Da li je bolje emigrirati?

2,155 posts in this topic

On 10/18/2021 at 12:57 PM, Dragance said:

Svaku maglu zapravo cine sitne kapi vode:biggrin:

U sustini, "fog" i "mist" su jedno te isto po nacinu formiranja, postoje male razlike u definiciji sto se tice vidljivosti ili po tome ko u kojoj zemlji ili profesiji to definise. Da ne drvim sad kako i zasto nastaje bas u Limi i tom sirem priobalnom pojasu zapadne obale Juzne Amerike. Cuo si verovatno da se tamo zove "la garúa", u Brazilu je, recimo "garoa" (Sao Paulo je nekad bio poznat kao "cidade da garoa", ali zbog urbanizacije, krcenja Amazonije i svime time izazvanih klimatskih promena vise to nije). Na srpskom bi to mozda bila izmaglica.

Ali, da se vratimo temi, gde je u citavom videu u jednoj recenici, u polusali, receno, da kad bi nasi ljudi znali kako je raditi u latino-zemljama, nikad ne bi isli u Nemacku. A noskich to izvukao kao krucijalni dokaz za svoju decenijsku hipotezu kako "zapad" (gde i dalje zivi) nista ne valja.

Expand  

da, to je to, garua....nisam znao da je ima i u brazilu...interesantno je kako se prostire skoro celom obalom perua, i dole juznije niz cile, sve do ispod valparaisa, ali na severu, kako se krece ka ekvadoru, nema je...u gvajakilu je nema, cak gore i na samom vrhu peru u mankori mislim da je nije bilo.....ali posle se nastavlja u severnoj americi, u LA je vec ima ( santa monika, venis i ti priobalni delovi, mada ne uvek ) i naravno gore ka san francisku....

mada, meni je ona u limi najuzasnija, cesto je ima stalno, tokom celog dana...

ne znam bas koliko bi ljudi ceznulo da zivi u limi, umesto evrope npr, kad u neke delove grada gde nema oklopnih policijskih vozila, i cesto ulicnih barikada, ne smes ni da priviris nogom, a bogami ni da spustis prozor od kola dok cekas semafor....

naravno, nije cela juzna amerika takva, ali ima gradova zajebanih , znas najbolje :)  ..... 

On 10/18/2021 at 8:29 AM, noskich said:

Prenosim sta je na ovu temu objavila Snezana Radojicic: https://www.facebook.com/putokosvetabiciklom/posts/10223277408218284

"A kad je reč o našima u ovom delu sveta, postavila sam novi vlog, zapravo potkast sa dvojicom naših ljudi u Limi - @Igor Šakota  i Ivan Radojevic, sa kojima sam prošle nedelje biciklirala kroz peruansku prestonicu. Pričali smo o tome zašto naši nikad ne bi otišli da rade u Nemačku kada bi znali kako je raditi u latino-zemljama, o tome kako se živi u Limi, kakvi su momci i devojke, kako može da se zaradi... Link za vlog:  

Expand  

On 10/18/2021 at 9:54 AM, Dragance said:

Evo, ja znam na licnom primeru kako je ziveti i raditi u latino-zemljama. I otisao sam u Nemacku. I sta cemo sad?

Expand  

Kao sto mozes da vidis u postu iznad preneo sam od reci do reci objavu Snezane Radojcic. Nema jedne reci mog komentara ili misljenja jer nisam kvalifikovan da isto napisem o tom delu sveta. Prema tome ne vidim zasto prozivas mene, ako ti smeta objava mozes direktno da se obratis Snezani.

On 10/18/2021 at 12:57 PM, Dragance said:

Ali, da se vratimo temi, gde je u citavom videu u jednoj recenici, u polusali, receno, da kad bi nasi ljudi znali kako je raditi u latino-zemljama, nikad ne bi isli u Nemacku. A noskich to izvukao kao krucijalni dokaz za svoju decenijsku hipotezu kako "zapad" (gde i dalje zivi) nista ne valja.

Expand  

Meni nije zvucalo kao sala. Uostalom, tokom celog videa ova dva momka hvale grad u kojem zive i ohrabruju Snezanu da ostane tamo na duze staze. Jos jednom, nisam nista "izvukao" vec preneo objavu Snezane Radojicic od slovca do slovca. Nemoj da podmeces molim te. 

