Jump to content

Featured Replies

• Author

@Lazar ti si sad emigrant povratnik, pa napisi nesto o tome. Kako to izgleda kada se nakon godina zivota u inostranstvu vrati u Srbiju? Da li se i kako se tamosnji problemi drugacije dozivljavaju? Povratni kulturni sok? Itd. 

Takodje mislim da bi ljudima koji razmisljaju o povratku bilo interesantno da cuju o opciji zivota na selu/u prirodi posto su tamo em nekretnine jako povoljne em taj tip ljudi koji se vraca umnogome nije vezan za gradove tipa penzioneri ili ljudi koji rade online.

najvise sam se smrzavao u pustinji nocu....npr. u vadi musi gradicu pored petre...bio sam dvaput u petri, ali jednom na pocetku zime, mislim da je u sobi bilo 1-2 stepena max....pustio sam toplu vodu u kupatilu i grejao se na onoj pari, srecom da je bilo tople vode, ali je isao tanak mlaz heheh...inace se spavalo u jaknama , i sa kapom i kapiljacom na glavi...u hotelu.....takodje jednom u tunisu, isto je bila zima, januar, 5 dana u pustinji...temperatura ide u minus, a nigde nikakvog grejnog tela, cak ni stakala na prozorima, nego kao neke zakucane daske, razdvojene po 5 cm jedna od druge....a ja poneo prolecnu garderobu :)....

takodje na andima zna da bude bas hladno, u kusku je isto smrzavanje u zimskoj sezoni...mada mislim da je u pustinji gore heheh

6 hours ago, noskich said:

@Lazar ti si sad emigrant povratnik, pa napisi nesto o tome. Kako to izgleda kada se nakon godina zivota u inostranstvu vrati u Srbiju? Da li se i kako se tamosnji problemi drugacije dozivljavaju? Povratni kulturni sok? Itd. 

Takodje mislim da bi ljudima koji razmisljaju o povratku bilo interesantno da cuju o opciji zivota na selu/u prirodi posto su tamo em nekretnine jako povoljne em taj tip ljudi koji se vraca umnogome nije vezan za gradove tipa penzioneri ili ljudi koji rade online.

Povratnik makar na neko vreme, videćemo još na koliko dugo :)

Zasad se kulturni šok svodi na to koliko su ljudi neposlovni, i koliko su agresivni. Kad kažem neposlovni, mislim na majstore koji kažu da će doći pa ne dođu, danima odlažu iz dana u dan i na kraju kažu da ipak neće doći (nakon što su mi pojeli dve nedelje sa tim "sutra ujutru dolazim 100%"). Dosad su mi bar tri ekipe različitih majstora to uradile, za različite radove na kući. Ili na onlajn prodavnice - dosad sam probao dve, i obe su, kako kažu, previdele moju porudžbinu, pa sam čekao preko deset dana da mi roba stigne, i to nakon što sam zvao telefonom da se žalim. Banke, pošte, elektrodistribuciju i slično bolje i da ne pominjem. Išao sam tri puta u grad da podnesem zahtev za prelazak sa monofazne na trofaznu struju, sva tri puta gospođa koja je zadužena za to "je otišla kući". Radno vreme joj je do 1, ali već u 9:30 ujutru nije tamo, otišla je kući, a ja krećem sa sela pa ne mogu tamo da budem ranije. Još uvek nisam uspeo da podnesem zahtev. Već sam navukao strah od toga da bilo koga zovem i bilo šta tražim, jer znam da postoji rizik od uvlačenja u neki beskrajan proces. Hajde za državne institucije i da razumem, može im se, ali čak ni privatnici jednostavno neće da rade, kao da im je potpuno svejedno hoće li dobiti novog klijenta, i hoće li tog klijenta zadržati. 

Kad kažem agresivni, mislim generalno na način ophođenja. Vikanje i vređanje u saobraćaju, vikanje i vređanje kad majstorima kažeš da su krivo zalepili pločice, i tako dalje. U pekari, čovek psuje prodavačicu jer ga je zamolila da stavi masku. Onda mu se ona pravda da je to gazda naredio da ih inspekcija ne bi kaznila, ali on i dalje viče na nju (dok za ruku drži svog sina koji ima jedno pet godina, i odmah uči od tate kako da se ophodi sa ljudima). U prodavnici, ženska viče na prodavačicu, jer je gužva pa mora da pričeka dok ona usluži druge mušterije. Gomila takvih primera nepotrebnog i neopravdanog besa usmerenog na ljude koji nisu ni krivi ni dužni. Jedna zapanjujuća količina nasilja u svakodnevnom životu, od koje sam se potpuno odvikao. Često se setim šta je rekao jedan moj drug koji već deset godina živi u Kaliforniji: "U Srbiji su ljudi kao besni psi." 

• Author

Dobro si nas podsetio zašto smo otišli iz Srbije. Čitajući u poslednje vreme šta o Srbiji na ovoj temi piše @ppetrovic neko bi mogao da se zbuni i pomisli da je Srbija u medju vremenu postala nova ::crazy: Češka.

>:(:mah:

51 minutes ago, noskich said:

Dobro si nas podsetio zašto smo otišli iz Srbije. Čitajući u poslednje vreme šta o Srbiji na ovoj temi piše @ppetrovic neko bi mogao da se zbuni i pomisli da je Srbija u medju vremenu postala nova ::crazy: Češka.

u medjuvremenu se pise zajedno...ako si napustio srbiju, nisi valjda i srpski jezik...sorry morao sam ;) 

5 hours ago, noskich said:

Čitajući postove na ovoj temi čovek bi pomislio da je Kambodža nova Švajcarska gde teče med i mleko, samo što ti niko na ovoj temi ne veruje, baš se pitam zbog čega li je to.

ppetrovic samo reaguje na tvoje pisanje o Srbiji u kojoj ne živiš već 20+ godina i još uvek imaš u glavi sliku Srbije s početka 2000ih iako se od tada izmenilo sve živo i takva Srbija kakvu je ti pamtiš odavno više ne postoji.

Niti je Srbija savršena zemlja, niti je ekonomski jaka, niti je privredno nešto puno razvijena, ali to i dalje ne menja činjenicu da se uz dovoljno truda i zalaganja ne može lepo živeti u istoj, i broj ljudi koji danas može da priušti sebi pristojan život u istoj i upadne u "srednju klasu" je sve veći i veći, sviđalo se to tebi ili ne. Takođe, onaj ko ne može, ima otvorene granice (za razliku od tebe tamo recimo) i najrazvijeniju ekonomsku uniju na svojoj granici, pa može vrlo lako i jednostavno da emigrira i obezbedi sebi lep život u komšiluku na sat i po leta avionom od matice, bez da mora da ide na drugi kraj kontinenta.

To sa sobom donosi neke vrlo pozitivne stvari za ljude koji ostaju kući a imaju znanje ili zanat u rukama, pa tako od skoro vodoinstalateri u Beogradu mogu da dobiju 2000 EUR neto platu i dodatne beneficije. Znam da voliš linkove, tako da evo ti direktno sa izvora: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=11&dd=12&nav_id=2055492

Jeste malo smor što ne možeš mesecima da nađeš dobrog majstora za bilo šta, ali kao što vidiš, neke stvari ipak idu na bolje, šta god ljudi ovde pisali.

