Jump to content

Featured Replies

• Author
21 hours ago, marica said:

Haha, nasmeja me s ovim... "izvukao se na vreme u Singapur". Ja se kladim da trenutno ne postoji srećan emigrant u Singapuru. I tamo su ljudi skroz zaključani. Možeš da izađeš ali ne da uđeš bez dozvole Ministarstva rada. Od 7. jula se zahtevi uopšte ne procesuiraju, tj. ne izdaju se te dozvole za ulazak. A i kad krenu ponovo do puštaju, ko zna koliko će proći dok očiste stare zahteve i ne krenu da primaju nove. Već mesecima nam se okupljanja smenjuju sa 2 na max. 5 ljudi na javnim mestima, restorani malo malo pa zatvoreni... Pri tome manje od 63.000 je obolelo od Covida-a od izbijanja pandemije a svega 37 umrlo. A potpuno vakcinisanih će za nedelju-dve biti preko 70%....

Mi smo prsli, konačno prelomili i izašli iz Singapura pre par dana, pojma nemam kad će nam dozvoliti da se vratimo. Živo me interesuje kako će to izgledati kada dođe vreme za povratak, koji planiramo sredinom oktobra.

Nije mi jasno, gde ste otišli, u Srbiju? A posao radite i dalje online i stan ste otkazali?

Ja od marta 2020 radim online, ali nije baš da mogu tek tako da se pokupim i odem. Prvo što nemam nikakav jak razlog da bih dozvolu dobio, ali recimo da sam je dobio, pitanje je gde da idem? Na Tajlandu je sada vrhunac pandemije. U Srbiji gledam svi idu bez maski i ne tangiraju se uopšte oko broja zaraženih. Šta da radim sa stanom, nameštajem i stvarima? Ako mi poslovni laptop, VPN ili nešto treće ne radi za posao, šta ću onda, kako ću onda da radim? Mislim nije baš da mogu tek tako da se pokupim, a i gde ići?

Da ne pominjemo astronomske troškove letova koji se svako malo otkazuju, problem zdravstvenog osiguranja i viza u inostranstvu tokom pandemije, to što je pola zemalja zatvoreno, karantin, vakcinaciju kroz koju nismo prošli jer se ne kvalifikujemo po godinama i zdravstvenom stanju itd. itd.

Po meni je suludo u takvim okolnostima seliti se, pa još ići iz nečega (sredjeno stanovanje, zaposlenje, zdravstveno itd.) u ništa sa porodicom naročito.

15 hours ago, bam-bam said:

izgleda da je u australiji jos gore....pa ni iz kine ne moze da se izadje, tj. isto moze , al kako ces da se vratis veliko je pitanje...a jos vece koliko ti para za taj ponovni ulazak treba....iz austalije izgleda  ne moze ni da se izadje 

Tako je, ne može da se izadje osim ako ti je odobrena specijalna dozvola za to. 3 od 4 zahteva za dozvolu se u proseku odbijaju, a mora se imati veoma dobar razlog zašto otići. Već sam na ovoj temi postavio sve detalje na prethodnoj strani.

Edited by noskich

• Author

Evo za @stevancelinac koji zna da je lako napustiti Australiju: https://www.bbc.com/news/world-australia-58110308

Australia borders: Citizens living overseas could be 'trapped' if they return

Znaci do avgusta ove godine ako je neko obitavao na adresi van Australije imao je razlog da mu se odobri izlazak, medjutim sada ni taj razlog vise ne vazi. Za nas koji nismo boravili u drugim zemljama pre pandemije nismo ni imali razlog da nam se odobri izlazak. 

On 8/3/2021 at 9:56 AM, noskich said:

Nije mi jasno, gde ste otišli, u Srbiju? A posao radite i dalje online i stan ste otkazali?

Ja od marta 2020 radim online, ali nije baš da mogu tek tako da se pokupim i odem. Prvo što nemam nikakav jak razlog da bih dozvolu dobio, ali recimo da sam je dobio, pitanje je gde da idem? Na Tajlandu je sada vrhunac pandemije. U Srbiji gledam svi idu bez maski i ne tangiraju se uopšte oko broja zaraženih. Šta da radim sa stanom, nameštajem i stvarima? Ako mi poslovni laptop, VPN ili nešto treće ne radi za posao, šta ću onda, kako ću onda da radim? Mislim nije baš da mogu tek tako da se pokupim, a i gde ići?

Da ne pominjemo astronomske troškove letova koji se svako malo otkazuju, problem zdravstvenog osiguranja i viza u inostranstvu tokom pandemije, to što je pola zemalja zatvoreno, karantin, vakcinaciju kroz koju nismo prošli jer se ne kvalifikujemo po godinama i zdravstvenom stanju itd. itd.

Po meni je suludo u takvim okolnostima seliti se, pa još ići iz nečega (sredjeno stanovanje, zaposlenje, zdravstveno itd.) u ništa sa porodicom naročito.

najbolje da se vratis u srbiju..em ovde imas free medical, samo se prijavis da nemas posao, kao sto i neces imati u srbiji :), i dobijes ga za jedan dan, jeftini stanovi za izdavanje, bukvalno skoro za dzabe jer ima milion praznih stanova pogotovu u bgu, dobar internet uvek ces imati vezu sa poslom, em te niko ne cima sto  nisi vakcinisan, a ako hoces da se vakcinises, mozes da biras koju hoces, i samo se pojavis u domu zdravlja odma te primaju....znaci bukvalno svi problemi reseni...a za sad mozes i da putujes po evropi

verovatno se time i @marica vodila, i vratila u srbiju....

Edited by bam-bam

Gde su ti stanovi za dzabe u Bg? 

Garsonjere nenamestene 130evra + 130 depozit i to na periferiji grada.Jeftinije nema.Negde oko centra su normalni stanovi 300 minimum a plate 350,400,500 evra.

Meni kao nastavniku engleskog u dobroj privatnoj skoli u Bg nude 43 hiljade din a da me prijave na minimalac,na 33 hiljade.Dakle 350 evra je plata.A stan je 200 evra min.+ depoziti isto toliko za koji Beogradjani imaju obicaj da ne vracaju na konto pokvarenih sitnica  u stanu..Ili jednostavno kazu da moraju da krece.

Nema u Srbiji nista za dzabe a hrana skuplja nego u Nemackoj,garderoba jako skupa...

Edited by Bonito

• Author
16 hours ago, bam-bam said:

najbolje da se vratis u srbiju..em ovde imas free medical, samo se prijavis da nemas posao, kao sto i neces imati u srbiji :), i dobijes ga za jedan dan, jeftini stanovi za izdavanje, bukvalno skoro za dzabe jer ima milion praznih stanova pogotovu u bgu, dobar internet uvek ces imati vezu sa poslom, em te niko ne cima sto  nisi vakcinisan, a ako hoces da se vakcinises, mozes da biras koju hoces, i samo se pojavis u domu zdravlja odma te primaju....znaci bukvalno svi problemi reseni...a za sad mozes i da putujes po evropi

verovatno se time i @marica vodila, i vratila u srbiju....

