Jump to content

Featured Replies

• Author

Dobro za vas programere to moze od bilo gde. Stvari su malo drugačije kod business analysis, project management, change management, comms... to i dalje izgleda više vole da drže u kancelariji jer je bitan direktan kontakt sa ljudima.

Edited by noskich

To je tačno. Doduše, pandemija je i tu malo pomrsila konce i ispostavlja se da i te stvari mogu barem delimično da se rade remote, i sad samo treba sačekati da se "kulturološki obrasci" formiraju oko remote rada i za te oblasti i to je to. Potrajaće, ali je izvesno da će nešto na kraju da ispadne od svega toga.

1 hour ago, mveruovic said:

Ja sam sokiran da se noskich ne oglasava oko ove kosmicke nepravde djovaku :D

taka su im pravila.....zeznuo ga teniski savez australije, oni mu dozvolili da igra ali nisu mu dobro objasnili ulove za ulazak u australiju....nije trebalo ni da putuje ako nema jaku " papirologiju"...

svi koji smo bili u australiji znamo koliko je zajebano uci, i na granici drkanje, u najsrecnija vremena...a mogu misliti tek sad sta je....australija je sjebana odavno, polu naci sistem ....

1 hour ago, bam-bam said:

svi koji smo bili u australiji znamo koliko je zajebano uci, i na granici drkanje, u najsrecnija vremena...a mogu misliti tek sad sta je....australija je sjebana odavno, polu naci sistem ....

Znamo i mi koji nismo a gledamo Border control Australia :D
I da je imao sve papire mogli su da ga vrate sa granice jer je sluzbenik tako u mogucnosti.

• Author
15 hours ago, mveruovic said:

Ja sam sokiran da se noskich ne oglasava oko ove kosmicke nepravde djovaku :D

Ne pratim sport.

14 hours ago, bam-bam said:

Kako za koga. Za značajan broj razvijenih zemalja imaš automatski ulazak u zemlju bez da vidiš graničara. Staviš pasoš u mašinu da se skenira, stanes da te mašina slika i gotovo. Ne znam sad napamet koje su tačno zemlje u pitanju, ali ako me sećanje ne vara to su naravno lokalni državljani, Novi Zeland, US, UK, Kanada i Singapur. Ne sećam se da li ima za EU zemlje, moguće da su i neku od njih ubacili. 

Provere se inače baziraju na statistici nepoštovanja viznog režima, najviše proveravaju državljane zemalja iz kojih imaju najviše viznih prekršaja, recimo ti kao državljanin Srbije prekoračis period na koji ti je viza izdata ili ostaneš ilegalno - time doprinosis strozijim proverama ljudi koji imaju isti pasoš kao ti.

14 hours ago, mveruovic said:

Zeznuo je on sam sebe kad je antivakser travojed :))

Veganska ishrana može da potpuno zadovolji sve prehrambene potrebe ako se pravilno sprovodi. A glede vakcine, može mu se. Vakcine svakako imaju nusefekte i odredjen rizik komplikacija. Ako je neko u poziciji da to sve izbegne to je svakako pozitivna stvar. Ja da sam na njegovom mestu, to jest da imam mogućnosti koje on ima, i da kao on ne želim da se vakcinisem, otišao bih na neko od pacifičkih ostrva gde Kovida nema i sačekao kraj pandemije tamo. Ali on hoće istovremeno da osvaja turnire i mlati pare. Nažalost ne može svako baš sve što hoće tako glatko.

12 hours ago, ThirstyTraveler said:

Znamo i mi koji nismo a gledamo Border control Australia :D
I da je imao sve papire mogli su da ga vrate sa granice jer je sluzbenik tako u mogucnosti.

Baš sam se vraćao u zemlju kada su snimali Border control nažalost i tada su namerno usporili procesuiranje putnika ne bi li ta emisija imala dovoljno materijala. Tako da to što oni snimaju nimalo nije reprezentativno za business as usual dan na granici.

Inače graničar svake zemlje ima diskreciono pravo da bilo kome odbije ulazak u zemlju osim državljanima zemlje u koju se ulazi kada je to propisano ustavom.

Edited by noskich

11 hours ago, noskich said:

Kako za koga. Za značajan broj razvijenih zemalja imaš automatski ulazak u zemlju bez da vidiš graničara. Staviš pasoš u mašinu da se skenira, stanes da te mašina slika i gotovo. Ne znam sad napamet koje su tačno zemlje u pitanju, ali ako me sećanje ne vara to su naravno lokalni državljani, Novi Zeland, US, UK, Kanada i Singapur. Ne sećam se da li ima za EU zemlje, moguće da su i neku od njih ubacili. 

mislio sam vise na fitokontrolu, koju svi moraju da prodju, bili USA, Singapur ili Zambija....ali ok, i ova druga, provera papirologije, im je stroga...ja sam licno imao vise problema na fito....

Edited by bam-bam

nego, kako li je sad jadnim kazahstancima, to me vise brine nego djokovic.....

rusija pomogla diktatorski rezim, kao i obicno, i lopovi izgleda ostaju na vlasti, a sirotinja raja......

ondasnje lopove licno poznajem, gledam ih skoro svaki mesec ovde gde sam trenutno.....imaju vise para nego sto bi svi nasi tajkuni, politicari i krimosi zajedno, od nastanka jugoslavije pa do danas,  mogli i da sanjaju u  najvlaznijim snovima.....

