Jump to content

Featured Replies

Srbija je zemlja sa mnogo problema ali nas nikako ne mozes porediti sa Kambodzom @noskich

U Phnom Penhu,elitno naselje Toul Kork,zena drzi noz i pilence u ruci i sedi na trotoaru.Oni jedu zaklane male pilice,to im je delikates.Ma jedu i Srbi pecene prasice,i to je primitivizam zesci.Meni kao nekom ko ne jede zivotinje od rodjenja to je ogavno.Ali bas da koljes pilence na ulici..Za to moras da imas dalekoistocni genetski kod.

Daj i nekog svestski priznatog naucnika Khmera ili knjizevnika?Daj nekog rezisera,neki film?

Mi imamo Teslu,Milankovica,Pupina,Ivu Andrica,Kusturicu.

Sto bi bilo ko hteo da bude car expat?Meni i u Kini bilo puno puta neprijatno sto sam mnogo vise placena od lokalnih ticera a kamoli u Kambodzi.To sam i ja,u suprotnom smeru,malo blaze ali opet,osetila na Kosovu gde su stranci - international staff mnogo bolje bili placeni od nas,local staff.

To jednostavno nije normalno.

Kad kao beli covek hodas Phnom Penhom ti si $ a ne osoba.A ja kao zena mislim da vise sama ne bih nigde isla posle tog iskustva kad su se okupljali oko mene muskarci Khmeri.Kako to nisi citirao?

To me dosta i odbija od ponovnog odlaska u Kambodzu.A i tu njihovu platu zaradim online ovde uz lagani rad.Videcemo.Otisla bih eventualno da premostim do Kine..Mozda.

Edited by Bonito

2 hours ago, noskich said:

Ako neces da budes car kao expat, ti onda otidji pravac na zapad na studentsku ili privremenu radnu vizu. E onda ces ti da se mucis i opet neces ziveti u zadovoljstvu, veselo i opusteno negde gde skoro niko nece da ti da posao jer si na privemenoj vizi za ciji produzetak ti treba masa papirologije i medicinski pregledi gde te zagledaju kao mazgu ne bi li utvrdili da li ces ih mozda u buducnosti kostati nesto zbog neke bolesti. Mozda ti to odgovara da tlacenje bude primenjeno na tebi. 

pa zasto uopste mora da bude tlacenje bilo koga? kod tebe samo crno -belo, a nista 50 shades of gray :)? Kaze Obi van Kenobi u Ratovima zvezda- samo Sith lord prica u aposlutnim kategorijama haha....postoje i zemlje gde lepo dobijes posao za radno mesto na kojem si placen manje vise kao lokalci na toj istoj poziciji, niti si car niti si roblje...i niko te ne gleda ni kao hodajuci novac koji samo treba da se odere, niti kao jadu i bednika

48 minutes ago, ppetrovic said:

Mislim da je ključna stvar upravo u tome koliko je siromaštvo generalno rasprostranjeno i vidljivo budući da je u manjoj ili većoj meri pristuno u svim državama ovog sveta. Po tom pitanju, upravo je Srbija u ogromnoj prednosti u odnosi na dobar deo sveta, jer u jugoistočnoj Aziji možeš solidno da nadrljaš kao expat ako se nađeš na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, baš kao i u mnogim gradovima u USA na primer, što se baš i ne može reći za Srbiju. Ako postoji jedna prednost Srbije u odnosu na zapad i Aziju, a to je procentualno drastično manji stepen uličnog kriminala.

a otkud ti to da u jugoist. Aziji mozes da nadrljas na ulici na pogresnom mestu, i da je u Srbiji drasticno manji stepen ulicnog kriminala?

Edited by bam-bam

Pa samo na ovoj temi je napisano nekoliko situacija iz tog dela sveta kako izgleda ulični kriminal i gutanje kartica na fake bankomatima. Toga u Beogradu npr. ima mnoooogo manje.

Ne mogu sad nigde da nađem, bio sam ubeđen da sam to negde kopirao, ali neki lik je na FBu radio istraživanje na tu temu gde je upoređivao razne podatke gde su Beograd i Srbija među najbezbednijim mestima u Evropi što se tiče klasičnog uličnog kriminala. Mi imamo visoki kriminal, ali to nije nešto što pogađa običnog čoveka, jel'te :-)

Uostalom, Crime Index cifre na Numbeo sajtu takođe donekle pokazuju ovo što pričam, i na kraju krajeva, subjektivno jeste, ali ja se lično mnogo bezbednije osećam dok noću šetam Beogradom nego bilo kojim drugim gradom u zapadnoj EU. Pisao sam o svojim dogodovštinama u Briselu u pojedinim delovima grada i to je recimo nešto što je bilo gde na Balkanu nepojmljivo, a pričamo o gradu ko je de facto prestonica EU i NATO pakta npr.

Uporedi verovatnoću da ti neko otme torbu npr. u La Rambli u Barseloni i u Knez Mihajlovoj, da ne pričamo o Pnom Penu, ima ovde na temi konkretnih događaja opisanih vrlo detaljno.

Jel moze neko da mi napise odakle je noskich, posto vidim da ste napisali da nije krocio u Srbiju 20 godina haha.

48 minutes ago, ppetrovic said:

Pa samo na ovoj temi je napisano nekoliko situacija iz tog dela sveta kako izgleda ulični kriminal i gutanje kartica na fake bankomatima. Toga u Beogradu npr. ima mnoooogo manje.

