Jump to content

Featured Replies

Mi po pitanju razvijenosti infrastrukture, obrazovanja, zdravstva i puteva već jesmo daleko ispred celog tog dela sveta, ne samo Kambodže.

3 hours ago, ppetrovic said:

Mi po pitanju razvijenosti infrastrukture, obrazovanja, zdravstva i puteva već jesmo daleko ispred celog tog dela sveta, ne samo Kambodže.

pa ne bih bas rekao za sve zemlje...tajland je daleko razvijeni od nas, sad nisam siguran za obrazovanje, ali zdravstvo im je vrh, putevi, ma sva infrastruktura, oni su bas miljama ispred nas....takodje malezija je  razvijenija, singapur, ali i vijetnam je zajeban.....oni su bas fast growing.....kambodza je daleko nerazvijenija, pa oni su skoro , pre 6-7 godina tek asfaltirali put do tog cuvenog angkor vata ( tj. do grada siam reap pored) od granice sa tajlandom,  inace je put bio pola prasina heheh.....takodje laos je dosta nerazvijen, u burmi nisam bio, ali cujem od vise prijatelja koji su isli da je taj neki slican fazon....i filipini nisu nesto posebno razvijeni, sem tog glavnog ostrva luzon, i to samo deo oko manile......sto se indonezije tice, ogromna je zemlja pa je tesko za porediti, a i bio bih pristrasan jer mi je to omiljena zemlja, ali bar sto se tice zdravstva i obrazovanja, mislim da smo tu jaci od njih...

Jes u pravu si za Singapur i Tajland, htedoh da napišem skoro celog tog regiona ali omaših. Sve u svemu, svako ko ima iole smislenu karijeru ili “puca na veliko” jednostavno nema šta da traži u Kambodži i nikakvi niski troškovi života ne mogu da nadomeste sve ostalo što se u tom slučaju gubi, a gubi se baš baš mnogo toga.

• Author
17 hours ago, ppetrovic said:

Uopšte nisam sporio da Kambodža ima više turista i stranaca od Srbije. Pročitaj ponovo šta sam napisao, ali polako i sa razumevanjem, ako treba i više puta. Pričati da je Kambodža nekakva "metropola" za Srbiju je smehotres totalni.

Pazljivije treba da citas ti, jer apsolutno nista drugo nisam napisao osim prisustva stranaca koje si ti negirao kada si napisao: "Samo da još nekako utvrdimo misteriju kako se toliki silni milioni i milijarde expata iz svih delova sveta ne ubijaju od želje da se isele u Kambodžu kad je odnos cena toliko u korist iste..." Po tom kriterijumu Kambodza je apsolutna metropola za Srbiju. U toku Kovida ima 6 puta vise stranaca koji su se u njoj nastanili nego Srbija pre Kovida, mogu da se kladim da ih je pre Kovida bilo makar deset puta vise. Ni o cemu drugom nisam pisao, samo o prisustvu stranaca. 

Ti u Kambodzi recimo imas hiljade stranaca koji vole miran zivot i nastanili su se u selima, nista nije neobicno da u nekom selu za koje je retko ko cuo imas stranca koji je sebi napravio kucu i zivi tamo. U Srbiji cak ni lokalni ne zele da zive na selu. Kad se pojavi neki stranac to je vec vest za novine i TV. U Kambodzi sasvim uobicajna stvar. Ne samo penzioneri, vec imas i strane preduzetnike koji otvaraju farme bibera, eko-turizam itd. 

U Srbiji drzava nudi milione eura subvencija i oslobadjanje od poreza ne bi li neko otvorio nesto tamo, pa kad otvori i isisa sta moze bezi. Kambodza ne mora nikoga da vija da dodje da ulaze tamo, imas strance koji ulazu u svim sektorima i svakog reda velicine. Od velikih firmi pa do srednjih i malih preduzetnika. Gomili ljudi je sasvim jasno koliko je Kambodza konkretno perspektivna zemlja, a i ceo region.

Jedan primer - svako turisticki relevantno mesto u Kambodzi ima francusku pekaru, italijansku piceriju, indijski restoran... Kad kazem francuska, to je sasvim bukvalno, pekara kao da je izmestena iz Pariza, vlasnik Francuz, sve po njihovom receptu. Ja ne znam da li cak u Beogradu takve stvari postoje, a u manjim mestima bi bile naucna fantastika. Jedan Kampot od 32 hiljade stanovnika ima 5 italijanskih restorana, 4 indijska, ne secam se vise koliko francuskih. O Sijam Repu da ne govorimo, on ima restorana i hotela koji vaze za najbolje na svetu. 

Imas stranih hotela, farmi, fabrika, firmi koje nude usluge... koliko volis. I opet je bitno naglasiti da je rec ne samo o velikim multinacionalnim korporacijama koje se tako seljakaju kada isisaju sav sok, vec imas strance male i srednje preduzetnike, koji otvore hotel, farmu, pekaru, restoran itd. Evo ovde na forumu imamo coveka koji ima pekaru i mesaru u Suhanukvilu. A da ne pricamo koliko ih predaju engleski.

Kada dodje dan da Kmeri idu u Srbiju da rade umesto sto ljudi iz Srbije idu tamo da predaju engleski, onda mozemo da krenemo da pricamo o tome sto ti navodis.

Sustina svega jeste da se Jugoistocna Azija razvija izuzetno brzo, Vijetnam ima recimo najvisu stopu privrednog rasta na svetu. Zivotni standard i uslovi toliko napreduju da obicni ljudi to mogu da primete u roku od godinu dana. Mozes da odes u bilo koji veci grad u regionu, vratis se za godinu dana i kad uporedis vidis koliko se promenilo (izuzetak je jedino Burma zbog specificne situacije tamo).

On 8/9/2021 at 6:10 PM, noskich said:

Pa slivaju se, idi do Kambodze pa vidi. Kambodza je po prisustvu stranaca, i onih koji ostaju privremeno, a narocito onih koji ostaju dugorocno, metropola ihahaj za Srbiju.

13 hours ago, ppetrovic said:

Srbija je nedvosmisleno bolja po svemu samo od Burme, kao sto napisah zbog specificne situacije u kojoj se nalazi. Sa manje razvijenim zemljama poput Kambodze i Laosa moze da se uporedjuje, sa srednje razvijenim kao sto su Tajland i Malezija cak ne moze ni da se poredi. A i Vijetnam je sada vec skoro srednje razvijen. O Singapuru ne treba trositi reci, to bi bilo nebo i zemlja uporedjivati.

Tajland je prvi na svetu po medicinskom turizmu. Obicni gradjani Tajlanda od kojih neki ne mogu da priuste privatne zdravstvene usluge mogu da idu u drzavne klinike i da uz veoma simbolicno sufinansiranje dobiju vrhunsku uslugu. Vecina tih doktora u privatnom sektoru istovremeno radi i u drzavnom, a nimalo nije neobicno da pricas sa lekarom koji je studije zavrsio u US, UK, Australiji... i onda se vratio nazad na Tajland. Nema donosenja kafe i cokolade za doktora, povlacenja veza, donosenja gaze, alkohola i ostalih stvari koje fale u drzavnom zdravstvu, nema SMS poruka za bolesnu decu. Istina mora da se ceka, nekad i pola dana u redu, ali dobijas kvalitetnu uslugu za simbolicnu cenu. 

Poenta svega je da je rec o regionu koji ima odlicnu perspektivu, jako se brzo razvija, nezaposlenost je izuzetno niska, Tajland i Kambodza su medju zemljama sa najnizom stopom nezaposlenosti na svetu, preduzetnistvo je na sve strane, od najminimalnijeg "biznisa" gde stara majka ima kolica koja gura pa prodaje hranu na ulici, ili se vozika biciklom, pa do IT-start-upa i multinacionalnih korporacija. 

Recimo kod mene na studijama sasvim je bilo uobicajno da pola studenata iz Azije se vraca kuci nakon diplomiranja. Jer imaju priliku za odlicnu karijeru u privatnom ili drzavnom sektoru, kao i multinaconalnim korporacijama koje su tamo stacionirane, a znacajan broj se vracao da dalje razvija porodicni biznis. Dok kod nas iz istocne Evrope svima nam je cilj bio da ostanemo i niko nije razmisljao o povratku ni za pod razno. 