Citas li ti uopste sta se ovde pise, ili samo tako napamet pises postove? Odgovaras na moj post u kojem se jasno vidi da se iz Australije NE moze izaci osim ako nemas neki ekstremno alarmantan razlog, i pises da se vratim u Srbiju.

Prvo ne mogu da dobijem dozvolu za izlazak.

Drugo, nije to bas tako lako kao kad ti solo nabacis ranac na ledja pa gdegod. Kad imas partnera stranog drzavljanina plus dete moras da razmisljas dva koraka unapred. Kad si solo, ako sebe nesto zeznes ok, ali ovo nisi samo ti, treba da razmisljas o svima. 

Trece, ja radim online, ali nije to bas da mogu tek tako bez ikakvog pitanja i najave da odem. To moze mozda ako radis za neku malu firmu, ja radim za jednu od najvecih kompanija u Australiji koja veoma ozbiljno kontrolise svoje informacije. Sto znaci da moras da radis na firminom laptopu preko firminog VPN-a uz sistem zastite na nekoliko nivoa. Recimo USB portovi su blokirani tako da ne mozes nikakve podatke da prebacis na memory stick. Tako da ja moram prvo ne samo da dobijem odobrenje od drzave Australije za izlazak, vec i od firme. Taman posla da oni ne kontrolisu da li se neko iz Srbije loguje na server u Australiji, sasvim sam siguran da bi to bilo blokirano u reda nekoliko sekundi. Unutar Australije u ovakvoj situaciji ne treba odobrenje, ali u bilo kom momentu moze da se sredi situacija sa virusom i da firma kaze od sledece nedelje vidimo se u kancelariji. Takodje, kao sto sam pre napomenuo, bilo kakav problem da se ispostavi sa laptopom, a da ne moze da se resi remote, podrazumeva da onda moram da se vracam. 

Cetvrto recimo da se sve to sredi, da dobijem dozvolu i od drzave i od firme, da nema nikakvih problema, to znaci da moram da radim nocu, od ponoci do 8 ujutro, pa onda da spavam od 8 ujutro do 4 popodne. Opet da sam mlad i solo, hajde i nekako, u ovoj porodicnoj varijanti nikako ne odgovara.

I na kraju, ne procitah nigde da se @marica vratila u Srbiju, ti ili si vidovit, ili imas neke offline informacije koje nisu podeljene ovde na forumu.

15 hours ago, ppetrovic said:

Što više čitam noskich-ove postove sve mi je draže što ostadoh u SRB

Sedi di si ni za di si nisi.

6 hours ago, Bonito said:

Garsonjere nenamestene 130evra + 130 depozit i to na periferiji grada.Jeftinije nema.Negde oko centra su normalni stanovi 300 minimum a plate 350,400,500 evra.

Meni kao nastavniku engleskog u dobroj privatnoj skoli u Bg nude 43 hiljade din a da me prijave na minimalac,na 33 hiljade.Dakle 350 evra je plata.A stan je 200 evra min.+ depoziti isto toliko za koji Beogradjani imaju obicaj da ne vracaju na konto pokvarenih sitnica  u stanu..Ili jednostavno kazu da moraju da krece.

Nema u Srbiji nista za dzabe a hrana skuplja nego u Nemackoj,garderoba jako skupa...

Srbija je atraktivna varijanta za neke mlade digitalne nomade, na par meseci iskljucivo LETI za jeftin boravak i provod, a opet na sat-dva leta od bilo kog dela Evrope. Ili sa druge strane za penzionere povratnike koji hoce miran zivot u nekom malom mestu, a svakog meseca im na racun leze strana penzija. 

Za ovo izmedju tesko, po meni je najveci problem zagadjenje koje je najvece u Evropi. Ko god imalo vodi racuna o zdravlju svoje dece nece pristati na to, tu nema kompromisa. A glede ovog jeftinog zivota, pa ima toliko varijanti gde to moze isto tako ili cak jeftinije, a bez brojnih problema koje zivot u Srbiji sa sobom nosi, da ne nabrajamo sad koje su to zemlje i problemi, da se ne bih ponavljao, ponovio sam nekoliko puta vec. 

U Srbiji je rad STRASNO potcenjen, tako da tamo raditi lokalno se nikako ne isplati. To moze ako se radi online za klijente u inostranstvu ili se ima neki dobar pasivan prihod. Ovakvi kao sto je @ppetrovic sto prave par hiljada eura su statisticka greska, plus sto, kao sto je i on sam napisao, nekih 5 godina su proveli usavrsavajuci se i gradeci karijeru tamo da bi dosli do te plate i to iskljucivo u veoma uskoj sferi zanimanja, prevashodno IT. 

A ko je IT strucnjak u inostranstvu opet nema ikakve poente da trazi zaposlenje u Srbiji kad moze online da napravi reda 2-3-4-5-X puta vise. 

@Bonito Kambodza shije Srbiju po odnosu primanja-troskovi za expate nekoliko puta, makar 2-3 pa na vise.

Edited by noskich

15 hours ago, Bonito said:

dzabe je, poredeci odnos plata/cena iznajmljivanja stanova u svetu, a i kod nas u zadnjih 40 godina....za osrednji stan ( tipa 50 kvm) sa komunalijama je uvek trebalo dati jednu prosecnu platu u bgu, stan u sirem centru bga....u bgu je neka prosecna plata sad ipak veca od 400 evra, rekao bih da je oko 500 evra.....stan sa svim komunalijama ne kosta 500 evra, ne kosta ni 400, pre ce biti oko 350-370, i to ako hoces u sirem centru( tipa zvezdara, savski venac, delovi vracara, delovi palilule malo dalje od strogog centra, ali ipak walking distance))..u krnjaci je jeftinije, u mirijevu je jeftinije, na konjarniku je jeftinije, vozdovcu itd..da ne nabrajam, a ponovo ti krajevi nisu daleko od centra....te cene ne postoje nigde u svetu, sem mozda u nekim najzabacenijim delovima sveta.....pri tom su cene nekretnina u bgu za kupovinu uzasno velike, poredeci sa primanjima, i ti da kupis stan ne mozes izdavanjem da ga otplatis za 30-40 godina...

aj nadji u bilo kom glavnom gradu na svetu stan u centru grad, namesten, da ti izadje manje od jedne prosecne plate u doticnoj zemlji....evo moja firma mi placa stan u selu u azerbejdzanu, ponavljam selu ( kao zove se da je gradic, al je selo), 300 evra, potpuno nenamesten sem kuhinje, plakara, jednog kreveta i jedne ponjave 80x80cm....a neka prosecna plata u tom mestu je, koliko sam se raspitivao, oko 300 evra...

ja ne kazem da su cene iznajmljivanja generalno normalne, i da je normalno to da porodice po svetu ne mogu da plate da zive sami u stanu, nego iznajmljuje po vise njih jedan stan, i da ljudi jedva placaju svoje kirije ako je single plata u kuci..sve to je bezumno...ali pricam o trendu cena izdavanja po svetu, poredeci sa nasima.....kod nas je iznajmljivanje stana daleko jeftinije, i to u centru grada...i samo nemoj da mi gledas ekspatske plate u kambodzi ili na tajlandu npr, i cene stanova tamo.....poredi sa lokalnim platama....