Deal with it.

ppetrovic, ja bih da pitam ako može, je li to ista ona Srbija u kojoj vladajuća stranka, (i oni oko nje), guši slobodne medije, brani ratne zločince, krši Ustav,, u kojoj se ljudi zapošljavaju po partijskoj liniji, u kojoj se penzionerima oduzimalo od penzije da bi se popunio budžet, i da ne nabrajam dalje, spisak je kilometarski, a i zabranjena je politika na forumu, mada je reč o zemlji u kojoj je sve ispolitziovano. Srbija i dalje spada u deset nasiromašnijih zemalja u Evropi, to su fakta, tužno ali istinito. Zapravo se nije mnogo toga promenilo od 2000, a tvoja priča o lepom životu uz malo truda, još uvek važi za relativno mali broj ljudi. A to što su se ljudi seili na druge kontinente, u Ameriki, Kanadu, Astraliju, pa eto ne mogu za sat vremena da dolete na maminu sarmu, je druga priča. A i nemaju svi iste potrebe.

Da, to je baš ta zemlja o kojoj pričaš, i mislim da niko normalan ne osporava bilo šta što si iznela kao probleme koji postoje, samo što različito pogađaju različite slojeve stanovništva.

Prvenstveno mislim na situaciju da su danas zakoni i regulative koliko - toliko usklađene sa EU propisima kao posledica što se barem deklarativno integrišemo u EU i delimo granicu sa istom dobrim svojim delom i što neki fazoni jednostavno ne prolaze neopaženo kao nekad. Ako ništa drugo, nismo više ni pod kakvim sankcijama, imamo funkcionalan platni promet sa inostranstvom, a što je omogućilo kambrijsku eksploziju novih zanimanja i omogućilo servise poput PayPal-a, Paynoeer-a i mnogih drugih, pa tako danas možeš da posluješ na globalnom tržištu iz Srbije mnogo normalnije nego tada.

Nekada su ljudi morali da idu na Kipar i tamo osnivaju firme a potom ovde otvaraju lokalno predstavništvo samo da bi mogli da imaju kompanijski PayPal nalog i primali uplate od klijenata iz inostranstva. Još pre toga, ljudi su morali da prelaze granicu i idu u Mađarsku da bi podigli novac sa bankomata jer zbog sankcija nisi mogao da koristiš platne kartice u zemlji, pa onda u povratku miti carinika na mađarskoj strani, pa onda miti naše, provod zagarantovan.

Nekada davno, pre 10 - 15 godina sam zbog nedostatka PayPal-a kao mlađani dečko na početku karijere svakog meseca primao papirne čekove iz Amerike i unovčavao ih u lokalnoj banci jer nisam mogao da koristim PayPal niti bilo šta drugo, i morao sam da se borim znanjem i kvalitetom mnogo više nego recimo moji vršnjaci i kolege iz Bugarske i Rumunije (koje su isto tako najsiromašnije zemlje Evrope) da bi neki poslodavac u Americi uopšte hteo da se cima da se smara sa papirologijom jer je jednostavno navikao da samo pusti pare nekome na email adresu i to knjiži kao rashod.

O avanturama da američka pošta ni tada, a ni sada nije razlikovala Srbiju od Sibira, pa se vrlo često desilo da čekovi zalutaju u Moskvu, da bi bili vraćeni natrag u US pa poslati gde treba, a zbog nerazvijene korespondentske mreže u to vreme kod nas, na unovčavanje čekova se čekalo i po 45 dana da i ne pričam. Sreća pa sam morao da izdržavam samo sebe, da sam imao ženu i decu i da još neko zavisi od tih para, ne smem ni da mislim na šta bi to ličilo.

A onda na kraju dobiješ pare, banka ti lupi proviziju koja ti očepi po 5 - 10% od svake uplate jer joj se može, nije postojala regulacija bilo čega, a onda odeš u Poresku Upravu da prijaviš prihod iz inostranstva, niko od inspektora pojma nema šta da ti kaže, pa kreneš da kopaš propise po Internetu, pitaj ovoga, pitaj onoga, obijaj pragove u Poreskoj danima i tako u krug.

Uporedi to sa današnjom situacijom gde imaš daleko veći izbor servisa za prijem novca, poreske prijave podnosiš elektronski od kuće i imaš kakvu - takvu konkurenciju u pogledu banaka i finansijskih institucija preko kojih možeš da regulišeš naplatu iz inostranstva ako si frilenser ili digitalni nomad recimo.

U zemlji u kojoj 70% mladih ljudi ne može da pomeri svoju zadnjicu jednom u 4 godine i iskoristi svoje pravo da glasa na izborima i ne možeš da očekuješ ne znam kakav napredak. Ne kažem da bi to rešilo problem ali sam prilično siguran da bi se barem nešto pomerilo sa mrtve tačke, pošto nije da će neko sa strane da dođe i da nam stvori bolje društvo. To moramo sami, ili da prosto emigriramo.

1 hour ago, Ena said:

Zapravo se nije mnogo toga promenilo od 2000, a tvoja priča o lepom životu uz malo truda, još uvek važi za relativno mali broj ljudi.

Upravo sam gore naveo samo jedan primer kako se baš mnogo toga promenilo na bolje od tada. Možda tebi konkretno te promene ništa ne znače, ali za desetine hiljada frilensera i ljudi koji rade odavde sa inostranstvom sve ove promene znače mnogo.

Što se truda tiče, nešto si permutovala - nigde nisam napisao da se uz malo truda postiže mnogo, treba barem nekoliko godina cimanja i konstantnog učenja, ni manje ni više nego što bi te sačekalo bilo gde napolju. Te priče o lakoj i brzoj zaradi nisam ja iznosio nigde, niti propagiram bilo šta tog tipa.

Edited by ppetrovic

10 hours ago, ppetrovic said:

Da, to je baš ta zemlja o kojoj pričaš, i mislim da niko normalan ne osporava bilo šta što si iznela kao probleme koji postoje, samo što različito pogađaju različite slojeve stanovništva.

Prvenstveno mislim na situaciju da su danas zakoni i regulative koliko - toliko usklađene sa EU propisima kao posledica što se barem deklarativno integrišemo u EU i delimo granicu sa istom dobrim svojim delom i što neki fazoni jednostavno ne prolaze neopaženo kao nekad. Ako ništa drugo, nismo više ni pod kakvim sankcijama, imamo funkcionalan platni promet sa inostranstvom, a što je omogućilo kambrijsku eksploziju novih zanimanja i omogućilo servise poput PayPal-a, Paynoeer-a i mnogih drugih, pa tako danas možeš da posluješ na globalnom tržištu iz Srbije mnogo normalnije nego tada.

Nekada su ljudi morali da idu na Kipar i tamo osnivaju firme a potom ovde otvaraju lokalno predstavništvo samo da bi mogli da imaju kompanijski PayPal nalog i primali uplate od klijenata iz inostranstva. Još pre toga, ljudi su morali da prelaze granicu i idu u Mađarsku da bi podigli novac sa bankomata jer zbog sankcija nisi mogao da koristiš platne kartice u zemlji, pa onda u povratku miti carinika na mađarskoj strani, pa onda miti naše, provod zagarantovan.