8 hours ago, ppetrovic said:

Jes u pravu si za Singapur i Tajland, htedoh da napišem skoro celog tog regiona ali omaših. Sve u svemu, svako ko ima iole smislenu karijeru ili “puca na veliko” jednostavno nema šta da traži u Kambodži i nikakvi niski troškovi života ne mogu da nadomeste sve ostalo što se u tom slučaju gubi, a gubi se baš baš mnogo toga.

Generalizacija koja ne znaci bas mnogo. Sve zavisi od konkretnog slucaja. Imas ljude iz Australije, strucnjake za rudarstvo, koji su otisli u Laos i rade na otvaranju i operacijama rudnika tamo. Da li je to gubitak za njihovu karijeru? Ne uopste, rade za australijsku korporaciju tamo i uslovi su im isti kao ovde, a zive u zemlji gde su im troskovi nekoliko puta nizi, mirniji i opusteniji zivot. Takvih primera ima daleko vise nego sto ti mislis da nema. 

Edited by noskich

9 hours ago, noskich said:

Pazljivije treba da citas ti, jer apsolutno nista drugo nisam napisao osim prisustva stranaca koje si ti negirao kada si napisao: "Samo da još nekako utvrdimo misteriju kako se toliki silni milioni i milijarde expata iz svih delova sveta ne ubijaju od želje da se isele u Kambodžu kad je odnos cena toliko u korist iste..." Po tom kriterijumu Kambodza je apsolutna metropola za Srbiju. U toku Kovida ima 6 puta vise stranaca koji su se u njoj nastanili nego Srbija pre Kovida, mogu da se kladim da ih je pre Kovida bilo makar deset puta vise. Ni o cemu drugom nisam pisao, samo o prisustvu stranaca. 

Ti u Kambodzi recimo imas hiljade stranaca koji vole miran zivot i nastanili su se u selima, nista nije neobicno da u nekom selu za koje je retko ko cuo imas stranca koji je sebi napravio kucu i zivi tamo. U Srbiji cak ni lokalni ne zele da zive na selu. Kad se pojavi neki stranac to je vec vest za novine i TV. U Kambodzi sasvim uobicajna stvar. Ne samo penzioneri, vec imas i strane preduzetnike koji otvaraju farme bibera, eko-turizam itd. 

U Srbiji drzava nudi milione eura subvencija i oslobadjanje od poreza ne bi li neko otvorio nesto tamo, pa kad otvori i isisa sta moze bezi. Kambodza ne mora nikoga da vija da dodje da ulaze tamo, imas strance koji ulazu u svim sektorima i svakog reda velicine. Od velikih firmi pa do srednjih i malih preduzetnika. Gomili ljudi je sasvim jasno koliko je Kambodza konkretno perspektivna zemlja, a i ceo region.

Jedan primer - svako turisticki relevantno mesto u Kambodzi ima francusku pekaru, italijansku piceriju, indijski restoran... Kad kazem francuska, to je sasvim bukvalno, pekara kao da je izmestena iz Pariza, vlasnik Francuz, sve po njihovom receptu. Ja ne znam da li cak u Beogradu takve stvari postoje, a u manjim mestima bi bile naucna fantastika. Jedan Kampot od 32 hiljade stanovnika ima 5 italijanskih restorana, 4 indijska, ne secam se vise koliko francuskih. O Sijam Repu da ne govorimo, on ima restorana i hotela koji vaze za najbolje na svetu. 

Imas stranih hotela, farmi, fabrika, firmi koje nude usluge... koliko volis. I opet je bitno naglasiti da je rec ne samo o velikim multinacionalnim korporacijama koje se tako seljakaju kada isisaju sav sok, vec imas strance male i srednje preduzetnike, koji otvore hotel, farmu, pekaru, restoran itd. Evo ovde na forumu imamo coveka koji ima pekaru i mesaru u Suhanukvilu. A da ne pricamo koliko ih predaju engleski.

Kada dodje dan da Kmeri idu u Srbiju da rade umesto sto ljudi iz Srbije idu tamo da predaju engleski, onda mozemo da krenemo da pricamo o tome sto ti navodis.

Sustina svega jeste da se Jugoistocna Azija razvija izuzetno brzo, Vijetnam ima recimo najvisu stopu privrednog rasta na svetu. Zivotni standard i uslovi toliko napreduju da obicni ljudi to mogu da primete u roku od godinu dana. Mozes da odes u bilo koji veci grad u regionu, vratis se za godinu dana i kad uporedis vidis koliko se promenilo (izuzetak je jedino Burma zbog specificne situacije tamo).

Srbija je nedvosmisleno bolja po svemu samo od Burme, kao sto napisah zbog specificne situacije u kojoj se nalazi. Sa manje razvijenim zemljama poput Kambodze i Laosa moze da se uporedjuje, sa srednje razvijenim kao sto su Tajland i Malezija cak ne moze ni da se poredi. A i Vijetnam je sada vec skoro srednje razvijen. O Singapuru ne treba trositi reci, to bi bilo nebo i zemlja uporedjivati.

Tajland je prvi na svetu po medicinskom turizmu. Obicni gradjani Tajlanda od kojih neki ne mogu da priuste privatne zdravstvene usluge mogu da idu u drzavne klinike i da uz veoma simbolicno sufinansiranje dobiju vrhunsku uslugu. Vecina tih doktora u privatnom sektoru istovremeno radi i u drzavnom, a nimalo nije neobicno da pricas sa lekarom koji je studije zavrsio u US, UK, Australiji... i onda se vratio nazad na Tajland. Nema donosenja kafe i cokolade za doktora, povlacenja veza, donosenja gaze, alkohola i ostalih stvari koje fale u drzavnom zdravstvu, nema SMS poruka za bolesnu decu. Istina mora da se ceka, nekad i pola dana u redu, ali dobijas kvalitetnu uslugu za simbolicnu cenu. 

Poenta svega je da je rec o regionu koji ima odlicnu perspektivu, jako se brzo razvija, nezaposlenost je izuzetno niska, Tajland i Kambodza su medju zemljama sa najnizom stopom nezaposlenosti na svetu, preduzetnistvo je na sve strane, od najminimalnijeg "biznisa" gde stara majka ima kolica koja gura pa prodaje hranu na ulici, ili se vozika biciklom, pa do IT-start-upa i multinacionalnih korporacija. 

Recimo kod mene na studijama sasvim je bilo uobicajno da pola studenata iz Azije se vraca kuci nakon diplomiranja. Jer imaju priliku za odlicnu karijeru u privatnom ili drzavnom sektoru, kao i multinaconalnim korporacijama koje su tamo stacionirane, a znacajan broj se vracao da dalje razvija porodicni biznis. Dok kod nas iz istocne Evrope svima nam je cilj bio da ostanemo i niko nije razmisljao o povratku ni za pod razno. 

Generalizacija koja ne znaci bas mnogo. Sve zavisi od konkretnog slucaja. Imas ljude iz Australije, strucnjake za rudarstvo, koji su otisli u Laos i rade na otvaranju i operacijama rudnika tamo. Da li je to gubitak za njihovu karijeru? Ne uopste, rade za australijsku korporaciju tamo i uslovi su im isti kao ovde, a zive u zemlji gde su im troskovi nekoliko puta nizi, mirniji i opusteniji zivot. Takvih primera ima daleko vise nego sto ti mislis da nema. 

dobro, francuskih pekara ima po kambodzi zato što je bila francuska kolonija, to je potpuno normalno, nije to nikakva ekskluziva..pa francuskih pekara ( tih ko u parizu) ima i po karibima- martinik, sent marten, gvadalupe...i po svakom atolu u polineziji..to je uobičajeno svuda gde su oni bili kolonisti...

inače, nemoj baš da preteruješ, srbija se ne može uporedjivati sa kambodzom i laosom na taj način na koji insinuiraš, mi smo ipak daleko ispred njih...budi malo realan..

naš problem je, kao što već napisah, užasno loša kampanja negativnih informacija i slika naše zemlje koju konstantno odašiljemo prema spoljašnjem svetu, i zato kod nas stranci ne dolaze..

tolike zemlje sam obišao, od kojih su neke baš bulja, ali turisti i expati ponovo dolaze, i opšti narativ koji vlada o tim zemljama je daleko bolji nego o nama, iako smo realno ispred njih...

pa čoveče, stric mog druga iz južne amerike koji živi u boliviji, eeeej, nije hteo da dodje u srbiju kad je bio na turističnom proputovanju kroz južnu evropu pre par godina, jer je "svašta čuo o nama"....ubedjivao sam ga danima, i ništa...bio u hrvatskoj, crnoj gori, albaniji, grčkoj i bugarskoj, nas preskočio....