8 hours ago, noskich said:

Citas li ti uopste sta se ovde pise, ili samo tako napamet pises postove? Odgovaras na moj post u kojem se jasno vidi da se iz Australije NE moze izaci osim ako nemas neki ekstremno alarmantan razlog, i pises da se vratim u Srbiju.

Drugo, nije to bas tako lako kao kad ti solo nabacis ranac na ledja pa gdegod. Kad imas partnera stranog drzavljanina plus dete moras da razmisljas dva koraka unapred. Kad si solo, ako sebe nesto zeznes ok, ali ovo nisi samo ti, treba da razmisljas o svima. 

Trece, ja radim online, ali nije to bas da mogu tek tako bez ikakvog pitanja i najave da odem. To moze mozda ako radis za neku malu firmu, ja radim za jednu od najvecih kompanija u Australiji koja veoma ozbiljno kontrolise svoje informacije. Sto znaci da moras da radis na firminom laptopu preko firminog VPN-a uz sistem zastite na nekoliko nivoa. Recimo USB portovi su blokirani tako da ne mozes nikakve podatke da prebacis na memory stick. Tako da ja moram prvo ne samo da dobijem odobrenje od drzave Australije za izlazak, vec i od firme. Taman posla da oni ne kontrolisu da li se neko iz Srbije loguje na server u Australiji, sasvim sam siguran da bi to bilo blokirano u reda nekoliko sekundi. Unutar Australije u ovakvoj situaciji ne treba odobrenje, ali u bilo kom momentu moze da se sredi situacija sa virusom i da firma kaze od sledece nedelje vidimo se u kancelariji. Takodje, kao sto sam pre napomenuo, bilo kakav problem da se ispostavi sa laptopom, a da ne moze da se resi remote, podrazumeva da onda moram da se vracam. 

Cetvrto recimo da se sve to sredi, da dobijem dozvolu i od drzave i od firme, da nema nikakvih problema, to znaci da moram da radim nocu, od ponoci do 8 ujutro, pa onda da spavam od 8 ujutro do 4 popodne. Opet da sam mlad i solo, hajde i nekako, u ovoj porodicnoj varijanti nikako ne odgovara.

I na kraju, ne procitah nigde da se @marica vratila u Srbiju, ti ili si vidovit, ili imas neke offline informacije koje nisu podeljene ovde na forumu.

Srbija je atraktivna varijanta za neke mlade digitalne nomade, na par meseci iskljucivo LETI za jeftin boravak i provod, a opet na sat-dva leta od bilo kog dela Evrope. Ili sa druge strane za penzionere povratnike koji hoce miran zivot u nekom malom mestu, a svakog meseca im na racun leze strana penzija. 

Za ovo izmedju tesko, po meni je najveci problem zagadjenje koje je najvece u Evropi. Ko god imalo vodi racuna o zdravlju svoje dece nece pristati na to, tu nema kompromisa. A glede ovog jeftinog zivota, pa ima toliko varijanti gde to moze isto tako ili cak jeftinije, a bez brojnih problema koje zivot u Srbiji sa sobom nosi, da ne nabrajamo sad koje su to zemlje i problemi, da se ne bih ponavljao, ponovio sam nekoliko puta vec. 

U Srbiji je rad STRASNO potcenjen, tako da tamo raditi lokalno se nikako ne isplati. To moze ako se radi online za klijente u inostranstvu ili se ima neki dobar pasivan prihod. Ovakvi kao sto je @ppetrovic sto prave par hiljada eura su statisticka greska, plus sto, kao sto je i on sam napisao, nekih 5 godina su proveli usavrsavajuci se i gradeci karijeru tamo da bi dosli do te plate i to iskljucivo u veoma uskoj sferi zanimanja, prevashodno IT. 

A ko je IT strucnjak u inostranstvu opet nema ikakve poente da trazi zaposlenje u Srbiji kad moze online da napravi reda 2-3-4-5-X puta vise. 

@Bonito Kambodza shije Srbiju po odnosu primanja-troskovi za expate nekoliko puta, makar 2-3 pa na vise.

pa citam, koliko sam shvatio moze da se izadje ako hoces da se iselis iz australije.....zato sam to i napisao....posto ti je zajeban posao za rad na daljinu, promeni posao i iseli se iz australije, ja ne bih bio u tom zatvoru godinama, pogotovu ne sa porodicom, da mi dete odrasta u takvim uslovima....valjda si za tolike godine ipak ustekao nesto sa strane, da mozes da pregrmis period do nalazenja novog posla, koji ne bi trebalo da bude duzi od 6 meseci, ako se iscimas, i sa referencama koje imas....ok, ako neces u srbiju, mada mislim da uopste nije losa, ima drugih delova sveta o kojima ovde stalno pisemo i ti i ja i drugi.....svakako bolje od australije, zar ne? i nisam uopste ironican, stvarno ovako mislim

da, nisam siguran gde je @marica otisla, samo sam pretpostavio, nisam se dobro izrazio.....

18 minutes ago, bam-bam said:

Edited by bam-bam

9 hours ago, noskich said:

Znači krenuli smo da se peglamo i na ličnom nivou. Baš lepo.

Ne može svaki IT stručnjak da napravi 2-3-4-5 puta više ako radi online jer kad radiš online imaš još neke obaveze koje nemaš ako si negde zaposlen za platu. Uostalom, kao što ti reče bam-bam gore, daj otkaz u toj tvojoj izrabljivačkoj firmi u AUS pa kreni da radiš online pa nam konačno demonstriraj da nešto može. Eto, za ovo konkretno što pričaš nije neophodno iseliti se iz AUS, možeš bukvalno od danas da kreneš da zarađuješ 5x više.

Samo da još nekako utvrdimo misteriju kako se toliki silni milioni i milijarde expata iz svih delova sveta ne ubijaju od želje da se isele u Kambodžu kad je odnos cena toliko u korist iste...

