Jump to content

Featured Replies

• Author
5 hours ago, Dragance said:

Ne mogu da ostanem nem na ovaj poslednji pasus i da ne konstatujem da ili imas pogresnu percepciju o nekim stvarima ili imas sumnjive izvore informacija. Probaj da se bolje informises. Najdobronamernije bih ti posavetovao da ipak povedes racuna i o tim "poplavama" i ostalim potencijalnim posledicama klimatskih promena kad vec zelis da ulazes u nekretnine, na neki duzi vremenski period. Makar ta zastita bila i u formi placene polise osiguranja?

Inace, na ostatak diskusije o kupovini nekretnine i potencijalima za ulaganje nemam zamerki, samo nastavi?

U najmanju ruku bi trebalo pogledati mape prethodnih poplava u gradu i na osnovu njih izbegavati kriticna podrucja. Iz vise razloga; mozda mislis da je mala verovatnoca da ce poplava da se desi bas kad si ti tamo, ali nikad se ne zna. Takodje osiguranje je skuplje u tim delovima koji su pre bili poplavljeni, a to utice i na cenu prilikom prodaje. 

11 hours ago, samsung said:

Da, znam gde je taj kraj, sa te strane reke može dosta povoljnije svašta da se nađe. 

Upravo to, pojma nemam o tržištu tamo, a prijatelji Tajlanđani isto baš nešto nisu u toku, pa ima mnogo istraživanja da se ne bih zaleteo i napravio grešku. A te fensi zgrade sa portirima, bazenima i radinicma koji to sve održavaju često imaju dosta visoko mesečno održavanje što baš nema smisla ako neću živeti tamo. 

Ne bih izdavao, jednostavno, kao što se pokazalo predhodne dve godine novac u banci je najgora opcija, sada vredi možda i 30% manje, ne mislim na srbiju, globalno. 

Zanimljivo mi je ulaganje uopšte, nekretnine (odlično su sačuvale vrednost i pokrile inflaciju + profit, bar za sada), zlato (najgore ulaganje, ista cena kao pre 10 godina, ni inflaciju nije pokrilo), kripto (ekstra super najbolje ulaganje, ali ko bi to znao, imao sam sreće). 

Ne brine me poplava, sve je to sada u sklopu ove "nafta je zla" propagande, uvek ima nešto, ozonska rupa će nas sve ubiti (šta je sada sa tim?), od kako posotji štampa neka kataklizma će da potopi NewYork, led se topi kao, a u realnosti nikada više leda na polovima, itd...

Jeste, tamo su stanovi jeftiniji, udaljenost do grada je ista, ali nema SkyTrain. Nema kondoa i tih varijanti za strance, kraj za lokalce. Znaci simbolicna cena odrzavanja zgrade. Ali naravno, onda ne racunaj na teretanu, bazen i sve te stvari zbog kojih he odrzavanje skupo.

Definitivno se moras informisati, pogledati brojke, kako su se cene kretale tokom poslednjih makar 10 godina i u kojim krajevima. Ako ne bi izdavao onda ti je najvaznija kapitalna dobit, znaci izabrati ili deo grada gde je kapitalna dobit stabilna i konstantna, ili pokusati da provalis koji je to kraj koji ce se transformisati, pa iz losijeg poceti da vazi za bolji. U ovoj drugoj varijanti imas nesto vise rizika, ali shodno tome mozes i zaraditi vise ako budes u pravu. Za to treba gledati urbanisticke planove: gde se grade nove stanice, soping centri, skole itd.

Zlato nije najgore ulaganje, kilo je pre 10 godina bilo oko 50k AUD, sada je nesto iznad 80k, tokom Kovida je kratko bilo oko 90k. Poenta plemenitih metala je da budu osiguranje za slucaj nekih nepredvidjenih okolnosti, finansijskih kriza, ratova, inflacije... Po meni pitanje nije u sta ulagati, vec u kojoj proporciji i zbog cega. Znaci dobro je imati ulaganja u svim kategorijama, a od tvojih okolnosti zavise proporcije. Finansijski savetnici po pravilu savetuju veci udeo akcija za mladje ljude, a veci udeo obveznica za starije jer stariji koji vise ne rade ne mogu da rizikuju velike oscilacije u vrednosti.