Ne mogu sad nigde da nađem, bio sam ubeđen da sam to negde kopirao, ali neki lik je na FBu radio istraživanje na tu temu gde je upoređivao razne podatke gde su Beograd i Srbija među najbezbednijim mestima u Evropi što se tiče klasičnog uličnog kriminala. Mi imamo visoki kriminal, ali to nije nešto što pogađa običnog čoveka, jel'te :-)

Uostalom, Crime Index cifre na Numbeo sajtu takođe donekle pokazuju ovo što pričam, i na kraju krajeva, subjektivno jeste, ali ja se lično mnogo bezbednije osećam dok noću šetam Beogradom nego bilo kojim drugim gradom u zapadnoj EU. Pisao sam o svojim dogodovštinama u Briselu u pojedinim delovima grada i to je recimo nešto što je bilo gde na Balkanu nepojmljivo, a pričamo o gradu ko je de facto prestonica EU i NATO pakta npr.

Uporedi verovatnoću da ti neko otme torbu npr. u La Rambli u Barseloni i u Knez Mihajlovoj, da ne pričamo o Pnom Penu, ima ovde na temi konkretnih događaja opisanih vrlo detaljno.

pa ja nisam pitao za zapadnu evropu, nego konkretno za jugoistocnu aziju odakle ti podaci? culi smo samo jedan slucaj za kambodzu, ulicnih otimanja tasni, i jedan slucaj laznog bankomata, isto u kambodzi...lazni bankomat nije bas ulicni kriminal, jeste lopovluk, ali toga je i u bgu bilo dosta....pa su morali da menjaju te menjacnice, da bi se teze stavila lazna maska na njih.....u sv. slucaju, jedinih par primera je bilo iz kambodze, i ne znam kako si onda izvukao zakljucak za celu jugoistocnu aziju....ja se licno nikad nisam osecao nebezbednim ni u najsiromasnijim delovima dzakarte, bankoka, hanoja, kuala lumpura, pa cak ni manile...niti je meni i meni poznatim ljudima iko ista tamo uradio...o manjim mestima da i ne pricam....

Edited by bam-bam

Eh, jbg sad, ako upoređuješ Srbiju 90ih i Srbiju danas, onda da, bilo je i kod nas svačega pa više nema, je li :-)

Inače, nemam neke precizne podatke ali letimičan pogled na Numbeo sajt može da ti da neku malčice precizniju sliku o stepenu uličnog kriminala kod nas i u JI Aziji, i šta znam, meni nekako naginje ka nama :-)

Kako god okreneš, kod nas ljudi ne otimaju torbe na motoru recimo :-)

Mada se svakako slažem da stepen kriminala itekako varira među državama u JI Aziji, baš kao što je to slučaj u mnogim drugim regionima, ali ako se već po tom pitanju upoređujemo sa njima, ako uzmemo u obzir šta smo sve prošli poslednjih 30 godina, iznenađujuće smo bezbedni zapravo, mnogo više od mnogih drugih "civilizovanih" država :-)

A što je još zanimljivije, upravo je Srbija u samom vrhu što se tiče procenta stanovništva koje poseduje vatreno oružje, mali kuriozitet :-)

51 minutes ago, bam-bam said:

pa ja nisam pitao za zapadnu evropu, nego konkretno za jugoistocnu aziju odakle ti podaci? culi smo samo jedan slucaj za kambodzu, ulicnih otimanja tasni, i jedan slucaj laznog bankomata, isto u kambodzi...lazni bankomat nije bas ulicni kriminal, jeste lopovluk, ali toga je i u bgu bilo dosta....pa su morali da menjaju te menjacnice, da bi se teze stavila lazna maska na njih.....u sv. slucaju, jedinih par primera je bilo iz kambodze, i ne znam kako si onda izvukao zakljucak za celu jugoistocnu aziju....ja se licno nikad nisam osecao nebezbednim ni u najsiromasnijim delovima dzakarte, bankoka, hanoja, kuala lumpura, pa cak ni manile...niti je meni i meni poznatim ljudima iko ista tamo uradio...o manjim mestima da i ne pricam....

Mi smo se druzili sa Britankom koja je u Kambodzi bila savetnik u ministarstvu za turizam i ona im je predlagala da se ozbiljno pozabave ovim problemom jer je veliki.

Ocito su zene laksi plen i vise se to njima dogadja ali dogadja se i muskarcima.

Komsija Amerikanac je telefonirao ispred zgrade kad su mu s motora oteli telefon.

A btw cesto ti “motoristi” dolaze iz Vijetnama u Kambodzu da pljackaju.

Verujem da je manje kriminala u Indoneziji jer su muslimani i njihovi su stroziji zakoni.

Za Kinu znam da je milina sto se bezbednosti tice,jeste da je big brother fazon ali nit cete napasti pas lutalica jer ih nema niti cete popreko pogledati Kinez u koje god doba dana ili noci.

Za HongKong i Makao bih rekla isto.

U Vijetnamu sam bila 5,6 dana i nisam dozivela nista slicno ali to ne znaci da toga nema.

Za druge zemlje SE Azije ne znam.

Svakako se u Bg ne okupljaju muskarci na ulici oko bilo koje zene kao sto su oni poceli oko mene.Razlika.

Edited by Bonito

Da vidiš u Indiji, a još ako si plavuša, kao konferencija za štampu, samo se skupljaju i slikaju ? 

Bili nas dvojica (član je i on foruma, možda se javi) sa dve devojke, plava i crvena, čim se same zadrže na istom mestu duže od par minuta odmah publika se skuplja ? 