On 10/19/2021 at 8:44 AM, noskich said:

Kao sto mozes da vidis u postu iznad preneo sam od reci do reci objavu Snezane Radojcic. Nema jedne reci mog komentara ili misljenja jer nisam kvalifikovan da isto napisem o tom delu sveta. Prema tome ne vidim zasto prozivas mene, ako ti smeta objava mozes direktno da se obratis Snezani.

Expand  

Aha, a je l' Snezana i podebljala i podvukla odredjenu recenicu?

On 10/19/2021 at 8:44 AM, noskich said:

Meni nije zvucalo kao sala. Uostalom, tokom celog videa ova dva momka hvale grad u kojem zive i ohrabruju Snezanu da ostane tamo na duze staze. Jos jednom, nisam nista "izvukao" vec preneo objavu Snezane Radojicic od slovca do slovca. Nemoj da podmeces molim te. 

Expand  

Svaki Ciga hvali svog konja. Hvale i pojedini Kanadjani Kanadu i Australijanci Australiju, Nemci Nemacku, itd i to je sasvim normalno. A hvale ih i drugi. Ali ti naravno neces tako nesto podeliti, jer ne ide u prilog tvojoj decenijskoj teoriji. I jesi izvukao i jasno naglasio odredjenu recenicu, nema potrebe sad da se tu nesto uvijas i pravdas, niko ovde nije ni slep ni glup. A ta recenica je izrecena na samom pocetku priloga i nigde se vise ne pominje ta tematika u citavom snimku, tako da je tvoje "prenosenje objave od slovca do slovca", vrlo tendenciozno i izvuceno iz konteksta.

On 10/18/2021 at 6:17 PM, bam-bam said:

da, to je to, garua....nisam znao da je ima i u brazilu...interesantno je kako se prostire skoro celom obalom perua, i dole juznije niz cile, sve do ispod valparaisa, ali na severu, kako se krece ka ekvadoru, nema je...u gvajakilu je nema, cak gore i na samom vrhu peru u mankori mislim da je nije bilo.....ali posle se nastavlja u severnoj americi, u LA je vec ima ( santa monika, venis i ti priobalni delovi, mada ne uvek ) i naravno gore ka san francisku....

Expand  

U Brazilu je nesto drugacijeg nacina nastanka. A sto se tice citave zapadne obale Amerika, jeste, dobro si primetio. Ima veze sa generalnom cirkulacijom atmosfere, zapadnom obalom kontinenata, geografskom sirinom i tipicnim sinoptickim sistemima prisutnim u tim oblastima, kao i sa prisustvom hladnih okeanskih struja, konfiguracijom terena, zagadjenoscu vazduha, itd.

Edited by Dragance

On 10/19/2021 at 9:44 AM, Dragance said:

Aha, a je l' Snezana i podebljala i podvukla odredjenu recenicu?

Svaki Ciga hvali svog konja. Hvale i pojedini Kanadjani Kanadu i Australijanci Australiju, Nemci Nemacku, itd i to je sasvim normalno. A hvale ih i drugi. Ali ti naravno neces tako nesto podeliti, jer ne ide u prilog tvojoj decenijskoj teoriji. I jesi izvukao i jasno naglasio odredjenu recenicu, nema potrebe sad da se tu nesto uvijas i pravdas, niko ovde nije ni slep ni glup. A ta recenica je izrecena na samom pocetku priloga i nigde se vise ne pominje ta tematika u citavom snimku, tako da je tvoje "prenosenje objave od slovca do slovca", vrlo tendenciozno i izvuceno iz konteksta.

Expand  

Izvini, pogledaj Snezaninu objavu na Fejsbuku pa ces videti da je ona ta koja je istakla tu recenicu o Latino zemljama i Nemackoj, a ja sam samo preneo: https://www.facebook.com/putokosvetabiciklom/posts/10223277408218284

Ja je jesam podvukao i podebljao jer je ona najrelevantnija za diskusiju na ovoj temi. Nicega tu nema tendencioznog i izvucenog iz konteksta sa moje strane.

Edited by noskich

Australia will lift a ban on citizens travelling overseas for fully vaccinated residents from November 1, the government announced Wednesday.

