Jump to content

Featured Replies

On 12/15/2021 at 3:26 PM, Ena said:

Sa non imigranat B vitom i radnom dozvolom nikada nije bilo potrebno izlaziti iz zemlje, zašto bi ako imaš stalan posao u firmi koja garantuje za tebe. Zamisli jednog inženjera koji radi u velikoj oil gas kompaniji, vezan je za projekat i rokove, da mora svaka tri meseca da ide preko granice, niti bi on pristao da dođe pod tim uslovima na Tajland, plus da dovodi porodicu, niti bi se to poslodavcu isplatilo. No stvar je u tome što ima puno expata koji rade sa ED , volonterskim vizama, i drugim tipovima viza,  i koji zaista moraju, ili su morali, da rade visa border run svaka tri meseca, pa se stiče pogrešan utisak da to pravilo važi za sve expate. Ne važi. I mislim da je važno napomenuti da i na Tajlandu nije zakonski dozvoljeno raditi bez radne dozvole sa ED vizom, na primer, ali ljudi su se snalaze na razne načine, često se to ne proverava. Da navedem primer, jedan drugar, naše gore list, ima restoran koji se vodi zvanično na njegovu devojku, ali on vodi sve poslove, prvo je živeo na Tajlandu sa  volonterskom, kasnije je prešao na ED vizu, i naravno da je morao svaka tri meseca da se trucka do Laosa ili Kambodže da bi obnovio vizu, tako je barem bilo pre ove pandemije. Drugi primer, drugarica je radila kao part techer, i imala svoj online biznis, i takođe je morala da radi border run, no njoj je to jedno vreme odgovaralo, da ne bude vezana za stalan posao, nego da putuje, da ima više slobodnog vremena, i tako Kada je videla da to i nije baš tako romantično, zaposlila se za stalno u školi koja joj je izdejstvovala radnu dozvolu, i više ne mora da svaka tri meseca ide preko grane. Doduše manje zarađuje, ali barem nema cimanja. Nadam se da je sada malo jasnije. Mada, verujem da se usled pandemije i ograničene mogučnosti putovanja, dosta toga promenilo., kao prvo koliko znam 2020 god. su svi stranci i expati koji su se zadesili, ili živeli na Tajandu, imali tzv amnesty vizu. Ne znam da li je ukinuta, nisam se informisala o tom delu.

nekoliko mojih iz srbije su radili početkom 2010-tih u bankoku, oni kažu legalno, jer su radili u nekim firmama pa je izgledalo da je sve po zakonu, i stalno su izlazili do kambodže da obnove papire..zato sam i mislio da je tako bilo ranije...medjutim, nisam ih ni ispitivao na kojoj su vizi, pretpostavljam da onda to nije bila non- B nego neka druga....

• Author
23 hours ago, ppetrovic said:

Broj digitalnih nomada i skilled radnika je ipak vrlo ograničen resurs i nema ih beskonačno. Ne moraju oni da biju nikakve bitke ako ne žele, ali onda cela priča o novoj kategoriji viza postaje donekle besmislena jer će ljudi otići u druge zemlje.

Za sada možda i nema, ali nemoj dvaput da kažeš. Tako je i Saudijska Arabija praktikovala hard core izvorni Islam do pre par godina, po kome ni žene nisu smele da voze kola a kamo li da imaju još neka prava koja su bila rezervisana samo za muškarce, a onda puf - došla je recesija, nafta se nije prodavala kao nekad i postojala je ogromna bojazan da će država da se uruši kao kula od karata, i gle čuda - odjednom nije bitno šta kaže izvorni Islam, trebaju nam žene koje su samostalne i nezavisne od muškaraca jer nam fali radne snage - evo vam dozvole za vožnju automobila, evo vam dozvola da idete na posao bez pratnje muškaraca, evo vam sve, samo živu glavu da sačuvamo.

Isto se može desiti bilo kojoj drugoj zemlji, uključujući i Tajland. Sve te priče o kolonizaciji i nezavisnosti mogu da rade posao dok se ima dovoljno kinte, ili barem dok je jeftino zaduživati se. U nekom trenutku, naiđe recesija, pandemija, unutrašnja politička nestabilnost i građanski rat, ili nešto sasvim četvrto i stvari mogu vrlo lako da se izmene tako da imigracija postane skoro pa jedino rešenje.

Uostalom, barem je nama sa ovih prostora savršeno jasno kako stvari mogu vrlo rapidno da se promene i da se sklizne u sveopšti haos pre nego što i uspeš da se presabereš i ukapiraš šta se oko tebe dešava.

Ovo je tačno, samo što ljudi koji imaju keš da kupe vikendicu u Portugalu obično ne moraju da posećuju forume i skupljaju informacije o vizama da bi znali gde treba da idu :-)

Oni pokusavaju da privuku koliko mogu u granicama unutar kojih mogu da operisu. Koliko ce to dati rezultata tek cemo da vidimo. U svakom slucaju, nakon sto se Covid smiri nece propasti imajuci u vidu da je Bangkok nekolko godina uzastopno bio najposeceniji grad na svetu. To je dodatni izvor prihoda, ne jedini. 

Prosao je Tajland i kroz gore krize pre, najgora je bila azijska kriza 1997, pa posle naravno i 2008, pa im opet takve stvari nisu padale na pamet. Nisam prorok, ali se ne bih bas kladio na tu opciju da ce liberalizovati dobijanje drzavljanstva. 

1 hour ago, bam-bam said:

da, znam za tu njihovu podelu, mada ni to nije striktno odredjeno, npr. ćale moje drugarice je crveni, ćerka za žute ( iz isana su), a na phanganu imam više prijatelja baš lokalaca ( znači čije su generacije sa tog ostrva) koji su crveni...medjutim, phangan je i malo specifičan na jugu, jer su originalni lokalci na phanganu ( ne ovi doseljeni u zadnji 30 god), potomci disidenata sa kopna, koji su se tu sklonili ne samo kao opozicija ranijih kraljeva i njihovih establišmenata nego  najviše kao protivnici konzervativnog državnog ustrojstva i uredjenja u prošlosti, tako da su njihovi potomci i po genetici liberalni...moja je teorija da se baš iz tog razloga na phanganu zapatila ta alternativna filozofija života, jer su i originalni lokalci , tj. njihovi preci koji su se tu doselili krajem 19, početkom 20 veka isto u tom fazonu, tj. u ta vremena su se smatrali čudacima i jako liberalnim ljudima..

medjutim, da se vratimo na politiku, ovaj predug opstanak vojne hunte, njihovo menjanje ustava i načina izbora poslanika, kao i potezi novog kralja koji, složićeš se, uopšte nije popularan u narodu kao predhodni, čak štaviše, su doprineli znatnoj promeni raspoloženja u narodu, i te podele po samim oblastima- žutim ili crvenim...takodje pojava nove liberalne, biznis orijentisane stranke koja je takodje protiv vojne vlade, a čiji je predsednik onaj thanathorn sa dugačkim prezimenom haha, mlad lik koji je baš prozapadno orijentisan, je dosta promešala karte, jer je većina mladih za tu novu stranku, kao i stanovnici bankoka, koji vuče 2/5 zemlje...novi kralj je jako nepopularan, uostalom i pre smrti starog voljenog kralja, masa tajlandjana je bila sklona da se promeni tradicija i da se ćerka izabere za kraljicu umesto ovog lika, a takvo razmišljanje se nikad ne bi ni pojavilo da je narod imao iole neko pozitivno mišljenje prema tadašnjem princu. pošto kralj podržava vojnu huntu, oni se sad drže zajedno, ali zato su i morali da promene ustav tako da bukvalno vojna hunta može da vlada i sa 20% podrške u narodu, zbog gornjeg doma parlamenta  čije članove je postavila vojska i kralj tokom perioda upravljanja zemljom od 2014, a i način izbora članova donjeg doma favorizuje trenutnu vojnu vladu..

ta mapa koju si postavio, i ta podela o kojoj pričaš na isan, jug itd. je bajata, jeste i dalje prisutna donekle, ali karte su sad jaaako izmešane...postavi mapu sa zadnjih izbora 2019. godine, koji su bili ne baš slobodni i čisti, jer su uhapšeni i zabranjeni masa opozicionih lidera, pa ponovo se i na tim izborima vidi kako se puno stvari promenilo, i kako sve manje ljudi podržava i glasalo je za žute i njihove pulene vojnu huntu..na sledećim izborima će se tek videti koliko im je opala podrška , jer su ovi prvi izbori iz 19' još uvek bili pod utiskom taksinovih lopovluka i nepočinstava...

nisu vikendice u portugalu baš toliko skupe da ih mogu kupiti samo bogataši koji ne prate forume...mislim da ima dosta ljudi koji su, izmedju ostalog i na ovom forumu, skupljali informacije koje su im koristile u odluci gde otići...znam ih i lično ?