Ali oni su skroz bezazleni, samo hoće da se slikaju sa devojkama. A čak i sa nama, zato što smo belci.  

Sada će ppetrovic da na internetu vidi kako u Indiju nikada ne bi otiišao zbog x,y,z...   ali jedno je čitanje, predrasude koje sam imao bilo o kojoj zemlji su uvek bile neosnovane. 

Bili smo dve godine za redom u Indiji i jedno od najupečatljivijih iskustava. I bezbedno naravno  ?

1 hour ago, Bonito said:

Mi smo se druzili sa Britankom koja je u Kambodzi bila savetnik u ministarstvu za turizam i ona im je predlagala da se ozbiljno pozabave ovim problemom jer je veliki.

Ocito su zene laksi plen i vise se to njima dogadja ali dogadja se i muskarcima.

Komsija Amerikanac je telefonirao ispred zgrade kad su mu s motora oteli telefon.

A btw cesto ti “motoristi” dolaze iz Vijetnama u Kambodzu da pljackaju.

Verujem da je manje kriminala u Indoneziji jer su muslimani i njihovi su stroziji zakoni.

Za Kinu znam da je milina sto se bezbednosti tice,jeste da je big brother fazon ali nit cete napasti pas lutalica jer ih nema niti cete popreko pogledati Kinez u koje god doba dana ili noci.

Za HongKong i Makao bih rekla isto.

U Vijetnamu sam bila 5,6 dana i nisam dozivela nista slicno ali to ne znaci da toga nema.

Za druge zemlje SE Azije ne znam.

Svakako se u Bg ne okupljaju muskarci na ulici oko bilo koje zene kao sto su oni poceli oko mene.Razlika.

samo sto u beogradu mozes da dobijes batine na ulici ako vozac pokusa da te zgazi na pesackom, a ti ga oteras u pm, ako izadjes uvece pa prodjes pored pogresne ekipe, odes u pogresan bar itd....naravno, ima toga svuda, ali ja u jugoist. aziji gde god da odem, nemam ni najmanju zebnju da cu upasti u neku tucu, ili da ce me neko napasti iz cista mira...a sto za beograd ne mogu da kazem....

sto se tice kretanja nocu po beogradu, takodje nisam bas siguran da zene same smeju da se setaju svuda po gradu....ranije kad nije bilo kamera, cak se zapisivao i br. tablica taxija u koji ti je usla drugarica posle vecernjeg provoda u gradu...

definitivno se ne slazemo u tome da su beograd, srbija generalno, sigurniji od jugoist. azije....

1 hour ago, ppetrovic said:

Eh, jbg sad, ako upoređuješ Srbiju 90ih i Srbiju danas, onda da, bilo je i kod nas svačega pa više nema, je li :-)

Inače, nemam neke precizne podatke ali letimičan pogled na Numbeo sajt može da ti da neku malčice precizniju sliku o stepenu uličnog kriminala kod nas i u JI Aziji, i šta znam, meni nekako naginje ka nama :-)

Kako god okreneš, kod nas ljudi ne otimaju torbe na motoru recimo :-)

Mada se svakako slažem da stepen kriminala itekako varira među državama u JI Aziji, baš kao što je to slučaj u mnogim drugim regionima, ali ako se već po tom pitanju upoređujemo sa njima, ako uzmemo u obzir šta smo sve prošli poslednjih 30 godina, iznenađujuće smo bezbedni zapravo, mnogo više od mnogih drugih "civilizovanih" država :-)

A što je još zanimljivije, upravo je Srbija u samom vrhu što se tiče procenta stanovništva koje poseduje vatreno oružje, mali kuriozitet :-)

a jel sme tvoja drugarica, devojka, zena, neka  zenska osoba tebi bliska, da se sama seta svuda po bgu nocu?

u jugoistocnoj aziji sme, nista joj se nece desiti, niti ce je neko opljackati...kod nas zene pljackaju na ulici vec posle 9 uvece, pogotovu starije zene....evo u mom kraju, u centru grada, svako malo opljackaju neku zenu...otkinu lanac s vrata, to je popularno, ili tasna

13 minutes ago, bam-bam said:

samo sto u beogradu mozes da dobijes batine na ulici ako vozac pokusa da te zgazi na pesackom, a ti ga oteras u pm, ako izadjes uvece pa prodjes pored pogresne ekipe, odes u pogresan bar itd....naravno, ima toga svuda, ali ja u jugoist. aziji gde god da odem, nemam ni najmanju zebnju da cu upasti u neku tucu, ili da ce me neko napasti iz cista mira...a sto za beograd ne mogu da kazem....

sto se tice kretanja nocu po beogradu, takodje nisam bas siguran da zene same smeju da se setaju svuda po gradu....ranije kad nije bilo kamera, cak se zapisivao i br. tablica taxija u koji t

u jugoistocnoj aziji sme, nista joj se nece desiti, niti ce je neko opljackati...kod nas zene pljackaju na ulici vec posle 9 uvece, pogotovu starije zene....evo u mom kraju, u centru grada, svako malo opljackaju neku zenu...otkinu lanac s vrata, to je popularno, ili tasna

Kako sme? Oko mene se skupljali usred bela dana.Opljackali me jednom danju jednom nocu i plus nisam bila sama to nocu kad se desilo.

Molim te navedi zemlju o kojoj govoris,JI Azija je vise zemalja,navedi na koju konkretno mislis.O Kambodzi def.ne mislis.A ni o nekim drugim drzavama ne mislis,zamisli samo logicki plavusu da se sama seta u nekoj manje razvijenoj zemlji JI Azije novu,ne smem ni da zamisljam..Nisi doziveo pa negiras a nije tacno.