Nekada davno, pre 10 - 15 godina sam zbog nedostatka PayPal-a kao mlađani dečko na početku karijere svakog meseca primao papirne čekove iz Amerike i unovčavao ih u lokalnoj banci jer nisam mogao da koristim PayPal niti bilo šta drugo, i morao sam da se borim znanjem i kvalitetom mnogo više nego recimo moji vršnjaci i kolege iz Bugarske i Rumunije (koje su isto tako najsiromašnije zemlje Evrope) da bi neki poslodavac u Americi uopšte hteo da se cima da se smara sa papirologijom jer je jednostavno navikao da samo pusti pare nekome na email adresu i to knjiži kao rashod.

O avanturama da američka pošta ni tada, a ni sada nije razlikovala Srbiju od Sibira, pa se vrlo često desilo da čekovi zalutaju u Moskvu, da bi bili vraćeni natrag u US pa poslati gde treba, a zbog nerazvijene korespondentske mreže u to vreme kod nas, na unovčavanje čekova se čekalo i po 45 dana da i ne pričam. Sreća pa sam morao da izdržavam samo sebe, da sam imao ženu i decu i da još neko zavisi od tih para, ne smem ni da mislim na šta bi to ličilo.

A onda na kraju dobiješ pare, banka ti lupi proviziju koja ti očepi po 5 - 10% od svake uplate jer joj se može, nije postojala regulacija bilo čega, a onda odeš u Poresku Upravu da prijaviš prihod iz inostranstva, niko od inspektora pojma nema šta da ti kaže, pa kreneš da kopaš propise po Internetu, pitaj ovoga, pitaj onoga, obijaj pragove u Poreskoj danima i tako u krug.

Uporedi to sa današnjom situacijom gde imaš daleko veći izbor servisa za prijem novca, poreske prijave podnosiš elektronski od kuće i imaš kakvu - takvu konkurenciju u pogledu banaka i finansijskih institucija preko kojih možeš da regulišeš naplatu iz inostranstva ako si frilenser ili digitalni nomad recimo.

mislim da ovo nabrajanje stvarno ne vodi nikuda, niti ima ikakvog smisla...pa nekad, pre 15 godina, nisu postojali smart mobilni.....pre 15 godina je malaga bila raspali gradic, a danas je uredjena ko barselona, pre 15 godina podgorica je imala jedan i po raspali most, i jednu ulicu u centru, a danas ima potpuno novi , drugi, centar grada preko reke,  i jos 4 nova lepa mosta....da ne nabrajamo dalje, mnogo se stvari promenilo u zadnjih 15 godina svuda po svetu...necu da se hvalim, ali kao iskusni putnik, jelte ;) , sam boravio i tad, a i sad, i raznim zemljama koje zapad zove trecim svetom.....to sta se tamo promenilo u zadnjih 15 godina je , veruj mi, u vecini slucajeva daleeeko vise od onoga koliko se promenilo kod nas......pocev od ulaganja u zivotnu sredinu, uredjenost gradova, jednostavno se vidi da je ulozen veliki novac i da se dosta radilo.....poredeci sa npr. beogradom, mogu reci da mi poprilicno zaostajemo za vecinom zemalja juzne i centralne amerike, i jugoistocne azije, u odnosu na ono kako je bilo kod nas i kod njih pre tih famoznih 15 godina....evropu da ne pominjemo, nismo uopste ta liga, iako smo u evropi...

da, jos jedna stvar, u odnosu na pre 15 godina, sad imamo i robovlasnistvo, jer smo svedoci izvestavanja medija od pre par dana , da je kineska firma ( braca nasa) uzela pasose svojim radnicima vijetnamcima i ne da im da se vrate kuci......upravo zbog ovakvih stvari su kineske firme i izbacene iz evrope, a mi smo se vratili na zakone koji su vazili pre Zakonika cara Dusana.....Nije mi uopste iznenadjenje da su vijetnamci ustali i pobunili se, jer su oni jedan jako odvazan i drcan narod, i ne daju da ih se gazi, a sto su dokazali vise puta, pa i u zadnje vreme u sporu sa velikom kinom oko morske granice....razlikuju se dosta od ostalih naroda jugoistocne azije, po pitanju poslusnosti i mirenja sa sudbinom......takodje smo svedoci svedocanstava nasih ljudi o uslovima rada u raznim stranim fabrikama po srbiji, koja su strasna.....ali nasi radnici svedoce tek kad popiju otkaz, pa znaju da nece imati konsekvence.....vijetnamci su progovorili dok su jos zaposleni.....toliko o pickarskom mentalitetu, mada ne kazem da je to samo nasa osobina, mnogi narodi su takvi....ali i to je srbija gosp. ppetrovic, a paypal i ostale price ima svako selo u africi...

a to sto smo mi bili skoro ko somalija pre jedno 25 godina, pa se malo od tad popravili, to nas nista ne opravdava , s obzirom da je taj nas napredak minimalan u odnosu na ono koliko su napredovali predhodno mnogo losiji od nas.....i mnogo dalje, fizicki, od svih svetskih tokova novca.....a mi smo i u " srcu evrope", pa cak i to nismo iskoristili....samo se pitam sta bi bilo da se npr. nalazimo na teritoriji sadasnjeg urugvaja, ili paragvaja...

jako, jako lose , sporo i slabo je sve to.....svaki put kad izadjem iz srbije mi bude zao koliko smo jadni, ali  lokal-patriotizam je jaci od mene, pa i dalje zivim u mom gradu, iako mi cak i roditelji do 70 i kusur godina govore da odavde treba bezati pod hitno...

voleo bih kad bi nasi "kinezi" pisali ovde na forumu malo o uslovima rada u kineskim preduzecima u samoj kini, i kakav je odnos u firmama prema lokalnom kineskom radniku, a ne samo da slusamo price o expatskim beneficijama.....

• Author
On 11/14/2021 at 8:07 PM, bam-bam said:

u medjuvremenu se pise zajedno...ako si napustio srbiju, nisi valjda i srpski jezik...sorry morao sam ;) 

Dve hiljade i kusur postova si napisao bez da si ijednu recenicu poceo velikim slovom, a zavrsavas ih sa tri tacke bez razmaka pre naredne recenice. Napisao sam post na telefonu pa nije bilo jasno vidljivo da li su reci spojene ili rastavljene. 

23 hours ago, ppetrovic said:

Čitajući postove na ovoj temi čovek bi pomislio da je Kambodža nova Švajcarska gde teče med i mleko, samo što ti niko na ovoj temi ne veruje, baš se pitam zbog čega li je to.

ppetrovic samo reaguje na tvoje pisanje o Srbiji u kojoj ne živiš već 20+ godina i još uvek imaš u glavi sliku Srbije s početka 2000ih iako se od tada izmenilo sve živo i takva Srbija kakvu je ti pamtiš odavno više ne postoji.

Niti je Srbija savršena zemlja, niti je ekonomski jaka, niti je privredno nešto puno razvijena, ali to i dalje ne menja činjenicu da se uz dovoljno truda i zalaganja ne može lepo živeti u istoj, i broj ljudi koji danas može da priušti sebi pristojan život u istoj i upadne u "srednju klasu" je sve veći i veći, sviđalo se to tebi ili ne. Takođe, onaj ko ne može, ima otvorene granice (za razliku od tebe tamo recimo) i najrazvijeniju ekonomsku uniju na svojoj granici, pa može vrlo lako i jednostavno da emigrira i obezbedi sebi lep život u komšiluku na sat i po leta avionom od matice, bez da mora da ide na drugi kraj kontinenta.