Stan u okolini Ciriha je 1500 sf a plata 5000 sf. 

U Bg je stan neki normalniji mada je i to pitanje 200 eur a plata 400 eur recimo.

Pa pogledajmo odnos izmedju prihoda i rente i toliko o tome da je renta stana jedna prosecna plata tamo negde u inostranstvu.

Nastavnici engleskog npr i u drzavnim i u privatnim skolama imaju oko 50 hiljada dinara.A to bi trebalo da je bolje placena profesija.

Pa ti pogledaj taj odnos plate i troskova i uporedi,u Srbiji je daleko skuplje sve.

Sto se tice te plate od 2 k eur pa i ja mogu da izadjem na 1000 eur radeci online kao teacher ali realno plate su od 35000 knfinara pa do nekih 80000 k dinara u Bg,sirom Srbije su jos manje.Doktori imaju 700 eura.

Za strance je def. jeftino ali se standard zivota odredjuje prema lokalnom stanovnistvu i lokalnim prohidima valjda.

Za bil gejtsa je i Menhetn dzabe.

Opa Azerbejdzan..

Pisi nam malo kako je..

Pa ok,tvoja firma je sigurno jaca i placa ti u nekom boljem kraju stan,nesto tipa i ambasade placaju ambasadorima po Bg stanove i kuce od 1000-2000 evra mesecno.Ima se moze se.

Jos atraktivnija varijanta za digitalne nomade je Gruzija,dobijes vizu odmah na godinu dana a jeftino.

Jos bolje i jeftinije je boraviti u Turskoj,lako se sa bezviznog rezima od 3 meseca dobija temporary residence na godinu dana, porez se ne placa ako ne radis sa turskom kompanijom i zivis npr u Antaliji ili u Alanji,Kash,Fethiye,Marmaris...???

Sa SRB pasošem možeš u Gruziji da boraviš 360 dana godišnje turistički, da bi legalno radio, treba ti viza koja se dobija pro forme. Čak i da radiš na crno, posle 6 meseci automatski postaješ poreski rezident Gruzije i stičeš sva prava i obaveze koje uz to idu, pa ako ne regulišeš sve na vreme, računaj da ćeš imati problema kad budeš hteo da napustiš zemlju. Nisu ni Gruzini više mutavi.

5 hours ago, Bonito said:

Stan u okolini Ciriha je 1500 sf a plata 5000 sf. 

U Bg je stan neki normalniji mada je i to pitanje 200 eur a plata 400 eur recimo.

Pa pogledajmo odnos izmedju prihoda i rente i toliko o tome da je renta stana jedna prosecna plata tamo negde u inostranstvu.

Nastavnici engleskog npr i u drzavnim i u privatnim skolama imaju oko 50 hiljada dinara.A to bi trebalo da je bolje placena profesija.

Pa ti pogledaj taj odnos plate i troskova i uporedi,u Srbiji je daleko skuplje sve.

Sto se tice te plate od 2 k eur pa i ja mogu da izadjem na 1000 eur radeci online kao teacher ali realno plate su od 35000 knfinara pa do nekih 80000 k dinara u Bg,sirom Srbije su jos manje.Doktori imaju 700 eura.

Za strance je def. jeftino ali se standard zivota odredjuje prema lokalnom stanovnistvu i lokalnim prohidima valjda.

Za bil gejtsa je i Menhetn dzabe.

Opa Azerbejdzan..

Pisi nam malo kako je..

Pa ok,tvoja firma je sigurno jaca i placa ti u nekom boljem kraju stan,nesto tipa i ambasade placaju ambasadorima po Bg stanove i kuce od 1000-2000 evra mesecno.Ima se moze se.

mislim da sam jasno napisao, ne znam kako nisi razumela..stan koji mi firma placa je u selu....selo nema bolji i losiji kraj, selo ima glavnu ulicu u kojoj su radnje, a okolo su shorovi sa kucama....ok, stan je u glavnoj ulici, jer jedino tu ima par zgrada, pa ako se za to moze smatrati da je bolji kraj, onda si u pravu...

inace, stan je krs, potpno nenamesten, kao sto sam vec napisao,  sva stolarija ( prozori, parketi) je plasticna, i iskrivljena od sunca, tako da, bice veselo kad dodje zima....cena je 300 evra, prosecna plata u tom selu je 300 evra.....

i mislim da je ova diskusija potpuno neportebna, svi koji zive u srbiji valjda znaju cene izdavanja stanova, a svi imamo i nekog poznatog u inostranstvu, pa da se ne ubedjujemo vise.....takodje, u cene izdavanja sam i licno upucen, jer moja porodica izdaje vec jedno 70-ak godina 2 mala stancica u sirem centru bga, pa vrlo dobro znam kako se krecu cene...evo kod mene ti je 200 evra stan 39kvm namesten kod liona...a cena takvog stana za prodaju je oko 80000 evra....izracunaj koliko godina mi treba da izdajem da bi otplatio stan, naravno odbij troskove redovnog odrzavanja kao i vreme kad je neizdat.....pa da vidimo da li je to skupo....gde god da sam licno iznajmljivao stan po inostranstvu, preko ekvadora, USA, spanije, tajlanda, indonezije, bilo je skuplje poredeci ostale cene i lokalne zarade...takodje svi moji prijatelji, rodjaci , poznanici koji zive po inostranstvu prosecno mnogo skuplje placaju stan nego sto mi ovde u srbiji placamo....a odnos cene stana za kupovinu i isto za izdavanje je mnogo realniji, ne treba ti 2 zivotna veka da bi otplatio ulozeno u stan....

p.s. nisam digitalni nomad :)

Edited by bam-bam

21 hours ago, noskich said:

Mislim da je svima ovde postalo jasno da neces otici iz Australije ni kada vam to bude dozvoljeno.

Sa CV-jem u kojem pise da godinama radis za jednu od najvecih australijskih kompanija mozes bez problema da nadjes posao u Kambodzi. A cak i kada bi malo cekao na posao, sto rece bam-bam, valjda si ustedeo nesto da prezivis tih nekoliko meseci. 

• Author
20 hours ago, bam-bam said:

pa citam, koliko sam shvatio moze da se izadje ako hoces da se iselis iz australije.....zato sam to i napisao....posto ti je zajeban posao za rad na daljinu, promeni posao i iseli se iz australije, ja ne bih bio u tom zatvoru godinama, pogotovu ne sa porodicom, da mi dete odrasta u takvim uslovima....valjda si za tolike godine ipak ustekao nesto sa strane, da mozes da pregrmis period do nalazenja novog posla, koji ne bi trebalo da bude duzi od 6 meseci, ako se iscimas, i sa referencama koje imas....ok, ako neces u srbiju, mada mislim da uopste nije losa, ima drugih delova sveta o kojima ovde stalno pisemo i ti i ja i drugi.....svakako bolje od australije, zar ne? i nisam uopste ironican, stvarno ovako mislim

da, nisam siguran gde je @marica otisla, samo sam pretpostavio, nisam se dobro izrazio.....