Naravno da podela nije 100% na individualnom nivou da milioni ljudi svi u jednom regionu moraju imati istu politicku orijentaciju, to se podrazumeva. Ni ta mapa nije to tvrdila, vec je pokazala vecinsku politicku orijetnaciju po regionima. 

Ne znam bas koliko je interesantno ovde ljudima na forumu da idemo u sitna crevca tajlandske politike, ali samo ukratko, Future forward partija je zabranjena pocetkom 2020. Tako da oni vise nisu faktor nazalost.

Njih su crveni bas i stavili ispred sebe u koaliciji jer su tada bili nova sveza opcija popularna medju mladima. Medjutim jedna stvar mora da se naglasi, ni Taksin ni Tanatorn nikada nisu mogli otvoreno da izjave da su protiv monarhije. To je nezamislivo. Jedino sto moze da se kaze javno je da je neko pobornik reforme monarhije, a nikako ukidanja. Cak i tu reformisticku notu nijedan opozicioni lider nije nedvosmisleno javno izrazio. Jer znaju da ako to kazu onda ce ih pokopati kao antimonarhiste. Taksin i Jinglak su uvek otvoreno izrazavali podrsku kralju, i prethodnom i sadasnjem. 

Jedini koji su tu granicu donekle presli su oni jadni studenti koje su sve pohapsili. Niti oni nisu jednoznacno rekli da su protiv monarhije javno, samo su rekli da su za reforme. I to je bilo dovoljno da svi zavrse u apsu. 

Tako da dve nove pojave u tajlandskoj politici su studenti i protestanti, u protestante bih takodje ukljucio Rap Against Dictatorship i sve ostale umetnike koji salju poruku kroz umetnost. Znaci novina je ono sto se desava u mladom pokoljenju, medjutim mladi nisu politicki faktor. Rezim im nikada ne bi dozvolio da otvoreno postanu politicki faktor. Ali su zabrinuti jer eto danas su neke stvari moguce koje pre nisu bile, da protestanti izadju pred kraljevom limuzinom ili pred nemackom ambasadom. 

Ali sve to po strani, mislim da je ona 2011 podela i dalje na snazi, narocito ako izuzmemo najmladje generacije glasaca i nakon sto je Future forward party ukinuta. 

Prethodni kralj je bio majstor propagande i fanaticno je vodio racuna o svom imidzu, dok njegovog sina boli ona stvar za sve to, radi sta god hoce bez ogranicenja. Ja licno nemam dobro misljenje o prethodnom kralju takodje, po meni su oni sustinski isti, jedino sto je onaj prethodni sirio propagandu da on jako pomaze narodu i siromasima, a istovremeno je sve vreme bio najbogatiji monarh na svetu koji svake godine dobija milijarde iz drzavnog budzeta, a da ne pominjemo bogatstvo koje vec poseduju. 

Problem je u tome sto kad god se stvori ozbiljan potencijal za vitalne promene u tajlandskom drustvu onda se odmah vojska umesa i pod izgovorom mira konzervira status quo. Nije Tanatorn bio lud kada je poceo da govori o ukidanju obaveznog vojnog roka za one koji ostanu kratkih rukava na lutriji. Nije to samo radi popularnosti medju mladima, vec on zna da ako se ukine vojna obaveza to je zabijanje najveceg klipa u tockove vojske. Zato su ga i zabranili. Od sustinske je vaznosti da se ta vojna mashinerija rasformira i da civilna vlada ima punu kontrolu nad vojskom. Tek tada moze biti ozbiljnih reformi. 

A vojska ne brani samo status quo monarhije, vec i najbogatijih Tajlandjana kineskog porekla; i oni su jako bitan faktor u senci koji se ne primecuje u javnosti. "Kinezi" podrzavaju vojsku i monarhiju radi svojih interesa, ali ako bude jasnog potencijala da oni mogu da se pobede verujem da bi stali na stranu reformista. Oni sebe nazivaju Tajlandjanima, medjutim sve kineske obicaje postuju do slovca, decu salju u skole mandarinskog i zene se i udaju izmedju sebe. Stopostotni oportunisti. 

Mladi imaju potencijal, ali ne mogu sami. Mora neko da im podupre ledja, a za sada niko ne vidi interes u tome i/ili smatra to previse opasnim. Mislim da su "Kinezi" tu najvidjeniji igrac da ih podupru, ako procene da sadasnji rezim nema buducnost i da postoji potencijal promene, ulozice svoje novce u reforme kako bi i u novom poretku zadrzali svoje pozicije. Nazalost, sa njima se mora saradjivati da bi se vojska i monarhija prvo dovele u red, a tek kasnije, u nekom buducem poretku se sa njima obracunati. Mislim da je jasno koja je moja pozicija u svemu tome, ja sam izricit protivnik monarhije i vojske, i zagovorik da Tajland prvo utvrdi svoje civilne insitucije, a kasnije da radi na izgradnji socijalne drzave tako sto bi posteno oporezovao sve te prebogate igrace u monarhiji/vojsci/i medju "Kinezima". 

Edited by noskich

1 hour ago, noskich said:

Prosao je Tajland i kroz gore krize pre, najgora je bila azijska kriza 1997, pa posle naravno i 2008, pa im opet takve stvari nisu padale na pamet. Nisam prorok, ali se ne bih bas kladio na tu opciju da ce liberalizovati dobijanje drzavljanstva. 

Videćemo. Mnoge zemlje koje su bile ekonomski jače (a i politički u smislu stabilokratije) su u nekim trenucima morale da popuštaju pred svojim hard core uverenjima i prave kompromise i u tom smislu Tajland ne može biti izuzetak. Ne bih ni ja da se igram proroka, ali Tajland svakako treba da porazmisli o tome šta i kako radi zbog sebe i svog naroda pre svega. Digitalni nomadi i imigracija su tu nebitna stavka.

5 hours ago, noskich said:

Oni pokusavaju da privuku koliko mogu u granicama unutar kojih mogu da operisu. Koliko ce to dati rezultata tek cemo da vidimo. U svakom slucaju, nakon sto se Covid smiri nece propasti imajuci u vidu da je Bangkok nekolko godina uzastopno bio najposeceniji grad na svetu. To je dodatni izvor prihoda, ne jedini. 

Naravno da podela nije 100% na individualnom nivou da milioni ljudi svi u jednom regionu moraju imati istu politicku orijentaciju, to se podrazumeva. Ni ta mapa nije to tvrdila, vec je pokazala vecinsku politicku orijetnaciju po regionima. 

Ne znam bas koliko je interesantno ovde ljudima na forumu da idemo u sitna crevca tajlandske politike, ali samo ukratko, Future forward partija je zabranjena pocetkom 2020. Tako da oni vise nisu faktor nazalost.