3 hours ago, bam-bam said:

https://nova.rs/sport/australijan-open/novak-djokovic-migrant-australija-hotel-smestaj-novinari/

evo klasicna slika australije...sto bi @noskich hladno rekao- svaka zemlja ima svoje zakone ;) 

pa vi vidite dal je covek pricao bezveze, ili ima i istine u njegovoj i mojoj  percepciji te zemlje

Australia Home Affairs Minister Andrews maintained Djokovic was not being detained under any duress in the country, however, as he waits in quarantine for his appeal against visa cancellation to be heard.

“Mr Djokovic is not being held captive in Australia,” she told ABC.

“He is free to leave at any time that he chooses to do so and Border Force will actually facilitate that.

Verovatno to vazi i za te druge ljude u hotelu, ne verujem da bi ih sprecili da napuste Australiju. 

17 minutes ago, RenjerEuro said:

Australia Home Affairs Minister Andrews maintained Djokovic was not being detained under any duress in the country, however, as he waits in quarantine for his appeal against visa cancellation to be heard.

“He is free to leave at any time that he chooses to do so and Border Force will actually facilitate that.

Verovatno to vazi i za te druge ljude u hotelu, ne verujem da bi ih sprecili da napuste Australiju. 

a gde da napuste? sa kojim dokumentima, u koju zemlju? da se vrate tamo odakle su pobegli, i gde bi ih u najmanju ruku stavili u zatvor, a mozda i ubili? oni su trazioci azila

Edited by bam-bam

10 minutes ago, bam-bam said:

a gde da napuste? sa kojim dokumentima, u koju zemlju? da se vrate tamo odakle su pobegli, i gde bi ih u najmanju ruku stavili u zatvor, a mozda i ubili? oni su trazioci azila

Sa istim dokumentima sa kojima su i krenuli u Australiju, tesko da su na put krenuli bez dokumenata. Ako nemaju dokumente, svakako bi ambasada to sredila. Ne znamo razloge zbog kojih su ti ljudi odlucili da dodju tako da ne bih generalizovao. Ali sto se ovog lika tice, u tekstu koji si postavio lepo pise: "On je u mladosti sanjao da dođe u Australiju i da tu brodom nađe utočište"

Dakle, sanjao je o Australiji jer je verovatno smatrao da ce tu imati bolji zivot nego u svojoj zemlji, tesko da je bezao od smrti. 

Ako te negde ocigledno ne zele, a ti se i posle devet godina nadas da ce se jednog jutra situaciji promeniti, sam si kriv.

1 hour ago, RenjerEuro said:

Sa istim dokumentima sa kojima su i krenuli u Australiju, tesko da su na put krenuli bez dokumenata. Ako nemaju dokumente, svakako bi ambasada to sredila. Ne znamo razloge zbog kojih su ti ljudi odlucili da dodju tako da ne bih generalizovao. Ali sto se ovog lika tice, u tekstu koji si postavio lepo pise: "On je u mladosti sanjao da dođe u Australiju i da tu brodom nađe utočište"

Dakle, sanjao je o Australiji jer je verovatno smatrao da ce tu imati bolji zivot nego u svojoj zemlji, tesko da je bezao od smrti. 

Ako te negde ocigledno ne zele, a ti se i posle devet godina nadas da ce se jednog jutra situaciji promeniti, sam si kriv.

Sve to zvuci lako i lepo ako pricamo o izbeglicama iz Srbije, Ukrajine, Irske, Argentine, Indije, Spanije.....

a sta ako ti ljudi dolaze iz Saudijske Arabije, Jemena, Avganistana, Sirije, Libije, Kazahstana, Turkmenistana, Mijanmara, Kine, Konga, Somalije itd...sta cemo onda? Javiti se svojoj ambasadi da ti izda novi pasos, jer je stari istekao, i da te transportuju nazad do kuce hehe? u najmanju ruku te pojede mraaaak

a da, samo me jos zanima kako su australijanci dospeli na taj kontinent? pali s neba, ili isto dosli brodom , i pritom pobili lokalno stanovnistvo da im ne smetaju ?

Edited by bam-bam

53 minutes ago, bam-bam said:

Sve to zvuci lako i lepo ako pricamo o izbeglicama iz Srbije, Ukrajine, Irske, Argentine, Indije, Spanije.....

a sta ako ti ljudi dolaze iz Saudijske Arabije, Jemena, Avganistana, Sirije, Libije, Kazahstana, Turkmenistana, Mijanmara, Kine, Konga, Somalije itd...sta cemo onda? Javiti se svojoj ambasadi da ti izda novi pasos, jer je stari istekao, i da te transportuju nazad do kuce hehe? u najmanju ruku te pojede mraaaak

a da, samo me jos zanima kako su australijanci dospeli na taj kontinent? pali s neba, ili isto dosli brodom , i pritom pobili lokalno stanovnistvo da im ne smetaju ?

Sta je tu Australija kriva? Obrati se Saudijskoj Arabiji, Jemenu itd... Postavio si vest i insinuiras nesto, a zapravo su svi ti ljudi dosli u Australiju svojevoljno i svi mogu u svakom trenutku da je napuste.

A odgovor na donja pitanja su sigurno znali i noskich i svi ostali koji su dosli u Australiju pa im to ocigledno nije smetalo. Pitam se zasto...