1 hour ago, samsung said:

Da vidiš u Indiji, a još ako si plavuša, kao konferencija za štampu, samo se skupljaju i slikaju ? 

Bili nas dvojica (član je i on foruma, možda se javi) sa dve devojke, plava i crvena, čim se same zadrže na istom mestu duže od par minuta odmah publika se skuplja ? 

Ali oni su skroz bezazleni, samo hoće da se slikaju sa devojkama. A čak i sa nama, zato što smo belci.  

Sada će ppetrovic da na internetu vidi kako u Indiju nikada ne bi otiišao zbog x,y,z...   ali jedno je čitanje, predrasude koje sam imao bilo o kojoj zemlji su uvek bile neosnovane. 

Bili smo dve godine za redom u Indiji i jedno od najupečatljivijih iskustava. I bezbedno naravno  ?

Uh ne znam da li su bezazleni..

Nikad se ne zna..

Hoce i u Kini da se slikaju ali u velikim gradovima bas retko..

2 hours ago, SonePFC said:

Jel moze neko da mi napise odakle je noskich, posto vidim da ste napisali da nije krocio u Srbiju 20 godina haha.

Ne zna se odakle je iz Srbije,nece cak ni orijentaciono da kaze sever,jug...?Krije,a i ne voli nesto Srbiju a to ti je kao da ne volis roditelje..

35 minutes ago, Bonito said:

Uh ne znam da li su bezazleni..

Nikad se ne zna..

Hoce i u Kini da se slikaju ali u velikim gradovima bas retko..

Ne zna se odakle je iz Srbije,nece cak ni orijentaciono da kaze sever,jug...?Krije,a i ne voli nesto Srbiju a to ti je kao da ne volis roditelje..

Ne iz Srbije, nego gde zivi tih 20 godina, jel tipa u Australiji vecinu zivota ili ?

4 minutes ago, SonePFC said:

Ne iz Srbije, nego gde zivi tih 20 godina, jel tipa u Australiji vecinu zivota ili ?

Ma da, to je opste poznato da je u Australiji ? pa pomislih da se salis?.

17 minutes ago, Bonito said:

Ma da, to je opste poznato da je u Australiji ? pa pomislih da se salis?.

Ma mrzi me da istrazujem ,reko neko sigurno zna lol.

1 hour ago, SonePFC said:

Ma mrzi me da istrazujem ,reko neko sigurno zna lol.

Na osnovu njegovih postova, moze se zakljuciti da covek zivi kao klosar u Australiji (iako radi u IT-u za jednu od najvecih tamosnjih firmi) jer stedi svaki dinar da bi se kada napuni 65 godina preselio u neku Kambodzu gde ce da se izivljava nad lokalnom sirotinjom :D

Mislila sam da ignorišem ovu temu do daljnjeg, jer se pretvorila u prepucavanje oko ličnih doživljaje, pri čemu niko ne ceni i ne uvažava ničiji lični doživljaj bilo čega. Ali ovo iz nekog razloga ne mogu da preskočim:

11 hours ago, Bonito said:

Daj i nekog svestski priznatog naucnika Khmera ili knjizevnika?Daj nekog rezisera,neki film?

Tesla, Milanković i Pupin su svoje obrazovanje stekli van Srbije. Sem Milankovića koji je podosta vremena živeo i stvarao i u Srbiji, ostala dvojica su to što jesu zahvaljujući nekim drugim zemljama u potpunosti. A i sam Milanković se u Srbiju vratio kao već renomirani naučnik. Mislim da je suludo reći da MI imamo Teslu i Pupina, oko Milankovića već možemo da diskutujemo.

I Andrić i Kusturica su svoja dela i/ili karijeru počeli i/ili uživali u društvu koje je izuzetno ulagalo u kulturu, u možda najsvetlijem (u socijalnom, a što da ne i političkom) vremenu koje naše podneblje pamti.

Kambodža mirna vremena nije imala do kraja veka. Ili je bila robinja drugih direktno, ili indirektno, ili su nazovi komunisti ugnjetavali, progonili, ubijali intelektualce. Drugim rečima, do skoro su imali previše muka oko toga kako preživeti do sutra, da bi bilo šta kulturno stvarali. Tek u poslednjih 10-15 god mi imamo dela koja se osvrću na 70te i to uglavnom kroz dela dece onih koji su najviše stradali u tom periodu. I na žalost onih koji su takođe bili prognani iz svoje zemlje. Ovde navodim primere Kambodžanaca koji su se bavili direktno istorijom i/ili savremenim kambodžanskim vremenima, mada su mnogi poput naših (genetski naših) naučnika Tesle, Milankovića i Pupina obrazovanje stekli negde drugde. Navešću samo one čiji sam rad lično konzumirala:

- Kalyanee Mam: Radila na 2 sjajna dokumentarca: Inside Job (2010) i A River Changes Course (2013),

- Loung Ung: Napisala First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers i gomilu drugih knjiga, ali ova najpoznatija jer je po njoj Anđelina Džoli pravila film,

- Tian Veasna: Autor stripova. Najpoznatiji po stripu Year of the Rabbit,

- Sokhorn Meas, Sareth Svay: Umetnici.

Ima ih još, ovo su oni koji mi prvi proleteše kroz glavu. :)

Edited by marica

11 hours ago, Bonito said:

Kako sme? Oko mene se skupljali usred bela dana.Opljackali me jednom danju jednom nocu i plus nisam bila sama to nocu kad se desilo.