Njih su crveni bas i stavili ispred sebe u koaliciji jer su tada bili nova sveza opcija popularna medju mladima. Medjutim jedna stvar mora da se naglasi, ni Taksin ni Tanatorn nikada nisu mogli otvoreno da izjave da su protiv monarhije. To je nezamislivo. Jedino sto moze da se kaze javno je da je neko pobornik reforme monarhije, a nikako ukidanja. Cak i tu reformisticku notu nijedan opozicioni lider nije nedvosmisleno javno izrazio. Jer znaju da ako to kazu onda ce ih pokopati kao antimonarhiste. Taksin i Jinglak su uvek otvoreno izrazavali podrsku kralju, i prethodnom i sadasnjem. 

Jedini koji su tu granicu donekle presli su oni jadni studenti koje su sve pohapsili. Niti oni nisu jednoznacno rekli da su protiv monarhije javno, samo su rekli da su za reforme. I to je bilo dovoljno da svi zavrse u apsu. 

Tako da dve nove pojave u tajlandskoj politici su studenti i protestanti, u protestante bih takodje ukljucio Rap Against Dictatorship i sve ostale umetnike koji salju poruku kroz umetnost. Znaci novina je ono sto se desava u mladom pokoljenju, medjutim mladi nisu politicki faktor. Rezim im nikada ne bi dozvolio da otvoreno postanu politicki faktor. Ali su zabrinuti jer eto danas su neke stvari moguce koje pre nisu bile, da protestanti izadju pred kraljevom limuzinom ili pred nemackom ambasadom. 

Ali sve to po strani, mislim da je ona 2011 podela i dalje na snazi, narocito ako izuzmemo najmladje generacije glasaca i nakon sto je Future forward party ukinuta. 

Prethodni kralj je bio majstor propagande i fanaticno je vodio racuna o svom imidzu, dok njegovog sina boli ona stvar za sve to, radi sta god hoce bez ogranicenja. Ja licno nemam dobro misljenje o prethodnom kralju takodje, po meni su oni sustinski isti, jedino sto je onaj prethodni sirio propagandu da on jako pomaze narodu i siromasima, a istovremeno je sve vreme bio najbogatiji monarh na svetu koji svake godine dobija milijarde iz drzavnog budzeta, a da ne pominjemo bogatstvo koje vec poseduju. 

Problem je u tome sto kad god se stvori ozbiljan potencijal za vitalne promene u tajlandskom drustvu onda se odmah vojska umesa i pod izgovorom mira konzervira status quo. Nije Tanatorn bio lud kada je poceo da govori o ukidanju obaveznog vojnog roka za one koji ostanu kratkih rukava na lutriji. Nije to samo radi popularnosti medju mladima, vec on zna da ako se ukine vojna obaveza to je zabijanje najveceg klipa u tockove vojske. Zato su ga i zabranili. Od sustinske je vaznosti da se ta vojna mashinerija rasformira i da civilna vlada ima punu kontrolu nad vojskom. Tek tada moze biti ozbiljnih reformi. 

A vojska ne brani samo status quo monarhije, vec i najbogatijih Tajlandjana kineskog porekla; i oni su jako bitan faktor u senci koji se ne primecuje u javnosti. "Kinezi" podrzavaju vojsku i monarhiju radi svojih interesa, ali ako bude jasnog potencijala da oni mogu da se pobede verujem da bi stali na stranu reformista. Oni sebe nazivaju Tajlandjanima, medjutim sve kineske obicaje postuju do slovca, decu salju u skole mandarinskog i zene se i udaju izmedju sebe. Stopostotni oportunisti. 

Mladi imaju potencijal, ali ne mogu sami. Mora neko da im podupre ledja, a za sada niko ne vidi interes u tome i/ili smatra to previse opasnim. Mislim da su "Kinezi" tu najvidjeniji igrac da ih podupru, ako procene da sadasnji rezim nema buducnost i da postoji potencijal promene, ulozice svoje novce u reforme kako bi i u novom poretku zadrzali svoje pozicije. Nazalost, sa njima se mora saradjivati da bi se vojska i monarhija prvo dovele u red, a tek kasnije, u nekom buducem poretku se sa njima obracunati. Mislim da je jasno koja je moja pozicija u svemu tome, ja sam izricit protivnik monarhije i vojske, i zagovorik da Tajland prvo utvrdi svoje civilne insitucije, a kasnije da radi na izgradnji socijalne drzave tako sto bi posteno oporezovao sve te prebogate igrace u monarhiji/vojsci/i medju "Kinezima". 

To sto je ukinuta partija Move Forward, ne znaci da je to kraj...tako su i Erdoganovu partiju dva puta ukidali, pa je on pokretao nove partije, sa gistro malo izmenjenim statutom, u skladu sa ustavom, zakonima ili sta god vec da su mu zamenrali, i pobedjivao na izborima sa tim novim partijama....posle je vrlo brzo presaltao statut i vracao se na prvobitne postulate...tako da, mislim da je Thanathorn- ova prica tek pocetak, uostalom oni su pobedili na izborima u bankoku, a dobar deo mladih u ostalim provincijama je glasao za njih...tajland je zemlja mladih, i ti mladi uopste nisu zatucani, nego su okrenuti buducnosti, svi kompjuterski dobro obuceni itd...njihova energija ce se sigurno kanalisati kroz novu stranku u kojoj ce ici manje vise svi oni iz thanathornove partije koja je zabranjena.....uostalom, oni imaju jos uvek dosta poslanika u parlamentu, ciji su sad ti poslanici? vode se kao samostalni ili? na nekim sajtovima gde je prikazana stranacka podela u tajskom parlamentu, njihova stranka je i dalje zastupljena tamo...i sta se desilo sa thanathornom, on je bio uhapsen i sudjeno mu je, ali ne znam u kom je sad statusu?

2013-2014 je bilo veliko nezadovoljstvo u narodu zbog ogromne taksinove korupcije, a sa druge strane zuti su gurali na gradjanski rat, tako da su mnogi tajci sa zadovoljstvom docekali vojnu upravu, koja je obecala da ce , pod jedan, spreciti gradjanske sukobe, i pod dva, promeniti zakone tako da se minimizuje mogucnost korupcije, i potom ce se posle 2 godine skloniti.....medjutim, oni su samo zaseli na pozicije koje su imali predhodnici u vlasti, preuzeli sve poluge i jos se vise obogatili, i ostali 5 godina dok konacno nisu ubili i zadnji stub demokratije menjajuci ustav i prilagodjavajuci ga sebi, tako da vladaju dokle god.....nesto slicno kao sto je kralj i vojska uradio na tongi, samo razlika je sto tonga ima koliko, 100 hiljada stanovnika i nalazi se nowhere, a tajland je srce indokine i ima 70 miliona.....

u svakom slucaju, ljudi se osecaju prevareno, i oni najzagrizeniji koji su podrzavali vojsku u startu, sad su protiv te skrivene diktature....a posto su zuti podrzavali vojsku sve vreme, i predstavljaju se kao neko politicko krilo vojske, onda je jasno da ti prevareni, kojih je brdo, vise ne podrzavaju ni zute...

Edited by bam-bam

• Author

Po mom mišljenju vojska, a time i vlada formirana od strane vojske, su samo instrument. Problem je lutkar iza kulise, to će reći kralj, rojalisti i svi oni kojima je status quo u interesu uključujući i najbogatije. 

Imali smo vlade i Taksina i Jinglak pa opet su oni držali kontrolu u svojim rukama i u bilo kom momentu su mogli te crvene vlade da obore, što su i uradili. Znači nije glavni problem u trenutnoj vladi, problem je u tim polugama moći. Kao što napisah pre, vojska mora 100% da odgovara civilnoj vladi, a ne da bude instrument ovih prethodno navedenih. Tek kad se to utvrdi, onda se možemo nadati nekim korenitim promenama. 