To sa sobom donosi neke vrlo pozitivne stvari za ljude koji ostaju kući a imaju znanje ili zanat u rukama, pa tako od skoro vodoinstalateri u Beogradu mogu da dobiju 2000 EUR neto platu i dodatne beneficije. Znam da voliš linkove, tako da evo ti direktno sa izvora: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=11&dd=12&nav_id=2055492

Jeste malo smor što ne možeš mesecima da nađeš dobrog majstora za bilo šta, ali kao što vidiš, neke stvari ipak idu na bolje, šta god ljudi ovde pisali.

Deal with it.

U Kambodzi sasvim prosecna mlada osoba iz Srbije moze da zivi veoma dobro, mnogo bolje nego sto prosecan stanovnik Srbije zivi. A ti ovde pises o specijalistima sa visegodisnjim iskustvom u deficitarnim oblastima. Pa oni da dobro zaradjuju mogu bilo gde, zato i jesu deficitarni u Srbiji jer idu gde ih placaju vise. 

6 hours ago, bam-bam said:

mislim da ovo nabrajanje stvarno ne vodi nikuda, niti ima ikakvog smisla...pa nekad, pre 15 godina, nisu postojali smart mobilni.....pre 15 godina je malaga bila raspali gradic, a danas je uredjena ko barselona, pre 15 godina podgorica je imala jedan i po raspali most, i jednu ulicu u centru, a danas ima potpuno novi , drugi, centar grada preko reke,  i jos 4 nova lepa mosta....da ne nabrajamo dalje, mnogo se stvari promenilo u zadnjih 15 godina svuda po svetu...necu da se hvalim, ali kao iskusni putnik, jelte ;) , sam boravio i tad, a i sad, i raznim zemljama koje zapad zove trecim svetom.....to sta se tamo promenilo u zadnjih 15 godina je , veruj mi, u vecini slucajeva daleeeko vise od onoga koliko se promenilo kod nas......pocev od ulaganja u zivotnu sredinu, uredjenost gradova, jednostavno se vidi da je ulozen veliki novac i da se dosta radilo.....poredeci sa npr. beogradom, mogu reci da mi poprilicno zaostajemo za vecinom zemalja juzne i centralne amerike, i jugoistocne azije, u odnosu na ono kako je bilo kod nas i kod njih pre tih famoznih 15 godina....evropu da ne pominjemo, nismo uopste ta liga, iako smo u evropi...

da, jos jedna stvar, u odnosu na pre 15 godina, sad imamo i robovlasnistvo, jer smo svedoci izvestavanja medija od pre par dana , da je kineska firma ( braca nasa) uzela pasose svojim radnicima vijetnamcima i ne da im da se vrate kuci......upravo zbog ovakvih stvari su kineske firme i izbacene iz evrope, a mi smo se vratili na zakone koji su vazili pre Zakonika cara Dusana.....Nije mi uopste iznenadjenje da su vijetnamci ustali i pobunili se, jer su oni jedan jako odvazan i drcan narod, i ne daju da ih se gazi, a sto su dokazali vise puta, pa i u zadnje vreme u sporu sa velikom kinom oko morske granice....razlikuju se dosta od ostalih naroda jugoistocne azije, po pitanju poslusnosti i mirenja sa sudbinom......takodje smo svedoci svedocanstava nasih ljudi o uslovima rada u raznim stranim fabrikama po srbiji, koja su strasna.....ali nasi radnici svedoce tek kad popiju otkaz, pa znaju da nece imati konsekvence.....vijetnamci su progovorili dok su jos zaposleni.....toliko o pickarskom mentalitetu, mada ne kazem da je to samo nasa osobina, mnogi narodi su takvi....ali i to je srbija gosp. ppetrovic, a paypal i ostale price ima svako selo u africi...

a to sto smo mi bili skoro ko somalija pre jedno 25 godina, pa se malo od tad popravili, to nas nista ne opravdava , s obzirom da je taj nas napredak minimalan u odnosu na ono koliko su napredovali predhodno mnogo losiji od nas.....i mnogo dalje, fizicki, od svih svetskih tokova novca.....a mi smo i u " srcu evrope", pa cak i to nismo iskoristili....samo se pitam sta bi bilo da se npr. nalazimo na teritoriji sadasnjeg urugvaja, ili paragvaja...

jako, jako lose , sporo i slabo je sve to.....svaki put kad izadjem iz srbije mi bude zao koliko smo jadni, ali  lokal-patriotizam je jaci od mene, pa i dalje zivim u mom gradu, iako mi cak i roditelji do 70 i kusur godina govore da odavde treba bezati pod hitno...

voleo bih kad bi nasi "kinezi" pisali ovde na forumu malo o uslovima rada u kineskim preduzecima u samoj kini, i kakav je odnos u firmama prema lokalnom kineskom radniku, a ne samo da slusamo price o expatskim beneficijama.....

Sasvim tacno, zemlje jugoistocne Azije su medju zemljama koje se najbrze razvijaju na svetu, a Vijetnam je na samom vrhu poslednjih godina. Ne, ne bi trebalo pisati o lokalnim radnicima jer je tema o emigriranju u druge zemlje, znaci kako zive expati. 

Edited by noskich

1 hour ago, noskich said:

Dve hiljade i kusur postova si napisao bez da si ijednu recenicu poceo velikim slovom, a zavrsavas ih sa tri tacke bez razmaka pre naredne recenice. Napisao sam post na telefonu pa nije bilo jasno vidljivo da li su reci spojene ili rastavljene. 

U Kambodzi sasvim prosecna mlada osoba iz Srbije moze da zivi veoma dobro, mnogo bolje nego sto prosecan stanovnik Srbije zivi. A ti ovde pises o specijalistima sa visegodisnjim iskustvom u deficitarnim oblastima. Pa oni da dobro zaradjuju mogu bilo gde, zato i jesu deficitarni u Srbiji jer idu gde ih placaju vise. 

Sasvim tacno, zemlje jugoistocne Azije su medju zemljama koje se najbrze razvijaju na svetu, a Vijetnam je na samom vrhu poslednjih godina. Ne, ne bi trebalo pisati o lokalnim radnicima jer je tema o emigriranju u druge zemlje, znaci kako zive expati. 

naravno da treba pisati i o tome kako zivi lokalno stanovnistvo,  i u kakvim uslovima radi , jer mi nismo jedinke iskljucene iz okruzenja, vec se sa ljudima okolo nas prozimamo, i radi potpunije slike zivota u nekoj zemlji to su bitne stvari za znati....ja ne mogu biti srecan na poslu ako znam da se ostale moje kolege muce, isto kao sto ne mogu ziveti u zadovoljstvu, veselo i opusteno u nekoj zemlji gde je opresija i tlacenje primenjeno samo nad lokalnim stanovnistvom, dok sam ja kao expat - car...ne ide to tako, homo sapiens je drustvena zivotinja, nije kao macka......