@noskich jel napustas konacno Australiju sada kada smes? :D 

Daj neku akciju da pokrenemo na gofundme ja cu da ti prilozim 100$ iz ove bedne kapitalisticke Amerike :D

Nemojte gofundme jer oni uzimaju proviziju. Javite mi se privatnom porukom i dacu vam direktan broj bankovnog racuna ili ko voli u kripto varijanti dobice adresu.

Samo vas molim da imate razumevanja da su mi moderatori postavili ogranicenje od jednog posta u 24 sata sto ukljucuje privatne poruke. Tako da ako vam nisam jos odgovorio sa detaljima, imajte strpljenja, verovatno saljem detalje ljudima koji su se javili pre vas.

Hvala!

... 

Zezajte se vi, ali Kamboža planetarno pri vrhu po vakcinaciji 🙂 

Nešto mi ne ide da ubacim jpeg u post, ali zaista jeste, evo link https://ibb.co/VSLFgsd

Edited by samsung

Cestitke za naprednu Kambodzu koja je u prasini daleko iza sebe ostavila bednu kapitalisticku Ameriku, jos zaostaliju Srbiju i africku pustinju: https://www.reuters.com/world/asia-pacific/cambodia-reopens-new-way-life-after-beating-covid-19-vaccine-target-2021-11-01/

Cambodia reopens to 'new way of life' after beating COVID-19 vaccine target

Cambodia has vaccinated nearly 86% if its more than 16 million people, with two million given booster shots already and 300,000 school children age 5 set to be inoculated on Monday alone. The ratio is similar to that of Singapore. 

Nemojte da ste smesni,da je dobro nesto ne bi bilo besplatno za sirotinju Srbe i Khmere-Kambodzance.

On 11/6/2021 at 2:42 PM, Bonito said:

Nemojte da ste smesni,da je dobro nesto ne bi bilo besplatno za sirotinju Srbe i Khmere-Kambodzance.

Expand  

Pa nije besplatno, fine su novce uzeli Fajzer i ostali. Fajzer dobio garanciju od Brazila i Argentine da ako ne budu imali para da plate da mogu da preuzmu vojne baze i diplomatska predstavništva. A bogami vakcinacija je u proseku daleko masovnija u "razvijenim" zemljama nego u nerazvijenim gde dostiže u mnogim samo par procenata po Africi. Para vrti gde burgija neće.

Edited by noskich

Mogu da potvrdim isto i sto se tice kuca u Brazilu. Nigde se nisam smrzavao vise nego tamo zimi. Zvuci smesno, ali tokom godine bude par dana kad nocu temperatura padne i na 2-3 stepena, a zidovi kuce debljine cigle/elementa "na kant", bez klasicne tavanice, samo neke tanke drvene plocice, poput lamperije, prozori i vrata sa po 2 prsta "lufta". Nema nikakvog grejnog tela, niti ima smisla imati ga obzirom na (ne)postojecu izolaciju. I jos je uobicajeno da nema tople vode na lavabou, niti u sudoperi, pa prvo umivanje i pranje sudova predstavljaju pravi ledeni uzitak. Jedino sto greje, to je tus, po principu protocnog bojlera, na struju. Pa kad je ujutru zimi voda ledena, manje kolicine moze da zagreje, pa se lepo skvrcis pod tus i grejes se na najtanji moguci mlaz vode:D Druga stvar sto greje, to je sunce, pa jedva cekas da izadje i bukvalno "gusterises" od rane zore. Srecom, danju skoro nikad nije ispod 17-18. Govorim o drzavi Sao Paulo, mestu na oko 23 stepena juzne geografske sirine, na 500m nv. Iduci ka Ekvatoru, situacija se menja na bolje sto se toga tice, ali iduci ka jugu, na mnogo gore. Recimo, najjuznija drzava, Rio Grande do Sul, ima istu situaciju sto se kuca i izolacije tice, a temperature su cesce niske i idu i u minus, uz povremeni sneg. Tu i tamo, jos ponegde ima nekog grejanja u kuci, ali jako retko. Imali smo jednom "divno" iskustvo u jednom turistickom mestu, bungalov, sve lepo, romantika, imas kamin i daju ti drva koja mozes da lozis 2h, pijes vince pored kamina i to je to, cisto fore radi. Nocu bilo -2 C, a pride imas neku drndavu i bucnu klimu koja moze i da greje, ali uz nikakvu izolaciju, samo duva uzalud. Vrhunac je bio kad smo otkrili da im crkla neka pumpa za toplu vodu, bas kad smo dosli. Prezivesmo nekako :D 