Taksin i Jinglak su naravno bili korumpirani, ali svi su igrači korumpirani, to je po defaultu. Ipak su oni uspeli da izdejstvuju neke mere koje su koristile širokim masama, naročito u zdravstvu i po pitanju subvencija za poljoprivredu.

Naravno da bi bilo dobro da se ova trenutna vlada ukloni, medjutim džaba se krechi ako se ostave ti truli slojevi farbe ispod, koji isplivavaju na površinu. 

Kao što i u Srbiji imaš starije ljude koji su nekada glasali za Miloševića, pa za Koštunicu pa sada za Vučića, konzervativni ljudi, tako je isto na Tajlandu. Da bi oni krenuli da glasaju za tebe treba prvo da pobedis i da se ustolicis. 

Mladi su pre Future forward umnogome bili apoliticni jer su bili razočarani u sve strane. U tome je bila snaga Future forward sto je privukao glasove koji bi bez njih bili beli listići. Ali kao što već napisah, mladi ne mogu sami protiv kralja, vlade, rojalista i bogataša. To je izgubljena misija u startu. Neki od tih faktora moći mora da ih pogura u ledja da bi to imalo bilo kakvih izgleda na uspeh. Po meni su najizgledniji bogataši, samo što bi oni to uradili tek kad bi stolica ozbiljno počela da se drma. Ovo do sada je daleko od te faze. 

Za promene je dobro što su konzervativni sve isključiviji, ne prave kompromise. Time sve vise duvaju u balon koji preti da puca. Kralj je formirao poseban bataljon koji odgovara lično njemu. Smaknuo je neke političke protivnike. Pravi i dalje skandale. Oskrnavio je spomenik demokratiji u Bangkoku. Međutim i dalje smo daleko od toga da su značajne promene izgledne. Može da se desi da pukne nešto iznenada ali nismo proroci. 

Mene ne zanima toliko dnevna politika, više me zanimaju dugorocne tendencije u društvu. 

13 hours ago, noskich said:

Po mom mišljenju vojska, a time i vlada formirana od strane vojske, su samo instrument. Problem je lutkar iza kulise, to će reći kralj, rojalisti i svi oni kojima je status quo u interesu uključujući i najbogatije. 

Imali smo vlade i Taksina i Jinglak pa opet su oni držali kontrolu u svojim rukama i u bilo kom momentu su mogli te crvene vlade da obore, što su i uradili. Znači nije glavni problem u trenutnoj vladi, problem je u tim polugama moći. Kao što napisah pre, vojska mora 100% da odgovara civilnoj vladi, a ne da bude instrument ovih prethodno navedenih. Tek kad se to utvrdi, onda se možemo nadati nekim korenitim promenama. 

Taksin i Jinglak su naravno bili korumpirani, ali svi su igrači korumpirani, to je po defaultu. Ipak su oni uspeli da izdejstvuju neke mere koje su koristile širokim masama, naročito u zdravstvu i po pitanju subvencija za poljoprivredu.

Naravno da bi bilo dobro da se ova trenutna vlada ukloni, medjutim džaba se krechi ako se ostave ti truli slojevi farbe ispod, koji isplivavaju na površinu. 

Kao što i u Srbiji imaš starije ljude koji su nekada glasali za Miloševića, pa za Koštunicu pa sada za Vučića, konzervativni ljudi, tako je isto na Tajlandu. Da bi oni krenuli da glasaju za tebe treba prvo da pobedis i da se ustolicis. 

Mladi su pre Future forward umnogome bili apoliticni jer su bili razočarani u sve strane. U tome je bila snaga Future forward sto je privukao glasove koji bi bez njih bili beli listići. Ali kao što već napisah, mladi ne mogu sami protiv kralja, vlade, rojalista i bogataša. To je izgubljena misija u startu. Neki od tih faktora moći mora da ih pogura u ledja da bi to imalo bilo kakvih izgleda na uspeh. Po meni su najizgledniji bogataši, samo što bi oni to uradili tek kad bi stolica ozbiljno počela da se drma. Ovo do sada je daleko od te faze. 

Za promene je dobro što su konzervativni sve isključiviji, ne prave kompromise. Time sve vise duvaju u balon koji preti da puca. Kralj je formirao poseban bataljon koji odgovara lično njemu. Smaknuo je neke političke protivnike. Pravi i dalje skandale. Oskrnavio je spomenik demokratiji u Bangkoku. Međutim i dalje smo daleko od toga da su značajne promene izgledne. Može da se desi da pukne nešto iznenada ali nismo proroci. 

Mene ne zanima toliko dnevna politika, više me zanimaju dugorocne tendencije u društvu. 

dobro, slazemo se da je broj nezadovoljnih ljudi veći nego ranije, pre puča, jer sad imamo nezadovoljne i mlade, koji su ranije bili apolitični, i imamo razočarane koji su u početku podržavali vojni puč..veliku snagu opoziciji daje nepopularnost kralja...kao što znaš, kralj je bio jako nepopularan i dok je bio samo princ, i njegovi konstantni skandali čak i kod konzervativnih rojalista bude veliko nezadovoljstvo.. ti ljudi ne bi bili za ukidanje monarhije, ali mislim da ne bi odobrili neke značajnije nedemokratske korake kralja , tj. i njih bi onda mogli da svrstamo u svu tu masu nezadovoljnika. to je već previše ljudi , velika većina, da bi trenutni establišment smeo tek tako da se igra..zato za sada i nisu povlačili neke drastičnije korake, ali polako polako guraju zemlju ka svojoj apsolutističkoj vlasti..ustav i zakone izbora poslanika su već promenili...ipak mislim da je kralj sam sebi najveći problem, i da bi masa rojalista podržala njegovo sklanjanje i dovodjenje " boljeg" kralja, ali pitanje je koje su opcije? jel ima on nekog sina da je ok, da ga gotivi narod? ja znam samo za sestru, da je popularna....

bilo je u svetu slučajeva da su kraljevi jako pomogli i pogurali razvoj demokratije, i to na uštrb svoje vlasti..zadnji slučaj je bio kralj Huan Karlos u Španiji, ali još sredinom sedamdesetih godina.

Edited by bam-bam

Šta fali novom kralju, proglasio je svog psa za maršala avijacije još dok je bio princ. Ako neko ne zna. Da, nije šala, stvarno je to uradio ? 

Inače to je prednost boravka u zemljama iz kojih ne potičeš. Ne dotiče me to, gledam samo prirodne lepote Tajlanda. Isto kao što se neki stranci oduševljavaju srbijom, a ja čim vidim izvesnu žvalavu osobu otišao bih najdalje moguće i pocepao pasoš, koliko me nervira. 

... 

D55ISyQW4AIv_x4.jpg

• Author
14 hours ago, samsung said:

Šta fali novom kralju, proglasio je svog psa za maršala avijacije još dok je bio princ. Ako neko ne zna. Da, nije šala, stvarno je to uradio ? 

Inače to je prednost boravka u zemljama iz kojih ne potičeš. Ne dotiče me to, gledam samo prirodne lepote Tajlanda. Isto kao što se neki stranci oduševljavaju srbijom, a ja čim vidim izvesnu žvalavu osobu otišao bih najdalje moguće i pocepao pasoš, koliko me nervira. 

... 

D55ISyQW4AIv_x4.jpg

Pa pazi na tebe kao stranca Thai politika ne utiče uopšte osim ako bi se baš žestoko uključio u nju. Recimo kada puštaju himnu, ili kada traže pre filma u bioskopu da se ustane za kralja, meni ne pada na pamet da to radim niti se to od stranca očekuje. 

Čak u poslednje vreme mnogi mladji ljudi to više ne rade. Ja nisam radio ni pre 10 godina. 