Molim te navedi zemlju o kojoj govoris,JI Azija je vise zemalja,navedi na koju konkretno mislis.O Kambodzi def.ne mislis.A ni o nekim drugim drzavama ne mislis,zamisli samo logicki plavusu da se sama seta u nekoj manje razvijenoj zemlji JI Azije novu,ne smem ni da zamisljam..Nisi doziveo pa negiras a nije tacno.

nisam plavusa, i razumem da kao musko tesko mogu da dozivim ono sto se moze desiti zenama,  ali imam 2 drugarice plavuse od kojih je jedna zivela na tajlandi i u vijetnamu, a druga u indoneziji i na filipinima.....nikad mi nisu rekle da im se ista slicno desilo, ili da su se ikad igde osecale nesigurno...a bas su i puno putovale po tim zemljama, i zivele u velikim gradovima gde je verovatnoca da ti se desi nesto najveca....a sto se mog iskustva tice, vec sam navodio zemlje o kojima pricam, al aj ponovo- indonezija, tajland, malezija, vijetnam, filipini, i aj da dodam i singapur , mada nisam mislio da bi ga uopste trebalo i pominjati koliko je sterilan.....nisam bo u mijanmaru i vrlo malo u laosu, pa ne mogu da pricam...za kambodzu sam ti isto rekao da licno nikad nisam doziveo nesto, ali da mogu da verujem tvojoj prici...a sto se tice vijetnama, posto mi deluje da ciljas na njega, mislim da je jako sigurna zemlja sto se ulicnog kriminala tice....vijetnamci su posebna sorta ljudi, ne lici mi na njih da bi se takvim stvarima bavili....pri tom je i komunistaicka parija na vlasti, a oni su obicno malo stroziji sto se tice tih zakona istnijeg kriminala....

u bgu sad da te neko opljacka ispod  20 hiljada, nikom nista,ne jure se....zakon :) ....meni su ukrali bajs ovog leta ispred kamere bazena, vidi se i pocinilac i sve,  ali je policija procenila da je bajs te starosti bio vrednosti malo manje od 20 hiljada, i to ne podleze procesuiranju.....iako mi je bajs vredeo sigurno 300 evra posto sam neposredno pre kradje ulozio u njega dodatnih 50 evra u delovima, a sam je na trzistu vredeo 250 evra

5 minutes ago, bam-bam said:

nisam plavusa, i razumem da kao musko tesko mogu da dozivim ono sto se moze desiti zenama,  ali imam 2 drugarice plavuse od kojih je jedna zivela na tajlandi i u vijetnamu, a druga u indoneziji i na filipinima.....nikad mi nisu rekle da im se ista slicno desilo, ili da su se ikad igde osecale nesigurno...a bas su i puno putovale po tim zemljama, i zivele u velikim gradovima gde je verovatnoca da ti se desi nesto najveca....a sto se mog iskustva tice, vec sam navodio zemlje o kojima pricam, al aj ponovo- indonezija, tajland, malezija, vijetnam, filipini, i aj da dodam i singapur , mada nisam mislio da bi ga uopste trebalo i pominjati koliko je sterilan.....nisam bo u mijanmaru i vrlo malo u laosu, pa ne mogu da pricam...za kambodzu sam ti isto rekao da licno nikad nisam doziveo nesto, ali da mogu da verujem tvojoj prici...a sto se tice vijetnama, posto mi deluje da ciljas na njega, mislim da je jako sigurna zemlja sto se ulicnog kriminala tice....vijetnamci su posebna sorta ljudi, ne lici mi na njih da bi se takvim stvarima bavili....pri tom je i komunistaicka parija na vlasti, a oni su obicno malo stroziji sto se tice tih zakona istnijeg kriminala....

u bgu sad da te neko opljacka ispod  20 hiljada, nikom nista,ne jure se....zakon :) ....meni su ukrali bajs ovog leta ispred kamere bazena, vidi se i pocinilac i sve,  ali je policija procenila da je bajs te starosti bio vrednosti malo manje od 20 hiljada, i to ne podleze procesuiranju.....iako mi je bajs vredeo sigurno 300 evra posto sam neposredno pre kradje ulozio u njega dodatnih 50 evra u delovima, a sam je na trzistu vredeo 250 evra

Pa evo ja ti kazem za Kambodzu.

Tajland i Filipine nije niko pomenuo,kao ni Indoneziju,u tom kontekstu.

Za Vijetnam sam samo cula,nista ne tvrdim.

Zato je bitno naglasiti drzavu u JI Aziji a ne ovako opste “nece ti se nista desiti u JIA

Edited by Bonito

2 hours ago, Bonito said:

Pa evo ja ti kazem za Kambodzu.

Tajland i Filipine nije niko pomenuo,kao ni Indoneziju,u tom kontekstu.

Za Vijetnam sam samo cula,nista ne tvrdim.

Zato je bitno naglasiti drzavu u JI Aziji a ne ovako opste “nece ti se nista desiti u JIA

naravno da je bitno, ti nisi pomenula, ali zato  ppetrovic odma  na osnovu tvog posta apostrofira celu jugoist. aziju i trpa u kos nebezbednih zemalja....i ja sam potpuno za to, slazem se sa tobom...