I nekretnina je jedna vrsta osiguranja, osiguranje da neces biti beskucnik, mozes uvek tu da se uselis. Protokom vremena nesto ide na gore, nesto na dole, ali ne treba juriti te kategorije koje su sada na vrhuncu rasta, bolje je konstantno ulagati u sve a u skladu sa svojim okolnostima. Na primer, mozda ti nisi ljubitelj plemenitih metala, ali recimo 5% tvog imetka ne bi bilo znacajno ako bi ulozio u to, a opet bi imao nekakvo osiguranje u ruci. Recimo tokom Drugog svetskog rata Jevreji su imali zlato usiveno u revere od jakne, nekima je to zlato spasilo zivote, nikada se ne zna...

Ima i kesh svoju namenu, dobro je imati 6-12 meseci troskova u keshu, kako kome odgovara, za slucaj nepredvidjenih troskova. Ako si sve ulozio, a imas premalo u keshu da pokrijes taj iznenadni trosak, onda moras da prodajes investiciju kad joj mozda vreme nije.

Edited by noskich

I sad su dozvoljena dvojna drzavljanstva u nekim slucajevima, ali ovo bi svakako bila znacajna promena.

Jesu, s tim što ti specijalni slučajevi kače možda 5% emigranata, ako i toliko :-)

Ako ovo sprovedu u delo, ambasada u BGu će morati da krene da radi u 3 smene. Već sad je kritično sa terminima, a ako ovo prođe, biće još veća navalica, a pazi kad sam krenuo da merkam opcije za sebe jerbo mi je Berlin ubedljivo najomiljeniji grad na kontinentu kome se uvek rado vraćam. Mo'š se desi da u nekom trenutku taj povratak bude na malo duži period.

Internet je od ključne važnosti za mnoge poslove, evo za one koji misle da je Tajland zemlja trećeg sveta, optički net 1 Gigabit down, 500 Megabit up, košta oko 2000 din mesec. To isto sa 700 Megabita up je 2500 din, Gigabit u oba smera je oko 3500 din mesec. 

.. 

https://www.3bb.co.th/3bb/product/register

13 hours ago, ppetrovic said:

...jerbo mi je Berlin ubedljivo najomiljeniji grad na kontinentu kome se uvek rado vraćam. Mo'š se desi da u nekom trenutku taj povratak bude na malo duži period.

Tako sam i ja mislila dok se nisam preselila i provela prvu zimu tamo. Posle druge smo se odselili. :)))

I sad mi je jedan od omiljenih gradova, ali samo od maja do oktobra.

Nije problem hladnoća, nego mrak. Bukvalno nema 5 sunčanih dana od novembra do maja. Sivo, sivo i samo sivo. Što bi moj tata rekao, ceo dan izgleda kao da pada mrak. Ako ti to ne smeta, onda nema o čemu mnogo da razmišljaš: pakuj kofere!

5 hours ago, samsung said:

Internet je od ključne važnosti za mnoge poslove, evo za one koji misle da je Tajland zemlja trećeg sveta, optički net 1 Gigabit down, 500 Megabit up, košta oko 2000 din mesec. To isto sa 700 Megabita up je 2500 din, Gigabit u oba smera je oko 3500 din mesec. 

.. 

Ajd da preduhitrim noskich-a, ali Australija je šampion u lošem internetu. Nezamislivo je loše. Pored toga da sam videla manje od 5 Aboridžina za 2 nedelje i da nisu svi kenguri džinovski i narandžasti, najveći šok mi je u Australiji bio taj kriminalno loš internet.

"While Australia has a lot to boast about, the same cannot be said about its internet speeds. Studies indicate that the country falls behind most other regions with comparable wealth and population. According to the World Population Review, Australia currently ranks 61st with 55.97Mbps broadband and 72.39Mpbs mobile speed. It ranks lower than smaller countries like Belarus, Jordan, Serbia, and Vietnam. For comparison, Thailand ranks 5th with 175.22Mbps broadband speed and 34.38Mbps mobile speed."

https://www.africanexponent.com/post/9588-why-does-australia-have-bad-internet

• Author
11 hours ago, samsung said:

.. 

Nenad..biv odnos cene i kvaliteta  na svetu.