4 minutes ago, RenjerEuro said:

Sta je tu Australija kriva? Obrati se Saudijskoj Arabiji, Jemenu itd... Postavio si vest i insinuiras nesto, a zapravo su svi ti ljudi dosli u Australiju svojevoljno i svi mogu u svakom trenutku da je napuste.

A odgovor na donja pitanja su sigurno znali i noskich i svi ostali koji su dosli u Australiju pa im to ocigledno nije smetalo. Pitam se zasto...

A ja ti kazem da ne mogu da je napuste svojevoljno.....mozda neki i mogu, ali neki svakako ne mogu..rekao sam i zasto, ako malo pazljivije procitas...

drugo , australija mora da postuje medjunarodno pravo o statusu izbeglica....nesto mi ne deluje da postuje, pa otud u njena krivica....jel izbeglice u srbiji moraju da budu zatvorene u nekom hotelu, ili imaju pravo slobodnog izlaska izvan stacionara?

trece, mozda noskichu nije smetalo, meni npr. smeta sta su radili australijanci...izmedju ostalog , zato ne bih nikad ni ziveo tamo....

Australija nije ništa kriva što su vlasti u Saudijskoj Arabiji ili Avganistanu promašili epohu u kojoj žive, ali postoje neke međunarodne konvencije o ljudskim pravima i azilu koje (donekle) obavezuju "normalne i razvijene" države da obrade sve zahteve za azil koji se podnesu u njihovoj zemlji, bez obzira da li je neko ušao na teritoriju te zemlje legalno ili ne. Ideja je da takve stvari suštinski razlikuju normalne države od onih manje normalnih iz kojih ljudi obično imaju potrebu da pobegnu glavom bez obzira (barem dok ne dođe srpska dijaspora iz Australije i pokupuje jeftine stanove tamo).

Naravno, kao što je to slučaj sa mnogim drugim međunarodnim aktima, mnoge države ih tumače po sopstvenom nahođenju i onako kako su trenutno raspoložene jer su prosto tako u mogućnosti - nema puno zemalja koje su sposobne da bez po muke lupe Australiju po prstima zato što azilante drži zatočene 9 i kusur godina u legalnom limbu, ali zato itekako mogu da načepe recimo Srbiju ili Mozambik pošto su te države i vojno i ekonomski i geopolitički mnogo slabije od svetske "ekipe". Možemo da diskutujemo o tome da li je to moralno ili lepo ili kako god, ali to su prosto fakti. Nigde ne piše da život mora da bude fer, i vrlo često i nije.

To što Australija radi sa azilantima je jednostavno sramno i nedopustivo u 21. veku i ne znam ima li uopšte potrebe da diskutujemo više o tome, u neku ruku nisu ništa bolji od Avganistana kome u poslednjih par meseci svi drže lekcije, ali tako to ide. Australija čak i nije usamljeni primer takvog tretmana azilanata, takvih država ima još. Onaj ko je na dnu "lanca ishrane" vrlo često izvuče deblji kraj, i to smo imali prilike i mi da osetimo na svojoj koži, na kraju običan čovek najviše nagrabusi i to je tako.

Ipak, to je drastično drugačiji slučaj od noskich-a koji je uredno pribavio studentsku vizu, iskeširao školarinu i došao u Australiju sa vrlo solidnim pokrićem, pa je samim tim imao drastično drugačiji tretman na graničnom prelazu kad se doseljavao u AUS, što je i logično. Mene isto mnogo manje trkeljišu po graničnim prelazima razvijenih zemalja nego 70% mojih sunarodnika jer sam prvo pristojno obučen, savršeno pričam engleski, u novčaniku uvek imam nekoliko kreditnih kartica i malo keša za svaki slučaj i generalno se ponašam normalno i samim tim nema potrebe posebno me proveravati, za razliku od tipičnog gastosa koji ne zna ni jednu reč stranog jezika, u džepu ima 20 EUR da se nađe za svaki slučaj i koji "ide malo u Frankfurt da obiđe vamiliju i da peva na svadbu". Najjači trenutak mi je bio pre par godina kad sam sleteo na Skavstu sa namerom da idem u Stokholm i kad me je jedna bakuta u redu na pasoškoj kontroli mrtva ladna pitala "a šta, ovi graničari uopšte ne pričaju srpski?". Ta bakuta je imala mnogo više problema da pređe granicu nego ja.

rusija pomogla diktatorski rezim, kao i obicno, i lopovi izgleda ostaju na vlasti, a sirotinja raja......

ondasnje lopove licno poznajem, gledam ih skoro svaki mesec ovde gde sam trenutno.....imaju vise para nego sto bi svi nasi tajkuni, politicari i krimosi zajedno, od nastanka jugoslavije pa do danas,  mogli i da sanjaju u  najvlaznijim snovima.....

A zar si stvarno očekivao neki drugi razvoj situacije? Raspad SSSR-a je bio 10 puta gori i krvaviji od raspada SFRJ i državna imovina je očerupana 10 puta surovije nego bilo gde drugde, a o 2 građanska rata u Čečeniji i ostalim koškanjima među bivšim republikama da i ne govorimo. Pazi kad su uspeli da nadmaše i nas 90ih po mnogim parametrima. Tako brzo i silovito bogaćenje oligarhijske ekipe je nešto što nije viđeno nigde drugde na svetu i bilo je samo pitanje vremena kada će erupcija da se desi, i evo i Kazahstan je izgleda došao na red.