Ovde sam vec postavljao link sa uslovima pod kojima moze da se dobije odobrenje za izlazak iz Australije. Iseljenje nije jedna od ponudjenih opcija. Bilo je jedno vreme da neko ko zivi u inostranstvu moze da izadje iz Australije, sada i to vise ne vazi. A ja koji ovde zivim kontinuirano bez pauza se nisam kvalifikovao za tu opciju. 

19 hours ago, ppetrovic said:

Znači krenuli smo da se peglamo i na ličnom nivou. Baš lepo.

Ne može svaki IT stručnjak da napravi 2-3-4-5 puta više ako radi online jer kad radiš online imaš još neke obaveze koje nemaš ako si negde zaposlen za platu. Uostalom, kao što ti reče bam-bam gore, daj otkaz u toj tvojoj izrabljivačkoj firmi u AUS pa kreni da radiš online pa nam konačno demonstriraj da nešto može. Eto, za ovo konkretno što pričaš nije neophodno iseliti se iz AUS, možeš bukvalno od danas da kreneš da zarađuješ 5x više.

Samo da još nekako utvrdimo misteriju kako se toliki silni milioni i milijarde expata iz svih delova sveta ne ubijaju od želje da se isele u Kambodžu kad je odnos cena toliko u korist iste...

Krenuo si ti prvi kada si bio napisao da kad citas moje postove drago ti je da se nisi iselio iz Srbije. 

Na ovoj temi sam napisao, pa makar preko 5 postova o tome da je i dalje izuzetno tesko naci 100% online posao.  Kada sam napisao da moze da zaradi vise online, to je bilo u poredjenju sa platama u Srbiji, ne u poredjenju sa prethodnom platom jedne iste osobe. 

Pa slivaju se, idi do Kambodze pa vidi. Kambodza je po prisustvu stranaca, i onih koji ostaju privremeno, a narocito onih koji ostaju dugorocno, metropola ihahaj za Srbiju.

11 hours ago, bam-bam said:

i mislim da je ova diskusija potpuno neportebna, svi koji zive u srbiji valjda znaju cene izdavanja stanova, a svi imamo i nekog poznatog u inostranstvu, pa da se ne ubedjujemo vise.....takodje, u cene izdavanja sam i licno upucen, jer moja porodica izdaje vec jedno 70-ak godina 2 mala stancica u sirem centru bga, pa vrlo dobro znam kako se krecu cene...evo kod mene ti je 200 evra stan 39kvm namesten kod liona...a cena takvog stana za prodaju je oko 80000 evra....izracunaj koliko godina mi treba da izdajem da bi otplatio stan, naravno odbij troskove redovnog odrzavanja kao i vreme kad je neizdat.....pa da vidimo da li je to skupo....gde god da sam licno iznajmljivao stan po inostranstvu, preko ekvadora, USA, spanije, tajlanda, indonezije, bilo je skuplje poredeci ostale cene i lokalne zarade...takodje svi moji prijatelji, rodjaci , poznanici koji zive po inostranstvu prosecno mnogo skuplje placaju stan nego sto mi ovde u srbiji placamo....a odnos cene stana za kupovinu i isto za izdavanje je mnogo realniji, ne treba ti 2 zivotna veka da bi otplatio ulozeno u stan....

p.s. nisam digitalni nomad :)

A ja mislim da je problem u komunikaciji ovde stvar perspektive. Ocigledno si iz imucne familije i nikad nisi bio u situaciji trbuhom za hlebom, pa se zato i ne selis iz Srbije dugorocno, a putujes svuda, samo ranac na ledja i laganeze. 

8 hours ago, RenjerEuro said:

Mislim da je svima ovde postalo jasno da neces otici iz Australije ni kada vam to bude dozvoljeno.

Sa CV-jem u kojem pise da godinama radis za jednu od najvecih australijskih kompanija mozes bez problema da nadjes posao u Kambodzi. A cak i kada bi malo cekao na posao, sto rece bam-bam, valjda si ustedeo nesto da prezivis tih nekoliko meseci. 

A jesi video koji post iznad u kojem sam lepo izlozio svoj plan za PEP vizu u Singapuru? Pa se onda javila @marica koja je potvrdila da su granice u Singapuru zatvorene i da je procesuiranje viza obustavljeno. 

Jesi ti nekad trazio posao u Kambodzi? Prvo to sto ja radim u jednoj od najvecih australijskih kompanija, to njima ne znaci nista, najverovatnije nikad za nju nisu ni culi. Pa eto uzmi slucaj da dolazi lik u Srbiju iz Australije sa takvim stavom, bez problema nalazim posao, ne govori srpski, nema srpske papire, sta mislis kako bi prosao? Da li bi bilo bez problema?

Naci dobar posao u struci, to nije lako nigde, a narocito ne van lokacije gde si izgradio karijeru i imas vec kontakte i reference.

I na kraju, ekspata na prvom mestu zanimaju njegova primanja, sta je tu bitno kakva su lokalna primanja?

Edited by noskich

Nek si ti nama ziv i zdrav gde god da si ziveo i kolko god stanova imao? a mnogo si se raspisao za jednu “bespotrebnu diskusiju”.

Pa u tom smislu da se ne nastavljamo.

Noskish,ne znam da li se ti u Bg vodis  kao expat ili kao nas??

Pa od toga onda zavisi jel skupo il jeftino.Posto je tebi napisano da su stanovi u Bg dzabe.

Pozdrav i informacije uskoro iz Dubaija jer otvaramo tamo firmu,mada ja navijam za Tursku i izdejstvovacu za kasnije da odemo tamo.Za sada se muz pita a on zapeo za Dubaj.

Edited by Bonito

Slazem se sa Noskishom,Kambodza vrvi od expata,i to najvise od

zapadnjaka,Amera,Engleza,Australijanaca.Ima mnogo i Filipinaca,Juznoafrikanaca i Afrikanaca..

Cak i u ovim uslovima depozita od 2 k $ traze nacin da odu i ostanu.Iako se taj depozit lako moze izgubiti,dovoljno je da im se cefne da ti kazu imas koronu iako nemas nijedan simptom,sto se i dogadja i onda ti depozit ode na lecenje i testove.

2 hours ago, noskich said:

Krenuo si ti prvi kada si bio napisao da kad citas moje postove drago ti je da se nisi iselio iz Srbije. 