5 hours ago, marica said:

Tako sam i ja mislila dok se nisam preselila i provela prvu zimu tamo. Posle druge smo se odselili. :)))

Nije problem hladnoća, nego mrak. Bukvalno nema 5 sunčanih dana od novembra do maja. Sivo, sivo i samo sivo. Što bi moj tata rekao, ceo dan izgleda kao da pada mrak. Ako ti to ne smeta, onda nema o čemu mnogo da razmišljaš: pakuj kofere!

Ajd da preduhitrim noskich-a, ali Australija je šampion u lošem internetu. Nezamislivo je loše. Pored toga da sam videla manje od 5 Aboridžina za 2 nedelje i da nisu svi kenguri džinovski i narandžasti, najveći šok mi je u Australiji bio taj kriminalno loš internet.

"While Australia has a lot to boast about, the same cannot be said about its internet speeds. Studies indicate that the country falls behind most other regions with comparable wealth and population. According to the World Population Review, Australia currently ranks 61st with 55.97Mbps broadband and 72.39Mpbs mobile speed. It ranks lower than smaller countries like Belarus, Jordan, Serbia, and Vietnam. For comparison, Thailand ranks 5th with 175.22Mbps broadband speed and 34.38Mbps mobile speed."

https://www.africanexponent.com/post/9588-why-does-australia-have-bad-internet

Zima nikako, to nije opcija za mene. 

Ma pusti, sada je super kako je bilo sa ADSL pre. Radi-ne radi. I tako po ceo dan. A kada padne kisa ne radi uopste pola dana ili ceo dan. Od kako je stigao NBN to je spas. Smesne brzine u poredjenju sa Tajlandom, ali makar je stabilna konekcija. 

Za Aboridzine ako hoces jedno pozitivno autenticno iskustvo sa njima onda mora da se ide u zabacene oblasti gde oni sami rukovode zemljom. Za to treba odobrenje od njihove zajednice. U gradovima mozes da ih vidis ako odes u odredjena predgradja ali to uglavnom nije pozitivno iskustvo. Mnogo ih ima koji su alkosi, narkosi, prose, itd. U Darvinu je to slucaj svuda po gradu. Oni su izopsteni iz svojih zajednica i onda tako klosare. Tuga. 

Edited by noskich

On 11/27/2021 at 2:23 AM, marica said:

Da, i ja sam se frapirao na količinu mraka preko zime, a onda sam posle par godina prvi put otišao u Stokholm tako da mi je Berlin sada po tom pitanju podnošljiv :-))

Generalno meni je Nemačka potpuno nezanimljiva za emigraciju i definitivno ne bih mogao da zamislim sebe da živim bilo gde van Berlina, on mi je potpuna anti teža u odnosu na ostatak države :-))

Veća zamerka od mraka mi je to što su mobilne mreže ekstremno loše u Nemačkoj, jer se ponekad na svakih 5m gubi signal i to baš ume da bude problem i da frustrira u momentu (a o metrou tek da ne pričamo, ako se dobro sećam samo jedan operator ima bazne stanice ispod). Otprilike uporedivo sa Internetom u Australiji :-)

Jedna Srbija je bukvalno 2 koplja ispred Nemačke što se tiče mobilne infrastrukture. Zvuči neverovatno, ali je potpuno istinito, i to mi je ubedljivo bio najveći "šok".

Edited by ppetrovic

Pa generalno i nije naročito teško imati bolju mobilnu telefoniju od Nemačke :-)

Kada sam odavno, prvi put bio u Nemačkoj, isto sam bio iznenađen da putevi nisu baš tako savršeni.  

Ok rupa nema, ali dosta zakrpa i popravki ima na sve strane.  

Opet ću u priču da ubacim Tajland i savršene puteve tamo. Mada kažu da je to zbog konstantne temperature pa je lakše asfaltu da se očuva.  

2 hours ago, samsung said:

Kada sam odavno, prvi put bio u Nemačkoj, isto sam bio iznenađen da putevi nisu baš tako savršeni.  

Ok rupa nema, ali dosta zakrpa i popravki ima na sve strane.  

Opet ću u priču da ubacim Tajland i savršene puteve tamo. Mada kažu da je to zbog konstantne temperature pa je lakše asfaltu da se očuva.  

Ja se svakodnevno iznenadjujem kako Nemacka i Nemci nisu bas tako savrseni kako ih mi stereotipno predstavljamo:D Ali, ipak i dalje ono sto je dobro preovladjuje, zato su i tu gde jesu. Meni je super i kad se put "pokvari", da se odmah i zakrpi, mozda nije estetski na najvisem nivou, ali je svakako funkcionalno.