Edited by bam-bam

OK, ubeđen sam. Kambodža je metropola, Srbija je selendra. Eto i to smo rešili.

• Author
22 hours ago, bam-bam said:

dobro, francuskih pekara ima po kambodzi zato što je bila francuska kolonija, to je potpuno normalno, nije to nikakva ekskluziva..pa francuskih pekara ( tih ko u parizu) ima i po karibima- martinik, sent marten, gvadalupe...i po svakom atolu u polineziji..to je uobičajeno svuda gde su oni bili kolonisti...

inače, nemoj baš da preteruješ, srbija se ne može uporedjivati sa kambodzom i laosom na taj način na koji insinuiraš, mi smo ipak daleko ispred njih...budi malo realan..

naš problem je, kao što već napisah, užasno loša kampanja negativnih informacija i slika naše zemlje koju konstantno odašiljemo prema spoljašnjem svetu, i zato kod nas stranci ne dolaze..

tolike zemlje sam obišao, od kojih su neke baš bulja, ali turisti i expati ponovo dolaze, i opšti narativ koji vlada o tim zemljama je daleko bolji nego o nama, iako smo realno ispred njih...

pa čoveče, stric mog druga iz južne amerike koji živi u boliviji, eeeej, nije hteo da dodje u srbiju kad je bio na turističnom proputovanju kroz južnu evropu pre par godina, jer je "svašta čuo o nama"....ubedjivao sam ga danima, i ništa...bio u hrvatskoj, crnoj gori, albaniji, grčkoj i bugarskoj, nas preskočio....

Opet radis sto se kaze cherry-picking, to jest izvuces jednu stvar koju sam napisao iz konteksta pa onda nju komentarises. Uopste nije stvar samo u francuskim pekarama, naveo sam da ima 5 italijanskih restorana, 4 indijska, bio je secam se cak i nemacki restoran kada sam bio. Uostalom evo koga interesuje neka pogleda kakav je trenutni izbor 153 restorana u gradicu od 32 hiljade stanovnika u Kambodzi: https://www.tripadvisor.com/Restaurants-g608455-Kampot_Kampot_Province.html 

Uporedite to sa Borom koji je slicne velicine pa vidite. U Srbiji cak ni Beograd nema kosmopolitsko okruzenje kakav ima ovaj gradic, a i cela Kambodza. 

A tek o Sijam Repu da ne govorimo:

https://www.tripadvisor.com.au/Restaurants-g297390-Siem_Reap_Siem_Reap_Province.html

https://www.tripadvisor.com.au/Hotels-g297390-zff12-Siem_Reap_Siem_Reap_Province-Hotels.html

Ne mislim da mozes da kazes da je Srbija daleko isped Kambodze i Laosa apsolutno po svemu. Po nekim stvarima da, ima nekih stvari po kojima su oni bolji. Sustinska razlika jeste da sve to sto Srbiju cini boljom je nasledje od pre 30 godina koje se raspada i koje cak ne moze ni da se valjano odrzava, a kamoli nesto tog gabarita sada da se sagradi. Jos jedanput - Srbija nazaduje, oni napreduju, i to jako brzo. 

A negativan imidz je posebna prica, to je nesto sto traje decenijama. 

Edited by noskich

15 minutes ago, noskich said:

Opet radis sto se kaze cherry-picking, to jest izvuces jednu stvar koju sam napisao iz konteksta pa onda nju komentarises. Uopste nije stvar samo u francuskim pekarama, naveo sam da ima 5 italijanskih restorana, 4 indijska, bio je secam se cak i nemacki restoran kada sam bio. Uostalom evo koga interesuje neka pogleda kakav je trenutni izbor 153 restorana u gradicu od 32 hiljade stanovnika u Kambodzi: https://www.tripadvisor.com/Restaurants-g608455-Kampot_Kampot_Province.html 

Uporedite to sa Borom koji je slicne velicine pa vidite. U Srbiji cak ni Beograd nema kosmopolitsko okruzenje kakav ima ovaj gradic, a i cela Kambodza. 

https://www.tripadvisor.com.au/Restaurants-g297390-Siem_Reap_Siem_Reap_Province.html

https://www.tripadvisor.com.au/Hotels-g297390-zff12-Siem_Reap_Siem_Reap_Province-Hotels.html

Ne mislim da mozes da kazes da je Srbija daleko isped Kambodze i Laosa apsolutno po svemu. Po nekim stvarima da, ima nekih stvari po kojima su oni bolji. Sustinska razlika jeste da sve to sto Srbiju cini boljom je nasledje od pre 30 godina koje se raspada i koje cak ne moze ni da se valjano odrzava, a kamoli nesto tog gabarita sada da se sagradi. Jos jedanput - Srbija nazaduje, oni napreduju, i to jako brzo. 

Broj restorana koji nude inostranu hranu je pokazatelj razvijenosti neke zemlje?

Pricaj nam malo o zdravstvu, obrazovanju, koliki procenat ljudi zivi oko ili ispod granice siromastva? U kakvim kucama zivi veci deo stanovnistva? 

2 hours ago, noskich said:

da se oni jako brzo razvijaju, to je potpuno jasno...nažalost nisam zbog kovida bio u kambodzi prosle godine u martu, a planirao sam...zadnji put sam bio 2017. godine, tako da nemam baš najsvezije dozivljaje sa terena, ali bio sam 3 puta u kambodzi do sad, i ovaj zadnji put su baš bili dosta napredovali u odnosu na ranije kad sam bio..ali i dalje je to bila sirotinja u dobrom delu, i vidi se iz ponašanja ljudi da pokušavaju da malo fejkerski kopiraju tajland, ne bi li uzeli što više para od turizma, ali ipak su oni bili daleko od tog nivoa tajlanda, i u uslugama i u ponudi, a o infrastrukturi da ne pričamo...napreduju svakako, ali mi smo za njih i dalje daaaleko ispred, iako stoji to da nazadujemo uzasno, to je ocigledno za svakog ko i malo izadje iz srbije, pa vidi kako se u inostranstvu gradi, uredjuju gradovi itd....ja evo preskačem već 2 godine šut na ćošku dzordza vašingtona i dalmatinske, nikad neće ni završiti taj platoičić od  200 m2...mislim, ne vredi više ni plakati ni smejati se, taj lopovluk je takav i to je to, a tek mi je muka kad odem bilo gde u inostranstvo ( evo u meksiko zadnji put pre nekoliko meseci), pa vidim za koliko sati oni urade to za  šta nama trebaju godine...al jbg, ipak smo u evropi, to nas izvlači

• Author
22 hours ago, bam-bam said:

da se oni jako brzo razvijaju, to je potpuno jasno...nažalost nisam zbog kovida bio u kambodzi prosle godine u martu, a planirao sam...zadnji put sam bio 2017. godine, tako da nemam baš najsvezije dozivljaje sa terena, ali bio sam 3 puta u kambodzi do sad, i ovaj zadnji put su baš bili dosta napredovali u odnosu na ranije kad sam bio..ali i dalje je to bila sirotinja u dobrom delu, i vidi se iz ponašanja ljudi da pokušavaju da malo fejkerski kopiraju tajland, ne bi li uzeli što više para od turizma, ali ipak su oni bili daleko od tog nivoa tajlanda, i u uslugama i u ponudi, a o infrastrukturi da ne pričamo...napreduju svakako, ali mi smo za njih i dalje daaaleko ispred, iako stoji to da nazadujemo uzasno, to je ocigledno za svakog ko i malo izadje iz srbije, pa vidi kako se u inostranstvu gradi, uredjuju gradovi itd....ja evo preskačem već 2 godine šut na ćošku dzordza vašingtona i dalmatinske, nikad neće ni završiti taj platoičić od  200 m2...mislim, ne vredi više ni plakati ni smejati se, taj lopovluk je takav i to je to, a tek mi je muka kad odem bilo gde u inostranstvo ( evo u meksiko zadnji put pre nekoliko meseci), pa vidim za koliko sati oni urade to za  šta nama trebaju godine...al jbg, ipak smo u evropi, to nas izvlači

Uspeh se ne meri samo po onome gde si sada, vec i prema tome koja ti je bila startna pozicija. A da ne trosimo reci kakva je bila pozicija Kambodze nakon pada Crvenih Kmera.  