Ali zato kao stranac placas visoke cene za nacionalne parkove, muzeje i cenu za strance za mnoge druge stvari. Najbolje je ako imaš neki dokument tipa vozačke ili boravišne onda te vise ne tretiraju kao stranca, ali istovremeno se od tebe ne očekuje da se ponašas kao lokalni u smislu svih tih običaja, tradicije i nametnutih pravila poput himne i klanjanja kralju.

To je najbolja varijanta, dobar si na obe strane i po pitanju prava i po pitanju obaveza.

Kao što sam pre napomenuo kao stranac na Tajlandu droga nikako, politika samo diskretno i nema da te boli glava.

Edited by noskich

Mislio sam ne dotiče me očigledna diktatura tamo, bio sam i u vreme kada je bila baš direktna vojna vlast nakon puča ili šta je već bilo. 

Ono konstatujem ali onda se preorijentišem na ono što je lepo tamo.  

Dok u Srbiji se samo nerviram i idem na proteste itd.  

A što se tiče tih običaja to uvek poštujem u svakoj zemlji ma koliko mi glupo ili nekada naivno delovalo. 

Recimo u Indiji neki tuk tuk vozač zakačio kravu po glavi kormanom i čovek se skoro rasplakao. Pa u povratku stao da nađe baš tu kravu i da joj da neki zeleniš sa pijace što je kupio dok nas je čekao :)

.. 

Mi jedva se suzdržavamo da ne puknemo od smeha ali bilo bi nekulturno, ko smo mi da procenjujemo šta ima smsila šta ne, čovek veruje u to. 

I tako te situacije. 

Pa i na Tajlandu kada svi u parku stanu dok je himna stanem i ja, a onda vidiš neke Thai bakice da im je drago što to poštujemo pa eto lep osećaj  

6 hours ago, noskich said:

Pa pazi na tebe kao stranca Thai politika ne utiče uopšte osim ako bi se baš žestoko uključio u nju. Recimo kada puštaju himnu, ili kada traže pre filma u bioskopu da se ustane za kralja, meni ne pada na pamet da to radim niti se to od stranca očekuje. 

Čak u poslednje vreme mnogi mladji ljudi to više ne rade. Ja nisam radio ni pre 10 godina. 

Ali zato kao stranac placas visoke cene za nacionalne parkove, muzeje i cenu za strance za mnoge druge stvari. Najbolje je ako imaš neki dokument tipa vozačke ili boravišne onda te vise ne tretiraju kao stranca, ali istovremeno se od tebe ne očekuje da se ponašas kao lokalni u smislu svih tih običaja, tradicije i nametnutih pravila poput himne i klanjanja kralju.

To je najbolja varijanta, dobar si na obe strane i po pitanju prava i po pitanju obaveza.

Kao što sam pre napomenuo kao stranac na Tajlandu droga nikako, politika samo diskretno i nema da te boli glava.

nije bas da ne dotice strance, jer je tajland bio opusteniji pre vojske...poostrili su procedure generalno, policija mnogo vise cima nego ranije, oseca se da to nije vise ona sloboda kakva je bila ranije pre 10-ak godina.......tad je tajland bio freeeeedoooom :)  

• Author
22 hours ago, samsung said:

Mislio sam ne dotiče me očigledna diktatura tamo, bio sam i u vreme kada je bila baš direktna vojna vlast nakon puča ili šta je već bilo. 

Ono konstatujem ali onda se preorijentišem na ono što je lepo tamo.  

Dok u Srbiji se samo nerviram i idem na proteste itd.  

A što se tiče tih običaja to uvek poštujem u svakoj zemlji ma koliko mi glupo ili nekada naivno delovalo. 

Recimo u Indiji neki tuk tuk vozač zakačio kravu po glavi kormanom i čovek se skoro rasplakao. Pa u povratku stao da nađe baš tu kravu i da joj da neki zeleniš sa pijace što je kupio dok nas je čekao :)

.. 

Mi jedva se suzdržavamo da ne puknemo od smeha ali bilo bi nekulturno, ko smo mi da procenjujemo šta ima smsila šta ne, čovek veruje u to. 

I tako te situacije. 

Pa i na Tajlandu kada svi u parku stanu dok je himna stanem i ja, a onda vidiš neke Thai bakice da im je drago što to poštujemo pa eto lep osećaj  

Neko neupucen bi mogao da cuje diktatura pa da pomisli na policijski cas i tako neke sulude varijante, ali istina je da je na Tajlandu neverovatno opusteno u poredjenju sa najvecim brojem zemalja, cak i kada je diktatura. 

Obicaje postujem ako imaju smisla. Postovanje prema zivotinjama mi ima smisla, njihovo zrtvovanje nema, prema tome nema sanse da bih radi postovanja obicaja ucestvovao u zrtvovanju zivotinja na primer. Slicno na Tajlandu izuzetno postujem budizam ali nema teorije da bih takvo postovanje izrazio u onim hramovima koje su podigli vojskovodjama i drugim slavnim vojnicima. Vojsku ne podnosim a priori, cast izuzecima. 

Ne ustajem ni zbog jedne himne ili zastave, pa ne vidim zasto bih to radio zbog tajlandske. 

18 hours ago, bam-bam said:

nije bas da ne dotice strance, jer je tajland bio opusteniji pre vojske...poostrili su procedure generalno, policija mnogo vise cima nego ranije, oseca se da to nije vise ona sloboda kakva je bila ranije pre 10-ak godina.......tad je tajland bio freeeeedoooom :)  

Pa ne znam, nisam primetio neko veliko cimanje. Kako te policija kontrolisala?

Jedino sto sam primetio jedanput, jedno vece nakon sto godina ukljucujem TV ono Prajut nesto lupa. Naravno odmah prebacujem kanal, medjutim njegovo saopstenje se prenosi na apsolutno svim kanalima. Nista, samo sam iskljucio TV. 

Edited by noskich

2 hours ago, noskich said:

Neko neupucen bi mogao da cuje diktatura pa da pomisli na policijski cas i tako neke sulude varijante, ali istina je da je na Tajlandu neverovatno opusteno u poredjenju sa najvecim brojem zemalja, cak i kada je diktatura. 

Obicaje postujem ako imaju smisla. Postovanje prema zivotinjama mi ima smisla, njihovo zrtvovanje nema, prema tome nema sanse da bih radi postovanja obicaja ucestvovao u zrtvovanju zivotinja na primer. Slicno na Tajlandu izuzetno postujem budizam ali nema teorije da bih takvo postovanje izrazio u onim hramovima koje su podigli vojskovodjama i drugim slavnim vojnicima. Vojsku ne podnosim a priori, cast izuzecima. 

Ne ustajem ni zbog jedne himne ili zastave, pa ne vidim zasto bih to radio zbog tajlandske. 

Pa ne znam, nisam primetio neko veliko cimanje. Kako te policija kontrolisala?

Jedino sto sam primetio jedanput, jedno vece nakon sto godina ukljucujem TV ono Prajut nesto lupa. Naravno odmah prebacujem kanal, medjutim njegovo saopstenje se prenosi na apsolutno svim kanalima. Nista, samo sam iskljucio TV. 

pa nisam ni rekao da je veliko cimanje, ali definitivno se oseca manje slobode nego ranije....lokalci mi kazu da ih plicija vise cima, i mene su cimali vise puta na ulici, da im pokazujem dokumenta, dok mi se ranije , pre vojne uprave, to nikad nije desilo...takodje, oseca se prisustvo vojske, dovoljno da ih cesce vidis na ulici pa to stvara osecaj nelagode... sve su to psiholoski pritisci, bar nama iz srbije ne treba to da objasnjavam kako funkcionise....za sad jos uvek sve to nije nesto sto bi me odgovorilo od tajlanda, ali samo kazem da , po meni, sve to ne ide u dobrom smeru....uostalom, ukoliko lokalci nisu zadovojlni i srecni, ta energija se uvek oseti, i transmituje se i na posetioce.....ponovo ne kazem da nisu srecni, ali svakako manje nego ranije....ne bi ljudi napustali tajland, o cemu sam vec pisao, zbog politike, i selili se u australiju i evropu, da je taj pritisak o kome pricam potpuno zanemarljiv.....jednostavno, ne mogu ljudi da podnesu tu vojnu nedemokratsku upravu.....a vojska gde god je bila na vlasti, vrlo lako je njihova vlast skretala i izazivala  i direktne fizicke posledice po gradjane...nigde vojska nije dobra donela....