a sto se tice kardinalne pravopisne greske, ako je telefon kriv, oprosteno ti je ;) 

ima jedna interesantna knjiga spanskog nobelovca, baskijca kamila hose sele- hristos protiv arizone....ima samo jednu recenicu, tj. nema tacke medju 400 strana knjige  heh

Edited by bam-bam

U Novom Sadu sam primetio da je vozni park pristojan, da se gradi na sve strane, da gomila ljudi renovira ili kupuje stanove. Cene nekretnina su otišle u nebesa, barem ovo koliko ja imam uvida, a to je Novi Sad i Fruška gora. Novi Sad se proširio sa gomilom novih kvartova po obodima, saobraćaj je mnogo gušći nego ranije, pa čak i na ulicama primećujem da ima mnogo više ljudi, u pešačkom i biciklističkom saobraćaju. E sad, Novi Sad je verovatno izuzetak, a taj priliv stanovništva i novca verovatno znači da se negde drugde rapidno odliva. Kad malo zavirim u ove manje gradove tu po okolini, kao što su na primer Irig ili Ruma, vidim da je centar skockan, a čim se makneš od centra, otpadaju fasade a u putevima su krateri. Da ne pominjem da su na sve strane grafiti (ne mislim na umetničke grafite, nego na one navijačke tipa silovaćemo vam majke itd). Tome treba dodati i pozamašne količine smeća (ja kad odem u hajk obično napunim dva džaka kupeći smeće koji su drugi bacili, a još je ovo nacionalni park). Vidim i da je broj stanovnika Srbije opao na ispod 7 miliona (tačnije na 6 miliona i 908 hiljada). Možemo mi do sutra nabrajati šta je sve bolje nego ranije, ali pitanje je na koliki se deo zemlje te promene odnose.

Problem sa Srbijom je taj sto su svi sposobniji i obrazovaniji ljudi otisli i kad se vratis susretnes se sa zescim primitivizmom na svakom koraku.

6 hours ago, bam-bam said:

naravno da treba pisati i o tome kako zivi lokalno stanovnistvo,  i u kakvim uslovima radi , jer mi nismo jedinke iskljucene iz okruzenja, vec se sa ljudima okolo nas prozimamo, i radi potpunije slike zivota u nekoj zemlji to su bitne stvari za znati....ja ne mogu biti srecan na poslu ako znam da se ostale moje kolege muce, isto kao sto ne mogu ziveti u zadovoljstvu, veselo i opusteno u nekoj zemlji gde je opresija i tlacenje primenjeno samo nad lokalnim stanovnistvom, dok sam ja kao expat - car...ne ide to tako, homo sapiens je drustvena zivotinja, nije kao macka......

a sto se tice kardinalne pravopisne greske, ako je telefon kriv, oprosteno ti je ;) 

ima jedna interesantna knjiga spanskog nobelovca, baskijca kamila hose sele- hristos protiv arizone....ima samo jednu recenicu, tj. nema tacke medju 400 strana knjige  heh

O tome se i radi sto se tice Kambodze,Vijetnama.Lokalci su mnogo siromasni i nije prijatno da ti kao expat dobijas 11 puta vecu platu od recimo teacher assistant-a,pa sam ja cak znala njih pomalo da cascavam a oni uzimaju,nije im neprijatno.Htela sam i da predlozim nama stranim ticerima da odvajamo po 10,20 $ od plate za lokalne ticere ali nisam...Cistacice sam obavezno cascavala iako je ciscenje bilo ukljuceno u rentu.

Jednostavno te pogadja beda a kad svaki dan to vidjas na ulici nije ti prijatno.

Iako u Kambodzi ima i mnogo bogatih ljudi.

Da ne pominjem sad kriminal prema expatima,cula sam razne price a i dozivela dva ona napada sa motora kada otimaju torbe,od drugog imam posledice i dan danas jer sam pala na sred ulice i povredila nogu ali hvala Bogu nije strasno.Koleginicu su vukli po ulici jer nije htela da pusti ranac u kom joj je bio pasos..Za jednu turistkinju sam cula da je tako nastradala.A jednom,samo jednom,sam sama prosetala gradom i kmeri su poceli da se okupljaju oko mene tako da sam se uplasila.Filipinku tuktuk vozac odvezao na periferiju gde se skupili oko nje njih 10 i sve im je dala sto je imala da je puste.

Bez obzira da li smo siromasni ili ne mi smo evropa i ne mozemo se porediti sa pomenutim zemljama,malo je sigurnije kod nas a i to siromastvo nije tako vidljivo.

Klima u Kambodzi je zesce vrela,mislim da je to za nas belce veliki problem sto se zdravlja koze tice.

A opet expati i to zapadnjaci hrle tamo.

Btw.koga zanima,

za vakcinisane karantin sada traje 7 dana i prilaze se 1000$ depozit a za nevakcinisane oba x 2 

Od decembra skole pocinju normalno sa radom i sad prilicno traze teachere.

Edited by Bonito

2 hours ago, Bonito said:

Bez obzira da li smo siromasni ili ne mi smo evropa i ne mozemo se porediti sa pomenutim zemljama,malo je sigurnije kod nas a i to siromastvo nije tako vidljivo.

Veoma bitna poenta. Siromaštvo u Kambodži i siromaštvo u Srbiji nisu baš ista stvar. Kao što nije ista stvar ulični kriminal u Najrobiju i u Beogradu.

Nego, evo jedne ilustracije koja možda odgovara na pitanje "kako žive ljudi u Srbiji":   https://www.worldbank.org/en/country/serbia/publication/poverty-map-of-serbia

A evo i Evrope: 

13 hours ago, Bonito said:

O tome se i radi sto se tice Kambodze,Vijetnama.Lokalci su mnogo siromasni i nije prijatno da ti kao expat dobijas 11 puta vecu platu od recimo teacher assistant-a,pa sam ja cak znala njih pomalo da cascavam a oni uzimaju,nije im neprijatno.Htela sam i da predlozim nama stranim ticerima da odvajamo po 10,20 $ od plate za lokalne ticere ali nisam...Cistacice sam obavezno cascavala iako je ciscenje bilo ukljuceno u rentu.

Jednostavno te pogadja beda a kad svaki dan to vidjas na ulici nije ti prijatno.

Da ne pominjem sad kriminal prema expatima,cula sam razne price a i dozivela dva ona napada sa motora kada otimaju torbe,od drugog imam posledice i dan danas jer sam pala na sred ulice i povredila nogu ali hvala Bogu nije strasno.Koleginicu su vukli po ulici jer nije htela da pusti ranac u kom joj je bio pasos..Za jednu turistkinju sam cula da je tako nastradala.A jednom,samo jednom,sam sama prosetala gradom i kmeri su poceli da se okupljaju oko mene tako da sam se uplasila.Filipinku tuktuk vozac odvezao na periferiju gde se skupili oko nje njih 10 i sve im je dala sto je imala da je puste.

Klima u Kambodzi je zesce vrela,mislim da je to za nas belce veliki problem sto se zdravlja koze tice.