Ja sam komentarisao akcije australijske vlade koje si ti navodio, ne tebe lično. Nisi baš toliko bitan bilo kome od nas ovde da bismo komentarisali tvoju ličnost, tako da, ograničimo se samo na iznesene informacije, pliz.

Kada sam napisao da moze da zaradi vise online, to je bilo u poredjenju sa platama u Srbiji, ne u poredjenju sa prethodnom platom jedne iste osobe. 

Netačno. Tako su se i frilenseri u Srbiji godinama busali u grudi kako su uhvatili Boga za onu stvar jer rade online i ne zanimaju ih "domaće gazde", pa kad je država Srbija rešila da malo istraži to silno kur*enje, ispostavilo se da osim što nisu ništa suštinski bolji od domaćih gazdi, ogromna većina njih zarađuje do 500 - 600 EUR mesečno, i to BRUTO, što znači da kad bi plaćali sve poreze i doprinose po važećim propisima, ne bi im ostao ni srpski minimalac.

Da je tako lako zarađivati hiljade EUR mesečno online, cenim da bi broj ljudi koji tako radi bio za red veličine veći nego što trenutno jeste. Da bi to postigao, treba ti minimum minumuma 5 godina iskustva u struci, plus "soft skills" da možeš adekvatno da pregovaraš, pa čak i tad nije garantovano da ćeš da uspeš, tj. verovatno ćeš da radiš mnogo više od 40 sati nedeljno kao što bi radio da si klasično zaposlen u firmi, jer osim svog posla bi morao da se bakćeš sa fakturama, nalaženjem klijenata, sastančenjem, preganjanjem sa knjigovođama i advokatima, i vrlo brzo dođeš u situaciju da radiš po 12 - 14 sati dnevno, a onda je pitanje na šta ti liči ostatak života i ono što se danas popularno kaže "work - life balance".

Kambodza je po prisustvu stranaca, i onih koji ostaju privremeno, a narocito onih koji ostaju dugorocno, metropola ihahaj za Srbiju.

Ma idi begaj, jedan od žešćih viceva do sad. Nažalost, Kambodža je imala tu privilegiju da joj istorija dodeli 10 puta veće ludake nego nama svojevremeno i tako divljački devastirana zemlja će još decenijama da se oporavlja od svega toga, i poslednje što im trenutno treba su zapadnjaci koji dolaze tu da životare i da se grebu o jeftine troškove života. Nisam čuo da vrhunski stručnjaci za bilo šta svesno emigriraju tamo, osim ako nije neko angažovanje za UN ili tome slično, a čim UN mora da ima ogromno prisustvo negde (OK, Tajland je izuzetak pošto im je APAC centrala tamo koliko kontam), to po nepisanom pravilu znači da je po sredi debelo saniranje štete.

Pa eto uzmi slucaj da dolazi lik u Srbiju iz Australije sa takvim stavom, bez problema nalazim posao, ne govori srpski, nema srpske papire, sta mislis kako bi prosao? Da li bi bilo bez problema?

Da si ti meni živ i zdrav, dolaze stranci na visoke pozicije sa podebelim iskustvom u SRB već godinama, i za sve najveće kompanije i u Australiji i kojekude su relevantni ljudi ovde itekako čuli. Možda kasirka u Maksiju ne zna za najveću AUS kompaniju, ali onaj ko treba da zna, itekako je čuo.

Razumem ja da si se ti iselio pre dosta godina iz SRB, ali ako te ikad tvoj nanny state pusti da progviriš napolje, moja ti je topla preporuka da ti jedna od prvih destinacija bude rodna gruda, iznenadio bi se koliko se toga promenilo dok ti nisi bio tu. Daleko od toga da je idealno i da nema još dosta domaćeg zadatka, ali kako je nekad bilo, ovo sada je Diznilend.

U pravu si,strucnjaci u Kambodzu ne idu,oni rade po selima Azerbejdzana.

Zablude govoris,jedna od njih je i da je zivot za expate jeftin u Kambodzi.

11 hours ago, Bonito said:

Nek si ti nama ziv i zdrav gde god da si ziveo i kolko god stanova imao? a mnogo si se raspisao za jednu “bespotrebnu diskusiju”.

Pa u tom smislu da se ne nastavljamo.

Noskish,ne znam da li se ti u Bg vodis  kao expat ili kao nas??

Pa od toga onda zavisi jel skupo il jeftino.Posto je tebi napisano da su stanovi u Bg dzabe.

Pozdrav i informacije uskoro iz Dubaija jer otvaramo tamo firmu,mada ja navijam za Tursku i izdejstvovacu za kasnije da odemo tamo.Za sada se muz pita a on zapeo za Dubaj.

u bgu su stanovi trenutno jeftini i za expate i za lokalce, pa ti pricaj sta hoces, ali svima koji zive ovde je to vrlo jasno....aj kad se smestis u dubai pisi malo o cenama izdavanja nekretnina tamo, i odnosa plata/izdavanje, i da li i tamo treba da ostavis ceo jedan depozit od 130 evrita...

btw, zar stvarno mislis da bi u neko selo u azerbejdzanu bilo ko otisao da radi, a da ga za to debelo ne plate? 

pa jednog cuvenog doktora Francesca Marotta-u je ta moja firma placala 11 soma evra samo da se pojavi nedelju dana mesecno, da ga gosti vide....mozda jeste selo, ali je u njemu jedan od najekskluzivnijih svetskih medical-spa resorta, i opasna klijentela dolazi, predsednici.....ima npr. jedno selo u dzibutiju, gde se nalazi kempinski palace spa hotel, koje je jos ekskluzivnije, i gde su redovni gosti na kurama detoksikacije makron, indijski premijer, onaj nas prijatelj sejk abu dabija bin zajed i ko sve ne....mislis da na takvim moze da radi bilo ko? a dzibuti , selo , brate, azerbejdzan, selo

13 hours ago, noskich said:

Ovde sam vec postavljao link sa uslovima pod kojima moze da se dobije odobrenje za izlazak iz Australije. Iseljenje nije jedna od ponudjenih opcija. Bilo je jedno vreme da neko ko zivi u inostranstvu moze da izadje iz Australije, sada i to vise ne vazi. A ja koji ovde zivim kontinuirano bez pauza se nisam kvalifikovao za tu opciju. 

Na ovoj temi sam napisao, pa makar preko 5 postova o tome da je i dalje izuzetno tesko naci 100% online posao.  Kada sam napisao da moze da zaradi vise online, to je bilo u poredjenju sa platama u Srbiji, ne u poredjenju sa prethodnom platom jedne iste osobe. 

Pa slivaju se, idi do Kambodze pa vidi. Kambodza je po prisustvu stranaca, i onih koji ostaju privremeno, a narocito onih koji ostaju dugorocno, metropola ihahaj za Srbiju.