Nisam bio na Tajlandu, ali moguce je da su im putevi noviji i skorije gradjeni, mozda i sa nekim savremenijim materijalima. Iskustvo iz zivota u Brazilu mi govori da je nemoguce odrzati puteve u dobrom stanju u nekoj tropskoj oblasti, jer, cak i ako nema tolikih varijacija u temperaturi, ima paklenih vrucina i obilnih i cestih padavina, sto sigurno doprinosi brzem habanju. U planinskim krajevima, ima izuzetno prometnih autoputeva koji su u kisnoj sezoni svaki drugi dan zatvoreni, zbog obilnih padavina i rizika od klizista. Da dodam da uvek ide i malo korupcije, pa zafali poneka podloga ili koji centimetar debljine u izgradnji puta::) I to govorim o drzavi Sao Paulo, koja je najbogatija. A na siromasnom severu i severoistoku, isao sam najprometnijim putem u zemlji, BR-101, pa nailazio na kratere dubine 50-100 cm i velicine 2 automobila, ono je neverovatno da se onako nesto zove autoput:biggrin:

Edited by Dragance

• Author
On 11/29/2021 at 1:26 AM, ppetrovic said:

Pa generalno i nije naročito teško imati bolju mobilnu telefoniju od Nemačke :-)

Eto, kada bi otisao u Kambodzu, ko zna koliko bi stvari tamo video koje su bolje od Nemacke. 

1 hour ago, Dragance said:

Nisam bio na Tajlandu, ali moguce je da su im putevi noviji i skorije gradjeni, mozda i sa nekim savremenijim materijalima. Iskustvo iz zivota u Brazilu mi govori da je nemoguce odrzati puteve u dobrom stanju u nekoj tropskoj oblasti, jer, cak i ako nema tolikih varijacija u temperaturi, ima paklenih vrucina i obilnih i cestih padavina, sto sigurno doprinosi brzem habanju. U planinskim krajevima, ima izuzetno prometnih autoputeva koji su u kisnoj sezoni svaki drugi dan zatvoreni, zbog obilnih padavina i rizika od klizista. Da dodam da uvek ide i malo korupcije, pa zafali poneka podloga ili koji centimetar debljine u izgradnji puta::) I to govorim o drzavi Sao Paulo, koja je najbogatija. A na siromasnom severu i severoistoku, isao sam najprometnijim putem u zemlji, BR-101, pa nailazio na kratere dubine 50-100 cm i velicine 2 automobila, ono je neverovatno da se onako nesto zove autoput:biggrin:

Infrastruktura generalno na Tajlandu je odlicna. Autoputevi, lokalni putevi, domaca mreza letova je neverovatno razgranata, svaki iole veci grad (+100,000) ima aerodrom sa mnostvom domacih low cost letova. Pomenut je internet i mobilna telefonija takodje. Zeleznica nije ultra moderna, ali je sasvim ok. Benzinske pumpe su odlicne, svaka pumpa ima cist WC sa tusevima, kao i prodavnice i kafice sa Wi-fi internetom. 

Nije rec o novije gradjenim putevima, vec se oni redovno obnavljaju i odrzavaju. Radi povecane sigurnosti veoma je cesto da sredina autoputa ima ostrvca sa cvecem i zbunjem. 

Zdravstvo je odlicno takodje bilo privatno bilo javno.

Skolstvo bi moglo biti bolje, mislim da je razlog za taj pobacaj prvo rojalisticka ideologija koja suzbija kriticko misljenje, drugo nikada nisu bili kolonija pa nikada nije forsirano preterano ucenje stranih jezika. Engleski se svuda jako mnogo uci, ali u praksi to bas i nije sjajno. S druge strane ima odlicnih internacionalnih skola. 

Jos jedna pozitivna stvar je da se inovacije jako brzo usvajaju. Secam se pre nekih 10 godina oni su imali bankomate koji su prebrojavali novcanice i onda to odmah legne na racun, dok si u Australiji stavljao novac u kovertu pa si morao da cekas da to bankarski sluzbenik otvori i onda rucno ukuca u sistem. I inace u Australiji je vrlo malo toga automatizovano, za bilo kakvu znacajniju transakciju mora neko manuelno da je odobri. 