Btw.koga zanima,

za vakcinisane karantin sada traje 7 dana i prilaze se 1000$ depozit a za nevakcinisane oba x 2 

koliko sam ja cuo, za kambodzu vise nije potreban karantin i depozit, i to je effective od sutra.....

btw, ja nisam imao nikakva slicna iskustva u svim zemljama jugoistocne azije, da me neko napao na ulici da mi ukrade nesto, ili tako neki kriminal......ne mogu da pricam o kambodzi , jer sam tamo bio samo u siam reap-u i okolini nekoliko puta, ali po indoneziji, tajlandu, vijetnamu i filipinima sam boravio puno, i nisam slicne price cuo ni od drugih ljudi koji su boravili tamo.....

stekao sam utisak da je tamo taj obicni, ulicni kriminal, daleko manji nego u evropi, a pogotovu nego u centralnoj i juznoj americi....za bande , narko mafiju i ostali , veci kriminal,  ne znam.....

Edited by bam-bam

Koristan info za Kambodzu.

Siem Reap je mnogo lepsi od Phnom Penha.

Sto se tice ulicnog kriminala to nije klasican napad nego sa motora u pokretu.

U Kambodzi to ide dotle da otimaju telefone iz ruke,lancice oko vrata.

Naravno,sve sa motora u pokretu,jer oni su mali i mrsavi,samo tako i mogu.

Mnoge zene,devojke strankinje ne nose nikakve torbice nego sve trpaju u dzepove bas zbog toga.

A rancevi se nose napred striktno.

Inace,oni i svoje pljackaju,tako su nasoj koleginici uzeli torbicu sa platom koju je tog dana primila.

Verovatno vise zene napadaju jer su laksa meta i cesce nose torbice.

Cula sam da toga ima i u Vijetnamu a za druge zemlje ne znam.

Lokalci ih isto ne vole i kad ih se dokopaju,grupno ih prebiju.

Meni je u Kambodži neki fejk bankomat ukrao pin i karticu ? 

Osim toga sve je bilo super.

A na Tajlandu se osećam maksimalno bezbedno, kao u Japanu na primer. Kada se sabere baš sam mnogo proveo vremena tamo i baš ni jedan problem niti nagoveštaj. 

Od bezbroj voćnji taksijem po Bangkoku ni jedan pokušaj prevare, a u Beogradu sa aeodroma ako misle da sam stranac, pokušaj da me prevare je 100% od broja vožnji. Dođem od negde sa prijateljicom koja ne priča srspski, pričamo na engleskom, vožnja do centra 50 eura odmah ? 

Filipini, hm, recimo da neki delovi Manlie nisu baš delovali da bih se zadržavao tamo, ali nemam toliko iskustva sa Manilom da bih imao neki stav. Ali zato ostrva skroz bez ikakve brige, bili smo i na nekim skroz neturističkim osttrvima, zvali nas na pivo i ribu, slikali se sa celim selom, i tako ..  

Na Baliju ti niko neće nauditi fizički,  ali recimo za razliku od Tajlanda ima prevaranata, fejk menjanice gde te zbuni pa da manje novčanica, taksi lobi koji ne vara na cenama, ali proteruje uber i grab vozače sa svoje teritorije, policajci koji se cenjkaju da im nešto daš kada te uhvate bez kacige ili dokumenata, Plaitio sam na primer 10% od početne cene (nisam imao kacigu) ...  A indonezija koja nije tako turistička kao Bali, tamo nema toga...

Edited by samsung

10 hours ago, samsung said:

A na Tajlandu se osećam maksimalno bezbedno, kao u Japanu na primer. Kada se sabere baš sam mnogo proveo vremena tamo i baš ni jedan problem niti nagoveštaj. 

Od bezbroj voćnji taksijem po Bangkoku ni jedan pokušaj prevare, a u Beogradu sa aeodroma ako misle da sam stranac, pokušaj da me prevare je 100% od broja vožnji. Dođem od negde sa prijateljicom koja ne priča srspski, pričamo na engleskom, vožnja do centra 50 eura odmah ? 

Filipini, hm, recimo da neki delovi Manlie nisu baš delovali da bih se zadržavao tamo, ali nemam toliko iskustva sa Manilom da bih imao neki stav. Ali zato ostrva skroz bez ikakve brige, bili smo i na nekim skroz neturističkim osttrvima, zvali nas na pivo i ribu, slikali se sa celim selom, i tako ..  

Na Baliju ti niko neće nauditi fizički,  ali recimo za razliku od Tajlanda ima prevaranata, fejk menjanice gde te zbuni pa da manje novčanica, taksi lobi koji ne vara na cenama, ali proteruje uber i grab vozače sa svoje teritorije, policajci koji se cenjkaju da im nešto daš kada te uhvate bez kacige ili dokumenata, Plaitio sam na primer 10% od početne cene (nisam imao kacigu) ...  A indonezija koja nije tako turistička kao Bali, tamo nema toga...

da, na baliju bas ima puno prevaranata....ostatak indonezije je potpuno druga prica.....posebno je policija na baliju lopovska.....ali ok, ipak nema ni tamo nekog ulicnog kriminala, da neko hoce da te opljacka na ulici i tako to....

@Bonito kao sto rekoh, nemam takvih licnih iskustava iz kambodze, ali verujem ti da u pnom penu rade takve stvari, kmeri su imali stvarno surovu blisku proslost, pa i ne cudi da su spremni i na takve stvari....

ali daleko od toga da se moze reci da je cela jugoistocna azija nebezbednija od evrope sto se tice ulicnog kriminala....mogu samo zamisliti da su evropljani siromasni kao azijci, sta bi tek ovde bilo.....

On 11/16/2021 at 8:02 PM, samsung said:

Au kakav maler.

Zanima me da li si prijavio policiji i kako su reagovali? Jer cula sam da za strance nece prstom da mrdnu.

To je jos jedna od razlika naseg sveta i istoka.A i ovi nasi su mozda samo za nijansu azurniji ali bar postoji neki protokol,nadam se.

Edited by Bonito

Ako pitaš za karticu, nisam imao vremena da prijavim, niti bi bilo neke korisiti, fokusirao sam se da otkažem karticu. Što sam počeo nakon 5 minuta kada sam shvatio situaciju. 

Radilo se o Skrill mastercard (znaće frilenseri i kladioničari šta je to ? ) sa prilično velikim iznosom na računu i nije mi bilo svejedno. 

Inače bankomat je bio u nekom malom shopu, ali pravi bankomat, ekran i sve ? nije mi palo na pamet da nešto ne štima. Ubacio karticu, uneo PIN i puf uvuče karticu i ništa.. 

Bila je subota veče i trebalo mi samo novac za to veče i da platimo autobus za Bangkok za ujutro. Pitao tamo gde je ta banka da kao neko dođe, oni kao subota je ne radi sada banka, moram da čekam ponedeljak.. 

Nisam prvo baš bio ni siguran da li je samo neki tehnički problem, ali neki englezi mi kasnije rekoše da je to prevara, uzmu ti karticu a pre toga im daš pin.. Srećom odmah sam je blokirao tako da ništa nije bilo. 

11 hours ago, samsung said:

Ako pitaš za karticu, nisam imao vremena da prijavim, niti bi bilo neke korisiti, fokusirao sam se da otkažem karticu. Što sam počeo nakon 5 minuta kada sam shvatio situaciju. 

Radilo se o Skrill mastercard (znaće frilenseri i kladioničari šta je to ? ) sa prilično velikim iznosom na računu i nije mi bilo svejedno. 

Inače bankomat je bio u nekom malom shopu, ali pravi bankomat, ekran i sve ? nije mi palo na pamet da nešto ne štima. Ubacio karticu, uneo PIN i puf uvuče karticu i ništa.. 