Edited by Dragance

On 11/11/2021 at 10:24 AM, Dragance said:

Mogu da potvrdim isto i sto se tice kuca u Brazilu. Nigde se nisam smrzavao vise nego tamo zimi. Zvuci smesno, ali tokom godine bude par dana kad nocu temperatura padne i na 2-3 stepena, a zidovi kuce debljine cigle/elementa "na kant", bez klasicne tavanice, samo neke tanke drvene plocice, poput lamperije, prozori i vrata sa po 2 prsta "lufta". Nema nikakvog grejnog tela, niti ima smisla imati ga obzirom na (ne)postojecu izolaciju. I jos je uobicajeno da nema tople vode na lavabou, niti u sudoperi, pa prvo umivanje i pranje sudova predstavljaju pravi ledeni uzitak. Jedino sto greje, to je tus, po principu protocnog bojlera, na struju. Pa kad je ujutru zimi voda ledena, manje kolicine moze da zagreje, pa se lepo skvrcis pod tus i grejes se na najtanji moguci mlaz vode:D Druga stvar sto greje, to je sunce, pa jedva cekas da izadje i bukvalno "gusterises" od rane zore. Srecom, danju skoro nikad nije ispod 17-18. Govorim o drzavi Sao Paulo, mestu na oko 23 stepena juzne geografske sirine, na 500m nv. Iduci ka Ekvatoru, situacija se menja na bolje sto se toga tice, ali iduci ka jugu, na mnogo gore. Recimo, najjuznija drzava, Rio Grande do Sul, ima istu situaciju sto se kuca i izolacije tice, a temperature su cesce niske i idu i u minus, uz povremeni sneg. Tu i tamo, jos ponegde ima nekog grejanja u kuci, ali jako retko. Imali smo jednom "divno" iskustvo u jednom turistickom mestu, bungalov, sve lepo, romantika, imas kamin i daju ti drva koja mozes da lozis 2h, pijes vince pored kamina i to je to, cisto fore radi. Nocu bilo -2 C, a pride imas neku drndavu i bucnu klimu koja moze i da greje, ali uz nikakvu izolaciju, samo duva uzalud. Vrhunac je bio kad smo otkrili da im crkla neka pumpa za toplu vodu, bas kad smo dosli. Prezivesmo nekako :D 

Expand  

believe it or not, mnoge kuce i stanovi nemaju grejanje cak ni u bogoti, kusku, ili kitu.....iako su svi na preko 2500 m, cak i preko3km....u limi niko nema grejanje, a takodje zna da bude hladno u kisnoj sezoni...u meksiko situju takodje je sarenoliko, mada mislim da je malo bolja situacija sto se grejanja tice od gorenavedenih.....u kitu i bogoti sam se stalno smrzavao, jer je nocu manje vise ista temperatura tokom cele godine, tipa 10-12 do max 15 stepeni, a u par najkisnijih meseci, npr. novembar decembar spusta se svake noci ispod 10, na oko 6-8...e sad zamisli da ti je svake noci u toku godine napolju temperatura malo jace od 10 stepeni, a grejanja nema :) 

Edited by bam-bam

Ja sam se najviše nasmrzavala u Atini i Australiji.... isto zbog tog odsustva grejanja. Ne znam da li je to običaj tamo (bila sam samo turistički) ili nisam imala sreće. :)

A inače i u Singapuru nije retkost, u starijim zgradama, da nema tople vode u kuhinji. Mašinu za pranje sudova još ni u jednom stanu nisam videla, bez obzira koliko je star. I ovde su svi bojleri protočni, što je zapravo OK i ne treba ti bolje od toga. Izolacija je i ovde katastrofa, ali klimu imaš u svakoj prostoriji i struja je izuzetno jeftina (u odnosu na standard i sve ostale troškove). 