On 8/14/2021 at 9:58 PM, RenjerEuro said:

Broj restorana koji nude inostranu hranu je pokazatelj razvijenosti neke zemlje?

Pricaj nam malo o zdravstvu, obrazovanju, koliki procenat ljudi zivi oko ili ispod granice siromastva? U kakvim kucama zivi veci deo stanovnistva? 

Restorani su nesto simptomaticno, oni pokazuju da strani investitori smatraju zemlju dovoljno perspektivnom da u nju ulazu, a oni su i dalje tamo, nisu pozatvarali iste, pa ce valjda biti da su bili u pravu. Ima ponude a ima i traznje. Po meni nije mala stvar kada u nekom mestu mozes da upoznas ljude iz celog sveta. Nisu to samo restorani ili engleski pab. Sustina je u tome da je rec o zemlji u kojoj ljudi zele da budu.

Realno, zaposleni imaju slobodu kretanja od nekoliko nedelja godisnje. Penzioneri imaju potpunu slobodu kretanja jer vise nisu zaposleni, kao i digitalni nomadi jer nisu vezani za jedno mesto.

Veoma je interesantno da ljudi kada imaju slobodu izbora lokacije, bila ona privremena ili trajna, biraju da budu na prvom mestu u zemljama koje ja navodim. Ne idu u Norvesku, Svajcarsku i ostale "najrazvijenije" zemlje.

https://www.forbes.com/sites/alexandratalty/2019/09/04/bangkok-is-the-most-visited-city-in-the-world-again/?sh=4e0e03c55f1b

Bangkok najposeceniji grad na svetu 4 godine zaredom 2015-2019.

Lokacije gde ima najvise digitalnih nomada: https://www.clubmed.co.uk/l/blog/digital-nomad-index

club-med-digital-nomads-top-15-countries

https://abrotherabroad.com/digital-nomad-statistics/#FAVORITE-DIGITAL-NOMAD-LOCATIONS

Digital-Nomads-Best-Destinations-Digital

Opet, ljudi koji imaju slobodu izbora, ljudi koji su medju onima koji su najvise proputovali i videli sveta po pravilu biraju ove destinacije. Zasto? 

Da li je neka zemlja "razvijena", koliki je GDP per capita i slicno ne mora da znaci da se tamo dobro zivi. Po pravilu takve zemlje imaju izuzetno visoke troskove zivota, porezi su visoki, regulativa je preterana. Ko sebe vidi u tome da otplacuje stan i dug na kreditnim karticama 30 godina samo napred, pa onda u penziji konacno da se preseli u ove zemlje koje ja navodim i koje su najpopularnije. 

Sve, sve, ali navoditi Kubu kao dobru destinaciju za digitalne nomade je smejurija živa.

Ortak otišao u Varadero na odmor 2 nedelje, ulogovao se na Facebook Ads Manager sa telefona da čekira par stvari (pošto radi kao community menadžer) i fasovao čovek privremenu deaktivaciju profila jer je Kuba i dalje zvanično pod sankcijama i još uvek nije dozvoljeno pristupanje komercijalnim online servisima iz US-a, čim detektuju kubansku IP adresu, sledi privremena deaktivacija profila i onda predstoji ubeđivanje da nisi Kubanac ili rezident Kube, a do tada neka ti stoji ceo posao, to se njih ne tiče, propisi su propisi.

Ovo je čak i banalan primer, mogu tek da zamislim šta bi se desilo da se ulogovao na Payoneer ili nešto tome slično, pošto je 90% online servisa inkorporirano u USA (ili imaju istureno odeljenje u Irskoj, štedi se na porezu jbg), mogao bi po povratku kući da se preseli u karton city dok ne pošalje dokaze svim servisima i ubedi se sa njima da je zapravo srpski državljanin i da je na Kubi boravio samo privremeno.

E sad zamisli da neko odluči da se preseli na Kubu (iako je i to prilično neizvodljivo još uvek osim u specijalnim slučajevima ženidbe i još po nekim) i da otvori račun u lokalnoj banci i da onda proba sa kubanskim SWIFT/IBAN kodom da se registruje na Upwork ili Payoneer ili Stripe… baš bi se usrećio.

Nema šta, kao stvorena destinacija za digitalne nomade, ima čak i brz WiFi i niske troškove života. Fenomenalno istraživanje, sekcija o metodologiji istraživanja je isto genijalna, šteta što nije duža od par rečenica.

Edited by ppetrovic

Sta tek reci za El Salvador? :D Ne mozes ozbiljno da shvatas listu u kojoj je Salvador u top 15. Verujem da bi noskich posle dva dana pobegao odande glavom bez obzira. 

Veoma je interesantno da ljudi kada imaju slobodu izbora lokacije, bila ona privremena ili trajna, biraju da budu na prvom mestu u zemljama koje ja navodim. Ne idu u Norvesku, Svajcarsku i ostale "najrazvijenije" zemlje.

Opet, ljudi koji imaju slobodu izbora, ljudi koji su medju onima koji su najvise proputovali i videli sveta po pravilu biraju ove destinacije. Zasto? 

Ljudi po pravilu preferiraju topliju klimu, a zajednicko za sve ove drzave sa tvojih lista je da tamo zima prakticno ne postoji. Naravno da se ljudi nece seliti u Norvesku gde 20+ stepeni mogu da ocekuju tokom dva meseca. 

Isto kao sto se americki penzioneri masovno sele na Floridu, a retko ko zeli da provede penzionerske dane u Montani.

Ne znam cemu navodnici za "najrazvijenije". 

O ovome naravno ni rec. 

Ovo tvoje pisanje bi bilo za rispekt kada bi nam to pisao iz Kambodze ili Kenije, a ne iz fakin Australije u kojoj 99% ljudi ima bolje uslove za zivot cak i od nekog Kenijca iz vise srednje klase. 

ljudi u penziji ili frilenseri se sele u ove tropske zemlje iz 2 jednostavna razloga- toplo je ne moraju da brinu o zimi, i jeftinije je nego u evropi/zapadu, tako da sa svojim penzijama ili frilenserskim platama tamo mogu mnogo bolje materijalno da zive....

sigurno se neki siroti penzioner iz srbije ili paname ne seli na tajland ili kambozu, jer mu je penzija mala, ne bi mogao da pokrije troskove, nego se sele ovi iz bogatih zemalja kojima je i penzija od soma evra+ neka izdata nekretnina u svojoj zemlji-  i vise nego dovoljno novca za fin zivot u tropima....

• Author
18 hours ago, ppetrovic said:

Sve, sve, ali navoditi Kubu kao dobru destinaciju za digitalne nomade je smejurija živa.

Nema šta, kao stvorena destinacija za digitalne nomade, ima čak i brz WiFi i niske troškove života. Fenomenalno istraživanje, sekcija o metodologiji istraživanja je isto genijalna, šteta što nije duža od par rečenica.

Nazalost, bas i nema kvalitetnih istrazivanja o digitalnim nomadima, nasao sam ova dva kao najsvezija, ali njihov (ne)kvalitet ne menja nista. I ptice na grani znaju koje su lokacije najpopularnije za ljude koji imaju izbor lokacije: Jugoistocna Azija i Centralna/Juzna Amerika su daleko najzastupljeniji regioni. 

14 hours ago, RenjerEuro said:

Sta tek reci za El Salvador? :D Ne mozes ozbiljno da shvatas listu u kojoj je Salvador u top 15. Verujem da bi noskich posle dva dana pobegao odande glavom bez obzira. 

Ljudi po pravilu preferiraju topliju klimu, a zajednicko za sve ove drzave sa tvojih lista je da tamo zima prakticno ne postoji. Naravno da se ljudi nece seliti u Norvesku gde 20+ stepeni mogu da ocekuju tokom dva meseca. 