Bila je subota veče i trebalo mi samo novac za to veče i da platimo autobus za Bangkok za ujutro. Pitao tamo gde je ta banka da kao neko dođe, oni kao subota je ne radi sada banka, moram da čekam ponedeljak.. 

Nisam prvo baš bio ni siguran da li je samo neki tehnički problem, ali neki englezi mi kasnije rekoše da je to prevara, uzmu ti karticu a pre toga im daš pin.. Srećom odmah sam je blokirao tako da ništa nije bilo. 

Pojma nisam imala da moze tako biti fejk bankomat.Dobro je da nisi bio sam pa da ste mogli da placate dalje.

Mislim da je skrill sada zamenio payoneer ili paypal.

Hoce payoneer mastercard  da zeza,cas mozes da podignes cas ne.Barem se tako ljudi zale ovih dana.

Edited by Bonito

• Author
On 11/16/2021 at 12:58 AM, bam-bam said:

ja ne mogu biti srecan na poslu ako znam da se ostale moje kolege muce, isto kao sto ne mogu ziveti u zadovoljstvu, veselo i opusteno u nekoj zemlji gde je opresija i tlacenje primenjeno samo nad lokalnim stanovnistvom, dok sam ja kao expat - car...ne ide to tako, homo sapiens je drustvena zivotinja, nije kao macka......

Ako neces da budes car kao expat, ti onda otidji pravac na zapad na studentsku ili privremenu radnu vizu. E onda ces ti da se mucis i opet neces ziveti u zadovoljstvu, veselo i opusteno negde gde skoro niko nece da ti da posao jer si na privemenoj vizi za ciji produzetak ti treba masa papirologije i medicinski pregledi gde te zagledaju kao mazgu ne bi li utvrdili da li ces ih mozda u buducnosti kostati nesto zbog neke bolesti. Mozda ti to odgovara da tlacenje bude primenjeno na tebi. 

On 11/16/2021 at 7:08 AM, Bonito said:

Btw.koga zanima,

Pa tebi ako nije prijatno da primas 11 puta vecu platu od lokalaca to je veoma lako resiv problem. Lepo reci poslodavcu da ti smanju platu na 5 ili 3 puta i vrlo rado ce to uciniti sasvim sam siguran. A na zapadu nema beskucnika na ulici i sirotinje pa te svakako ne bi pogadjala beda na ulici. 

Ne mislim da je u Srbiji sigurnije nego u Kambodzi, u Srbiji u kojoj neki budzovan moze da te pregazi kolima pa da dobije 'kaznu' kao sin Zeljka Mitrovica. U kojoj mogu da ti ukradu dete nakon porodjaja pa da ti kazu da je umrlo. Da ti oduzmu imovinu na lepe oci. I da ne nabrajamo dalje.

To sto siromastvo nije vidljivo je kao veliki plus? Pa valjda je bitno da li siromastva ima ili nema, a ne da li je vidljivo. 

On 11/16/2021 at 9:07 AM, Lazar said:

Veoma bitna poenta. Siromaštvo u Kambodži i siromaštvo u Srbiji nisu baš ista stvar. Kao što nije ista stvar ulični kriminal u Najrobiju i u Beogradu.

Nego, evo jedne ilustracije koja možda odgovara na pitanje "kako žive ljudi u Srbiji":   https://www.worldbank.org/en/country/serbia/publication/poverty-map-of-serbia

A evo i Evrope: 

Sasvim tacno, nisu ista stvar. Ni u Srbiji ni u Kambodzi se ne umire od gladi za razliku od nekih drugih najnerazvijenijih zemalja. U Kambodzi ti da prespavas treba parce kartona. U Srbiji ces bogami da se smrznes ako spavas napolju na kartonu skoro pola godine. U Kambodzi uvek moze da se nadje malo zemlje da se sklepa neka baraka gde te nece dirati dugo vremena dok to u Srbiji malo teze. A ima i voca i povrca preko cele godine, ne treba zimnica i pasterizacija. Takodje u Kambodzi kao sto smo vec apsolvirali, ima daleko vise stranaca i zapadnjaka, a time i prilika da se omasti brk od njih na ovaj ili onaj nacin...

Srbija ima tu neku socijalu i infrastrukturu kao nasledje SFRJ, ali oni su u stanju raspadanja. Tipa "besplatna" medicinska nega ali ti donesi alkohol, gazu, čascavaj doktora itd. Bolnice se raspadaju. Studije su odavno dobrim delom samofinansiranje i privatne. Ide se ka tome sve više, socijalna pomoć je smešna itd. U Kambodži socijale ima jako malo, ali zato zemlja napreduje jako mnogo i brzo i to se oseti. Svakako manje to osete oni na marginama društva ali i njih donekle dodirne taj napredak.

On 11/17/2021 at 1:07 AM, Bonito said:

Koristan info za Kambodzu.

Siem Reap je mnogo lepsi od Phnom Penha.

Sto se tice ulicnog kriminala to nije klasican napad nego sa motora u pokretu.

U Kambodzi to ide dotle da otimaju telefone iz ruke,lancice oko vrata.

Naravno,sve sa motora u pokretu,jer oni su mali i mrsavi,samo tako i mogu.

Mnoge zene,devojke strankinje ne nose nikakve torbice nego sve trpaju u dzepove bas zbog toga.

A rancevi se nose napred striktno.

Inace,oni i svoje pljackaju,tako su nasoj koleginici uzeli torbicu sa platom koju je tog dana primila.

Verovatno vise zene napadaju jer su laksa meta i cesce nose torbice.

Cula sam da toga ima i u Vijetnamu a za druge zemlje ne znam.

Lokalci ih isto ne vole i kad ih se dokopaju,grupno ih prebiju.

Ne bih se slozio. Siem Reap je lep tu oko reke gde je stari grad, stari mostovi i neke stare gradjevine. Lepo je i tamo gde su ekskluzivni hoteli. Ovo ostalo je klasika, nema tu neke ogromne razlike. U Siem Reapu si tuktukom za 15 minuta van grada i nema visokih zgrada. To nekome odgovara, nekome ne. Kao sam grad Siem Reap i nije preterano zanimljiv. Mislim nemam nista protiv, simpatican je, ali je meni lepsi Kampot. Nema taj smek. Naravno Siem Reap je cudo od turizma i tu ima svasta, ali ipak se ne moze porediti sa Pnom Penom, to su gradovi potpuno drugacije kategorije, kao da poredimo Beograd sa Nishom, ne ide.  

Naravno pljacka nije samo do lopova, vec je i do zrtve. Opsta zlatna pravila, ne nositi sa sobom vise novaca i vrednih stvari nego sto je neophodno. To sto je neophodno da ne bude vidljivo tipa u dzepu od kosulje, zlatni lanci itd. Sto se kaze zdrav razum i onda je verovatnoca problema daleko niza.

Edited by noskich

Pa kad je tako sve bajno u Kambodži dragi moj noskich, zašto onda 70% zapada i dalje živi u zapadnim zemljama? Po tvojoj priči, da je sve tako bajno, imali bismo potpuni egzodus ljudi sa zapada do te mere da bi Kambodža imala problem da primi sve te ljude. Koliko ja vidim, svako ko tamo emigrira od zapadnjaka uglavnom otvori lokalni kafić ili restoran (uključujući i one balkance koje si kačio par strana unazad) i naseljava se da bi životario uz mizerne troškove života koje nema na zapadu.