4 hours ago, noskich said:

Eto, kada bi otisao u Kambodzu, ko zna koliko bi stvari tamo video koje su bolje od Nemacke. 

Stvari koje su bolje u Nemačkoj od istih tih stvari u Kambodži je upravo ono što me privlači u Nemačku a ne u Kambodžu.

Ništa što sam video u Kambodži nije ostavilo ne znam ni ja kakav wow utisak na mene, niti mogu da zamislim sebe da živim tamo. Zapravo, ne mogu da zamislim sebe ni u Nemačkoj pošto je kao država previše "mrtva" za moj ukus, ali eto, Berlin je ogroman izuzetak zbog svoje specifične lokacije i istorije koja mnogo toga menja u računici.

Ruku na srce, Berlin sam obišao uzduž i popreko, i solidan deo ostatka države doduše, što se baš i ne može reći za Kambodžu, ali sam video dovoljno da mogu da donesem informisanu odluku gde ne želim da žviim, a gde bih potencijalno mogao. Generalno, cela JI Azija mi je lično vrlo nezanimljiva za život i što bi rekli Englezi - nije moja šolja čaja.

da li ima neko od ovih teacher-a da radi u vijetnamu, da je voljan da nam malo blize opise uslove zivota expata tamo u zadnjih nekoliko godina, posto se ta zemlja menja svetlosnom brzinom.....

moja drugarica je bila jedno vreme, ali samo na phu quoc, radi neke muzicke festivale, a to ostrvo je svakako specificno u odnosu na kopno, i njen posao je specifican, tako da bi bilo tesko izvuci neke opste karakteristike za ceo vijetnam....

Edited by bam-bam

• Author
On 11/30/2021 at 5:47 AM, ppetrovic said:

Stvari koje su bolje u Nemačkoj od istih tih stvari u Kambodži je upravo ono što me privlači u Nemačku a ne u Kambodžu.

Ništa što sam video u Kambodži nije ostavilo ne znam ni ja kakav wow utisak na mene, niti mogu da zamislim sebe da živim tamo. Zapravo, ne mogu da zamislim sebe ni u Nemačkoj pošto je kao država previše "mrtva" za moj ukus, ali eto, Berlin je ogroman izuzetak zbog svoje specifične lokacije i istorije koja mnogo toga menja u računici.

Ruku na srce, Berlin sam obišao uzduž i popreko, i solidan deo ostatka države doduše, što se baš i ne može reći za Kambodžu, ali sam video dovoljno da mogu da donesem informisanu odluku gde ne želim da žviim, a gde bih potencijalno mogao. Generalno, cela JI Azija mi je lično vrlo nezanimljiva za život i što bi rekli Englezi - nije moja šolja čaja.

A gde si bio u jugoistočnoj Aziji?

On 11/30/2021 at 7:11 AM, bam-bam said:

da li ima neko od ovih teacher-a da radi u vijetnamu, da je voljan da nam malo blize opise uslove zivota expata tamo u zadnjih nekoliko godina, posto se ta zemlja menja svetlosnom brzinom.....

moja drugarica je bila jedno vreme, ali samo na phu quoc, radi neke muzicke festivale, a to ostrvo je svakako specificno u odnosu na kopno, i njen posao je specifican, tako da bi bilo tesko izvuci neke opste karakteristike za ceo vijetnam....

Jedina osoba na forumu koja živi u Vijetnamu da ja znam je @djorzgul, ali on je prestao da se pojavljuje na forumu već godinama. Plus nije učitelj, već se bavi animacijom za video igre.

16 minutes ago, noskich said:

A gde si bio u jugoistočnoj Aziji?

Jedina osoba na forumu koja živi u Vijetnamu da ja znam je @djorzgul, ali on je prestao da se pojavljuje na forumu već godinama. Plus nije učitelj, već se bavi animacijom za video igre.

haha ma nije ni bitno dal je teacher ili lopov, nego sam samo pomenuo jer ljudí  te profesije sa ovih prostora ima najvise po aziji....