• 2 weeks later...
  • Author
1 hour ago, marica said:

Na ovoj temi se često pominju frilenseri, pa možda nekom bude zanimljiva statistika o njihovom broju u regionu:

https://www.masina.rs/srbija-druga-u-regionu-po-broju-frilensera-pokazuju-najnoviji-podaci-gigmetra/

S tim što su "frilenseri" koji se pominju na ovom linku, uglavnom novo digitalno roblje.

Na ovoj temi su se pominjali digitalni nomadi što je nešto sasvim drugo. Ljudi koji putuju tako što kombinuju solidna primanja sa niskim troškovima života na povoljnijim lokacijama širom sveta.

U ovom tekstu koji si podelila, ti ljudi ne putuju, oni nisu solidno plaćeni, oni preživljavaju u svojim matičnim zemljama. Reč je o potplacenoj radnoj snazi koja nema praktično nikakva prava, a ujedno ne uživa ni u prednostima frilensinga kao što su fleksibilnost i zarada koja je značajno viša od lokalne zarade gde se trenutno nalaze.

Kao da smo u isti koš stavili one jadne Vijetnamce koji rade za Kineze u Srbiji i neke zapadne online konsultante koji žive na Baliju ili u Čiang Maiju. Nebo i zemlja.

Ti naši frilenseri koji rade za nekoliko dolara na sat a moraju da budu dostupni online jedan veliki broj sati su samo digitalna verzija onih Vijetnamaca. Tipa "učitelji" jezika, online asistenti, popunjavanje baza podataka, kliktanje na sadržaj i ostale online aktivnosti na dnu ponude.

Edited by noskich

25 minutes ago, noskich said:

U ovom tekstu koji si podelila, ti ljudi ne putuju, oni nisu solidno plaćeni, oni preživljavaju u svojim matičnim zemljama. Reč je o potplacenoj radnoj snazi koja nema praktično nikakva prava, a ujedno ne uživa ni u prednostima frilensinga kao što su fleksibilnost i zarada koja je značajno viša od lokalne zarade gde se trenutno nalaze.

Kao da smo u isti koš stavili one jadne Vijetnamce koji rade za Kineze u Srbiji i neke zapadne online konsultante koji žive na Baliju ili u Čiang Maiju. Nebo i zemlja.

Ti naši frilenseri koji rade za nekoliko dolara na sat a moraju da budu dostupni online jedan veliki broj sati su samo digitalna verzija onih Vijetnamaca. Tipa "učitelji" jezika, online asistenti, popunjavanje baza podataka, kliktanje na sadržaj i ostale online aktivnosti na dnu ponude.

Jel si ti uopšte pogledao podatke iz Mašininog linkovanog članka? :shrug:

http://gigmetar.publicpolicy.rs/en/serbia4/

Podaci iz linkovanog članka ne daju baš toliko kompletne informacije, mada hourly rate jeste otprilike takav, s tim što su ovo bruto cifre, a to je sada već svima na ovoj temi jasno šta znači, toliko puta smo to prelazili do sada.

U tom smislu, noskich je u pravu ali samo donekle - mnogi frilenseri u Srbiji ne mogu da prežive radeći taj posao "od 9 do 5" već imaju potpuno ludačku satnicu ne bi li imali kakvu - takvu računicu da mogu da izdržavaju sebe. Takvi ljudi ne putuju i definitivno nisu digitalni nomadi.

Druga kategorija jesu "uspešni" frilenseri koji se bave nečim ozbiljnijim (programiranje, web ili grafički dizajn, konsalting, product menadžment, itd.) i oni već zarađuju drastično više, ali i troše mnogo više vremena na fakture, knjigovođe, pregovore, ugovore, tako da ni njima satnica nije sjajna. Ovi ljudi već putuju solidno, ukoliko to žele, što mnogi i rade.

Treća kategorija su remote workeri, dakle ljudi koji imaju fiksno radno vreme i rade za stranog poslodavca, tretiraju se potpuno isto kao da su zaposleni u matičnoj kompaniji, i van radnog vremena nemaju potrebe za bilo kakvim dodatnim angažovanjem unutar kompanije za koju su zaposleni. Ovo je možda i sweet spot za ljude kod nas jer je ovo ubedljivo najbolji način da se radi na daljinu i da se putuje - fiksno radno vreme, koje često može da bude fleksibilno (barem donekle) a nema smaranja oko papirologije ili bilo čega van posla koji je ugovoren.

Upravo je ova treća kategorija radnika u Srbiji u ogromnoj ekspanziji, i sve je više ljudi koji daju otkaze u srpskim kompanijama, otvaraju svoj DOO i kreću da rade direktno sa klijentom u inostranstvu, bez ikakvih posrednika, kao što je do sada bio slučaj. Razlog za to je vrlo prost - postoji fizički manjak kvalitetnog kadra na zapadu (prvenstveno kada je IT u pitanju, ali se trend lagano preliva i na druge grane koje sam spomenuo gore) i kompanije su jednostavno primorane da ponude skoro pa identične plate kao na zapadu a da zapošljavaju ljude u "trećim zemljama".

Ja sam lično u poslednjih nekoliko meseci dobio nekoliko ponuda iz US i EU kompanija gde mi se nudi opseg plate od 80 000 - 120 000 EUR godišnje bruto, plus vlasnički udeo u kompaniji posle X godina (vested interest) a da uslov nije relokacija u zemlje gde se nalazi centrala ili R&D odeljenje kompanije. Ovaj trend je još uvek daleko od masovnog i da bi neko u Srbiji uganjao ovoliku cifru, za sada još uvek mora da poseduje ozbiljno znanje i da bude senior što bi se narodski reklo, ali kreće lagano da se dešava. Imati svoj DOO u Srbiji ima neke mane, ali i neke prednosti, a jedna od njih je to što nisi vezan za lokaciju uopšte pošto celokupna interakcija za knjigovođom i Poreskom Upravom može da se odvija elektronski na daljinu, bez da se i jedne sekunde pojaviš u Poreskoj fizički, i to šljaka savršeno već godinu i kusur dana. Ovo još uvek nije moguće u mnogim drugim zemljama, od kojih su mnoge daleko ekonomski razvijenije od naše.

Zamisli da imaš 8500 EUR mesečno bruto, sa tom cifrom si u Kambodži bukvalno tajkun :-)))

5 hours ago, ppetrovic said:

Podaci iz linkovanog članka ne daju baš toliko kompletne informacije, mada hourly rate jeste otprilike takav, s tim što su ovo bruto cifre, a to je sada već svima na ovoj temi jasno šta znači, toliko puta smo to prelazili do sada.

U tom smislu, noskich je u pravu ali samo donekle - mnogi frilenseri u Srbiji ne mogu da prežive radeći taj posao "od 9 do 5" već imaju potpuno ludačku satnicu ne bi li imali kakvu - takvu računicu da mogu da izdržavaju sebe. Takvi ljudi ne putuju i definitivno nisu digitalni nomadi.

Druga kategorija jesu "uspešni" frilenseri koji se bave nečim ozbiljnijim (programiranje, web ili grafički dizajn, konsalting, product menadžment, itd.) i oni već zarađuju drastično više, ali i troše mnogo više vremena na fakture, knjigovođe, pregovore, ugovore, tako da ni njima satnica nije sjajna. Ovi ljudi već putuju solidno, ukoliko to žele, što mnogi i rade.