Estonija, Litvanija i Letonija su vrlo brzo po raspadu bratije ukapirale šta i kako treba da rade, što se baš i ne može reći za ostale republike, ali dobro, ako ništa drugo, sad će stanovi u Kazahstanu da pojeftine još više pa se možda noskich ipak i preseli tamo, plus u glavnom gradu imaju i metro :-)

Jeste da je stepen korupcije 10 puta veći nego u Srbiji i imaš de facto diktaturu koja je spremna čak i da puca na goloruki narod, ali pazi kad je u ovom trenutku možda čak i to bolje od fašizma u Australiji u poslednje 2 godine :-)))

7 minutes ago, bam-bam said:

A ja ti kazem da ne mogu da je napuste svojevoljno.....mozda neki i mogu, ali neki svakako ne mogu..rekao sam i zasto, ako malo pazljivije procitas...

drugo , australija mora da postuje medjunarodno pravo o statusu izbeglica....nesto mi ne deluje da postuje, pa otud u njena krivica....jel izbeglice u srbiji moraju da budu zatvorene u nekom hotelu, ili imaju pravo slobodnog izlaska izvan stacionara?

trece, mozda noskichu nije smetalo, meni npr. smeta sta su radili australijanci...izmedju ostalog , zato ne bih nikad ni ziveo tamo....

Gospodja ili gospodjica Andrews kaze da mogu. A ako oni sami osecaju da ne mogu da se vrate kuci, nije krivica Australije, vec drzava iz kojih su dolazili. 

U medjunarodno pravo se ne razumem, a nesto ne verujem ni da si ti citao zakone o pravima izbeglica. 

I trece, ne radi se ni o meni ni o tebi, nego o svim tim doseljenicima tamo kojima ocigledno ne smeta proslost tako da ne vidim poentu da ulazimo u to kako je Australija nastala. Potpuno je irelevantno za ovo o cemu se ovde pise.

Razlika između onog sirotana koji 9 godina boravi u tom hotelu i Đokovića je u tome što Đoković nije zatražio azil, dok onaj jadničko jeste.

Dok se zahtev za azil obrađuje, ne smeš da napuštaš izbeglički kamp u koji si smešten. Čak i kad ti se odobri azil, prvih X meseci ili čak godina takođe ne smeš da napuštaš izbeglički kamp dok ne prođeš obuku u vidu učenja jezika zemlje domaćina, sređivanja papirologije i generalne pripreme da postaneš funkcionalan član društva u kome nameravaš da živiš.

E sad, opet zavisi od konkretne države implementacija svega toga. Pošto je Australija generalno sređena zemlja, očigledno da im nije problem da to sprovode kako treba (u tehničkom smislu, što se tiče poštovanja razumnih rokova očigledno i ne naročito) za razliku od npr. Srbije gde pola Bliskog Istoka slobodno šeta ulicama srpskih gradova pa čak i bleji po splavovima preko leta jer kod nas ni mnoge druge stvari ne funkcionišu onako kako bi trebalo, pa se ni Komesarijat za izbeglice ne meša puno u svoj posao. Ruku na srce, jesam prilično često viđao policijske patrole kako "kupe" migrante iz parkova i odvoze ih negde, izgleda se i mi polako dovodimo u red po tom pitanju konačno.

Nisam ni ja ekspert za međunarodne konvencije ali sam prilično siguran da i pomenuti mučenik može u svakom trenutku da odustane od svog zahteva za azil i vrati se kući, samo se plašim da bi slabo sačuvao živu glavu da se sada tek tako vrati tamo odakle je došao i biće da mu je čak i zatočeništvo u Australiji "na ničijoj zemlji" trenutno bolja opcija od povratka u domovinu. Tužna ali vrlo realna mogućnost da je baš tako.

33 minutes ago, RenjerEuro said:

Gospodja ili gospodjica Andrews kaze da mogu. A ako oni sami osecaju da ne mogu da se vrate kuci, nije krivica Australije, vec drzava iz kojih su dolazili. 

U medjunarodno pravo se ne razumem, a nesto ne verujem ni da si ti citao zakone o pravima izbeglica. 

I trece, ne radi se ni o meni ni o tebi, nego o svim tim doseljenicima tamo kojima ocigledno ne smeta proslost tako da ne vidim poentu da ulazimo u to kako je Australija nastala. Potpuno je irelevantno za ovo o cemu se ovde pise.

Gdja Andrews je rekla da Djokovic moze da ode kad hoce, nisam shvatio da je mislila i na sve ostale iz hotela, jer se o njima nije ni pricalo u tom odgovoru. Inace, radio sam jedno vreme za Crveni krst, davno bese, ali me zanima ta tematika....koliko znam, izbeglice mogu preko dana da napustaju izbeglicki kamp, ali moraju tu da borave , spavaju , tj. tu im je prijavljeno boraviste, adresa u policiji...svakako nisu u zatvoru...ovo u australiji mi deluje kao zatvor, manje vise....ukoliko nemaju validna dokumenta, kako mogu da se vrate u zemlju porekla? da traze od ambasade sirije u australiji da im izda novi pasos? ako uopste postoji ambasada, i pod cijom je komandom? ne verujem da je pod asadovom, australci njega ne priznaju kao legitimnog predsednika.... kapiram da je ovom konkretnom decku iz clanka svakako istekao stari pasos, a bio je i dete kad je tu dosao....o rokovima za obradu zahteva za azil je izlisno i pricati...

ovo tvoje opravdavanje sta radi australija mi lici na pravdanje drzanja u zatocenistvu dzulijana asanza...

a sto se tice proslosti australije i pominjanja ovde u kontekstu tretmana izbeglica u toj zemlji, nije bas toliko irelevantno, jer ako nista drugo, nemaju moralno pravo da rade to sto rade....mada,koga jos briga za moral....

