.

Ne planiram emigrirati tamo, cisto iz radoznalosti pitam, jer ne znam puno o toj zemlji  ?

• Author

https://www.expatica.com/moving/location/easiest-countries-to-immigrate-to-9644/

The top 10 easiest countries to immigrate to as an expat

Making a new life abroad is easier than ever – but it depends on what you’re looking for. Whether you want to find a job in your dream country, or if you’re going to run a location-independent business, Expatica takes a look at the easiest countries to immigrate to.

• Author
15 hours ago, stevancelinac said:

Ti možeš da napustiš Australiju ali povratak je druga priča, da ne kažem nemoguća misija u ovim uslovima. Tako da pakuj kofere i napusti zemlju koja te očigledno muči. Nemaš šta čekati.

Netacno, granice su zatvorene i nikome nije dozvoljeno da napusti Australiju. Postoji mogucnost prijave za specijalnu dozvolu za napustanje zemlje, medjutim da bi se ta dozvola dobila onaj ko se prijavljuje mora imati izuzetan razlog zasto napusta zemlju i dokumentaciju da taj razlog dokaze. Tri cetvrtine zahteva se u proseku odbijaju. Odbijali su roditelje koji su hteli da idu na vencanje dece na primer.

P

6 hours ago, noskich said:

Netacno, granice su zatvorene i nikome nije dozvoljeno da napusti Australiju. Postoji mogucnost prijave za specijalnu dozvolu za napustanje zemlje, medjutim da bi se ta dozvola dobila onaj ko se prijavljuje mora imati izuzetan razlog zasto napusta zemlju i dokumentaciju da taj razlog dokaze. Tri cetvrtine zahteva se u proseku odbijaju. Odbijali su roditelje koji su hteli da idu na vencanje dece na primer.

Poznanica je napustila Australiju uz obrazloženje da želi da se vrati u zemlju porijekla . Ako imaš pasoš neke druge zemlje osim Australije, ne vidim razloga zašto i tebe ne bi pustili. Potpisaćeš izjavu da si svjestan svih posljedica. 

11 hours ago, stevancelinac said:

P

Poznanica je napustila Australiju uz obrazloženje da želi da se vrati u zemlju porijekla . Ako imaš pasoš neke druge zemlje osim Australije, ne vidim razloga zašto i tebe ne bi pustili. Potpisaćeš izjavu da si svjestan svih posljedica. 

kako god, sa duplim pasosem ili ne, potpuno je bolesno to sto rade australijske vlasti...a ova kovid situacija nije jedini primer

• Author
18 hours ago, stevancelinac said:

P

To sto je tvoja poznanica nesto uradila ne znaci nista jer se svaki slucaj razmatra za sebe, iliti sto se ovde kaze on a case by case basis.

U potpuno su drugacijem polozaju ljudi koji su u Australiji na privremenoj vizi sa jedne strane, i drzavljani i stalni rezidenti na drugoj. A onda medju drzavljanima i stalnim rezidentima gleda se da li su trajno boravili van Australije, nije isto ako si u Australiji stalno 10-20 godina i sada ti se cefnulo da odes negde bez ikakvog razloga i ako si ziveo van Australije pa se vratio na kratko. Posedovanje nekog drugog pasosa nije garancija icega.

Ovde lepo pise koji su razlozi zbog kojih drzavljani Australije ili stalni rezidenti mogu da dobiju odobrenje da napuste zemlju:

https://covid19.homeaffairs.gov.au/leaving-australia

Australians and permanent residents
If you are an Australian citizen or a permanent resident you cannot leave Australia due to COVID-19 restrictions unless you have an exemption. You can apply online but you must meet at least one of the following:

your travel is as part of the response to the COVID-19 outbreak, including the provision of aid 
your travel is for your business/employer
you are travelling to receive urgent medical treatment that is not available in Australia
you are travelling outside Australia for a compelling reason for three months or longer
you are travelling on compelling or compassionate grounds 
your travel is in the national interest.
You must provide evidence to support your claims. Requests may be finalised without further consideration if insufficient evidence is provided. 