Treća kategorija su remote workeri, dakle ljudi koji imaju fiksno radno vreme i rade za stranog poslodavca, tretiraju se potpuno isto kao da su zaposleni u matičnoj kompaniji, i van radnog vremena nemaju potrebe za bilo kakvim dodatnim angažovanjem unutar kompanije za koju su zaposleni. Ovo je možda i sweet spot za ljude kod nas jer je ovo ubedljivo najbolji način da se radi na daljinu i da se putuje - fiksno radno vreme, koje često može da bude fleksibilno (barem donekle) a nema smaranja oko papirologije ili bilo čega van posla koji je ugovoren.

Upravo je ova treća kategorija radnika u Srbiji u ogromnoj ekspanziji, i sve je više ljudi koji daju otkaze u srpskim kompanijama, otvaraju svoj DOO i kreću da rade direktno sa klijentom u inostranstvu, bez ikakvih posrednika, kao što je do sada bio slučaj. Razlog za to je vrlo prost - postoji fizički manjak kvalitetnog kadra na zapadu (prvenstveno kada je IT u pitanju, ali se trend lagano preliva i na druge grane koje sam spomenuo gore) i kompanije su jednostavno primorane da ponude skoro pa identične plate kao na zapadu a da zapošljavaju ljude u "trećim zemljama".

Ja sam lično u poslednjih nekoliko meseci dobio nekoliko ponuda iz US i EU kompanija gde mi se nudi opseg plate od 80 000 - 120 000 EUR godišnje bruto, plus vlasnički udeo u kompaniji posle X godina (vested interest) a da uslov nije relokacija u zemlje gde se nalazi centrala ili R&D odeljenje kompanije. Ovaj trend je još uvek daleko od masovnog i da bi neko u Srbiji uganjao ovoliku cifru, za sada još uvek mora da poseduje ozbiljno znanje i da bude senior što bi se narodski reklo, ali kreće lagano da se dešava. Imati svoj DOO u Srbiji ima neke mane, ali i neke prednosti, a jedna od njih je to što nisi vezan za lokaciju uopšte pošto celokupna interakcija za knjigovođom i Poreskom Upravom može da se odvija elektronski na daljinu, bez da se i jedne sekunde pojaviš u Poreskoj fizički, i to šljaka savršeno već godinu i kusur dana. Ovo još uvek nije moguće u mnogim drugim zemljama, od kojih su mnoge daleko ekonomski razvijenije od naše.

Zamisli da imaš 8500 EUR mesečno bruto, sa tom cifrom si u Kambodži bukvalno tajkun :-)))

nije bas kambodza toliko jeftina, nemojmo je potcenjivati ;) 8500 bruto je koliko neto- 4500, 5000?

8500 bruto je ~ 7000 evra neto u Srbiji, zbog dosta niske osnovice za maksimalne doprinose. Jedino što s takvom platom imaš i dodatan porez na dohodak na godišnjem nivou, koji ispadne oko par hiljada evra (ovde se sad frljam brojevima pošto me mrzi da računam tačan iznos progresivnog poreza sa solidnim oslobođenjem, u 2 ujutro)

14 hours ago, deleter said:

8500 bruto je ~ 7000 evra neto u Srbiji, zbog dosta niske osnovice za maksimalne doprinose. Jedino što s takvom platom imaš i dodatan porez na dohodak na godišnjem nivou, koji ispadne oko par hiljada evra (ovde se sad frljam brojevima pošto me mrzi da računam tačan iznos progresivnog poreza sa solidnim oslobođenjem, u 2 ujutro)

15% je porez na extra dobit, 10% je porez na prihode, ponziono je 25, 5 % i zdravstveno je 10,3%, i ima jos nesto sitno za socijalno i jos neke gluposti...kako dobi cifru od 7000 ?

Prvo komplentarni godišnji porez na prihode građana je progresivan i iznosi:
10% na iznos do 6x prosečne godišnje zarade (5.974.848 dinara)
15% na iznos preko 6x prosečne
I ima poresko oslobođenje od 3x prosečne godišnje zarade (2.987.424 dinara) + lični odbitak od 40% prosečne godišnje zarade (398.323 din) i ima za izdržavana lica još po 15% (ali ima ograničenje koliko možeš umanjivati).
tldr; tzv. porez na extra dobit ispadne efektivno daleko manje od 15% od celog iznosa

Tako što postoji stvar koja se zove minimalna i maksmimalna osnovica za doprinose. Maksimalna je 405.750 dinara, što znači da ma koliko ti je velika plata ne možeš platiti više od 148.301,64 dinara.

Tako da osoba koja zarađuje bruto (u ovom smislu ukupan trošak poslodavca za platu), 1 milion dinara što ispadne skoro 8.500 EUR, će na svoj račun (neto) dobiti 760.284,11 dinara što je oko 6.460 EUR (mea culpa za iznos od 7.000 računao sam bruto u knjigovodstvenom smislu, kao osnovicu za porez u kom su oba iznosa uvećana za oko 500 EUR).

To je godišnje neto 9.123.409,32 dinara, (A) recimo da ste samac pošto me već mrzi da izračunam do kraja ?

Neoporezivi iznos je 2.987.424 dinara (B)
Lični odbitak je 398.323 din (C)

Dohodak za oporezivanje je 6.135.985‚32 dinara (A-B)

Oporezivi dohodak je 5.737.662,32 (A-B-C), što je ispod 6x prosečne godišnje zarade tako da će biti samo 10% poreza na taj iznos ili 573.766,23 dinara na godišnjem nivou. Tako da efektivna poreska stopa 6.29% u ovom slučaju. Ovaj iznos ispadne oko 4880 EUR na godišnjem nivou iliti 407 EUR mesečno.

Možda sam promašio malo za godišnji porez, ali ne bit trebalo biti nešto dramatično sigurno.

Osoba koja bruto zarađuje 8.500 EUR mesečno će imati neto 6.050 EUR.
Izvinjavam se za iznos od 7.500, ipak je bilo 2 ujutro, ali mi 4500-5000 zvučalo jako malo. A kao što rekoh ranije računao sam sa knjigovodstvenim brutom pa su bili malo veći iznosi, ali kada se pređe iznos od oko neto 2.500 EUR troškovi plate postaju sve manji i manje što je veća zato što se plaća samo veći porez a ne i doprinosi. A godišnji porez je smešan u poređenju sa doprinosima tako da je mnogo veći rast neto plate

Linkovi za kalkulator i iznose za godišnji porez.

• Author
On 12/30/2021 at 12:30 PM, ppetrovic said:

Imaju oni lokalnih tajkuna koji obrću milione, a na vrhu čak i milijarde. 

Meni te cifre nisu problem, problem mi je da nadjem posao sa takvim ciframa koji je 100% remote. U Australiji izuzetno malo ima takvih poslova, a probao sam onako na slepo kod nekih UK i USA poslodavaca koji nude full remote, ali se ispostavilo da iako to nude, hoće USA i UK kandidate iako je full remote. Tako da ne znam kako da uspem tako nešto da ugovorim.

Jesu li to firme sa kojima si već radio pre pa te znaju?

Imaju oni lokalnih tajkuna koji obrću milione, a na vrhu čak i milijarde.

Ima ih svaka zemlja na ovom svetu, počevši od Severne Koreje, preko Avganistana do Holandije i Amerike. Tajkuni u pravom smislu te reči su potpuno nadnacionalna kategorija.

Meni te cifre nisu problem, problem mi je da nadjem posao sa takvim ciframa koji je 100% remote. U Australiji izuzetno malo ima takvih poslova, a probao sam onako na slepo kod nekih UK i USA poslodavaca koji nude full remote, ali se ispostavilo da iako to nude, hoće USA i UK kandidate iako je full remote. Tako da ne znam kako da uspem tako nešto da ugovorim.