13 hours ago, RenjerEuro said:

Na osnovu njegovih postova, moze se zakljuciti da covek zivi kao klosar u Australiji (iako radi u IT-u za jednu od najvecih tamosnjih firmi) jer stedi svaki dinar da bi se kada napuni 65 godina preselio u neku Kambodzu gde ce da se izivljava nad lokalnom sirotinjom :D

najs haha

13 hours ago, RenjerEuro said:

Joj haha kakav summary?

Ali nije bas tako,ja se uglavnom salim sa njim mada ume da ocrni Srbiju i Srbe i da teoretise do u nedogled?

• Author
On 11/19/2021 at 3:21 AM, ppetrovic said:

Pa kad je tako sve bajno u Kambodži dragi moj noskich, zašto onda 70% zapada i dalje živi u zapadnim zemljama? Po tvojoj priči, da je sve tako bajno, imali bismo potpuni egzodus ljudi sa zapada do te mere da bi Kambodža imala problem da primi sve te ljude. Koliko ja vidim, svako ko tamo emigrira od zapadnjaka uglavnom otvori lokalni kafić ili restoran (uključujući i one balkance koje si kačio par strana unazad) i naseljava se da bi životario uz mizerne troškove života koje nema na zapadu.

Međutim, kao što pokušavam već 20+ strana da ti objasnim, izgleda da kritična masa ljudi ipak više preferira te zapadnjačke troškove života i kredite za stan od više decenija koje ti ovde pokušavaš da predstaviš kao ekvivalent smrtne kazne.

Kako niko ne emigrira u Kambodžu da pokrene neki ozbiljniji biznis, izmesti operacije svoje kompanije u Pnom Pen na primer, da pokrene neki tehnološki startup recimo? Šta je to poslednje došlo iz Kambodže i šta se to zanimljivo dešava tamo danas?

A što se tiče nekih tvojih stavova iznesenih na ovu temu, pa, imalo bi se što šta prokomentarisati...

Ovako je možda u Australiji kad si student na studentskoj vizi, trebao si nekad da odeš kao student u neku EU zemlju pa bi video očiglednu razliku, počevši od toga da je Srbija već 10+ godina deo Erasmus programa preko koga studenti iz Srbije za smešne pare ili (često) potpuno besplatno studiraju po godinu i više dana u EU, imaju uredno zdravstveno osiguranje i mogućnost da trajno ostanu da žive u EU zemlji kada steknu diplomu po koju su došli. Očigledno si promašio državu još pre 20ak godina, tough luck, što bi se reklo.

Ovo nije ništa specifično vezano za Srbiju i ovakvih slučajeva ima u svakoj državi ovog sveta. Sinčić neće moći doveka da se bahati, situacija sa ukradenom decom se odavno istražuje a zakon o restituciji je odavno na snazi i sprovodi se. Šta god ti mislio o Srbiji, ona ipak rešava neke svoje probleme, možda traljavo i sporo, ali ih rešava.

Mislim da je ključna stvar upravo u tome koliko je siromaštvo generalno rasprostranjeno i vidljivo budući da je u manjoj ili većoj meri pristuno u svim državama ovog sveta. Po tom pitanju, upravo je Srbija u ogromnoj prednosti u odnosi na dobar deo sveta, jer u jugoistočnoj Aziji možeš solidno da nadrljaš kao expat ako se nađeš na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, baš kao i u mnogim gradovima u USA na primer, što se baš i ne može reći za Srbiju. Ako postoji jedna prednost Srbije u odnosu na zapad i Aziju, a to je procentualno drastično manji stepen uličnog kriminala.

Heh, čovek koji 20+ godina nije kročio u Srbiju priča o raspalim srpskim bolnicama. Mojne sreće ti, izgradilo se i obnovilo ovde što šta otkako si otišao, a i privatnih klinika ima sada već sasvim dovoljno i uz dopunsko privatno zdravstveno osgiuranje od par desetina EUR mesečno se može dobiti vrlo kvalitetna medicinska nega, a za još par desetina EUR mesečno se može uzeti vrlo kvalitetno osiguranje koje je kombinacija štednje, privatnog zdravstvenog i životnog osiguranja tako da budeš pokriven za sve nepredviđene situacije koje mogu da te strefe (ja lično imam dve takve polise recimo), a sve veći broj kompanija plaća svojim zaposlenima privatne polise, preko kojih možeš da osiguraš i članove svoje porodice za oko 10 EUR po osobi mesečno, što je smešno jefitno.

Moraš malo da smanjiš doživljaš što se tiče Srbije i da prekineš da nam pričaš sa druge strane planete kako je nama ovde. Čini mi se da mi koji smo ovde na terenu ipak malo bolje poznajemo prilike od tebe tamo.

Brojke sam pokazao na ovoj temi ovde, u Kambodzi ima makar deset puta vise stranaca nego u Srbiji, i to svakakvih, od penzionera koji dolaze zbog nizih troskova, preko mladih i ljudi srednjeg doba koji rade kao zaposleni pa do preduzetnika svih fela. Ono nad cim ti treba da se zamislis je zasto Srbija mora da nudi subvencije i svakojake pogodnosti stranim firmama da dodju tamo pa kada isisaju sta mogu brze bolje beze, a u Kambodzu preduzetnici dolaze sami bez da ih iko mami. 

Nikada i nigde nisam napisao da je Kambodza raj. Ono sto sve vreme ponavljam je da u Kambodzi prosecan mlad covek iz Srbije moze ziveti znacajno bolje nego u Srbiji. 