• Author
10 hours ago, bam-bam said:

https://nova.rs/sport/australijan-open/novak-djokovic-migrant-australija-hotel-smestaj-novinari/

evo klasicna slika australije...sto bi @noskich hladno rekao- svaka zemlja ima svoje zakone ;) 

pa vi vidite dal je covek pricao bezveze, ili ima i istine u njegovoj i mojoj  percepciji te zemlje

Ne znam na šta tačno misliš kada sam to ja pominjao zakone, ali ukratko ako neko dobrovoljno ide u stranu zemlju, onda je valjda za očekivati da će poštovati zakone te zemlje. Zato što je dobrovoljno i svojevoljno tamo otišao.

Druga je stvar kad je neko državljanin zemlje u kojoj se nalazi pa tamo protestvuje protiv nepravednih zakona. 

7 hours ago, bam-bam said:

Lopovi su svuda, u svim režimima i drzavama. Samo je drugačije kako su se organizovali. Negde su ispod reflektora javnosti, drugde u senci sa svojim milijardama orkestriraju sve. 

Ti što direktno vuku konce su diktatori, oni što drže u šaci sve iz pozadine nisu. Suštinski isto, samo je u ovoj drugoj varijanti lakše obmanjivati raju da kao to što ona zaokruži neki listić jedanput u X godina ima kao neki značaj, a nema sa retkim izuzecima.

6 hours ago, RenjerEuro said:

Tražioci azila mogu u bilo kom trenutku da napuste Australiju ili deportacione centre po pacifičkim ostrvima. Čak su nekima od njih nudili preseljenje u Kambodžu jedno vreme. Ako me sećanje ne vara 10 osoba su to prihvatile, samo je jedna ostala tamo, onih 9 su se vratile u svoju zemlju porekla.

6 hours ago, bam-bam said:

Problem je u tome što bilo ko može da zahteva azil i da tvrdi da je proganjan u zemlji porekla, a da je u stvari ekonomski imigrant. Zato od njih traže da to dokažu i kada nema dovoljno dokaza ili dovoljno prihvatljivih dokaza, onda se taj proces oduži ili se dokazi traže, njih nema, a tražilac azila ne odustaje od procesa.

4 hours ago, RenjerEuro said:

Mozda bi mogao da javiš gde to na planeti može da se ode gde se ništa lose nikada nije dešavalo u prošlosti pa da odemo svi tamo.

I kakve veze to što se dešavalo uopšte ima sa ljudima koji tamo dolaze trbuhom za kruhom? 

4 hours ago, bam-bam said:

A vidim ne smeta ti genocid Azerbejdžanaca nad Jermenima? Ili si jednostavno dobio ponudu za dobar posao i otišao kao što su i svi trbuhom za kruhom.

3 hours ago, ppetrovic said:

Australija nije ništa kriva što su vlasti u Saudijskoj Arabiji ili Avganistanu promašili epohu u kojoj žive, ali postoje neke međunarodne konvencije o ljudskim pravima i azilu koje (donekle) obavezuju "normalne i razvijene" države da obrade sve zahteve za azil koji se podnesu u njihovoj zemlji, bez obzira da li je neko ušao na teritoriju te zemlje legalno ili ne. Ideja je da takve stvari suštinski razlikuju normalne države od onih manje normalnih iz kojih ljudi obično imaju potrebu da pobegnu glavom bez obzira (barem dok ne dođe srpska dijaspora iz Australije i pokupuje jeftine stanove tamo).

Naravno, kao što je to slučaj sa mnogim drugim međunarodnim aktima, mnoge države ih tumače po sopstvenom nahođenju i onako kako su trenutno raspoložene jer su prosto tako u mogućnosti - nema puno zemalja koje su sposobne da bez po muke lupe Australiju po prstima zato što azilante drži zatočene 9 i kusur godina u legalnom limbu, ali zato itekako mogu da načepe recimo Srbiju ili Mozambik pošto su te države i vojno i ekonomski i geopolitički mnogo slabije od svetske "ekipe". Možemo da diskutujemo o tome da li je to moralno ili lepo ili kako god, ali to su prosto fakti. Nigde ne piše da život mora da bude fer, i vrlo često i nije.

To što Australija radi sa azilantima je jednostavno sramno i nedopustivo u 21. veku i ne znam ima li uopšte potrebe da diskutujemo više o tome, u neku ruku nisu ništa bolji od Avganistana kome u poslednjih par meseci svi drže lekcije, ali tako to ide. Australija čak i nije usamljeni primer takvog tretmana azilanata, takvih država ima još. Onaj ko je na dnu "lanca ishrane" vrlo često izvuče deblji kraj, i to smo imali prilike i mi da osetimo na svojoj koži, na kraju običan čovek najviše nagrabusi i to je tako.