• Author

I po ko zna koji put se ponavlja da ljudi koji najvise putuju imenuju jugoistocnu Aziju kao vrhunac svojih putovanja: https://www.021.rs/story/Novosadske-price/291319/Bracni-par-iz-Novog-Sada-obilazi-svet-Zivot-u-kamperu-od-Beca-do-Valensije-avionom-za-dva-centa.html

Među mnogobrojnim destinacijama koje su do sada posetili, najviše im se dopao grad Nja Čang u Vijetnamu. Ipak, kažu, što se tiče arhitekture i samog izgleda, taj grad "nije toliko poseban". Ono što im je zanimljivo, osim samog izgleda grada i mesta u koje putuju, jesu ljudi. Upravo zato je ovaj grad jedan od onih koji se našao na vrhu dugačke liste mesta koje su posetili. 

"Taj grad je fascinantan što se tiče ljudi i njihovog životnog stila, ulazimo u grad u četiri ujutro, plaža prepuna ljudi, motora i bicikala. Ti ljudi su došli ujutro da se okupaju u moru pre posla, vežbaju na plaži i plivaju. To je neverovatna energija. Svima preporučujemo da posete taj grad zbog atmosfere i ljudi", prisećajući se avanture u Vijetnamu. 

Wow,jedino ako nisu videliTursku koja je Raj na zemlji.

Hmm plaza puna i prepuno motora.

Bas od tih motora u Vijetnamu i Kambodzi ne mozes da zivis.Zagadjuju,previse ih je ne mos da predjes ulicu a u Kambo cak i ne treba dozvola za motor,svaki dan nesrece na ulici itd.

Evo gde nam je Turska,na dohvat ruke,jeftina,jos sad lira pala i do 40% sve toliko sad i jeftinije.

ljudi pregostoprimljivi i ljubazni

Edited by Bonito

5 hours ago, Bonito said:

Wow,jedino ako nisu videliTursku koja je Raj na zemlji.

Hmm plaza puna i prepuno motora.

Bas od tih motora u Vijetnamu i Kambodzi ne mozes da zivis.Zagadjuju,previse ih je ne mos da predjes ulicu a u Kambo cak i ne treba dozvola za motor,svaki dan nesrece na ulici itd.

Evo gde nam je Turska,na dohvat ruke,jeftina,jos sad lira pala i do 40% sve toliko sad i jeftinije.

ljudi pregostoprimljivi i ljubazni

meni je,  bas nasuprot , turska  jedna od mracnijih zemalja u kojima sam bio...nikako mi se ne svidja energija tamo, deluje mi sve nekako podmuklo, potmulo, mracno,  i bez zivotne veselosti...a i ovaj novi stajling sto je doneo erdogan, gde je svaka druga zena u istanbulu, a svaka prva i po na drugim mestima zabradjena, ne doprinosi bas veselosti prostora i popravljanju utiska.....

E pa ne znam,ja sam bila u Antaliji i jos 5,6 okolnih mesta i mogu ti reci da je tamo sve pozitivno i veselo.

Ali za druge delove Turske ne znam.

Uglavnom expati koji su tamo vole Tursku.

Turci su ovako malo usporeni,mozda zato deluju neveselo.Ali su ljubazni.

Ali more,priroda i arhitektura su predivni.

1 hour ago, Bonito said:

E pa ne znam,ja sam bila u Antaliji i jos 5,6 okolnih mesta i mogu ti reci da je tamo sve pozitivno i veselo.

Ali za druge delove Turske ne znam.

Uglavnom expati koji su tamo vole Tursku.

Turci su ovako malo usporeni,mozda zato deluju neveselo.Ali su ljubazni.

Ali more,priroda i arhitektura su predivni.

pa reci za tursko more i arhitekturu da su predivni, po meni je ipak malo preterivanje....ne kazem da je ruzno, ali brat bratu nije nista specijalno, takvih mora i arhitekture ima na svakom koraku....za grcko more se moze reci da je lepo, al tursko bas predivno hm....a tek priroda, bar pola zemlje neka polupustara..na toliku povrsinu ima relativno malo prirodnih lepota, npr. sa jednom crnom gorom, ili kolumbijom itd. ne moze se ni uporedjivati.. ne slazemo se u percepciji turske definitivno....i ljudi jesu ljubazni, ali ljubazni su i u dobrom delu evrope, pa ne bih bas za sve njih pricao hvalospeve...i nasi su ljubazni prema strancima :)  