Isto kao sto se americki penzioneri masovno sele na Floridu, a retko ko zeli da provede penzionerske dane u Montani.

Ne znam cemu navodnici za "najrazvijenije". 

O ovome naravno ni rec. 

Ovo tvoje pisanje bi bilo za rispekt kada bi nam to pisao iz Kambodze ili Kenije, a ne iz fakin Australije u kojoj 99% ljudi ima bolje uslove za zivot cak i od nekog Kenijca iz vise srednje klase. 

Znaci slazemo se, ljudi koji imaju izbor lokacije biraju topliju klimu sa lepim plazama, sa pristupacnim zivotnim troskovima, sa opustenim zivotom bez preterane birokratizacije. 

"Najrazvijenjije" je pod navodnicima jer sam taj koncept nije bez kontroverzi. U tim zemljama dobro zive multimilioneri, ostali su na relaciji kuca-posao-supermarket pa ispocetka. I tako 30-40 godina dok se ne otplate dugovi. Ko hoce da zivi dobro pre nego sto bude starac koji nije ni za sta ovakve zemlje treba da izbegava. Moze da se dodje i zarade pare, ali ne da se zivi. 

Pa bas zbog toga sto se javljam iz Australije i sto sam prosao kroz tu skolu "najrazvijenijih" moje reci i imaju tezinu. Da sam otisao pravac u Kambodzu ili Keniju onda bi ti sad ovde komentarisao, ali ne, ti nisi ziveo u "najrazvijenijim". 

U Kambodzi ljudi van gradova zive uglavnom u tradicionalnim kucama od drveta. U gradovima u stanovima i kucama koje su kao tzv. townhouse - kuce u redu koje se naslanjaju jedne na druge. Obrazovanje i zdravstvo konkrentno u Kambodzi nisu sjajni zbog cega ekspati za ozbiljnije stvari idu na Tajland, imas low cost let za skoro dzabaka sat vremena.

Ovo je inace tema "Da li treba emigrirati" i svrha ove teme je gde treba otici da bi se zivelo dobro, a ne kako zive lokalci. Ti kad razmisljas gde ces da odes ti valjda na prvom mestu gledas gde ce tebi dobro da bude? A kad dodjes kao stranac i tamo ulazes/trosis nadalje razvijas tu lokaciju pa ce biti bolje i lokalnima. Inace Srbija takodje bas i ne moze da se pohvali zdravstvom i skolstvom koje progresivno propada kako medicinski kadrovi beze, a zdravstvene ustanove se raspadaju. Da ne pominjemo shatro "univerzitete". Ista stvar kako i sve ostalo, Srbija nazaduje - ovi drugi napreduju. I bas zato sto napreduju zivis u okruzenju optimisticnih i uglavnom dobro raspolozenih ljudi.

1 hour ago, bam-bam said:

ljudi u penziji ili frilenseri se sele u ove tropske zemlje iz 2 jednostavna razloga- toplo je ne moraju da brinu o zimi, i jeftinije je nego u evropi/zapadu, tako da sa svojim penzijama ili frilenserskim platama tamo mogu mnogo bolje materijalno da zive....

sigurno se neki siroti penzioner iz srbije ili paname ne seli na tajland ili kambozu, jer mu je penzija mala, ne bi mogao da pokrije troskove, nego se sele ovi iz bogatih zemalja kojima je i penzija od soma evra+ neka izdata nekretnina u svojoj zemlji-  i vise nego dovoljno novca za fin zivot u tropima....

Opet se slazemo, kao sto sam i gore napisao - ljudi koji imaju izbor lokacije biraju topliju klimu sa lepim plazama, sa pristupacnim zivotnim troskovima, sa opustenim zivotom bez preterane birokratizacije. 

I taj siroti penzioner bi se selio kada bi mogao. Opet, u tim "najrazvijenijim" ako hocete da zivite kao sto bi ziveli u ovim zemljama koje pominjemo treba da budete multimilioneri, a verovatnoca za tako nesto kada dodjete kao ubogi imigranti i krecete od nule je prilicno mala. Nama koji smo raja, mnogo nam je izgledniji dobar zivot u ovim srednje razvijenim zemljama.

Zato "najrazvijenije" moze, dodjes, zivis skromno, stedis, ulazes, onda dovidjenja. Nije za zivot. I ti si sam napisao, odes negde da odradis to sto moras (Azerbejdzan), pa onda zivis tamo u ovim "rajevima na zemlji" (Indonezija, Tajland, Meksiko...). 

Edited by noskich

3 hours ago, noskich said:

Nazalost, bas i nema kvalitetnih istrazivanja o digitalnim nomadima, nasao sam ova dva kao najsvezija, ali njihov (ne)kvalitet ne menja nista. I ptice na grani znaju koje su lokacije najpopularnije za ljude koji imaju izbor lokacije: Jugoistocna Azija i Centralna/Juzna Amerika su daleko najzastupljeniji regioni. 

Znaci slazemo se, ljudi koji imaju izbor lokacije biraju topliju klimu sa lepim plazama, sa pristupacnim zivotnim troskovima, sa opustenim zivotom bez preterane birokratizacije. 

"Najrazvijenjije" je pod navodnicima jer sam taj koncept nije bez kontroverzi. U tim zemljama dobro zive multimilioneri, ostali su na relaciji kuca-posao-supermarket pa ispocetka. I tako 30-40 godina dok se ne otplate dugovi. Ko hoce da zivi dobro pre nego sto bude starac koji nije ni za sta ovakve zemlje treba da izbegava. Moze da se dodje i zarade pare, ali ne da se zivi. 

Pa bas zbog toga sto se javljam iz Australije i sto sam prosao kroz tu skolu "najrazvijenijih" moje reci i imaju tezinu. Da sam otisao pravac u Kambodzu ili Keniju onda bi ti sad ovde komentarisao, ali ne, ti nisi ziveo u "najrazvijenijim". 

U Kambodzi ljudi van gradova zive uglavnom u tradicionalnim kucama od drveta. U gradovima u stanovima i kucama koje su kao tzv. townhouse - kuce u redu koje se naslanjaju jedne na druge. Obrazovanje i zdravstvo konkrentno u Kambodzi nisu sjajni zbog cega ekspati za ozbiljnije stvari idu na Tajland, imas low cost let za skoro dzabaka sat vremena.

Ovo je inace tema "Da li treba emigrirati" i svrha ove teme je gde treba otici da bi se zivelo dobro, a ne kako zive lokalci. Ti kad razmisljas gde ces da odes ti valjda na prvom mestu gledas gde ce tebi dobro da bude? A kad dodjes kao stranac i tamo ulazes/trosis nadalje razvijas tu lokaciju pa ce biti bolje i lokalnima. Inace Srbija takodje bas i ne moze da se pohvali zdravstvom i skolstvom koje progresivno propada kako medicinski kadrovi beze, a zdravstvene ustanove se raspadaju. Da ne pominjemo shatro "univerzitete". Ista stvar kako i sve ostalo, Srbija nazaduje - ovi drugi napreduju. I bas zato sto napreduju zivis u okruzenju optimisticnih i uglavnom dobro raspolozenih ljudi.

Opet se slazemo, kao sto sam i gore napisao - ljudi koji imaju izbor lokacije biraju topliju klimu sa lepim plazama, sa pristupacnim zivotnim troskovima, sa opustenim zivotom bez preterane birokratizacije. 

I taj siroti penzioner bi se selio kada bi mogao. Opet, u tim "najrazvijenijim" ako hocete da zivite kao sto bi ziveli u ovim zemljama koje pominjemo treba da budete multimilioneri, a verovatnoca za tako nesto kada dodjete kao ubogi imigranti i krecete od nule je prilicno mala. Nama koji smo raja, mnogo nam je izgledniji dobar zivot u ovim srednje razvijenim zemljama.