Ipak, to je drastično drugačiji slučaj od noskich-a koji je uredno pribavio studentsku vizu, iskeširao školarinu i došao u Australiju sa vrlo solidnim pokrićem, pa je samim tim imao drastično drugačiji tretman na graničnom prelazu kad se doseljavao u AUS, što je i logično. Mene isto mnogo manje trkeljišu po graničnim prelazima razvijenih zemalja nego 70% mojih sunarodnika jer sam prvo pristojno obučen, savršeno pričam engleski, u novčaniku uvek imam nekoliko kreditnih kartica i malo keša za svaki slučaj i generalno se ponašam normalno i samim tim nema potrebe posebno me proveravati, za razliku od tipičnog gastosa koji ne zna ni jednu reč stranog jezika, u džepu ima 20 EUR da se nađe za svaki slučaj i koji "ide malo u Frankfurt da obiđe vamiliju i da peva na svadbu". Najjači trenutak mi je bio pre par godina kad sam sleteo na Skavstu sa namerom da idem u Stokholm i kad me je jedna bakuta u redu na pasoškoj kontroli mrtva ladna pitala "a šta, ovi graničari uopšte ne pričaju srpski?". Ta bakuta je imala mnogo više problema da pređe granicu nego ja.

A zar si stvarno očekivao neki drugi razvoj situacije? Raspad SSSR-a je bio 10 puta gori i krvaviji od raspada SFRJ i državna imovina je očerupana 10 puta surovije nego bilo gde drugde, a o 2 građanska rata u Čečeniji i ostalim koškanjima među bivšim republikama da i ne govorimo. Pazi kad su uspeli da nadmaše i nas 90ih po mnogim parametrima. Tako brzo i silovito bogaćenje oligarhijske ekipe je nešto što nije viđeno nigde drugde na svetu i bilo je samo pitanje vremena kada će erupcija da se desi, i evo i Kazahstan je izgleda došao na red.

Estonija, Litvanija i Letonija su vrlo brzo po raspadu bratije ukapirale šta i kako treba da rade, što se baš i ne može reći za ostale republike, ali dobro, ako ništa drugo, sad će stanovi u Kazahstanu da pojeftine još više pa se možda noskich ipak i preseli tamo, plus u glavnom gradu imaju i metro :-)

Jeste da je stepen korupcije 10 puta veći nego u Srbiji i imaš de facto diktaturu koja je spremna čak i da puca na goloruki narod, ali pazi kad je u ovom trenutku možda čak i to bolje od fašizma u Australiji u poslednje 2 godine :-)))

Većina ljudi u Australiji podržava strog režim prema traziocima azila jer smatraju da bi njihovo prihvatanje izazvalo talas ilegalne imigracije kao što je to bilo u recimo Nemačkoj pre koju godinu. Rezon je ako smo mi mogli legalno da imigriramo u ovu zemlju onda mogu i oni. Zašto smo mi onda studirali, prijavljivali se za useljenicke vize, polagali testove, odlazili na medicinske preglede, i ukratko potrošili ogromnu količinu truda i novaca da bismo dobili australijske papire ako smo mogli da platimo indonežanske krijumčare par hiljada dolara i sve to dobijemo na gotovo?

Tražioci azila mogu isti da traže i van Australije, odu u ambasadu i prijave se. Ne moraju ilegalno da prelaze granicu. Australija takođe svake godine primi hiljade izbeglica koje su prošle legalnu proceduru preko UN i tim zvaničnim kanalima.

S druge strane tretman trazioca azila naročito u deportacionim centrima van Australije je sličan zatvoru. 

Najveće bogaćenje u istoriji je bio period ranog kapitalizma kada su recimo u UK seljaci oterani sa zemlje u gradove gde su radili svaki dan po 18 sati dnevno uključujući i decu od nekoliko godina i živeli kao pilići u kokošarniku. Takodjer period kolonijalizma najveće pljačke ikada plus neokolonijalizma koji traje i danas.

Erupcija može da se desi svuda. Priseti se šta je bilo prošle godine u US ili pre mesec dana u Holandiji. 

Kazahstan je poslednjih pa makar 15 godina imao stabilan privredni rast od 8% i uvek je bio najrazvijenija zemlja tog dela sveta centralne Azije.

To se naziva korupcijom u Kazahstanu, na zapadu se to zove lobiranje i minimizacija poreza.

Pucali su na goloruki narod koji je zapalio državne institucije, ispraznio bankomate i opljačkao prodavnice, zaposeo aerodrom itd. Mirni protesti nema šta.

Ipak na kraju krajeva ti imaš da prozivis još recimo 30-40 godina. Ako tebi ne smeta da to vreme provedeš na otplacivanje stana u zapadnim metropolama, ima nas koji hocemo to da zaobidjemo pa da to vreme ugodnije iskoristimo. 