6 hours ago, bam-bam said:

kako god, sa duplim pasosem ili ne, potpuno je bolesno to sto rade australijske vlasti...a ova kovid situacija nije jedini primer

Ovo je jos sitnica sta su te iste vlasti uradile do sada po pitanju unistenja zivotne sredine, tretmana Aboridzina, nezaposlenih i siromasnih kao i sistematskog srozavanja kvaliteta zivota ovde za sve koji ne poseduju nekretnine u vlasnistvu.

3 hours ago, ThirstyTraveler said:

Treba da organizujes akciju da prikupimo pare i izbavimo Nosketa iz tog pakla.

Pare ne pomazu, osim ako je rec o brojnim milionima, ili jos bolje milijardama. Onda SVE moze, SVE je na prodaju:

https://www.smh.com.au/national/nsw/sydney-businessman-given-travel-permit-to-pick-up-a-luxury-yacht-20200821-p55o8s.html

A Sydney businessman with connections to the Morrison government was granted an exemption from the travel ban to pick up a new luxury yacht in Europe.

Jost Stollmann, the former chief executive of ASX-listed Tyro Payments, was given permission to leave Australia at the end of May and is now waiting out the pandemic on board his yacht in the Greek islands.

I dok se bizmismen setka, ovu zenicu su odbili da ode na vencanje jedinog deteta:

https://www.smh.com.au/lifestyle/life-and-relationships/on-par-with-north-korea-three-out-of-four-requests-to-leave-australia-refused-20200814-p55luj.html

Donna Burton was refused permission to go to England for her only daughter's wedding

Edited by noskich

• 3 weeks later...
  • Author

Evo malo svezijih informacija koja su to "mala vrata" za EU, to jest najlaksi nacini da se tamo boravi (za one koji rade online ili imaju obezbedjen prihod/ustedjevinu):

unnamed-3.png 
unnamed-1.png 

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=07&dd=31&nav_category=78&nav_id=1899901

Ne volim da prenosim novinske clanke, ali ove australijske vlasti su stvarno poludele. Brat koji se izvukao na vreme u Singapur,  kaze mi da mu njegovi iz Sidneja javljaju da je neizdrzljivo, odlepice narod vise od svih zabrana i represija..prava policijska drzava , ona iz knjiga i sa filmova..

@noskich daj napisi malo iz prve ruke kako je sad tamo?

Edited by bam-bam

• Author
7 hours ago, bam-bam said:

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=07&dd=31&nav_category=78&nav_id=1899901

Ne volim da prenosim novinske clanke, ali ove australijske vlasti su stvarno poludele. Brat koji se izvukao na vreme u Singapur,  kaze mi da mu njegovi iz Sidneja javljaju da je neizdrzljivo, odlepice narod vise od svih zabrana i represija..prava policijska drzava , ona iz knjiga i sa filmova..

@noskich daj napisi malo iz prve ruke kako je sad tamo?

Ne znam sta da napisem, a da se ne ponavljam opet. Mislim da sam dovoljno pisao o Australiji i razlozima zasto ovde NE treba ziveti.

Ovde je dobro da se dodje, zivis jako skromno, delis sobu sa cimerima, jedes instant rezanca svaki dan, uzmes pare/pasosh/diplomu/usavrsis jezik/steknes radno iskustvo (po mogucstvu, sto vise - to bolje), i onda dalje.

Nije ovo za zivot, osim ko moze da radi u struci/ima dobar posao u nekom manjem pristupacnijem mestu, a to nije uopste tako lako kao sto se misli. Nije ni resenje da radis nekvalifikovan posao u manjem mestu kao sto nije ni da radis u struci u Sidneju ili Melburnu koji su astronomski. Evo ove godine prosecna kuca u Sidneju 1.4 miliona. A prosecna znaci onako, nista narocito, ni kraj ni kuca ni parcela. 