Edited by bam-bam

1 hour ago, bam-bam said:

pa reci za tursko more i arhitekturu da su predivni, po meni je ipak malo preterivanje....ne kazem da je ruzno, ali brat bratu nije nista specijalno, takvih mora i arhitekture ima na svakom koraku....za grcko more se moze reci da je lepo, al tursko bas predivno hm....a tek priroda, bar pola zemlje neka polupustara..na toliku povrsinu ima relativno malo prirodnih lepota, npr. sa jednom crnom gorom, ili kolumbijom itd. ne moze se ni uporedjivati.. ne slazemo se u percepciji turske definitivno....i ljudi jesu ljubazni, ali ljubazni su i u dobrom delu evrope, pa ne bih bas za sve njih pricao hvalospeve...i nasi su ljubazni prema strancima :)  

Pa ok sta ko voli,jeste Grcka prelepa ali meni je lepse bilo u Turskoj.Za pojedina mesta sam i osetila kao da sam nekad tamo zivela.Prirasla mi k srcu,eto.

Možda bi moderator trebao da prebaci ovaj deo teme u neku koja se bavi Turskom kao destinacijom.

8 hours ago, bam-bam said:

A gde si tačno putovao po Turskoj i u koje doba godine? 

Takođe, šta ti tačno smatraš/ očekuješ pod ovim ljubaznost?

Ja sam putovala duž cele Likije. Dosta prešla peške zbog čuvene 500km duge hiking staze koja spaja Fetiju i Antaliju. 

Obala je tipična mediteranska, borovina, masline, smokve, kamene litice sa uvalama, mala seoca, i ti veći turistički gradovi koji obično imaju stari grad koji jeste tipičan za turske, i bivše turske kolonije, npr. Baščaršija u Sarajevu. Ali generalno, ne tipičan za Hrvatsku, Italiju, CG, Španiju... Malo mi je čudno nazvati to ništa posebnim. Plaže su uglavnom sa oblutcima, ali ima puno peščanih. Baš oko Fetije i tom severnijem delu plaže su peščanije. Pored same Fetije nalazi se selo sa verovatno najlepšom peščanom plažom na Likiji.

Po celoj Likiji ima arheoloških nalazišta, što grčkih, što rimskih, sarkofazi, amfiteatri, grobnice u stenama leže naokolo. Neka čak i pod morem, na primer kraj Ućaza. Nema smaranja sa kartama i ulaznicama, sem za veća nalazišta. Meni je to bilo izuzetno fascinantno. Šetamo 10tak km a onda pravimo pauzu za ručak sedeći u nekom amfiteatru, na brdu, sa pogledom na more (na primer kraj Kaša). 

Uveče, ako postaviš šator negde da spavaš, nema šanse da te lokalci ne cimaju da spavaš kod njih. O svraćanjima za doručak, ručak i večeru da ne pričam. Toliko su me u životu gostili samo familija, babe po srpskim i crnogorskim čukama i ljudi na Tajvanu. 

Ja sam putovala po Likiji u novembru. Kraj sezone, bez turističke gungule. U letnjim mesecima ne bih nikad putovala po tim i sličnim krajevima. Od malih nogu prezirem "leto na moru" tip putovanja.

Sem Likije sam malo zavirila i na Pamukale i Kapadokiju koje su obe svojim reljefom i iszorijskim ostacima fascinantne. Saklikent je npr. "usput" na Likiji, ali je u kopnu pa smo svratili na insistiranje nekog vozača dolomuša koji nas je ubeđivao da to ne smemo propustiti kad smo tako blizu. I baš je bio fascinantan kanjon.

Generalno je reljef u Turskoj raznolik i interesantan, baš me zbunila konstatacija da ima malo prirodnih lepota. I Pamukale i Kapadokiju sam obilazila opet na insistiranje lokalaca, mi smo put planirali prvobitno samo kao hiking turu. 

Šta bih tek videla/otkrila da sam se bilo čim bavila sem pripremama da prepešačim Likiju? ?

Edited by marica

2 hours ago, marica said:

Možda bi moderator trebao da prebaci ovaj deo teme u neku koja se bavi Turskom kao destinacijom.

A gde si tačno putovao po Turskoj i u koje doba godine? 

Takođe, šta ti tačno smatraš/ očekuješ pod ovim ljubaznost?

Ja sam putovala duž cele Likije. Dosta prešla peške zbog čuvene 500km duge hiking staze koja spaja Fetiju i Antaliju. 