Gdja Andrews je rekla da Djokovic moze da ode kad hoce, nisam shvatio da je mislila i na sve ostale iz hotela, jer se o njima nije ni pricalo u tom odgovoru. Inace, radio sam jedno vreme za Crveni krst, davno bese, ali me zanima ta tematika....koliko znam, izbeglice mogu preko dana da napustaju izbeglicki kamp, ali moraju tu da borave , spavaju , tj. tu im je prijavljeno boraviste, adresa u policiji...svakako nisu u zatvoru...ovo u australiji mi deluje kao zatvor, manje vise....ukoliko nemaju validna dokumenta, kako mogu da se vrate u zemlju porekla? da traze od ambasade sirije u australiji da im izda novi pasos? ako uopste postoji ambasada, i pod cijom je komandom? ne verujem da je pod asadovom, australci njega ne priznaju kao legitimnog predsednika.... kapiram da je ovom konkretnom decku iz clanka svakako istekao stari pasos, a bio je i dete kad je tu dosao....o rokovima za obradu zahteva za azil je izlisno i pricati...

ovo tvoje opravdavanje sta radi australija mi lici na pravdanje drzanja u zatocenistvu dzulijana asanza...

a sto se tice proslosti australije i pominjanja ovde u kontekstu tretmana izbeglica u toj zemlji, nije bas toliko irelevantno, jer ako nista drugo, nemaju moralno pravo da rade to sto rade....mada,koga jos briga za moral....

Niko nema moralno pravo da tretira ljude lose bez obzira na bilo kakvu prošlost. Problem sa azilantima je što oni nisu primorani da taj tretman trpe, ili ako jesu primorani onda nažalost to ne mogu da dokažu. Ogromna većina su odbili svojevremeno ponudu preseljenja u Kambodžu gde bi bili sigurni od bilo kakvog proterivanja što govori da oni ne žele samo da pobegnu od ugnjetavanja već bi i da dobiju papire u imućnijoj zemlji prečicom.

Jeste taj program sa Kambodžom bio dosta lose organizovan, ali sama činjenica da su ga skoro svi odbili govori da nije reč samo o bekstvu od političkog progonstva: https://www.theguardian.com/australia-news/2019/dec/29/from-nauru-to-limbo-the-anguish-of-australias-last-asylum-seeker-in-cambodia

Po meni problem je pre svega u tome što se bogatstvo manjine gradi na očaju ogromne većine ljudi na planeti. Na primer deca robovi na plantažama kakaa u Africi ili rudnicima koltana u Kongu bez koga nema hardvera. Ili Bangladešani koji rade u fabrici odeće za cente na sat.

Sve to da bi nekolicina imala milijarde, a nekoliko procenata milione.

To je suština problema. Da su svi pošteno plaćeni i da mogu da žive dostojanstvenim životom u svojoj zemlji ne bi ni išli nigde. Ali tada čokolada ne bi koštala 3 dolara već 30, prosecan laptop bi bio 5000 dolara a ne 1000 i majica bi bila 100 dolara a ne 20. Kad bi se sve pošteno platilo za resurse, radnu snagu, saniranje zagađenja itd.

Edited by noskich

41 minutes ago, noskich said:

Kazahstan je poslednjih pa makar 15 godina imao stabilan privredni rast od 8% i uvek je bio najrazvijenija zemlja tog dela sveta centralne Azije.

Ah, baš volim kad se gađamo ciframa ovako. To što neka zemlja ima rast od 8% godinama uopšte ne mora da znači da je razvijena ili bogata, evo npr. Nemačka ima drastično manji privredni rast u prethodnih 15 godina pa je opet za red veličine bogatija od Kazahstana.

44 minutes ago, noskich said:

Pucali su na goloruki narod koji je zapalio državne institucije, ispraznio bankomate i opljačkao prodavnice, zaposeo aerodrom itd. Mirni protesti nema šta.

Da li su protesti mirni ili ne, to više nije bitno. Tako smo i mi palili skupštinu 2000. i pljačkali prodavnice i sve mi se nešto čini da to nije bilo iz obesti već iz nužde, baš kao što sad imamo tendencije da malo blokiramo međunarodne saobraćajnice pošto drugačije ne možemo da skrenemo pažnju na neke probleme u zemlji. Reakcija vlasti je vrlo adekvatna - odobrenje predsednika da se puca po golorukom narodu bez upozorenja, krajnje demokratski, nema šta, a evo i Internet isključiše u 90% zemlje, valjda da se i tamo ne puca i ne pljačkaju web shopovi.

46 minutes ago, noskich said:

Ipak na kraju krajeva ti imaš da prozivis još recimo 30-40 godina. Ako tebi ne smeta da to vreme provedeš na otplacivanje stana u zapadnim metropolama, ima nas koji hocemo to da zaobidjemo pa da to vreme ugodnije iskoristimo. 

Sad smo kompletni - uspeo si da uguraš i tezu o zarobljavanju kreditima u diskusiji koja nema veze sa istom. Šta znam, možda je u AUS (ili u Kazahstanu) drugačije, ali ovde 70% mojih vršnjaka može samo da sanja da nekada priušti svoju nekretninu, velika većina živi sa cimerima jer drugačije ne može da priušti sebi smeštaj u istom gradu gde im je i posao (ne mogu svi da rade remote), a oni koji ni to ne mogu žive sa roditeljima u svojim 30im godinama i to je pakao koji ne bih poželeo nikome. Eto, svi oni bi sve na ovom svetu dali da mogu da otplaćuju stambeni kredit 30 godina i "zarobe" se tako što imaju svoju nekretninu i punu slobodu da žive samostalno pod svojim krovom uz adekvatnu zaradu koja im omogućava da otplaćuju ratu kredita i imaju dovoljno za normalan život.