Ovo ume da bude problem. Uglavnom, sve veći broj kompanija itekako nude full remote pozicije ali zahtevaju da boraviš na nekom prostoru (makar samo administrativno) zbog vremenske zone i lokalnih poreskih propisa koji im idu na ruku. Doduše, neki moj subjektivan utisak je da se i to polako menja i da je iz dana u dan sve manje neophodno biti "inkorporiran" u USA ili UK, budući da EU kompanije recimo sve više startuju nas u Srbiji za remote pozicije. Verovatno to još uvek nije slučaj u AUS ili te uopšte ni ne uzimaju u obzir jer si "daleko". Nemam baš detaljan uvid u tržište rada tamo pa ne znam zbog čega je to tamo problem. Moguće da je Srbija tu u boljem položaju pošto je em u Evropi (vremenska zona je ista ili vrlo slična), plus je sa propisima tu i tamo solidno usklađena sa EU, mada verovatno ima i drugih faktora.

Jesu li to firme sa kojima si već radio pre pa te znaju?

Ne, startuju me recruiteri preko LinkedIn-a uglavnom na osnovu ključnih reči u pretrazi za određenu geografiju :-) Bude tu i ponekad preporuka, ali 90% ponuda koje sam dobio prošle godine je bilo na "neviđeno", a to samo potvrđuje koliki je zapravo deficit iskusnog kadra u IT-u.

• Author

To po meni nije pravi remote ako zahtevaju da radiš unutar iste zemlje u kojoj se nalazi poslodavac. To je već malo lakše naći da radiš "remote" unutar Australije. Ok, jeste bolje nego da radiš u kancelariji, ali ne može uopšte da se poredi sa slobodom da budeš bilo gde. 

Svakakve sam poruke primao na Linkedin i za veliki broj se ispostavilo da nisu ozbiljne. Ne znam da li je to tako u tvom slučaju, ali ne bi me uopšte iznenadilo da jeste. 

On 1/2/2022 at 5:58 PM, noskich said:

To po meni nije pravi remote ako zahtevaju da radiš unutar iste zemlje u kojoj se nalazi poslodavac.

Nije ni po meni pravi remote, ali nas dvojica malo šta tu možemo da promenimo.

On 1/2/2022 at 5:58 PM, noskich said:

Svakakve sam poruke primao na Linkedin i za veliki broj se ispostavilo da nisu ozbiljne. Ne znam da li je to tako u tvom slučaju, ali ne bi me uopšte iznenadilo da jeste. 

U mom slučaju je vrlo legit stvar i sa nekoliko recruitera sam ušao u pregovore (konkretno, jedna od ponuda koju sam dobio je od holandske fintech kompanije za senior DevOps poziciju, bruto godišnja plata 100 000 EUR plus stock opcije, plus još gomila benefita) tako da sam itekako u toku.

Stavi se u poziciju neke od razvijenijih firmi u Holandiji - recimo da si neki Cisco, Juniper ili može čak i krndavi Facebook. Imaš centralu u Amsterdamu, zaposlio si manje - više sve što si mogao iz EU, nemaš birokratske probleme i cimanja da dovedeš najkvalitetnije kadrove iz EU koji postoje, ali je situacija takva da EU tržište rada ni blizu nije dovoljno da pokrije potražnju. Činjenica da ti je London preko puta, koji čak i sada kada je van EU takođe nema problem da privuče kvalitetan kadar, šta ti preostaje?

Pa recimo, ovaj Zapadni Balkan se dosta unormalio još pre 20 godina, nema ratova, nema sukoba, mnoge zemlje su i kandidati za EU, makar samo administrativno, lokalna radna snaga jako dobro priča engleski, ima vrlo zdravu radnu etiku uz dovoljno kešovine, a to isto imaš i u Ukrajini koja je isto tu u komšiluku. Jeste, moraš da proširuješ HR odeljenja da odrađuje papirologiju oko radnih viza i da se malo svađaš sa imigiracionom jer osoblje po ambasadama nije naviklo da odjednom izdaje tolike radne vize, ali nije neki katastrofalan problem. Jedan senior koji je u Beogradu pravio 1500 EUR neto može da ode u Amsterdam i preko noći da krene da pravi duplo ili troduplo toliko, a kao svež imigrant u Holandiji konkretno ima masne olakšice na porez prvih 5 (ili beše 10) godina, tako da efektivno ima još i veće pare koje može samo da sanja da ima u Beogradu.

Međutim, ne lezi vraže, i u Beogradu kreće da se sliva novi kapital od spolja, lokalno IT tržište se razvija i potražnja raste, pa samim tim i plate i uslovi, i danas plata od 1500 EUR mesečno neto može da se dostigne već posle godinu ili dve rada u IT sektoru, pod uslovom da si iole kasvetan u glavi i da ti nije problem da se iscimaš da malo napreduješ. Tu računica kreće malo da se menja, jer danas imati 2500 EUR mesečno neto nije uopšte tako nedostižno kao što je bilo pre samo 5 godina, a onda se postavlja pitanje da li se isplati menjati životno okruženje iz korena i ići u Amsterdam da bi imao možda 20% kvalitetniji životni standard.

A onda dođe pandemija, i sve ode u vražju mater. Potražnja za kadrovima opet skoči nenormalno, ljudi masovno kreću da daju otkaze i menjaju kompanije (sada već čuveni The Great Resignation), a ljudi iz trećih zemalja je sve manje i manje, i sve su manje raspoloženi da emigriraju jer sada već i u matičnim zemljama imaju i više nego lepe pare i uslove. Šta ti jedino preostaje? Da tražiš Filipince ili Indijce i da ih dovodiš u Amsterdam, ne ide, em je daleko, em uglavnom ne pričaju engleski dovoljno dobro, a i kvalitet tog kadra je prilično upitan (svako ko je ikada poslovao sa indijskim IT firmama zna o čemu pričam i kakav to ume da bude pakao) i svako ko tamo iole vredi je već u EU i boli ga uvo da se relocira kod tebe.

Šta ćeš da radiš? Paaaaa, jedino ti preostaje da ponudiš lepo 100 000 EUR godišnju platu nekome u Beogradu ili Kijevu, što jeste veći trošak, ali nisi baš u situaciji da mnogo biraš kao do skoro, i jedina alternativa ti je da posmatraš konkurenciju kako zapošljava sve što je preostalo na tržištu rada dok tebi projekti kasne, gubiš klijente i generalno si iz dana u dan sve manje konkurentan. Ako ništa drugo, barem ti više ne treba toliko HR kadra kao nekad jer ti ljudi rade iz svoje zemlje i boli ih uvo da emigriraju, pa tu imaš solidnu uštedu i manje cimanja. U neku ruku je win win situacija za sve, a i takve kompanije generalno nisu za žaljenje jer oni svakako formiraju cene ka krajnjim kupcima na nivou zapadne "kupovne moći", a ako ja mogu da radim podjednako kvalitetno i efikasno kao i moj kolega u Amsterdamu, nema ni logike da budem manje plaćen od njega samo zato što sam rođen u drugoj zemlji, jel'te.

Ovo je, naravno, potpuno novi nivo globalne "nivelacije" zarada u IT-u i tek je krenuo da se dešava. Nećemo svi preko noći da osvanemo sa 6000+ EUR mesečno neto u Beogradu jednog dana, ali će iz dana u dan biti sve više takvih ljudi ovde. Ko baš hoće da radi odakle god želi, uvek može ovde da otvori svoj DOO, imaće fiksni trošak knjigovođe, ali apsolutno sve može da završava online što se tiče svojih poreskih obaveza (čak i da potpiše završni račun na kraju godine) i da ne mora po par godina da se pojavi fizički u SRB, što može biti vrlo lepa stvar za ljude koji su u tom fazonu.