Ja sam se zimi smrzavala dok sam živela u Emiratima, pokrivali bismo se jorganima, jednom sam bila u iskušenju da kupim grejalicu. I to u zemlji/regionu gde je tokom devet meseci u godini vrelo kao u kazanu, gde sam svojevremeno prvi put u životu iskusila kako je biti na pedeset stepeni, i to u hladu. Ali januar i februar znaju da budu hladni, posebno noću.

U pravu si noskish

Ti bese jos zivis u logoru?

Kako neki ljudi barataju informacijama i sve lepo znaju za sigurno 100% a akcija mrtvo slovo na papiru.

Edited by chivitli

On 11/11/2021 at 4:51 PM, Bonito said:

U pravu si noskish

Ti bese jos zivis u logoru?

Kako neki ljudi barataju informacijama i sve lepo znaju za sigurno 100% a akcija mrtvo slovo na papiru.

PS.Kakve sad vakcinacija ili nevakcinacija (a ljudska prava garantuju izbor  u oba slucaja i ne zelim da mi niko nista nigde natura na nos) ima veze sa temom.Mozda jedino u slucaju da ako negde bude obavezna vakcinacija sto direktno krsi ljudska prava i zdravu pamet,da se bezi odatle tj da se migrira.

Expand  

Jeste, u logoru sam. Gde si ti? Pnom Pen ili Dubai?

https://www.csr.com.au/building-knowledge/internal-environments/australian-death-rate-due-to-cold-weather

Professor Barnett’s studies have concluded that Australia’s death rate due to cold weather, which at 6.5% is almost double that of Sweden’s at 3.9%, is almost entirely due to the poor quality to which we build our homes.

Australija je kampovanje malo duže od pola godine zato što nema nikakve izolacije. Znači ko nije u tropskom pojasu zidovi su ledeni preko 6 meseci godišnje. I grejanje ne pomaže jer topao vazduh ne može da se zadrži. 

Eto, u Sidneju das 1.5 miliona dolara za kuću bez izolacije.

A tokom putovanja čini mi se da sam se najviše smrznuo u Japanu. Oni se uvijaju u električnu ćebad ali kad izadjes iz ćebeta ledara. Lepo je to ćebe i daska na WC šolji koji se greju, ali to je sve minimalno kad nemaš neko jače grejanje.

U Aprilu kad je vrh sezone zbog sakure bez problema padne sneg a vetar ubija.

Edited by noskich

Smrzavao sam se u Španiji u nekoliko navrata. Isto tako i u Atini, kada sam u podrumu kod drugarice iskopao nekakvu peć na gas i dovukao je u stan, i onda naručio da mi donesu novu butan-bocu, sećam se da sam non-stop sedeo pored te peći.

Najviše sam se smrzavao u Šenženu, koji je u tropskom pojasu (iako je klima suptropska). Decembar, januar i februar umeju biti hladni, prozori ne dihtuju, izolacije nema, grejanja nema. Kada sam predavao engleski po kućama, otkrio sam da ljudi preko zime sede u kući u jaknama. Sedi porodica za stolom u trpezariji, ručaju, i svi imaju na sebi valjda svu odeću koju poseduju. Ili tako natrontani sednu na kauč pa zajedno gledaju TV. Nosio sam po nekoliko pari čarapa, jer sam svuda morao da se izujem kada uđem u stan, i onda tako sedim sat ili dva sa nekim tankim papučama koje mi daju, a dole naravno pločice (tepihe i parkete niko ne koristi). I još drže otvorene prozore 😕 

Najviše mi je to smetalo u restoranima, jer imam potrebu da skinem jaknu kada jedem. Da ne pominjem što ostave širom otvorena ona dvokrilna vrata. I svi gosti restorana sede u jaknama, neki nose i kape. Evo sad sam baš pogledao temperature: obično ne pada ispod 10 stepeni zimi. Možda zbog ekstremne vlažnosti vazduha, meni je na tih 10 stepeni subjektivno bilo hladnije nego u Srbiji na 0. Grejalice su nepoznat pojam, nikome ne pada na pamet da to koristi. Ja sam odmah kupio grejalicu (ali nažalost nisam mogao da je nosim svuda sa sobom).