To što planiram da dignem stambeni kredit ne znači da ne mogu ništa drugo da radim dok otplaćujem nekretninu, može se otplaćivati stambeni kredit i uporedo nastaviti sa svojim životom, stotine miliona ljudi je pod stambenim kreditima na svim meridijanima pa im ništa naročito ne fali u globalu. Ajd' što uzimam stambene kredite i sedim na 'ladnom betonu nego imam i kreditne kartice koje trošim nemilice, nego gde to da ti saopštim, ima da mi kačiš linkove i za to kako sam "ušao u mašinu" i sad moram da rmbam do sudnjega dana...

Šta znam, nekako mi se ipak čini da sam u mnoooogo boljoj poziciji trenutno nego prosečni Kazahstanac, ali ko zna, možda i jesam u ogromnoj zabludi, to je uvek opcija.

4 hours ago, bam-bam said:

Nemam nameru da pravdam Australiju. Moja poenta je da su svi ti ljudi svojevoljno dosli u Australiju i da mogu da je napuste kada god to pozele. Ali oni iz nekih razloga ocigledno ne zele i smatraju da je bolje da borave u hotelu u Australiji sa statusom koji imaju nego da zive u svojoj zemlji (ili u Kambodzi u ovom slucaju). To nije krivica Australije. 

1 hour ago, noskich said:

Mozda bi mogao da javiš gde to na planeti može da se ode gde se ništa lose nikada nije dešavalo u prošlosti pa da odemo svi tamo.

I kakve veze to što se dešavalo uopšte ima sa ljudima koji tamo dolaze trbuhom za kruhom? 

Ne znam ni ja, to moras da pitas bam-bama, on je to ubacio u diskusiju. Sto se mene licno tice, verovatno se ne bih doselio u Australiju kada bih mogao, ali razlog za to sigurno ne bi bio to kako je Australija naseljena. 

5 hours ago, ppetrovic said:

Razlika između onog sirotana koji 9 godina boravi u tom hotelu i Đokovića je u tome što Đoković nije zatražio azil, dok onaj jadničko jeste.

E sad, opet zavisi od konkretne države implementacija svega toga. Pošto je Australija generalno sređena zemlja, očigledno da im nije problem da to sprovode kako treba (u tehničkom smislu, što se tiče poštovanja razumnih rokova očigledno i ne naročito) za razliku od npr. Srbije gde pola Bliskog Istoka slobodno šeta ulicama srpskih gradova pa čak i bleji po splavovima preko leta jer kod nas ni mnoge druge stvari ne funkcionišu onako kako bi trebalo, pa se ni Komesarijat za izbeglice ne meša puno u svoj posao. Ruku na srce, jesam prilično često viđao policijske patrole kako "kupe" migrante iz parkova i odvoze ih negde, izgleda se i mi polako dovodimo u red po tom pitanju konačno.

Istina, ali izgleda da u tom hotelu nema povlascenih i da Djokovica tretiraju kao i ostale. Ne znam u kakvim uslovima zive migranti u Srbiji, mozda bi to bilo zanimljivo za poredjenje sa ovim. 

Ne znam ni ja kako žive migranti tamo, ali pretpostavljam da nije ni malo prijatno, i ne vidim zašto bi Đoković imao bilo kakav specijalan tretman - on je strani državljanin kao i svi drugi u tom hotelu i kao takav nema nikakva specijalna prava.

Đoković je u celoj toj priči vrlo nebitan lik, mnogo je veći problem što Australiju očigledno boli uvo da procesuira zahteve za azil i nije joj problem da ljude drži u limbu godinama i to definitivno nije nešto što je dopustivo u 21. veku, pogotovu ne zemlji tog kalibra i stepena razvoja. Da je sam crni đavo, za tolike godine je mogao da prođe sve moguće i nemoguće bezbedonosne i sve druge provere i da mu se zahtev za azil odbije u krajnjoj liniji, ovako je ni tamo ni ovamo, ali kao što rekoh, nema ko da ih sankcioniše zbog takvog iživljavanja i šta da se radi.

Na kraju krajeva, ta ista Australija se ponaša vrlo osiono i prema običnim turistima kad se pojave na graničnom prelazu, a već 2 godine nema problem da masovno maltletira sopstvene građane i uvodi vrlo problematične mere pravdajući to zabrinutošću za javno zdravlje, tako da ni ne treba da nas čudi ovakav tretman stranaca koji nemaju nikakav status tamo. Sve što ti realno možeš da uradiš je da jednostavno ne putuješ u Australiju ako ne moraš.

On 1/6/2022 at 10:56 AM, mveruovic said:

Zeznuo je on sam sebe kad je antivakser travojed :))

Taj “travojed” je najbolji na svetu u tenisu.Kako sad to?

Isto i ja,od rodjenja sam vegetarijanac,dugo godina i vegan,uvek najbolja u sportu,najbrza,sa 15 god bila u prvom timu u odbojci.

Imam 43 godine a pitaju me da li sam na studentskoj vizi.

Treniram,planinarim.

Dosta vise sa propagandim “mesne” industrije a ustvari industrije klanja sisara sto smo i mi uostalom,zivotinja.

Emigrirajte svi vakseri u

Australiju.

Bicete bezbedni,haha.

Bice vam divno,ali malo sutra.