Zato "najrazvijenije" moze, dodjes, zivis skromno, stedis, ulazes, onda dovidjenja. Nije za zivot. I ti si sam napisao, odes negde da odradis to sto moras (Azerbejdzan), pa onda zivis tamo u ovim "rajevima na zemlji" (Indonezija, Tajland, Meksiko...). 

hahah da, samo sto azerbejdzan ne bih bas ubrojao u najrazvijenije, ali imaju naftu, so znaci da imaju kinte da placaju strance da bi lokalni snobovi mogli da pricaju da se lece kod stranaca heheh....ali ima i najrazvijenijih zemalja gde je zivot skroz opusten, i gde nije tako kao sto pricas- posao, kuca, supermarket i tako 30 godina dok se ne otplati kredit...evo jedan od primera je spanija, tamo ljudi vrlo lepo zive, srecno mislim...mozda nemaju bas puno para, al daleko od toga da im je zivot samo posao...naravno, kad kazem ljudi, ne mislim samo lokalci, nego i stranci, expati...jako puno mojih prijatelja iz srbije zivi u spaniji, i svi zive lepo, takoreci uzivaju, ne pada im napamet da idu igde drugo....istina, niko nema neku veliku kintu ustekanu, ali ljudima koji u takve zemlje to i nije cilj, vec da lepo prozive zivot....

• Author
On 8/17/2021 at 3:12 AM, bam-bam said:

hahah da, samo sto azerbejdzan ne bih bas ubrojao u najrazvijenije, ali imaju naftu, so znaci da imaju kinte da placaju strance da bi lokalni snobovi mogli da pricaju da se lece kod stranaca heheh....ali ima i najrazvijenijih zemalja gde je zivot skroz opusten, i gde nije tako kao sto pricas- posao, kuca, supermarket i tako 30 godina dok se ne otplati kredit...evo jedan od primera je spanija, tamo ljudi vrlo lepo zive, srecno mislim...mozda nemaju bas puno para, al daleko od toga da im je zivot samo posao...naravno, kad kazem ljudi, ne mislim samo lokalci, nego i stranci, expati...jako puno mojih prijatelja iz srbije zivi u spaniji, i svi zive lepo, takoreci uzivaju, ne pada im napamet da idu igde drugo....istina, niko nema neku veliku kintu ustekanu, ali ljudima koji u takve zemlje to i nije cilj, vec da lepo prozive zivot....

Naravno da Azerbejdzan nije medju najrazvijenijim, mislio sam na princip da negde zaradis pa odes drugde. Pa napisi vise kako je tamo, slabo si informacija podelio o Azerbejdzanu. 

Spanija i Portugalija svakako, samo sto se one nikako ne ubrajaju u najrazvijenije, one su najnerazvijenije zemlje zapadne Evrope. Eto opet potvrda "pravila" da je kvalitet zivota bolji u srednje razvijenim, a ne najrazvijenijim zemljama. 

Edited by noskich

Sto se tice emigracije u Azerbejdzan i expatskog zivota tamo, zemlja je dosta zatvorena, tako da nema bas puno aktivnosti na koje su zapadni expati navikli...nema mnogo kafica, klubova, drustvenih okupljanja, hepeninga, ljudi su poprilicno zatvoreni, i moze se reci, dosta lakonski nastrojeni, minimalnizam......nisu ni mnogo pricljivi, nema ispaljivanja nepotrebnih reci, cak stavise vise ne kazu nego sto kazu.....jedna vrlo interesantna stvar, sto u doba korone i nije tako lose- u bastama restorana svaki sto je odvojen, i takoreci celina za sebe, ima svoju natkrivenu tendu, i dosta su stolovi udaljeni jedni od drugih, jer koliko sam shvatio, ne vole bas da se mesaju sa nepoznatim ljudima, znaci ako dodju u restoran, zele da budu samo sa svojim drustvom i ni sa kim vise u blizini....to malo govori i o nekom generalnom karakter nacije, dosta su suzdrzani, ali to malo i sprecava nova upoznavanja, izgleda da kad se izadje nema mnogo "mingling" medju ljudima...inace, najveca zabava sto se izlazaka tice su restorani, kojih stvarno ima jako puno, i dobra je klopa...takodje ima dosta prostora za kampovanje, igralista za decu koja su kao neka mala porodicne zurke, i na tim prostorima ima i mesta za rostilj, velikih igralista za decu itd, ali ponovo je sve striktno odvojeno i udaljeno na propisanu distancu, znaci svaka porodica za sebe, slicno kao u restoranima...

narod je vrlo kulturan, svi tiho govore, nema podizanja glasa, kod nas kad dodju, ili u ostatak juzne evrope, mora da su u soku u pocetku,  verovatno misle da se svi stalno svadjamo....vrlo su uvredjivi i paze svaku izgovorenu rec, zato je opste pravilo da ne treba previse brbljati....

inace, islam jeste zvanicna religija, ali je zemlja jako liberalna sto se toga tice, verovatno kao posledica komunistickog vremena....od svih muslimanskih zemalja u kojima sam bio, ova je sto se religije tice najmanje verujuca.....ljudi ne idu u dzamije, rekao bih da su vrlo malo religiozni, ili bar to ne pokazuju otvoreno kao sto je obicaj u muslimanskom svetu, zene se potpuno normalno oblace, u malom mestu u kom sa bukvalno nisam video ni jednu jedinu zenu zabradjenu ni maramom, a kamoli sta drugo....dzamija nema na svakom koraku, imam se ne cuje po ceo dan kako peva sa minareta, sto mi jako prija....inace, dosta se razlikuje fizionomija ljudi iz razlicitih regiona...npr. ovaj podkavkazki kraj gde sam ja ljudi su svetli, ima jako puno ljudi sa plavim ocima, cak i plave kose, dok su u bakuu i taj pustinjski deo oko kaspijskog jezera potpuno crnih kosa i dlaka, tamnog tena, kovrdzave crne kose, guste, vrlo slicnog izgleda kao jermeni, mada kad bi ovo neki lokalac procitao, ne bih se dobro proveo heheheh, posto se ne podnose sa jermenima, i ne zele da se dovode ni u kakvu vezu s njima....

takodje ima i nekih starih etnickih grupa, kao npr. narod Udi, koji zive u okolini stare prestonice Gendze, koji su btw. hriscani, ali neka posebna vrsta hriscanstva.....Drugi narod su u okolini Lankarana, koji se nalazi na jugu , na kaspijskom jezeru, blizu iranske granice....tamo je i hrana jako specificna, jer se radi o suptropskom regionu...planiram ici tamo uskoro, ali probao sam vec njihovu klopu i jako mi se svidja....

inace, Udi kao hriscani gaje svinje, imaju i fabrike svinjskog mesa, i ovde ti svinjsko meso nije neko bogohuljenje, cakstavise u supermarketima se normalno prodaju svinjske slanine, i to svi zivi jedu...iako sveze meso kao izbegavaju, ali vidim da svako malo sednu u kola i idu u kod Udija u restorane da se nakrkaju svinjetine heheh...sto se tice hrane u radnjama, uglavnom je ili lokalna ili uvoz iz rusije, kvalitet nije kao u evropi, ali zato cene jesu, bar sto se tice srbije......mozda su im nize cene 5 %, ali to za neku njihovu prosecnu platu od 300 evra uopste nije malo.....Medjutim, restorani kao opsta zabava i mesto okupljanja su poprilicni jeftiniji nego u bgu npr. tako da to nije losa stvar...manja razlika izmedju cena u radnjama i restoranske klope....inace, sve ostale cene su vrlo slicne srpskim, vec sam rekao za rentanje stana, garderoba i namestaj je tu negde, medjutim evidentno je da je mnogo manje uvoza iz evropskih zemalja, a i ono sto je uvozno odatle, je u krv skupo...npr. jedan sir gauda i trapist ( koji se uglavnom uvoze) su oko 25-30 evra kilo, dok bi kod nas to bilo 10 evra.....taxi je dosta jeftiniji nego kod nas, ali im je i cena benzina dosta niza, logicno....ispod evra je svakako, mislim da je negde oko 50-65 centi po litru....