Tvoj problem je u tome sto pises o Kambodzi o kojoj ne znas apsolutno nista. Ja u Srbiju dodjem svakih 3-5 godina. 

https://blog.teamwave.com/top-25-startups-to-watch-in-cambodia/

https://phnompenh.impacthub.net/startups/

https://beststartup.asia/23-top-cambodia-information-technology-companies-and-startups-of-2021/

https://www.techinasia.com/500-startups-partners-government-unit-support-tech-startups-cambodia

On 11/19/2021 at 3:51 AM, Bonito said:

Srbija je zemlja sa mnogo problema ali nas nikako ne mozes porediti sa Kambodzom @noskich

U Phnom Penhu,elitno naselje Toul Kork,zena drzi noz i pilence u ruci i sedi na trotoaru.Oni jedu zaklane male pilice,to im je delikates.Ma jedu i Srbi pecene prasice,i to je primitivizam zesci.Meni kao nekom ko ne jede zivotinje od rodjenja to je ogavno.Ali bas da koljes pilence na ulici..Za to moras da imas dalekoistocni genetski kod.

Sto bi bilo ko hteo da bude car expat?Meni i u Kini bilo puno puta neprijatno sto sam mnogo vise placena od lokalnih ticera a kamoli u Kambodzi.To sam i ja,u suprotnom smeru,malo blaze ali opet,osetila na Kosovu gde su stranci - international staff mnogo bolje bili placeni od nas,local staff.

To jednostavno nije normalno.

Kad kao beli covek hodas Phnom Penhom ti si $ a ne osoba.A ja kao zena mislim da vise sama ne bih nigde isla posle tog iskustva kad su se okupljali oko mene muskarci Khmeri.Kako to nisi citirao?

To me dosta i odbija od ponovnog odlaska u Kambodzu.A i tu njihovu platu zaradim online ovde uz lagani rad.Videcemo.Otisla bih eventualno da premostim do Kine..Mozda.

Pa pazi, ni u Srbiji nije neobicno da se zaklana svinja obesi na terasi u Beogradu. Ili da se riba "obradjuje" u kadi. 

Eto sta cini evropocentricno obrazovanje. https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2007-aug-14-sci-angkor14-story.html

The ancient Khmer city of Angkor in Cambodia was the largest preindustrial metropolis in the world, with a population near 1 million and an urban sprawl that stretched over an area similar to modern-day Los Angeles, researchers reported Monday.

The city’s spread over an area of more than 115 square miles was made possible by a sophisticated technology for managing and harvesting water for use during the dry season -- including diverting a major river through the heart of the city.

Spread across more than 400 acres, Angkor Wat is said to be the largest religious monument in the world.

Ja se u Pnom Penu osecam odlicno. Jedino sto me tuktuk vozaci dozivaju mister, mister, sve ostalo kao da sam i bilo gde drugde na svetu. Imao sam i par ponuda od kraljica noci na ulici, ali ni to nije neobicno na svetskom nivou, nije specijalnost Kambodze.

On 11/19/2021 at 4:00 AM, bam-bam said:

pa zasto uopste mora da bude tlacenje bilo koga? kod tebe samo crno -belo, a nista 50 shades of gray :)? Kaze Obi van Kenobi u Ratovima zvezda- samo Sith lord prica u aposlutnim kategorijama haha....postoje i zemlje gde lepo dobijes posao za radno mesto na kojem si placen manje vise kao lokalci na toj istoj poziciji, niti si car niti si roblje...i niko te ne gleda ni kao hodajuci novac koji samo treba da se odere, niti kao jadu i bednika

a otkud ti to da u jugoist. Aziji mozes da nadrljas na ulici na pogresnom mestu, i da je u Srbiji drasticno manji stepen ulicnog kriminala?

Opet, po meni ne mora da bude tlacenje, po meni ti kao ekspat ides negde zarad nekakvog cilja. Sad da li je to dobra zarada pa ides dalje ili ti prija da negde zivis ili mali milion drugih razloga, nebitno sve dok ti svojim boravkom tamo ispunjavas svoje ciljeve. Znaci ides zbog sebe i zbog svojih ciljeva. Ne ides zato sto si manje ili vise ili jednako placen kao lokalci. To nije nesto sto zavisi od tebe.

On 11/19/2021 at 4:32 AM, ppetrovic said:

Opet pricas o Pnom Penu o kojem "znas" tacno toliko koliko staje na Numbeo stranicama. 

On 11/19/2021 at 5:16 AM, SonePFC said:

Ja sam u Srbiji svakih 3-5 godina u zavisnosti od okolnosti. 

On 11/19/2021 at 11:13 AM, RenjerEuro said:

Zivotni stil je izuzetno subjektivna stvar. Englezi kazu:"One man's trash is another man's treasure". Po meni je sustina da ti zivis onakvim stilom kakav ti odgovara, sve dok nisi prinudjen da zivis na odredjeni nacin, to je super. A sta drugi misle o tome je sasvim nebitno. Nece biti Kambodza, bice sasvim sigurno Tajland po onoj narodnoj "odakle si, odakle ti zena". Cenim da ce biti makar 24-25 godina pre te cifre. A kada je rec o izivljavanju, pa nisam ja @superpera da se cenjkam za par centi. Ja lepo podrzavam lokalnu ekonomiju. 