A ja mislim da je problem u komunikaciji ovde stvar perspektive. Ocigledno si iz imucne familije i nikad nisi bio u situaciji trbuhom za hlebom, pa se zato i ne selis iz Srbije dugorocno, a putujes svuda, samo ranac na ledja i laganeze. 

A jesi video koji post iznad u kojem sam lepo izlozio svoj plan za PEP vizu u Singapuru? Pa se onda javila @marica koja je potvrdila da su granice u Singapuru zatvorene i da je procesuiranje viza obustavljeno. 

Jesi ti nekad trazio posao u Kambodzi? Prvo to sto ja radim u jednoj od najvecih australijskih kompanija, to njima ne znaci nista, najverovatnije nikad za nju nisu ni culi. Pa eto uzmi slucaj da dolazi lik u Srbiju iz Australije sa takvim stavom, bez problema nalazim posao, ne govori srpski, nema srpske papire, sta mislis kako bi prosao? Da li bi bilo bez problema?

Naci dobar posao u struci, to nije lako nigde, a narocito ne van lokacije gde si izgradio karijeru i imas vec kontakte i reference.

I na kraju, ekspata na prvom mestu zanimaju njegova primanja, sta je tu bitno kakva su lokalna primanja?

ok, nisam skontao da ne moze da se izadje ukoliko je razlog iseljenje iz australije..

a u pravu si , jeste stvar perspektive, ali u mom slucaju nije materijalno stanje u pitanju,  kao sto insinuiras, jer ja se ne selim iz srbije zato sto ovde imam sve u materijalnom smislu, vec zato sto mi je ovde lepo....zivot treba provesti sto lepse, a ne jureci za parama.....inace, da tako mislim,  bi u ovom azerbejdzanskom selu ostao 5 godina i posle ladio jajca heh, a ovako cu da ostanem 6-7-8 meseci, uzmem neku kintu da mogu da putujem narednih nekoliko godina, i mirna backa :)....a moja familija nije imucna, ako tih 400 evrica koje zarade extra mesecno od izdavanja stanova ( od cega bar 2 meseca godisnje ode na neke popravke , krecenja, stanare koji zapale pa ne plate, ili ostanu duzni za struju, telefon, a nikad i nije izdato svih 365 dana u godini) predstavlja neke velike novce, onda jebes taj zivot heheh

ok, sada ces ti ponovo da kazes kako je drugacije sa familijom, decom, mora se misliti na sve njih, i u pravu si, ali to je tvoj izbor, naravno da je drugacije....ali onda nemoj da kukas, hteo si tako, svako ima svoj put....ali ja bas zbog tog deteta ne bih dozvolio da mi odrasta u takvom svetu kao sto je trenutno australija.....jebes pare, moze da se zivi i sa manje para, ali bitno je da dete odrasta u zdravoj i srecnoj sredini.....

Edited by bam-bam

• Author
17 hours ago, bam-bam said:

zivot treba provesti sto lepse, a ne jureci za parama.....inace, da tako mislim,  bi u ovom azerbejdzanskom selu ostao 5 godina i posle ladio jajca heh, a ovako cu da ostanem 6-7-8 meseci, uzmem neku kintu da mogu da putujem narednih nekoliko godina, i mirna backa :)....

U pravu si, opet razliciti smo, meni se vise dopada ta varijanta da odradis u cugu sto ti kazes tih 5 godina pa da zavrsis posao nego tamo vamo posao i pauze... Nekome je 5, nekome su 2, nekome 10 ili duze, zavisno od okolnosti i apetita.

A u gro profesija ni ne bi mogao praviti par godina pauze, potpuno bi ispao iz igre, sto se kaze "praznina u karijeri" - career gap, sto se bas i ne prasta. Tesko se posao u struci nalazi nakon pauze od par godina. 

Cak jedan moj bivsi kolega je bio napravio "gap year" - pauzu od godine, i trebala mu je godina i po da nadje novi posao nakon te pauze. I to je srecom opet nasao posao za prethodnog poslodavca kome je ispalo da mu treba bas takav kandidat. Moglo je da se desi da ne nadje nista pa da mora da se prekvalifikuje. 

Jos jednu stvar da dodam, mozda i najgora stvar u toj on-off varijanti sa poslom je cesto trazenje posla. Trazenje posla je posao po sebi, naporno, a naravno nisi placen za njega. I ne mozes ni da se opustis niti odmaras tokom tog procesa. Gore nego kad radis i ne radis.

Recimo taj moj kolega kada se vratio sa proputovanja godinu i po se prijavljivao za poslove, pohadjao neke kurseve, krckao ustedjevinu... Znaci nit ti je lepo niti zaradjujes, najgora varijanta.

Naravno sve ovo ne vazi za neke profesije, ali za mnoge je tako. U mom slucaju to je tako. 

Edited by noskich

• Author
On 8/9/2021 at 8:52 PM, ppetrovic said:

Ma idi begaj, jedan od žešćih viceva do sad. Nažalost, Kambodža je imala tu privilegiju da joj istorija dodeli 10 puta veće ludake nego nama svojevremeno i tako divljački devastirana zemlja će još decenijama da se oporavlja od svega toga, i poslednje što im trenutno treba su zapadnjaci koji dolaze tu da životare i da se grebu o jeftine troškove života. Nisam čuo da vrhunski stručnjaci za bilo šta svesno emigriraju tamo, osim ako nije neko angažovanje za UN ili tome slično, a čim UN mora da ima ogromno prisustvo negde (OK, Tajland je izuzetak pošto im je APAC centrala tamo koliko kontam), to po nepisanom pravilu znači da je po sredi debelo saniranje štete.

Ovo su najsvezije cifre koje sam uspeo da nadjem.

Usred COVID-a kada je ogroman broj stranaca vec bio napustio Kambodzu, registrovano je 160,000 stranaca u zemlji: https://www.phnompenhpost.com/national/app-logs-160000-foreigners Ocigledno, ovo su ljudi koji u Kambodzi zive, ne turisti.

A za Srbiju sam nasao podatak iz 2018 znaci pre COVID, 28,039 stranaca: https://www.politika.rs/sr/clanak/410449/Drustvo/Stranac-svaki-250-gradanin-Srbije. Prema tome u Kambodzi zivi skoro 6 puta vise stranaca nego u Srbiji, cak i kada poredimo Covid period u Kambodzi sa ne-Covid periodom u Srbiji.