jos sam ovde relativno kratko, nekoliko meseci tek, a bio sam vec i na odmoru u bgu :),  nisam stigao malo vise da se krecem po zemlji, tako da cu kasnije pisati malo vise o krajoliku, raznim mestima itd....ovo sto sam do sad mogao da zaklucim je da nemaju nekih prevelikih prirodnih atrakcija, jer ako im je ovaj moj kraj glavno mesto za odmor, onda jebes ti to eheheh.....mislim, lepo je ovde kod mene u podnozju kavkaza, jako je zeleno, velike sume po brdima i taj fazon, ali to je ko nasa sumadija npr....i kako se odaljavas od podnozja planine, krece lagano da se spusta teren u dolinu, i bja se menja u zutu vec par kilometara nizbrdo od mog mesta.....krece prerija, a ja bih rekao i polupustinja...rejon oko bakua npr. je potpuna pustara, ne bas sahara, ali kao neki jordan npr....

inace, kao sto vec napisah, uopste nisu turisticka zemlja, niti ih to zanima, ili neko privlacenje stranaca za turiste, oni npr. jos uvek drze karantin, tako da niko ko je foreigner i nema  boraviste u azerbejdzanu ne moze da udje....otvorili su se pre 10 dana za par zemalja, ukljucujiuci rusiju, UK, i srbiju :), tako da nasi ljdi mogu da udju ali je neophodno imati i vakcinaciju i pcr....ali te privilegije su stvarno retke....takodje, kopneni prelazi su potpuno zatvoreni, moze se uci i izaci samo avionom....dovoljno sam rekao da bi se skapiralo kolike su cene avio karata...i inace dozvoljeno je leteti samo na odredjene destinacije, ne svuda, i to su turska, rusija, i emirati.....drugih direktnih letova nema.....

sto se biznisa tice, vrlo su ne business orientated heheh, ne kapiraju ove nove moderne tokove, da je brzina u poslu vazna itd.....sve ide nekim svojim laganim tokom, bez pritisaka, i bez stresa....sto mozda i nije tako lose, samo mi nismo bas navikli na takav ritam.....takodje, za sve treba 10 puta pitati i proveriti, jer it inace nista nece sami reci, ukoliko ne pitas....malo su komplikovani sto se tice te komunikacije.....

korupcija je jako izrazena, koliko vidim voze se jako dobra kola, naravno ima jako puno i lada od pre hrista, ali sa druge strane po selima pice lamborgini i maserati....malo je apstraktna slika sa puteva.....znaci ima sloj jako bogatih, uglavnom oni koji su vezani za kraljevsku, pardon, predsednicku familiju, ali ima i dosta siromasnih, mada se ne moze reci da su siromasni azijskog tipa, ili juznoamerickog....svi se nekako dovijaju, nesto kao srbija fazon....i oni su imali komunizam, pa posle rat 90-tih, tako da im je razvojni put slican nasem, i metode snalazenja ljudi se ne razlikuju mnogo hhehe...jedino sto su  se oni po odlasku rusa bacili na naftu, pa su vec kraejm 90-tih, ocetkom 20-tih postali vrlo bogata zemlja, ali bogatstvo je nesrazmerno rasporedjeno, tj. vecina je otisla u privatne dzepove....predednikova firma pasha holding, mislim da poseduje bar 60 % azerbejdzana....gde god se okrenes sve je pasha, cak je i moj resort postao pasha vlasnistvo od pre par meseci ...pre toga je bio vlasnistvo bivseg ministra odbrane, koji je u ovom rejonu bio bog, bio je vlasnik svih fabrika, poljoprivrednih gazdinstava ( ovde je dobra mlecna industrija), hotela ( jedno 6-7 u ovom mestu), i ko zna cega sve ne...medjutim, prosle godine je nesto zglajzao, predsednik ga je smenio, i sad lik rasprodaje svoju imovinu u azerbejdzanu i seli se na zapad, a njegove firme sve otkupljuje predsednikova pasha...dobar biznis sistem hehehe.....

mislim, takav je sistem koji ovde vlada, ne treba mnogo objasnjavati da bi se shvatilo o cemu se tu radi, ok. ja sam stranac, ne bi trebalo da me je briga, ali za lokalce koji su imalo obrazovani, to sigurno nije lako sedeti i posmatrati......ali ova drzava nije izuzetak, takvih je brdo zemalja o kojima  ti @noskich pricas u superlativima, ali ziveti u takvim drustvima i gledati sve to uopste nije zdravo za metalno stanje.....cak i ako si expat, ne mozes samo da zatvoris oci i okrenes ledja na toliku nepravdu.....ovde ih jedino vadi sto nema bas toliko jadnih i potpuno siromasnih, a i dobar je sloj imucnijih ljudi i neke srednje klase, ali u nekim zemljama je taj gap izuzetno izrazen, kao sto je npr. kambodza.. dok expate ,po tebi, treba da boli dupe za sve, i da gledaju svoje dolare koji se slazu...ne ide to tako, ako si iole normalan covek....

Edited by bam-bam

Bio sam samo nekoliko dana u Azerbejdžanu, kada smo išli u obllazak Gruzije, Jermenije i Azerbejdđana, zanimljivo, stekli smo utisak da su daleko najimućniji od te tri države, nafta i to sve. A kažeš da je plata 300 eur, onda baš i nisu. 

Doduše bili smo samo u Baku-u. 

Veliki utisak je bio da je more, u stvati to je jezero, totalno uništeno nafnim bušotinama, masni naftni talasi zapljuskuju obalu..  

A cela tema, preseliti se negde.. U principu meni se jedino sviđa ideja imati uvek novca i vremena da može da odeš gde ti se ide na po par meseci, pa ako ti se ostaje duže ostaneš.  To baš naravno nema smisla ko ima decu koja moraju u školu itd, ali ko je još uvek bez dece..

• Author
5 hours ago, bam-bam said:

mislim, takav je sistem koji ovde vlada, ne treba mnogo objasnjavati da bi se shvatilo o cemu se tu radi, ok. ja sam stranac, ne bi trebalo da me je briga, ali za lokalce koji su imalo obrazovani, to sigurno nije lako sedeti i posmatrati......ali ova drzava nije izuzetak, takvih je brdo zemalja o kojima  ti @noskich pricas u superlativima, ali ziveti u takvim drustvima i gledati sve to uopste nije zdravo za metalno stanje.....cak i ako si expat, ne mozes samo da zatvoris oci i okrenes ledja na toliku nepravdu.....ovde ih jedino vadi sto nema bas toliko jadnih i potpuno siromasnih, a i dobar je sloj imucnijih ljudi i neke srednje klase, ali u nekim zemljama je taj gap izuzetno izrazen, kao sto je npr. kambodza.. dok expate ,po tebi, treba da boli dupe za sve, i da gledaju svoje dolare koji se slazu...ne ide to tako, ako si iole normalan covek....

Ne znam sta tacno ti mozes da uradis po tom pitanju, bio ekspat ili ne bio, recimo u Srbiji ili bilo gde drugde? Treba se fokusirati na ono sto je pod tvojom kontrolom, to jest tvoj zivot. Zivot je kratak i treba gledati da ga prozivis sto bolje mozes. 

A po meni svuda je sustinski isto, razlike su samo u detaljima. Svuda imas manjinu ljudi koji poseduju najveci deo imovine i veliki broj sirotinje, pa negde vise, negde manje raje u sredini koja je onako polu-gola, seci usi da zakrpis pozadinu. Negde se to zavodi sa vojskom i policijom, drugde ti kao zaposlenom daju po koju akciju firme da se eto i ti osecas kao vlasnik, a jedva sastavljas kraj sa krajem. Sustinski isto po pitanju nejednakosti, samo negde malo sarenija ambalaza.

4 hours ago, samsung said:

A cela tema, preseliti se negde.. U principu meni se jedino sviđa ideja imati uvek novca i vremena da može da odeš gde ti se ide na po par meseci, pa ako ti se ostaje duže ostaneš.  To baš naravno nema smisla ko ima decu koja moraju u školu itd, ali ko je još uvek bez dece..

Bitno je imati izbor. Kada si u poziciji da radis da bi pokrio troskove ili vratio dug tu onda ima malo lufta za nesto drugacije. 

Edited by noskich

1 hour ago, noskich said:

Zivot je kratak i treba gledati da ga prozivis sto bolje mozes. 

Ovo je meni suština svega, pa tako ova tema, naravno interesantna kao razmena mišljenja, ne može se izmeriti lenjirom gde je bolje, šta to znači ako nisi srećan, plata od xxxx i voz koji ide na vreme, ako živiš sam bez prijatelja u xyz gradu.  