Tvoj brat je odlicno prosao, a ja Singapur merkam vec poodavno, i sad bih mogao da se kvalifikujem za PEP vizu tamo jer radim na ugovor ovih dana, prilicno sam dobro placen pa se kvalifikujem za tu vizu. Tako da kada mi istekne ugovor, i pod uslovom da se Covid situacija rascisti, okusacu srecu u Singapuru, idem da izvadim tamo PEP vizu pa gledam posao na licu mesta. Malo budem kod tazbine na Tajlandu, pa skoknem ako budu neki intervjui u Singapuru, to je tamo ocas posla.

PS Da ne bude da ti nisam odgovorio, evo umesto mene covek odgovorio: 

Inace zamisli situaciju gde ti se ne dopusta da ides na posao, a istovremeno moras da platis stan, hranu, rezije i sve ostale troskove. Eto tako ti je za masu sirotinje koja zivi od plate od plate i nema ni centa u dzepu. Ocaj, a ocaj je opasan. I ti bi da si gladan ukrao, eto zato vojska dolazi da "pripomogne" policiji.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9846939/amp/Soldiers-sent-enforce-lockdown-Sydney.html

Edited by noskich

On 8/1/2021 at 8:04 AM, bam-bam said:

Ne volim da prenosim novinske clanke, ali ove australijske vlasti su stvarno poludele. Brat koji se izvukao na vreme u Singapur,  kaze mi da mu njegovi iz Sidneja javljaju da je neizdrzljivo, odlepice narod vise od svih zabrana i represija..prava policijska drzava , ona iz knjiga i sa filmova.

Haha, nasmeja me s ovim... "izvukao se na vreme u Singapur". Ja se kladim da trenutno ne postoji srećan emigrant u Singapuru. I tamo su ljudi skroz zaključani. Možeš da izađeš ali ne da uđeš bez dozvole Ministarstva rada. Od 7. jula se zahtevi uopšte ne procesuiraju, tj. ne izdaju se te dozvole za ulazak. A i kad krenu ponovo do puštaju, ko zna koliko će proći dok očiste stare zahteve i ne krenu da primaju nove. Već mesecima nam se okupljanja smenjuju sa 2 na max. 5 ljudi na javnim mestima, restorani malo malo pa zatvoreni... Pri tome manje od 63.000 je obolelo od Covida-a od izbijanja pandemije a svega 37 umrlo. A potpuno vakcinisanih će za nedelju-dve biti preko 70%....

Mi smo prsli, konačno prelomili i izašli iz Singapura pre par dana, pojma nemam kad će nam dozvoliti da se vratimo. Živo me interesuje kako će to izgledati kada dođe vreme za povratak, koji planiramo sredinom oktobra.

6 hours ago, marica said:

Haha, nasmeja me s ovim... "izvukao se na vreme u Singapur". Ja se kladim da trenutno ne postoji srećan emigrant u Singapuru. I tamo su ljudi skroz zaključani. Možeš da izađeš ali ne da uđeš bez dozvole Ministarstva rada. Od 7. jula se zahtevi uopšte ne procesuiraju, tj. ne izdaju se te dozvole za ulazak. A i kad krenu ponovo do puštaju, ko zna koliko će proći dok očiste stare zahteve i ne krenu da primaju nove. Već mesecima nam se okupljanja smenjuju sa 2 na max. 5 ljudi na javnim mestima, restorani malo malo pa zatvoreni... Pri tome manje od 63.000 je obolelo od Covida-a od izbijanja pandemije a svega 37 umrlo. A potpuno vakcinisanih će za nedelju-dve biti preko 70%....

Mi smo prsli, konačno prelomili i izašli iz Singapura pre par dana, pojma nemam kad će nam dozvoliti da se vratimo. Živo me interesuje kako će to izgledati kada dođe vreme za povratak, koji planiramo sredinom oktobra.

izgleda da je u australiji jos gore....pa ni iz kine ne moze da se izadje, tj. isto moze , al kako ces da se vratis veliko je pitanje...a jos vece koliko ti para za taj ponovni ulazak treba....iz austalije izgleda  ne moze ni da se izadje