Međutim, kao što pokušavam već 20+ strana da ti objasnim, izgleda da kritična masa ljudi ipak više preferira te zapadnjačke troškove života i kredite za stan od više decenija koje ti ovde pokušavaš da predstaviš kao ekvivalent smrtne kazne.

Kako niko ne emigrira u Kambodžu da pokrene neki ozbiljniji biznis, izmesti operacije svoje kompanije u Pnom Pen na primer, da pokrene neki tehnološki startup recimo? Šta je to poslednje došlo iz Kambodže i šta se to zanimljivo dešava tamo danas?

A što se tiče nekih tvojih stavova iznesenih na ovu temu, pa, imalo bi se što šta prokomentarisati...

Ako neces da budes car kao expat, ti onda otidji pravac na zapad na studentsku ili privremenu radnu vizu. E onda ces ti da se mucis i opet neces ziveti u zadovoljstvu, veselo i opusteno negde gde skoro niko nece da ti da posao jer si na privemenoj vizi za ciji produzetak ti treba masa papirologije i medicinski pregledi gde te zagledaju kao mazgu ne bi li utvrdili da li ces ih mozda u buducnosti kostati nesto zbog neke bolesti. Mozda ti to odgovara da tlacenje bude primenjeno na tebi. 

Ovako je možda u Australiji kad si student na studentskoj vizi, trebao si nekad da odeš kao student u neku EU zemlju pa bi video očiglednu razliku, počevši od toga da je Srbija već 10+ godina deo Erasmus programa preko koga studenti iz Srbije za smešne pare ili (često) potpuno besplatno studiraju po godinu i više dana u EU, imaju uredno zdravstveno osiguranje i mogućnost da trajno ostanu da žive u EU zemlji kada steknu diplomu po koju su došli. Očigledno si promašio državu još pre 20ak godina, tough luck, što bi se reklo.

Ne mislim da je u Srbiji sigurnije nego u Kambodzi, u Srbiji u kojoj neki budzovan moze da te pregazi kolima pa da dobije 'kaznu' kao sin Zeljka Mitrovica. U kojoj mogu da ti ukradu dete nakon porodjaja pa da ti kazu da je umrlo. Da ti oduzmu imovinu na lepe oci. I da ne nabrajamo dalje.

Ovo nije ništa specifično vezano za Srbiju i ovakvih slučajeva ima u svakoj državi ovog sveta. Sinčić neće moći doveka da se bahati, situacija sa ukradenom decom se odavno istražuje a zakon o restituciji je odavno na snazi i sprovodi se. Šta god ti mislio o Srbiji, ona ipak rešava neke svoje probleme, možda traljavo i sporo, ali ih rešava.

To sto siromastvo nije vidljivo je kao veliki plus? Pa valjda je bitno da li siromastva ima ili nema, a ne da li je vidljivo. 

Mislim da je ključna stvar upravo u tome koliko je siromaštvo generalno rasprostranjeno i vidljivo budući da je u manjoj ili većoj meri pristuno u svim državama ovog sveta. Po tom pitanju, upravo je Srbija u ogromnoj prednosti u odnosi na dobar deo sveta, jer u jugoistočnoj Aziji možeš solidno da nadrljaš kao expat ako se nađeš na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, baš kao i u mnogim gradovima u USA na primer, što se baš i ne može reći za Srbiju. Ako postoji jedna prednost Srbije u odnosu na zapad i Aziju, a to je procentualno drastično manji stepen uličnog kriminala.

Srbija ima tu neku socijalu i infrastrukturu kao nasledje SFRJ, ali oni su u stanju raspadanja. Tipa "besplatna" medicinska nega ali ti donesi alkohol, gazu, čascavaj doktora itd. Bolnice se raspadaju. Studije su odavno dobrim delom samofinansiranje i privatne. Ide se ka tome sve više, socijalna pomoć je smešna itd. U Kambodži socijale ima jako malo, ali zato zemlja napreduje jako mnogo i brzo i to se oseti. Svakako manje to osete oni na marginama društva ali i njih donekle dodirne taj napredak.

Heh, čovek koji 20+ godina nije kročio u Srbiju priča o raspalim srpskim bolnicama. Mojne sreće ti, izgradilo se i obnovilo ovde što šta otkako si otišao, a i privatnih klinika ima sada već sasvim dovoljno i uz dopunsko privatno zdravstveno osgiuranje od par desetina EUR mesečno se može dobiti vrlo kvalitetna medicinska nega, a za još par desetina EUR mesečno se može uzeti vrlo kvalitetno osiguranje koje je kombinacija štednje, privatnog zdravstvenog i životnog osiguranja tako da budeš pokriven za sve nepredviđene situacije koje mogu da te strefe (ja lično imam dve takve polise recimo), a sve veći broj kompanija plaća svojim zaposlenima privatne polise, preko kojih možeš da osiguraš i članove svoje porodice za oko 10 EUR po osobi mesečno, što je smešno jefitno.

O tome koliko je srpski zdravstveni sistem raspadnut govori činjenica da preko leta pola dijaspore dođe iz cele EU da se pregleda i leči kod lekara u Srbiji, i to državnih, o čemu je i bam-bam pisao iz ličnog iskustva pre mnogo strana, a što mogu i sam da potvrdim jer vrlo često mogu u letnjim mesecima da čujem austrijski srpski ako se zadesim kod lekara u državnoj bolnici. Biće da ipak taj srpski zdravstveni sistem nije baš toliko raspadnut kao što se tebi čini.

Što se školovanja tiče, u čemu je tačno problem da svako plati svoje školovanje? Zašto bih ja od svog poreza finansirao školovanje nekome ko odmah po diplomiranju zapali iz zemlje i nikad se više ne vrati? Zašto bi poreski obveznici u Srbiji subvencionisali sopstvenim parama školovanu radnu snagu za zapadne zemlje? Tačno je da se od mog poreza plaćaju razne druge subvencije koje nemaju veze sa mozgom, ali to nije razlog da se opseg subvencionisanja dodatno povećava.

Što se tiče socijale, ja sam prvi za to da se socijala skreše što je moguće više jer bismo u suprotnom pre ili kasnije dobili scenario iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, Švedske i mnogih drugih zapadnih zemalja gde masa lokalnih lezilebovića i imigranata vuče ozbiljne pare iz socijalnih fondova i lera službu za zapošljavanje tako da što manje radi. Istina, u slučaju Srbije bi taj proces malo potrajao pošto smo još uvek siromašna zemlja, ali već par godina unazad imaš imigrante iz Uzbekistana i sličnih zemalja koji rade dostavu hrane po većim srpskim gradovima, što će reći, čak i ovakva Srbija kreće da privlači radnu snagu sa istoka. Nisu još uvek u pitanju lekari i inžinjeri, ali od nečega se mora krenuti.

Moraš malo da smanjiš doživljaš što se tiče Srbije i da prekineš da nam pričaš sa druge strane planete kako je nama ovde. Čini mi se da mi koji smo ovde na terenu ipak malo bolje poznajemo prilike od tebe tamo.