Pošto nisam religiozan, šta drugo može biti smisao života nego što veći broj dana dok smo ovde biti srećan i zadovoljan.  

Ja recimo obožavam da putujem, vidim što više, volim tropske zemlje najviše, velike gradove isto na neko vreme, ono kada na nekom mestu pomisliš eh vredi živeti i imati novca zbog ovoga. Što više takvih dana. 

I ne bih nikada pristao evo živećeš u Švajcarskoj plata 50 000 mesečno, ne moraš ništa da radiš, ali nema putovanja do kraja života. I šta mi onda znači što je najorganizovanija zemlja i imam para..

• 2 weeks later...
  • Author

@ppetrovic vrlo pazljivo procitaj ovu vest. Ljudi koji znaju kako da zive, sta su odabrali za sebe:

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/rakija-republika-srbin-i-hrvat-zajedno-pronasli-srecu-u-kambodzi/3bjmyvq

RAKIJA REPUBLIKA Srbin i Hrvat zajedno pronašli sreću u Kambodži

"Sreća je stvar izbora", kažu Srbin Saša Ilić i Hrvat Božo Popović. Oni su je potražili u Pnom Penu, glavnom gradu Kambodže, gde su prošle nedelje otvorili gastro-bar "Rakija republika".

- Sve je vrlo jednostavno - priča kroz oblak dima cigare sa aromom vanile Popović - volim lagodan život i tako je i sa ovim lokalom - jedi, pij, budi veseo, nazdravi staroj zemlji, prenosi "Pnom Pen post" u teksu "Nova republika, ujedinjena hedonizmom".

Sebe opisuje kao "čoveka prefinjenih stvari". Puši danski duvan koristeći italijansku lulu, a pali ga šibicama iz Paragvaja. Zaluđenik je za motore i vlasnik tri vinograda u Hrvatskoj koje je nasledio od dede, kao i dva restorana i jednog bara u "staroj zemlji".

"Rakija republika" je njegov prvi poduhvat van istočne Evrope, piše list, i u njoj se prodaje njegovo porodično vino "Panonija". U Kambodžu je došao prvi put pre tri godine. Vraća se svake naredne, a sada je tamo "za stalno".

Evo ga ovde i originalni tekst koji je prenet u Blicu: https://www.phnompenhpost.com/post-weekend/new-republic-united-hedonism

A new republic, united by hedonism

Edit: pa spektakularno je to sto ljudi koji znaju kako da uzivaju u zivotu od celog sveta biraju bas Kambodzu, a da li bi ti mogao da zamislis da Tajlandjanin i Kmer otvaraju kafanu u svom stilu u Beogradu? Pa naravno da ne. 

Pazi ja nikada nisam tvrdio da SVI trebaju da se presele u jugoistocnu Aziju. Ono sto ja tvrdim jeste da je to izbor koji je podjednako legitiman kao i emigracija u EU ili USA. Razlika je samo sto se ne zna mnogo o tome, i zato ja i delim informacije o tome online da se izgradi neka svest i o ovakvoj opciji. 

To sto ti nazivas "zivotarenjem" jeste ziveti da bi se zivelo, a ne ziveti da bi se radilo. Ljudi idu tamo da uzivaju u zivotu, a ne da otplacuju kredite 30-40 godina, pa onda koju godinu pred smrt da konacno mogu i da vide Kambodzu, Tajland i ostale "rajeve na zemlji'. 

Zasto ljudi koji imaju apsolutni izbor lokacije gde zele da zive biraju jugoistocnu Aziju? To je pitanje. Ljudi koji su obisli ceo svet, koji imaju sredstava i mogucnosti za bilo sta. 

Moja poruka tim mladim ljudima je nemojte da budete tockici unutar dobro podmazane skalamerije koja ce vas prozdrati i ispljunuti. Idite tamo gde mozete da zivite, a ne zivotarite provodeci najbolje godine zivota na otplacivanje dugova.

PS obrati paznju na tekst u kambodzanskim novinama, i novinar i fotograf su stranci, rade tamo na engleskom izdanju novina.

https://www.phnompenhpost.com/author/brent-crane/78387

https://www.phnompenhpost.com/photographer/scott-rotzoll/91297

Edited by noskich

Šta sad treba da zaključim iz ove vesti? Da su neki ljudi sa naših prostora pronašli svoju sreću u Kambodži? Šta je tu toliko spektakularno? Kao što sam napomenuo u prethodnim postovima, ima i Amerikanaca koji već decenijama žive u Pjongjangu i lepo im je tamo, samo što to ništa ne dokazuje.

Ljudi su odlučili da otvore rakija bar u Pnom Penu, podržavam. Vole lagan i opušten život, nemam nikakav problem sa tim. Nasledili su vinograde, barove, restorane, što znači da je neko njihov uspeo nešto da stekne pre njih, legitimno. Samo, ne znam zašto njihovo iskustvo pokušavaš da ekstrapoliraš na celu populaciju?

Odakle ti ideja da svi ljudi žele tako da žive? Ja bih se prvi smorio da živim kao oni jer ovakva vrsta životarenja mi jednostavno ne prija. Ja želim što uređeniji sistem, likvidno tržište, lokalni ekosistem iz moje struke u vidu kompanija, konferencija, okupljanja svake vrste, kulturne događaje u što većem broju i samim tim nisam ciljna grupa za Kambodžu, ne znam kako više da ti to ilustrujem. Možemo da diskutujemo o tome da li Srbija ovakva kakva je danas ispunjava kriterijume koje sam naveo, ali čak i ovakva Srbija je po mnogo čemu ispred Kambodže kad su navedene stvari u pitanju, i šta god ko mislio, vremenom ide na bolje, ne zato što je vode sposobni političari već zato što deli granicu sa najvećom ekonomskom unijom na svetu i neke stvari se neminovno "prelivaju" i u Srbiju i menjaju po čistoj inerciji. Nije idealno stanje stvari, ali za ljude koji ne žele da životare već da grade ozbiljne karijere u modernim zanimanjima, Srbija je daleeeeko bolji izbor od Kambodže.

Kada ljudi krenu da u većim brojevima emigriraju u Kambodžu da bi osnivali tehnološke kompanije i startape, tad će Kambodža da mi privuče pažnju. Dokle god se tamo ide da bi se životarilo i pušio danski duvan koristeći italijansku lulu, to neće biti slučaj, ne samo sa mnom nego sa ogromnom većinom mladih i obrazovanih ljudi.

• 2 weeks later...
  • Author
17 hours ago, bam-bam said:

Ne znam koliko puta treba da ti se ponovi da ne moze da se izadje iz zemlje? Ne samo iz zemlje, ne mozes ni da napustis opstinu u kojoj zivis, a i unutar te opstine ne mozes se udaljavati vise od 5 kilometara od kuce. 

Apsolutno, "najrazvijenije" zemlje su takodje i najrestriktivnije, imas kamere, pracenje aktivnosti, racuna, transakcija... Jos jedan argument za zemlje u razvoju. 

6 hours ago, noskich said:

Ne znam koliko puta treba da ti se ponovi da ne moze da se izadje iz zemlje? Ne samo iz zemlje, ne mozes ni da napustis opstinu u kojoj zivis, a i unutar te opstine ne mozes se udaljavati vise od 5 kilometara od kuce. 

Apsolutno, "najrazvijenije" zemlje su takodje i najrestriktivnije, imas kamere, pracenje aktivnosti, racuna, transakcija... Jos jedan argument za zemlje u razvoju. 

kako ne moze, pa od mog drugara iz pule se iselili prijatelji skoro iz brizbejna, vratili se za srbiju....

mislim, kapiram ja da uvek moze da se nadje razlog da je tesko, deca, skola, posao, stvari itd...ali sve se moze uraditi zar ne, isto kao sto si i dosao tamo, moes i da odes...prodas sve, das otkaz, pokupis familiju i pravac tajland...ili srbija :).....ja ne bih ostao vise u australiji, pa sve da me biju motkama da moram da ostanem...

najrazvijenije zemlje jesu najrestriktivnije, ali ovo sto se desava u australiji je daleko mracnije  od onoga sto se radi po USA ili evropi......

Edited by bam-bam