Hajde da vidimo turizam, evo opet podatak iz perioda kada je broj turista opao: https://www.rfa.org/english/news/cambodia/tourist-01092020160158.html, samo Angkor Vat je obislo 2,2 miliona. Najveca atrakcija Kambodze, ali daleko od toga da je jedina. Pnom Pen, Sihanukvil,  Ratanakiri, Prasat Preah Vihear, Kampot, Kep, Tonle Sap jezero... Pa samo Kineza i Tajlandjana sto dodje svake godine da se kockaju, i nista vise, ogroman je broj u pitanju. Pominje se 2,5 miliona Kineza godisnje - kockara.

A evo sta pise Danas, kaze rekordan broj turista u Srbiji, nikad vise, opet je rec o periodu pre COVID-a: https://www.danas.rs/ekonomija/rekordan-broj-turista-u-srbiji-protekle-godine/, 1,84 milion stranih turista za celu zemlju.

Podatak za ukupan broj turista iz 2018 je 6,2 miliona, znaci preko 3 puta vise nego u Srbiji: https://www.tourismcambodia.com/img/resources/cambodia_tourism_statistics_2018.pdf 

Je li zestok vic? 

Edited by noskich

Uopšte nisam sporio da Kambodža ima više turista i stranaca od Srbije. Pročitaj ponovo šta sam napisao, ali polako i sa razumevanjem, ako treba i više puta. Pričati da je Kambodža nekakva "metropola" za Srbiju je smehotres totalni.

Kambodža ima za red veličine više turista i stranaca i niko to ne osporava. S druge strane, Kambodža je u smislu infrastrukture daleko iza Srbije, u okruženju gde ni drugi nisu ništa bolji. O stabilnosti institucija, vladavini prava i mnogim, mnogim drugim stvarima da i ne govorimo.

Srbija kakva god bila je ipak država u srcu Evrope sa svim prednostima i manama koje to donosi, iako nam i danas zuji u ušima zbog svega što se dešavalo 90ih, to je i dalje limunada u odnosu na to što se desilo Kambodži i porediti te 2 zemlje je vrlo, vrlo teško.

Mada svakako mislim da ne moram da ti crtam neke stvari. Cepaj ti za Kambodžu čim pre, i samo da ponovim još jednom:

On 8/9/2021 at 12:52 PM, ppetrovic said:

Nisam čuo da vrhunski stručnjaci za bilo šta svesno emigriraju tamo, osim ako nije neko angažovanje za UN ili tome slično, a čim UN mora da ima ogromno prisustvo negde (OK, Tajland je izuzetak pošto im je APAC centrala tamo koliko kontam), to po nepisanom pravilu znači da je po sredi debelo saniranje štete.

7 hours ago, noskich said:

Ovo su najsvezije cifre koje sam uspeo da nadjem.

Usred COVID-a kada je ogroman broj stranaca vec bio napustio Kambodzu, registrovano je 160,000 stranaca u zemlji: https://www.phnompenhpost.com/national/app-logs-160000-foreigners Ocigledno, ovo su ljudi koji u Kambodzi zive, ne turisti.

A za Srbiju sam nasao podatak iz 2018 znaci pre COVID, 28,039 stranaca: https://www.politika.rs/sr/clanak/410449/Drustvo/Stranac-svaki-250-gradanin-Srbije. Prema tome u Kambodzi zivi skoro 6 puta vise stranaca nego u Srbiji, cak i kada poredimo Covid period u Kambodzi sa ne-Covid periodom u Srbiji.

Hajde da vidimo turizam, evo opet podatak iz perioda kada je broj turista opao: https://www.rfa.org/english/news/cambodia/tourist-01092020160158.html, samo Angkor Vat je obislo 2,2 miliona. Najveca atrakcija Kambodze, ali daleko od toga da je jedina. Pnom Pen, Sihanukvil,  Ratanakiri, Prasat Preah Vihear, Kampot, Kep, Tonle Sap jezero... Pa samo Kineza i Tajlandjana sto dodje svake godine da se kockaju, i nista vise, ogroman je broj u pitanju. Pominje se 2,5 miliona Kineza godisnje - kockara.

A evo sta pise Danas, kaze rekordan broj turista u Srbiji, nikad vise, opet je rec o periodu pre COVID-a: https://www.danas.rs/ekonomija/rekordan-broj-turista-u-srbiji-protekle-godine/, 1,84 milion stranih turista za celu zemlju.

Podatak za ukupan broj turista iz 2018 je 6,2 miliona, znaci preko 3 puta vise nego u Srbiji: https://www.tourismcambodia.com/img/resources/cambodia_tourism_statistics_2018.pdf 

Je li zestok vic? 

dobro, opste je poznato da kod nas stranci jako malo dolaze i kao turisti, a kamoli da rade ovde...ali to je rezultat jako negativnih informacija koje dolaze iz srbije vec 30 godina, a sto jos uvek postoji u svesti ljudi iz inostranstva, i stalno se pothranjuje novim losim vestima...a cemu se uvek iznenadim kad god putujem pa cujem tako nesto od tamosnjih lokalaca..naravno, tome smo i mi dobrano krivi, jer nastavljamo da provociramo i guramo prst u oko i susedima, a i ostatku sveta...zar mislimo da te price o podrzavanju ratnih zlocinaca npr. ne dopiru do usiju nekih tamo stanovnika portugala ili urugvaja...dopiru i te kako, pa nas zato i dalje smatraju za nebezbednu zemlju...evo kad je bio rat u azerbejdzanu oko karabaha u decembru prosle godine, mi kao veliki prijatelji azerbejdzana smo prodavali oruzje jermeniji, iako je postojao embargo....ta vest je procurila, i verujte da ceo azerbejdzan zna za to, oni su pratili svaku vest koja dolazi iz inostranstva u vezi tog rata...i sad obican narod u azerbejdzanu, kad god pomenem da sam iz srbije, napravi nadrkanu facu.....dok su nas do pre godinu dana obozavali, zvali nas bracom,  pricaju mi ljudi iz srbije koji su tamo duze vremena....sad je dzabe nasim ministrima da trce tamo svako malo da peglaju stvari, gotovo je, ne gotive nas vise ni malo, cak naprotiv, poceli su da nas ne vole.....ovo je samo jedan eklatantan primer sta mi radimo, i kakva nam je politika, i zbog cega kod nas nema vise stranih turista , a ni stranih radnika, iako pouzdano znam da svi ekspati koji rade u srpskim firmama imaju i troduplo vecu platu ( ako ne i vise), od lokalaca za slicnu poziciju....

nema, svet je veliko selo, informacija se siri u roku od par minuta po celom svetu, a informacije koje dolaze od nas su i dalje negativne i odbijajuce za ostatak sveta...

eto zato kambodza ima vise turista i stranaca expata od nas, inace bi mi i po ukupnoj razvijenosti, i po polozaju zemlje, i po nivou razvijenosti infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, puteva da ne pricamo, trebalo da budemo daleko privlacniji od njih...