Obala je tipična mediteranska, borovina, masline, smokve, kamene litice sa uvalama, mala seoca, i ti veći turistički gradovi koji obično imaju stari grad koji jeste tipičan za turske, i bivše turske kolonije, npr. Baščaršija u Sarajevu. Ali generalno, ne tipičan za Hrvatsku, Italiju, CG, Španiju... Malo mi je čudno nazvati to ništa posebnim. Plaže su uglavnom sa oblutcima, ali ima puno peščanih. Baš oko Fetije i tom severnijem delu plaže su peščanije. Pored same Fetije nalazi se selo sa verovatno najlepšom peščanom plažom na Likiji.

Po celoj Likiji ima arheoloških nalazišta, što grčkih, što rimskih, sarkofazi, amfiteatri, grobnice u stenama leže naokolo. Neka čak i pod morem, na primer kraj Ućaza. Nema smaranja sa kartama i ulaznicama, sem za veća nalazišta. Meni je to bilo izuzetno fascinantno. Šetamo 10tak km a onda pravimo pauzu za ručak sedeći u nekom amfiteatru, na brdu, sa pogledom na more (na primer kraj Kaša). 

Uveče, ako postaviš šator negde da spavaš, nema šanse da te lokalci ne cimaju da spavaš kod njih. O svraćanjima za doručak, ručak i večeru da ne pričam. Toliko su me u životu gostili samo familija, babe po srpskim i crnogorskim čukama i ljudi na Tajvanu. 

Ja sam putovala po Likiji u novembru. Kraj sezone, bez turističke gungule. U letnjim mesecima ne bih nikad putovala po tim i sličnim krajevima. Od malih nogu prezirem "leto na moru" tip putovanja.

Sem Likije sam malo zavirila i na Pamukale i Kapadokiju koje su obe svojim reljefom i iszorijskim ostacima fascinantne. Saklikent je npr. "usput" na Likiji, ali je u kopnu pa smo svratili na insistiranje nekog vozača dolomuša koji nas je ubeđivao da to ne smemo propustiti kad smo tako blizu. I baš je bio fascinantan kanjon.

Generalno je reljef u Turskoj raznolik i interesantan, baš me zbunila konstatacija da ima malo prirodnih lepota. I Pamukale i Kapadokiju sam obilazila opet na insistiranje lokalaca, mi smo put planirali prvobitno samo kao hiking turu. 

Šta bih tek videla/otkrila da sam se bilo čim bavila sem pripremama da prepešačim Likiju? ?

zasto prebacivati ove postove u odeljak o turskoj? pa ovde je diskusija gde je bolje emigrirati, i da li je bolje, pa smo se dotakli turske, nista specijalno nismo opisivali...mozda pre ovaj tvoj post, on opisuje malo vise....

ne znam, nemi se turska nije dojmila toliko fascinantom , ni predivno, jer je jako velika zemlja, povrsinski i po broju stanovnika, a pola zemlje im je pustara...cela istocna turska, jos zapadnije od adane krece pustara,  pa sve do irana..obala crnog mora takodje nista, potpuno gola maltene celom duzinom, ok. ima dosta vetrenjaca....plaze dole na mediteranu takodje nista spec, mada sam mediteranski deo na kratko obisao, tako da ne mogu bas da pricam, ali dojmilo mi se tako....i grcka, kipar, crna gora, hrvatska, francuska imaju lepse more i plaze, mozda su u turskoj lepse nego plaze u kopnenom delu italije, eto....

hocu da kazem da ,na velicinu zemlje , ne moze da se kaze da je priroda prelepa...ima lepih delova...bio sam tamo u svim godisnjim dobima, odlazio tokom jednog duugackog vremenskog razdoblja, tako da mogu da pratim i promene tokom vremena..

a sto se ljudi tice, ceo istok turske je , po meni, divljina kao i druge bliskoistocne zatucane diktature tipa arabije, jordana itd...a zatucanizam se, cini mi se, povecava umesto da se smanjuje, a sve otkako se erdogan zapatio duboko u korene...meni je istanbul daleko manje kosmopolitski sad, nego pre 15-20 godina...i moram priznati da mi ne lezi turski mentalitet, jer nema leprsavost, nasmejanost, svezinu, razdraganost, pozitivnu uzurbanost,  nekako su previse mirni i sputani, konzervativni, tamo mi uvek fali dah slobode....

Edited by bam-bam