21 hours ago, marica said:

Mislila sam da ignorišem ovu temu do daljnjeg, jer se pretvorila u prepucavanje oko ličnih doživljaje, pri čemu niko ne ceni i ne uvažava ničiji lični doživljaj bilo čega. Ali ovo iz nekog razloga ne mogu da preskočim:

Tesla, Milanković i Pupin su svoje obrazovanje stekli van Srbije. Sem Milankovića koji je podosta vremena živeo i stvarao i u Srbiji, ostala dvojica su to što jesu zahvaljujući nekim drugim zemljama u potpunosti. A i sam Milanković se u Srbiju vratio kao već renomirani naučnik. Mislim da je suludo reći da MI imamo Teslu i Pupina, oko Milankovića već možemo da diskutujemo.

I Andrić i Kusturica su svoja dela i/ili karijeru počeli i/ili uživali u društvu koje je izuzetno ulagalo u kulturu, u možda najsvetlijem (u socijalnom, a što da ne i političkom) vremenu koje naše podneblje pamti.

Kambodža mirna vremena nije imala do kraja veka. Ili je bila robinja drugih direktno, ili indirektno, ili su nazovi komunisti ugnjetavali, progonili, ubijali intelektualce. Drugim rečima, do skoro su imali previše muka oko toga kako preživeti do sutra, da bi bilo šta kulturno stvarali. Tek u poslednjih 10-15 god mi imamo dela koja se osvrću na 70te i to uglavnom kroz dela dece onih koji su najviše stradali u tom periodu. I na žalost onih koji su takođe bili prognani iz svoje zemlje. Ovde navodim primere Kambodžanaca koji su se bavili direktno istorijom i/ili savremenim kambodžanskim vremenima, mada su mnogi poput naših (genetski naših) naučnika Tesle, Milankovića i Pupina obrazovanje stekli negde drugde. Navešću samo one čiji sam rad lično konzumirala:

- Kalyanee Mam: Radila na 2 sjajna dokumentarca: Inside Job (2010) i A River Changes Course (2013),

- Loung Ung: Napisala First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers i gomilu drugih knjiga, ali ova najpoznatija jer je po njoj Anđelina Džoli pravila film,

- Tian Veasna: Autor stripova. Najpoznatiji po stripu Year of the Rabbit,

- Sokhorn Meas, Sareth Svay: Umetnici.

Ima ih još, ovo su oni koji mi prvi proleteše kroz glavu. :)

Moglo bi se preporuciti svasta, ja cu preporuciti tri filma koja obozavam.

City of ghosts (2002) je bio prvi americki film koji se odvijao u Kambodzi i mislim da je jako pristupacan za prosecnog gledaoca. Film je B kategorije, pomalo klisheisan, nema neki  sjajan rejting, ali po meni je odlican, atmosfera je jako dobro uhvacena iz tog perioda kada je Kambodza tek bila krenula da se ponovo otvara prema svetu. Soundtrack je izvrstan, 10/10. 

Drugi je naravno film o periodu Khmer Rouge ali uradjen na veoma originalan nacin, uslikavanjem figura od plastelina:

I na kraju, ja inace jako volim dokumentarce, pa evo jedan o periodu rokenrola u Kambodzi pre Khmer Rouge:

Edited by noskich

16 hours ago, bam-bam said:

Ovo bas i nije tacno jer je zakonski limit 5000 din za gonjenje po sluzbenoj duznosti.

4 hours ago, mveruovic said:

Ovo bas i nije tacno jer je zakonski limit 5000 din za gonjenje po sluzbenoj duznosti.

meni su u policiji pre 4 meseca rekli da je 20000, a bilo je 15 ranije...gde to moze da se proveri?

4 hours ago, noskich said:

Opet, po meni ne mora da bude tlacenje, po meni ti kao ekspat ides negde zarad nekakvog cilja. Sad da li je to dobra zarada pa ides dalje ili ti prija da negde zivis ili mali milion drugih razloga, nebitno sve dok ti svojim boravkom tamo ispunjavas svoje ciljeve. Znaci ides zbog sebe i zbog svojih ciljeva. Ne ides zato sto si manje ili vise ili jednako placen kao lokalci. To nije nesto sto zavisi od tebe

ok, slazem se sa tobom, ali nisi bas ovako zvucao u predhodnom postu, izgledalo je kao da poteciras to sto si kao expat car u nekim zemljama jugoist. azije, tj. ljudi te tako gledaju, ...a naravno da te gledaju ako zaradjujes 10 puta vise od njih za isti posao..dok te u evropi gledaju kao otpad, a i zivis tako..meni npr. to postovanje i divljenje ne treba uopste...niti smatram da u evropi  ne mozes odmah da zivis normalno, cim dobijes posao... a njega mozes da dobijes i pre nego sto fizicki stignes tamo, tako da bukvalno dodjes na gotovo...

ne slazem se sa tom navodnom izrekom- odatle si odakle ti je zena- a i prvi put je cujem pravo da ti kazem....zasto bi bilo ko u vezi bio nadredjen da odlucuje o tako krupnim stvarima, to uopste nije tolerancija zajednickog zivota.... ukoliko si ti npr. slab karakter, pa ti zena nametne svoje misljenje, to je druga prica, ali to nije zajednicko odlucivanje....btw, koliko mi je poznato, do pre nekih 50-ak godina su se u srbiji zene u najvecem broju slucajeva po udaji preseljavale u muzevu kucu i porodicu, a ne obratno.....to je bila tradicija, s kojom se ne moram sloziti, ali je tako bilo......o nekim drugim zemljama evrope npr, ne treba ni pricati, jer tamo zena nije ni mogla da radi bez pristanka muza, a u vecini zemalja evrope zena nije ni radila, vec samo muz...svakako da u tom slucaju nisu ziveli" kod njenih" ili u njenom kraju, nego kod muskarca...